Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-03-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 13 Μαρτίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Χρόνια πολλά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας. Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω και όλους όσοι είχαν την καλοσύνη να μου ευχηθούν τηλεφωνικώς ή γραπτώς.

Αύριο, στις 11.00, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης. Είναι θέμα του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και θα το εισηγηθεί ο αρμόδιος υπουργός.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιο ήταν το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης του κ. Καραμανλή με τον κ. Σουφλιά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συζήτησαν για διάφορα θέματα, κυρίως αρμοδιότητας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για τα δημόσια έργα. Ο κ. Σουφλιάς θα προβεί σε δηλώσεις, εάν δεν έχει ήδη κάνει. Όταν έφευγα από το Μέγαρο Μαξίμου, τελείωνε και η συνάντησή τους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με ημερομηνία λήξης στην COMMISSION, όσον αφορά το διάλογο για το Ασφαλιστικό; Συγκεκριμένα ρωτώ, εάν το πόρισμα της λεγόμενης «επιτροπής των σοφών» θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2007.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω για κάποιο πόρισμα και πότε θα είναι έτοιμο. Η κυβέρνηση, όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, προχωρά σε μια συζήτηση. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να συζητήσουμε διεξοδικά, να συζητήσουν όλοι οι κοινωνικοί φορείς. Θυμάστε ότι είχαμε ενθαρρύνει το διάλογο που ξεκίνησε από την ΟΚΕ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα του ασφαλιστικού και να μην τα αφήσουμε για τις επόμενες γενεές. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε πει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα έως τις εκλογές, θα εξαντληθεί στο διάλογο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και με το χρονοδιάγραμμα διαλόγου, δηλαδή μέχρι τις εκλογές, ή υπάρχει και νωρίτερα@;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να τελειώσει λίγο νωρίτερα. Εν πάση περιπτώσει, σας έχω πει ξεκάθαρα ότι το θέμα του διαλόγου είναι αυτό το οποίο προέχει τώρα.

ΚΟΡΑΗ: Τι πρόβλημα υπάρχει ακριβώς με το ασφαλιστικό των τραπεζών; Ποιος το έχει μπλοκάρει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να έχει υπάρξει κάποιου είδους μπλοκάρισμα στο ασφαλιστικό των τραπεζών. Θα υπάρξει, εάν δεν έχει ήδη υπάρξει, τοποθέτηση από το αρμόδιο υπουργείο.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχω μείνει με την απορία, στη συνέντευξη που είχατε δώσει οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί για το θέμα των υποκλοπών, μας είχατε πει ότι παρακολουθείται, μεταξύ των άλλων, και ένα τηλέφωνο που είναι χρεωμένο στη Νέα Δημοκρατία και χρησιμοποιεί ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Κορωνιάς είπε ότι βρέθηκε ένα τηλέφωνο το οποίο απευθείας ήταν χρεωμένο στον κ. Καραμανλή. Μπορείτε να μας πείτε, τι ακριβώς συμβαίνει με το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού που παρακολουθείτο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα πει ξεκάθαρα από την αρχή ότι πρόκειται για ένα τηλέφωνο το οποίο είναι στο όνομα του Κώστα Καραμανλή και ένα δεύτερο τηλέφωνο που ήταν στο όνομα της εταιρείας του πατρός του, το οποίο χρησιμοποιείτο από συνεργάτες της εταιρείας και την ευρύτερη οικογένεια Καραμανλή. Η ερώτησή σας μου δίνει την ευκαιρία να πω- αναφερόμενος σε δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι έσπευσαν την περασμένη εβδομάδα να θριαμβολογήσουν, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αλήθεια, λέγοντας ότι δεν υπήρχε τηλέφωνο του Κ. Καραμανλή το οποίο να παρακολουθείτο- ότι έχω στα χέρια μου την αναλυτική κατάσταση κινήσεων λογαριασμού του κινητού τηλεφώνου στο οποίο αναφερθήκαμε από την πρώτη στιγμή και το οποίο βεβαίως είναι στο όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή του Αλεξάνδρου. Και καλώ τα στελέχη εκείνα του ΠΑΣΟΚ τα οποία έσπευσαν να πουν τις ανακρίβειες, όχι ότι είναι η πρώτη φορά που λένε ανακρίβειες, για πολλοστή φορά λένε ανακρίβειες, να ζητήσουν συγνώμη τουλάχιστον σε αυτό το θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, πήγε ο κ. Καραμανλής σε κάποιο υποκατάστημα της Vodafone και έκανε αίτηση και πήρε το τηλέφωνο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Είναι τα τηλέφωνα αυτά που είχαν δοθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια μέσω της Βουλής σε όλους τους βουλευτές.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Γνωρίζετε να υπάρχει θέμα κλήσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής του κ. Παπανδρέου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν γνωρίζω. Δεν παρεμβαίνουμε στα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Αν με ρωτάτε ποια είναι η πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, θα σας έλεγα πως όχι, δεν υπάρχει τέτοιου είδους πρόθεση.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να μου απαντήσετε σε δύο ερωτήματα: Πώς σχολιάζετε αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου ότι η κυβέρνηση εξαπάτησε, «απάτη» είπε, για το θέμα της απογραφής; Και το δεύτερο, θέλω να μου σχολιάσετε τη φράση του κ. Κορωνιά ότι η κυβέρνηση έκανε επεξεργασία της λίστας με τα ονόματα όσων παρακολουθούσαν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διευκρινίστηκε και στην Επιτροπή της Βουλής, γιατί τέθηκαν ερωτήματα για το δεύτερο θέμα που με ρωτάτε. Η κυβέρνηση έδωσε τη λίστα στη δημοσιότητα, αφού προηγουμένως ταυτοποίησε τους αριθμούς των τηλεφώνων που δεν ήταν χρεωμένοι σε όνομα, αλλά ήταν χρεωμένοι σε υπηρεσίες, είτε ήταν υπουργεία είτε άλλου είδους φορείς. Αυτή ήταν η ταυτοποίηση που έγινε και αυτή είναι η αναφορά που έγινε στη Βουλή και διευκρινίστηκε.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημά σας: Πραγματικά, με λύπη παρακολουθεί κανείς τον κατήφορο τον οποίο έχει επιλέξει να κατέλθει ο κ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με έναν καινούργιο λόγο, με υποσχέσεις για μοντέρνα πολιτική συμπεριφορά, για πολιτική συμπεριφορά ήθους, για πολιτική συμπεριφορά σεμνότητας και σοβαρότητας. Κάθε άλλο παρά σοβαρότητα εκπέμπει η σημερινή συμπεριφορά του κ. Παπανδρέου. Αντιλαμβανόμαστε όλοι την ανάγκη που έχει να ενισχύσει το προσωπικό του πολιτικό προφίλ εντός του κόμματος του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο η ανευθυνότητα, η θυσία στο βωμό των εντυπώσεων για θέματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον, χαρακτηρίζουν και θα χαρακτηρίζουν στο εξής τον ίδιο. Θα χαρακτηρίζουν μια εποχή συνέχειας ενός λαϊκίστικου ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν προτιθέμεθα να ακολουθήσουμε σε συμπεριφορές τον κ. Παπανδρέου. Είναι κρίμα, γιατί άλλα είχε δώσει ως δείγματα γραφής τον πρώτο καιρό της αρχηγίας του και άλλα πραγματικά υπέκρυπτε κάτω από το μειλίχιο χαμόγελό του.

ΚΟΡΑΗ: Η κυβέρνηση έκανε ταυτοποίηση σε ό,τι αφορά τα τελευταία 67 νούμερα τα οποία παρακολουθούσε το τρίτο παράνομο κέντρο, το οποίο αποκάλυψε η ΑΔΑΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το τρίτο κέντρο, είναι αυτό για το οποίο με ρωτήσατε την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Αντώναρος έχει κάνει εδώ δήλωση για το αν γνώριζε ή όχι η κυβέρνηση. Δεν γνώριζε η κυβέρνηση για τρίτο κέντρο. Η υπόθεση, είναι στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη είναι εκείνη η οποία ερευνά. Η κυβέρνηση δεν κάνει κανενός είδους κίνηση ούτε έκανε ξεχωριστές κινήσεις από την πρώτη στιγμή που έμαθε αυτή την υπόθεση. Την έστειλε στη Δικαιοσύνη και μέσω της Δικαιοσύνης, κινήθηκε όλη η έρευνα. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έκανε την ταυτοποίηση εκείνη στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως και είχε αναφερθεί και στην πρώτη συνέντευξη και ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης.

ΜΠΑΛΗΣ: Δύο στελέχη της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» παραπέμπονται σε δίκη. Ταυτόχρονα βλέπουμε την κ. Μπουρμπούλια να επιστρέφει στην Ελλάδα μετά την έκδοσή της και θέλω να σας ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση ανοίγει και πάλι το φάκελο του Χρηματιστηρίου και του Κτηματολογίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για διαφορετικά θέματα μεταξύ τους. Στο ζήτημα του Χρηματιστηρίου έχω αναφερθεί πολλές φορές. Όσον αφορά το Κτηματολόγιο, γνωρίζετε την πάγια αρχή να μην σχολιάζω και να μην σχολιάζει η κυβέρνηση αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης. Το μόνο που θα ήθελα να πω σε πολιτικό επίπεδο, είναι να θυμίσω ότι το Κτηματολόγιο είχε διαφημιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα. Δυστυχώς, όλοι οι Έλληνες πολίτες είδαν ότι ένα κατεξοχήν έργο ανάπτυξης αποτέλεσε πεδίο μιας άνευ προηγουμένου κακοδιαχείρισης. Μιας κακοδιαχείρισης η οποία διαπιστώθηκε, όπως όλοι γνωρίζετε, από την Ε.Ε., που το 2001 επέβαλε πρόστιμο στη χώρα μας ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή ζήτησε πίσω το σύνολο των χρημάτων που είχε δώσει για το Κτηματολόγιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αφορά τον τρόπο που χειριζόταν τα μεγάλα θέματα η προηγούμενη κυβέρνηση. Το Κτηματολόγιο αποτελεί πραγματικά μια υπόθεση - κλειδί. Αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα παραλάβαμε στις 7 Μαρτίου, με τις εκλογές του 2004. Είναι πράγματι άθλος ότι η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμφωνία της Ε.Ε. για να προχωρήσει με πλήρη διαφάνεια και πιο ορθολογικό τρόπο, με νέους πλέον ρυθμούς στην κατάρτιση του Κτηματολογίου.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από μερικές εβδομάδες ο Πρωθυπουργός συγκέντρωσε μια ομάδα καθηγητών συνταγματολόγων, ως επί τω πλείστον, για να μελετήσουν τι μπορεί να γίνει με τη διασφάλιση του απορρήτου κ.τ.λ. Θέλω να μου πείτε, πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση, γιατί πέρασε καιρός. Είχε πει ο κ. Τσάτσος, βγαίνοντας από το Μαξίμου, ότι μετά από δέκα ημέρες θα έχουμε νέα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Περιμένουμε την πρόταση της ομάδας στην οποία δεν μετέχουν μόνο καθηγητές συνταγματικού Δικαίου, αλλά και καθηγητές ποινικού Δικαίου, καθώς και καθηγητές του Πολυτεχνείου που γνωρίζουν τεχνικά ζητήματα. Πριν από λίγες ημέρες, είχα μια επαφή με τον κ. Τσάτσο. Υπολογίζουν ότι έως τις 20 Μαρτίου να έχουν ολοκληρώσει τις προτάσεις και να τις καταθέσουν στον Πρωθυπουργό.

ΒΛΑΧΟΣ: Σήμερα, βλέποντας τα πράγματα όπως έχουν εξελιχθεί και βλέποντας ότι η ΑΔΑΕ μέσα σε 15 ημέρες κατόρθωσε να βγάλει ένα πόρισμα επισημαίνοντας πολλά πράγματα που συνέβησαν στο θέμα των υποκλοπών, μετανιώνετε για το γεγονός ότι δεν βάλατε αμέσως την ΑΔΑΕ να συνδράμει την ελληνική Δικαιοσύνη στην έρευνα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως έχω πει πολλές φορές, ως μια από τις τρεις εξουσίες, ως ένας από τους τρεις πυλώνες της Δημοκρατίας, απευθύνθηκε στο δεύτερο πυλώνα της Δημοκρατίας, που είναι η δικαστική εξουσία, προκειμένου να ερευνήσει αυτή την υπόθεση. Βεβαίως, η υπόθεση διερευνήθηκε και συνεχίζει να διερευνάται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, γιατί -όπως γνωρίζετε- δεν έχει κλείσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Το ερώτημά μου είναι, εάν μετανιώσατε που δεν βάλατε την ΑΔΑΕ να συνδράμει το έργο της Δικαιοσύνης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα ότι η κυβέρνηση απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη, ως υπερκείμενη αρχή, έκανε τη δουλειά της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπουμε έργα τριών-τεσσάρων-πέντε ετών, τα οποία βουλιάζουν. Θα υπάρξουν ποτέ κυρώσεις σε αυτούς που έχουν κατασκευάσει τα έργα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν έργα τα οποία όντως έχουν προβλήματα. Έχουμε κατά καιρούς δει τέτοια προβλήματα. Θα σας θυμίσω ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο νέος υπουργός Απασχόλησης κ. Τσιτουρίδης επισκέφτηκε το Ολυμπιακό Χωριό. Διαπίστωσε και ιδίοις όμμασι, όπως έχουν διαπιστώσει και οι τεχνικές υπηρεσίες, προβλήματα και δήλωσε ότι προχωρά στην περαιτέρω διερεύνηση του θέματος πριν παραληφθεί οριστικά το Ολυμπιακό Χωριό από την ελληνική Πολιτεία. Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, όπου υπάρχουν παρατυπίες και όπου διαπιστώνονται προβλήματα, η σημερινή κυβέρνηση, οι υπουργοί, οι υφυπουργοί, οι αρμόδιοι διοικητές των φορέων, αυτό που έχουν να κάνουν είναι να προχωρούν στις απαραίτητες νομικές ενέργειες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επίσης, η Κακιά Σκάλα έπρεπε να έχει τελειώσει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ακόμη συνεχίζεται. Πότε θα τελειώσει; Μήπως μπορεί να μου πει κάποιος από την κυβέρνηση πότε θα τελειώσει αυτό το έργο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μην μπούμε σε πολύ συγκεκριμένα θέματα. Ανέφερα το παράδειγμα του Ολυμπιακού Χωριού, το οποίο είναι μεν συγκεκριμένο, αλλά είναι σε επίρρωση αυτού που είπατε. Ότι, δηλαδή, πολλές φορές βρίσκονται έργα που παρελήφθησαν σε κακή κατάσταση πριν καν ξεκινήσουν να λειτουργούν. Αυτό που κάνει η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι δεν «κουκουλώνει» τα πράγματα. Φροντίζει να διαπιστώσει γιατί αυτά τα έργα δεν λειτουργούν και βεβαίως να επιβάλλει τις απαραίτητες κυρώσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σχεδιάζει η κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς στα εξοπλιστικά προγράμματα, μετά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αμυντικών δαπανών, όσον αφορά την εγγραφή τους στον προϋπολογισμό; Δηλαδή, θεωρεί ότι μετά την απόφαση της EUROSTAT λύνονται τα χέρια της για να προχωρήσει στην παραγγελία για τα 10 επιπλέον F-16, άλλα μαχητικά αεροσκάφη ή φρεγάτες κ.τ.λ.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ένα θέμα δεν σχετίζεται με το άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπήρχε μια δυσκολία, όσον αφορά τις νέες παραγγελίες, γιατί ήταν πλήρης ο προϋπολογισμός των επόμενων χρόνων, να το πω έτσι, από τους προηγούμενους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η απόφαση της κυβέρνησης, εν προκειμένω του ΚΥΣΕΑ, για οτιδήποτε έχει να κάνει με εξοπλιστικά προγράμματα. Πρόκειται για απόφαση που λαμβάνεται κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου υπουργού. Δεν έχω υπόψη μου, στην ατζέντα των επόμενων ημερών, συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα αφορά προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων μέσα από το ΚΥΣΕΑ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ μέσα στην εβδομάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι δεν έχω κάτι περισσότερο, αυτή τη στιγμή, από τα όσα ήδη είναι γνωστά. Όταν συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, ο αρμόδιος υπουργός θα κάνει τις εισηγήσεις του και βεβαίως το ΚΥΣΕΑ θα λάβει τις αποφάσεις του. Ωστόσο, το ένα θέμα δεν σχετίζεται αμέσως ή ευθέως με το άλλο. Μια πολιτική απόφαση προμηθειών οπλικών προγραμμάτων δεν έχει να κάνει με το ότι τώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η EUROSTAT, βρήκε επιτέλους τον τρόπο με τον οποίο θα διατυπώνονται από εδώ και πέρα στα κείμενα των δαπανών οι προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού, αμέσως να προχωρήσει σε μια άλλη πολιτική ή επιχειρησιακή απόφαση που έχει να κάνει με την προμήθεια οπλικών συστημάτων.

ΒΛΑΧΟΣ: Η απάντησή σας για το Ολυμπιακό Χωριό και για το γεγονός ότι ο κ. Τσιτουρίδης βρήκε και διαπίστωσε προβλήματα, έχει βέβαια στόχο το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει στόχο, από ό,τι καταλαβαίνω, και τον προηγούμενο υπουργό, τον κ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος δεν μας είχε πει ποτέ ότι βρήκε προβλήματα στο Ολυμπιακό Χωριό. Τα κάλυπτε; Δεν μπορούσε να τα εντοπίσει; Τι ακριβώς συνέβαινε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνώ με την ερμηνεία σας. Εκείνο που έκανα ήταν να πάρω το παράδειγμα του Ολυμπιακού Χωριού για να αναφέρω σε επίρρωση των όσων ρώτησε ο συνάδελφός σας ότι όντως υπάρχουν έργα τα οποία είναι προς παράδοση. Έργα που έμειναν από την προηγούμενη κυβέρνηση, έργα που είχαν ξεκινήσει και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα προσπαθεί η κυβέρνηση να τα λύσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό το κατάλαβα. Αλλά, επί δύο χρόνια ο προηγούμενος υπουργός αυτά τα προβλήματα δεν μπορούσε να τα εντοπίσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι είχαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που έγιναν με πολύ μεγάλη επιτυχία. Χρησιμοποιήθηκε το Ολυμπιακό Χωριό. Στη συνέχεια, έπρεπε να γίνουν μια σειρά από μετατροπές για να δοθεί σε διαφορετική χρήση από αυτή για την οποία προορίστηκε όταν ξεκίνησε να χτίζεται. Είναι άλλο το Ολυμπιακό Χωριό που φιλοξενεί μόνο αθλητές και άλλο μία ολόκληρη πόλη με δεκάδες νέες χρήσεις που πρέπει να δημιουργηθούν.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Στο μέτρο που οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να αποδεσμεύσουν τα όπλα που ζητούσε η Πολεμική Αεροπορία για να νέα F-16, η κυβέρνηση επιμένει στην ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης για δέκα πρόσθετα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο. Θα ήθελα να παρακαλέσω -το έχω πει πολλές φορές- όταν μιλάμε για πολύ συγκεκριμένα θέματα που αναφέρονται σε κάποια υπουργεία, να υποβάλλονται οι ερωτήσεις στα αντίστοιχα υπουργεία.

ΚΟΡΑΗ: Δεδομένου ότι έχουν περάσει εννέα μήνες από την ψήφιση της τροπολογίας για την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ, υπάρχουν και εκεί καθυστερήσεις. Μπορείτε να μας δώσετε ακριβώς το πλαίσιο, μέχρι σε ποιο σημείο έχει φτάσει η εφαρμογή και πού υπάρχει, αν υπάρχει, κάποιο εμπόδιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε απευθυνθεί στον ΟΤΕ ή στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και δεν έχετε πάρει απάντηση;

ΚΟΡΑΗ: Επειδή η μεταρρύθμιση είναι κεντρική κυβερνητική πολιτική.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ως πολιτική πράξη, βεβαίως. Αλλά η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της κάθε πράξης γίνεται από υπουργούς, από υπουργεία, από οργανισμούς, από διοικητές οργανισμών, από φορείς κ.ο.κ. Σας παρακαλώ για οτιδήποτε ποιο συγκεκριμένο, απευθυνθείτε εκεί.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης απηύθυνε από κανάλι της Κρήτης μια σύσταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πρέπει να συνεννοείται με την κυβέρνηση. Συμφωνείτε εσείς με αυτή τη σύσταση-εκτίμηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τη διατύπωση αυτής της σύστασης που λέτε. Και επειδή είμαι πολύ επιφυλακτικός -δεν έχει να κάνει προσωπικά με εσάς- όταν μου μεταφέρονται δηλώσεις στην αίθουσα του press-room, δεν σχολιάζω.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επειδή έπαιξε και στα αθηναϊκά κανάλια, γι` αυτό και σας το λέω. Γράφτηκε και στις εφημερίδες, αλλά έπαιξε και η δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έτυχε να τη δω.

ΚΟΡΑΗ: Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο εγγύς μέλλον;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές. Στοχεύει στην αλλαγή νοοτροπιών σε ό,τι αφορά την οικονομία. Στοχεύει στη διαρκή ανάπτυξη. Στοχεύει σε μια σειρά από αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ΔΕΚΟ. Είναι μεταρρυθμίσεις που έχουν μπει σε εφαρμογή, αφού πέρασαν οι απαραίτητοι νόμοι, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Η μεγάλη αλλαγή σε ό,τι αφορά την οικονομία, έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις αυτές και αυτό είναι το ένα κεφάλαιο. Και το δεύτερο κεφάλαιο έχει να κάνει με μια άοκνη προσπάθεια όλων, το τελευταίο ένα-ενάμιση χρόνο, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ελλείμματα και να φτάσουμε στα επίπεδα που όλοι έχουμε συμφωνήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι αποδεκτά μεταξύ των χωρών της. Αυτό θα το επιτύχουμε. Να είστε βέβαιοι.

ΚΟΡΑΗ: Το έλλειμμα δεν θα ήταν πολύ μικρότερο εάν υπήρχε διαφορετική καταγραφή των αμυντικών εξοπλισμών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το επιχείρημα το άκουσα την περασμένη εβδομάδα. Είναι σαν να θέλει κανείς να περιγράψει -θα το πω σχηματικά- την εξής κατάσταση: Γίνεται σήμερα ένας νόμος και με βάση το σημερινό νόμο κρίνει κάτι που έγινε πριν από δύο-τρία-πέντε χρόνια. Έγινε πράγματι απόπειρα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να περιγραφεί ως διαστρέβλωση που δήθεν επιχείρησε η Νέα Δημοκρατία. Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα; Η πραγματικότητα είναι ότι η EUROSTAT αποφάσισε έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής των αμυντικών δαπανών στους προϋπολογισμούς, από εδώ και πέρα. Αυτό, λοιπόν, που αποφασίστηκε σήμερα για το «από εδώ και πέρα» είναι τουλάχιστον μέρος εντυπωσιασμού να το πάρει κανείς και να το χρησιμοποιήσει για το παρελθόν. Δεύτερον -και σημαντικότερο- το έλλειμμα είχε φτάσει το 6,6%. Ήταν στο 1,5% που μας έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Σημίτης ή μήπως αφαιρουμένων ακόμη και 2 μονάδων, να πω εγώ, που δεν είναι 2 μονάδες από τις αμυντικές δαπάνες, δηλαδή να πάρουμε ακόμα -με διασταλτική ερμηνεία- και αυτή την προσέγγιση που έκαναν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ και να πούμε, ας αφαιρέσουμε από τις 6,6% τις 2 μονάδες που αναφέρονται στις αμυντικές δαπάνες. Έπεφτε κάτω από το 3%; Ήταν σε καμία περίπτωση 1,5%; Όχι, βέβαια. Και ένα τρίτο σημείο σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες: Εκείνα τα 8 δις, που ακόμη αναζητά το ΠΑΣΟΚ, μήπως μπορεί να μας πει εάν τα βρήκε και πού τα είχε καταγράψει; Γιατί δεν βρέθηκαν πουθενά; Δεν είχαν καταγραφεί πουθενά ως αμυντικές δαπάνες. Αυτοί, λοιπόν, οι οποίοι προσπάθησαν να πλαστογραφήσουν τους αριθμούς και τώρα προσπαθούν να πλαστογραφήσουν την ιστορία, να είναι βέβαιοι ότι απευθύνονται σε πολίτες που και νου έχουν και αντίληψη έχουν και καταλαβαίνουν πολύ καλά. Καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι η απογραφή ανέδειξε το μέγεθος των πλαστογραφιών, το μέγεθος των προβλημάτων που άφησε πίσω της η οικονομική πολιτική ΠΑΣΟΚ.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτά τα 8 δις που τα ψάχνουν όλοι και δεν τα βρίσκουν και δεν έχουν εγγραφεί ως αμυντικές δαπάνες, υπονοείτε ή αφήνετε να εννοηθεί ότι μπορεί να αποτελούν προϊόν μίζας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Λέω ότι με μεθοδεύσεις όπως αυτές που ανέφερα προηγουμένως, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απέκρυψαν συνολικά στην περίοδο 1997-2003 ελλείμματα πάνω από 8 δις, 8,4 δις για την ακρίβεια. Αυτά, λοιπόν, τα αναφέρω ως στοιχεία ακριβώς σε απόδειξη ότι έγραφαν ό,τι ήθελαν στους προϋπολογισμούς, προκειμένου να μας πείσουν ότι πήγαιναν καλά οι προϋπολογισμοί και ότι το έλλειμμα ήταν κάτω από το 3%. Αν λοιπόν, απέκρυπταν δαπάνες, απέκρυπταν χρέη, απέκρυπταν ελλείμματα, εμφάνιζαν το ποσό που ήθελαν. Απέκρυπταν ποσά τα οποία, ενώ είχαν πληρωθεί, ενώ έπρεπε να πάνε στα αντίστοιχα σημεία του προϋπολογισμού, δεν πήγαιναν και εμφανιζόταν εντελώς πλαστή εικόνα για την οικονομία.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν, λοιπόν, ένα ποσό 8 δις δεν έχει καταχωρηθεί πουθενά, είναι προφανές ότι αυτό κάπου έχει πάει. Πού έχει πάει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά πήγαιναν σε αμυντικές δαπάνες, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν τα κατέγραφε. Αυτό λέμε.

ΜΠΑΛΗΣ: Εχει δημιουργηθεί ένα συγκρουσιακό κλίμα. Δηλαδή, εσείς σήμερα έχετε εξαπολύσει επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για το Κτηματολόγιο, για την απογραφή, για τις υποκλοπές και αναρωτιέμαι πώς θα πάει η κυβέρνηση σε συζήτηση για το ασφαλιστικό με αυτούς τους όρους και πώς θα πάει η κυβέρνηση σε συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πιστεύετε ότι βοηθά το κλίμα αυτές τις πρωτοβουλίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ήμουν αρκετά ήπιος σε σχέση με αυτά που εκστόμισε χθες ο κ. Παπανδρέου. Μάλλον θα πρέπει κανείς να με κατηγορήσει για ηπιότητα απέναντι σε αυτά που ο κ. Παπανδρέου εκστόμισε χθες, κατεβάζοντας το πολιτικό επίπεδο της αντιπαράθεσης και γυρίζοντας τον τόπο σε άλλες εποχές που δεν τιμούν πολύ περισσότερο τον ίδιον.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ απάντησε γι` αυτά τα 8 δις. Είπε ότι τα είχε καταγράψει στο χρέος και όχι στο έλλειμμα. Άρα, κοιτάτε σε λάθος σημείο του προϋπολογισμού και ότι με την αποπληρωμή θα περνούσαν στο έλλειμμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, κατέγραφε τις αμυντικές δαπάνες όπου εκείνο νόμιζε, όπου ήθελε. Η νέα καταγραφή -αυτό που έρχεται τώρα η EUROSTAT να μας πει ότι πρέπει να γίνεται με αυτό τον τρόπο- δεν μπορεί να αφορά το παρελθόν, επαναλαμβάνω. Αφορά το από εδώ και πέρα. Άρα, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να αιτιολογήσει τι είχε κάνει με τα 8 δις. Δεν μπορεί να αιτιολογήσει πειστικά, όπως πειστικά δεν μπορεί να αιτιολογήσει πώς το έλλειμμα από 1,5% που μας έλεγε ο κ. Σημίτης, βρέθηκε στο 6,6%. Αυτό, αν μη τι άλλο, δεν νομίζω να το αμφισβητεί το ΠΑΣΟΚ. Βγήκε η EUROSTAT, βγήκαν οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί παράγοντες, εστάλη μια σειρά επιστολών από την πλευρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ και πήραν μια απάντηση χαστούκι για το τι έγινε στην απογραφή. Ο ίδιος ο κ. Σημίτης είχε γράψει ένα άρθρο στους «Financial Times» και επίσης πήρε μια απάντηση που δεν συνέφερε καθόλου το ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια έχει φανεί. Γι` αυτό μίλησα για κάποιους που πλαστογραφούσαν επί σειρά ετών αριθμούς και τώρα προσπαθούν να πλαστογραφήσουν την ιστορία. Να αντιστρέψουν την πραγματικότητα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Από εδώ και πέρα θα τα βάζετε στο χρέος ή στο έλλειμμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπου συμφωνήθηκε με τη EUROSTAT. Και βεβαίως όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν. Αλλά, επαναλαμβάνω, διότι αυτό κινδυνεύει να βγάλει αυθαίρετα συμπεράσματα: Δεν μπορεί κάποιος με ρύθμιση που γίνεται σήμερα να κάνει αναγωγή στο παρελθόν.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Στο χρέος, δηλαδή. Απαγορευόταν στο παρελθόν αυτή η πρακτική; Δεν ήταν μια από τις θεμιτές πρακτικές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας εξηγώ και πάλι ότι δεν ήταν η πλέον θεμιτή πρακτική. Ήταν ένας τρόπος με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να αποκρύψει μια σειρά ελλειμμάτων. Όμως, και σημειώστε το αυτό εάν θέλετε, ακόμα κι αν αφαιρούσε κάποιος τις αμυντικές δαπάνες -το είπα προηγουμένως- σε καμία περίπτωση το έλλειμμα δεν έφτανε εκεί που το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δεν ρώτησα αυτό, βέβαια, εάν απαντάτε σε εμένα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα στην πρώτη ερώτησή σας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ. Μπερλουσκόνι διοργανώνει μια εκδήλωση-φιέστα, του ΕΛΚ, η οποία θα τον ενισχύσει στην προεκλογική του εκστρατεία. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν παραστεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν ο κ. Μπερλουσκόνι διοργανώνει κάποια εκδήλωση, όπως λέτε. Μάλλον έχετε λάθος πληροφόρηση, εκτός κι αν σκοπίμως κάνετε ένα τέτοιο σχόλιο για να απαξιώσετε τη συνάντηση του ΕΛΚ.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Είναι απαξιωτική η αναφορά στον κ. Μπερλουσκόνι; Επειδή συμπίπτει με τις εκλογές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω εάν εσείς θεωρείτε τις πολιτικές συγκεντρώσεις των κομμάτων «φιέστες». Εγώ έχω άλλη εντύπωση. Θέλω να σας πω ότι είναι μια συνάντηση του ΕΛΚ. Τέτοιες συναντήσεις γίνονται συχνά και μετέχουν όλοι οι ηγέτες των κομμάτων του ΕΛΚ. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα απάντηση σε ένα θέμα που ετέθη από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, γι` αυτή την υπόθεση. Πρόκειται για την απάντηση του κ. Μάρτενς, στην οποία σας παραπέμπω γιατί φαίνεται ότι το σοσιαλιστικό κόμμα δεν έχει μόνο στην Ελλάδα προβλήματα ενδοσυνεννόησης, τα έχουν και στην Ευρώπη σε κεντρικό επίπεδο.

ΜΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, τελικά, ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη Τύπου εφ όλης της ύλης, στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο.

ΜΑΝΗ: Επίσης, μελετά το πρόγραμμα περιοδειών του στη χώρα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός κάνει συχνά περιοδείες και θα συνεχίσει. Σε ό,τι αφορά τη συνέντευξη: Όταν υπάρξει θέμα συνέντευξης, θα σας το ανακοινώσω, μην ανησυχείτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα επανέλθω στο ασφαλιστικό. Το τελευταίο γκάλοπ, δείχνει ότι 7 στους 10 ερωτηθέντες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση στο χειρισμό του θέματος. Θα ήθελα ένα σχόλιο επ` αυτού. Και δεύτερον, ποιο να είναι το νόημα της συμμετοχής των εργαζομένων σε έναν διάλογο για το ασφαλιστικό, από τη στιγμή που οι αλλαγές που θα επέλθουν, που δρομολογούνται, θα είναι όλες εις βάρος τους, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης είπε σε τελευταία δήλωσή του ότι τα όρια συνταξιοδότησης θα είναι στο πλαίσιο του διαλόγου, δηλαδή, προς την κατεύθυνση της αύξησης εννοείται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο από τα όσα έχουμε πει και όσα είπα και στην αρχή της σημερινής ενημέρωσής μας. Αναφερθήκατε σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο «ΕΘΝΟΣ» και μιλά για σχεδόν 8 στους 10 που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό. Εσείς πήρατε ένα μέγεθος και το χρησιμοποιήσατε. Δεν αντιλέγω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό που αφορά την κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στη δημοσκόπηση υπάρχει και αυτό το μέγεθος, στο οποίο αναφέρεστε. Υπάρχει όμως και ένα άλλο, ότι 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό. Άρα, λοιπόν, είναι σε κάθε περίπτωση σωστή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, εάν δεχθούμε αυτή τη δημοσκόπηση ως εργαλείο δουλειάς, να ανοίξει διάλογο για ένα μείζον θέμα που το 80% των πολιτών έχουν την πεποίθηση ότι πρέπει να γίνει κάτι, πρέπει να αλλάξουν πράγματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι εργαζόμενοι είναι λογικό να θέλουν να γίνει κάτι στην κατεύθυνση του να βελτιωθούν οι συντάξεις, που είναι συντάξεις πείνας. Αλλά, η κυβέρνηση δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Κινείται ακριβώς στην αντίθετη, στη μείωση των συντάξεων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια εκτίμηση στην οποία δεν θα συμφωνήσω σε καμία περίπτωση. Η κυβέρνηση κινήθηκε πάντοτε, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε, στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Και μόνο το γεγονός ότι ήρε ένα βάρος πολλών ετών, όπως ήταν το ΛΑΦΚΑ και απέδωσε στους συνταξιούχους το ποσό που παρακρατείτο -και όχι μόνο αυτό που είχε δεσμευθεί να κάνει στο προεκλογικό της πρόγραμμα, αλλά και σε βάθος χρόνου και αναδρομικά δηλαδή- δείχνει τον σεβασμό της κυβέρνησης στους συνταξιούχους και την ευαισθησία στην κοινωνική μας πολιτική.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να γυρίσω στο θέμα των υποκλοπών: Μήπως μπορείτε να μου πείτε την απάντηση που σας έδωσε ο κ. Κορωνιάς, όταν τον ρωτήσατε πως παρακολουθούσαν το τηλέφωνο που ήταν χρεωμένο στην ΑΚΕΤΕ, την ανώνυμη τεχνική εταιρεία της οικογένειας Καραμανλή, το οποίο χρησιμοποιούσε η οικογένεια; Πώς αυτοί γνώριζαν ότι αυτός ο αριθμός, που ανήκε στην ΑΚΕΤΕ, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την οικογένεια Καραμανλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω. Είναι βέβαιο ότι δόθηκε μια σειρά τηλεφωνικών αριθμών. Άλλα ήταν ήδη ταυτοποιημένα σε ποιους ανήκουν, άλλα χρειάστηκε να ταυτοποιηθούν στην πορεία. Εάν αναφέρεστε, εμμέσως πλην σαφώς, σε άρση απορρήτου, δεν είμαι σε θέση να απαντήσω. Ξέρω ότι έχει γίνει μια τέτοια ερώτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα -ακόμα και εάν δεν μπορώ να απαντήσω στη σημερινή σας ερώτηση- να επισημάνω για δεύτερη φορά και μου δίνετε την ευκαιρία να το κάνω- ότι όσοι έσπευσαν να πουν λανθασμένα πράγματα σε σχέση με τον συγκεκριμένο αριθμό, οφείλουν σήμερα να τα ανασκευάσουν.

ΧΙΩΤΗΣ: Επειδή δεν κατάλαβα την προηγούμενη απάντησή σας στην ερώτηση, ο Πρωθυπουργός έχει λάβει πράγματι επιστολή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα να μην μεταβεί, να μην παραστεί στη Σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος; Αυτό πρώτον και δεύτερον, εάν προτίθεται να μετάσχει στη Σύνοδο αυτή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σουλτς έστειλε μια επιστολή σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, των κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Στην επιστολή αυτή απάντησε ο κ. Μάρτενς -έχω αντίγραφο της επιστολή, θα εκδοθεί όμως επισήμως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και δεν είναι δόκιμο να τη δώσω εγώ πριν τη δώσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι φαίνεται πως ο κ. Σουλτς μάλλον κινήθηκε χωρίς να έχει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Φαίνεται, λοιπόν, ότι υπάρχουν προβλήματα και εντός. Ο κ. Παπανδρέου ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, νομίζω ότι θα ήταν καλό να τοποθετηθεί σε αυτό το θέμα. Εάν, δηλαδή, συμφωνεί με τέτοιου είδους απειλητικές επιστολές, όταν στέλνονται σε Ευρωπαίους ηγέτες. Είναι μια καινούργια πρακτική αυτή που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές; Απειλούν; Ποιους ; Φορείς δημοκρατίας και δημοκρατικών πεποιθήσεων θεωρούν ότι είναι μόνο αυτοί και αφαιρούν αυτό το δικαίωμα από όλα τα άλλα δημοκρατικά εκλεγμένα κόμματα της Ε.Ε.; Είναι μια ενδιαφέρουσα υπόθεση. Ελπίζω και ο κ. Παπανδρέου θα πάρει θέση εντός της ημέρας. Άλλωστε, από το υψηλό αξίωμα στο οποίο βρίσκεται, οφείλει να τοποθετηθεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Για το θάνατο Μιλόσεβιτς θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο, εάν έχετε καταλήξει από την πληροφόρησή σας, τι ακριβώς συμβαίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να μείνω στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί τελικώς στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ή δεν του επιτρέπουν άλλες@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συνήθως πηγαίνει ο Πρωθυπουργός. Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάτι διαφορετικό. Δεν το ξέρω, αλλά σε καμία περίπτωση βεβαίως, δεν πρόκειται να παίξει ρόλο η ανοίκεια επιστολή την οποία απηύθυνε ο κ. Σουλτς.

ΧΙΩΤΗΣ: Θεωρείτε ότι αυτού του είδους η Σύνοδος, στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου στην Ιταλία, δεν θα επηρεάσει το εκλογικό σώμα στη γειτονική χώρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου ζητάτε να μπω στη λογική του εκλογικού σώματος της Ιταλίας. Δεν μπορώ να το κάνω, έχω πραγματικά αδυναμία να το κάνω. Για παράδειγμα, στη Ρόδο είχε έρθει σοσιαλιστής Πρωθυπουργός και στήριξε τον κ. Παπανδρέου. Ρωτήστε τους Ροδίτες να δείτε εάν τους επηρέασε όταν ψήφισαν και εάν ψήφισαν υπέρ του ΠΑΣΟΚ επειδή ήρθε σοσιαλιστής Πρωθυπουργός να στηρίξει τον κ. Παπανδρέου. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουμε να κάνουμε με προεκλογική συγκέντρωση. Έχουμε να κάνουμε με Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία είναι ανεξάρτητη από την οποιαδήποτε εκλογική αντιπαράθεση.

ΧΙΩΤΗΣ: Επειδή θυμάμαι μια αντίστοιχη άτυπη Σύνοδο του ΕΛΚ, στην Αθήνα, παραμονές των εκλογών, όπου είχε έρθει ο κ. Μπερλουσκόνι και είχε κάνει πολύ θερμές δηλώσεις για τον κ. Καραμανλή, πριν γίνει Πρωθυπουργός, μήπως@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαν έρθει πολλοί Πρωθυπουργοί στη Σύνοδο αυτή.

ΧΙΩΤΗΣ: Μεταξύ των οποίων και ο κ. Μπερλουσκόνι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφισβητώ αυτά τα οποία λέτε. Λέω όμως ότι έχουμε να κάνουμε με μια Σύνοδο του ΕΛΚ. Μετέχουν συνήθως οι ηγέτες των κομμάτων. Εάν δεν μπορούν γιατί αντιμετωπίζουν κάποιου είδους κώλυμα, τότε μπορεί να παραστεί κάποιος άλλος. Επαναφέρω, όμως -και νομίζω ότι θα το διαβάσει ο κ. Αθανασάκης και θα ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου- το ερώτημα προς τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Συμφωνεί με τέτοιες αντιδημοκρατικές μεθόδους, οι οποίες αντί να βοηθούν την προώθηση της δημοκρατίας στην Ε.Ε., δημιουργούν αντιπαραθέσεις, που παραπέμπουν σε παλαιότερα έτη , παραπέμπουν σε περιόδους που όλοι θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας για μια νέα καλύτερη Ε.Ε.

ΚΟΡΑΗ: Του χρωστάει ο Πρωθυπουργός του κ. Μπερλουσκόνι τη στήριξη που του έδωσε την προεκλογική περίοδο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρωστάει σε κανέναν ο Πρωθυπουργός. Είναι απολύτως εντάξει στις υποχρεώσεις του.

ΧΙΩΤΗΣ: Φαντάζομαι θα παρακολουθήσατε την πρακτική του Ιταλού Πρωθυπουργού να αποχωρήσει από μια συνέντευξη, καταγγέλλοντας δημοσιογράφο για «αριστερή». Ήθελα να ξέρω τέτοιου είδους πρακτικές, πώς τις βλέπει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση αλλά και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπός του δεν έχουν προβεί σε τέτοιες πρακτικές. Δεν έχουν μετέλθει τέτοιων πρακτικών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 13 March 2006 - 15:05:13 UTC