Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-05-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 22 Μαΐου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους Πρυτάνεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, η αρμόδια Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γιαννάκου και ο υφυπουργός κ. Ταλιαδούρος. Οι Πρυτάνεις έθεσαν στον Πρωθυπουργό, όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα Α.Ε.Ι. Διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων ως προς τους βασικούς άξονες και τις αρχές της πολιτικής για τα Α.Ε.Ι. Όλοι θέλουμε Πανεπιστήμια με ανοιχτούς ορίζοντες, με διασφαλισμένη υψηλή ποιότητα σπουδών και έρευνας, Πανεπιστήμια με διεθνές κύρος που μπορούν και αξιοποιούν τις συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδας. Θέλουμε Πανεπιστήμια που θα είναι επιτέλους σε θέση να αξιοποιήσουν το τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό των Ελληνίδων και Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν σήμερα στο εξωτερικό.

Θέλω, επίσης, με αυτή την ευκαιρία να τονίσω ότι για πρώτη φορά φέτος, οι προϋπολογισμοί για τα Πανεπιστήμια είναι αυξημένοι κατά 13,5%. Βεβαίως, μένουν πολλά ακόμα να γίνουν, όμως και από μόνο του αυτό το στοιχείο δείχνει ότι η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής αναχωρεί σήμερα για το Παρίσι, προκειμένου να προεδρεύσει στην ετήσια σύνοδο του ΟΟΣΑ η οποία γίνεται αύριο και μεθαύριο στη γαλλική πρωτεύουσα. Όπως είναι γνωστό, τον Ιούλιο του 2005, αποφασίστηκε η ανάθεση της φετινής προεδρίας της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε προεδρεύσει για τελευταία φορά στην ετήσια σύνοδο του ΟΟΣΑ το 1976, δηλαδή πριν από 30 χρόνια. Το κεντρικό θέμα της φετινής ετήσιας συνόδου του ΟΟΣΑ είναι «Η ενίσχυση της ευημερίας παγκοσμίως». Δηλαδή, ένα θέμα, που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα, ακριβώς λόγω της σοβαρότητάς του. Στα πλαίσια της συνόδου -η οποία όπως σας είπα, αρχίζει αύριο- θα εκφραστούν απόψεις για το συντονισμό των προσπαθειών για την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η Ελλάδα, κατά την προετοιμασία της συνόδου, συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση των θεμάτων που θα συζητηθούν. Όπως άλλωστε θα δείτε και στο πρόγραμμα του ταξιδιού του Πρωθυπουργού -που ανακοινώθηκε με λεπτομέρειες από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού- ο κ. Καραμανλής θα προεδρεύσει στις υπουργικές συνόδους την Τρίτη και την Τετάρτη. Παράλληλα, στο πλαίσιο της φετινής συνόδου του ΟΟΣΑ, θα υπάρξει και ειδική εκδήλωση με την πραγματοποίηση ενός φόρουμ όπου οι ομιλητές θα εκφράσουν τις απόψεις τους στο ερώτημα της εποχής «ποιες είναι οι ισορροπίες στην παγκοσμιοποίηση».

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Για το πανεπιστημιακό άσυλο, θα υπάρξει αλλαγή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν υπάρξει κάτι, θα σας ανακοινωθεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν απάντησε δηλαδή ο Πρωθυπουργός στο αίτημα των Πρυτάνεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ό,τι είχα να σας πω για τις συζητήσεις.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω δυο-τρία ερωτήματα αναφορικά με το πρωτοσέλιδο της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας». Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ύπαρξη διαμερίσματος στο Σύνταγμα που λειτουργούσε εν είδει γιάφκας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων από την ΕΥΠ, η οποία εκεί μετέφερε Πακιστανούς και άλλους αλλοδαπούς για ανακρίσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως ενημερώθηκα αρμοδίως, η ΕΥΠ ούτε είχε ούτε έχει τέτοιες εγκαταστάσεις σαν αυτές που αναφέρονται στο δημοσίευμα.

ΚΟΡΑΗ: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι το συγκεκριμένο διαμέρισμα ξενοικιάστηκε όταν ξέσπασε η υπόθεση των Πακιστανών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ φυσικά να γνωρίζω γιατί νοικιάζεται ή ξενοικιάζεται ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, όπως μου λέτε. Σας είπα πάντως ποιες είναι οι πληροφορίες που έχω, τις οποίες και σας καταθέτω.

ΚΟΡΑΗ: Το Λαύριο χρησιμοποιήθηκε για ανάλογες δραστηριότητες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει καμία παρουσία εκεί η ΕΥΠ.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν έχει παρουσία σε ένα μέρος που είναι λιμάνι και μπαινοβγαίνει κόσμος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι άλλο το ερώτημα της κ. συναδέλφου και άλλο το δικό μου. Λέτε ότι δεν έχει καμία παρουσία η ΕΥΠ στο Λαύριο. Μα, το Λαύριο είναι ένας κόμβος, μπαίνει κόσμος, βγαίνει κόσμος, μπορεί να μπει κάποιος ο οποίος να χρειάζεται να τον παρακολουθήσει η ΕΥΠ, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της και μας λέτε ότι δεν έχει καμία παρουσία η ΕΥΠ στο Λαύριο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αποδίδετε στην ΕΥΠ ρόλους, τους οποίους δεν έχει. Δεν πρόκειται να κάνω κανένα άλλο σχόλιο, πέρα από όσα σας είπα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Ρουσόπουλος που ήταν κατά τη διάρκεια της βράβευσης του συγκροτήματος που κέρδισε στη Eurovision;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Ρουσόπουλος πράγματι είχε την πρόθεση να επιδώσει το βραβείο. Καθ@ οδόν προς τη σκηνή, πέρασε από τα παρασκήνια προκειμένου να συγχαρεί και να μιλήσει με την Άννα Βίσση που, όπως γνωρίζετε, εκπροσωπούσε την Ελλάδα. Έγινε μια κουβέντα εκεί, πέρασε κάμποσος χρόνος και για να μην υπάρξει τηλεοπτικό κενό, την απονομή έκανε ο Πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Χρήστος Παναγόπουλος. Όπως γνωρίζετε, άλλωστε, η μετάδοση γινόταν απευθείας σε όλο τον κόσμο και ακριβώς, γιατί δεν μπορούσε να υπάρξει τέτοια καθυστέρηση, έκανε την απονομή ο κ. Παναγόπουλος. Άλλωστε, οργανωτής της εκδήλωσης, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες, είναι η δημόσια τηλεόραση.

ΒΛΑΧΟΣ: Αλλά, η δημόσια τηλεόραση δεν ήταν στο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν ο κ. Ρουσόπουλος είπε, ότι μέσα στον απολογισμό του υπουργείου του, ήταν και η νίκη της κ. Παπαρίζου. Μήπως θεωρούσε ο κ. Ρουσόπουλος ότι μια φωτογραφία του με αυτά τα τέρατα, θα ήταν ένα μείον στην προεκλογική του σταδιοδρομία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κύριε Βλάχο, τι είναι αυτά που λέτε; Αυτές είναι δικές σας ερμηνείες. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Αποδίδετε σημασία σε ένα γεγονός που δεν έχει πραγματικά καμία βαρύτητα.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, πώς, έχει μεγάλη σημασία, εκπροσωπείται η χώρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό, να εμφανίζεται η χώρα μας να μην εκπροσωπείται από έναν υπουργό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα των κυπριακών εκλογών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αλίμονο, αν σχολιάσω τις δημοκρατικές διαδικασίες σε μια χώρα της Ε.Ε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Έχουν σημασία για τις περαιτέρω εξελίξεις στο Κυπριακό, όμως, αυτές οι εκλογές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω την ελεύθερη πολιτική έκφραση του κυπριακού λαού.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μας λέτε, δηλαδή, ότι σε μια κατά τα άλλα άψογη διοργάνωση, όπως αυτή της Eurovision, ο κ. Ρουσόπουλος κάθισε στα παρασκήνια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σας είπα αυτό. Σας εξήγησα ότι υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση. Και επειδή ο τηλεοπτικός χρόνος είναι αμείλικτος -και αυτό το ξέρουν πάρα πολύ καλά όσοι είναι εδώ παρόντες και ασχολούνται με τα τηλεοπτικά πράγματα- την απονομή την έκανε ο κ. Παναγόπουλος. Εν πάση περιπτώσει, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς ο οποίος να αμφισβητεί ότι η διοργάνωση ήταν άψογη. Πρόκειται για μια σημαντική μουσική εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλη την Ευρώπη. Μία εκδήλωση που είχε οργανωθεί με άψογο τρόπο. Ο απολογισμός, όπως τον βλέπουμε σήμερα, 36 ώρες μετά, είναι θετικός από κάθε άποψη και κυρίως όσον αφορά στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τα τέρατα της Φινλανδίας μήπως είναι ο νικητής που άξιζε σε μια τέτοια κακόγουστη και κακάσχημη παράσταση, όπως η Γιουροβίζιον;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι μια προσωπική σας αξιολογική τοποθέτηση. Εγώ, βεβαίως, δεν έχω κανένα δικαίωμα να αμφισβητήσω το δικαίωμα που έχετε να κάνετε κρίσεις. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι ψηφίστηκε ένα συγκεκριμένο τραγούδι, το οποίο μετείχε με ίσους όρους στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος, όπως σας είπα, είναι μια μουσική εκδήλωση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Διάβασα κάπου ότι η ΕΡΤ είπε ότι τα έξοδα για τη Γιουροβίζιον είναι γύρω στα 12 εκατ. ευρώ και υπολογίζει τα έσοδα γύρω στα 100 εκατ. ευρώ. Από πού προκύπτει αυτό το νούμερο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, η ΕΡΤ δεν έχει κάνει καμία τέτοια δήλωση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία δεν έχουν διαψευστεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δημοσιεύματα υπάρχουν πάρα πολλά. Εγώ εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι ο Πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Χρήστος Παπαγόπουλος, τις επόμενες ημέρες, θα δώσει μια συνέντευξη στην οποία και θα παρουσιάσει το συνολικό απολογισμό. Τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν είναι ότι ο απολογισμός αυτός θα είναι θετικός. Αλλά, το ισοζύγιο μιας τέτοιας εκδήλωσης, όπως σας είπα και προχθές, δεν αποτιμάται μόνο με τέτοια αυστηρά, περιορισμένης αντίληψης, νούμερα. Το Σάββατο το βράδυ, σε δεκάδες χώρες της Ευρώπης, αν όχι σε όλες, για περίπου τρεις ώρες, με κοντά 30 σποτς, παρουσιαζόταν η Ελλάδα στη γλώσσα της κάθε χώρας. Με σποτς για τα οποία δεν νομίζω ότι κανείς έχει αμφιβολία ότι ήταν πάρα πολύ θετικά για την προβολή και την εικόνα της χώρας μας. Τον τηλεοπτικό αυτό χρόνο, ακόμη κι αν θέλει να τον αγοράσει κανείς, δεν μπορεί να τον αγοράσει. Επειδή επικαλεστήκατε δε σημερινά δημοσιεύματα ΜΜΕ, χωρίς να σημαίνει ότι εγώ μπορώ από αυτή τη θέση να ελέγξω τη βασιμότητα του ποσού που θα σας πω, αναφέρεται ότι αυτή τη διαφήμιση, εάν ήθελε κανείς να την αγοράσει, θα κόστιζε 250 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν πρέπει κανείς να το συνυπολογίσει, αν μη τι άλλο;

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Φαντάζομαι ότι όλα αυτά που λέτε δεν αναιρούν την υποχρέωση ενός κρατικού φορέα να δώσει έναν απολογισμό για το πού πήγαν τα χρήματα του ελληνικού λαού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Υπομονή λοιπόν.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Όλο αυτό το διάστημα γίναμε μάρτυρες, μέσα από τις τηλεοράσεις, για πρόβες που έγιναν για να πάει τέλεια αυτή η βραδιά. Θέλετε να μου πείτε ότι ο κ. Ρουσόπουλος δεν είχε εικόνα για το πότε έπρεπε να σηκωθεί από τη θέση του να πάει να βραβεύσει το νικητή, ο οποίος ενδεχομένως να ήταν και η ελληνική υποψηφιότητα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προσπαθείτε να μεγαλοποιήσετε ένα θέμα το οποίο δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θεωρείτε ότι από κάποια τα στελέχη σας και από μερίδα του Τύπου συντελείται μια διαδικασία ανθρωποφαγίας της κ. Καραχασάν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα έχω πει για την κ. Καραχασάν. Κάθε Έλληνας πολίτης έχει το δικαίωμα το εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θέλετε να εμβαθύνετε περισσότερο στην απάντησή σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ακούσαμε από εκπρόσωπο της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» να λέει ότι είναι μέλος της η κ. Καραχασάν αυτής της Ένωσης, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν πιστεύετε εσείς ως κυβέρνηση ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, έστω και υποψήφιων νομαρχών, δημιουργούν πρόβλημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω πει ότι για την κυβέρνηση είναι απόλυτα σεβαστές οι διεθνείς συνθήκες, το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

ΒΛΑΧΟΣ: Και η υπογραφή του κ. Αχμέτ ως μέλος της Τουρκικής Ένωσης Θράκης, ο οποίος είναι βουλευτής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα, μόλις.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, ένας βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, βουλευτής του κόμματος που κυβερνά, μπορεί να είναι και μέλος της Τουρκικής Ένωσης Θράκης; Έχει το δικαίωμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επανέρχομαι σε αυτό που σας έχω πει, κατ` επανάληψη: Οτι δηλαδή κάθε βουλευτής εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό έχει βεβαίως το δικαίωμα να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις και να μετέχει στο δημόσιο διάλογο με την προϋπόθεση ότι σέβεται αυτά που σας είπα ακριβώς προηγουμένως: Το Σύνταγμα, τους νόμους, τις διεθνείς συνθήκες και τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς σέβεται το ελληνικό Σύνταγμα όταν είναι μέλος της Τουρκικής Ένωσης Θράκης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΒΛΑΧΟΣ: Κατάλαβα τι είπατε. Πώς σέβεται ο κ. Αχμέτ το ελληνικό Σύνταγμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο πάνω σε αυτό.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν προβληματίζει την κυβέρνηση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, γι` αυτό το θέμα να απευθυνθείτε στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η ρευστότητα στα Βαλκάνια αφορά την κυβέρνηση συνολικά, όχι μόνο το υπουργείο Εξωτερικών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις, στη διατήρηση κλίματος σταθερότητας, ηρεμίας και ειρήνης σε όλη την περιοχή. Έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες. Πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα και με την οικονομική της παρουσία σε αυτές τις γειτονικές χώρες, συμβάλλει σημαντικά ώστε να παραμείνει σταθερή η κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, δεν πρόκειται να υποδείξουμε εμείς ως χώρα σε ένα λαό της Βαλκανικής πώς θα εκφράσει τη βούλησή του. Για περισσότερα σε αυτό το θέμα, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι επανακαταθέτει την ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό, γιατί αυτά που είπε ο κ. Πολύδωρας δεν τον κάλυπταν. Θα πάει την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός στη Βουλή να απαντήσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η απάντηση που έδωσε ο κ. Πολύδωρας καλύπτει απολύτως την κυβέρνηση.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι πολίτες μιας φίλης χώρας που ήταν εδώ και ο Πρωθυπουργός της, την περασμένη εβδομάδα, έχουν για χόμπι τις απαγωγές. Αυτή ήταν η απάντηση. Δεν υπήρχε άλλη απάντηση. Την Παρασκευή μας δώσετε απάντηση επιφερομένων δηλώσεων. Έχω το briefing. Απαντήσατε στο ότι φέρεται να είπε. Σε αυτό απαντήσατε την Παρασκευή. Τώρα, όμως, είναι σαφές τι είπε ο κ. Πολύδωρας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω ό,τι είπα και την Παρασκευή: Ότι ο κ. Πολύδωρας παρουσίασε παραμέτρους μιας συμπεριφοράς μιας συγκεκριμένης ομάδας, η οποία έχει διαπιστωθεί εδώ από τις ελληνικές διωκτικές αρχές. Και επειδή μου κάνατε την ίδια ακριβώς ερώτηση, τονίζω ότι αυτό δεν προδικάζει τη δικαστική έρευνα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δεν είπα αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η δικαστική έρευνα θα συνεχιστεί και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε τα αποτελέσματά της.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Συγνώμη, εγώ ρώτησα εάν ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι οι Πακιστανοί έχουν για χόμπι τις απαγωγές. Αυτό ρώτησα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι η τοποθέτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Πολύδωρα είναι θέση της κυβέρνησης.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Συνδέει η κυβέρνηση το ένα γεγονός, δηλαδή, αυτά τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Πολύδωρας, με τις συγκεκριμένες απαγωγές που καταγγέλλουν ορισμένοι Πακιστανοί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπε ο κ. Πολύδωρας. Πέραν τούτου ουδέν.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, κάνετε έρευνα για να βρείτε ποιοι είναι οι απαγωγείς, μεταξύ των Πακιστανών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θέλω να ρωτήσω αφού είναι εθνικό χαρακτηριστικό των Πακιστανών οι απαγωγές@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα εθνικό χαρακτηριστικό. Είπα ότι είναι παράμετροι μιας συμπεριφοράς.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εσείς είπατε ότι σας καλύπτει απολύτως η δήλωση του κ. Πολύδωρα, ο οποίος είπε ότι είναι «εθνικό χόμπι». Ρωτώ, λοιπόν, εάν θα πάρει μέτρα η κυβέρνηση κατά της πακιστανικής μειονότητας, που βρίσκεται στην Ελλάδα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με βάση την ελληνική νομοθεσία, όποτε προκύπτει η ανάγκη να ληφθούν μέτρα, αυτά λαμβάνονται. Όποτε προκύπτουν τέτοιες περιπτώσεις, οι ελληνικές διωκτικές αρχές κάνουν αυτό που επιτάσσει η ελληνική νομοθεσία. Βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Άρα, εφαρμόζουμε τους ελληνικούς νόμους.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, γίνεται έρευνα, αυτό μας λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα τίποτα τέτοιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Γίνεται έρευνα, λοιπόν, για να διαπιστωθεί ποιοι Πακιστανοί έκαναν αυτές τις απαγωγές ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την έρευνα, όπως σας έχω εξηγήσει επανειλημμένως, δεν την κάνει η κυβέρνηση. Την έρευνα, αυτή τη στιγμή, την κάνει η δικαστική εξουσία, η δικαιοσύνη.

ΒΛΑΧΟΣ: Σε βάρος του κ. Βουλγαράκη, όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν έχετε αντιληφθεί όλα όσα έχουμε πει αυτές τις ημέρες. Η δικαιοσύνη διερευνά σε βάθος αυτή την υπόθεση.

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς σχολιάζετε τη συνέντευξη του κ. Αλογοσκούφη ότι κάποιοι υπουργοί προσπαθούν να βρουν άλλοθι για την ανεπάρκειά τους υποστηρίζοντας ότι δεν τους δίνει λεφτά για να κάνουν έργο στο υπουργείο τους. Ποιοι είναι αυτοί οι υπουργοί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, θα σας παρακαλούσα να αποδίδετε ακριβώς όσα έχει πει σε μια συνέντευξη ο υπουργός, στον οποίο αναφέρεστε. Δεύτερον, θέλω να σας πω ότι πολιτικές πρωτοβουλίες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει αποκλειστικά και μόνο να δαπανώνται όλο και περισσότερα χρήματα. Σημασία έχει αυτά τα χρήματα να δαπανώνται με τρόπο αποτελεσματικό, προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών.

ΒΛΑΧΟΣ: Αφήνετε δηλαδή αιχμή εναντίον υπουργών ότι δεν χρησιμοποιούν χρήματα αποτελεσματικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καμία αιχμή. Κάνω μια γενική τοποθέτηση. Τα χρήματα που έχει προς διάθεσή της κάθε χώρα -και φυσικά το ελληνικό δημόσιο- είναι δεδομένα. Αυτά, λοιπόν, τα χρήματα πρέπει να διατίθενται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ωφελούνται οι Έλληνες πολίτες με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό δεν το κάνουν όλοι οι υπουργοί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα τίποτα από όσα μου αποδίδετε. Διαβάστε προσεκτικά τη συνέντευξη του κ. Αλογοσκούφη. Ο κ. Αλογοσκούφης σε αυτόν τον τομέα έχει άλλωστε ρόλο συντονιστού.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή έχουν περάσει δύο χρόνια και κάτι, μήπως επήλθε το πλήρωμα το χρόνου, να γίνετε πιο συγκεκριμένος στις απαντήσεις σας και να μην μας φέρνετε ως απαντήσεις τις γενικές αρχές; Γιατί πάντα γενικές αρχές μας λέτε, όταν σας ρωτάμε επί συγκεκριμένων θεμάτων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απαντώ πάντα με σαφήνεια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Άσχετα από το προηγούμενο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ειλικρινά δεν ξέρω πού ακριβώς αναφέρεστε. Θα πρέπει να αναφερθείτε σε κάτι ειδικό για να σας απαντήσω ειδικά. Εάν με ρωτάτε γενικά, θα σας απαντώ γενικά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σας ρώτησα κάτι ειδικό για την κ. Καραχασάν και δεν απαντήσατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως σας απάντησα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είστε υπόλογος για στελέχη σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, με ρωτήσατε κάτι για την κ. Καραχασάν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και το πως την κατακρεουργούν μερίδα των ΜΜΕ, αλλά και κάποια στελέχη σας. Ο κ. Παπαθεμελής, ας πούμε, είναι βουλευτής σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Παπαθεμελής είναι ανεξάρτητος βουλευτής.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θεωρείτε ότι είναι καιρός η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να σκέφτονται το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας στην Ελλάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό;

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Γιατί άκουσα τον επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε δεν σχολιάζω δηλώσεις του επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Απαντήστε μου σε αυτό που σας ρώτησα στην αρχή: Εάν θεωρείτε, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ότι ήρθε ο καιρός να αρχίσει να σκέπτεται η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας στο μέλλον.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βλέπω κάτι τέτοιο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εκτιμά η κυβέρνηση ή σκέφτεται να αλλάξει το νέο εκλογικό νόμο, προτού εφαρμοστεί, προκειμένου να μη βρεθεί ενδεχομένως μπροστά σε ένα σενάριο ακυβερνησίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ, μην προτρέχετε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Λένε ότι είναι πιθανό αυτό το σενάριο, δηλαδή μη αυτοδυναμίας. Γι` αυτό σας ρωτώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε ικανό χρόνο να διανύσουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές. Το έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αποδίδει συγκεκριμένους καρπούς. Στο τέλος της τετραετίας, ασφαλώς, ο ελληνικός λαός, που ξέρει και εκτιμά τις πραγματικές προσπάθειες και το αποτελεσματικό έργο που κάνει η Νέα Δημοκρατία, θα αναγνωρίσει έμπρακτα την αποτελεσματικότητα του συνολικού έργου μας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Το τελευταίο τριήμερο-τετραήμερο, έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν 200 άτομα εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα άμαχοι. Θέλω να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο να αποσύρει από το στρατό κατοχής την ελληνική δύναμη ώστε να μη γίνεται συμμέτοχος σε αυτά τα εγκλήματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, δεν συμφωνώ με τους όρους τους οποίους χρησιμοποιείτε, αλλά είναι δικοί σας@.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Στρατός κατοχής δεν είναι κύριε Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι εγώ δεν συμφωνώ με τους όρους που χρησιμοποιείτε αλλά δική σας είναι η ορολογία, δική σας η διατύπωση της ερώτησης, αλλά εγώ θέλω να είναι καταγεγραμμένο ότι δεν συμφωνώ με τους όρους τους οποίους χρησιμοποιείτε. Δεύτερον, δεν έχω καμία πληροφορία για αλλαγή της στάσης που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης έχει εδραιωθεί η αντίληψη ότι υπάρχουν ασήμαντες μόνο διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με αυτά που λέει συνέχεια ο Πρωθυπουργός, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Το ακριβώς αντίθετο πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ εκείνο το οποίο βλέπω είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης υποστηρίζει το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, συγκρίνει και παρέχει την εμπιστοσύνη της στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στη σημερινή κυβέρνηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό το έχετε ξαναπεί αλλά δεν προκύπτει από πουθενά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα επιβεβαιωθεί όταν έρθει η ώρα.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχει ξεσηκωθεί ο κόσμος εναντίον του Ιράν για την πρόθεσή του να φτιάξει ένα πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σκέφτεται τώρα η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο εναντίον της πρόθεσης της Τουρκίας να δημιουργήσει στα παράλια πυρηνικό εργοστάσιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ερώτηση ξαναέγινε την περασμένη εβδομάδα. Ισχύει η απάντηση που έδωσα και θα σας παρακαλούσα απλώς, και εσάς κ. Βλάχο, όταν διατυπώνετε μία ερώτηση, να περιλαμβάνετε πραγματικά περιστατικά και στοιχεία τα οποία να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η διεθνής κοινή γνώμη ανησυχεί για άλλα πράγματα όσον αφορά στη συμπεριφορά του Ιράν.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή είστε υπέρ της δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου ενέργειας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπα την περασμένη εβδομάδα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε στην αρχή, ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων του κ. Καραμανλή με τους πρυτάνεις. Δηλαδή, η διάταξη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην οποία αντιδρούν οι πρυτάνεις, θα αφαιρεθεί από τις διατάξεις του νομοσχεδίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω επί λέξει ότι σας είπα. Διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων ως προς τους βασικούς άξονες και τις αρχές της πολιτικής για τα Α.Ε.Ι. Απομονώνετε ένα θέμα το οποίο δεν είναι το μόνο θέμα που συζητήθηκε. Δεν ξέρω καν αν συζητήθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού και των Πρυτάνεων. Εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένη πρόταση, η οποία εξακολουθεί να ισχύει και θα συζητηθεί, όπως γνωρίζετε, στο διάλογο που θα γίνει στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΒΛΑΧΟΣ: Με δεδομένο ότι στον απολογισμό του έργου των υπουργείων, έχει γίνει αναφορά στην πρωτιά της κ. Παπαρίζου. Τώρα θα γίνει αναφορά στο γεγονός ότι η κ. Βίσση πήρε την ένατη θέση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κύριε Βλάχο, έχετε την τάση να απομονώνετε ένα συγκεκριμένο συμβάν. Είμαι βέβαιος όμως ότι ασφαλώς θα γίνει αναφορά στην άψογη διοργάνωση, μια ακόμη διοργάνωση ενός πολύ μεγάλου και πολυεπίπεδου γεγονότος που έγινε με επιτυχία στη χώρα μας. Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς Έλληνας που δεν πρέπει να είναι υπερήφανος.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς είπατε ότι τη διοργάνωση την κάνει η ΕΡΤ. Άρα έπρεπε το βραβείο να το δώσει ο πρόεδρος της ΕΡΤ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε εμμονές στις οποίες δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια κατηγορούσαν τη χώρα μας ότι δεν είχε οργανωτικές ικανότητες και δυνατότητες. Μας αποκαλούσαν χώρα του αυτοσχεδιασμού. Έχουμε αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι και καλά οργανωτικά προσόντα διαθέτουμε και μεγάλες εκδηλώσεις μπορούμε να διοργανώνουμε. Έτσι εξυπηρετούμε τα εθνικά συμφέροντα με την έννοια της προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό, γιατί και η προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, το εθνικό σύνολο εξυπηρετεί. Σας είπα και προηγουμένως ότι πολύ σπάνια μια χώρα έχει τη δυνατότητα να προβάλλεται σε τόσες πολλές χώρες και μάλιστα σε ώρες πολύ υψηλής ακροαματικότητας όχι μόνο στο ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά και σε τηλεοπτικά δίκτυα εκτός Ευρώπης. Αυτό δεν μπορεί να το παραγνωρίσει κανείς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με την ευκαιρία, πότε θα μας πείτε, πόσο στοίχησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο απολογισμός έχει γίνει. Επαναλαμβάνω ότι τα νούμερα και οι αριθμοί δεν αποδίδουν την ωφέλεια που έχει μια χώρα από μια τέτοια μεγάλη οργάνωση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 22 May 2006 - 14:05:10 UTC