Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-03-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί σήμερα, στις 19.00, με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Αύριο Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2006, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στις 09.30, με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Επίσης, αύριο, στις 12.15, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου κ. Φέρχοφσταντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα. Αμέσως μετά, στις 13.00, ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού του Βελγίου και των συνεργατών του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θα ήθελα να σας πω δυο λόγια μόνο, γιατί βεβαίως γίνονται συνεχείς ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Έβρο, με την υπερχείλιση της κοίτης του ποταμού, σε πρωτόγνωρα ύψη για τη χώρα μας. Η στάθμη του νερού έχει ξεπεράσει, όπως γνωρίζετε, λόγω των μεγάλων υδάτινων όγκων, οι οποίοι κατεβαίνουν από τη Βουλγαρία, αισθητά το ύψος των 6 μέτρων. Συγκριτικά, επισημαίνω ότι το 2003, το ανώτατο ύψος του νερού είχε φτάσει τα 5,83 μέτρα. Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πλήρης συντονισμός όλης της κρατικής μηχανής. Επιτόπου βρίσκονται ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Καλατζής, φυσικά ο Περιφερειάρχης και επίσης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Φούρλας. Συντονίζουν το έργο όλων των συνεργείων από διάφορα υπουργεία και από διάφορες υπηρεσίες της κρατικής μηχανής, τα οποία βρίσκονται εκεί. Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση ελέγχεται. Οπως σας είπα, όμως, η κάθοδος υδάτινων όγκων από το βορρά είναι μεγάλη. Γι` αυτό η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από τη βουλγαρική πλευρά, από όπου προέρχονται αυτά τα ύδατα, λόγω της τήξεως των πάγων και των βροχοπτώσεων, να περιοριστεί, ει δυνατόν να σταματήσει, η εκροή αυτών των υδάτων προς την ελληνική πλευρά, για 24 ώρες.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν τρόποι. Θα ήθελα να προσθέσω, για μια ακόμη φορά, ότι πρώτο μέλημα όλων όσοι μετέχουν στην προσπάθεια η οποία γίνεται επί τόπου, είναι να προστατευθούν βεβαίως οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους. Για οποιεσδήποτε άλλες εξελίξεις στο θέμα, θα έχετε βεβαίως ενημέρωση από τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ενημερώνει συνεχώς τον Πρωθυπουργό, και ο οποίος, εάν παραστεί ανάγκη, θα μεταβεί και ο ίδιος σήμερα στην περιοχή.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και εσείς σε αυτό το διετές διάστημα, δεν έχετε πάρει τα κατάλληλα μέτρα για τη διευθέτηση της κοίτης του Έβρου σε συνεργασία με τις δύο κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, με αποτέλεσμα κάθε φορά να τρέχετε εκεί, ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί κ.λπ. Να κάνετε, τι; Να σταματήσετε τα νερά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κρατική μηχανική βρίσκεται σε εγρήγορση. Οι συνεννοήσεις, όπως είχαμε πει και παλαιότερα, με τις δύο γειτονικές χώρες βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν πρόκειται για θέμα το οποίο λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Οι διευθετήσεις απαιτούν πολύ λεπτούς χειρισμούς και οι συνεννοήσεις αυτές συνεχίζονται. Γίνονται, όπως γνωρίζετε, και μέσω της διπλωματικής οδού. Είναι ένα θέμα που αφορά τρεις χώρες. Αυτές οι χώρες, λοιπόν, πρέπει να βρουν κοινή λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τελικά ποια είναι η απόφαση της κυβέρνησης, θα ενεργοποιήσει τη δυνατότητα που έχει για την αγορά 10 πρόσθετων πολεμικών αεροσκαφών; Γιατί η προθεσμία λήγει, νομίζω, στις 23 Μαρτίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα σας είπε χθες ο κ. Ρουσόπουλος. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν ετέθη το θέμα στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός με την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Μεϊμαράκη; Ήταν άλλο το θέμα της συνάντησής τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπε χθες ο κ. Ρουσόπουλος για το συγκεκριμένο θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα σήμερα στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ του κ. Ρίζου, που μιλάει για την ύποπτη ιστορία με τη δολοφονία του οδηγού ενός φορτηγού, το οποίο θα μετέφερε κάποια υλικά της Vodafone στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση εξετάζει εάν αυτή η δολοφονία του οδηγού σχετίζεται με το θέμα των υποκλοπών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν κάνει δικαστικές έρευνες, ούτε βέβαια αστυνομικές. Αυτό είναι θέμα των αστυνομικών αρχών και της Δικαιοσύνης.

ΒΛΑΧΟΣ: Σήμερα διαβάζουμε στις εφημερίδες κάτι που είπε ο κ. Βουλγαράκης χθες, στο αεροπλάνο, πηγαίνοντας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη Λιβύη. Δηλαδή, επισημαίνεται ότι έκανε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Γ. Παπανδρέου και του Μ. Έβερτ, ενώ επίσης αποφαίνεται ότι η αυτοκτονία Τσαλικίδη είναι αυτοκτονία και ότι παρά τα επικοινωνιακά κόλπα του κ. Διώτη, τελικά θα αναγκαστεί να πει και αυτός ότι είναι αυτοκτονία. Εσείς μου είπατε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει έρευνες. Πώς ο κ. Βουλγαράκης έχει ερευνήσει και έχει καταλήξει στην απόφαση ότι η αυτοκτονία Τσαλικίδη ήταν αυτοκτονία και δεν σχετίζεται με το θέμα των υποκλοπών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επικοινώνησα με τον κ. Βουλγαράκη, ο οποίος με ενημέρωσε ότι είχε κατά τη διάρκεια της πτήσης, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια off the record συζήτηση με τους δημοσιογράφους, η οποία εν μέρει και από ορισμένα Μέσα, αποδόθηκε με διαστρεβλωμένο τρόπο. Το γεγονός της μη τήρησης του off the record και ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι αποδόθηκαν όσα είπε σε μια χαλαρή συζήτηση που είχε off the record ο Υπουργός με τους δημοσιογράφους και μάλιστα με τρόπο διαστρεβλωμένο είναι απολύτως αντιδεοντολογικό.

ΒΛΑΧΟΣ: Ρωτήσατε να σας πει, τι ακριβώς@;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η απάντησή μου είναι σαφέστατη.

ΒΛΑΧΟΣ: Το κατάλαβα αυτό. Αφού λέει ότι μετέφεραν διαστρεβλωμένα τα όσα είπε, τον ρωτήσατε τι είπε για να μας τα μεταφέρετε@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κύριε Βλάχο, προφανώς καταγράψατε μόνο το πρώτο μισό της τοποθέτησής μου.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε, προσδώσατε το χαρακτηρισμό «χαλαρή συζήτηση» του κ. Βουλγαράκη@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα «χαλαρή συζήτηση, off the record».

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για μια άλλη χαλαρή συζήτηση που είχε παλαιότερα ένα μέλος της κυβέρνησης αποπέμφθηκε γι` αυτό. Ο κ. Μαρκογιαννάκης. Υπάρχουν χαλαρές και μη χαλαρές@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι σαφές το τι είπα. Προφανώς, δεν θέλετε να το καταγράψετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ανεξάρτητα από το ζήτημα του «off the record», ο στόχος της κυβέρνησης είναι αυτός ακριβώς που είπε ο κ. Βουλγαράκης, να ξεχαστεί το ζήτημα στις επόμενες 10-15 ημέρες; Γιατί η κυβέρνηση ενοχλείται από το θέμα της δημοσιότητας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον: Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο της off the record συζήτησης του κ. Βουλγαράκη. Δεύτερον: Η κυβέρνηση έχει ένα και μόνο στόχο στο συγκεκριμένο θέμα: Να χυθεί άπλετο φως -το λέω για πολλοστή φορά σε αυτή την αίθουσα- στη συγκεκριμένη υπόθεση των υποκλοπών. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός της είναι θύματα της συγκεκριμένης υπόθεσης και επιμένουν ότι όλα τα στοιχεία πρέπει να αποκαλυφθούν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σαφώς, αλλά ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε σήμερα ότι διαφωνεί με τους χειρισμούς του και άρα μήπως ενοχλεί την κυβέρνηση ότι αναδεικνύεται η ευθύνη της, όσον αφορά το θέμα των χειρισμών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο σε δηλώσεις του επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εγώ κατανοώ την αντίδρασή σας σε αυτά. Αλλά, θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω, έστω και ως θύμα, επιτρέπεται ένας Πρωθυπουργός να είναι θύμα υποκλοπών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας πω κάτι που έχουμε πει και ο κ. Ρουσόπουλος και εγώ επανειλημμένως σε αυτή την αίθουσα: Εγκλήματα, παράνομες πράξεις, όσο καλοί και να είναι οι νόμοι που προστατεύουν μια Πολιτεία, δεν μπορούν πάντα να αποφεύγονται. Γίνονται. Οι υποκλοπές είναι ένα έγκλημα που έγινε κατά της κυβέρνησης και κατά του Πρωθυπουργού.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν διαφωνώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Δικαιοσύνη έχει, αυτή τη στιγμή, την αρμοδιότητα να ερευνήσει και να καταλήξει στα συμπεράσματά της.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέπεται, όμως, ένας Πρωθυπουργός να είναι θύμα υποκλοπών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντάτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως και σας απάντησα. Σας είπα ότι όσο καλοί κι αν είναι οι νόμοι, παράνομες πράξεις και εγκλήματα, δυστυχώς για όλους μας, γίνονται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν νομίζετε ότι έχει παρατραβήξει αυτή η ιστορία με τον κ. Μητσοτάκη που δεν τον σχολιάζετε, κ. Εκπρόσωπε; Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν έχει κανένα τέτοιο θεσμικό ρόλο, ώστε να μην επιδέχεται κριτική για να μην διαταραχτούν οι πολιτειακές ισορροπίες για να αποδώσετε τον οφειλόμενο σεβασμό στο θεσμό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι ώρα έχετε εκπομπή κ. Σιδέρη;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι αίτημα να μιλάτε για τον κ. Μητσοτάκη, εκτός κι αν τον φοβάστε ή δεν θέλετε να τον ερεθίσετε, με αυτή την έννοια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, να κάνετε τα σχόλιά σας στην εκπομπή σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας είναι θύμα -και είναι θύμα- υποκλοπών, σημαίνει ότι κάποιοι αρμόδιοι υπουργοί ήταν άχρηστοι. Ποιοι είναι αυτοί οι άχρηστοι υπουργοί που δεν προστάτευσαν ακόμη και τον Πρωθυπουργό της χώρας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παραπέμψω και εσάς στη δική σας εκπομπή.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε. Ερώτηση έκανα. Λέτε ότι ο Πρωθυπουργός ήταν@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Κάνετε απρεπή σχολιασμό για υπουργούς. Σας διαβεβαιώνω ότι όλοι οι υπουργοί κάνουν καλά τη δουλειά τους.

ΒΛΑΧΟΣ: Ωραία. Τότε, ποιος φταίει για το γεγονός ότι@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ποιος φταίει είναι αποστολή της Δικαιοσύνης να το βρει. Είναι κάτι που δυστυχώς, παρά τη συνεχή επανάληψη που κάνουμε σε αυτή την αίθουσα και ο κ. Ρουσόπουλος και εγώ, δεν θέλετε να το κάνετε αποδεκτό. Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να βρει τους ενόχους.

ΒΛΑΧΟΣ: Αλλά, ποιανού είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω: Είναι της Δικαιοσύνης.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, με συγχωρείτε. Είναι άλλος ο ρόλος της κυβέρνησης και άλλος ο ρόλος της Δικαιοσύνης. Σε αυτή τη χώρα υπάρχει και κυβέρνηση. Δεν έχω καταλάβει. Εσείς, δηλαδή, θεωρείτε@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την έρευνα για μία παράνομη πράξη τη διεξάγει η Δικαιοσύνη.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν λειτουργεί κυβέρνηση σε αυτή τη χώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως και λειτουργεί και μάλιστα πάρα πολύ καλά.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει, λοιπόν, ένα τεράστιο θέμα, το οποίο επισημαίνετε. Ο Πρωθυπουργός της χώρας έπεσε θύμα υποκλοπών. Δεν είναι κανείς υπεύθυνος από αυτούς τους υπουργούς@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς θέλετε να βρείτε τους υπεύθυνους πριν ολοκληρώσει την έρευνά της η Δικαιοσύνη. Αυτό προσπαθώ να σας πω. Την έρευνα τη διεξάγει η Δικαιοσύνη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα, υπάρχουν η ΕΥΠ και οι αστυνομικές αρχές. Τι έχουν κάνει όλο αυτό το διάστημα; Δεν είναι μόνο θέμα Δικαιοσύνης να μετακυλείτε τις ευθύνες@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν διάφορα στάδια στην έρευνα. Ξεκινά με την αστυνομική έρευνα, ολοκληρώνεται και από εκεί πηγαίνει@

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν έχει καταφέρει τίποτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι δικό σας σχόλιο. Δεν έχετε δει τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα θα τα δείτε όταν ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο πάνω σε αυτό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ κατανοώ την επιμονή σας να απαντάτε στερεοτύπως γι` αυτό το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που σας λέω είναι θέμα ουσίας, δεν είναι καθόλου στερεότυπο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Οι εκφράσεις σας είναι στερεότυπες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να απόσχω αυτών των εκφράσεων.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σταθούμε στο συγκεκριμένο θέμα που εσείς αναφέρατε ότι ο Πρωθυπουργός έπεσε θύμα υποκλοπών και αυτό το γεγονός, εάν συμφωνείτε, έχει τρεις διαστάσεις. Τη νομική, την αστική και την αστυνομική, με την οποία ασχολούνται οι αρμόδιοι φορείς, κατά νόμο. Εμείς δεν θέλουμε να μας απαντήσετε γι` αυτά. Ούτε εδώ είναι υπουργείο Δημόσιας Τάξης ή Δικαιοσύνης. Εμείς -τουλάχιστον προσωπικά εγώ- ενδιαφέρομαι να μάθω την πολιτική ευθύνη αυτού του εγκλήματος και την αντίδραση της κυβέρνησης. Σε πολιτικό επίπεδο, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης που είστε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, σας είπα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να σέβεστε τη νοημοσύνη μας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν την υποτιμώ καθόλου.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, μα, πώς; Όταν@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέλω να σας πω το εξής: Για να τεθεί ενδεχομένως θέμα πολιτικής ευθύνης ή οποιασδήποτε άλλης ευθύνης, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα. Διότι, αυτή τη στιγμή, πολλές παράμετροι του συγκεκριμένου θέματος, επειδή ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα, ενδεχομένως δεν είναι γνωστές. Πρέπει, λοιπόν, να ολοκληρωθεί η έρευνα και μετά θα μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, θεωρείτε ότι το θέμα των υποκλοπών δεν αγγίζει την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας; Αυτό μας λέτε τώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά είναι δικά σας συμπεράσματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν αγγίζει την ποιότητα της Δημοκρατίας, όταν παρακολουθείται το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κύριε Βλάχο, δεν πρόκειται να ανταποκριθώ στην προσπάθειά σας να κάνουμε συζήτηση με κραυγές εντυπωσιασμού. Σας διατύπωσα μια συγκεκριμένη θέση, σας την έχει διατυπώσει ο κ. Ρουσόπουλος, σας την έχουν διατυπώσει οι αρμόδιοι υπουργοί.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ, λοιπόν, ξαναρωτώ: Αγγίζει την ποιότητα της Δημοκρατίας, όπως λειτουργεί το θέμα των υποκλοπών; Ποια είναι η θέση σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα, η οποία θα γίνει, θα ξαναμιλήσουμε για όλα τα θέματα που σχετίζονται.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπατε ότι για να τεθεί θέμα πολιτικής ευθύνης πρέπει να τελειώσει η έρευνα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν το είπα ακριβώς έτσι. Σας είπα ότι για να συζητηθεί, εάν υπάρχει ενδεχομένως θέμα πολιτικής ευθύνης, θα πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: «Ενδεχομένως». Οπότε υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, αυτό μας λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα, πώς θα ξέρω τι είδους ευθύνες υπάρχουν; Μου ζητάτε να καταλογίσω ευθύνες πριν ολοκληρωθεί η έρευνα;

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν θέλω να καταλογίσετε, το αφήνετε ανοικτό, όμως. Ότι μπορεί να υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, ο κ. Παπαδόπουλος, μίλησε μόλις προ ολίγου για αστικές ευθύνες, μίλησε για διαφόρων ειδών ευθύνες. Πώς θα μιλήσουμε για ευθύνες, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πάντως εισάγετε μια καινούργια θεωρία. Τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση δεν περιμένατε να ολοκληρωθούν οι δικαστικές έρευνες για να αποδώσετε πολιτικές ευθύνες, παρά ζητούσατε παραιτήσεις. Τώρα που είστε στην εξουσία δεν αποδέχεστε την πρώην πρακτική σας και την αντιγυρίζετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση είχε και έχει απόλυτο σεβασμό προς τη Δικαιοσύνη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αλλά ζητούσατε παραιτήσεις κάθε λίγο και λιγάκι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Από τη Δικαιοσύνη περιμένετε να αναδείξει τις πολιτικές ευθύνες; Συνήθως η Δικαιοσύνη@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είδατε πάλι; Σας διευκρίνισα τι εννοώ και σπεύδετε να μου αποδώσετε φράσεις τις οποίες εγώ δεν είπα. Είπα ότι οποιασδήποτε μορφής ευθύνες, ενδεχομένως υπάρχουν, πολιτικές, αστικές -ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε μόλις προηγουμένως για αστικές- θα κριθούν, εάν υπάρχουν, εφόσον ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπαινίσσεστε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, δηλαδή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, πως θέλετε να καταλήξω, να σας πω εάν υπάρχουν ευθύνες, αυτές ή άλλες ή τρίτες, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα; Δεν πρόκειται να καταλήξω σε συμπεράσματα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Βάσει των όσων είπατε, για να μην πελαγοδρομούμε, θα ισχύσει, δηλαδή, ό,τι ίσχυσε και στην περίπτωση του Σινούκ; Εκεί υπήρξαν, τελείωσαν οι διαδικασίες των ερευνών κ.λπ. για να έχουμε@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο. Αυτή τη στιγμή, δεν είμαι σε θέση να σας πω.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτικά ρωτώ. Είμαι πολύ ευαίσθητος σε αυτό και οι ερωτήσεις μου είναι πολιτικές προς τον Εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Διότι μειώνεται η αξιοπιστία -γνώμη μου είναι- όταν με παραπέμπετε στο πέρας των ενεργειών της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας κ.λπ. για να βγει η πολιτική ευθύνη. Στο Σινούκ βγήκαν αυτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα και προχθές ότι είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει οι ρυθμοί της δικαστικής έρευνας δεν είναι δημοσιογραφικοί ρυθμοί.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένω στην πολιτική ερώτηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Και εγώ πολιτικά σας απαντώ, διότι εμείς πάνω απ` όλα βάζουμε τη Δικαιοσύνη.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Οι πολιτικές ευθύνες καταλογίστηκαν στην περίπτωση του Σινούκ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα: Σε τέτοια θέματα, πάνω απ` όλα βάζουμε τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

ΒΛΑΧΟΣ: Γι` αυτό το δημοσίευμα που αναφέρει για τη δολοφονία του οδηγού του φορτηγού με τα προϊόντα της Vodafone, υπάρχει κάποια πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να δώσει τι η κυβέρνηση; Επαναλαμβάνω: Δεν κάνει η κυβέρνηση την έρευνα.

ΒΛΑΧΟΣ: Να δώσει εντολή να ζητηθεί η εξεύρεση κάποιας λύσης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι επιφορτισμένοι με την έρευνα, είμαι σίγουρος ότι διαβάζουν εφημερίδες και ενημερώνονται από τα ΜΜΕ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των υποκλοπών ή το έχει απορρίψει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω τίποτα να σας πω πάνω σε αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός συμμερίζεται το όραμα του Βέλγου Πρωθυπουργού για την Ενωμένη Ευρώπη, όπως αυτό αποτυπώνεται στο βιβλίο που κυκλοφορεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθείτε μετά από τις συζητήσεις που θα έχουν αύριο οι δύο Πρωθυπουργοί.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως έχετε υπόψη σας πότε θα αρθεί η πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών και επίσης των παλαιών εργαζομένων στα αστικά λεωφορεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Απευθυνθείτε παρακαλώ στα αρμόδια υπουργεία.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα υποβάλει και μια άλλη ερώτηση προ πολλού, αλλά ο κ. Ρουσόπουλος με τις συνεχείς απουσίες του δεν μπόρεσε ενδεχομένως να μου απαντήσει. Πληροφορούμε από τις Βρυξέλλες ότι υπάρχει κάποια σχετική ανησυχία, διότι μέχρι τώρα δεν έχουν λάβει απαντητική επιστολή από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, σε αίτημά τους να τον βραβεύσουν ως πρόσωπο του 2005, στην Ένωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Έχετε κάτι νεότερο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Δεν υπάρχει κάτι νεότερο γι` αυτό το θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 14 March 2006 - 14:05:12 UTC