Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-06-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

@Ο Πρωθυπουργός, αύριο, στις 09:30, θα συναντηθεί με τη Γενική Κυβερνήτη της Νέας Ζηλανδίας Σύλβια Καρτράιτ.

@Στις 10:00, θα έχει συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

@Στις 11:00, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ο κ. Παπαληγούρας υπέβαλε την παραίτησή του μετά το περιστατικό στις φυλακές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Ο κ. Παπαληγούρας έκανε δηλώσεις πριν από λίγο. Έχει μιλήσει για όλα αυτά τα θέματα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Υπάρχει θέμα πολιτικών ευθυνών για όλο αυτό το κάζο που συνέβη χθες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα σχόλιά σας, παρακαλώ στο κανάλι σας. Υπάρχει θέμα διοικητικών ευθυνών. Έχει αναφερθεί ο κ. Παπαληγούρας.

ΧΙΩΤΗΣ: Θα επιμείνω και εγώ στην ερώτηση, χωρίς σχόλια: Πιστεύετε ότι όλο αυτό το πράγμα που συνέβη χθες με την πτήση ενός ελικοπτέρου να κατεβαίνει στις φυλακές, απόδραση, διαφυγή, δεν συνιστά κανενός είδους πολιτική ευθύνη για την κυβέρνηση και τους Υπουργούς που είναι συναρμόδιοι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει διοικητική ευθύνη. Γι` αυτή τη διοικητική ευθύνη έχει μιλήσει ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης και έχουν επιβληθεί κυρώσεις στους έχοντες αυτή την ευθύνη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν σας καταλαβαίνω κύριε Εκπρόσωπε. Σίγουρα ο κ. Παπαληγούρας δεν ήταν φύλακας και δεν είχε βάρδια εκείνη την ώρα. Ωστόσο, αυτή τη φαιδρότητα της απόδρασης που υπέστησαν οι διοικητικοί υφιστάμενοί του, αντανακλά στο πρόσωπό του, σε επίπεδο πολιτικών ευθυνών. Το ξέρατε και εσείς ως αντιπολίτευση και για ψύλλου πήδημα ζητούσατε παραιτήσεις των αντίστοιχων υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Γιατί τώρα δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν έχετε κύριε Εκπρόσωπε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτον, πότε ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός γι` αυτά που συνέβησαν χθες στον Κορυδαλλό και αν είχε κάποια άποψη την οποία εξέφρασε ο Πρωθυπουργός για τα όσα συνέβησαν και αν προτίθεται, να συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε λίγη ώρα μετά το γεγονός. Στα υπόλοιπα δεν μπορώ να σας απαντήσω. Δεν αποκλείεται να γίνουν συναντήσεις, όπως γίνεται με όλους τους υπουργούς. Ο Πρωθυπουργός συναντιέται με όλους τους υπουργούς. Δεν υπάρχει κάτι κανονισμένο αυτή τη στιγμή.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επ` αυτού του θέματος, αν κρίνει ο Πρωθυπουργός ότι υπάρχει θέμα επείγουσας συνάντησης με τον κ. Παπαληγούρα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε επικοινωνία και χθες και σήμερα με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επιμένετε στη θεωρία του πολιτικώς ανεύθυνου για την κυβέρνηση, τη στιγμή που είναι φανερό ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τον τρόπο που οργανώνεται ο κρατικός μηχανισμός για να φέρει σε πέρας μια αποστολή, όπως είναι τα κενά και οι ελλείψεις που υπάρχουν στην ασφάλεια των φυλακών ή η ανεξέλεγκτη πτήση των ελικοπτέρων. Ο τρόπος δηλαδή που οργανώνεται ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι θέμα πολιτικών ευθυνών; Αντικειμενικά και ανεξάρτητα αν υπάρχει ευθύνη στον υπουργό ή αν πρέπει να φύγει ο υπουργός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας για τις φυλακές, έχει ήδη δώσει αναλυτικές απαντήσεις ο κ. Παπαληγούρας. Επειδή όμως στην ερώτησή σας μιλήσατε για κενά στην πτήση των ελικοπτέρων -και είναι ένα θέμα που δεν έχει απαντηθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, δεν είναι της αρμοδιότητάς του- θέλω να σας πω ότι επικοινώνησα με το αρμόδιο υπουργείο. Η χώρα μας, μόλις πρόσφατα υπέστη έλεγχο από τον ICAO και διαπιστώθηκε ότι είναι απολύτως προσαρμοσμένη στις διατάξεις του ICAO κάθε πτήση και οι διαδικασίες που ακολουθούν αυτή την πτήση. Θέλω δε να σας πω, όπως με ενημερώνει το αρμόδιο υπουργείο ότι η χώρα μας έχει κανόνες πιο αυστηρούς από άλλες χώρες, στις οποίες για παράδειγμα, δεν υποβάλλονται σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν σχέδια πτήσεων.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ήθελα να σας ρωτήσω, αν κατά την κρίση σας ή αν έχει κινηθεί κάποια διαδικασία, αν υπάρχει θέμα διοικητικών ευθυνών για την αστυνομία Βέροιας, όπου όπως προκύπτει από τις σχετικές ανταποκρίσεις, είχε μάλλον πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων της.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σπεύσω βεβαίως να κάνω κανένα σχόλιο, γιατί η Αστυνομία, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, είχε ασχοληθεί ειδικά με την υπόθεση εδώ και πολύ καιρό, από τότε που εξαφανίστηκε ο μικρός Άλεξ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Αστυνομία έχει στρέψει την έρευνά της και σε παιδιά μικρής ηλικίας. Δηλαδή δεν είναι μια πληροφορία που ακούστηκε για πρώτη φορά, αλλά απασχόλησε την Αστυνομία από την πρώτη περίοδο της εξαφάνισης. Θα ήθελα να πω ότι η κυβέρνηση εκφράζει την αμέριστη συμπάθειά της στη μητέρα και στους συγγενείς του μικρού Άλεξ για τη συγκλονιστική αυτή υπόθεση της εξαφάνισής του. Οι αρμόδιες αρχές ερευνούν και συνεχίζουν να ερευνούν την υπόθεση που αναδεικνύει προβλήματα υπαρκτά και σοβαρά στην κοινωνία μας. Προβλήματα που αφορούν όλους και τον καθένα χωριστά και στα οποία οφείλουμε να ενσκήψουμε με ευαισθησία. Περιμένουμε όλοι τη λύση αυτής της υπόθεσης που έχει συγκλονίσει όλους τους Έλληνες πολίτες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μόλις κοινωνιολογήσατε και είπατε «αναδεικνύει προβλήματα υπαρκτά στην κοινωνία μας». Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Η μη ανάληψη πολιτικών ευθυνών από τον κ. Παπαληγούρα, τι μηνύματα εκπέμπει στην κοινωνία μας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπαθείτε να συνδέσετε με ατυχή, θα έλεγα, τρόπο ή εν πάση περιπτώσει με τρόπο ο οποίος δεν συνδέει το ένα με το άλλο θέμα. Στο μεν ένα θέμα έχω απαντήσει, στο δε δεύτερο, θεωρώντας ότι δεν συνδέεται το ένα με το άλλο, δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν τα συνέδεσα. Σε επίπεδο μηνυμάτων, η μη ανάληψη ευθυνών, τι μηνύματα εκπέμπει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Είπατε ότι οι κανόνες είναι πιο αυστηροί σε σχέση και με άλλες χώρες και θέλω να ρωτήσω@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι κανόνες είναι πιο αυστηροί.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Μάλιστα. Θέλω να ρωτήσω όμως, εάν μετά από αυτό το περιστατικό διαπιστώσατε ότι υπάρχουν αδυναμίες σε αυτούς τους κανόνες και αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός να αλλάξουν οι κανόνες του ελέγχου των πτήσεων των ελικοπτέρων. Ποιοι δηλαδή επιβιβάζονται στα ελικόπτερα, εάν θα παρακολουθούνται από τα ραντάρ τα ελικόπτερα στην Αθήνα κλπ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα και πάλι ότι οι κανόνες αυτοί είναι απόλυτα προσαρμοσμένοι στους κανόνες του ICAO. Υπάρχει μια σειρά από λεπτομέρειες τεχνικής φύσεως, οι οποίες βεβαίως δεν απασχολούν αυτή την αίθουσα. Έχουν ενδιαφέρον, το αντιλαμβάνομαι. Θα παρακαλέσω να μείνετε σε αυτή την ενημέρωση την οποία σας κάνω, με βάση την ενημέρωση που είχα από το αρμόδιο Υπουργείο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Επειδή αναφερθήκατε σε προβλήματα που πρέπει να απασχολήσουν όλους μας, θέλω να ρωτήσω, εάν κατά την άποψη της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών των προβλημάτων είναι η ανεργία που είναι μεγάλη στη Βόρεια Ελλάδα, η κοινωνική εξαθλίωση και το γεγονός ότι δεν πηγαίνουν λεφτά στην παιδεία. Εδώ φαίνεται ένα σχολείο σε διάλυση, το οποίο δεν είναι σε θέση να ελέγξει, έστω τυπικά πράγματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα αναφερθώ κυρίως στα θέματα της παιδείας, χωρίς να μειώνω το θέμα της ανεργίας, το οποίο αναφέρατε, γιατί άλλωστε έχουμε αναφερθεί πολλές φορές και με ειδικά προγράμματα, τα οποία μάλιστα νομοθετήθηκαν τον τελευταίο καιρό για περιοχές που έχουν υψηλή ανεργία. Θα ήθελα να σας πω για να γνωρίζετε ότι το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο πραγματοποίησε, κατά την περίοδο από τον Νοεμβρίου 2005 έως τον Απρίλιο 2006, ταχύρρυθμο επιμορφωτικό πρόγραμμα, σχετικά με τη διαχείριση προβλημάτων σχολικής τάξης. Σκοπός του προγράμματος ήταν οι 5000 συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν τις πρακτικές τους, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στη διαχείριση τέτοιων προβλημάτων. Υπάρχει σειρά θεμάτων στα οποία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση.

Δεν θα σας τα διαβάσω όλα για να μην σας κουράσω, απλώς θα πω μόνο ότι μεταξύ αυτών των θεμάτων περιλαμβάνονται: Η αντιμετώπιση των προβλημάτων επιθετικότητας και βίας στο σχολικό περιβάλλον, η καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων και τρόπων διαχείρισης συγκρούσεων, στρες και θυμού, στον εντοπισμό των παραγόντων που προάγουν τη βία και την επιθετικότητα. Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι υπήρξε πολύ μεγάλη απήχηση στο πρόγραμμα αυτό από την εκπαιδευτική κοινότητα, γι αυτό θα επαναληφθεί με διπλάσιο αριθμό ωρών και διπλάσιο αριθμό συμμετεχόντων εκπαιδευτικών το 2006 και το 2007. Επίσης, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας υλοποιεί για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων 61 πιλοτικά προγράμματα, τα οποία υλοποιούνται από συμπράξεις σχολείων και άλλων κοινωνικών φορέων. Τα θεματικά πεδία είναι έξι. Ένα εξ αυτών είναι: «Διαπροσωπικές σχέσεις, ψυχική υγεία», στο πλαίσιο του οποίου 209 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκτελούν πιλοτικά προγράμματα που αφορούν την ψυχική υγεία των παιδιών και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Επίσης, ένα άλλο πεδίο προγραμμάτων που υλοποιεί το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (τα προγράμματα ενίσχυσης πρωτοβουλιών, όπως λέγονται) και το οποίο εκτελείται από το 2003 σε θέματα σχετικά με την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, έχουν δραστηριοποιηθεί για την υλοποίησή τους 1.263 σχολεία. Το καλοκαίρι του 2005, στο πλαίσιο του προγράμματος της αγωγής υγείας, το οποίο υλοποιεί το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, έγιναν τρία επιμορφωτικά σεμινάρια: Το πρώτο για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης διάρκειας 80 ωρών και τα άλλα δύο διάρκειας 240 ωρών το καθένα στην Αθήνα και το Κιλκίς. Στο παρελθόν δε έχουν πραγματοποιηθεί επανειλημμένα σεμινάρια και διημερίδες για τους υπευθύνους αγωγής υγείας. Πραγματοποιήθηκαν διημερίδες τον Φεβρουάριο του 2005, ενώ στις 26 Ιουνίου πραγματοποιείται ακόμα ένα και τον Σεπτέμβριο.

Όπως διαπιστώνετε από τα στοιχεία που σας διάβασα και πήρα μόνο λίγα από αυτά που με προμήθευσε το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπάρχουν προγράμματα, τα οποία έχουν ασχοληθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα -όπως γίνεται σε πολλές πολιτισμένες χώρες- σε ζητήματα βίας στα σχολεία. Πάντως, είναι ζητήματα που ως φαινόμενα τα παρατηρεί κάποιος σε σύγχρονες κοινωνίες και τα οποία βεβαίως δεν πρέπει να τα αφήνει να περνούν. Κι εσείς διαπιστώνετε ότι από την πολιτική που ασκείται στο υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο δεν τα αφήνει να περνούν ως προβλήματα, αλλά τα εντοπίζει, τα αντιμετωπίζει και προσπαθεί να δώσει λύση σε βάθος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εμένα μου φαίνεται λίγο αστείο, ένας κακοποιός φορτωμένος με όπλα μπαίνει σε ένα ελικόπτερο, απειλεί τον πιλότο και το οδηγεί στις φυλακές. Θα μπορούσε να το οδηγήσει στο Μαξίμου ή οπουδήποτε αλλού. Δεν υπάρχει ένα γενικότερο θέμα ασφάλειας, δεν υπάρχουν ευθύνες σε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα δεν μου φαίνεται καθόλου αστείο. Μου φαίνεται πάρα πολύ σοβαρό. Όσον αφορά τα υπόλοιπα έχω απαντήσει.

ΧΙΩΤΗΣ: Επειδή αναφερθήκατε στους κανόνες του ICAO έχετε γνώση εάν αυτοί οι κανόνες, αυτές οι διαδικασίες τηρήθηκαν στη συγκεκριμένη πτήση ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, τηρήθηκαν αυτοί οι κανόνες. Έχουν ήδη ανακοινωθεί, έχουν ήδη δοθεί λεπτομέρειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις πτήσεις και για το σχέδιο πτήσεως και για τις πτήσεις όψεως για το τι ισχύει. Δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες γιατί δεν είναι αρμοδιότητα αυτής της συζήτησης.

ΧΙΩΤΗΣ: Είναι δυνατόν, όμως, να τηρήθηκαν οι κανόνες και οι επιβάτες να κουβαλούσαν όπλα και χειροβομβίδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μεταξύ των κανόνων δεν προβλέπεται ο έλεγχος των επιβατών. Τα ελικόπτερα έχουν εντελώς διαφορετικούς κανόνες, απ` ό,τι έχουν τα αεροσκάφη. Τα ελικόπτερα προσγειώνονται και απογειώνονται από διαφορετικών ειδών ελικοδρόμια. Από φυλασσόμενα που βρίσκονται εντός αερολιμένων και από μη φυλασσόμενα, τα οποία βρίσκονται -είτε είναι ιδιωτικά είτε δημόσια- σε πάρα πολλούς χώρους σε κάθε περιοχή, σε κάθε χώρα. Τηρήθηκαν αυτοί οι κανόνες που προβλέπονται από το ICAO. Είμαστε απόλυτα προσαρμοσμένοι σε αυτούς τους κανόνες και σας είπα και πάλι, σας έδωσα ένα παράδειγμα, ότι σε μερικές περιπτώσεις, σε μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε. δεν προβλέπεται υποβολή σχεδίων πτήσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποβιβάζει κάποιος το γεγονός, για να μην υπάρχει παρεξήγηση. Το γεγονός είναι σοβαρό. Θα ήθελα, όμως, να συνυπολογίσουμε ότι στη σύγχρονη εποχή, τα σύγχρονα προβλήματα ολοένα και παίρνουν διαφορετικές μορφές. Η εγκληματικότητα στη σύγχρονη εποχή έχει πολύ διαφορετικές μορφές απ` ότι πριν από μία-δύο-τρεις δεκαετίες.

ΧΙΩΤΗΣ: Στους κανόνες αυτούς δεν περιλαμβάνεται και η ταυτοποίηση, η εξακρίβωση της ταυτότητας των επιβατών ή του εκμισθωτή του ελικοπτέρου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω τις λεπτομέρειες των κανόνων. Είμαι βέβαιος ότι τα αρμόδιο υπουργείο θα σας προμηθεύσει εφόσον θέλετε να πληροφορηθείτε όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Θα μείνω στη γενική τοποθέτηση, την οποία κάνω, με βάση την ενημέρωση που είχα κι εγώ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Γνωρίζει η κυβέρνηση ένα δόθηκε η άδεια απογείωσης του ελικοπτέρου και από ποιόν; Υπάρχει η εκτίμηση του Προέδρου των εργαζομένων στην ΥΠΑ κ. Αλεβιζόπουλου ότι εάν έχει δοθεί τέτοια άδεια απογείωσης από τον Άγιο Κοσμά να φύγει το ελικόπτερο αυτό απαγορεύεται και εδώ ήταν σαφέστατες οι ευθύνες της ΥΠΑ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω σχόλιο επί μιας δηλώσεως, την οποία δεν γνωρίζω. Πριν από λίγη ώρα, ο αρμόδιος υπουργός κ. Λιάπης προέβη σε δηλώσεις για το θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ως κυβέρνηση δεν θεωρείτε ότι υπάρχουν ευθύνες στην ΥΠΑ, ως προς το θέμα της απογείωσης του ελικοπτέρου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω απαντήσει και δεν θα μπω στην πολύ γρήγορη και πρόχειρη διαδικασία να μοιράσω ευθύνες δεξιά και αριστερά, χωρίς να έχω δεδομένα στοιχεία. Είπα πριν ότι ο αρμόδιος υπουργός έχει κάνει δήλωση, στην οποία -αν δεν την γνωρίζετε- τονίζει ακριβώς ότι τηρήθηκαν αυτοί οι κανόνες. Εγώ προχώρησα ένα βήμα παραπέρα, με την ενημέρωση που είχα από το υπουργείο, να μιλήσω γι αυτούς τους κανόνες σε σχέση με τον ICAO.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Γνωρίζετε, επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε αυτό που προβλήθηκε χθες, ότι υπήρχε εδώ και πολύ καιρό μια εισήγηση του υπουργείου Δημοσίας Τάξης προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, να τοποθετηθεί πάνω από το προαύλιο των φυλακών συρματόπλεγμα, ακριβώς για να αποφεύγονται περιστατικά όπως αυτό το οποίο συνέβη χθες. Υπάρχει τέτοια εισήγηση ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα, ο κ. Πάγκαλος μίλησε για κομματικά όργια και κομματικούς εγκάθετους στη Δικαιοσύνη. Κατήγγειλε μάλιστα τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλο Κεδίκογλου, ότι ως δικαστής είχε ψευδορκήσει κατά του κ. Παπαϊωάννου και ότι γι` αυτό ήταν ενήμερος ο κ. Παπαληγούρας. Τι λέει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον κ. Πάγκαλο, τίποτε.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Γι` αυτά που κατήγγειλε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επίσης το ίδιο. Για τον κ. Πάγκαλο, τίποτε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, πώς αξιολογεί η κυβέρνηση το γεγονός ότι στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα βρίσκεται στην Τουρκία η κ. Μπακογιάννη, θα γίνει ένας συνδυασμός τουρκικών ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων στο Αιγαίο και συναφώς αν τελικά θα υπάρξει θερινό μορατόριουμ φέτος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, έχω κάνει μια-δυο αναφορές σε αυτή την αίθουσα και έχω κάνει επίσης μια-δυο αναφορές με αφορμή τις συναντήσεις που είχαν οι δύο Πρωθυπουργοί. Για το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, είναι μια άσκηση που έχει ανακοινωθεί επισήμως από την πλευρά της Τουρκίας ότι θα πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη άσκηση.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Επ` αυτού, έχει λάβει η κυβέρνηση εγγυήσεις για την άσκηση ότι δηλαδή δεν θα υπάρξουν προκλήσεις, παραβιάσεις ή οτιδήποτε άλλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρούμε ότι η Τουρκία θα κινηθεί στη λογική μιας χώρας που ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή της προοπτική.

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν η κυβέρνηση επιβεβαιώνει χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» ότι η Ελλάδα και η Τουρκία το 2003 μέσω διπλωματικών επαφών, είχαν φτάσει πολύ κοντά στη σύνταξη συνυποσχετικού για την παραπομπή στη Χάγη με θέμα την υφαλοκρηπίδα. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω αν το υπουργείο Εξωτερικών έχει στη διάθεσή του τέτοια στοιχεία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από το υπουργείο Εξωτερικών -όπως ενημερώθηκα- τέτοιο υπόμνημα γραπτό ή προφορικό δεν παρελήφθη από τη νέα κυβέρνηση, την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε μια σειρά από διαρροές που αφορούν τις διερευνητικές επαφές που έχω την εντύπωση πως διαρκούν πολύ καιρό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δημιουργείται η εντύπωση μιας μυστικής διπλωματίας και βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που δεν μπορούν να ελεγχθούν. Μήπως η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει μια πληρέστερη ενημέρωση γύρω από αυτά τα θέματα; Διότι για παράδειγμα (δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεχόμενος ότι είναι συνέχεια της προηγούμενης ερωτήσεως, θα συμπληρώσω σε αυτό που είπα, ότι όπως πολύ σωστά επισημάνατε, βρίσκονται σε εξέλιξη διερευνητικές επαφές. Έγινε πρόσφατα ο 34ος γύρος αυτών των επαφών. Πρακτικά για τους γύρους αυτών των συνομιλιών -και σε αυτό το σημείο, νομίζω, ότι παίρνετε μια έμμεση απάντηση- βρίσκονται στα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών. Ο εν λόγω ισχυρισμός, ότι δηλαδή η προηγούμενη κυβέρνηση βρισκόταν στα πρόθυρα μιας συμφωνίας -γιατί ακούστηκε και αυτός ο ισχυρισμός- θα ήθελα να συμπληρώσω ότι για προσφυγή στη Χάγη, δεν προκύπτει από τα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών και απ` ότι παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Σημίτης, στο βιβλίο του, αποκαλύπτει ότι ήταν ζήτημα χρόνου, ίσως λίγων μηνών η ευδόκιμη κατάληξη στη βάση της αμοιβαίας συναίνεσης, όσον αφορά την προσφυγή στη Χάγη. Η κυβέρνηση (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω τι παραλάβαμε. Δεν μπορώ να ξέρω αν υπήρχε παράλληλος δίαυλος διαπραγματεύσεων για τις οποίες δεν τηρείτο πρακτικά η αρχή. Εμείς πάντως παραλάβαμε αυτά που σας είπα.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τελικά η Εθνική Τράπεζα θα δώσει τα 6 εκατομμύρια που απαιτούνται στον ΠΑΟΚ με μια εγγυητική για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει στο ΟΥΕΦΑ. Διαψεύδετε την πληροφορία ότι υπήρξε παρέμβαση του Πρωθυπουργού προς τον κ. Αράπογλου γι` αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η Εθνική Τράπεζα είναι μια τράπεζα που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε ζητήσει μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Γνωρίζετε αν έχει ορισθεί και πότε θα πραγματοποιηθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας. Έχω την εντύπωση όμως ότι θα γίνει την Τετάρτη. Δεν γνωρίζω όμως οριστικά πότε έχει κλειστεί το ραντεβού.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εάν κατάλαβα καλά μιλάτε για ένα υπόμνημα με το περιεχόμενο που αποδίδει το δημοσίευμα της «Καθημερινής».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάω για την πληροφορία ότι το 2003 οι δύο χώρες είχαν φτάσει κοντά σε κατ` αρχάς συμφωνία. Και λέω ότι τέτοιο υπόμνημα γραπτό ή προφορικό, δεν παρελήφθη από τη σημερινή κυβέρνηση. Δεν υπάρχει δηλαδή κάτι που να επιβεβαιώνει αυτή την πληροφορία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Παρελήφθη υπόμνημα στο οποίο να αναφέρεται η προοπτική προσφυγής στη Χάγη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο. Αυτό το οποίο αναφέρθηκε πάντως σε χθεσινό δημοσίευμα ως πληροφορία, έχει αυτή την απάντηση που σας έδωσα.

ΜΠΑΛΗΣ: Πώς σχολιάζετε την επιμονή του τέως Προέδρου Δημοκρατίας για το θέμα της προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης και την επιλογή του να απαντήσει πάλι μέσω άρθρου στον υπουργό Άμυνας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας έλεγα ότι η λέξη την οποία χρησιμοποιήσατε δεν αρμόζει τόσο στον Κωστή Στεφανόπουλο με την πολιτική πορεία που έχει, όσο και στο αξίωμα του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τα λοιπά, έχω κάνει ήδη τα σχόλια, δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θα επανέλθω επειδή δεν μου απαντήσατε. Υπήρξε παρέμβαση του Πρωθυπουργού προς τον κ. Αράπογλου προκειμένου να δοθούν τα 6 εκατομμύρια στον ΠΑΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι η Εθνική είναι μια ιδιωτική τράπεζα. Όπως καταλαβαίνετε η δική μας πολιτική φιλοσοφία αντιμετωπίζει διαφορετικά τα πράγματα από τη λογική των παρεμβάσεων.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά παραμένει ένα ερώτημα. Σε κάποιο στάδιο των διερευνητικών επαφών η τουρκική πλευρά έχει θέσει και θέμα Θράκης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι παίρνετε απάντηση στα ερωτήματα που μου θέσατε από το ότι υπάρχουν πρακτικά στο υπουργείο Εξωτερικών για όλους τους γύρους των συνομιλιών. Και τα πρακτικά αυτά γνωρίζετε ότι συντάσσονται από τους διπλωμάτες που μετέχουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, είναι δε προσβάσιμα στα κόμματα. Οι περισσότερες συναντήσεις έγιναν επί προηγουμένων κυβερνήσεων. Δεν έχω διαβάσει τα πρακτικά και ούτε είναι αυτός ο ρόλος μου. Ό,τι γνώριζα για την υπόθεση, σας το είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για την αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας που θα γίνεται στο Αιγαίο, την περίοδο που θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη η κ. Μπακογιάννη και θα έχει επαφές με τον κ. Γκιουλ, επιδείξατε μια ψυχραιμία, ωστόσο, θα ήθελα να πω ότι για την άσκηση αυτή έχει δεσμευτεί μέρος της περιοχής του αεροδρομίου της Λήμνου, θίγοντας κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτό δεν ενοχλεί την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αυτό που λέτε. Θα ενημερωθώ από τα αρμόδια υπουργεία για να έχω μια απάντηση να σας δώσω αύριο. Στο πρώτο σκέλος της παρατηρήσεώς σας περί ψυχραιμίας που ενίοτε δείχνω σε αυτή την αίθουσα, σας ευχαριστώ πολύ.

ΝΤΡΙΤΑΝ: Εδώ και μια εβδομάδα, στην Αλβανία πρώτο θέμα παίζεται μια ιστορία που έχει να κάνει με την εκταφή των Ελλήνων πεσσόντων στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν ξέρω εάν έχετε γνώση αυτού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΝΤΡΙΤΑΝ: Ήθελα να ξέρω, επειδή ο αλβανικός Τύπος εικάζει εάν όλα αυτά γίνονται με τη γνώση της Αθήνας, εάν έχει συζητηθεί και πριν με την κυβέρνηση Νάνο ή με τον Μπερίσα, εάν έχει συζητηθεί το θέμα της εκταφής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ερευνήσω το θέμα διότι δεν το γνωρίζω και θα σας απαντήσω.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Την Παρασκευή στη Λαμία τοπικοί φορείς ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό ένα πρόγραμμα ανάλογα με της Νάουσας γιατί έχει υψηλή ανεργία η περιοχή και ζήτησαν να δώσει εντολή στον κ. Αλογοσκούφη να εκταμιεύσει κάποια χρήματα για το βιομηχανικό πάρκο. Ξέρετε εάν έχει γίνει κάτι από τα δύο ή εάν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να γίνει κάτι από τα δύο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, δεν έχω γνώση. Όσον αφορά το πρώτο, γνωρίζετε ότι υπάρχει νόμος πια, ο οποίος προβλέπει τις διαδικασίες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Υπάρχει παράπονο από υπουργούς της κυβέρνησης, απέναντι στον κ. Αλογοσκούφη για την πολιτική που ασκεί αυτή τη σκληρή, σφικτή οικονομική πολιτική. Γιατί σήμερα, εάν δεν κάνω λάθος, επανέλαβε την προειδοποίησή του ο κ. Αλογοσκούφης και οι συνάδελφοί του να κινούνται στα πλαίσια του δεδομένου προϋπολογισμού. Το εξέλαβα ως μια έμμεση μομφή κατά των συναδέλφων του που έχουν παράπονα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Είναι νομίζω μια απλή υπόμνηση που κάνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Από καιρού εις καιρόν κάνει την υπόμνηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 5 June 2006 - 14:06:05 UTC