Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-06-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα, στις 10 Ιουλίου 2006. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για να συζητήσουν το Κυπριακό και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι διαβουλεύσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών και της συνεχούς συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες τα «ακίνητα στρατιωτάκια» κατά Πολύδωρα, χτύπησαν και δημοσιογράφους. Καταρχήν δεν είναι δόγμα, δεν λέει κανείς ότι η Αστυνομία, το χουλιγκανισμό είτε ποδοσφαιρικό είτε πολιτικό, δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζει. Έχουμε όμως το δεδομένο ότι χτύπαγαν δημοσιογράφους την ίδια ώρα που έκαναν μια μόνο σύλληψη. Τι έχετε να πείτε γι` αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Yπάρχει ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, με την οποία γνωστοποιείται η διενέργεια προανάκρισης, προκειμένου να διακριβωθούν οι συνθήκες τραυματισμού. Παράλληλα διετάχθη από την υπηρεσία η διενέργεια διοικητικής έρευνας για τυχόν συμμετοχή αστυνομικών στην υπόθεση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, εγώ ρώτησα άλλο. Δεν υπερασπίζομαι από συντεχνιακούς λόγους τους δημοσιογράφους που χτυπήθηκαν. Άλλωστε σε κατάσταση αναμπουμπούλας μπορεί να χτυπηθεί και δημοσιογράφος. Αναλώσιμοι είμαστε@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανένας άνθρωπος δεν είναι αναλώσιμος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θεωρώ ότι και οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι εκ της φύσεως της δουλειάς μας@ Υπάρχουν επαγγέλματα που είναι, εκ των πραγμάτων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανείς άνθρωπος και κανένα επάγγελμα δεν είναι αναλώσιμο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί μια σύλληψη; Δεν είναι ανικανότητα αυτό της Αστυνομίας; Δεν αντανακλά και στην πολιτική ηγεσία μια τέτοια ανικανότητα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για δικό σας σχόλιο που εγώ δεν ενστερνίζομαι. Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με μια δύσκολη αποστολή: Να περιφρουρεί και να εξασφαλίζει τη δημόσια τάξη και ας μην το ξεχνάμε αυτό, να προστατεύει τα δικαιώματα και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τα προστάτευσε χθες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ήθελα να προσθέσω ότι υπάρχουν κάποιοι λίγοι -εγώ δεν θέλω να κάνω ποσοτική αξιολόγηση- που μετέχουν σ` αυτές τις κινητοποιήσεις, με πρόθεση να βιαιοπραγήσουν και να προβούν σε παράνομες πράξεις. Είναι υποχρέωση -σας το έχω πει κι άλλες φορές άλλωστε- των οργανωτών αυτών των εκδηλώσεων, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευνομούμενες κοινωνίες, να περιφρουρήσουν τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν και να απομονώσουν αποτελεσματικά αυτά τα ακραία στοιχεία.

ΒΛΑΧΟΣ: Καλείτε τους πολίτες να κάνουν συλλήψεις; Δεν έχω καταλάβει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι αυτοί που οργανώνουν τις διάφορες εκδηλώσεις, έχουν και την ευθύνη, σε μεγάλο βαθμό, της περιφρούρησης. Να μην επιτρέπουν δηλαδή να εισέρχονται στις τάξεις τους άτομα σαν και αυτά που μόλις περιέγραψα, ενώ οι ίδιοι επιθυμούν ειρηνικά να διαδηλώσουν, να εκφράσουν τις απόψεις τους, ή τις διαφωνίες τους.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, χθες δεν ήταν διαδήλωση έξω από τη Νομική, ήταν αυτοί οι λίγοι τους οποίους είπατε (δεν ακούγεται) οι οποίοι διέλυσαν τα πάντα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, οι οποίες περιγράφουν τα γεγονότα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες όμως είδαμε και ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο: Κουκουλοφόρους στις διαδηλώσεις και μάλιστα με όπλα, αυτά που ρίχνουν τις συγκεκριμένες φωτοβολίδες, τα οποία όμως είναι και πάρα πολύ επικίνδυνα και μπορούν να αφαιρέσουν και τη ζωή@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν να απομονωθούν αυτά τα άτομα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αλλά τους κουκουλοφόρους ποιος τους σπρώχνει στις διαδηλώσεις; Δεν τους σπρώχνει η Αστυνομία με προφανείς στόχους...; Και δεύτερον, γιατί δεν έχει αποκαλύψει και συλλάβει έναν κουκουλοφόρο η Αστυνομία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η εισαγωγική παρατήρηση την οποία κάνατε είναι καινοφανής. Σε καμία περίπτωση, εγώ δεν αποδέχομαι ότι αυτούς τους ανθρώπους τους «σπρώχνει», όπως είπατε, στις διαδηλώσεις η Αστυνομία. Πρόκειται για ακραία στοιχεία.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σε άλλο θέμα: Πληροφορίες αναφέρουν σήμερα ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ανακοινωθεί η παράταση των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής. Το επιβεβαιώνετε ή το διαψεύδετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν θα εκδώσει το διάταγμα για τη λήξη της Συνόδου.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Γιατί δεν θα το εκδώσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε πει επανειλημμένως, ότι ως κυβέρνηση θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να αποφευχθεί παραγραφή τυχόν αδικημάτων.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι θα αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες προσώπων επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω επ` αυτού του θέματος, το είπα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ένα πολιτικό σχόλιο θα ήθελα να κάνετε για ένα πολιτικό ερώτημα, πώς συνδέεται η διακήρυξη της κυβέρνησης περί της συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων, συνεννόησης και την ίδια ώρα, με την πρακτική αυτή που θα ακολουθήσει, όπως λέτε, η κυβέρνηση, δημιουργούνται αυτομάτως σκιές για ευθύνες πολιτικών προσώπων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο επί του σχολίου το οποίο μόλις κάνατε μέσα σε αυτή την αίθουσα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ερώτηση ήταν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή κάνετε σχόλια, εν πάση περιπτώσει, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η συναίνεση δεν αποκλείει την αναζήτηση ενόχων ή υπευθύνων όπου υπάρχουν αδικήματα.

ΜΑΝΗ: Σε άλλο θέμα: Ο κ. Αβραμόπουλος, στην πρότασή του για διακομματική συμφωνία για παράκαμψη του ΑΣΕΠ στην πρόσληψη των 9.000 νοσηλευτών, επικαλέστηκε το Σύνταγμα, επικαλέστηκε συνταγματική διάταξη που επιτρέπει κάτι τέτοιο. Τέτοια όμως συνταγματική διάταξη δεν υπάρχει που να λέει ότι με 200 υπογραφές βουλευτών παρακάμπτεται το ΑΣΕΠ. Είναι άλλο πράγμα πολιτική πρόταση και είναι άλλο πράγμα, επικαλούμαι το Σύνταγμα για να τη θωρακίσω νομικά. Ένας Υπουργός οφείλει να γνωρίζει το Σύνταγμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ένας Υπουργός οφείλει πάνω απ` όλα να δίνει λύσεις αποτελεσματικές, ουσιαστικές, χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο στα θέματα του τομέα την ευθύνη του οποίου του έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Καταρχήν να πάμε στο θέμα σε σχέση με την παράταση των εργασιών της Βουλής. Έχει προκύψει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο για το οποίο τουλάχιστον θα συνεχιστούν οι εργασίες της Βουλής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω για το συγκεκριμένο θέμα, το είπα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αλλά εδώ δεν διευκρινίζετε κάτι. Λέτε ότι θα παραταθούν οι εργασίες, ωστόσο όμως για να εξεταστεί μια υπόθεση, για να γίνει αυτό το πράγμα, πρέπει να υπάρχει κάποιο στοιχείο, δηλαδή έστω@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταρχάς, εγώ δεν μίλησα για υπόθεση. Είπα ότι η κυβέρνηση, όπως έχει πει, θα κάνει ό,τι χρειάζεται, ώστε να μην επέλθει παραγραφή για τυχόν αδικήματα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για αδικήματα, ποιας υπόθεσης τότε, για να καταλάβουμε και με βάση, τι στοιχεία; Αυτή είναι η ερώτηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΒΛΑΧΟΣ: Η διαδικασία αυτή είναι σύννομη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση κινείται πάντοτε στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο ειδικά αυτή την εποχή, πρέπει να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, κάποιος σοβαρός από χρόνου λόγος, όπως θα έλεγαν οι νομικοί. Δεν μπορεί να γίνεται έτσι στα τυφλά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Εάν γνωρίζετε πρακτικά, πώς θα λειτουργεί η Βουλή το καλοκαίρι; Θα οριστούν και θερινά τμήματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στη Βουλή. Είναι θέμα λειτουργίας της Βουλής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μετά τη χειροπιαστή απόδειξη αποτυχίας του συστήματος πρόσβασης στα πανεπιστήμια που άφησε εκτός σχεδόν έναν στους δύο υποψηφίους, η κυβέρνηση σκέπτεται να καταργήσει τη λαιμητόμο της βάσης του 10% ή θέλει να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι την αντίφαση αυτή που μόλις διατυπώσατε. Συγκεκριμένα: Υπάρχει ένα γενικό αίτημα από τους Έλληνες πολίτες, από την ακαδημαϊκή κοινότητα, από όλους τους φορείς, για αναβάθμιση της τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης. Από την άλλη πλευρά, μου μεταφέρατε εσείς αυτή τη στιγμή ένα αίτημα, έτσι το αντιλαμβάνομαι, να καταργηθεί η βάση του δέκα ώστε να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο όλοι όσοι έχουν γράψει κάτω από δέκα. Αυτά τα δύο πράγματα δεν συμβιβάζονται. Θα ήθελα να πω και κάτι ακόμη: Αυτή η προσέγγιση δηλαδή η εισαγωγή όσων γράφουν κάτω από τη βάση, είναι άδικη γι` αυτούς τους μαθητές, οι οποίοι κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια και είχαν και πολύ καλά αποτελέσματα. Εάν δείτε δε τα φετινά αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων για τα πανεπιστήμια, ο μέσος όρος για τις σχολές που έχουν μεγάλη ζήτηση έχει ανέβει. Η ποιότητα των υποψηφίων έχει βελτιωθεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άδικη δεν είναι η κριτική. Άδικο και ταξικό είναι το σύστημα έτσι όπως το έχετε διαμορφώσει που αφήνει απέξω τους φτωχούς. Ακριβώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Είδατε ποια σχολεία μένουν απέξω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο βαθμός αυτός, το 10, δεν είναι ο σχολικός βαθμός. Είναι το όριο που θέτει το υπουργείο. Αν πρέπει να είναι ψηλά οι βάσεις ή όχι. Αν πρέπει να είναι δύσκολα φέτος τα θέματα ή όχι. Δεν αναφερόμαστε στο βαθμό του σχολείου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένως σε αυτό το θέμα. Η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Δεν περίμενα να βρω κάποιον, εδώ σε αυτή την αίθουσα, που θα ισχυριζόταν ότι θα έπρεπε οι υποψήφιοι με πολύ χαμηλούς βαθμούς, με βαθμούς κάτω από τη βάση,να μπαίνουν στα πανεπιστήμια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εγώ άλλο είπα κ. Εκπρόσωπε, ότι ο βαθμός δυσκολίας είναι γιο-γιο. Τον ανεβάζει και τον κατεβάζει κάθε χρόνο το υπουργείο. Δεν είναι η αντικειμενική αξία του μαθητή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο δεύτερο σκέλος της απάντησής μου σας έδωσα συγκεκριμένη απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα. Έχουμε σταθερή άνοδο της ποιότητας των υποψηφίων φέτος. Παρακαλώ να ελέγξετε τους βαθμούς για τις σχολές όπου επιδεικνύεται μεγάλο ενδιαφέρον προκειμένου να δείτε τι βελτίωση ποιότητας υπάρχει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για τους λίγους όμως. Παιδεία για τους λίγους, αυτό είναι το όραμά σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν νομίζω ότι η ελληνική Πολιτεία παρέχει δωρεάν παιδεία στους λίγους.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για την παράταση των εργασιών της Βουλής, ήθελα να ρωτήσω εάν αυτή την απόφαση την έλαβε προσωπικά ο Πρωθυπουργός και είναι ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στη δήλωση που έκανα προ ολίγου. Είναι σαφές το τι είπα. Αναφέρθηκα με σαφήνεια στην κυβέρνηση. Είναι αστεία πράγματα αυτά για να τα συζητάμε σε αυτή την αίθουσα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τι εννοείτε ότι είναι αστείο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έκανα συγκεκριμένη δήλωση, η οποία είναι σαφής. Εάν έχετε κάποια δυσκολία να την αντιληφθείτε, το πρόβλημα δεν είναι δικό μου.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα παρακαλώ, όταν κάνουμε κάποια ερώτηση, μη σχολιάζετε τις ερωτήσεις μου. Εκφράσεις όπως «εάν δεν καταλάβατε», «είναι αστείο αυτό»@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέλετε να σας διαβάσω ξανά τη δήλωση;

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Με προσβάλλετε, όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλλον εσείς προσβάλλετε τη δική μου νοημοσύνη.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ελπίζω να εισακούομαι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Σας είπα ότι η κυβέρνηση δεν θα εκδώσει το διάταγμα για τη λήξη της Συνόδου.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το αντιλήφθηκα. Η ένστασή μου ήταν στο χαρακτηρισμό περί αστείων πραγμάτων κ.τ.λ@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι ερωτήσεις πρέπει να έχουν και κάποια ουσία, ξέρετε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπήρχε η εικόνα ότι η αστυνομία πιέζει τους κατόχους των λεωφορείων, τους τουριστικούς πράκτορες, να υπάρξει μια ειδική ασφάλιση στα λεωφορεία που πάνε Λαγονήσι. Μια ασφάλιση που περιλαμβάνει ασφάλιση για καταστροφές, για πυρκαγιά και προφανώς για τρομοκρατική ενέργεια. Θέλω να ρωτήσω, εάν υπάρχουν οδηγίες προς την αστυνομία για τέτοιου είδους ενέργειες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω καμία τέτοια οδηγία.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Να επιμείνω στο θέμα της κόντρας -μου επιτρέπετε να το λέω έτσι, είναι δικό μου σχόλιο- του κ. Αβραμόπουλου με τον κ. Παυλόπουλο ή μάλλον το αντίθετο, σε σχέση με το θέμα της παράκαμψης του ΑΣΕΠ. Και μιλώ για τη λέξη «παράκαμψη» γιατί στην ουσία αυτό ζήτησε ο κ. Αβραμόπουλος, βέβαια με διακομματική συναίνεση, αλλά όπως σήμερα δημοσιεύει η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» υπήρξε ένα αίτημα από δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ούτως ώστε να παρακαμφτεί το σύστημα προσλήψεων και σε αυτό η απάντηση από τον υφυπουργό Προεδρίας κ. Απόστολο Ανδρεουλάκο ήταν αρνητική, λέγοντας ότι δεν υφίσταται τέτοια δυνατότητα, ούτε πρόθεση νομοθετικής παράκαμψης των αντικειμενικών και αξιοκρατικών κριτηρίων του Ν.2190/94. Πώς είναι δυνατόν από τη στιγμή που επισήμως η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού έχει απορρίψει αυτό το αίτημα, να το επαναφέρει υπουργός της κυβέρνησης μετά από κάποιους μήνες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα, ακριβώς λόγω του πιεστικού χαρακτήρα του θέματος των νοσηλευτών, ότι κάθε πρόταση η οποία εξασφαλίσει τη διαφάνεια και θα είναι αποτελεσματική, αλίμονο εάν δεν μπορεί να συζητηθεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Και τη διαφάνεια θα την εξασφαλίσει η διακομματική Επιτροπή; Δηλαδή, βουλευτές όλων των κομμάτων, οι οποίοι δέχονται καθημερινά πιέσεις από τους ψηφοφόρους για προσλήψεις; Αυτή θα είναι αντικειμενική επιλογή των προσλήψεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Κυριαζίδης είπε στον ΟΟΣΑ ότι η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος θα επιτρέψει την ενεργοποίηση ιδιωτικού τομέα στην ανώτατη εκπαίδευση. Γιατί η κυβέρνηση δεν λέει ευθέως ότι είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και αυτός είναι ο στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης και μιλά για κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω αν και τι είπε το εν λόγω στέλεχος. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω ότι μου μεταφέρετε με ακρίβεια, αυτό το οποίο φέρεται να έχει πει. Η θέση της κυβέρνησης είναι κρυστάλλινη. Υποστηρίζει την αλλαγή, την Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, έτσι ώστε να επιτραπεί η λειτουργία μη δημοσίων, μη κερδοσκοπικών Ανωτάτων Ιδρυμάτων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή ιδιωτικών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχουμε εξηγήσει ότι είναι διαφορετικό το ένα από το άλλο. Εάν έχετε κάποια δυσκολία -πάλι θα το πω και λυπάμαι που το επαναλαμβάνω- να αντιληφθείτε τη διαφορά μεταξύ μη δημοσίων, μη κερδοσκοπικών από τη μια μεριά, και ιδιωτικών από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν μιλώ γι εσάς, και ο κ. Κυριαζίδης δεν το καταλαβαίνει, ο οποίος μιλά ευθέως για ιδιωτικά. Εσείς γιατί δεν το παραδέχεστε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε πάλι να σας πω ότι ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έχω την εντολή να παρουσιάζω τις θέσεις της κυβέρνησης με απόλυτη ακρίβεια.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θέλω να επανέλθω στο θέμα των επεισοδίων και θέλω το σχόλιο της κυβέρνησης, εκτός του ότι οι αστυνομικοί δεν προστάτευσαν τους συναδέλφους δημοσιογράφους και οπερατέρ, υπήρξε και ένας οπερατέρ του «MEGA», ο οποίος κάηκε από μολότοφ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από τι μου είπατε ότι κάηκε;

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Από μολότοφ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και έχει την ευθύνη γι αυτό η αστυνομία;

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπατε ότι προστατεύει τους Έλληνες πολίτες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει υποχρέωση να προστατεύει τους Έλληνες πολίτες και να αναζητεί, όπου υπάρχουν, τους ενόχους παράνομων πράξεων.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πέρα από αυτό, το ότι επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους, δεν θέλω να μου πείτε για την ανακοίνωση της αστυνομίας. Το σχόλιο της κυβέρνησης ποιο είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι, εφόσον υπάρχουν επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων, αυτές τις επιθέσεις η κυβέρνηση, ασφαλώς, τις καταδικάζει απερίφραστα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Υπάρχει ένα θέμα από χθες όταν έγιναν αυτά τα επεισόδια. Γιατί σχεδόν καμία σύλληψη σε τόσο εκτεταμένα επεισόδια, σε αυτό μπορείτε να μας απαντήσετε; Υπάρχει κάποια βεντέτα μεταξύ του κ. Πολύδωρα και των φοιτητών την οποία πληρώνει τελικά@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ. Δεν μπορώ να υπεισέλθω και να σας δώσω εξηγήσεις για θέματα που άπτονται των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της αστυνομίας. Πρόκειται για ειδικά θέματα, τα οποία αφορούν στην αστυνομία. Δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις για να σας δώσω απαντήσεις, όσο κι αν ήθελα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να σας ρωτήσω, στα επιχειρησιακά σχέδια της αστυνομίας, δίνονται οδηγίες για τη δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών να πληροφορούνται τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτού του είδους τις διαδηλώσεις και τις πορείες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι εννοείτε;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δίνονται δηλαδή οδηγίες, ούτως ώστε να υπάρχει μια αστυνομική προστασία στους ανθρώπους που εκείνη την ώρα εργάζονται στα επεισόδια ή η αντιμετώπιση είναι μόνο των διαδηλωτών ανεξαρτήτως των ανθρώπων που εκτελούν το καθήκον τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα πέρα από κάθε αμφισβήτηση σε ερώτηση συναδέλφου σας. Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κάθε δημοσιογράφος, κάθε εικονολήπτης, εκτελώντας το επαγγελματικό του καθήκον, να παρακολουθεί και να καταγράφει μια τέτοια πολύ δύσκολη στιγμή, θα ήθελε να έχει δίπλα του ένα ή δύο ή περισσότερους αστυνομικούς ως μόνιμους συνοδούς.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αρκεί να μην τους έχει απέναντι, κ. Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η έρευνα της αστυνομίας ακριβώς σε αυτό αποβλέπει. Να εξακριβώσει εάν υπάρχουν ευθύνες από τα αστυνομικά όργανα, για το συγκεκριμένο συμβάν. Και εάν διαπιστωθούν αυτές οι ευθύνες, να είστε σίγουροι ότι θα αποδοθούν.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Θα ήθελα να μας εξηγήσετε το σκεπτικό της προτροπής σας, όταν λέτε ότι οι διαδηλωτές πρέπει@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι διοργανωτές είπα, όχι διαδηλωτές.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Οι διοργανωτές θα πρέπει να περιφρουρούν τις διαδηλώσεις τους, δηλαδή, προτρέπετε τους φοιτητές ή τους εκάστοτε διαδηλωτές να συμπλέκονται με μικρές ομάδες που έχουν ακραίες θέσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις ευνομούμενες κοινωνίες, όπου πραγματοποιούνται τέτοιες κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, διαδηλώσεις, υπάρχουν και βρίσκονται τρόποι, ώστε αυτά τα στοιχεία να απομονώνονται, να είναι εκτός του κορμού -αν θέλετε- αυτών των διαδηλώσεων. Το πώς ακριβώς αυτό γίνεται, δεν είμαι σε θέση εγώ να σας το πω.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχουν και τρόποι στις αστυνομίες που αναφέρατε, όπου η αστυνομία τους συλλαμβάνει και τους απομονώνει και δεν τους αφήνει να διαλύουν το κέντρο της Αθήνας τρεις φορές την εβδομάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η αστυνομία έχει συγκεκριμένη αποστολή, στην οποία και προσπαθεί να ανταποκριθεί, όσο μπορεί καλύτερα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Στο σύνολο των βουλευτών το λένε ότι αυτοί οι γνωστοί άγνωστοι, αυτά τα στοιχεία τα μεμονωμένα που γνωρίζει η αστυνομία και κατά καιρούς ακούμε και βουλευτές και υπουργούς να λένε ότι είναι γνωστοί, είναι τόσο δύσκολο να απομονωθούν επιτέλους από τα όργανα της πολιτείας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου ζητάτε να διευκρινίσω εάν κάτι είναι δύσκολο. Πρόκειται για ειδικά επιχειρησιακά θέματα, για τα οποία δεν μπορώ να σας δώσω συγκεκριμένες, λεπτομερειακές απαντήσεις. Παρακαλώ γι αυτό το θέμα να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο. Είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοί σας που καλύπτουν αυτά τα θέματα, έχουν πρόσβαση και στις αντίστοιχες πηγές.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Και όσες φορές έχουν απομονώσει οι διαδηλωτές αυτά τα στοιχεία που είναι στην ουρά της πορείας, και είναι σε ένα μπλοκ που περιφρουρείται από αστυνομικούς συνεχίζουν να σπάνε και να καίνε χωρίς να υπάρξει καμία σύλληψη, μπροστά στα μάτια των αστυνομικών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς, έχουν γίνει συλλήψεις. Είμαι βέβαιος ότι ακολουθούνται εκείνες οι διαδικασίες, που επιβάλλεται να ακολουθηθούν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μόλις πριν από λίγες μέρες ο κ. Πολύδωρας επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, διότι ενώ έγιναν συλλήψεις, τελικά@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα επ` αυτού πριν δύο εβδομάδες. Δεν θα επανέλθω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν διαφωνώ ότι είχατε απαντήσει, επειδή τα επεισόδια είναι σε εξέλιξη, σίγουρα θα δέχεστε βροχή ερωτήσεων, αφού δεν θα έχουμε συλλήψεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό δίνει απάντηση και στο ερώτημα του κ. Βλάχου.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπονοεί ο συνάδελφος ότι μήπως έχουμε «λευκή» στάση από την πλευρά των αστυνομικών και αποφεύγουν να κάνουν συλλήψεις και ακόμη κι αν κάνουν συλλήψεις, πάνε και τους αφήνουν, όπως είπε ο κ. Πολύδωρας, ελεύθερους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι παρατηρείται ένα φαινόμενο σαν αυτό που μόλις εσείς αναφέρατε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 28 June 2006 - 15:05:12 UTC