Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-06-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Xαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα θέλαμε, αν είδατε σήμερα, έχει ένα πρωτοσέλιδο η «ΑΥΡΙΑΝΗ», στο οποίο ένας πράκτορας ισχυρίζεται ότι τη βόμβα που κρατούσε ο Σάββας Ξηρός την πυροδότησε η MI6. Θα ήθελα να μας πείτε, εάν έχετε επικοινωνήσει με τον κ. Πολύδωρα και αν γνωρίζετε κάτι γι` αυτό το γεγονός ή αν μπορείτε να το διαψεύσετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κάτι γι` αυτό. Παρακαλώ, να απευθυνθείτε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Έχετε μήπως να μας πείτε κάτι περισσότερο για τη συνάντηση που ανακοινώθηκε πριν από τρία λεπτά, της υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Άμυνας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εφόσον έχω κάτι θα σας ενημερώσω.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Διαβάζω μια συνέντευξη στα «ΝΕΑ», του πρώην υπουργού Άμυνας κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια, κατά σύμπτωση 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του κ. Παπανδρέου να αναλάβει μια πρωτοβουλία για νέα εθνική στρατηγική. Η κυβέρνηση, επί της συγκεκριμένης πρότασης, πιστεύει ότι είναι η στιγμή ή ότι θα μπορούσε να ανοίξει μια συζήτηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί κατ` επανάληψη, στο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία. Όπως σας είπε χθες ο κ. Ρουσόπουλος, η εξωτερική πολιτική μας λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα της χώρας. Δεν είναι μια στρατηγική, η οποία επηρεάζεται από διάφορες περιστασιακές προτάσεις που εμφανίζονται τη μια μέρα ή την άλλη. Άλλωστε, σας είναι γνωστό ότι και η υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής παρουσίασε συνολικά τη στρατηγική μας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση δεν επηρεάζεται από προτάσεις που γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο είπα και το διευκρινίζω, ώστε να μην υπάρξει καμία απολύτως παρανόηση, είναι ότι η στρατηγική που ακολουθείται στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας έχει ορισμένες σταθερές τις οποίες, όπως γνωρίζετε, στηρίζουν και τα δύο μεγάλα κόμματα. Δεν επηρεάζεται από περιστασιακές προτάσεις, οι οποίες εμφανίζονται σε συνεντεύξεις τη μια ημέρα ή την άλλη ημέρα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε χθες ότι αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία για μια νέα εθνική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά που, σύμφωνα με φιλικά προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ εφημερίδες, σήμερα, σημαίνει παραπομπή όλων των διαφορών, πλην της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, στη Χάγη. Απέναντι σ` αυτή την πρόταση, στο βαθμό που επαληθευτεί, η κυβέρνηση θα επιδιώξει εθνική συναίνεση και συνεννόηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας επισήμανα μόλις, τόσο η υπουργός Εξωτερικών, όσο και ο κ. Ρουσόπουλος χθες σε αυτήν εδώ την αίθουσα είπαν ότι η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση διακρίνεται από σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια και χαράσσεται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και μακράν των όποιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Όπως είπατε και εσείς, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αναλαμβάνει μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Επ` αυτού τοποθετήθηκε επίσης, χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Ό,τι είπαμε, ισχύει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τοποθετήθηκε γενικά επί της διαδικασίας. Εδώ μιλάμε εάν η πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκφραστεί συγκεκριμένα με το να παραπέμψουμε όλες τις διαφορές στη Χάγη, εκτός από την αποστρατικοποίηση των νησιών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σας απαντήσω σε μια υποθετική ερώτηση. Η κυβέρνηση είπε χθες ότι εφόσον ο κ. Παπανδρέου ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, βεβαίως αυτό θα γίνει. Η κυβέρνηση θα περιμένει να δει τι θα προτείνει, τι θα ζητήσει, τι σκέψεις έχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να σας ρωτήσω για ένα θέμα που αφορά μια επιστολή που εστάλη με παραλήπτη τον Πρωθυπουργό, ότι μια υπερήλικη γυναίκα στην Καλαμάτα απευθύνεται στον Πρωθυπουργό για να λυθεί το πρόβλημα αιμοκάθαρσης που αντιμετωπίζει, μέσω επιστολής. Ήθελα να ξέρω εάν έχει περιέλθει σε γνώση του Πρωθυπουργού αυτή η επιστολή και εάν έχει παραπεμφθεί αρμοδίως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι φυσικό να μην γνωρίζω το περιεχόμενο όλων των επιστολών που φθάνουν κάθε ημέρα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Όλες οι επιστολές, όπως σας έχω πει κατά το παρελθόν, γίνονται αντικείμενο σοβαρής μελέτης. Τα αιτήματα που ενδεχομένως περιλαμβάνονται σε αυτές τις επιστολές παραπέμπονται στα αρμόδια υπουργεία, ώστε όπου υπάρχει η δυνατότητα, να βρίσκεται η καλύτερη λύση και να ανταποκρίνεται η Πολιτεία στα αιτήματα των πολιτών.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση έχει κάποιο σχόλιο για τα σενάρια αποσταθεροποίησης που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία, που φθάνουν ακόμη και σε σενάρια ανατροπής του Ερντογάν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα ήθελα, βεβαίως, να σχολιάσω την εσωτερική κατάσταση μιας γείτονος χώρας. Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή όσα συμβαίνουν.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σας ανησυχεί το πολιτικό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για την εσωτερική κατάσταση στη γειτονική χώρα. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι φυσικό να παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα όσα συμβαίνουν εκεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως με βάση το κλίμα, τα σενάρια αποσταθεροποίησης και την κατάσταση αστάθειας που φαίνεται να υπάρχει στην γείτονα χώρα, η κυβέρνηση ξανασκέφτεται το «πράσινο» φως που έδωσε για την εξαγορά της τουρκικής Τράπεζας από την Εθνική;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση είπε ό,τι είχε να πει για το συγκεκριμένο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Υγείας, συζητήθηκε ένα θέμα που αφορά τους εργαζόμενους. Έγιναν προτάσεις για ατομικές συμβάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση τι θέση παίρνει πάνω στις ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω ακριβώς το συγκεκριμένο θέμα. Σας παρακαλώ γι` αυτό το θέμα, είτε να απευθυνθείτε οι ίδιοι στο αρμόδιο υπουργείο, είτε να μου δώσετε το χρόνο να ενημερωθώ και βεβαίως να σας δώσω απάντηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου δώσετε απάντηση. Ο αρμόδιος υπουργός δεν είναι εδώ. Είναι εκεί ακόμη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα πρέπει να επικοινωνήσω, όπως αντιλαμβάνεστε, με τον αρμόδιο υπουργό για να μπορέσω να σας δώσω απάντηση.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Διευκρινιστικά, επειδή παραπέμψατε στην τοποθέτηση της υπουργού Εξωτερικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρθηκα σε δηλώσεις της υπουργού, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Έχει κάνει δηλώσεις η κ. Μπακογιάννη, οι οποίες έχουν άλλωστε δημοσιοποιηθεί και από την Υπηρεσία Ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, με βάση την τοποθέτησή της στη Βουλή, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η κ. Μπακογιάννη, νομίζω ότι καλώς αντιλήφθηκα, διορθώστε με αν κάνω λάθος, δεν απέκλεισε ουδόλως την επιλογή του Διεθνούς Δικαστηρίου ως μια από τις παραμέτρους ενδεχομένως επίλυσης θεμάτων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η επιλογή της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ανέκαθεν τμήμα και εργαλείο της συνολικής στρατηγικής, μιας στρατηγικής που υποστηρίζεται από τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας και η οποία είναι δεδομένη. Μιας στρατηγικής που λέει ότι επιθυμούμε την ευρωπαϊκή προσαρμογή της Τουρκίας.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 2 June 2006 - 13:05:22 UTC