Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-12-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 45886908

Έκδοση 1

Brf1212

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν ζητήματα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Κυρίαρχο θέμα ήταν οι επενδύσεις και το αποτέλεσμα που έφερε ο επενδυτικός νόμος της κυβέρνησης, ο οποίος ψηφίστηκε το 2004. Θα σας δώσω πολύ σύντομα μερικά στοιχεία, γιατί αναλυτική ενημέρωση έχουν κάνει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Ο αριθμός των αιτημάτων, με βάση το νόμο 3299/2004 για επενδύσεις, έφθασε τα 4.236 και άρα για ύψος επενδύσεων περίπου 10.743.000 ευρώ. Η αιτούμενη επιχορήγηση ήταν 4.601.930.000 ευρώ και οι εγκριθείσες επενδύσεις από γνωμοδοτική επιτροπή του αναπτυξιακού νόμου 3299, έως και τις 8/12/2006 -έως πριν από λίγες ημέρες δηλαδή- ανέρχονταν στον αριθμό των υπαγωγών 2.260 επενδύσεις που ενεκρίθησαν, το ύψος τους 3.364.756.000 ευρώ και η εγκριθείσα επιχορήγηση 1.399.038.000 ευρώ. Εξ αυτών των επενδύσεων, δημιουργήθηκαν 10.187 θέσεις εργασίας.

Ένα ακόμη στοιχείο θα σας δώσω -και δεν θα σας κουράσω περισσότερο- για τους τομείς δραστηριότητας:

Στον πρωτογενή τομέα, ο αριθμός των υπαγωγών ήταν 127, το ύψος των επενδύσεων 141.262.000, η εγκριθείσα επιχορήγηση 54.052.000 και οι θέσεις εργασίας 325.

Στον τουρισμό, είχαμε 625 επενδύσεις, με ύψος επενδύσεων 1.167.024.000 ευρώ, εγκριθείσα επιχορήγηση 507.812.000 και θέσεις εργασίας 3.143.

Στη μεταποίηση, 1.347 επενδύσεις, ύψος επενδύσεων 1.599.237.000, εγκριθείσα επιχορήγηση 672.371.000 και θέσεις εργασίας 5.122.

Στις υπηρεσίες, 161 επενδύσεις, με ύψος επενδύσεων 457.232.000, εγκριθείσα επιχορήγηση 164.802.000 και θέσεις εργασίας 1.595.

Σύνολο: Αριθμός υπαγωγών 2.260 -όπως σας είπα στην αρχή- ύψος επενδύσεων 3.364.756.000, εγκριθείσα επιχορήγηση 1.399.038.000 και θέσεις εργασίας 10.187. Στις θέσεις εργασίας, για να μην κάνει κάποιος την πρόσθεση, επειδή υπάρχουν και δεκαδικά στοιχεία, μπορεί να σας βγουν μια-δυο θέσεις λιγότερες από αυτές που σας λέω, αλλά είναι τα δεκαδικά στοιχεία που παρέλειψα να σας αναφέρω στην ανάγνωση. Είναι πάντως ένας κατάλογος τον οποίο μπορείτε να έχετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Πριν από λίγη ώρα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, βασικός πρωτεργάτης της σύνταξης του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, εξέφρασε τη διαφωνία του για την τροπολογία με τον ΟΤΕ. Θα ήθελα το σχόλιό σας, παρακαλώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω πληροφορία ότι ο κ. Σουφλιάς εξέφρασε διαφωνία. Για τον ΟΤΕ, μου δίνετε την αφορμή να πω μερικά πράγματα, ήδη χθες είπαμε κάποια: Εφαρμόζεται, όπως σας είπα και χθες, στο ακέραιο η προγραμματική μας δέσμευση. Σας διαβάζω από το πρόγραμμά μας, την αναφορά στη σελίδα 31: Στόχος του προγράμματός μας είναι ποσοστό της συμμετοχής του κράτους στον ΟΤΕ να μεταβιβαστεί σε κατάλληλο χρόνο, ώστε η εταιρεία να λειτουργήσει στη νέα απελευθερωμένη αγορά με στρατηγική συμμαχία, αλλά και το κατάλληλο μάνατζμεντ, το οποίο θα την οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της.

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητείται εταίρος για στρατηγική συμμαχία, ο οποίος θα έχει συμμετοχή και στο μάνατζμεντ. Η διαδικασία της αποκρατικοποίησης βρίσκεται σε λεπτό σημείο. Οι λεπτομέρειες γι` αυτή τη διαδικασία έχουν ήδη ανακοινωθεί δημοσίως από τις 6 Σεπτεμβρίου 2006, μετά από συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής αποκρατικοποιήσεων και έχουν γίνει από τότε σαφείς ανακοινώσεις για το θέμα. Θα ήθελα να πω -αναφερόμενος και σε χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ- ότι το 1993 το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε τον ΟΤΕ κατά 100% κρατικό και από το αλήστου μνήμης εκείνο «μια χρυσή μετοχή και στο όνομα του ελληνικού δημοσίου», το 2004 παρέδωσε τον ΟΤΕ κατά 62% ιδιωτικό. Οι αποκρατικοποιήσεις είναι στη δική μας πολιτική φιλοσοφία. Δεν είχαμε φέρει αντιρρήσεις στην αποκρατικοποίηση την οποία είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ. Είχαμε κάποιου είδους επιφυλάξεις για τον τρόπο που γίνονταν, αλλά σε κάθε περίπτωση, θέλω να θυμίσω τα πράγματα από την αρχή, γιατί όλοι έχουμε μια μικρή ιστορία σε αυτόν τον τόπο. Είναι, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ που έφερε και νόμο για την ίδρυση της Cosmote, με λειτουργία καθαρά ιδιωτικοοικονομική. Και σήμερα γκρινιάζει υποκριτικά γιατί αυτή τη ρύθμιση επεκτείνει η Νέα Δημοκρατία στο κύριο σώμα του ΟΤΕ. Και προσέξτε: Όχι για όλους τους εργαζόμενους, αλλά για τους εργαζόμενους εκείνους οι οποίοι άρχισαν να δουλεύουν στον ΟΤΕ από τον Ιούλιο του 2005 και μετά. Δηλαδή, χωρίς να αιφνιδιάσει κανέναν, αφού οι εργαζόμενοι αυτοί γνώριζαν εκ των προτέρων, πριν πιάσουν δουλειά, το καθεστώς εργασίας στο οποίο μπαίνουν.

Θα ήθελα να θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολλές φορές διαφορετικές τοποθετήσεις ανάλογα με το αν είναι κυβέρνηση ή αντιπολίτευση. Αυτό είναι που μένει έκθετο στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη τροπολογία για την πτώση της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΤΕ κάτω από το 33%, έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, υπάρχουν περιθώρια, σε περίπτωση που υπάρξουν προτάσεις υπουργών, η τροπολογία αυτή να αλλάξει διατύπωση με στόχο την αποσαφήνισή της;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νόμιζα ότι το είχα αποσαφηνίσει το θέμα. Θα σας πω πιο πρακτικά ότι από τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο έχει σήμερα 38% του ΟΤΕ, η συμμαχία κράτους και επενδυτή είναι προφανές ότι θα έχει το 34%.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επειδή αυτό το λέτε στη βάση του ποιος θα διαχειρίζεται το μάνατζμεντ, μπορώ να συνάγω από τα λεγόμενά σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέω για να αποδείξω ότι δεν υπάρχει καμία διαφορετική θέση της Νέας Δημοκρατίας από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Το πρόγραμμά μας είναι σαφές.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ωραία. Λέτε, λοιπόν, ότι η συμμαχία κράτους-επενδυτή θα έχει το 34%.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αυτό σημαίνει ότι αναζητείτε επενδυτή ο οποίος θα συμμετάσχει στο μάνατζμεντ, μπορώ να συνάγω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα προηγουμένως ότι στο πρόγραμμά μας αναφέρεται επίσης με σαφήνεια -γιατί διάβασα και το συγκεκριμένο κομμάτι, το συγκεκριμένο άρθρο του προγράμματός μας- η συμμαχία στρατηγικού επενδυτή και βεβαίως και στο μάνατζμεντ.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Άρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν χρειάζεται κανενός είδους αποσαφήνιση για την τροπολογία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν χρειάζεται ή δεν χρειάζεται. Εγώ σας λέω, ποια είναι η τροπολογία, τι ακριβώς προβλέπει. Γνωρίζετε ότι έχουν γίνει δηλώσεις και από τους αρμόδιους υπουργούς. Νομίζω, σήμερα το απόγευμα, στη Βουλή, ο κ. Αλογοσκούφης θα έχει την ευκαιρία να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες από όσες μπορώ να σας δώσω εγώ, σήμερα εδώ.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αφού η κατάσταση είναι τόσο κρυστάλλινη όσο την αναφέρετε, με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και τη συγκεκριμένη τροπολογία, γιατί τότε ο κ. Σουφλιάς ζητάει εξηγήσεις ότι πρέπει  είπε μάλιστα, μετά τη συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής- να δοθούν εξηγήσεις; Είναι ο κ. Σουφλιάς που δεν έχει πλήρη εικόνα; Θα του δοθεί η πλήρης εικόνα από τους αρμόδιους υπουργούς και γιατί το κάνει αυτό; Γιατί ζητάει εξηγήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είδα να ζητάει εξηγήσεις ο κ. Σουφλιάς και ειδικά από το πρόγραμμα, του οποίου ήταν βασικός συντελεστής. Ίσως κάποιο λάθος έχετε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπε ότι χρειάζονται εξηγήσεις για...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για το πρόγραμμα;

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Όχι για το πρόγραμμα, για την τροπολογία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, εγώ ότι από τη στιγμή που το κράτος έχει ήδη 38%, είναι προφανές ότι το 34% θα είναι στο κράτος και στη στρατηγική συμμαχία, με ιδιώτη επενδυτή.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διευκρινιστικά, επειδή είναι λίγο τεχνικοί οι όροι και μπερδευόμαστε: Εδώ τώρα γιατί μιλάμε; Για εκχώρηση του μάνατζμεντ σε στρατηγικό επενδυτή ή για στρατηγική συμμαχία του κράτους με κάποιον επενδυτή, που αυτή η στρατηγική συμμαχία θα έχει το μάνατζμεντ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάμε για στρατηγική συμμαχία, αλλά και το κατάλληλο μάνατζμεντ όπως αναφέρεται και στο πρόγραμμά μας. Ακριβώς αυτά που λέγαμε πριν από δυο χρόνια και κάποιους μήνες, πριν τις εκλογές δηλαδή, ακριβώς το ίδιο πράγμα λέμε και τώρα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτό όμως σημαίνει ότι δεν θα μπει κάποιος επενδυτής ο οποίος θα πάρει συνολικά το μάνατζμεντ, αλλά το δημόσιο θα έχει συμμετοχή στο μάνατζμεντ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω, μιλάμε για συμμαχία. Στρατηγική συμμαχία μεταξύ του δημοσίου και του όποιου επενδυτή, του όποιου συμμάχου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτός ο όρος «στρατηγική συμμαχία» μεταξύ κράτους και επενδυτή είναι πολύ νεφελώδης και πολύ διφορούμενος. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε ποιος θα έχει το πάνω χέρι: Το κράτος ή ο ιδιώτης επενδυτής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι καθόλου διφορούμενος. Σας είπα και προηγουμένως τις απόψεις της κυβέρνησης. Είμαι βέβαιος ότι θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τον κ. Αλογοσκούφη, να ακούσετε και όλες τις άλλες ερωτήσεις ή υποθέσεις που γίνονται στο επίπεδο της Βουλής και να πάρετε τις απαντήσεις. Οι απαντήσεις που έχω να δώσω είναι σαφείς: Δεν αλλάζει τίποτα απ΄ αυτά τα οποία είπαμε για το πρόγραμμά μας.

Επίσης, θα μου επιτρέψετε επειδή χθες είχαμε μια «αντιπαράθεση», εποικοδομητική πάντα - και λέω εποικοδομητική γιατί με ώθησε να αναζητήσω τι γίνεται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σχετικά με το ποσοστό κρατικής ιδιοκτησίας  να σας δώσω κάποια στοιχεία που έχω μπροστά μου και προέρχονται από τον αρμόδιο οργανισμό, από τον ΟΤΕ: Η British Telecom στη Μεγάλη Βρετανία έχει 0% ποσοστό κρατικής ιδιοκτησίας. Η Telefonica στην Ισπανία έχει 0% ποσοστό κρατικής ιδιοκτησίας. Η Portugal Telecom στην Πορτογαλία έχει λιγότερο από 2% ποσοστό κρατικής ιδιοκτησίας. Η Telecom Austria στην Αυστρία έχει ποσοστό 25,2% κρατικής ιδιοκτησίας. Η Telecom Italia, στην Ιταλία έχει ποσοστό κρατικής ιδιοκτησίας 0%. Στην France Telecom, στη Γαλλία, ποσοστό έχει το γαλλικό δημόσιο 32,5%. Στην Deutsche Telecom, στη Γερμανία έχει 14,8% το γερμανικό δημόσιο και 16,9% γερμανική κρατική τράπεζα. Κάποιου είδους συμμαχία, προφανώς, υπάρχει και εκεί. Στην Swiss Com στην Ελβετία έχει 58,4% το ελβετικό δημόσιο. H KPN στην Ολλανδία έχει 0% ποσοστό κρατικής ιδιοκτησίας. Σας έδωσα εννέα παραδείγματα για εννέα αντίστοιχες χώρες, όπου πλην τις Ελβετίας όλες οι άλλες είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ωραία. Πέστε μας και το δέκατο παράδειγμα τώρα. Ποιο θα είναι το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μη βιάζεστε. Όπως είπα και προηγουμένως και ίσως δεν το προσέξατε, είναι μια πολύ λεπτή διαδικασία, η διαδικασία που ακολουθείται. Δεν υπάρχει περίπτωση να πω τίποτα περισσότερα από τα όσα είπα μέχρι τώρα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μια δεύτερη ερώτηση: Το απόσπασμα που διαβάσατε από το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας καλύπτει, πιστεύετε, τη βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ; Είχατε πει δηλαδή στους εργαζόμενους του ΟΤΕ ότι «θα πάτε σε ελαστικές εργασιακές σχέσεις εργασίας, κατάργηση της σταθερής δουλειάς» κ.λ.π.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπαμε κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο λέει το πρόγραμμά μας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κάνατε μετά. Μετά, δια νόμου ανατρέψατε τον κανονισμό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, έχοντας στο μυαλό σας την ερώτηση που θα μου κάνετε, φαίνεται ότι δεν δίνετε καμιά σημασία στις απαντήσεις που σας δίνω. Είπα προηγουμένως ότι ουδείς εργαζόμενος αιφνιδιάστηκε διότι το εργασιακό καθεστώς - αυτό το οποίο λέμε τώρα - είναι το καθεστώς με το οποίο γνώριζαν ότι θα εργαστούν όσοι μπήκαν από τον Ιούλιο του 2005 και μετά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μετά τις εκλογές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, μετά τις εκλογές. Με συγχωρείτε: Δεν άλλαξε σε τίποτα το καθεστώς των εργαζομένων εδώ και σειρά μηνών. Τίποτα δεν άλλαξε. Γιατί δημιουργείται μια εντύπωση ότι άλλαξαν οι εργασιακές σχέσεις στον ΟΤΕ; Δεν άλλαξε τίποτα στις εργασιακές σχέσεις των επί σειράν ετών εργαζομένων. Είπαμε ότι από εδώ και πέρα όσοι μπαίνουν στον ΟΤΕ και εργάζονται, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2005 και μετά, θα εργάζονται με αυτό το καθεστώς. Ξεκάθαρο, σαφές. Όποιος δηλαδή έμπαινε στον ΟΤΕ από εκείνη τη χρονική στιγμή και μετά ήξερε εκ των προτέρων με ποιο καθεστώς θα εργαστεί και δεν αιφνιδιάστηκε καθόλου. Άρα λοιπόν δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την κυβέρνηση ότι αιφνιδίασε τον οποιοδήποτε, όταν είχε φροντίσει να ενημερώσει. Είναι σαν να πείτε ότι αιφνιδιάζονται από εδώ και πέρα οι εργαζόμενοι, εφόσον εργαστούν με σύμβαση έργου, όταν στα δυο χρόνια γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ανανεώσουν αμέσως τη σύμβασή τους. Θα πρέπει να μείνουν τρεις μήνες εκτός και εάν θα την ανανεώσουν ξανά για άλλα δυο χρόνια μάξιμουμ. Είναι ξεκάθαρες οι θέσεις της κυβέρνησης και η νομοθεσία της είναι ξεκάθαρη. Και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά: Ότι δεν αλλάζει εν μια νυκτί. Θυμίζω - και εδώ θα ήθελα να μας δώσει μια απάντηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ  το νόμο τον οποίο έφερε το ΠΑΣΟΚ για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Άλλαξε μέσα σε μια στιγμή εργασιακές σχέσεις ετών. Μείωσε μισθούς και άλλαξε εργασιακές σχέσεις ετών, όχι για αυτούς που θα προσλαμβανόντουσαν από εκείνη τη στιγμή και μετά, όπως εντίμως κάναμε εμείς και το είπαμε και το κάναμε, αλλά για όσους είχαν ήδη πολλά χρόνια που εργαζόντουσαν στην ΟΑ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ένα πολιτικό ερώτημα: Μένει μια απορία αν το θέλετε. Ο ΟΤΕ εμφανίζεται ότι είναι ένας οργανισμός που έχει κέρδη. Έχει κάνει και κάποιες αλλαγές στο εσωτερικό του καθεστώς που θα τον βοηθήσουν να λειτουργεί καλύτερα και να συνεχίζει να έχει την κερδοφορία. Για ποιο λόγο ιδιωτικοποιείται ή πωλείται; Αυτό είναι ένα πολιτικό ερώτημα, αν το θέλετε, το οποίο νομίζω δεν έχει ξεκαθαριστεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα και χθες ότι η κυβέρνηση προχωράει σε μια σειρά ενεργειών, οι οποίες βοηθούν στο να απαλειφθούν αγκυλώσεις του παρελθόντος. Δεν έγινε εν μια νυκτί ο ΟΤΕ καλύτερος. Έγινε σίγουρα καλύτερος από ότι ήταν πριν από 2,5 χρόνια. Και έγινε σίγουρα καλύτερος διότι υπήρξε μια σειρά από προσπάθειες  γνωρίζετε τις προσπάθειες αυτές  που με δυσκολία μπόρεσε η κυβέρνηση να φέρει και να κάνει πράξη στον ΟΤΕ, για να βελτιωθεί. Εάν δεν γινόντουσαν αυτές οι αλλαγές ο ΟΤΕ με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγείτο στο να είναι μια δεύτερη Ολυμπιακή Αεροπορία. Λυπούμαι που το λέω αλλά αυτή θα ήταν με μαθηματική ακρίβεια η εξέλιξη του ΟΤΕ. Έγινε λοιπόν μια σειρά από προσπάθειες  και συνεχίζονται αυτές οι προσπάθειες  προκειμένου να μην φτάσει να καταβαραθρωθεί και να μείνουν χιλιάδες εργαζόμενοι στους δρόμους. Να μη φτάσει δηλαδή να έχουμε ένα τέτοιο πλήγμα στην εθνική μας οικονομία, αλλά και στην κοινωνική ζωή ανθρώπων που εργάζονται εκεί. Έγιναν αυτές οι κινήσεις οι οποίες ξεκίνησαν εδώ και 2,5 χρόνια, αποδίδουν σιγά  σιγά και προχωρούμε στο επόμενο βήμα. Το οποίο επόμενο βήμα δεν είναι σε καμιά περίπτωση αυτό το οποίο κάποιοι μηδενιστικά προβάλλουν ως δήθεν «ξεπούλημα». Πάμε σε μια στρατηγική συμμαχία με έναν ιδιώτη επενδυτή, βοηθώντας τον ΟΤΕ να έχει την ανταγωνιστική δυναμική πολιτική που μπορεί να έχει στο πλαίσιο μιας αγοράς που αναπτύσσεται διαρκώς από ιδιωτικές εταιρείες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, ήδη αναφέρθηκε  νομίζω  και από τον δημόσιο διάλογο, ότι η διοίκηση του ΟΤΕ έκανε ένα «κόλπο»: Φόρτωσε στον ΟΤΕ το κόστος από την εθελούσια έξοδο που είναι αυξημένο, τον εμφάνισε έτσι να έχει ζημίες και με αυτή τη διαδικασία πέρασε και η αλλαγή του κανονισμού εργασίας με νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ διαφορετικά θα έπρεπε να καταλήξει μόνο μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι καθόλου έτσι. Όποιοι το λένε είναι σαν να αγνοούν ότι ο ΟΤΕ, όπως και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις αντιμετώπισαν μια σειρά από πολλά προβλήματα τα οποία εάν δεν αντιμετωπίζονταν από τη σημερινή κυβέρνηση με τον τρόπο που σας είπα, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσαν στην απαξίωσή τους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα επανέλθω στο θέμα του ΟΤΕ. Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι για ποιο λόγο τελικά ο κ. Σουφλιάς εξέφρασε τις διαφωνίες του, γιατί το είπε. Είπε ότι η τροπολογία για το θέμα του ΟΤΕ χρειάζεται περαιτέρω διευκρινήσεις και εξηγήσεις. Και δεν κατάλαβα αν οι διαφωνίες του κ. Σουφλιά αφορούν αυτό καθαυτό το περιεχόμενο ή απλά το γεγονός ότι δεν του κοινοποιήθηκε εγκαίρως το περιεχόμενο της τροπολογίας. Αναρωτιέμαι όμως, πέρα από αυτό, ο ίδιος ο κ. Σουφλιάς είχε μιλήσει τότε και επικαλούμαι τις δικές του δηλώσεις, όταν παρουσίαζε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στις 4 Φεβρουαρίου του 2004, ξεκαθάριζε ο ίδιος ότι δεν μιλάμε καθόλου για θέμα στρατηγικού επενδυτή αλλά για θέμα στρατηγικής συνεργασίας. Το τελευταίο διάστημα και ο κ. Καραμανλής στην πρόσφατη ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο μίλησε για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Αναρωτιέμαι, υπάρχει κάποιο θέμα αλλαγής σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία αλλαγή.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τότε προς τι αυτές οι ηχηρές διαφωνίες και αποστάσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου ζητάτε να κάνω σχόλια επί θεμάτων για τα οποία τοποθετήθηκα αρχικά και είπα ότι δεν θα πω τίποτα περισσότερο. Από κει και πέρα οι κρίσεις είναι δικές σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Νομίζω ότι οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ευθυμίου...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε βήμα στο κανάλι που δουλεύετε. Σας βλέπω να βγαίνετε στο «παραθυράκι». Παρακαλώ πολύ, οι κρίσεις μπορεί να γίνονται στο χώρο της εργασίας σας. Εδώ, ευχαρίστως να ακούσω την οποιαδήποτε άποψή σας -το έχω πει πολλές φορές- αλλά δεν είναι χώρος για αναλύσεις ή για σχόλια. Είναι χώρος για ερωτήσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν είμαι αναλυτής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το θεωρώ υποτιμητικό να είναι κάποιος αναλυτής.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω στο θέμα αυτό της αναζήτησης στρατηγικού εταίρου, συμμάχου, μιλάμε για εκχώρηση του management πλήρη ή μερική;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έδωσα ήδη απαντήσεις στα ερωτήματα και μάλιστα στην επαναλαμβανόμενη ερώτηση που μου κάνετε κι εσείς τώρα. Είπα ότι είναι μια πολύ λεπτή διαδικασία στην οποία δεν θα υπεισέλθω.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θυμάστε να έχει γίνει συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή για το θέμα του ΟΤΕ και αν ναι, έχει υποπέσει στην αντίληψή σας κάποιο μέλος της να διαφωνεί ή να εκφράζει ενστάσεις για την πορεία περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έχει γίνει συζήτηση. Δεν θυμάμαι να σας πω το χρονικό διάστημα που έγινε. Από κει και πέρα, όπως γνωρίζετε, στα της Κυβερνητικής Επιτροπής, δεν λέω ποτέ τίποτα περισσότερο, από τις επίσημες ανακοινώσεις.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν θέλω να μου πείτε τι συζητήθηκε, αν κάποιος...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έχει συζητηθεί ίσως πριν ή μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και ήταν ομόφωνες οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την Κυβερνητική Επιτροπή; Δεν υπήρξαν ενστάσεις ή επιφυλάξεις κάποιων μελών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω και πάλι αν έχετε ενημερωθεί για το περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Σουφλιά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει στο θέμα. Άλλη ερώτηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα πάω σε ένα άλλο θέμα. «Παραθυράτο» ενδεχομένως, έχει να κάνει με την υπόθεση του κ. Αηδόνη...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παλαιολόγε, αν σας έθιξα να ζητήσω συγγνώμη δημοσίως. Δεν ήταν προσωπική η αναφορά στο «παράθυρο», έστω και υποκοριστικά.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν εθίγην καθόλου, ούτε το θεωρώ προσωπικό. Απλά το λέω επειδή είναι στη δημοσιότητα. Επειδή είχαμε μια εξέλιξη στο θέμα της φθοράς του αυτοκινήτου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Αηδόνη, βλέπουμε διαφοροποιήσεις εκατέρωθεν, δηλαδή από την πλευρά του ο κ. Αηδόνης θεωρεί υποκριτική τη συμπεριφορά της ΕΛΑΣ η οποία δεν έλεγξε το αυτοκίνητό του. Καταγγέλλει ότι ψεύδεται η ΕΛΑΣ. Υπάρχει περαιτέρω σχόλιο για όλη αυτή την υπόθεση η οποία μάλλον είναι λίγο πολύπλοκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο. Απ` ό,τι ξέρω η Αστυνομία κάνει κάποια έρευνα και θα ανακοινώσει το πόρισμά της. Δεν έχω να πω τίποτα.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Στο Μοναστηράκι τις τελευταίες ημέρες εντοπίζονται προσωπικά αντικείμενα του πρώην Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Ξεπούλιουνται δηλαδή. Μήπως θα πρέπει το κράτος να παρέμβει κάποια στιγμή; Γιατί πρόκειται για ιστορικά κειμήλια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τι είδους αντικείμενα είναι. Διάβασα κάποιο δημοσίευμα σήμερα.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Προσωπικής χρήσης, καθημερινής χρήσης...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τι αντικείμενα είναι. Θα ήθελα να απευθυνθείτε καταρχάς στο ΠΑΣΟΚ ώστε να σας πει ο εκπρόσωπος του, ο οποίος είναι πιθανόν να γνωρίζει καλύτερα από εμένα. Είναι σίγουρο ότι θα γνωρίζει καλύτερα από εμένα. Από κει και πέρα, φαντάζομαι ότι αν υπάρχουν αντικείμενα τα οποία έχουν ιστορικό χαρακτήρα και σημαντικό πολιτικό περιεχόμενο, και το ΠΑΣΟΚ αλλά πρωτίστως, φυσικά και το Υπουργείο Πολιτισμού θα δείξει την αντίστοιχη ευαισθησία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με τη χθεσινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, δόθηκε 3 χρόνια παράταση για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, αντί για το 2006, το 2009 και βλέπουμε. Δεν έγινε καμία αναφορά σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση μη εφαρμογής του πρωτοκόλλου. Επίσης συνδέθηκε το Κυπριακό με τη συμμόρφωση της Τουρκίας στο πρωτόκολλο. Αυτοί ήταν οι τρεις στόχοι που ανέφερε προηγουμένως η κ. Μπακογιάννη, που είχε η ελληνική κυβέρνηση και τους πέτυχε χθες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική μας, όπως είπε και η κ. Μπακογιάννη, συνοψίζεται στη φράση «πλήρης εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Τουρκίας, πλήρης ένταξη». Η Ελλάδα υποστηρίζει την προοπτική μιας πραγματικά ευρωπαϊκής Τουρκίας. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε η χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή η Τουρκία έχει ήδη αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει πάρει πίσω το casus belli και τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο, έχει αναγνωρίσει πλήρη δικαιώματα θρησκευτικά και δημοκρατικά στο εσωτερικό της. Μήπως το παρατραβάτε λίγο με την Τουρκία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Η μόνη ασφαλής οδός για ομαλή ενταξιακή πορεία είναι η πλήρης ανταπόκριση και προσαρμογή στα ευρωπαϊκά κριτήρια και προαπαιτούμενα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εάν το θέμα του ΟΤΕ τέθηκε από κάποιον Υπουργό στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι. Όχι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 12 December 2006 - 20:57:44 UTC