Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-12-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 45915850

Έκδοση 1

Brf1312

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Αύριο ο Πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, αναχωρεί στις 10.30 για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

" Αύριο Πέμπτη, στις 13.00 θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

" Στις 17.45 θα ξεκινήσουν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί δείπνο εργασίας.

" Την Παρασκευή, στις 10.00 θα ξεκινήσουν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την ολοκλήρωση των οποίων ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στην πρώτη συνεδρίαση αφορούν στο χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Η συζήτηση αποσκοπεί στην επιβεβαίωση της προσήλωσης στο στόχο της ενίσχυσης λήψης αποφάσεων και μέτρων στον τομέα της Δικαιοσύνης. Επίσης, θα ανταλλαγούν απόψεις για την μετανάστευση. Κατά τη διάρκεια του δείπνου θα συζητηθεί η έκβαση των διαβουλεύσεων σχετικά με τη Συνταγματική Συνθήκη και τη Διεύρυνση. Η συζήτηση της συνεδρίασης της Παρασκευής θα είναι αφιερωμένη στην έγκριση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή αναφέρατε τη λέξη «διεύρυνση» ότι θα συζητηθεί, σημαίνει ότι θα συζητηθεί και το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Έχουμε όμως απόφαση των «25». Σημαίνει ότι μπορεί να γίνει κάποια αλλαγή ή παραμένουμε σε αυτή την απόφαση των «25», οπότε οι αρχηγοί κρατών των «25» δεν πρόκειται να πάρουν καμιά άλλη απόφαση. Έτσι δεν είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι θα γίνει μια αναφορά στη Συνταγματική Συνθήκη και σε θέματα Διεύρυνσης. Από ότι γνωρίζω δεν υπάρχει κάποια άλλη απόφαση.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πιστεύετε ότι η χθεσινή δήλωση αργά χθες το βράδυ στη Βουλή του κ. Αλογοσκούφη είναι στο ίδιο πνεύμα με την δήλωση του κ. Σουφλιά που ζητούσε αυτή τη διευκρίνιση; Ή πιστεύετε ότι είναι σε διαφορετικό επίπεδο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η στάση της κυβέρνησης είναι ενιαία. Έκανα δηλώσεις χθες. Δεν προτίθεμαι να επανέλθω στο θέμα.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Υπάρχει σήμερα ένα δημοσίευμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να στείλει στην κυβέρνηση προειδοποιητική επιστολή και της δίνει έξι εβδομάδες προθεσμία προκειμένου να τροποποιήσει την υπουργική απόφαση 24014, σχετικά με το βασικό μέτοχο, ειδάλλως θα προχωρήσει στην παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είναι εις γνώση της κυβέρνησης κάτι τέτοιο και προτίθεσθε να αλλάξετε την υπουργική απόφαση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει έρθει κάποια ενημέρωση. Δεν προτίθεμαι λοιπόν να κάνω κανένα σχόλιο. Αφού με ρωτάτε όμως, να σας ενημερώσω ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε τη συγκεκριμένη απόφαση συνταγματική - κάτι που δυστυχώς είχε πολύ μικρή δημοσιότητα. Αντιστοίχως το Συμβούλιο της Επικρατείας, στην ολομέλειά του, αποφάσισε να διατυπώσει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το κατά πόσο είναι σύμφωνος με το κοινοτικό δίκαιο ο νόμος 3021/2002, δηλαδή, ο νόμος για το βασικό μέτοχο του ΠΑΣΟΚ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ως γνωστόν οι «25» πήραν μια απόφαση για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Της έδωσαν ένα χρονοδιάγραμμα τριών ετών προκειμένου να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις, θα εξετάζεται κάθε χρόνο η συμπεριφορά της Τουρκίας. Μπορούμε να έχουμε πίστη ότι η Τουρκία θα συμπεριφερθεί σωστά, όταν το 2005 στη Συνάντηση Κορυφής η Τουρκία είχε υπογράψει, μάλιστα, και το άρθρο 9 των συμπερασμάτων που έλεγε ότι μέσα στο 2006 θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, που σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διερωτώμαι λοιπόν, μπορούμε να είμαστε ευτυχείς με αυτή την απόφαση ότι η Τουρκία τελικά μέχρι το 2009, όπου την προεδρία αναλαμβάνει και η Μεγάλη Βρετανία, θα συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει τεθεί το ίδιο ερώτημα στην Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη και θα πω ότι η απάντησή της καλύπτει απολύτως και το ερώτημα που μου θέτετε σήμερα. Ως εκ τούτου δεν έχω να πω κάτι περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Σήμερα βγαίνουν τα καινούργια στοιχεία της MRB. Τα περιμένετε με αγωνία ή με αισιοδοξία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Απλώς, τα περιμένω.

ΒΛΑΧΟΣ: Με περιέργεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ας πούμε ότι υπάρχει μια φυσική περιέργεια. Άλλωστε, γνωρίζετε πως σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, έχω μια σταθερή άποψη εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δεν την έχω μεταβάλει.

ΒΛΑΧΟΣ: Εάν συνεχίζεται η συσπείρωση των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, αυτό μπορεί να επηρεάσει και το χρόνο των εκλογών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο χρόνος των εκλογών δεν επηρεάζεται σε καμία περίπτωση από τέτοια στοιχεία. Εκείνο το οποίο έχει πει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός -και έχω την ευκαιρία να το επαναλάβω και εγώ- είναι ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα επηρεαστεί ωστόσο, η πολιτική της κυβέρνησης σε διάφορους τομείς; Δηλαδή, αν υπάρχουν τομείς που φαίνεται ότι υπουργοί δεν τα πάνε καλά και κερδίζει το ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός προτίθεται να «σφίξει τα λουριά» σ` αυτούς τους τομείς; Ναι, ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρα από «φωτογραφία της στιγμής» όπως πολύ επιτυχημένα είχε χαρακτηρίσει τις δημοσκοπήσεις ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος -όρο με τον οποίο συμφωνώ απολύτως- είναι και δείγματα για να μπορέσει κάποιος να λάβει τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες μέσα από τις δημοσκοπήσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Να δεχθούμε ότι την αναφορά στον κ. Σπηλιωτόπουλο, είναι ένα άνοιγμα ενόψει νέας προεκλογικής συνεργασίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, έχω ξανακάνει αναφορά. Είπα ότι βρήκα πολύ επιτυχημένο και αρκετά εύστοχο τον χαρακτηρισμό. Γι` αυτό και απέδωσα στον άνθρωπο, που πρώτος διατύπωσε αυτή τη φράση, την πατρότητά της.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν σκέφτεστε να συνεργαστείτε με τον κ. Σπηλιωτόπουλο ενόψει εκλογών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Σήμερα, υπάρχει μια γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ. Στα προβληματίζει αυτό το κλίμα ως προς τη συγκεκριμένη πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει ψηφιστεί για να ασκήσει μια συγκεκριμένη πολιτική. Να διορθώσει προβλήματα στα οικονομικά. Αυτή είναι η υπ` αριθμόν ένα προτεραιότητά μας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε εδώ και δυόμισι χρόνια και επίσης γνωρίζετε πολύ καλά ότι ήδη έχουμε θετικά αποτελέσματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν πέτυχε τελικά τίποτε ουσιώδες στις Βρυξέλλες και μάλιστα κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, ότι όπως συνήθως, και αυτή τη φορά ήταν απών. Δεν πήρε μέρος στις συζητήσεις των Βρυξελλών όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Πώς σχολιάζετε αυτή τη δήλωση του κ. Παπανδρέου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανα χθες, μια δήλωση στην οποία και εμμένω. Λυπούμαι, γιατί ο κ. Παπανδρέου σε θέματα όπως αυτό που αναφέρατε, σε θέματα που ο ίδιος έχει υπηρετήσει ως Υπουργός Εξωτερικών επί σειρά ετών, επιδεικνύει μια προχειρότητα που δεν συνάδει ούτε με τη θέση του, ούτε με την πορεία του μέχρι τώρα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 13 December 2006 - 12:51:14 UTC