Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-02-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλό μήνα.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 11:00, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβίας-Μαυροβουνίου κ. Σβέτοζαρ Μάροβιτς.

@Στις 14:30 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Gazprom κ. Αλεξέϊ Μίλερ. Στη συνάντηση θα παρευρίσκεται και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Με τη νέα κυβέρνηση, πότε θα συναντηθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω, τι θέλετε να πείτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτά που φημολογούνται ότι θα αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο για το θέμα του ανασχηματισμού. Ό,τι είχαμε να πούμε, το είπαμε.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη χθεσινή κίνηση των τραπεζιτών για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την απόφασή τους να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις ανά τράπεζα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις συμβάσεις. Αυτό είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Ανεξαρτήτως του αν παρεμβαίνει ή όχι, υπάρχει όμως ένα θέμα, «ανοίγει παράθυρο» για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Αυτό δεν προβληματίζει την κυβέρνηση; Γιατί μέχρι σήμερα υπήρχε ένα σταθερό καθεστώς ως προς τον τρόπο που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις. Αν αλλάξει αυτό στις τράπεζες, ανοίγει ο δρόμος να αλλάξει και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Αυτό δεν σας προβληματίζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Σας λέω ότι αυτά είναι θέματα που αφορούν τους κοινωνικούς εταίρους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν τις τράπεζες@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα ότι δεν παρεμβαίνουμε στις συμβάσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Να ρωτήσω το εξής: Τρεις από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο διάλογο και στην ουσία αρνούνται τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αν δεν κάνω λάθος είναι η Εθνική, η Εμπορική και η Αγροτική, στις οποίες συμμετέχει το κράτος, θέλετε να πείτε ότι δεν έχουν έρθει σε απευθείας επικοινωνία με κάποιον υπουργό της κυβέρνησης, με τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Αλογοσκούφη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλες οι τράπεζες -και αυτές που αναφέρατε- λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θέλετε να πείτε ότι και οι διοικήσεις των τραπεζών, ο κ. Αράπογλου εν προκειμένω@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εδώ έχουμε μια συνολική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, τόσο από την πλευρά του ΣΕΒ για τις κλαδικές συμβάσεις, όσο και από την πλευρά, τώρα, των τραπεζιτών. Η κυβέρνηση είναι ουδέτερος παρατηρητής σε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω σε τι αναφέρεστε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει η αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει φτιάξει αυτό το πολιτικό πλαίσιο@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η αίσθηση, στην οποία αναφερθήκατε αποτελεί προφανώς δικό σας σχόλιο, το οποίο και μπορείτε να κάνετε εκεί όπου εργάζεστε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αληθεύει η πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον κ. Βουλγαράκη για τις αλλεπάλληλες επιτυχίες της αστυνομίας τον τελευταίο καιρό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα θέλατε ίσως να μειδιάσω με αυτό το οποίο είπατε;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θέλω να σχολιάσετε τα τεκταινόμενα. Χθες, μόλις, είχαμε δύο περιστατικά: Ένα με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ και ένα με την τράπεζα. Αποτέλεσμα, μηδέν. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε άλλα. Να σας τα θυμίσω;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι θέλετε να πείτε με αυτό;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ότι καταγράφεται στο παθητικό της κυβέρνησης ο τομέας δημόσιας ασφάλειας και αν η κυβέρνηση ή ο Πρωθυπουργός πρόκειται να πάρει κάποια μέτρα. Δεν αναφέρομαι σε ανασχηματισμό. Να δώσει περισσότερη έμφαση στην ασφάλεια των πολιτών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι πολίτες στην Ελλάδα αισθάνονται ασφαλείς.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Πολυζωγόπουλος δεν αισθάνεται ασφαλής. Ήταν στο κέντρο της Αθήνας, κυκλοφορούσαν άνθρωποι με ρόπαλα και με κράνη ελεύθερα. Διέσχισαν μια μεγάλη απόσταση και δεν υπήρχε κανένας να προστατέψει τους πολίτες. Και μάλιστα στο συγκεκριμένο σημείο είναι και το γραφείο του κ. Βουλγαράκη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μη δημιουργείτε, παρακαλώ, εντυπώσεις με γενικόλογες τοποθετήσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Καμία εντύπωση δεν δημιουργώ. Επισημαίνω ότι στην οδό Ναυαρίνου είναι και το γραφείο του κ. Βουλγαράκη. Θα μπορούσε να υπήρχε εκεί μια φρουρά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες του συγκεκριμένου συμβάντος το οποίο, όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση, δια στόματος του κ. Ρουσόπουλου, από την πρώτη στιγμή στη Βουλή καταδίκασε απερίφραστα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο υπουργός Απασχόλησης κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε σήμερα σε Μέσα Ενημέρωσης και χαρακτήρισε την περιοχή των Εξαρχείων «γκέτο». Ζήτησε μάλιστα αυτό το «γκέτο» να διαλυθεί. Θέλω να ρωτήσω, εάν είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ξεκαθάρισμα αυτών που λέμε «γνωστών αγνώστων» στα Εξάρχεια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου τη συγκεκριμένη δήλωση στην οποία αναφέρεστε. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιβάλλονται η τάξη και ο νόμος, όπου αυτό απαιτείται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς η κυβέρνηση παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων από τη στιγμή που με το νόμο για τις ΔΕΚΟ καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις με το άρθρο 14; Και επιπλέον οργανώνει το διάλογο για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα οποία καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο τρόπος με τον οποίον παρουσιάζετε το θέμα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το άρθρο 14 αναφέρεται ρητά σε συγκεκριμένη ομάδα επιχειρήσεων ΔΕΚΟ. Παρέχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα στις δύο πλευρές να καθίσουν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, προς εξεύρεση μιας κοινής συνισταμένης, ώστε να εξασφαλιστεί το μέλλον και η λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων. Και αν αυτό δεν γίνει, τότε το θέμα ρυθμίζεται δια νόμου. Δεν καταργούνται, λοιπόν, όπως λέτε@

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άρα το κράτος τις καταργεί στην πράξη τις συλλογικές συμβάσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ. Δημιουργείτε εδώ μέσα λανθασμένες εντυπώσεις περί δήθεν καταργήσεως των συλλογικών συμβάσεων συνολικά. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει στο συγκεκριμένο νόμο και ειδικότερα στο άρθρο 14, το οποίο και επικαλεστήκατε, πουθενά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό το λένε και οι συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας. Και σήμερα τους άκουσα να το επαναλαμβάνουν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ σας λέω τι προβλέπει ο νόμος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Διαβάζουμε κι εμείς τους νόμους, αλλά πείτε μας ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τις συλλογικές συμβάσεις. Είστε υπέρ των συλλογικών συμβάσεων ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται για τις συμβάσεις αφορούν τους κοινωνικούς εταίρους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εμπλέκεται και η κυβέρνηση στο θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατά τη δική σας αντίληψη, όχι, όμως κατά τη δική μας. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης απέναντι στις συλλογικές συμβάσεις, ως θεσμός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν κατάλαβα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Λυπάμαι αν δεν καταλάβατε, αλλά μετά από τόσες απαντήσεις, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι με τη θέση αυτή ότι αφορά τους κοινωνικούς εταίρους, δημιουργείται η αίσθηση ότι αφήνετε τους εργαζόμενους απροστάτευτους απέναντι στις επιδιώξεις των εργοδοτών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι πως καταλήγετε σε τέτοια αβάσιμα συμπεράσματα.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Όταν λέτε ότι είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων οι διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις, αφήνετε τους εργαζόμενους σε θέση άμυνας απέναντι στους εργοδότες που θέλουν να καταργηθούν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αμφισβητείτε δηλαδή τη δύναμη των επιχειρημάτων και την ικανότητα των εργαζομένων να διεκδικήσουν με διαπραγματεύσεις τα δικαιώματά τους; Είναι περίεργη άποψη αυτή. Εσείς μπορείτε να το αμφισβητείτε. Εγώ, πάντως, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δεν το αμφισβητώ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το ερώτημα είναι λίγο διαφορετικό και δεν μας έχετε απαντήσει. Λέμε ότι είναι ένα μείζον θέμα η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση; Λέτε ότι είναι θέμα μόνο των κοινωνικών εταίρων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε αυτό δεν έχετε απαντήσει. Τουλάχιστον σε εμένα δεν απαντήσατε. Μου είπατε ότι δημιουργώ εντυπώσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ ότι είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων στο οποίο δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο πάνω σ` αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς είναι δυνατόν σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, από τη στιγμή που καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας να μην ισχύει ο νόμος του ισχυρότερου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με εκπλήσσει ότι ειδικά εσείς αμφισβητείτε για μια ακόμη φορά, το δικαίωμα και την ικανότητα των εργαζομένων να διεκδικούν με διαπραγματεύσεις αυτό το οποίο θέλουν να διεκδικήσουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος υπέρ της εργοδοσίας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εσείς δηλαδή δεν αμφισβητείτε την ικανότητα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται τη σφαγή τους γιατί αυτό θα γίνει με τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μην ξεχνάτε ότι οι εργαζόμενοι έχουν συγκεκριμένες απόψεις επί αυτών των θεμάτων, που δεν είναι πάντα ταυτόσημες με την γραμμή, που εσείς εκφράζετε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή δεν καλύφθηκε από την απάντησή σας, στο θέμα Πολυζωγόπουλου, επανέρχομαι. Απορώ ή νομίζω η απορία μπορεί να είναι και άλλο, πώς και ενώ έχει περάσει περίπου ένα 24ωρο, δεν έχει γίνει καμία σύλληψη παρά τις ενέργειες της αστυνομίας. Γιατί έγινε σε ένα χώρο, όπου βεβαίως δεν είναι ότι είναι δύο ή τρεις άνθρωποι μόνο. Είναι ένας χώρος που κυκλοφορεί πολύς κόσμος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη. Όταν έχουν να ανακοινώσουν κάτι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Ελληνική Αστυνομία, θα το κάνουν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δηλαδή υπάρχει η αίσθηση ότι θα ανακοινώσει κάτι γρήγορα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα: Οι ανακοινώσεις θα γίνουν, όταν υπάρξει κάτι προς ανακοίνωση.

ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Η κυβέρνηση προβληματίζεται για το γεγονός ότι παρά του ότι έχει περάσει ενάμιση χρόνος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν λειτουργεί κανένα από τα πανάκριβα μέτρα ασφαλείας που πληρώσαμε στο λιμάνι του Πειραιά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, για θέματα συστημάτων ασφαλείας υπάρχουν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Είχα κάνει πρόσφατα μια σύντομη αναφορά. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο πάνω σε αυτό το θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι διαπραγματευόμαστε, με συγχωρείτε, γιατί έχουν τελειώσει οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Τι διαπραγματευόμαστε; Υπάρχει μια σύμβαση, η οποία προέβλεπε ότι η συγκεκριμένη εταιρία, δεν ξέρω πώς λέγεται αυτή, ή όποια εταιρία, έπρεπε να έχει παραδώσει αυτά τα συστήματα εν λειτουργία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν έχω καταλάβει, αυτή τη στιγμή τι διαπραγματευόμαστε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ειδικό θέμα και θα σας παρακαλούσα να απευθυνθείτε στα αρμόδια Υπουργεία.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εννοείτε για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν έχω να πω τίποτε άλλο πάνω σε αυτό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μιλάτε για το C4I;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είχα αναφερθεί σε αυτό το θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Άρα και σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι που θα λάβει μέρος και ο κ. Μαρκογιαννάκης, αν δεν κάνω λάθος, για το λόγο για τον οποίο τέλος πάντων κλήθηκε πάλι ως άτυπος σύμβουλος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν εκλήθη ως άτυπος σύμβουλος. Κλήθηκε με τον τρόπο με τον οποίο έχω περιγράψει σ` αυτή την αίθουσα, όταν ετέθη το θέμα, προ δύο εβδομάδων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις, σχετικά με το C4I;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ειδικό θέμα. Παρακαλώ, απευθυνθείτε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς σχολιάζετε η κυβέρνηση το γεγονός ότι οι έξι τράπεζες που δεν προσέρχονται στις συζητήσεις για τις συλλογικές κλαδικές διαπραγματεύσεις, το πρώτο 9μηνο του 2005 είχαν αύξηση κερδών 45%, δύο δις ευρώ, περίπου 7.500 εκατ. την ημέρα, δηλαδή τα κέρδη αυτά για την κυβέρνηση δεν είναι αρκετά δέκα φορές πάνω από τον πληθωρισμό. Δεν είναι αρκετά αυτά τα κέρδη και δικαιολογείται παραπέρα η μείωση του εργατικού κόστους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω την κερδοφορία καμιάς επιχείρησης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα αυτός υποτίθεται, είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Το έχει πει ο Πρωθυπουργός. Ο στόχος είναι η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας για να έρθουν καλύτερες θέσεις εργασίας κτλ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω: Δεν θα σχολιάσω την κερδοφορία καμιάς απολύτως επιχείρησης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ρωτάω λοιπόν, ότι αν αυτά τα κέρδη δεν είναι αρκετά και η κυβέρνηση ευλογεί την επιδίωξη των τραπεζών για να μειώσουν παραπέρα το εργατικό κόστος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα στο θέμα: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις συμβάσεις. Αυτό είναι θέμα που αφορά τους κοινωνικούς εταίρους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί δεν υπογράφει αφού σέβεται το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, γιατί δεν υπογράφει συλλογικές συμβάσεις με την ΑΔΕΔΥ, που αφορά το σύνολο του δημόσιου τομέα και είναι δική της αρμοδιότητα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το συγκεκριμένο θέμα, παρακαλώ, να απευθυνθείτε στο υπουργείο Εσωτερικών.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Με αυτό που λέτε όμως ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει, το ΠΑΣΟΚ βρίσκει αφορμή, δεν ξέρω αν είναι και η πραγματική αιτία να σας κατηγορήσει ότι εσείς δημιουργείτε με τις αποφάσεις σας και με τη στάση σας ένα πολιτικό πλαίσιο που επιτρέπει στους εργοδότες να καταργούν κεκτημένα των εργαζομένων. Και σας αποδίδει ευθύνες για όλες αυτές τις κινήσεις των εργοδοτών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ καλά θα κάνει να ασχοληθεί με ότι δεν έκανε τα πολλά χρόνια που βρέθηκε στην εξουσία και με τις μεγάλες παραλείψεις της δικής του διακυβέρνησης. Ας αφήσει τον ελληνικό λαό να κρίνει, όπως κρίνει ήδη, πολύ θετικά το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή είπατε για το μεταρρυθμιστικό έργο, δηλαδή αυτή η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων εντάσσεται κατά την άποψή σας στο μεταρρυθμιστικό έργο; Και αν θέλετε, η ερώτησή μου είναι η εξής: Σας προβληματίζει ότι αυτή η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων γίνεται επί κυβέρνήσης της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον: Εγώ δεν μίλησα για καμία απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Αυτή είναι μια δική σας φράση, την οποία εγώ, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, απορρίπτω. Και δεύτερον: Μίλησα γενικά για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι πολλές και τα αποτελέσματα των οποίων είναι ήδη πολύ απτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει πρόβλημα η πολιτική ηγεσία των δύο Γραμματειών με τους δημοσιογράφους που εργάζονται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, κανένα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί τότε τους υποβαθμίζει και τους αποκλείει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ούτε τους υποβαθμίζει, ούτε τους αποκλείει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό γίνεται με διάφορες διατάξεις που περνά σε νομοσχέδια, τους αποκλείει από τα Γραφείου Τύπου Εξωτερικού, ως επικεφαλείς, και τώρα βάζει και άλλους μέσα στις δημοσιογραφικές διευθύνσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι ισχυρισμοί σας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έδωσε σε όλα αυτά απαντήσεις ο κ. Ρουσόπουλος κατά τη συζήτηση που άρχισε χθες στη Βουλή, όπου συζητήθηκε, επί της αρχής, το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει αυτές τις διατάξεις. Αυτή τη στιγμή συζητείται κατ` άρθρο. Θα ήθελα, σε αυτό που είπατε, να πω με απόλυτη σαφήνεια: Δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός των δημοσιογράφων, οι οποίοι απασχολούνται στις δύο Γενικές Γραμματείες. Μπορούν -όπως και παλαιά- να αναλάβουν τη διεύθυνση Γραφείων Τύπου Εξωτερικού.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μιλά για ΠΕ. Το είδαμε το νομοσχέδιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ με απόλυτη σαφήνεια. Επ` αυτού, άλλωστε, έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα και ο κ. Ρουσόπουλος. Δεν έχω να προσθέτω τίποτε άλλο.

ΒΛΑΧΟΣ: Εδώ μιλάμε για νομοσχέδιο, δεν είναι θέμα του τι είπε ο κ. Υπουργός. Εδώ υπάρχει γραπτό και το γραπτό λέει άλλα πράγματα. Αυτό που θα μετρήσει και αυτό που θα ισχύσει είναι το γραπτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα για το συγκεκριμένο ζήτημα που θέτετε.

ΚΟΡΑΗ: Έχω δύο ερωτήσεις: Η κυβέρνηση από τον περασμένο Ιούνιο, με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, από το ασφαλιστικό του ΟΤΕ, από την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ, στη συνέχεια το ασφαλιστικό των τραπεζών, τις εργασιακές ρυθμίσεις, που είχαμε για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το ωράριο στη συνέχεια, δεν δίνει την αίσθηση ότι στρώνει το χαλί για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πού βλέπετε να υπάρχει κάτι τέτοιο;

ΚΟΡΑΗ: Σαφώς και το βλέπω, γι αυτό και το λέω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ξεχνάτε, προφανώς, ότι οι ρυθμίσεις στον ΟΤΕ, στο πρώτο θέμα το οποίο θέσατε, έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

ΚΟΡΑΗ: Ξεχνάτε, όμως, ότι οι ίδιοι εργαζόμενοι βρέθηκαν από τους συναδέλφους τους στο στόχαστρο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι θέμα των συναδέλφων τους. Εγώ δεν θέλω σε καμία περίπτωση να αμφισβητήσω το δικαίωμα που έχουν οι εργαζόμενοι σε έναν συγκεκριμένο χώρο, και, εν προκειμένω, στον ΟΤΕ, να διεκδικούν με τον πιο πρόσφορο τρόπο τα δικαιώματά τους. Οι εργαζόμενοι σε έναν χώρο ασφαλώς και έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και τη θέσπιση ρυθμίσεων, με τρόπο που επιλέγουν οι ίδιοι.

ΚΟΡΑΗ: Βρέθηκαν στο στόχαστρο διότι αποφάσισαν για το μέλλον των συναδέλφων που δεν έχουν προσληφθεί ακόμα στον ΟΤΕ. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχει τεθεί και από το ΠΑΣΟΚ. Έχουν διαγραφεί και μέλη των εργαζομένων, των συνδικαλιστών, σας θυμίζω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας θυμίζω, όμως, για μια ακόμη φορά, ότι οι εργαζόμενοι, σε αυτήν αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους και συνήψαν συμφωνίες για τις οποίες έκριναν ότι εξυπηρετούν ακριβώς τα δικαιώματά τους και το συμφέρον τους. Και δεν θα ήθελα, σε καμία περίπτωση, εγώ τουλάχιστον, να αμφισβητήσω αυτό το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

ΚΟΡΑΗ: Στρώνετε ή δεν στρώνετε το χαλί για πλήρη ανατροπή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Κανένα «χαλί δεν στρώνεται», απολύτως, κανένα. Αυτό είναι μια αυθαίρετη ερμηνεία.

ΚΟΡΑΗ: Η δεύτερη ερώτησή μου: Την περασμένη Παρασκευή είπατε, σε σχέση με τον ανασχηματισμό ότι «ισχύει αυτό που είπε λίαν προσφάτως ο Πρωθυπουργός», θυμάμαι πάρα πολύ καλά την έκφρασή σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλιστα.

ΚΟΡΑΗ: Σε ποια περίοδο αναφερόσασταν; Το «λίαν προσφάτως» σε ποια περίοδο αναφερόταν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπε χθες ο κ. Ρουσόπουλος, και όσα έχω πει εγώ την περασμένη εβδομάδα.

ΚΟΡΑΗ: Ναι, εγώ γι εσάς μιλάω. Αφήστε τον κ. Ρουσόπουλο, λείπει κιόλας από την αίθουσα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού. Κανείς άλλος δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη, και πολύ περισσότερο εγώ από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου να εκφέρω γνώμη για το θέμα του ανασχηματισμού.

ΚΟΡΑΗ: Δεν θέλουμε γνώμη. Θέλουμε μια πληροφορία και μια διευκρίνιση στις δικές σας δηλώσεις. Τι εννοείτε με το «λίαν προσφάτως».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως και δεν πρόκειται να ερμηνεύσω τον εαυτό μου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό που είπατε μόλις τώρα, διαφωνεί ή τουλάχιστον έρχεται -αν όχι σε μεγάλη αντίθεση- σε μερική αντίθεση με αυτό που είπατε μια εβδομάδα πριν. Στο οποίο@.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καθόλου. Θέλετε να ανατρέξουμε; Σας είπα ακριβώς το ίδιο πράγμα με ακριβώς τα ίδια λόγια.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι δεν είπατε ότι είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού. Είχατε πει ότι «σας παραπέμπω στις τελευταίες δηλώσεις του Πρωθυπουργού που έγιναν λίαν προσφάτως».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να ανατρέξετε στην απομαγνητοφώνηση εκείνης της ημέρας. Εν πάση περιπτώσει, για τον ανασχηματισμό ό,τι είχαμε να πούμε, το είπαμε. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι προφανές ότι είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού να κάνει ανασχηματισμό. Άρα, εφόσον δεν τον κάνει, σημαίνει ότι είναι πολύ ευχαριστημένος και ικανοποιημένος από τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στην προχθεσινή δήλωση του κ. Ρουσόπουλου, με τον οποίο είχατε μεγάλο διάλογο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι οι δράστες της επίθεσης κατά του κ. Πολυζωγόπουλου πήραν το κινητό του τηλέφωνο και με βάση τον κατάλογο που είχε μέσα, απείλησαν πρόσωπα της πολιτικής και της δημοσιογραφίας. Ένα από αυτά τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο είναι και ο υφυπουργός Απασχόλησης κ. Γιακουμάτος. Ισχύει αυτό το περιστατικό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω τέτοια στοιχεία. Αυτά είναι στοιχεία που αφορούν την αστυνομική έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η προηγούμενη τοποθέτησή σας για το δικαίωμα των εργαζομένων σε έναν χώρο να μπορούν να διεκδικούν και να συνάπτουν διεκδικήσεις μπορεί να εκληφθεί και ως προτροπή της κυβέρνησης για επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μια διαπίστωση έκανα. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά αυτή ταυτόχρονα είναι συζήτηση@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας εξήγησα: Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν στους κοινωνικούς εταίρους.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται στις διαπραγματεύσεις, διαφορές των δύο εταίρων. Ωστόσο προβληματίζεται η κυβέρνηση για την έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων και για τις επιπτώσεις που θα έχουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω καμία τοποθέτηση πέραν από όσα είπα εισαγωγικά για το συγκεκριμένο θέμα.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Διευκρινιστικά, όταν λέτε ότι κανείς δεν μπορεί να εκφράσει γνώμη για τον ανασχηματισμό, φαντάζομαι ότι εννοείτε τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα σαφέστατα και το επαναλαμβάνω: Εδώ, σε αυτή την αίθουσα, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ασφαλώς δεν έχω κανένα τέτοιο δικαίωμα. Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα, αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Απλώς ρωτάω αν οι απόψεις που εκφράζουν οι Υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει κάποια δυσαρέσκεια στο Πρωθυπουργικό γραφείο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας έχει πει ο κ. Ρουσόπουλος και εγώ επανειλημμένως, σε αυτή την αίθουσα, δεν μεταφέρουμε ποτέ τα συναισθήματα του Πρωθυπουργού.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτός δεν είναι ο ρόλος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Ο ρόλος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου είναι να παρουσιάζει και να ερμηνεύει την κυβερνητική πολιτική.

ΒΛΑΧΟΣ: Καταρχάς όλο το κυβερνητικό σχήμα και όλη η λειτουργία της κυβέρνηση είναι υπό την επιτήρηση του Πρωθυπουργού. Άρα ο Πρωθυπουργός πρέπει να έχει άποψη αν ο κάθε Υπουργός πάει καλά ή όχι. Ποιος θα μας το μεταφέρει αν ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από τα κριτήρια τα οποία θέτει για τον κάθε Υπουργό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαστε σε αυτή την αίθουσα για να μεταφέρουμε τα συναισθήματα του Πρωθυπουργού.

ΚΟΡΑΗ: Θα επανέλθω στο «λίαν προσφάτως» που είπατε. Το «λίαν προσφάτως» μπορεί να αναφερθεί σε δύο περιόδους. Στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην Κίνα και στις δηλώσεις που έκανε για τον ανασχηματισμό τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Διαλέγετε και παίρνετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς «διαλέγετε και παίρνετε». Δική σας δουλειά είναι η ερμηνεία των δηλώσεών μου, όχι δική μου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 1 February 2006 - 17:05:11 UTC