Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-02-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ,

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Χαίρετε.

Κυρίες και κύριοι, σας καλέσαμε σήμερα εδώ, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για ένα σημαντικό θέμα, το οποίο άπτεται της εθνικής ασφάλειας. Η σημερινή ενημέρωση, που γίνεται με υπευθυνότητα και με θεσμικό τρόπο, αποβλέπει στους εξής βασικούς στόχους:

Πρώτον, την προστασία του εθνικού συμφέροντος και της εθνικής ασφάλειας.

Δεύτερον, την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και της ιδιωτικής σφαίρας του καθενός πολίτη, σε όποια θέση κι αν βρίσκεται, με ταυτόχρονη μέριμνα της περαιτέρω θεσμικής κατοχύρωσης, εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη. Και,

Τρίτον, την υπηρέτηση της βασικής αρχής της νέας διακυβέρνησης για διαφάνεια.

Η ουσία όλων αυτών, σε ό,τι αφορά το τρίτο στοιχείο, είναι η ενημέρωση του πολίτη. Οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν με υπευθυνότητα, με θεσμικό -επαναλαμβάνω- τρόπο, την ώρα που ωριμάζουν τα πράγματα. Και τώρα, μπορώ να σας πω ότι ειλλημμένη απόφαση της κυβέρνησης στο θέμα για το οποίο σας έχουμε καλέσει να σας ενημερώσουμε σήμερα, ήταν η γνωστοποίηση και η ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών να γίνει αμέσως και με το τέλος της διαδικασίας της προανάκρισης, της διαδικασίας που ολοκληρώθηκε χθες, της προκαταρκτικής εξέτασης.

Θα κάνω μια πολύ σύντομη ενημέρωση και μετά το λόγο θα πάρουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Όταν ολοκληρωθεί η ενημέρωση, θα ακούσουμε τις ερωτήσεις σας.

Ο τίτλος της υπόθεσης, εν συντομία, θα μπορούσε να είναι «παρακολουθήσεις τηλεφώνων» μεταξύ των οποίων και το τηλέφωνο του ίδιου του Πρωθυπουργού, μελών της κυβέρνησης και ενός πρώην υπουργού, στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και ορισμένων άλλων πολιτών.

Οι παρακολουθήσεις αυτές έλαβαν χώρα από άγνωστο μέχρι στιγμής πρόσωπο ή πρόσωπα με αξιοποίηση υποδομών υψηλής τεχνολογίας. Το δε χρονικό διάστημα των παρακολουθήσεων προσδιορίζεται, σύμφωνα με τις συλλεγείσες πληροφορίες, στις περιόδους πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και κατά πάσα πιθανότητα έως την ανακάλυψη της ενέργειας το Μάρτιο του 2005. Από την ανακάλυψη του συμβάντος έως σήμερα ακολούθησε μια σειρά ερευνών από όλες τις αρμόδιες αρχές.

Σας καλέσαμε σήμερα να σας ανακοινώσουμε το γεγονός, διότι όπως προείπα ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε χθες από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης. Σήμερα το πρωί, ασκήθηκε δίωξη κατά αγνώστων.

Θα ήθελα να σας πω ότι σήμερα, νωρίτερα το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι, τις αμέσως επόμενες ημέρες, να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του ελληνικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να ενημερωθεί και να ακουστούν εκεί όλες οι απόψεις.

Μία σύντομη ιστορική αναδρομή: Στις 10 Μαρτίου 2005 ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας VODAFONE-PANAFON κ. Γιώργος Κορωνιάς επικοινώνησε και ζήτησε να συναντηθεί με τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γιάννη Αγγέλου, προκειμένου να τον ενημερώσει για θέμα εθνικής ασφάλειας που σχετίζεται με τηλεφωνικές υποκλοπές. Ο κ. Αγγέλου τον δέχθηκε στις 8 το βράδυ, αφού πρώτα ενημέρωσε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργο Βουλγαράκη να παραβρίσκεται σε αυτή τη συνάντηση.

Ο κ. Βουλγαράκης έχει το λόγο για να σας ενημερώσει για τα περαιτέρω.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας. Πράγματι, λοιπόν, ο κ. Κορωνιάς, ο οποίος είχε ζητήσει, όπως είπε και προηγουμένως ο κ. Ρουσόπουλος, να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό ή κάποιον που θα μπορούσε να του μεταφέρει -ο Πρωθυπουργός, θυμίζω, έλειπε εκείνη την περίοδο στη Μαδρίτη, σε μια Σύνοδο για την τρομοκρατία- συναντήθηκε στο γραφείο του κ. Αγγέλου μαζί μας. Μας ενημέρωσε ότι σε έναν έλεγχο ρουτίνας που έγινε στο λογισμικό της εταιρείας του, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κάποιο σύστημα το οποίο λειτουργεί ως υποκλοπέας κάποιων αριθμών κινητών τηλεφώνων. Εγινε λεπτομερής ενημέρωση από τον κ. Κορωνιά, η οποία ήταν κατ` αρχάς εξαιρετικά δύσκολο να γίνει κατανοητή από εμάς, γιατί ήταν πολύ τεχνική. Περιληπτικά έχει ως εξής: Οι εταιρείες έχουν ένα λογισμικό που τους δίνει τη δυνατότητα να ενεργοποιούν τα κινητά τηλέφωνα. Το λογισμικό αυτό έχει διάφορα υποσυστήματα. Για παράδειγμα, έχει ένα υποσύστημα που στέλνει γραπτά μηνύματα, έχει ένα υποσύστημα που στέλνει εικονομηνύματα, έχει ένα άλλο υποσύστημα που έχει τον τηλεφωνητή κ.τ.λ. Υπάρχει, λοιπόν, και κάποιο υποσύστημα, το οποίο έχει τις νόμιμες συνακροάσεις (lowphone interception). Αυτό το σύστημα, το οποίο παρείχε η εταιρεία ERICSSON, δεν είχε ούτε αγοραστεί, ούτε ενεργοποιηθεί από τη VODAFONE, Όπως μας εξήγησε ο κ. Κορωνιάς, υπήρχαν κάποια παράπονα στην εταιρεία ότι διάφοροι συνδρομητές ή δεν είχαν κλήσεις όπως έπρεπε ή είχαν με καθυστέρηση ή δεν είχαν μηνύματα. Εν πάση περιπτώσει, δεν είχαν τις πλήρεις υπηρεσίες που τους παρείχε η εταιρεία και έτσι ξεκίνησε ένας έλεγχος στο λογισμικό της εταιρείας, ένας έλεγχος ρουτίνας. Επειδή διαπιστώθηκε πως δεν μπορούσαν να βρουν περί τίνος επρόκειτο, ζήτησαν έλεγχο από τη μητέρα εταιρεία -πέραν δηλαδή της ελληνικής εταιρείας- η οποία και έστειλε ανθρώπους εδώ και ερεύνησε περισσότερο. Στη διαδικασία αυτή της έρευνας βρέθηκε ότι με κάποιο τρόπο είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα των «νόμιμων συνακροάσεων», το οποίο ενεργοποιείτο για κάποια νούμερα και όταν τα νούμερα αυτά έκλειναν, απενεργοποιείτο πάλι με αποτέλεσμα να μην φαίνεται, να μην είναι ορατό το σύστημα αυτό. Δηλαδή, υπήρχε μια διαδικασία η οποία μπορούσε να λειτουργήσει μόνο για κάποια τηλέφωνα, για όσο χρόνο μιλούσαν, και στη συνέχεια το σύστημα αυτό με κάποιο ειδικό τρόπο «κρυβόταν». Οπότε, κάποιος ο οποίος έκανε ένα τακτικό έλεγχο, αυτό δεν μπορούσε να το εντοπίσει. Μέσα στη διαδικασία αυτή, λοιπόν, βρέθηκε αυτό. Το ερώτημα ήταν ποια τηλέφωνα παρακολουθούνταν, με ποιο τρόπο παρακολουθούνταν και τι γίνονταν όλες αυτές οι διαδικασίες οι οποίες οδηγούσαν στην παρακολούθηση και πού, εν πάση περιπτώσει, κανείς μπορούσε να καταγράψει, αν μπορούσε κάποιος να καταγράψει, αυτά τα οποία γίνονταν.

Όπως σας είπε ο κ. υπουργός, υπάρχει ένας κατάλογος των ατόμων που παρακολουθούνταν, ο οποίος θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Επαρακολουθούντο, λοιπόν, περίπου 100 αριθμοί τηλεφώνων. Αυτοί παρακολουθούνταν μέσω της εταιρείας VODAFONE με 14 τηλέφωνα «σκιές». Υπήρχαν, λοιπόν 14 έως 16 -μάλλον 14, αλλά μικρή σημασία έχει αυτό- τηλεφωνικές συσκευές, οι οποίες λειτουργούσαν ως τηλεφωνικές συσκευές «σκιές» αυτών των περίπου 100 τηλεφώνων. Όταν εκαλείτο ένα νούμερο από αυτά τα 100, μέσω του συστήματος που σας είπα προηγουμένως, συνδεόταν με κάποιο τρόπο με ένα αντίστοιχο τηλέφωνο «σκιά», το οποίο λειτουργούσε περίπου σαν ντούμπλεξ. Και προφανώς αυτό στη συνέχεια, σε κάποιο λογισμικό, έκανε την καταγραφή. Μέσα από ένα σύστημα εκτροπών, εάν για παράδειγμα εκαλείτο δύο φορές το τηλέφωνο αυτό, τότε έκανε μια εκτροπή σε ένα άλλο νούμερο από τα 14 και αν και αυτό ήταν απασχολημένο, έκανε εκτροπή στο επόμενο κ.τ.λ. Με λίγα λόγια, δηλαδή, όλο αυτό το σύστημα παρακολουθούσε αυτά τα 100 τηλέφωνα, τα οποία τα «οδηγούσε» στα 14 τηλέφωνα που, προφανώς, καταγράφονταν στη συνέχεια αλλού.

Το είπα όσο πιο απλά μπορούσα, αλλά το σύστημα περίπου είναι αυτό.

Όταν εδόθη η λίστα των τηλεφώνων από τον κ. Κορωνιά, δόθηκε εντολή από τον Πρωθυπουργό, όπως σας είπε ο κ. Ρουσόπουλος, να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση. Στο κομμάτι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ξεκίνησε μία πάρα πολύ δύσκολη και πάρα πολύ λεπτομερής έρευνα. Γιατί δύσκολη και λεπτομερής έρευνα; Μόλις κατέστη γνωστό ότι υπάρχει αυτό το σύστημα που σας είπα προηγουμένως από την εταιρεία, το πρώτο πράγμα που έκανε η εταιρεία ήταν να απομονώσει αυτό το λογισμικό. Απομονώνοντας αυτό το λογισμικό, σταμάτησε αυτή η διαδικασία. Βεβαίως, κατ@ αυτόν τον τρόπο, σταμάτησε και ένας από τους τρόπους, ενδεχομένως, που θα οδηγούσε στο πού ήταν αυτά τα τηλέφωνα και θα μπορούσαμε, συνεπώς, εμείς να βρούμε πού λειτουργούσαν αυτά τα τηλέφωνα. Διαπιστώθηκε, όμως, όταν δόθηκαν οι αριθμοί, ότι τα τηλέφωνα αυτά είχαν κλήσεις. Συγκεκριμένα, τα 14 τηλέφωνα που σας είπα προηγουμένως, ενώ δεν έκαναν κλήσεις, δέχονταν κλήσεις. Από την ώρα, λοιπόν, που εμείς δεν μπορούσαμε να πάμε κατευθείαν στο πού ήταν τα τηλέφωνα αυτά -διότι δεν υπήρχε το σήμα που σας είπα προηγουμένως- προσπαθήσαμε να δούμε μέσω των κλήσεων που δέχονταν αυτά τα τηλέφωνα, εάν υπήρχε τρόπος να πάμε έμμεσα σ@ αυτά. Αυτή ήταν μια εξαιρετικά περίπλοκη και δύσκολη διαδικασία, διότι αυτά τα τηλέφωνα ήταν όλα καρτοκινητά. Που σημαίνει ότι στο παρελθόν τα είχαν διάφοροι κάτοχοι. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Ένα από αυτά τα τηλέφωνα, είχε δεχθεί πολλαπλές κλήσεις. Αυτό, λοιπόν, το τηλέφωνο είχε δεχθεί όλες αυτές τις κλήσεις (σχετικός πίνακας). Εμείς, λοιπόν, προσπαθήσαμε μέσω αυτών των κλήσεων να πάμε στο τηλέφωνο αυτό. Δηλαδή, αυτός ο οποίος κάλεσε, για ποιο λόγο κάλεσε. Αυτό ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη, επίπονη και μακρά διαδικασία. Διότι, αυτά τα τηλέφωνα κάποιοι τα είχαν. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, με νόμιμες πάντα διαδικασίες προσήχθησαν, εξετάστηκαν, προσεγγίστηκαν για να δούμε για ποιο λόγο έκαναν αυτά τα τηλέφωνα. Δηλαδή, τα έπαιρναν διότι ενεργοποιώντας κάποιον κωδικό, ενδεχομένως άκουγαν τι έλεγε το τηλέφωνο «σκιά»; Επαιρναν κάποια data, κάποια δεδομένα; Τα έπαιρναν διότι υπήρχε τρόπος μ@ αυτό να ενεργοποιηθούν κάποιες διαδικασίες που θα απευθύνονταν κάπου αλλού;

Σας έδειξα μόνο ένα τηλέφωνο, αλλά υπάρχουν δεκάδες τέτοιου είδους ενέργειες. Σας δίνω μία άλλη κάρτα με τηλέφωνα, διότι αυτά διασυνδέονταν μεταξύ τους, λόγω του συστήματος των περιαγωγών που υπήρχε. Εξετάστηκαν, λοιπόν, πολλές εκατοντάδες κλήσεις που αντιστοιχούσαν σε τηλέφωνα που ήταν κατανεμημένα σε όλη την Ελλάδα: Στα νησιά, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη, στον Εβρο, στη Θεσσαλονίκη, παντού. Τα περισσότερα από αυτά τα τηλέφωνα, που μπορούσαν να εξευρεθούν -διότι υπήρχαν άλλα που δεν μπορούσαν να εξευρεθούν, δηλαδή υπήρχαν κάποια καρτοκινητά που καλούσαν καρτοκινητά- ήταν τηλέφωνα τα οποία καλούσαν, διότι νόμιζαν ότι καλούσαν κάποιον που είχε το τηλέφωνο πριν από λίγο καιρό. Όπως γνωρίζετε ότι ένα καρτοκινητό τηλέφωνο, όταν δεν χρησιμοποιείται για κάποιο χρόνο, η εταιρεία αποσύρει το νούμερο και στη συνέχεια το δίνει σε άλλο χρήστη που θα το ζητήσει. Αυτά, λοιπόν, τα τηλέφωνα είχαν κλήσεις από ανθρώπους που νόμιζαν ότι το τηλέφωνο το κατείχε ο προηγούμενος κάτοχος. Και αυτό προκύπτει από σειρά καταθέσεων και από σειρά προσαγωγών και σειρά διαδικασιών που έχουν γίνει.

Με λίγα λόγια, όλη αυτή η διαδικασία εξαιρετικά επίπονη και χρονοβόρα, γι@ αυτό και κράτησε όλο αυτό το διάστημα διότι για κάθε έναν από τους ανθρώπους που προσεγγίζονταν γινόταν τσεκάρισμα αν αυτό που έλεγε ήταν σωστό, προσπαθούσε κάποιος να δει με δεύτερη ματιά εάν αυτά τα οποία έλεγε ανταποκρίνονταν στην αλήθεια δηλαδή γινόταν επιβεβαίωση των στοιχείων που έδινε. Ολο αυτό το πράγμα, λοιπόν, δεν κατέληξε κάπου. Δηλαδή, όλοι αυτοί που έπαιρναν τηλέφωνο, έπαιρναν διότι νόμιζαν ότι τα τηλέφωνα ανήκαν στους προηγούμενους κατόχους.

Συνεπώς, από την ώρα που τα τηλέφωνα έπαψαν να εκπέμπουν, ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί η κεραία, η κυψέλη από την οποία εξέπεμπαν και λειτουργούσαν, η οποία αρχικώς είχε προσδιοριστεί. Και συγκεκριμένα, είχε προσδιοριστεί σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή του δικτύου που εξυπηρετείτο από τις εξής κεραίες κινητής τηλεφωνίας: Από το Λυκαβηττό, την Πλατεία Μαβίλη, τον Πύργο Αθηνών και την περιοχή της ιδιωτικής κλινικής «Λευκός Σταυρός». Ενώ, όμως, υπήρχε μια γενική γεωγραφική προσέγγιση του ποιες κεραίες τα τηλέφωνα αυτά χρησιμοποιούν για να εκπέμπουν, ήταν πολύ δύσκολο με το σύστημα που έχουμε στη διάθεσή μας, που είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει, να προσεγγιστεί ακριβώς πού είναι, διότι τα τηλέφωνα είχαν κλείσει. @Αρα, λοιπόν, κανείς δεν μπορούσε να πλησιάσει και να βρει πού είναι τα τηλέφωνα. Αυτός ήταν ο λόγος που αυτή η διαδικασία κράτησε τόσο πολύ και ολοκληρώθηκε με την πλήρη διαλεύκανση όλων των τηλεφωνικών κλήσεων προς τα 14 τηλέφωνα «σκιές».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ τον κ. Βουλγαράκη. Θέλω να σας ενημερώσω ότι αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση της 10ης Μαρτίου, την 11η Μαρτίου, σας περιέγραψε ο κ. Βουλγαράκης τι έγινε: Ο Πρωθυπουργός αφού ενημερώθηκε, επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης και έδωσε εντολή να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες. Θα παρακαλέσω, λοιπόν, τον κ. Παπαληγούρα να λάβει το λόγο και να μας ενημερώσει για τις σχετικές διαδικασίες.

ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Όπως, λοιπόν, ειπώθηκε από τον κ. Ρουσόπουλο, στις 11 Μαρτίου ενημερώθηκα από τον Πρωθυπουργό ότι έπρεπε να συναντήσω τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Vodafone, τον κ. Γιώργο Κορωνιά, προκειμένου να μου δώσει λεπτομερέστερα στοιχεία και πληροφόρηση. Ο κ. Κορωνιάς, πράγματι, επισκέφθηκε λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Δικαιοσύνης.για σημαντικό θέμα εθνικής ασφάλειας, που αφορούσε σε παρακολουθήσεις τηλεφώνων του Πρωθυπουργού, υπουργών, κυβερνητικών, υπηρεσιακών στελεχών και άλλων εκπροσώπων. Ο κ. Κορωνιάς, πράγματι, επισκέφθηκε λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Δικαιοσύνης. Θεώρησα σκόπιμο σ@ αυτή τη συνάντηση να παρίσταται και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Λινός. Ο κ. Κορωνιάς μου εξέθεσε:

Πρώτον, μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 4.3.2005, η Vodafone ειδοποιήθηκε από τον προμηθευτή της, την Ericsson, ότι ο τελευταίος, η Ericsson δηλαδή, στα πλαίσια τεχνικού ελέγχου, εντόπισε στο λογισμικό δύο τηλεπικοινωνιακών κόμβων της Vodafone, υψηλής τεχνολογίας, ειδικό κωδικό που επέτρεπε τη διενέργεια τηλεφωνικών υποκλοπών.

Δεύτερον, ο κ. Κορωνιάς μου εξέθεσε ότι το εν λόγω λογισμικό ήταν εντελώς άγνωστο, τόσο στην εταιρία του, την Panafon, όσο και στην προμηθεύτρια Ericsson και ότι ακόμη δεν είχε ανιχνευθεί ο τρόπος εισαγωγής του λογισμικού στο δίκτυο της Panafon.

Τρίτον, ο κ. Κορωνιάς μου εξέθεσε ότι στις 7/3 προσδιορίστηκε πλέον το συγκεκριμένο τμήμα του λογισμικού που επέτρεπε υποκλοπές και ότι την επόμενη, στις 8 του μηνός, ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Panafon, έδωσε εντολή για την άμεση αφαίρεση του συγκεκριμένου λογισμικού, από τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα της εταιρείας, καθώς και ότι έκτοτε ήταν συνεχείς οι έλεγχοι της Vodafone για τον εντοπισμό τυχόν επανεμφάνισης του ύποπτου λογισμικού.

Τέταρτον, με ενημέρωσε ότι με αυτό το λογισμικό -όπως είπε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης- μια ομάδα 100 περίπου κινητών τηλεφώνων, ας την ονομάσουμε ομάδα Α, επαρακολουθείτο και κατεγράφετο από μια άλλη ομάδα, 14 μέχρι 16 τηλέφωνα, ας την ονομάσουμε ομάδα Β, που ενεργοποιούνταν αυτόματα, μόλις ένα τηλέφωνο της ομάδας Α πραγματοποιούσε συνδιάλεξη. Σημειώνω ότι πάλι, κατά τα λεγόμενα του κ. Κορωνιά, οι παρακολουθήσεις @ καταγραφές δεν άφηναν κανένα ίχνος.

Πέμπτον, ο κ. Κορωνιάς μου εξέθεσε ότι στην ομάδα των παρακολουθούμενων τηλεφώνων @ομάδα Α- περιλαμβάνονταν τα τηλέφωνα του Πρωθυπουργού, πέντε υπουργών, υπηρεσιακών παραγόντων και άλλων ιδιωτών. Εκτον, ο κ. Κορωνιάς μου είπε ότι οι μισοί περίπου αριθμοί της ομάδας Β που υπέκλεπταν, δηλαδή, τις συνδιαλέξεις της ομάδας Α, ενεργοποιήθηκαν μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2004 και εντοπίζονται στην περιοχή από το Λυκαβηττό μέχρι τους Αμπελοκήπους. Αυτά μου είπε ο κ. Κορωνιάς.

Μετά το πέρας αυτής της ενημέρωσης, του ζήτησα να διατυπώσει και εγγράφως όσα μου εξέθεσε παρουσία του κ. Λινού και πράγματι, μέσα σε λίγες ώρες, είχα στο γραφείο μου το σχετικό μνημόνιο. Δεδομένης, τώρα, της σοβαρότητας των καταγγελλόμενων και της συνάφειάς τους, ενδεχομένως, με θέματα εθνικής ασφάλειας, μόλις αποχώρησε ο κ. Κορωνιάς, ζήτησα από τον παριστάμενο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη διενέργεια σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης, κατά το άρθρο 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Και επιπρόσθετα, λόγω της εξαιρετικής φύσης της υπόθεσης αυτής @δεν έχουμε άλλωστε κάθε μέρα κρούσματα παρακολούθησης του Πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου- ζήτησα από τον Εισαγγελέα και την κατά προτεραιότητα διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης. Σημείωσα, ακόμα, στον κ. Λινό την αυτονόητη ανάγκη διασφάλισης του απόρρητου χαρακτήρα των σχετικών πληροφοριών. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μου γνώρισε αμέσως την πρόθεσή του να παραγγείλει τη διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τον κ. Παπαγγελόπουλο, στον ίδιον αυτοπροσώπως, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.

Χθες, 1η Φεβρουαρίου 2006, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με ενημέρωσε ότι περατώθηκε η προκαταρκτική εξέταση. Σήμερα το πρωί μου γνωστοποίησε ότι ο αρμόδιος Εισαγγελέας, κ. Διώτης, άσκησε ποινική δίωξη κατ@ αγνώστων για παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνημάτων κατά συρροή και κατ@ εξακολούθηση, με περαιτέρω παραγγελία για διερεύνηση τυχόν τέλεσης και άλλων αξιόποινων πράξεων, όπως π.χ. κατασκοπεία και παραγγέλθηκε η διενέργεια κύριας ανάκρισης. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μου γνώρισε ακόμα ότι αύριο θα οριστεί αρμοδίως ο ανακριτής που θα διενεργήσει την κύρια ανάκριση. Ενημέρωσα σχετικά τον Πρωθυπουργό, ο οποίος και μου ανέθεσε να επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσω για την όλη υπόθεση, πράγμα και το οποίο έπραξα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ τον κ. Παπαληγούρα. Πριν σας δώσω το λόγο για ερωτήσεις, θα σας πω τα ονόματα μόνο των πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα, η οποία θα σας διανεμηθεί σε λίγο, με όλα τα ονόματα:

Καραμανλής Κωνσταντίνος

Μολυβιάτης Πέτρος

Σπηλιωτόπουλος Σπήλιος

Βουλγαράκης Γεώργιος

Παπαληγούρας Αναστάσιος

Βαληνάκης Ιωάννης

Δήμας Σταύρος

Μπακογιάννη Θεοδώρα

Υπάρχουν και άλλα ονόματα. Θα σας διανεμηθεί σε λίγο η λίστα. Και υπάρχουν και αριθμοί τηλεφώνων που δεν ανήκουν σε πρόσωπα, αλλά σε άλλους φορείς. Ο κ. Βουλγαράκης μπορεί να σας αναφέρει ένα @ δύο παραδείγματα.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το σύνολο, σχεδόν, των τηλεφώνων που χρησιμοποιούσε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Το σύνολο, σχεδόν, των τηλεφώνων που χρησιμοποιούσε η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Υπάρχουν, επίσης, ορισμένα τηλέφωνα από τη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει ένα τηλέφωνο της Αμερικανικής Πρεσβείας. Υπάρχουν κάποια τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και είναι χρεωμένα στο υπουργείο Εξωτερικών. Και αυτό το λέω γιατί η λίστα περιέχει μόνο ονόματα. Υπάρχουν, επίσης, τηλέφωνα τα οποία ήταν καταχωρημένα στην εταιρεία ΑΚΕΤΕ, που είναι @σας θυμίζω- εταιρεία στην οποία συμμετείχε ο Πρωθυπουργός και τα οποία χρησιμοποιούσε η σύζυγός του. Υπάρχουν, επίσης, τηλέφωνα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ανέφερα στην αρχή ότι υπάρχει και τηλέφωνο πρώην υπουργού, στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναφέρομαι στον κ. Γιάννο Παπαντωνίου.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Από αυτά που μας είπατε και με δεδομένο το ποιοι παρακολουθούνταν, ο Πρωθυπουργός και τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, αν το συμπέρασμα το οποίο έχει βγάλει η κυβέρνηση, γιατί προφανώς έχει οδηγηθεί σε κάποιο συμπέρασμα, οδηγεί στο ότι πίσω από αυτή την υπόθεση βρίσκονται δυνάμεις κάποιας ξένης χώρας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το συμπέρασμα που έχει βγει αυτή τη στιγμή -και συνεχίζεται, όπως σας είπε ο κ. Παπαληγούρας, έχει τελειώσει η προκαταρκτική εξέταση- είναι ότι θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε διαθέτει υψηλή τεχνολογία.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα μπορούσε να τη διαθέτει ιδιώτης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλούσα, επειδή είναι πολλοί οι συνάδελφοί σας που θέλουν να ρωτήσουν, να υποβάλετε μία ερώτηση ο καθένας.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Εχετε κάποια, κατ@ αρχάς εκτίμηση για τους λόγους που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτές τις παρακολουθήσεις και για το αν αυτό το υλικό έχει διακινηθεί με κάποιο τρόπο προς κάποια κατεύθυνση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν θα πω ότι ο ελληνικός λαός μαθαίνει το θέμα αυτό από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Δεύτερον, μας διαβεβαιώνετε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι οι πιο ασφαλείς Ολυμπιακοί Αγώνες. Ούτε ο Πρωθυπουργός δεν ήταν ασφαλής. Τρίτον, εντοπίζετε αυτό το σύστημα και κρίνετε το λογισμικό. @Αρα, δεν μπορείτε να φθάσετε στην πηγή της παρακολούθησης. Τέταρτον, λέτε «Λυκαβηττό, Αμπελόκηποι, Λευκό Σταυρό, Πύργο Αθηνών». Εγώ λέω: «Αμερικανική Πρεσβεία;». Και εν τοιαύτη περιπτώσει, μπορεί ο ελληνικός λαός να αισθάνεται ασφαλής; Μπορεί να μαθαίνει από μία εφημερίδα όλο αυτό το πράγμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ διάβασα το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας στην οποία αναφερθήκατε. Εδώ είμαστε σήμερα, μιλώντας με υπευθυνότητα, όπως είπα, και με θεσμικό τρόπο σε μια στιγμή που θεσμικά έπρεπε να γίνει, αφού ωρίμασε το θέμα. Και εξήγησα επαρκώς στην αρχή τι σημαίνει «ωρίμασε το θέμα». Πίστη μας ήταν και παραμένει ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα. Όπως σας είπα, ειλημμένη απόφασή μας ήταν αυτή η γνωστοποίηση στους Ελληνες πολίτες να γίνει αμέσως και με το τέλος της διαδικασίας της προκαταρκτικής εξέτασης, όπως και γίνεται. Κατά τα λοιπά, οι εικασίες σας αφορούν εσάς. Δεν θα κάνω καμία@

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν απαντήσατε στο ερώτημα. Γιατί κλείστηκε το λογισμικό και δεν φτάσατε στην πηγή. Είναι σημαντικό θέμα αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κλείστηκε το λογισμικό από τις υπηρεσίες που ερεύνησαν. Σας εξήγησε ο κ. Βουλγαράκης και παρακαλώ να θυμηθείτε τι σας έχει πει. Αυτό έγινε κατόπιν εντολής @το είπε και ο κ. Παπαληγούρας- της υπηρεσίας. Όταν ανακάλυψε ότι υπάρχει ξένο προς την εταιρεία λογισμικό, το σταμάτησε. Αυτό αποτέλεσε και ένα κρίσιμο σημείο, όπως είναι κατανοητό προς όλους από τα όσα ειπώθηκαν, ήδη, από τους δύο υπουργούς.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι πολύ σημαντικό να το διευκρινίσετε, κύριε Εκπρόσωπε. Γιατί δεν φτάσαμε στην πηγή; Είναι πολύ σημαντικό να το μάθουμε. Γιατί; Ποιος φταίει που δεν φτάσαμε στην πηγή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βουλγαράκη, παρακαλώ μία απάντηση.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όταν έγινε καταγγελία, το λογισμικό είχε αποσυνδεθεί. Οταν, δηλαδή, η εταιρεία μας γνωστοποίησε ότι υπάρχει αυτό το πράγμα το οποίο παρακολουθούσε αυτά τα τηλέφωνα, η ίδια η εταιρεία μας είπε ότι, ταυτόχρονα, αυτό το σύστημα σταμάτησε εκείνη τη στιγμή που το είπαν. Συγκεκριμένα, για να είμαι πιο σαφής: Στις 7 Μαρτίου, ο τεχνικός διευθυντής της συγκεκριμένης εταιρείας αναφέρθηκε σε ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες ένα παντελώς άγνωστο από την ERICSSON, την εταιρεία δηλαδή που προμήθευε το λογισμικό στη Vodafone, λογισμικό το οποίο υπήρχε και δεν είναι τμήμα κάποιου επίσημου λογισμικού της εταιρείας, είχε ενεργοποιηθεί. Και ο τρόπος εισαγωγής του λογισμικού στο δίκτυο δεν είχε ανιχνευθεί μέχρι τότε. Τότε, εκ μέρους της εταιρείας, ζητήθηκε η συνδρομή των τεχνικών, για να δουν περί τίνος ακριβώς επρόκειτο. Ταυτόχρονα όμως, η εταιρεία Ericsson στις 8 Μαρτίου, συμβούλευσε να κλείσει το λογισμικό προκειμένου να διερευνηθεί. Σας θυμίζω, όπως είπε ο Υπουργός Επικρατείας, στις 10 Μαρτίου μας έγινε γνωστό ότι υπήρχε το σύστημα αυτό με πρωτοβουλία του κ. Κορωνιά ο οποίος ενδεχομένως θα μπορούσε να μη μας το πει καθόλου. Ή θα μπορούσε πιθανόν να απευθυνθεί αλλού. Θέλω λοιπόν με λίγα λόγια να πω: Όταν μας έγινε αυτό γνωστό, δεν υπήρχε δυνατότητα να φθάσουμε μέσω των κινητών τηλεφώνων στο πού ακριβώς είναι, διότι το σύστημα αυτό είχε απενεργοποιηθεί. Δεν απενεργοποιήθηκε από εμάς. Εμείς άλλωστε δεν μπορούσαμε να το απενεργοποιήσουμε. Και αυτό είναι απολύτως καθαρό.

ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όταν ο κ. Κορωνιάς με υπευθυνότητα ενημέρωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού, μετά ο κ. Βουλγαράκης, ο κ. Παπαληγούρας, εσείς ενδεχομένως, τεχνικοί που έκαναν την έρευνα, αρκετός κόσμος, ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μου προκαλείται η απορία εάν ενημερώθηκε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ : Οι αρχηγοί των κομμάτων, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενημερώθηκαν σήμερα το πρωί. Όπως σας είπα και προηγουμένως, απόφαση της κυβέρνησης ήταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μια διαδικασία που διήρκησε πολύ καιρό και εξηγήθηκε γιατί στο πλαίσιο της λογικής αυτής της κυβέρνησης, για διαφάνεια παντού, να ενημερωθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί η εταιρεία σταμάτησε το λογισμικό και μετά σας ειδοποίησε. Δεν σας φαίνεται πολύ ύποπτο αυτό; Ότι έπρεπε να αφήσει και να μπουν μέσα για να μπορέσουν να τους εντοπίσουν. Κλείνοντας το λογισμικό, πάτε κατά αγνώστων. Οπότε δηλαδή, απ` ότι φαίνεται, δεν πρόκειται να βρείτε τίποτε. Έκλεισε η εταιρεία το λογισμικό και μετά σας ειδοποίησε. Δεν είναι μεμπτό αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι μια σύνθετη υπόθεση, η οποία έχει πάρα πολλές πλευρές. Είναι μια υπόθεση η οποία όπως ακούσατε προηγουμένως, προχωράει, συνεχίζει στη Δικαιοσύνη. Δεν έχω να κάνω σχόλιο για τον τρόπο που λειτούργησε η εταιρεία. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ: Επ` αυτού. Γιατί είναι κομβικό το σημείο και καίριο το ερώτημα που θέτουν οι συνάδελφοι. Συμβατική υποχρέωση της εταιρείας@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ σεβαστείτε τους κανόνες και αν δεν σέβεστε εμένα, σεβαστείτε τους υπολοίπους συναδέλφους. Θα σας δοθεί ο λόγος. Έχω δώσει ήδη το λόγο στον κ. Χιώτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε.

ΧΙΩΤΗΣ: Θα ήθελα δύο διευκρινίσεις για τα όσα είπατε και κυρίως για όσα είπε ο κ. Βουλγαράκης. Αυτά τα 14 «τηλέφωνα σκιές», όπως τα ονομάσατε, δέχονταν κλήσεις στο εσωτερικό, δηλαδή, και τα 14 τηλέφωνα όσες κλήσεις έλαβαν, τις ελάμβαναν στο τετράγωνο που περικλείεται από τις 4 κεραίες που προσδιορίσατε; Ή υπήρξαν και τηλέφωνα τα οποία έκαναν αυτή τη δουλειά της παρακολούθησης ενδεχομένως από το εξωτερικό; Δεν γνωρίζω αν αυτό το έχετε εξακριβώσει. Και δεύτερον, αν δεν κάνω λάθος, οι 4 κεραίες που προσδιορίζετε, είναι οι κεραίες που περικλείουν τον γεωγραφικό χώρο που βρίσκονται η Αμερικανική Πρεσβεία, η Βρετανική Πρεσβεία, οι Πρεσβείες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Έχει αυτό κάποια σχέση κατά την εκτίμησή σας;

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κατ` αρχάς δεν έχει καμία σχέση, το από πού καλούνταν τα τηλέφωνα αυτά, με το πού γεωγραφικά βρίσκονταν. Διότι τα τηλέφωνα μπορούσαν να ήταν οπουδήποτε. Θέλω να πω δηλαδή ότι αυτά τα 14 τηλέφωνα, για να το πούμε συμβατικά, έπαιζαν το ρόλο του ντούμπλεξ. Το αν ήταν εγκατεστημένα εδώ ή εκεί είναι αδιάφορο. Με την έννοια δηλαδή ότι θα μπορούσαν να κάνουν την ίδια δουλειά είτε δέχονταν κλήση από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό είτε από την περιοχή της πρωτεύουσας είτε εκτός Αθηνών. Δεν έχει σημασία από που καλούνταν. Από κάπου καλούνταν. Εάν μου επιτρέπεται θα ξαναπάω στον πίνακα. Θέλω να γίνει αντιληπτό το εξής: Αυτά τα τηλέφωνα, είναι 14 αριθμοί. Αυτά είναι καρτοκινητά τηλέφωνα. Έξι από αυτά, είχαν αγοραστεί και είχαν ενεργοποιηθεί από την Ν. Ιωνία και τα υπόλοιπα από την περιοχή της «Ήβη».

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Από ποια εταιρεία;

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είχαν αγοραστεί και είχαν ενεργοποιηθεί, είχαν δηλαδή βάλει μονάδες μέσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Από ποια περιοχή; Από ποια εταιρεία;

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Από την περιοχή της «Ήβη», στο Μαρούσι. Σας ανέφερα ότι ήταν καρτοκινητά αυτά τα τηλέφωνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Ποιάς εταιρείας;

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα σας πω. Αυτά τα τηλέφωνα είναι καρτοκινητά. Είναι δηλαδή τηλέφωνα τα οποία δεν ήταν με σύνδεση. Αυτά τα τηλέφωνα δέχονταν κλήσεις και ανεξάρτητες. Δηλαδή λειτουργούσαν σαν ντούμπλεξ στα τηλέφωνα αυτά, ας πούμε κάποιος που έπαιρνε το τηλέφωνό μου, αμέσως ενεργοποιείτο ένα «τηλέφωνο σκιά» το οποίο κάπου κατέγραφε αυτά που μου έλεγαν. Εάν εγώ έπαιρνα τηλέφωνο, πάλι με αντίστροφο τρόπο ενεργοποιείτο αυτό το τηλέφωνο και πάλι κατέγραφε αυτά που έλεγα εγώ προσωπικά. Αυτό όμως το τηλέφωνο δεχόταν και κλήσεις ανεξάρτητες από το δικό μου. Διότι προφανώς το είχε ο κ. Χιώτης προηγουμένως και εγώ νομίζοντας ότι το είχε ο κ. Χιώτης, τον καλούσα. Επειδή αυτό το χρονικό διάστημα που λειτουργούσαν αυτά τα τηλέφωνα ήταν αρκετό, έπρεπε όλο αυτό το γκρουπ των τηλεφώνων που δεχόταν και όλο το γκρουπ των τηλεφώνων που δεχόταν τα άλλα τηλέφωνα να αναγνωριστούν και να ξεχωριστούν. Αυτό είναι μια εξαιρετικά μακρά και δύσκολη διαδικασία, διότι συνδέεται με πρόσωπα. Τώρα, το από πού εξέπεμπαν αυτά, δεν έχει κανένα ιδιαίτερο νόημα, με την έννοια ότι θα μπορούσε να ήταν εγκατεστημένα εδώ, ας πούμε. Ή θα μπορούσαν να είναι εγκατεστημένα κάπου αλλού. Ποιο είναι το νόημα της υπόθεσης; Το νόημα αυτής της υπόθεσης και η αξία της -αν κάποιος θέλει να βρει την αξία- είναι το πού ήταν εγκατεστημένο το υπόλοιπο λογισμικό που έκανε την καταγραφή. Δηλαδή, εξέπεμπαν μεν τα τηλέφωνα κάπου, αλλά προφανώς αυτά τα τηλέφωνα ήταν συνδεδεμένα με κάποιο, ας πούμε, σκληρό δίσκο, που ψηφιακά κατέγραφε τις φωνές. Κάποιος λοιπόν έπαιρνε τις φωνές αυτές και στη συνέχεια τις άκουγε. Δεν μπορώ να φανταστώ, ας πούμε, ότι ήταν άνθρωποι που άκουγαν συνέχεια αυτά που λέγονταν. Άρα λοιπόν, είναι ανεξάρτητο. Δεν παίζει ρόλο που ήταν.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν νομίζω ότι έγινε σαφές αυτό που ήθελα να μάθω. Μέσω της περιαγωγής, μπορείτε να μάθετε αν τα τηλέφωνα πρώτον, δέχονταν κλήσεις από το εξωτερικό, ή δεύτερον όταν καλείται ένα τηλέφωνο@.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έχει και κλήσεις από το εξωτερικό. Δεν έχει κανένα νόημα.

ΧΙΩΤΗΣ: Έχει το νόημά του, όπως έχει και το νόημά του μέσω της περιαγωγής και πάλι αν ένα τηλέφωνο καλείται και βρίσκεται στο εξωτερικό να διαπιστωθεί αν βρίσκεται στο εξωτερικό ή όχι. Άρα αυτά τα τηλέφωνα δεχόταν συνεχώς κλήσεις και βρισκόταν μονίμως στην Αθήνα ή υπάρχουν και περιπτώσεις που τα τηλέφωνα βρέθηκαν εκτός των συνόρων της χώρας;

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ηταν τοποθετημένα σταθερά.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, όπως το λέτε κ. Βουλγαράκη, είναι σαν να λέτε στον κ. Παπαληγούρα ότι ματαιοπονεί να κάνει τη δικαστική έρευνα γιατί δεν θα βρει τίποτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν μπορείτε να παίρνετε το λόγο όποτε θέλετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να διευκρινίσω@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ βρίσκονται 150 δημοσιογράφοι στην αίθουσα που θέλουν να ρωτήσουν. Δεν μπορείτε να ρωτάτε συνεχώς εσείς. Παρακαλώ, στο τέλος θα ξαναδοθεί η ευκαιρία να ρωτήσετε. Δεν πρόκειται να σας αφαιρέσει κανείς το δικαίωμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η ερώτησή μου είναι αφελής. Μιλάμε για ένα θέμα τηλεπικοινωνιών και δεν παρίσταται ο αρμόδιος υπουργός. Δεν ενεπλάκη καθόλου; Και γιατί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θεωρώ καμία ερώτηση αφελή. Εν πάση περιπτώσει εσείς την χαρακτηρίσατε. Εγώ εκείνο που έχω να σας πω είναι ότι:Α από τη στιγμή που αυτή η υπόθεση όταν αποκαλύφθηκε αφορούσε θέματα Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτοί οι δύο υπουργοί χειρίστηκαν το θέμα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, να κάνω και εγώ μια αφελή ερώτηση, για να καταλάβω όλη την ιστορία. Φαντάζομαι ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, δεν πάει σε ένα μαγαζί να αγοράσει ένα κινητό. Θα ήθελα να μάθω τη διαδικασία με την οποία πήρε ο Πρωθυπουργός αυτό το κινητό. Εάν δηλαδή πήγε ένα πακέτο τηλεφώνων στο Μέγαρο Μαξίμου, πώς εντοπίστηκε το τηλέφωνο αυτό ότι ανήκει στον Πρωθυπουργό και γιατί δεν παρακολουθήθηκαν και τα τηλέφωνα άλλων, μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι θα μπορέσω να καταλάβω κάποια πράγματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καραμανλής και ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ως Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί κινητά τηλέφωνα τα οποία δεν είναι ένα στον αριθμό αλλά περισσότερα και διαφορετικών εταιρειών, άλλα καρτοκινητά και άλλα με σύνδεση. Άλλα βρίσκονται στο όνομα το οποίο είναι άμεσης συνάφειας με τον ίδιο, ενδεχομένως στο όνομά του, άλλα είναι σε ονόματα όπως για παράδειγμα, όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ζητώ συγνώμη από τους συναδέλφους, το τηλέφωνο που παρεκολουθείτο ήταν στο όνομα του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μιλάμε για έναν μόνο αριθμό τηλεφώνου. Όπως σας είπε και ο κ. Βουλγαράκης, μιλάμε για περισσότερους αριθμούς. Γι` αυτό και θα δείτε, ότι τα ονόματα στη λίστα δεν είναι εκατό, είναι λιγότερα. Διότι, αντιστοιχούν περισσότεροι του ενός αριθμού σε ορισμένα από αυτά τα ονόματα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ήθελα αυτή τη διευκρίνιση. Ήταν στο όνομα του Πρωθυπουργού αυτό το τηλέφωνο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας επαναλαμβάνω, δεν μιλάμε για έναν αριθμό μόνο. Μιλάμε για περισσότερους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποια από τα τηλέφωνα του Πρωθυπουργού παρακολουθούνταν; Κάποιο από αυτά ήταν στο όνομά του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποιο απ` αυτά ήταν στο όνομά του, άλλα δεν ήταν.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θέλω να ρωτήσω, τι ενέργειες έγιναν εάν έγιναν, προς ξένες χώρες. Εάν ζητήσαμε τη συνδρομή ξένων μυστικών υπηρεσιών, εάν ήρθαμε σε επαφή, εάν ζητήσαμε είτε από την Αμερική είτε από τη Μ. Βρετανία τη συνδρομή τους ή γενικά και αν υπάρχουν κάποιες υποψίες γύρω από την εμπλοκή και ξένων μυστικών υπηρεσιών;

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Από την ώρα που δόθηκε εντολή να γίνει η έρευνα, η έρευνα αυτή ήταν όσο το δυνατόν πιο πλήρης θα μπορούσε να γίνει. Εμείς, είχαμε πλήρη επάρκεια στο να προσεγγίσουμε το ερώτημα, με τα τεχνικά μέσα που διαθέτουμε. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε προσέγγιση και αποτέλεσμα με την έννοια που το είπατε, δεν οφείλεται στο ότι εμείς δεν είχαμε επάρκεια ή μέσα ή ανθρώπους για να το κάνουν αυτό. Σας έδειξα προηγουμένως έναν πίνακα με ένα σύστημα, το λεγόμενο I-2, το οποίο έχει τη δυνατότητα όταν βάζεις μέσα τις τηλεφωνικές γραμμές να σου δείχνει αμέσως όλη την γκάμα των τηλεφώνων που μιλάνε, ποιοι μιλάνε, τι διασυνδέσεις έχουν, πόσο μιλάνε. Αυτά τα συστήματα τα έχουμε. Δεν ζητάμε εμείς κάποιο σύστημα από κάποιον. Το ζήτημα ήταν εάν μπορούσαμε να καταλήξουμε κάπου, κυρίως εξαιτίας της μη λειτουργίας των τηλεφώνων τα οποία έπαιζαν το ρόλο της «σκιάς». Δεν ήταν ότι εμείς είχαμε ανεπάρκεια μέσων, ενδεχομένως, ή δεν μπορούσαμε. Εάν δηλαδή μας αφήσετε ένα τηλέφωνο να δουλεύει, θα σας πούμε και ποιος το έχει και πού το έχει και πού είναι και όλα. Δεν ήταν ότι δεν είχαμε τα μέσα να το κάνουμε αυτό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν είπα αν ήταν επαρκής, απλώς αν είχατε ενημερώσει. Αυτό ρωτώ.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, εάν και κατά πόσον πρέπει οι πολιτικοί να αισθάνονται ασφαλείς στις επικοινωνίες τους, από την ώρα που την παρακολούθηση την εντόπισε η ίδια η εταιρεία της κινητής τηλεφωνίας, η Vodafone και όχι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία υποθέτω πως έχει και αυτό το ρόλο. Το ρόλο της ασφάλειας των προσώπων. Δεν έχει καμία εμπλοκή η ΕΥΠ; Δεν είχε καμία γνώση του περιστατικού;

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κατ` αρχάς η ΕΥΠ συμμετείχε στην έρευνα, στον έλεγχο των τηλεφώνων. Η ΕΥΠ δεν έχει καμία υποχρέωση ούτε νομική, ούτε άλλη, στο να ελέγχει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Και μάλιστα θα έλεγα πως είναι και παρεξηγήσιμο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν ρώτησα για τις εταιρείες κ. Υπουργέ. Με συγχωρείτε που σας διέκοψα. Ρώτησα για τα πολιτικά πρόσωπα. Παρακολουθούσαν τον Πρωθυπουργό της χώρας.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ο ρόλος της ΕΥΠ είναι απολύτως σαφής. Δεν είναι ούτε διαπιστευμένη στο να παρακολουθεί τις εταιρείες που παρέχουν τηλεφωνικές συνδέσεις, ούτε είναι υποχρεωμένη να κάνει τέτοιου είδους πράγματα, για να μη σας πω πως είναι παρεξηγήσιμο αν το κάνει. Συνεπώς η ΕΥΠ δεν είχε καμία ευθύνη γι` αυτό.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Από όσα μας είπατε, διαπιστώνουμε το εξής: Ότι δεν κατέληξε η έρευνα που κάνατε σε κάποιο αποτέλεσμα, διότι είχε κλείσει το λογισμικό από την εταιρεία. Και θέλω να ρωτήσω το εξής: Στην έρευνα που διεξήχθη όλο αυτό το διάστημα απ@ όταν το διαπιστώσατε μέχρι σήμερα ερευνήθηκε η συμμετοχή στελεχών των δύο εταιρειών που εμπλέκονται, δηλαδή εννοώ της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας αλλά και του προμηθευτή αυτής της εταιρείας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας ειπώθηκε προηγουμένως έγινε μια σειρά ερευνών. Ο κ. Βουλγαράκης σας έδειξε ένα μόνο υπόδειγμα ερευνών και προσώπων που ερευνήθηκαν, το οποίο είδατε και εσείς ότι είναι πολύπλοκο, πολυπλοκότατο, για έναν μόνον αριθμό τηλεφώνου. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι έγιναν έρευνες από τη Δικαιοσύνη σε όλες τις κατευθύνσεις.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Και σ` αυτές τις εταιρείες δηλαδή κ. Εκπρόσωπε; Αν έγινε στην Vodafone και στην Ericsson ρωτάω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ εγώ να σας πω το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν είναι ο ρόλος της Πολιτείας και των υπουργών να πουν κάτι τέτοιο. Σας λέω ότι η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε. Η Δικαιοσύνη συνεχίζει να έχει το λόγο της ερευνώντας την υπόθεση.

ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ: Ρώτησα και νωρίτερα. Η συμβατική υποχρέωση της εταιρείας ποια ήταν; Εντοπίζεται ένας κοριός στο χώρο της. Σπεύδει να το πνίξει πριν ενημερώσει τις διωκτικές αρχές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας ειπώθηκε σαφώς, εντοπίστηκε λογισμικό το οποίο ήταν άγνωστο μέχρι τότε.

ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ: Η συμβατική υποχρέωση. Νομίζω είναι ξεκάθαρο το ερώτημά μου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλες οι παράμετροι ερευνήθηκαν και συνεχίζουν να ερευνώνται. Η Δικαιοσύνη, θα αποδώσει ευθύνες όπου υπάρχουν.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, με συγχωρείτε, θα επανέλθω στο αρχικό μου ερώτημα. Έρχονται σήμερα οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί και μας λένε ότι για μια μεγάλη περίοδο κάποιος ή κάποιοι με μέσα εξαιρετικά υψηλής τεχνολογίας παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, το Υπουργού Εθνικής Άμυνας, τα Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού, Εξωτερικών και ενημερώνετε την κοινή γνώμη γι` αυτό και καλά κάνετε, ωστόσο δεν έχετε καμία κατεύθυνση ποιοι θα μπορούσαν να είναι πίσω απ` αυτή την ιστορία, για ποιο λόγο το έκαναν και που διακίνησαν, αν διακίνησαν αυτές τις πληροφορίες. Διότι αυτή η αποκάλυψη όταν δεν συνοδεύεται από ένα έστω κατ` αρχήν συμπέρασμα, προφανώς δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στην κοινή γνώμη. Όχι ασφάλειας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω περαιτέρω σχόλια, ούτε κανείς εκ των παρισταμένων υπουργών. Εκείνο το οποίο θεσμικά ως υποχρέωσή μας εκπληρώνουμε σήμερα είναι η ενημέρωση του Έλληνα πολίτη.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο ερωτήσεις προς τον κ. Βουλγαράκη, γιατί εμένα δεν μου είναι σαφή κάποια πράγματα. Κατ` αρχάς το λογισμικό για το οποίο μιλάμε είναι πειρατικό λογισμικό ή είναι λογισμικό της Ericsson; Έχει διερευνηθεί αυτό το πράγμα και αν έχει διερευνηθεί, σημάδια που να υποδεικνύουν ποιος τους κατασκεύασε. Δεύτερον, μας είπατε για 14 τηλέφωνα-δέκτες, τα οποία αναπαράγουν τις συνομιλίες που δέχονται. Αυτά τα τηλέφωνα ήταν στα χέρια κάποιων την ώρα που δέχονταν συνομιλίες του Πρωθυπουργού και των άλλων στελεχών; Τι γινόταν στις περιπτώσεις που τα δύο κινητά αυτά μιλούσαν μαζί; Και εν πάση περιπτώσει επειδή είπατε ότι στο διάστημα Ιουνίου, καταγράψατε συνομιλίες, σε ποιους ανήκαν αυτά τα τηλέφωνα τότε; Είχε διερευνηθεί;

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι έχω απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που θέσατε. Σας είπα πρώτον ότι τα 14 τηλέφωνα ήταν καρτοκινητά. Παρακολουθούσαν 100 συγκεκριμένα τηλέφωνα. Η λίστα θα σας μοιραστεί σε λίγο. Δεύτερον: Το λογισμικό της εταιρείας ήταν ένα λογισμικό που η ίδια η Ericsson παρείχε στη Vodafone, το οποίο δεν ήταν αγορασμένο απ` αυτήν.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Μιλάμε για λογισμικό της Ericsson. Αυτό είναι ξεκάθαρο πράγμα.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό το ανέφερα από την αρχή. Είναι η τρίτη φορά που το επαναλαμβάνω. Είναι ένα λογισμικό που η ίδια η εταιρεία είχε δώσει και δεν είχε αγοραστεί -μάλιστα κοστίζει πολλά εκατομμύρια- και το οποίο επιτρέπει την νόμιμη συνακρόαση και το οποίο δεν είχε αγοραστεί. Να θυμίσω, ότι εκείνη την περίοδο, δεν υπήρχε ακόμη και το Προεδρικό Διάταγμα, που επέτρεπε να υπάρχουν καταγραφές κινητών τηλεφώνων εκ μέρους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, που ήταν σε εξέλιξη μάλλον εκείνη τη χρονική περίοδο. Συνεπώς νομίζω ότι σας έχω απαντήσει.

ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν παρακολουθούνταν όλα τα τηλέφωνα του Πρωθυπουργού ή τουλάχιστον περισσότερα τηλέφωνα του Πρωθυπουργού, αν ερευνήσατε το πώς κανείς μπορούσε να ξέρει και ποια ήταν η ομάδα ανθρώπων που γνωρίζουν όλα τα τηλέφωνα ή τα περισσότερα τηλέφωνα του Πρωθυπουργού και με δεδομένο ότι τελικά παρακολουθούταν ο ιστός εξουσίας της χώρας, παρακολουθούταν η χώρα δηλαδή. Η ερώτησή μου είναι τι κάνατε αμέσως μετά, γιατί φαίνεται ότι κάποιοι κάπου θέλουν να ξέρουν ανά πάσα στιγμή τι γίνεται σ` αυτή τη χώρα και να το ελέγχουν. Ποια ήταν τα μέτρα που πήρατε αμέσως μετά, γιατί προφανώς τέτοια συστήματα, τέτοια κέντρα δεν παρακολουθούσαν μόνο τη Vodafone, ενδεχομένως παρακολουθούσαν και τα τηλέφωνα άλλων εταιρειών, της σταθερής τηλεφωνίας, ενδεχομένως να χρησιμοποιούν και άλλα συστήματα παρακολούθησης, αφού τους ενδιαφέρει τόσο πολύ τι γίνεται σ` αυτή τη χώρα.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θέλω να γίνει κατανοητό το εξής: Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αυτές οι εταιρείες δεν έχουν τέσσερα λογισμικά. Χρησιμοποιούν δύο λογισμικά. Υπάρχουν, λοιπόν, δύο εταιρείες, που παρέχουν λογισμικό και τέσσερις εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν το λογισμικό και το δίνουν στους πολίτες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εμπλοκή ήταν στο λογισμικό. Δηλαδή σε αυτό το σύστημα που παρείχε τη δυνατότητα στις τέσσερις εταιρείες να παρέχουν τα κινητά τηλέφωνα. Αυτό το λογισμικό εκτός από τη Vodafone το χρησιμοποιούσε η Q και η Telestet. Δεν το χρησιμοποιούσε η Cosmote. Για την ύπαρξη αντίστοιχου συστήματος έγινε έρευνα και στις άλλες εταιρείες, στις οποίες δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη αντίστοιχου συστήματος. Μετά από αυτή τη διαδικασία, οι ίδιες οι εταιρείες ενεργοποίησαν συστήματα ασφαλείας και επανελέγχου ούτως ώστε να μην υπάρξει ενεργοποίηση παρόμοιου συστήματος συνακρόασης, το οποίο και γίνεται. Υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη, η οποία το ελέγχει αυτό. Εάν θέλετε όμως να επεκτείνω τη σκέψη μου, η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία. Δηλαδή, εννοώ ότι υπάρχουν συστήματα για τα οποία κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι μπορεί να κάνουν αύριο ή πώς μπορεί να ενεργοποιηθούν. Και αυτό φυσικά δεν αφορά την Ελλάδα, αφορά όλο τον κόσμο. Συνεπώς, με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκτήθηκε από αυτή τη διαδικασία, μπορώ να πω, ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με επάρκεια και ασφάλεια, παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει αν στο μέλλον υπάρξει μια εξέλιξη με άλλα λογισμικά συστήματα, που αναπτύσσονται παγκοσμίως, να τοποθετηθούν. Αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει κάποιος. Μιλάμε πάντως, για τα συστήματα, τα οποία κάποιος είδε μέσα απ` αυτή τη διαδικασία.

ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Άλλα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν; Γιατί εμένα η ερώτησή μου δεν ήταν για τις εταιρείες ήταν για τα μέτρα ασφάλειας της χώρας.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τι εννοείτε, άλλα μέτρα ασφάλειας; Μιλάμε για τις εταιρείες.

ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Να μην μπορεί κάποιος να ελέγχει το τι λέει ο Πρωθυπουργός και το τι εντολές δίνει και τι σχεδιάζει.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν άλλα μέτρα, τα οποία όμως θα μου επιτρέψετε να μην τα αναφέρω. Ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί χρησιμοποιούν κάποια άλλα μέτρα ασφαλείας τα οποία έχουν κρυπτογραφικές συνομιλίες, αλλά αυτά, όπως γνωρίζετε, δεν ανακοινώνονται.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπε προηγουμένως ο κ. Βουλγαράκης για «υποδομές υψηλής τεχνολογίας». Επειδή φαντάζομαι το έχετε αναλύσει και το έχετε ερευνήσει και το κόστος μιας τέτοιας υποδομής, ήθελα να μου πείτε κατά την κρίση σας, πιστεύετε ότι αυτή την υποδομή μπορεί να την αποκτήσει και ένας απλός πολίτης; Και ένα συναφές, εάν στη διαδικασία αυτή προσεγγίστηκαν και στελέχη της Αμερικανής Πρεσβείας στην Αθήνα, με δεδομένο ότι ένα στέλεχος, όπως μας είπατε, επαρακολουθείτο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εικασίες. Το ερώτημα έχει απαντηθεί σε σχέση με το ποιοι θα μπορούσαν να έχουν τεχνολογία. Οποιοι μπορεί να έχουν τέτοια υψηλή τεχνολογία, μπορούσαν να κάνουν αυτή τη δουλειά.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για το αν προσεγγίστηκαν και στελέχη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, αν συμμετείχαν στην προανακριτική αυτή διαδικασία, τι λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό το ερώτημα έχει απαντηθεί. Είπαμε προηγουμένως ότι η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη έκαναν τις έρευνες που έπρεπε να κάνουν.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και προς αυτή την κατεύθυνση που αναφέρω;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι δεν θα δώσουμε σήμερα στοιχεία του φακέλου της προκαταρκτικής εξέτασης.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Ένα ερώτημα προς τον κ. Βουλγαράκη. Εχετε προσδιορίσει το χρονικό σημείο κατά το οποίο μπήκε ο κατά κοινώς λεγόμενος «πομπός» και το χρονικό σημείο που ξεκίνησαν οι παρακολουθήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησε, προηγουμένως, ο κ. Παπαληγούρας.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Ξεκαθαρίστε το πότε ακριβώς για να ξέρουμε ακριβώς το χρονικό σημείο.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό προκύπτει από το υπόμνημα του κ. Κορωνιά.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Είναι κομβικό, βασικό σημείο όμως.

ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Σας είπα ότι ο κ. Κορωνιάς με ενημέρωσε πως οι μισοί περίπου αριθμοί της ομάδας Β@, που υπέκλεπταν δηλαδή τις συνδιαλέξεις από την ομάδα Α@, ενεργοποιήθηκαν μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2004.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Οι άλλοι;

ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Δεν μου ανέφερε. Δεν μπορούσε να εντοπίσει το ακριβές χρονικό σημείο. Πιθανολογώ ότι αναφέρεται σε προγενέστερο χρόνο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μια διευκρίνιση και μια ερώτηση: Είπατε κ. Ρουσόπουλε ότι πρόκειται για πρόβλημα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας. Αυτό προκύπτει από τον κατάλογο των ονομάτων, τα τηλέφωνα των οποίων παρακολουθούνταν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και μόνο ότι παρακολουθείται το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού, νομίζω ότι είναι αρκετό για να απαντήσει στο ερώτημά σας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η εθνική ασφάλεια ήταν η έμφαση που έδωσα. Το δεύτερο ερώτημα είναι τεχνικό. Ηθελα να ρωτήσω, εάν κατά τις πληροφορίες που είχατε από τη μητρική εταιρείας, πρόκειται για ένα ελληνικό σύστημα υποπλοκών ή έχει εντοπιστεί παρόμοιο κρούσμα και σε άλλες. Αν πρόκειται για ένα διεθνές δίκτυο υποκλοπών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως ειπώθηκε προηγουμένως, το λογισμικό με το οποίο γίνονταν υποκλοπές είναι αγνώστου προελεύσεως. Το είπαν και ο κ. Παπαληγούρας και ο κ. Βουλγαράκης. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι το λογισμικό που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για την κανονική τους δράση. Το λογισμικό που παρεισέφρησε εντός του λογισμικού που χρησιμοποιεί η εταιρεία για τα τηλεφωνήματα για να εξυπηρετεί τους πολίτες@

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ :Αυτή ήταν η ερώτησή μου προηγουμένως και ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι ήταν της ERICSSON το λογισμικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το επαναλαμβάνω: Το λογισμικό που χρησιμοποιούν οι εταιρείες είναι γνωστό. Είναι συγκεκριμένων εταιρειών. Εντός αυτού του λογισμικού, που είναι γνωστό και παρέχεται διεθνώς, παρεισέφρησε αγνώστου ταυτότητας λογισμικό, μέσω του οποίου γίνονταν παρακολουθήσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μετά από ένα χρόνο ερευνών, η κυβέρνηση βρίσκεται σε βαθύ σκοτάδι από το οποίο τίποτε δεν δείχνει ότι θα βγει. Γιατί, λοιπόν, επιλέγει αυτή τη στιγμή να δώσει στη δημοσιότητα αυτή την υπόθεση; Μήπως πρόκειται για έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, ο οποίος έχει σχέση με τη χρονική συγκυρία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι θα μου κάνατε την ερώτηση οποιαδήποτε στιγμή και αν επέλεγε η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που θα επαναλάβω για τρίτη φορά είναι: Η κυβέρνηση, πιστή στις αρχές της, ενημερώνει τους Ελληνες πολίτες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μάλλον έχει πείσει για το αντίθετο.

ΣΥΡΟΣ: Μιλάμε για ένα λογισμικό το οποίο μπήκε, αλλά δεν έχουμε προσδιορίσει από πού μπήκε. Η ερώτηση απευθύνεται στον κ. Βουλγαράκη. Πρώτον, εάν έχει εντοπιστεί -προφανώς έχει εντοπιστεί- από ποιο συγκεκριμένο σημείο έγινε η είσοδος του λογισμικού στην εταιρεία VODAFONE, εάν υπάρχει συγκεκριμένο κτήριο, γραφείο και αν εκεί υπάρχει πρόσβαση του οποιουδήποτε ή είναι κάτι διαβαθμισμένο. Και δεύτερον, εάν ο διοικητής της ΕΥΠ είχε μεταβιβάσει έγγραφο στο γραφείο του Πρωθυπουργού για να γίνει πιστοποίηση των συνεργείων που τοποθετούν τα τριψήφια τηλέφωνα στις εσωτερικές επικοινωνίες της κυβέρνησης.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κατ` αρχάς, το σύστημα αυτό που παρεισέφρησε στο λογισμικό της ERICSSON, θα μπορούσε να τοποθετηθεί και με φυσικό τρόπο, αλλά και από μακριά. Δηλαδή, θα μπορούσε να τοποθετηθεί και με διαδικασίες remote, δηλαδή απομακρυσμένα, με κάποιο τρόπο. Όπως το bluetooth που στέλνει μηνύματα. Συνεπώς, δεν ήταν δεδομένο ότι έπρεπε κάποιος με φυσικό τρόπο να πάει εκεί και να πατά κουμπιά. Θα μπορούσε να γίνει και από μακριά. @Η το ένα ή το άλλο. Αυτό βέβαια δεν φάνηκε ποτέ. Γιατί; Γιατί το ίδιο το λογισμικό αυτό είχε τη δυνατότητα μόλις ο κώδικας αυτός τελείωνε τη δράση του, να «κρύβεται». Οπότε, στο συνήθη έλεγχο της εταιρείας δεν μπορούσε να φανεί εάν αυτό το πράγμα υπήρχε ή όχι. Και αν ενδεχομένως δεν υπήρχε αυτή η δυσλειτουργία κάποιων τηλεφωνικών συσκευών, εξαιτίας των οποίων έγιναν οι έρευνες, πιθανόν να μην έφτανε ποτέ. Τα δε τριψήφια πρέπει να σας πω ότι δεν υπάγονται στην ΕΥΠ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχει ευθύνη της εταιρείας, έστω γιατί δεν εγγυήθηκε την ασφάλεια των συνδιαλέξεων και εάν η μητρική εταιρεία έχει επικοινωνήσει μαζί σας ή επικοινωνήσατε εσείς μαζί της, όπως και αν έγιναν επικοινωνίες για το ίδιο πράγμα με τις δύο πρεσβείες, με την αμερικανική και τη βρετανική..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει τεθεί το ίδιο ερώτημα με διαφορετικό τρόπο και έχει απαντηθεί. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο σε αυτό.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Στο διάστημα κατά το οποίο γίνονταν αυτές οι παρακολουθήσεις είχαμε, αν δεν κάνω λάθος, διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, Ολυμπιακούς Αγώνες, διαπραγματεύσεις για αγορά όπλων, για το Ευρωσύνταγμα, για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, διάφορα ευαίσθητα τέτοια εθνικά θέματα. Σας ρωτούσαμε στο press-room για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, λέγατε ότι είναι ευαίσθητες διαπραγματεύσεις αυτές, δεν γίνεται να ανακοινωθούν. Τώρα προκύπτει ότι όλες αυτές οι ευαίσθητες διαπραγματεύσεις ήταν σε γνώση κάποιων, οι οποίες προφανώς ενδιαφέρονταν. Θέλω να ρωτήσω, εάν εκτιμά η κυβέρνηση ότι έχει γίνει συγκεκριμένη ζημιά στο εθνικό συμφέρον από αυτή την ιστορία, αν έχει στοιχεία βάσει των οποίων προκύπτει ότι κάποια δύναμη ξένη ωφελήθηκε και συμπληρωματικά αν βγάζει το συμπέρασμα μέσα από αυτή τη διαδικασία ότι η ενεργοποίηση της νομοθεσίας, βάσει της οποίας γενικεύεται η παρακολούθηση των επικοινωνιών των πολιτών είναι ασφαλής, τη στιγμή που δεν είστε σε θέση να διασφαλίσετε την ασφάλεια των επικοινωνιών του Πρωθυπουργού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω το τελευταίο σχόλιό σας. Ωστόσο, το ερώτημά σας εμπεριέχει το παρελκυστικό συμπέρασμα ότι όλοι και όλα ακούγονταν.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Αυτό μας είπατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το παρελκυστικό αυτό συμπέρασμα περί όλων των διαπραγματεύσεων οι οποίες, όπως γνωρίζετε, δεν έγιναν όλες από τηλεφώνου@

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Γι` αυτό ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά συνέπεια, μιλώ για παρελκυστικό συμπέρασμα. Θα σας πω, λοιπόν, ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν και παραμένουν ευαίσθητες γι` αυτά τα θέματα. Οπως και αυτό το θέμα, το οποίο σήμερα ενώπιόν σας ανακοινώνουμε, είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο. Θα μπω, όμως, στην ουσία του ερωτήματός σας, που αν την κατάλαβα καλά είναι περί της θεσμικής θωράκισης.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Και της ζημιάς που ενδεχομένως έγινε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο το οποίο σε κάθε περίπτωση -το είπα και στην αρχή- αντιμετωπίζει η Πολιτεία είναι: Πρώτον, ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Δεύτερον, ενδελεχής συζήτηση εντός της Επιτροπής για το θέμα, προτάσεις που ενδεχομένως θα ακουστούν. Σημειώνω μόνο ότι η χώρα μας έχει προχωρήσει αρκετά βήματα σε επίπεδο θεσμικής θωράκισης. Είμαστε από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση που διαθέτουν, για παράδειγμα, την αρχή διασφάλισης του απόρρητου των επικοινωνιών. Οποιαδήποτε, όμως, πρόταση, είτε γίνει εντός του θεσμικού ρόλου που έχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, είτε άλλη πρόταση, βεβαίως και θα ερευνηθεί, εφόσον μπορέσουμε ή μπορούμε να είμαστε ακόμη περισσότερο ασφαλείς. Σε κάθε περίπτωση, επιτρέψτε μου να κάνω μια πολύ σύντομη παρατήρηση: Η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσεται. Μιλούμε για νέες τεχνολογίες που από αυτή την υπόθεση, όπως όλοι αντιληφθήκαμε, είναι δύσκολο να προσεγγιστούν στην εύρεση του ποιος ή ποιοι τις χρησιμοποιούν. Και δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο τη χώρα μας. Είναι ένα ζήτημα που αφορά συνολικά τον πλανήτη, γιατί η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

ΦΛΟΡΕΣ: Η κυβέρνηση έχει μια πρώτη εκτίμηση της ζημιάς που έχει γίνει με αυτό το γεγονός στην εξωτερική πολιτική και στην εθνική ασφάλεια της χώρας; Πράγματα που ενδεχομένως βγήκαν προς τα έξω, εφόσον παρακολουθείται το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν λάβω υπόψη μου τα αποτελέσματα των θεμάτων στα οποία και ο συνάδελφός σας αναφέρθηκε προηγουμένως -και μιλώ για τα εθνικά θέματα- κρίνω πως δεν υπήρχε ζημιά, δοθέντος του ότι στα εθνικά θέματα, που αναφέρθηκε για παράδειγμα ο συνάδελφός σας, είχαμε μια σειρά από θετικές εξελίξεις.

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να σας ρωτήσω, εάν στις 10 Μαρτίου 2005, όταν ο κ. Κορωνιάς ήρθε να σας συναντήσει και να σας αναφέρει αυτή την υπόθεση, ερωτήθηκε από εσάς εάν η απόφαση για την απενεργοποίηση του λογισμικού ήταν αποκλειστικά δική του ή έγινε κατόπιν υποδείξεως της μητρικής εταιρείας, η οποία έκανε τον έλεγχο που το βρήκε.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Κορωνιάς έδειξε μια πολύ υπεύθυνη στάση, διότι ζήτησε να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για ένα θέμα που ήταν εξαιρετικά σημαντικό. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν στις 10 του μηνός, το βράδυ, έγινε αυτή η συνάντηση, η προτεραιότητα δεν ήταν να μάθουμε εάν το σύστημα δούλευε ή δεν δούλευε. Κατ` αρχάς, μας πήρε πολύ χρόνο να καταλάβουμε περί τίνος επρόκειτο. Η πρώτη προτεραιότητα ήταν να δούμε εάν παρακολουθείτο, ποιος παρακολουθείτο και με ποιον τρόπο. Συνεπώς, στις 10 του μηνός, για το τεχνικό μέρος της υπόθεσης, δεν έγινε τίποτα.

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτησή μου είναι, εάν η απόφαση ήταν αποκλειστικά του κ. Κορωνιού ή αν έγινε κατόπιν υπόδειξης της μητρικής εταιρείας. Δηλαδή, ρωτήθηκε κάποτε ή στις 10 του Μαρτίου ή κατόπιν από εσάς;

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Προφανώς, αυτό που μου λέτε είναι στοιχείο της προανάκρισης. Στις 10 του μηνός, το βράδυ, έγινε η ενημέρωση. Στις 11 του μηνός, γύρω στις 2 τα ξημερώματα, πήρα στα χέρια μου τη λίστα των ονομάτων. Από εκεί και πέρα, ο κ. Κορωνιάς έχει δώσει ένα υπόμνημα στον εισαγγελέα. Φαντάζομαι ότι μέσα στο υπόμνημα αυτό θα αναφέρει όλα αυτά τα οποία ήταν προς διερεύνηση. Αυτό που μας ενδιέφερε, ήταν η ουσία. Δηλαδή, εάν μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να προχωρήσουμε. Αυτό ενδιαφέρει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Εκανα εγώ αυτή την ερώτηση στον κ. Κορωνιά. Όπως άλλωστε καταγράφει και στο μνημόνιο ο ίδιος, με ενημέρωσε ότι με βάση την έως τότε γνώση και εν αναμονή γραπτής αναφοράς από την ERICSSON, ο ίδιος έδωσε οδηγίες για την άμεση απομάκρυνση του σχετικού λογισμικού «από τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα μας -η οποία απομάκρυνση συνέβη την Τρίτη 8 Μαρτίου, το πρωί- με σχετικές ενέργειες της ERICSSON υπό την εποπτεία μας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι έχει μείνει κάτι αδιευκρίνιστο. Τα 14 αυτά καρτοτηλέφωνα, τα τηλέφωνα «σκιές» όπως είπατε, προφανώς είναι γνωστοί και οι αριθμοί που είχαν αυτά τα τηλέφωνα. Κατά τη διάρκεια αυτή την ύποπτη που λειτουργούσαν και δέχονταν τα προϊόντα υποκλοπής, ποιοι τα χρησιμοποιούσαν; Δεν υπάρχουν ονόματα ή εταιρείες ή οτιδήποτε, όπου ήταν κάτοχοι αυτών των συγκεκριμένων τηλεφώνων, από τη στιγμή που προφανώς, προφανέστατα οι αριθμοί τους είναι γνωστοί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στοιχειώδης χρήση καρτοκινητού τηλεφώνου επιβάλλει τη γνώση ότι δεν έχει όνομα. Μπορεί να το αγοράσει καθένας από οπουδήποτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς ξέρει το λογισμικό ότι αυτό το καρτοτηλέφωνο είναι ο Πρωθυπουργός και άρα έμπαινε εκεί και παρακολουθούσε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα έχετε μπερδέψει. Ο κ. Κανελλόπουλος μίλησε για τα 14 έως 16 τηλέφωνα «σκιές».

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να επαναλάβω την ερώτησή μου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Την κατάλαβα. Τα καρτοκινητά «σκιές», εφόσον είναι καρτοκινητά, δεν υποχρεούται ο χρήστης ή ο αγοραστής, όπως σε κάθε καρτοκινητό, να δηλώσει όνομα. Εάν πάτε να αγοράσετε σε ένα κατάστημα ένα κινητό τηλέφωνο που είναι καρτοκινητό, δεν γνωρίζει το κατάστημα ποιος είναι ο χρήστης. Όπως γνωρίζετε, μπορεί καθένας να αγοράσει κάρτα κινητού από τα περίπτερα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στην αγορά κ. υπουργέ.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Είναι πάνω σε αυτό το ερώτημα του κ. Κανελλόπουλου αυτό που θέλω να ρωτήσω..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ. Όλα τα ερωτήματα στο ίδιο θέμα είναι.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Υποθέτω ότι από την κάρτα που μας παρουσίασε πριν ο κ. Βουλγαράκης, η Αστυνομία θα μπορούσε να καταλήξει στο ποιοι τα χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή. Το ερώτημά μου είναι -που ήθελα να το κάνω και στον κ. Βουλγαράκη- όταν αυτά εξέπεμπαν, οι κάτοχοί τους δεν το έπαιρναν χαμπάρι; Δηλαδή, όταν ενεργοποιείται ένα τηλέφωνο ξαφνικά, νομίζω ότι ο χρήστης το αντιλαμβάνεται αυτό.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα το πω για άλλη μια φορά, εάν μου επιτρέπετε. Μπορεί να «βγάλει μαλλιά η γλώσσα μου», αλλά θέλω να τα ξεκαθαρίσουμε αυτά. Τα 14 τηλέφωνα, τα λεγόμενα τηλέφωνα «σκιές», δεν τα χρησιμοποιούσε κάποιος. Ηταν κάπου σταθερά τοποθετημένα. Δηλαδή, για παράδειγμα: Αυτό είναι ένα τηλέφωνο «σκιά» που είναι τοποθετημένο εδώ. Αυτό είναι συνδεδεμένο ντούμπλεξ με αυτό το άλλο τηλέφωνο. Όταν καλεί το τηλέφωνο αυτό, αυτόματα ενεργοποιείται και αυτό και κάπου στέλνει σήμα και γράφεται. Αυτό, λοιπόν, δεν το είχε κάποιος που πήγαινε βόλτα. Ηταν τοποθετημένο κάπου. Πού ήταν τοποθετημένο; Στα όρια της περιοχής που περιγράφεται από τις κεραίες που σας είπε προηγουμένως ο κ. Παπαληγούρας. Αρα, αυτά τα τηλέφωνα δεν τα είχε κάποιος και έκανε βόλτες. Ηταν κάπου τοποθετημένα.

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς έπαιρναν το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού;

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θέλετε να σας απαντήσω; Τα τηλέφωνα, λοιπόν, αυτά ήταν τοποθετημένα. Δεν έκαναν κλήσεις. Δέχονταν κλήσεις. Συνεπώς, δεν υπήρχε χρήστης, ο οποίος να καλεί από τα τηλέφωνα. Μόνο δέχονταν και τις κατέγραφαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν δεχόταν, τις κατέγραφαν (δεν ακούγεται).

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν κατέγραφαν αυτά. Τα έστελναν κάπου αλλού που καταγράφονταν. Αυτό, λοιπόν, το τηλέφωνο πρώτον, δεν το είχε κάποιος, ο οποίος μπορούσε να καταλάβει εάν χρησιμοποιούσαν τη συσκευή του. Η συσκευή ήταν κάπου. Δεύτερον, για να μπορέσω εγώ ως υπηρεσία να βρω αυτό το τηλέφωνο, πρέπει αυτό να έχει σήμα. Υπάρχει ένα σύστημα τεχνολογίας, το οποίο μου επιτρέπει να αναγνωρίσω αυτό το τηλέφωνο από ποια κεραία κάθε φορά περνά και συνδέεται και μέσω της κεραίας να πλησιάσω την περιοχή του τηλεφώνου, συνεπώς και το τηλέφωνο. Επαναλαμβάνω: Όταν σε μας έγινε γνωστό το σύστημα, αυτό το τηλέφωνο δεν λειτουργούσε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εμείς είχαμε μεν τη δυνατότητα να δούμε τις κεραίες με βάση την πληροφόρηση που μας έδωσε η εταιρεία -που μας είπε ότι από αυτές τις κεραίες λειτουργούσαν αυτά τα τηλέφωνα- αλλά δεν είχαμε τη δυνατότητα να πάμε από τις κεραίες στο τηλέφωνο, διότι το τηλέφωνο πλέον δεν λειτουργούσε. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εμείς δεν μπορούσαμε να δούμε το ακριβές σημείο, διαμέρισμα, σπίτι, γραφείο, οπουδήποτε, που να είναι το τηλέφωνο αυτό. Αρα, εμείς δεν μπορούσαμε τότε που το μάθαμε, να πάμε στα τηλέφωνα αυτά. Θα σας πω και κάτι άλλο. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι εάν είχαμε τη δυνατότητα θα το κάναμε. Εάν εξηγηθεί ο πλήρης κατάλογος των προσεγγίσεων που κάναμε, θα εντυπωσιαστείτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς αναγνωρίσατε ότι το τηλέφωνο «σκιά» (δεν ακούγεται).

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το σύστημα διακόπηκε στις 8 Μαρτίου. Στις 7/3 εντοπίστηκε από τον γενικό διευθυντή. Εντόπισε αμέσως και πού πηγαίνουν τα τηλέφωνα; Εάν για παράδειγμα τα τηλέφωνα ανήκουν στον Πρωθυπουργό; Δηλαδή, έκανε μια κίνηση και είχε εντοπίσει ότι τα νούμερα αυτά που υποκλέπτονταν ήταν του Πρωθυπουργού και όλων των άλλων; Δηλαδή, έκανε μια κίνηση, έχοντας γνώση ότι αυτά τα νούμερα ανήκουν στον Πρωθυπουργό και τους άλλους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, για να ενημερώσει ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα μεταξύ αυτών και του Πρωθυπουργού, βεβαίως και γνώριζε ή έμαθε εκείνη την ώρα -για να είμαι πιο ακριβής- σε ποιον ανήκει το τηλέφωνο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Παπαληγούρα, μπορείτε να μας πείτε εάν οι δικαστικές αρχές ερεύνησαν το ενδεχόμενο, γιατί το πολιτικό κομμάτι της υπόθεσης έχει σημασία, της εμπλοκής δύο ή τριών επιχειρηματιών, Ελλήνων επιχειρηματιών οι οποίοι είτε με τη μορφή ανάθεσης έργων είτε με τη μορφή συμμετοχής τους στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Vodafone θα μπορούσαν να είχαν άνομο συμφέρον και την τεχνογνωσία γι` αυτή την παρακολούθηση;

ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω ευθύς εξαρχής ότι σε επίπεδο αρχής είναι η απάντηση. Η προκαταρκτική εξέταση είναι μυστική, το περιεχόμενό της δεν είναι γνωστό σε κανέναν, παρά μόνο στον διενεργούντα τη συγκεκριμένη έρευνα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Κατά συνέπεια δεν το διαψεύδετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ. Έχω πει κι άλλες φορές ότι μπορείτε να βγάζετε όποια συμπεράσματα θέλετε, όχι σε αυτή την αίθουσα, αλλά στα Μέσα που εργάζεστε. Η απάντηση του κ. Παπαληγούρα ήταν σαφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ` ό,τι μας είπε ο κ. Βουλγαράκης, εάν δεν είχε εντοπιστεί αυτό το λογισμικό από την εταιρεία Vodafone είναι πολύ πιθανό να παρακολουθούνταν ακόμη και σήμερα τα τηλέφωνα του Πρωθυπουργού και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν ως αρμόδιος Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο κ. Βουλγαράκης αναλαμβάνει κάποια πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι δεν υπήρχε ασφάλεια των συνδιαλέξεων του ιδίου του Πρωθυπουργού και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και εάν είναι πεπεισμένος ότι σήμερα αυτές οι συνδιαλέξεις είναι ασφαλείς και γιατί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τις ερωτήσεις υποθετικού χαρακτήρα επίσης έχω τοποθετηθεί. Δεν θα υπάρχει καμία απάντηση.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεδομένου ότι έτσι όπως τουλάχιστον μας τα περιγράψατε και μάλιστα ειδικά ο κ. Βουλγαράκης, πολύ γλαφυρά, τον τρόπο με τον οποίο τελικά δεν θα βρεθούν οι υπεύθυνοι, μπορείτε να μας αποκλείσετε σήμερα ότι απ` όλες τις συνομιλίες του Πρωθυπουργού με Υπουργούς του, δεν θα κυκλοφορήσουν σε κασέτες στην Ομόνοια όπως έγινε στο παρελθόν με τα τεχνολογικά μέσα εκείνης της εποχής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ήδη ειπωθεί ότι ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί χρησιμοποιούν εδώ και πάρα πολύ καιρό τηλέφωνα τα οποία είναι και κρυπτογραφημένα από την αρχή της διακυβέρνησης -και δεν μιλώ εξ αφορμής αυτής της υποθέσεως- όπως άλλωστε πιστεύω ότι έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση.

ΚΟΡΑΗ: Όχι, αναφέρομαι για την επίμαχη περίοδο που γίνονταν οι παρακολουθήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί χρησιμοποιούν, εκτός των άλλων, τηλέφωνα τα οποία είναι ειδικά τηλέφωνα, κρυπτογραφημένα.

ΚΟΡΑΗ: Επομένως μπορούμε από αυτά που παρακολουθούνταν να ακούσουμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το ερώτημά σας, εμπίπτει στις υποθετικές ερωτήσεις το εάν θα ακούσουμε ή δεν θα ακούσουμε. Σε κάθε περίπτωση οφείλει κανείς να επισημάνει ότι είναι παράνομη ενέργεια με όποιες συνέπειες έχει αυτή η παράνομη ενέργεια για τον οποιοδήποτε και εάν την έχει διαπράξει.

ΓΚΡΟΟΥΜΑΝ: Βάσει των στοιχείων που έχετε εσείς και δεδομένου ότι είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος η περίοδος που αναφερθήκατε, Ιούνιος @ Αύγουστος του 2004, γνωρίζετε αν υπήρχαν συνομιλίες του Πρωθυπουργού ή της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών ή του Υπουργείου Άμυνας με ξένους ηγέτες, ξένους παράγοντες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συνομιλίες του Πρωθυπουργού, αν όχι όλες, στη συντριπτική πλειονότητά τους γίνονται στο γραφείο του. Σπανιότατα έχει χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο του σπιτιού του και νομίζω σπανιότατα επίσης, εάν βρίσκεται στο εξωτερικό, κάποια κινητά τηλέφωνα, που επαναλαμβάνω δεν είναι ένα ή δύο, αλλά πολύ περισσότερα του ενός. Όχι μόνο δικά του αλλά και ανδρών της ασφαλείας του.

ΠΑΝΟΥ: Θα ήθελα να απευθύνω την ερώτηση στον κ. Βουλγαράκη. Μας είπατε πριν ότι το λογισμικό το έκλεισε η εταιρεία μόλις το εντόπισε και στη συνέχεια σας ενημέρωσε. Προσπαθήσατε να κάνετε κάποια βήματα χωρίς να είναι ενεργοποιημένο αυτό το λογισμικό. Υπήρχε δυνατότητα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης επανεργοποίησης αυτού του λογισμικού ή της ίδιας της εταιρείας αν υπήρχε η δυνατότητα επανεργοποίησης αυτού του λογισμικού, ώστε να σας βοηθήσουν και αυτοί στις έρευνες;

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τέτοια δυνατότητα δεν υπήρχε. Να πω όμως ότι το λογισμικό αυτό που αποσυνδέθηκε από την εταιρεία, κρατήθηκε και αποθηκεύτηκε σε αντίγραφα για ενδεχόμενη μελλοντική διερεύνηση εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Κατ@ αρχάς δεν υπήρχε δυνατότητα να επανεργοποιηθεί. Συνεπώς, δεν μπορούσε να ξαναλειτουργήσει. Άρα, δεν μπορούσε να δώσει το στίγμα. Το δεύτερο που σας είπα είναι ότι και τα τηλέφωνα έκλεισαν, που σημαίνει ότι και το σήμα που εξέπεμπαν τα τηλέφωνα έκλεισε. Δηλαδή, δεν ήταν μόνο το λογισμικό το οποίο αποσυνδέθηκε, ήταν και τα τηλέφωνα τα οποία έδιναν σήμα.

ΠΑΝΟΥ: Δηλαδή για να καταλάβω, οι άνθρωποι αυτοί που έκαναν τις υποκλοπές είχαν τη δυνατότητα να καταλάβουν και το αν έχει εντοπιστεί το λογισμικό και να το απενεργοποιήσουν και οι ίδιοι ακόμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, εδώ η απάντηση είναι πολύ απλή. Τεχνικά από τη στιγμή που το λογισμικό αφαιρέθηκε έγινε «κατανοητό» στα κινητά τηλέφωνα που παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα «σκιές» ότι δεν υπάρχει πια το ενδιάμεσο σύστημα, δηλαδή το λογισμικό, για να παρακολουθήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σύμπτωση που όλοι είχαν Vodafone και δεν είχαν κανένα άλλο δίκτυο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα και προηγουμένως ότι απαντήθηκε η ερώτηση. Από την συγκεκριμένη εταιρεία έγινε η καταγγελία, από τη συγκεκριμένη εταιρεία έγινε η έρευνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Tα τηλέφωνα του Πρωθυπουργού που τα είχαν βρει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως αυτό τελικά ήταν ένα πολύ σοβαρό λάθος της απενεργοποίησης του λογισμικού με πρωτοβουλία της εταιρείας. Ο κ. Βουλγαράκης χαρακτήρισε πολύ υπεύθυνη τη στάση αυτή, αλλά δεν το βρίσκω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βουλγαράκης χαρακτήρισε υπεύθυνη τη στάση του κ. Κορωνιά. Η Δικαιοσύνη, όπως σας είπε προηγουμένως ο κ. Παπαληγούρας, κάνει τις απαραίτητες έρευνες, η υπόθεση δεν έχει τελειώσει ακόμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκέπτεσθε να κινηθείτε κατά της εταιρείας ή τη μητέρας εταιρείας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι απόφαση της Δικαιοσύνης για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω αν το λογισμικό παρακολούθησης έχει ξαναχρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο σε άλλη χώρα εκτός Ελλάδας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζουμε κάτι τέτοιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν άνοιγε το τηλέφωνο «σκιά» πως ήξερε ότι ο αριθμός αυτός είναι του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι είχε εντοπιστεί που ανήκαν ορισμένοι τηλεφωνικοί αριθμοί. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα@

ΒΛΑΧΟΣ: Πού τα βρήκαν τα τηλέφωνα του Πρωθυπουργού; Κάποιος προφανώς ενημέρωσε, αυτό μας λέτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει τηλέφωνο το οποίο ανήκει στην εταιρεία AKETE , η οποία είναι του εκλιπόντος πατρός του Πρωθυπουργού. Αυτό το τηλέφωνο λοιπόν είναι χρεωμένο εκεί. Υπάρχουν τηλέφωνα που είναι χρεωμένα στη Νέα Δημοκρατία. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τηλέφωνα τα οποία είναι χρεωμένα κάπου είναι πολύ εύκολα να ευρεθούν. Υπάρχουν τηλέφωνα πολιτικών προσώπων, τους αριθμούς των οποίων έχει μια σειρά ανθρώπων.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ε όχι το παρακολουθούσαν στην τύχη μας λέτε. Που ήξεραν ότι παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού, γιατί από την απάντηση που μας δίνετε προκύπτει ότι παρακολουθούσαν στην τύχη. Και ενδεχομένως να πέφτανε πάνω στο τηλέφωνο του Πρωθυπουργού που ήταν χρεωμένο στη Ν.Δ., ενδεχομένως και όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να είστε ο μόνος στην αίθουσα που κατανόησε κάτι τέτοιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν μου είπατε που βρήκαν το τηλέφωνο @@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από την απάντηση που σας δίνω και η οποία είναι σαφής προκύπτει ότι @..

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μα δεν μου λέτε. Μας είπατε ότι παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού και δεν μας είπατε που βρήκαν οι υποκλοπείς το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού. Είναι σημαντικό κ. υπουργέ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ας σεβαστούμε ο καθένας τον ρόλο του άλλου. Ηρθατε για να κάνετε ερωτήσεις σε ένα μεγάλο θέμα και να σας δώσουμε απαντήσεις. Επαναλαμβάνω: Το δικό μου τηλέφωνο κ. Γκουτζάνη, για παράδειγμα, το γνωρίζετε εσείς, το γνωρίζει και μια σειρά άλλων ανθρώπων. Δεν υπαινίσσομαι τίποτα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εντάξει, όχι όμως του Πρωθυπουργού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα τηλέφωνα λοιπόν πολλών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, υπουργών της σημερινής κυβέρνησης, της προηγούμενης, του Πρωθυπουργού, ορισμένα από αυτά, είναι γνωστά σε κόσμο. Ειδικά, όπως σας είπα προηγουμένως, όταν ένα από αυτά τα τηλέφωνα ανήκει στην εταιρεία του εκλιπόντος πατρός του Πρωθυπουργού.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Πρέπει να πω ότι στην αρχή είχα αρκετές ερωτήσεις τώρα έχω πολύ περισσότερες από όσα έχουν ειπωθεί. Σε σχέση με τα τηλέφωνα τώρα είπατε ότι του Πρωθυπουργού τα γνωρίζουν κάποιοι άνθρωποι. Είπαμε όμως ότι ο Πρωθυπουργός δεν χρησιμοποιεί ένα τηλέφωνο και δεν είναι όλα στο όνομά του. Είναι και σε ονόματα κάποιων από την ασφάλειά του, συνεργατών του κ.λπ. Αρα κάποιος είχε πολύ εντοπισμένα το ποια τηλέφωνα χρησιμοποιεί ο Πρωθυπουργός και αυτό νομίζω ότι δεν είναι γνωστό τοις πάσι είναι σε ένα πολύ κλειστό κύκλο ανθρώπων ή χρειάζεται τεχνική βοήθεια πολύ υψηλών προδιαγραφών, αναγνωρίζει φωνές κ.λπ. Δεύτερον έχω μια απορία σε σχέση με το λογισμικό και την Ericsson. Δεν έχω καταλάβει αν αυτό το σύστημα της συνακρόασης είχε ενεργοποιηθεί τελικά από την Ericsson και απενεργοποιήθηκε στη συνέχεια και μέσα από εκεί έγινε η παρεμβολή του άλλου λογισμικού ή αν, γιατί είπατε, στη συνέχεια ότι απενεργοποιήθηκε από την εταιρεία αφού έγινε η διαπίστωση ότι γίνονται υποκλοπές κλπ. Ενώ στην αρχή είχατε πει ότι το είχε αγοράσει και δεν είχε χρησιμοποιηθεί. Θα ήθελα να ξέρω αυτό ή αν υπήρχε απλώς παρεμβολή όχι σε λογισμικό της Ericsson αλλά στο λογισμικό το οποίο χρησιμοποιούσε η Vodafone, δεν ξέρω από πού μπορεί να έρχεται και πως εμπλέκεται η Ericsson στην όλη ιστορία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει απαντηθεί και αυτό το ερώτημα. Εμπαινε κάποιος και αξιοποιούσε το σύστημα. Για να αξιοποιήσει το σύστημα κάποιος χρησιμοποιούσε ένα επιπλέον λογισμικό, το οποίο είπαμε ότι είναι άγνωστο λογισμικό και το οποίο κρατείται.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Το σύστημα της συνακρόασης είχε ενεργοποιηθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαδικασία ακούγεται σύνθετη σε όλη την πορεία της, αλλά με πολύ απλά λόγια είναι αυτό που σας περιγράφω και το είπε και ο κ. Βουλγαράκης νωρίτερα. Σε ό,τι αφορά τα τηλέφωνα του Πρωθυπουργού, θα ξαναπώ@.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Το σύστημα της συνακρόασης είχε ενεργοποιηθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λέμε, ότι υπήρχε ένα ξένο λογισμικό, το οποίο παρείσφρησε στο λογισμικό της εταιρείας και μπορούσε να κάνει τις παρακολουθήσεις, ενεργοποιώντας διάφορα συστήματα της ίδιας εταιρείας, του κεντρικού λογισμικού. Σε ό,τι αφορά τον Πρωθυπουργό θέλω να επαναλάβω ότι δεν χρησιμοποιεί ένα ή δύο τηλέφωνα, χρησιμοποιεί πολύ περισσότερα. Δεν είπε όμως κανένας σ@ αυτή την αίθουσα ότι παρακολουθούνταν όλα τα τηλέφωνα του Πρωθυπουργού. Διότι η ερώτηση όπως διατυπώθηκε και το συμπέρασμά σας οδηγεί σε λανθασμένη αποτύπωση της πραγματικότητας. Η πραγματικότητα είναι ότι παρακολουθούνταν ορισμένα τηλέφωνα. Σας έδωσα ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα πως θα μπορούσε κάποιος να έχει τον αριθμό αυτού του τηλεφώνου. Δεν σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιούσε μόνον αυτό το τηλέφωνο. Δεν σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός είχε μόνο αυτό το τηλέφωνο. Δεν σημαίνει ότι όλα όσα χρησιμοποιούσε παρακολουθούνταν.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Στο πρώτο ερώτημα θεωρώ ότι δεν έχω πάρει απάντηση σχετικά με το λογισμικό. Η ερώτησή μου είναι σαφής. Αν το λογισμικό της Ericsson που αφορούσε τη συνακρόαση, το οποίο είχε αγοραστεί όπως μας είπατε, ενεργοποιήθηκε ή όχι.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είπαμε ότι το λογισμικό έχει διάφορα υποσυστήματα. Ένα εκ των υποσυστημάτων ήταν η νόμιμη συνακρόαση. Αυτό το υποσύστημα δεν είχε αγοραστεί από την εταιρεία. Η Vodafone δεν το είχε αγοράσει. Δεν το είχε αγοράσει, δεν το χρησιμοποιούσε, δεν υπήρχε επισήμως. Αν μπορώ να το πω συμβατικά.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ποιος ο λόγος να αναφερόμαστε σ@ αυτό τότε αφού είναι ένα πράγμα το οποίο δεν είχε αγοραστεί.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Διότι σ@ αυτό το σύστημα που δεν υπήρχε έγινε η εγκατάσταση, παράνομα, του λογισμικού και μέσω αυτού του συστήματος, το οποίο ήταν άγνωστο στην εταιρεία, γινόταν η καταγραφή.

ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Επομένως ενεργοποιήθηκε αυτό το σύστημα. Η εταιρεία δεν κατάλαβε ότι ενεργοποιήθηκε ένα επιπλέον σύστημα;

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι. Διότι αυτό το σύστημα είχε τη δυνατότητα @επαναλαμβάνω - να κρύβεται και να μην φαίνεται. Και αν ενδεχομένως δεν γινόταν το λάθος να μην ανακαλυπτόταν. Πρόκειται για μια πολύ εξελιγμένη τεχνολογία και μάλιστα για να φτάσουν στην τεχνολογία αυτή αναγκάστηκαν να καλέσουν τεχνικούς από την μητρική εταιρεία της Ericsson. Συνεπώς το σύστημα αυτό δεν είχε αγοραστεί, όπως ήδη έχουμε πει. Όπως σας είπε και ο κ. Ρουσόπουλος, εγώ για παράδειγμα διαθέτω έξι κινητά τηλέφωνα. Ηταν στη λίστα μόνο τα δύο. Δεν σημαίνει ότι παρακολουθούνταν όλα τα κινητά τηλέφωνα.

ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Απλώς να βοηθήσω στο να ξεκαθαρίσει η εικόνα: Ηταν άγνωστο αυτό το λογισμικό. Εγώ σας μεταφέρω τι μου ειπώθηκε από τον κ. Κορωνιά: Ηταν άγνωστο το λογισμικό αυτό και στην Panafon και στην Ericsson.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι η υπόθεση δεν έχει τελειώσει. Αυτό σημαίνει ότι εκτός του δικαστικού μέρους υπάρχει και θέμα αστυνομικής έρευνας; Και αν τις έρευνες αυτές τις κάνουν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας ή άνδρες της ΕΥΠ.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ : Απ@ ό,τι ξέρω, είπε ο κ. υπουργός Δικαιοσύνης κάποιες νομικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν. Οσον αφορά το κομμάτι της αστυνομικής έρευνας, έγινε και από τις δύο υπηρεσίες, δηλαδή, από την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ. Επειδή ο όγκος των τηλεφώνων που έπρεπε να ερευνηθεί ήταν τεράστιος, έγινε μια κατανομή. Και αυτή η κατανομή έγινε ανάμεσα στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και στην Ελληνική Αστυνομία και έτσι φθάσαμε σ@ αυτή τη διαδικασία.

ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Και για το δικαστικό κομμάτι να επαναλάβω ότι αυτή την ώρα θα διενεργηθεί κυρία ανάκριση. Και κατά τη δικονομία έχει τη δυνατότητα ο ανακριτής να αποταθεί στις αστυνομικές αρχές για την παροχή οιασδήποτε βοήθειας χρειάζεται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε δεν παρακολουθούνταν όλα τα τηλέφωνα του Πρωθυπουργού. Σε τι ποσοστό παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα που χρησιμοποιεί ο Πρωθυπουργός. Πόσα από αυτά, γιατί εντάξει αν είναι της ΑΚΕΤΕ, μικρό το κακό. Αν είναι και άλλα δημιουργείται πρόβλημα διαρροών από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μικρό ποσοστό. Δεν θα δώσω αριθμό ή αριθμούς. Όπως δεν θα δώσουμε αριθμούς κανενός εκ των προσώπων. Θα δοθούν μόνο τα ονόματα τα οποία παρακολουθούνταν.

ΤΡΙΚΑΣ: Να ρωτήσω, εάν κατάλαβα καλά, κυρίως τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης: Πληροφορούμαστε, δηλαδή, σήμερα ότι εάν ο κ. Κορωνιάς δεν είχε δώσει εντολή να κλείσει αυτό το άγνωστο λογισμικό την προηγούμενη ημέρα που πήγε την επόμενη και ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του τόπου ότι συνέβαιναν όλες αυτές οι φοβερές παρακολουθήσεις, θα είχαμε αποτελέσματα στην έρευνα. Ναι ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πιθανόν.

ΤΡΙΚΑΣ: Και δεύτερον, για περιπτώσεις τρομοκρατίας, είναι γνωστό ότι υπάρχει συνεργασία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και άλλων χωρών. Ετσι δεν είναι κ. Υπουργέ; Αποκλείσατε ότι μπορεί να είναι περίπτωση τρομοκρατίας; Πώς δεν ενημερώθηκαν; Είπατε προηγουμένως ότι είχατε τα τεχνικά μέσα και γι` αυτό δεν ενημερώσατε. Μα, εδώ υπάρχει αλληλοενημέρωση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων ξένων κυβερνήσεων για άλλα υποδεέστερες υπόνοιες. Πώς αυτό δεν έγινε; (δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι τον ενδιαφέροντα τρόπο με τον οποίο διατυπώσατε, για τρίτη φορά, την ίδια ερώτηση. Εχει ήδη δοθεί απάντηση, όμως.

ΧΙΩΤΗΣ: Αναρωτιέμαι εάν θεωρείτε ότι υπάρχουν ευθύνες στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, γιατί οι υποκλοπείς κατόρθωσαν και βρήκαν πρόσβαση σε 100 απόρρητους αριθμούς από απόρρητα στοιχεία, από απόρρητα δεδομένα, γιατί δεν δέχομαι το επιχείρημά σας που λέει ότι κάποιος μπορεί ενδεχομένως να βρει ένα τηλέφωνο του Πρωθυπουργού ή ένα τηλέφωνο του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Εδώ βρέθηκαν 100 αριθμοί από μια απόρρητη τράπεζα δεδομένων. Αυτό δεν είναι εύκολο να το κάνει ένας κοινός θνητός. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, εάν θεωρείτε ότι υπάρχουν ευθύνες για την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που δεν διασφάλισε (δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι τη χρήση της λέξης «επιχείρημα» ως επιχειρηματολόγηση υπέρ της αλήθειας. Γιατί, ήρθαμε ενώπιόν σας να επιχειρηματολογήσουμε μόνον υπέρ της αλήθειας και όχι υπέρ ή κατά κάποιου άλλου. Αρα, λοιπόν, σε ό,τι αφορά το ερώτημα αυτό για τη λέξη «επιχείρημα» θέλω να το ξεκαθαρίσω για να είναι σαφές. Αυτός είναι ο στόχος και τον είπα από την αρχή με σαφήνεια. Στο λοιπό ερώτημά σας, έχει υποβληθεί επίσης από το συνάδελφό σας νωρίτερα. Εν πάση περιπτώσει, εκείνο που θέλω να σας πω -και απαντώ με τον ίδιο τρόπο- η Δικαιοσύνη θα αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Εάν μου επιτρέπετε, επειδή μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες, θα ήθελα να ρωτήσω πρώτον, εάν η κυβέρνηση μπορεί να μας βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν ή δεν υπήρξαν στο παρελθόν παρόμοια περιστατικά και στις άλλες δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Και το δεύτερον είναι, εάν από τη στιγμή που έγιναν γνωστά στο πρωθυπουργικό γραφείο τα 100 περίπου νούμερα τα οποία παρακολουθούνταν, εάν ενημερώθηκαν οι κάτοχοι αυτών των αριθμών, δεδομένου ότι, όπως καταλαβαίνετε, δεν έχει ακόμη διερευνηθεί εάν αυτές οι παρακολουθήσεις μπορεί να περιείχαν ακόμη και κίνδυνο ζωής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα στο ερώτημά σας και νωρίτερα, αιτιολογώντας ότι είχε ήδη παύσει να λειτουργεί το σύστημα της παρακολούθησης. Η επιλογή της κυβέρνησης ήταν αυτή που σας είπα. Ότι, δηλαδή θα ερευνηθεί από τις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές και θα ανακοινωθεί στους Ελληνες πολίτες την ημέρα που θα τελειώσει η προκαταρκτική εξέταση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν μου απαντήσατε αν η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι δεν υπήρχαν ανάλογα κρούσματα στο παρελθόν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για το παρελθόν, δεν μπορώ να σας πω τίποτα. Εκανα προηγουμένως μια γενική τοποθέτηση περί τεχνολογίας. Δεν μπορώ να σας πω για το παρελθόν, είτε αυτό είναι πριν από τρία χρόνια, είτε πριν από πέντε χρόνια, είτε πριν από δέκα χρόνια.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Αν από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε το επίμαχο διάστημα ποια τηλέφωνα του Πρωθυπουργού παρακολουθήθηκαν και αν απ` αυτο συνάγεται το συμπέρασμα ότι καταγράφηκαν κάποιες από τις συνομιλίες του. Δηλαδή με απλά λόγια. Ο Πρωθυπουργός είχε κάποιες σημαντικές συνομιλίες από αυτά τα τηλέφωνα που καταγράφονταν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, παρότι δεν θέλω να σας διακόπτω, με διαφορετικό τρόπο και τα δύο σκέλη της ερώτησής σας, υποβλήθησαν νωρίτερα. Έχω απαντήσει και δεν θα επαναλαμβάνω τις απαντήσεις γιατί δεν βλέπω το λόγο να επαναλαμβάνουμε τα ίδια ερωτήματα. Εάν υπάρχει καινούργιο ερώτημα παρακαλώ να υποβληθεί.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Αν υπάρχει κάποιο σοβαρό θέμα, που συζήτησε ο Πρωθυπουργός στο τηλέφωνο και αυτό καταγράφηκε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ερωτήθην ή δεν ερωτήθην για το θέμα; Απάντησα ή δεν απάντησα; Δεν έχει κάποιο νόημα να ερωτώμαι και δεύτερη και τρίτη φορά. Ανέφερα και προηγουμένως, να μην τα επαναλαμβάνουμε, για το ποια τηλέφωνα χρησιμοποιεί ο Πρωθυπουργός, πόσα τηλέφωνα χρησιμοποιεί. Ερωτήθην από το συνάδελφό σας, της LIBERATION, νομίζω, για το αν αυτό είχε αποτελέσματα στην εθνική μας πολιτική και έχω απαντήσει.

ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ: Αυτό το πρόγραμμα λειτουργούσε σαν «Trojean Horse» στους κομπιούτερ δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φοβάμαι ότι δεν κατάλαβα το ερώτημά σας.

ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ: Υπάρχουν προγράμματα στα κομπιούτερ τα οποία ενεργοποιούνται αυτόματα, μόνα τους και σου παίρνουν ας πούμε τα δεδομένα της κάρτας ή οτιδήποτε άλλο. Κάπως έτσι λειτουργούσε αυτό το πρόγραμμα; Δηλαδή ήταν εγκατεστημένο μέσα στο λογισμικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω γιατί θέλετε να κάνετε το «κάπως, έτσι». Σας έχει αναφέρει ο κ. Βουλγαράκης ακριβώς έτσι πώς λειτουργούσε.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Είπατε ότι η ΕΥΠ δεν είχε ευθύνες. Υπήρξε κάποιος συγκεκριμένος φορέας που είχε την ευθύνη διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών κορυφαίων θεσμικών παραγόντων, όχι πολιτικά, επιχειρησιακά εννοώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ανέφερα ότι η χώρα μας έχει ανεξάρτητη αρχή. Την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών. Θεσμικά δηλαδή έχει μια κατοχύρωση.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Εννοώ όχι θεσμικά, εννοώ επιχειρησιακά. Η ΕΥΠ ή η Αστυνομία, κάποιος.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αν θέλετε, υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα του τρόπου λειτουργίας των εταιριών και της παροχής των υπηρεσιών αυτών στους πολίτες, το οποίο ουσιαστικά δεν ρυθμίστηκε με το ξεκίνημα της λειτουργίας αυτών των εταιρειών και δεν υπήρξε κανενός είδους παρέμβαση ούτως ώστε να υπάρξουν διαδικασίες ελέγχου επαναλαμβανόμενες προκειμένου αυτές οι παροχές να είναι ασφαλείς για τους πολίτες. Υπήρξε λοιπόν μια αδειοδότηση αυτών των εταιρειών, επειδή λειτουργούσαν. Δεν προκύπτει από κάπου ότι η ΕΥΠ είναι υπεύθυνη να ελέγχει αυτές τις εταιρείες για το αν παρέχουν ασφαλώς τη δουλειά τους ή όχι. Δεν έχει κάποια ευθύνη το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης γι` αυτό. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενεπλάκη στο κομμάτι που αφορούσε τη διαλεύκανση του ποιος ήταν αυτός ο οποίος μπορούσε να κάνει με βάση κάποια στοιχεία. Σαν Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, δεν είχαμε εμείς ευθύνη να ψάξουμε να βρούμε εάν οι εταιρείες σωστά ή λαθεμένα έκαναν τη δουλειά τους ή αν εμείς έπρεπε να κάνουμε ελέγχους για το εάν ή όχι παρείχαν ασφάλεια. Αυτά δεν είναι ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν έχει καμία τέτοια ευθύνη η ΕΥΠ. Δεύτερον: Η εμπλοκή όπως σας εξήγησε προηγουμένως ο κ. Ρουσόπουλος, δόθηκε εντολή να υπάρξουν δύο παράλληλες έρευνες. Η δικαστική, όπως σας εξήγησε ο κ. Παπαληγούρας και η αστυνομική, που σας εξηγώ εγώ. Υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο θα οδηγήσει, όπως σας είπε ο κ. Ρουσόπουλος, σε έναν ευρύτερο διάλογο, διακομματικό ενδεχομένως, για το πώς πρέπει τέτοια ζητήματα να αντιμετωπιστούν με κάποιο τρόπο σε θεσμικό επίπεδο. Αυτό όμως είναι ανεξάρτητο από την ευθύνη που ενδεχομένως είχε η κάθε υπηρεσία ξεχωριστά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και θα επαναλάβω για τρίτη φορά: Οι ευθύνες θα αποδοθούν από τη Δικαιοσύνη. Η υπόθεση δεν έχει κλείσει.

ΓΚΙΩΝΗΣ: Με δεδομένη τη γεωγραφική παράμετρο που ορίζουν οι κεραίες τις οποίες είπατε, έγινε έστω κάποια ανεπίσημη προσέγγιση του προβλήματος δια της διπλωματικής οδού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ίδιο ερώτημα υποβλήθηκε δύο φορές και απαντήθηκε. Ισχύει η απάντηση που δόθηκε.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Παπαληγούρα, κ. Υπουργέ, πόσα άτομα εκλήθησαν στην προανάκριση και με ποια κριτήρια; Έχουν κληθεί και πολιτικά πρόσωπα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας επαναλαμβάνω, δίνω την ίδια απάντηση που έδωσα στη συνάδελφό σας μόλις πριν. Η προκαταρκτική εξέταση είναι από το νόμο μυστική.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν μπορείτε να μας πείτε τίποτα άλλο; Με ποια κριτήρια εκλήθησαν οι μάρτυρες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μυστική, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα άλλο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μα δεν θέλω να μου πείτε τι λέει το πόρισμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μυστική για όλους όχι μόνο για τους δημοσιογράφους και για τους άλλους πολίτες αλλά και για τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

ΚΟΡΑΗ: Δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο επί 4 μήνες ήταν κάτω από τη στενή παρακολούθηση κάποιων δυνάμεων, αυτό δεν πλήττει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό; Δηλαδή, με βάση τη ροή των πληροφοριών δεν έτυχε παράδειγμα άλλης χώρας να είχε την ίδια αντιμετώπιση. Μήπως σας θέλουν και λίγο ξέφραγο αμπέλι και δοκιμάζουν αν θέλετε και δικά τους λογισμικά εδώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς κάνετε λάθος στο χρονικό διάστημα. Αναφέρθηκα σαφώς στην αρχή. Παρακαλώ αντιλαμβάνομαι ότι είστε κουρασμένη ενδεχομένως@

ΚΟΡΑΗ: Μπορεί να με έχει κουράσει εδώ η παρακολούθηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να υποβάλετε και το δεύτερο ερώτημά σας;

ΚΟΡΑΗ: Δηλαδή, δεν πλήττεται η εικόνα της χώρας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα και προηγουμένως -και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω στην αίθουσα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων- ότι τα σχόλια και τα συμπεράσματα είναι στην απόλυτη και διακριτική ευχέρεια των δημοσιογράφων.

ΚΟΡΑΗ: Δεν είναι σχόλιο. Είναι@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ αφήστε με να ολοκληρώσω. Αυτό το οποίο οφείλει να κάνει η κυβέρνηση -και αυτό κάνει σήμερα η κυβέρνηση- με υπεύθυνο και θεσμικό τρόπο, είναι να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες για μια υπόθεση. Να μην την κουκουλώσει δηλαδή, να μην την κρύψει. Πράγμα το οποίο αποδεικνύεται ως πρόθεσή της και απόφασή της από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε στην κυβέρνηση το θέμα. Υπενθυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε αμέσως εντολή για τη διερεύνηση της υπόθεσης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα οδηγούσε αναποφεύκτως: Πρώτον, σε κάποια συμπεράσματα και δεύτερον στη δημοσιοποίηση της υπόθεσης. Σε ό,τι αφορά αν συμβαίνει το α@ ή το β@ σχόλιο το οποίο κάνετε, είναι στη δική σας διακριτική ευχέρεια να το γράψετε ή να μην το γράψετε στην εφημερίδα σας.

ΚΟΡΑΗ: Μας είπατε προηγουμένως ότι τα πρόσωπα τα οποία ήταν υπό παρακολούθηση, δεν ενημερώθηκαν. Δεν τους έγιναν ούτε καν κάποιες συστάσεις, έστω έμμεσες; Διότι εκτιμώ ότι οι συγκεκριμένες δυνάμεις δεν επέλεξαν τυχαία, ας πούμε, τον κ. Βουλγαράκη ή την κ. Μπακογιάννη ή τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου για να τους παρακολουθούν. Είχαν τους λόγους τους. Άρα, με την εξαφάνιση του συγκεκριμένου λογισμικού, μπορεί στη συνέχεια να προσπαθούσαν να κάνουν έρευνα, να εντοπίσουν τις απόρρητες συνομιλίες τους με άλλο τρόπο. Δεν τους έγιναν ούτε απλές παραινέσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς ξεχάσατε αυτό που σας είπε ο κ. Βουλγαράκης. Ότι αμέσως μετά το κρούσμα αυτό έγιναν συζητήσεις και ενημερώθηκαν οι υπόλοιπες εταιρείες τηλεφωνίας. Έγιναν δηλαδή όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

ΚΟΡΑΗ: Για τα πρόσωπα μίλησα κύριε Εκπρόσωπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαπιστωθεί ο έλεγχος, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, στα θέματα της ασφάλειας της κινητής τηλεφωνίας. Σε ό,τι αφορά το ερώτημά σας, επιτρέψτε μου να πω ότι έχω απαντήσει ήδη γιατί υποβλήθηκε πάλι πριν από λίγη ώρα.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς και όλη η κυβέρνηση μας διαβεβαιώνατε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν με απόλυτη ασφάλεια. Αποδεικνύεται σήμερα ότι δεν είχε ελεγχθεί τουλάχιστον το επικοινωνιακό σύστημα, ούτε καν του Πρωθυπουργού. Άρα, λοιπόν, κάποιος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Κάποιος ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του τόπου ότι υπήρχε απόλυτη ασφάλεια κι εσείς βγαίνετε και ενημερώνετε τον Ελληνικό λαό. Ποιος είναι αυτός, λοιπόν, που δεν έκανε σωστά τη δουλειά του και ενημέρωσε εσφαλμένα την πολιτική ηγεσία; Η ΕΥΠ, το Υπουργείο, κάποιες άλλες υπηρεσίες; Ποιες είναι αυτές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω ότι έχει ερωτηθεί πάλι το ίδιο θέμα και έχει απαντηθεί. Θα πω ότι είναι μια στατική και απλουστευτική προσέγγιση σε ένα θέμα το οποίο εμπλέκει υψηλή τεχνολογία, που αποτελεί ζήτημα όχι απλά ενδιαφέροντος αλλά και έρευνας, ζήτημα απασχόλησης για περισσότερες της μιας χώρες, όπως είναι η δική μας -διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι η υψηλή τεχνολογία είτε μέσα από το διαδίκτυο, είτε με άλλους τρόπους, απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες- είναι ένα θέμα για το οποίο δεν μπορεί να πει κανείς κάτι περισσότερο. Το προσεγγίζετε με ένα στατικό τρόπο και επιτρέψτε μου να πω και με έναν απλουστευτικό τρόπο. Είναι βεβαίως, δικαίωμά σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Μου λέτε να απευθυνθώ σε άλλον εκπρόσωπο, άλλης χώρας δηλαδή; Με συγχωρείτε. Εσείς κάνατε Ολυμπιακούς Αγώνες, εσάς ρωτάω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω: Είναι στατική και απλουστευτική η προσέγγισή σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι απλουστευτικότατη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά κάνετε και την υποβάλετε. Είναι δικαίωμά σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Το θέμα είναι ότι κάποιος έλεγε στον Ελληνικό λαό ότι έγιναν με ασφάλεια οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά δεν έγιναν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εκ του αποτελέσματος, είναι οι ασφαλέστεροι Ολυμπιακοί Αγώνες που έγιναν ποτέ σε ένα διεθνές περιβάλλον ανασφάλειας, όπως θυμάστε. Πολλά είχαν ειπωθεί, πολλά είχαν γραφεί διεθνώς, πολλά είχαν ακουστεί διεθνώς για την ικανότητα της χώρας αυτής να διοργανώσει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η απάντηση δόθηκε στην πράξη. Η δική σας εικοτολογία, λοιπόν, επαναλαμβάνω ότι είναι στατική και απλουστευτική σε σχέση με την υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στην προκειμένη περίπτωση.

ΑΔΑΜ: Επιμείνατε κατ` επανάληψη ότι ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί χρησιμοποιούν σειρά καρτοκινητών ή άλλων κινητών τηλεφώνων. Αυτά τα συγκεκριμένα, εγκλωβισμένα τηλέφωνα, από την έρευνα που έχει γίνει μέχρι τώρα, μπορείτε να μας πείτε αν ήταν απόλυτης, συχνής ή καθημερινής χρήσης των ιδιοκτητών τους ή ήταν κάποια περιστασιακά τηλέφωνα που κάποτε χρησιμοποιούσαν; Και αν η έρευνα σας έχει επιτρέψει να καταλήξετε ή να ομαδοποιήσετε τις παρακολουθήσεις από τα τηλέφωνα αυτά, συμπεραίνετε ότι έχουν γίνει σημαντικές συνομιλίες είτε με στελέχη της κυβέρνησης, είτε στο εξωτερικό ή απλώς αφορούν προσωπικές συνομιλίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα αποκλείσω τίποτε. Θα πω και πάλι ότι με βάση τους αριθμούς τους οποίους είδαμε -σε ό,τι αφορά τον Πρωθυπουργό θα μιλήσω μόνο- είναι μικρό το ποσοστό των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχε από το συγκεκριμένο τηλέφωνο.

ΑΔΑΜ: Μήπως ο κ. Βουλγαράκης μπορεί να μας πει για τη δική του περίπτωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται. Εκτός αν ο κ. Βουλγαράκης θέλει να πει κάτι περισσότερο.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Στην εισαγωγή που μας κάνατε μας αναφέρατε την πρόθεση της κυβέρνησης για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αν δεν κάνω λάθος. Επίσης, από αυτά που μας είπε ο κ. Βουλγαράκης απαντώντας στις ερωτήσεις των συναδέλφων για τα όσα συζητούμε σήμερα, συγκρατώ εδώ «ευρύτερο ζήτημα τρόπου λειτουργίας εταιρειών και παροχής υπηρεσιών». Επίσης ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης μας είπε ότι δεν ρυθμίστηκε από την αρχή η λειτουργία των εταιρειών αυτών ώστε να υπάρξει ασφάλεια στις συνδιαλέξεις. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει σχετικά ώστε να καλυφθούν τα κενά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν ήδη δοθεί απαντήσεις. Χωρίς καν να ερωτηθώ στην αρχή είπα «αν κριθεί απαραίτητο». Συμπληρωματικά το μόνο καινούριο στοιχείο που μπορώ να σας πω είναι ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Καραμάριος ενημερώθηκε από το πρωί ότι θα του ζητηθεί να συγκληθεί η Επιτροπή στις επόμενες ημέρες. Το ανακοίνωσα και αυτό.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Αν κατάλαβα καλά, το μόνο που μετά βεβαιότητος δεν αμφισβητείτε από τα όσα μας μεταφέρατε, είναι ότι αν δεν είχε καταστραφεί το λογισμικό από τη συγκεκριμένη εταιρεία, ότι με την καταστροφή του μάλλον, χάθηκε, απωλέσθηκε η δυνατότητα να βρεθούν τη συγκεκριμένη στιγμή οι συγκεκριμένοι χρήστες αυτού του δικτύου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα στην ερώτηση που μου ετέθη από την κ. Ταβουλάρη. Είναι πιθανόν. Είπατε μετά βεβαιότητας, ενώ εγώ δεν είπα «μετά βεβαιότητας». Είπα «είναι πιθανόν». Να είμαστε ακριβείς γιατί το θέμα είναι σημαντικό.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Άρα, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορούσε να πάει στην έρευνά της 5 βήματα πιο κάτω, αν δεν είχε καταστραφεί το λογισμικό. Σωστά; Είπε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης ότι ο κ. Κορωνιάς τήρησε μια πολύ υπεύθυνη στάση. Ερωτώ, λοιπόν, εσάς ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης αν αυτή την εκτίμηση του κ. Βουλγαράκη συμμερίζεται ως επίσημη θέση και η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς και τη στάση της εταιρείας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ό κ. Βουλγαράκης ήταν σαφής. Σαφής ήμουν κι εγώ γιατί ερωτήθηκα για το ίδιο θέμα νωρίτερα. Ο κ. Βουλγαράκης είπα ότι -είναι παρών και το είπε και το ακούσαμε όλοι- αναφέρθηκε στην υπεύθυνη στάση του κ. Κορωνιά να ενημερώσει την κυβέρνηση. Κατά τα λοιπά, συμπλήρωσα -και θα επιμείνω σε αυτό- η έρευνα της Δικαιοσύνης είναι ανοιχτή. Εάν υπάρχουν και όπου υπάρχουν ευθύνες, είμαι βέβαιος ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο τρόπος λειτουργίας της Δικαιοσύνης στη χώρα μας θα οδηγήσει στις ευθύνες αυτές και θα αποδώσει τις ευθύνες αυτές.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Γιατί το είπα αυτό. Καταρχάς θα μπορούσε ο κ. Κορωνιάς να μην ειδοποιήσει καθόλου την κυβέρνηση για το σύστημα και να μην πάρει κανένας χαμπάρι. Θα μπορούσε να γίνει. Δεύτερον, θα μπορούσε αντί να απευθυνθεί στην κυβέρνηση, να κάνει μια δημόσια καταγγελία, για παράδειγμα στην Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών και αν υπήρχε έστω και μια πιθανότητα -ενδεχομένως μέσω της χρήσης των κινητών τηλεφώνων- να πάμε σε κάποιους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούσαν. Καμιά φορά όταν το βλέπει κανείς απολογιστικά, το βλέπει κάπως πιο απομακρυσμένα. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο, καταρχάς. Όταν είδαμε τα 14 τηλέφωνα, το πρώτο που ζητήσαμε ήταν να δούμε τι κινήσεις είχαν αυτά τα 14 τηλέφωνα. Πήραμε τις κινήσεις. Διαπιστώσαμε ένα τεράστιο όγκο κλήσεων και έπρεπε αυτός ο όγκος κλήσεων να ξεχωριστεί αν άνηκε στο γκρουπ Α, δηλαδή στην ομάδα των τηλεφώνων που ήταν σαν ντούμπλεξ ας πούμε, ή άλλα. Τα μηνύματα, τα MMS, όλα. Όταν διεξαγόταν αυτή η έρευνα, δεν μπορούσε κανείς εύκολα να φανταστεί ότι από όλα αυτά τα τηλέφωνα θα υπήρχε έστω ένα που θα οδηγούσε κάπου. Γιατί μιλάμε για ένα τεράστιο όγκο. Σας λέω για παράδειγμα ότι κλιμάκιο της Αστυνομίας και της ΕΥΠ έφυγαν από την Αθήνα και πήγαν στην Άνδρο. Διότι υπήρχε μια κλήση από την Άνδρο σε όλα τα τηλέφωνα αυτά. Και αποδείχθηκε ότι αυτός ο άνθρωπος έπαιρνε έναν συγγενή του ο οποίος πράγματι κατείχε το τηλέφωνο αυτό πριν από κάποια χρόνια. Αυτό όμως έπρεπε να διαπιστωθεί.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Με συγχωρείτε κύριε Υπουργέ, είχε και άλλη επιλογή η εταιρεία εκτός από αυτές που λέτε.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αφήστε με να ολοκληρώσω. Όταν αναφέρθηκα στην υπεύθυνη στάση του κ. Κορωνιά εξηγούσα ότι θα μπορούσε ο κ. Κορωνιάς να μην το πει στην κυβέρνηση.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Και θα μπορούσε να το πει και νωρίτερα.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει μια δημόσια καταγγελία. Φαντάζομαι -αλλά αυτό δεν αφορά εμάς, εγώ μόνο μια εξήγηση μπορώ να δώσω σε αυτό- ότι το πρώτο πράγμα που κάνει κανείς όταν διαπιστώνει ότι συμβαίνει κάτι παράνομο στην εταιρεία του είναι να πάψει να υπάρχει η παρανομία στο μέλλον. Διότι η πρώτη προτεραιότητα της εταιρείας είναι να λειτουργήσει με κάποια δικά της κριτήρια. Αυτό όμως θα το πει η έρευνα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θέλω να ρωτήσω αν κάποιο από τα κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούνταν και που είναι τουλάχιστον δύο εδώ σήμερα μαζί μας, κινήθηκε ή σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά της εταιρείας Vodafone.

ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Να σας απαντήσω αμέσως ότι δεν το έχω σκεφθεί. Είναι πολύ ουσιαστικότερη η αντιμετώπιση της υπόθεσης όπως σήμερα εδώ περιγράφεται. Δεν έχω καθόλου μπει στη θέση του να δω προσωπικά την υπόθεση αυτή.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το μείζον στην υπόθεση αυτή είναι η διασφάλιση των επικοινωνιών στους Έλληνες πολίτες και η πλήρης διαβεβαίωση ότι αυτό το πράγμα αποτελεί μια ασφαλή διαδικασία. Αυτό είναι το μείζον.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Δύο τεχνικής φύσεως ερωτήσεις. Η πρώτη είναι αν είχε ενημερωθεί στη διάρκεια όλης της διαδικασίας η Αρχή Τήρησης Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών η οποία είναι ανεξάρτητη αρχή και νομίζω ότι άπτεται της αρμοδιότητάς της το θέμα. Το δεύτερο είναι αν έχει ζητηθεί διεθνής συνδρομή για την πατρότητα του πειρατικού λογισμικού. Γιατί μιλάμε για ένα λογισμικό υψηλής επιστημονικότητας το οποίο δεν είναι εύκολο να κατασκευαστεί από τον οποιονδήποτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κατάλαβα το δεύτερο ερώτημά σας.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Για να φτιάξει ένα τέτοιο λογισμικό το οποίο να είναι συμβατό και με το πρόγραμμα της Ericsson και να δουλεύει έτσι, υπάρχουν λίγοι άνθρωποι στον κόσμο οι οποίοι μπορούν να το καταφέρουν αυτό. Ρωτάω αν έχει ζητηθεί διεθνής συνδρομή, δηλαδή, συνεργασία με αμερικάνικες, βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για να διερευνηθεί το ίχνος του αποτυπώματος αυτό στο λογισμικό. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίο από ένα λογισμικό μπορούν να καταλήξουν και στον κατασκευαστή του. Αυτό ρωτάω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπα και προηγουμένως, όλα τα στοιχεία τα οποία αποτελούν αντικείμενο της έρευνας, ερευνώνται και θα ερευνηθούν. Τα στοιχεία φυλάσσονται. Δεν έχει καταστραφεί τίποτε. Βεβαίως, θα συνεχιστεί η έρευνα, γιατί είπαμε και πριν ότι η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοι ενημερώθηκαν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα νωρίτερα σε ερωτήματα για το ποιοι ενημερώθηκαν και είπα ποιοι έχουν ενημερωθεί.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: (Δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η έρευνα ήταν αστυνομικής και δικαστικής φύσεως εκεί που (δεν ακούγεται). Επίσης ενημερώθηκαν, όπως είπα και προηγουμένως, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και έγιναν οι αντίστοιχοι και προβλεπόμενοι έλεγχοι.

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο ζητήματα τεχνικής φύσεως. Κύριε Βουλγαράκη, οι άνθρωποι που επικοινωνήσατε μαζί τους για να δείτε που τηλεφωνούσαν έστω και εκ των υστέρων χωρίς να γνωρίζουν οι ιδιώτες, έδωσαν κανένα διευκρινιστικό στοιχείο, αν είχαν απαντηθεί έστω κάποιες από αυτές τις κλήσεις τους, από ποιους απαντήθηκαν και τι κατέδειξε η έρευνα στα 2 @ 3 καταστήματα που αποκτήθηκαν αυτά τα κινητά τηλέφωνα; Μας είπατε στην «Ήβη», στη Νέα Ιωνία κτλ.

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ο. κ. Λαμπρόπουλος, επειδή καλύπτει το αστυνομικό ρεπορτάζ, δίνει ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Το πρώτο πράγμα που μας εντυπωσίασε όταν πήραμε τη λίστα των τηλεφώνων ήταν ότι οι κλήσεις αυτές ήταν δευτερολέπτων, που σημαίνει ότι δεν υπήρχε συνομιλία στα τηλέφωνα αυτά. Δηλαδή οι κλήσεις που δέχονταν τα τηλέφωνα αυτά από την ομάδα Β, η οποία ήταν και προς διερεύνηση. Διότι η ομάδα Α ήταν το δικό μου τηλέφωνο, του κ. Παπαληγούρα, του κ. Σπηλιωτόπουλου κτλ. Ήταν γνωστά τα τηλέφωνα αυτά. Η δεύτερη όμως ομάδα που ψάχναμε, ήταν κλήσεις δευτερολέπτων. Ένα δευτερόλεπτο, ενάμιση δευτερόλεπτο. Δεν ήταν κλήσεις κανονικές. Οπότε η πρώτη αίσθηση ήταν ότι μήπως με αυτές τις κλήσεις δινόταν κάποιος κωδικός ή ενεργοποιήτο ένα σύστημα, ενδεχομένως, μέσω του οποίου θα μπορούσαν να πάρουν κάποια δεδομένα από αυτά τα οποία λέγονταν. Γι` αυτό και ήταν τόσο μεγάλος ο όγκος. Συνεπώς, όταν εμείς κάναμε μια προσέγγιση του τάδε ανθρώπου, ο οποίος χρησιμοποιούσε το τηλέφωνο, την κάναμε γνωρίζοντας και πόσες φορές είχε καλέσει, και πόση ώρα είχε μιλήσει και αν αυτό το τηλέφωνο ήταν, για παράδειγμα, τηλέφωνο το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί και παλαιότερα σε σχέση με αυτό τον αριθμό. Θέλω να πω δηλαδή, ότι έγινε μια πολύ μεγάλη έρευνα στο θέμα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απαντούσαν; Τι είπαν αυτοί; Αυτά τα 3 @ 4 δευτερόλεπτα, τι συνέβαινε;

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έπαιρναν τον Βουλγαράκη, για παράδειγμα, που νόμιζαν πως είχε το τηλέφωνο, αυτός δεν απαντούσε, έλεγε σας μιλάει ο τηλεφωνητής και έκλεινε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αγγλικά, Ελληνικά;

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ελληνικά ήταν όλα αυτά. Μα κι εμείς καλέσαμε πολλές φορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα καταστήματα που πήγατε στη Νέα Ιωνία@;

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ήταν μια προσέγγιση. Δεν υπήρχε@

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω και κάτι ακόμη. Καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα. Υπάρχει μια ένδειξη, λοιπόν, συμμετοχής της Αμερικανικής Πρεσβείας. Και γυρνάω στην περίοδο αυτή, Ιούνιος του 2004. Η Αμερικανική Πρεσβεία, οι Αμερικανοί στην Ελλάδα πιέζουν για να υπάρχουν μέτρα, υπάρχει η αγορά του συστήματος αυτού του C4I από την Αμερικανική κοινοπραξία της (δεν ακούγεται) που έχει παρουσιάσει εμπλοκή, πιέζουν για να είναι ένοπλοι Αμερικανοί εδώ, κάνουν συμφωνίες επί συμφωνιών @αν δεν κάνω λάθος και στο γυμναστήριο του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης εγκαταστάθηκε ένα σύστημα για να υπάρχει on line σύστημα με την CIA- και τώρα υπάρχει σαφής ένδειξη ότι πλέον παρακολουθούσαν και τα τηλέφωνα ολόκληρου του Υπουργικού Συμβουλίου και του Πρωθυπουργού. Και μετά όχι μόνο τελείωσε όλη αυτή η περίοδος των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά συνέχισαν να προχωρούν σ` αυτές τις παρακολουθήσεις και σ` αυτό το τεράστιο δίκτυο. Υπάρχει ένα σχόλιο για όλο αυτό το ζήτημα με ότι είχαμε ζήσει εκείνη την περίοδο με την πίεση των Αμερικανών που τώρα προστίθεται ότι υπάρχει σαφής ένδειξη ότι παρακολουθούσαν και τα τηλέφωνα των Υπουργών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο για την αντιληπτική σας ικανότητα και το πώς καταλήγετε σε συμπεράσματα. Η προκαταρκτική εξέταση διήρκεσε πάρα πολλούς μήνες και προχωράει η δικαστική έρευνα. Θα θεωρούσα πρόχειρο να καταλήξει κανείς σε οποιαδήποτε παρελκυστικά συμπεράσματα. Αυτοί είναι οι μόνοι χαρακτηρισμοί που θα ήθελα να χρησιμοποιήσω σχολιάζοντας το συμπέρασμά σας. Είπα και προηγουμένως ότι είναι δικαίωμά σας να βγάζετε τα όποια συμπεράσματά σας, σε κείμενο, άρθρο, ανάλυση ή ρεπορτάζ. Ρεπορτάζ μάλλον δύσκολο, γιατί το ρεπορτάζ είναι όλα τα στοιχεία που σας δώσαμε σήμερα, ό,τι στοιχεία διαθέτουμε και ό,τι στοιχεία εδόθησαν στη Δικαιοσύνη. Οποιαδήποτε άλλα στοιχεία δοθούν στη Δικαιοσύνη, θα τα ερευνήσει. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό. Θα παρακαλέσω τα συμπεράσματα να είναι αποκλειστικά δικά σας και με μεγαλύτερη προσοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην αστυνομική έρευνα που έγινε, που συνεχίζεται και που θα συνεχιστεί, συμμετείχαν, συμμετάσχουν ή θα συμμετάσχουν μέλη διωκτικών αρχών ξένων χωρών και ποιών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ερωτηθεί τουλάχιστον τρεις φορές το θέμα και έχει απαντηθεί από τον κ. Βουλγαράκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να διευκρινίσουμε τελικά, ποια περίοδο έγιναν αυτές οι υποκλοπές. Είπατε το κρίσιμο δίμηνο των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Παπαληγούρας χρησιμοποίησε και μια φράση, προγενέστερα. Το «προγενέστερα» πάει και πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές; Επί ΠΑΣΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας διαβάσω τι σας είπα στην αρχή. Και αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένα σοβαρό θέμα, αλλά το είπα πολύ ξεκάθαρα στην αρχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου, αυτό δεν το είπατε. Το «προγενέστερα» σημαίνει και 5 χρόνια πριν ας πούμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας διαβάσω τι είπα στην αρχή, εφόσον δεν το ακούσατε στην καλύτερη των περιπτώσεων. Λέω: Το δε χρονικό διάστημα των παρακολουθήσεων προσδιορίζεται σύμφωνα με τις συλλεγείσες πληροφορίες στις περιόδους πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 και κατά πάσα πιθανότητα έως την ανακάλυψη της ενέργειας, δηλαδή, το Μάρτιο του 2005. Σε ερώτημα άλλου συναδέλφου σας, προηγουμένως, για το παρελθόν, επίσης απάντησα. Άρα, λοιπόν, τίθεται ένα ερώτημα το οποίο έχει απαντηθεί τουλάχιστον δύο φορές σ` αυτή την αίθουσα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας πείτε -δεν ξέρω αν από τα συμφραζόμενα προκύπτει, αλλά θα ήθελα αν ξέρετε να μου το πείτε ακριβώς- τα περισσότερα από αυτή τη λίστα των κινητών τηλεφώνων που παρακολουθούνταν, ήταν τηλέφωνα προσωπικά ή υπηρεσιακά; Δηλαδή, αριθμοί υπηρεσιακοί ή προσωπικοί; Γιατί κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ένα προσωπικό και ένα υπηρεσιακό. Προκύπτει κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το είπε και ο κ. Βουλγαράκης. Ήταν και το ένα και το άλλο.

ΤΕΡΖΗΣ: Θέλω να ρωτήσω το εξής. Μετά από αυτή την αποκάλυψη, τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στη συνεργασία των ελληνικών αρχών ασφαλείας και των αμερικανικών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ετέθη τέτοιο θέμα. Έχω απαντήσει ήδη στα ερωτήματα αυτά. Εκείνο το οποίο τίθεται ενώπιόν μας είναι: Πρώτον, η διερεύνηση περαιτέρω ενός σημαντικού θέματος. Δεύτερον, η τυχόν ανάγκη δημιουργίας περαιτέρω θεσμικών δικλείδων και αυτή θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Τρίτον, εκείνο που ετέθη ενώπιόν σας και ενώπιον του ελληνικού λαού σήμερα, ήταν η πραγματοποίηση μιας σαφούς πολιτικής δέσμευσης του κόμματος που σήμερα κυβερνά: O πολίτης θα γνωρίζει, ο πολίτης δικαιούται να γνωρίζει, ο πολίτης θα ενημερώνεται με διαφάνεια σε όλους τους τομείς.

Σας ευχαριστώ.

Η λίστα παρακολουθούμενων προσώπων και συνδέσεων είναι η εξής:

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΕΞ.

ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΗΛΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤ.

ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓ.

ΒΑΛΙΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΔΗΜΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΝ.

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΩΝ/ΝΟΥ

ΜΑΡΑΒΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΩΑΝ.

ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΜΕΙΝΤΑΝΗ ΜΑΡΙΝΑ

ΜΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝ.

ΚΟΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΝ.

ΒΑΛΛΗΝΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΦΕΡΓΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΥΡΩΝΟΣ

ΧΟΡΕΥΤΑΚΗ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΑΘΑΝ.

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΛΑΣ

ΜΑΚΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΒΙΤΟΥΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΙΩΑΝΝΗ

ΡΟΥΜΠΙΝΙΔΟΥ ΜΙΛΑΝΑ

ΒΟΥΤΣΙΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΛΑΥΔΙΩΝΟΣ

ΚΑΚΟΤΑΡΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΗΦΑΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΚΟΥΛΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ

ΤΣΙΛΙΜΑΝΤΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΝΙΚΟΛΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΝΟΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΣΟΝΤΙΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝ.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΚΗΣ ΕΜΜ. ΑΓΓΕΛΟΣ

ΜΟΚΤΑΡ ΡΑΜΖΙ

ΙΣΚΙΑΡ ΑΤΤΙΛΑ

ΜΑΛΟΥΜ ΜΟΧΑΜΑΤ ΟΥΝΤΙΝ

ΑΝΤΟΥΛΑΧ ΤΖΑΜΑΛ

ΧΟΥΣΕΙΝ ΜΟΧΑΜΕΤ ΣΑΝΤΙΚ

ΜΟΧΑΜΑΤ ΜΕΙΜ

ΧΟΥΣΕΙΝ ΜΟΧΑΜΕΝΤ

ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΑΧΜΑΝΤ ΤΑΡΕΚ

ΚΑΝΤΙΡ ΑΡΗΣ

THAIR HERMIZ

CHADI AYOUPI


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 3 February 2006 - 14:05:34 UTC