Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-10-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΟΝΤΟ

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία ασχολήθηκε με δύο θέματα:

-Το πρώτο θέμα αφορά την Περιφερειακή Ανάπτυξη για τις Διοικητικές Περιφέρειες ενόψει του Δ@ ΚΠΣ, ένα θέμα που θα συνεχίσει να συζητείται. Είναι ένα πολύπλοκο θέμα. Πρέπει να γίνει πολύ καλή οργάνωση, η οποία έχει ήδη αρχίσει, για την όσο το δυνατόν καλύτερη απορρόφηση των πόρων.

-Το δεύτερο θέμα αφορά την εξέλιξη του προγράμματος η «Κοινωνία της Πληροφορίας». Και γι` αυτό το θέμα έχει τύχει να μιλήσουμε στο παρελθόν και σύντομα θα γίνουν και άλλες ανακοινώσεις για την πρόοδο του προγράμματος.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 09.00, θα έχει συνεργασία, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μαριέττα Γιαννάκου.

Παρακαλώ να μου υποβάλλεται ερωτήσεις που έχουν σχέση με τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα και στη συνέχεια, όπως γνωρίζετε, έχω παρακαλέσει τον υπουργό Υγείας κ. Νικήτα Κακλαμάνη και τον υφυπουργό Γεωργίας κ. Αλέκο Κοντό να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας για το πολύ ενδιαφέρον θέμα της γρίπης των πουλερικών, το οποίο πιστεύω απασχολεί όλους τους Έλληνες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, βλέπουμε ότι μειώθηκαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ τον Αύγουστο, μέχρι και 75%. Επιβάλλατε μια επαχθέστατη αύξηση στο ΦΠΑ, την οποία κατά τεκμήριο πληρώνουν οι λαϊκές τάξεις και αυτό δεν είναι λαϊκισμός. Αντί τα έσοδα αυτά να πάνε στα Ταμεία του Κράτους, παραμένουν στα ταμεία των αετονύχηδων που φοροδιαφεύγουν. Ποιος θα πληρώσει γι@ αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ότι δεν είναι λαϊκισμός αυτό που ρωτάτε. Θα μου επιτρέψετε να έχω αντίθετη άποψη. Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι η προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι διαρκής. Είναι μια προσπάθεια για την οποία έχουν ανακοινωθεί εδώ και πολύ καιρό σχετικά μέτρα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Η προσπάθεια συνεχίζεται ως την επίτευξη του τελικού στόχου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπάρχει επιστολή από την ΚΟΜΙΣΙΟΝ που λέει ότι η λύση στο Ασφαλιστικό νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό των τραπεζών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δύο ερωτήσεις κ. Εκπρόσωπε. Η πρώτη είναι, εάν στη σημερινή Κυβερνητική Επιτροπή συζητήθηκε ή τέθηκε το θέμα της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τα ΜΜΕ που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα και χθες ότι δεν υπάρχει κανενός είδους αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα ΜΜΕ. Θα μείνω στις χθεσινές δηλώσεις. Σε ό,τι αφορά αυτό καθ` αυτό το ερώτημά σας, όχι βεβαίως δεν ετέθη το θέμα, αφού δεν υπάρχει θέμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η δεύτερη είναι αν υπάρχει πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση από την αποκάλυψη που είχε η εφημερίδα «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» την Κυριακή ότι ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Κεφαλογιάννη υπήρξε διορισμένος από την Χούντα και υμνητής της.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει απαντήσει επαρκώς ο κ. Κεφαλογιάννης. Δεν υπάρχει κανένα θέμα για την κυβέρνηση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Χθες στις ερωτήσεις τις οποίες δεχθήκατε για αυτή την ιστορία της κυβέρνησης με τα ΜΜΕ, είπατε ότι η κυβέρνηση θα είναι πλέον πιο αυστηρή απέναντι στους δημοσιογράφους και στα ΜΜΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα αυτό. Παρακαλώ πολύ να διαβάσετε τις δηλώσεις μου.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν τελείωσα. Θα έλεγα και τα υπόλοιπα. Ότι είπατε αν κατασκευάζονται θέματα, αν τα θέματα δεν αποτυπώνουν ακριβώς την αλήθεια. Αυτό ήθελα να πω. Νομίζω ότι περιγράφω αρκετά καλά την άποψή σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ θα υπάρχει απάντηση, γιατί η απάντηση είπα ότι είναι στοιχείο της Δημοκρατίας και οφείλει κάθε υπουργός, κάθε κυβερνητικό στέλεχος, κάθε πολιτικός εν γένει να απαντά.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σ` αυτό το πλαίσιο της αυστηρότητας εντάσσονται και αγωγές και μηνύσεις κατά ΜΜΕ, το εντάσσετε εσείς αυτό; Ή απλά μόνο στη διάψευση των δημοσιευμάτων, τα οποία εσείς θεωρείται ότι δεν ευσταθούν; Εσείς και όλη η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτάτε να σας πω, αν τηρούνται οι νόμοι ή αν πρέπει να τηρούνται σε μια δημοκρατική Πολιτεία, όπως είναι η δική μας. Το ερώτημά σας παρέλκει.

ΣΤΕΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποια αντίδραση της κυβέρνησης σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «PRESS TIME», για διαγωνισμό που απέρριψε το Ελεγκτικό Συνέδριο, σχετικά με το αιτιολογικό ότι υπάρχει κενό στο ποσό του μειοδότη. Αν υπάρχει κάποια αντίδραση της κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μιχαλολιάκος έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση. Ο διαγωνισμός έγινε με απόλυτη διαφάνεια και με πλήρη σεβασμό στις διαδικασίες. Νομίζω ότι η εφημερίδα δεν είχε τα πλήρη στοιχεία. Σίγουρα πάντως δεν είχε την τελική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου από το οποίο ελέχθησαν όλα όσα αφορούν το διαγωνισμό.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν κατάλαβα την απάντησή σας. Εσείς είστε υπέρ του να κάνουν αγωγές και μηνύσεις οι πολιτικοί στους δημοσιογράφους; Αν και στην περίπτωση που έχουν κακή πληροφόρηση και έχουν γράψει ένα κακό δημοσίευμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει αναλυτικά στο θέμα χθες. Αυτό που με ρώτησε ο συνάδελφός σας, όπως εγώ τουλάχιστον το μετέφρασα ή το ερμήνευσα, είναι αν πρέπει να τηρούνται οι νόμοι. Σε αυτό λοιπόν πήρε απάντηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, εγώ λέγομαι Βλάχος και απαντάτε στην δική μου ερώτησή. Δεν ξέρω τι απαντήσατε στον κ. Σαραντάκο. Εγώ ρωτώ. Είστε υπέρ της κατάθεσης αγωγών ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θα προτείνω σε κανένα κυβερνητικό στέλεχος, σε κανένα πολιτικό πρόσωπο, τον τρόπο της αντίδρασής του.

ΒΛΑΧΟΣ: Το αφήνετε, όμως, ανοιχτό να το κάνει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν έχει το νόμιμο δικαίωμα, γιατί όχι.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε για τη διευκρίνιση. Είναι προφανές ότι δεν σας ρώτησα και δεν θα μπορούσα ποτέ να ρωτήσω αν ευθύνονται οι νόμοι στο ελληνικό κράτος. Σας ρώτησα απλώς αν στο πλαίσιο της αυστηρότητας το οποίο είπατε χθες, εντάσσεται και αυτό. Εντάσσεται η αγωγή@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η δεύτερη φορά που αναφέρετε διαφορετικά τη δήλωση που έκανα χθες. Χθες, λοιπόν, μίλησα για απαντήσεις και είπα ότι κάθε ένα πολιτικό στέλεχος απαντά με τον τρόπο που εκείνο νομίζει. Άλλο στέλεχος μπορεί να απαντήσει με μεγαλύτερη αυστηρότητα. Και θα υπάρχουν απαντήσεις από στελέχη της κυβέρνησης ή από άλλα πολιτικά στελέχη με αυστηρότητα. Αυτό όπως το μεταφράζετε εσείς, είναι μια τελείως διαφορετική εικόνα. Ουδέποτε είπα ότι πρέπει να γίνει αυστηρότερη η σχέση αυτή την οποία περιγράψατε. Κάθε πολιτικό στέλεχος μπορεί να απαντά όπως εκείνο κρίνει. Δεν περιμένει από εμένα την άδεια, ούτε από εσάς, ούτε από κανέναν άλλο.

ΒΛΑΧΟΣ: Το τελευταίο διάστημα είχαμε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να κάνουν διάφορες ερωτήσεις για σκάνδαλα που θεωρούν ότι γίνονται από την πλευρά τη κυβέρνησης. Από χθες, έχουμε και αντιδράσεις βουλευτών. Δηλαδή είδαμε τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο να δίνει στη δημοσιότητα το γραφείο του μια έκθεση με σκάνδαλα όπως τουλάχιστον τα ανέφερε, της περιόδου 2001-2003. Ζούμε ημέρες που οι Πασόκοι βγάζουν σκάνδαλα της Ν.Δ. και οι Νεοδημοκράτες βγάζουν σκάνδαλα των Πασόκων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παυλόπουλος προκλήθηκε και έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση αναφορικά με την περίοδο που είπατε. Τίποτε περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι. Ζούμε λέω μια περίοδο που ο καθένας βγάζει τα σκάνδαλα του άλλου προκειμένου στο τέλος να υπάρξει κοινή συμφωνία να κουκουλωθούν τα πάντα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, έχω απαντήσει. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη επισήμανση που κάνατε, ότι δηλαδή ο ένας βγάζει τα σκάνδαλα του άλλου, θα επισημάνω για μια ακόμη φορά, με τον τρόπο που το έχω επαναλάβει και στο παρελθόν. Δεν είδαμε κανένα σκάνδαλο από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Περιφερειακά ζητήματα τα οποία ανήγαγαν ορισμένοι σε μεγάλα σκάνδαλα, είχαν την άμεση αντίδραση του κόμματος της Ν.Δ. με την δέουσα, για την κάθε περίπτωση, ενέργεια. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις εξ` αυτών, όπως γνωρίζετε, τα πρόσωπα τα οποία κατηγγέλθησαν στάλθηκαν στον Εισαγγελέα από τη Ν.Δ. Δεν είχαμε δει καμία τέτοια αντίδραση στο παρελθόν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα σκάνδαλα είδαμε. Απλώς είδαμε και αντίδραση άμεση. Αυτό μας λέτε. Σκάνδαλα υπήρχαν, αφού τα παραδέχεστε και εσείς. Αφού λέτε ότι αντιδράσατε και αμέσως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχαν καταγγελίες στις οποίες αντέδρασε αμέσως το κόμμα της Ν.Δ.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι. Ξέρετε τι λέει ο κόσμος; Λέει ο κόσμος το εξής: Ότι τώρα η Ν.Δ. θυμήθηκε τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να τρομάξει τους Πασόκους και να σταματήσει το πανηγύρι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη. Αυτό που λέτε, ουσιαστικά αφαιρεί το ένα κομμάτι της απάντησης που σας έδωσα προηγουμένως. Σας είπα λοιπόν, προηγουμένως, ότι ένας υπουργός ερωτήθη ή προκλήθη και έδωσε μια απάντηση. Αυτό κανείς δεν το απαγορεύει.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ήθελα να συνεχίσω λίγο το προηγούμενο ερώτημα, αν θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρχουν ή προβλέπεται από το νόμο να υπάρχουν διαγωνισμοί με κενό το ποσό. Δεν είναι σαν λευκή επιταγή; Εσείς, εάν υπάρχει αυτό -είπατε ότι δεν ξέρετε το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου- υπάρχει περίπτωση να υπάρχει διαγωνισμός@.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ανακοίνωση που έχει εκδώσει ο κ. Μιχαλολιάκος, είναι αναλυτική. Επειδή με ρωτάτε, θα σας πω ότι σε ό,τι αφορά το αναγραφόμενο κομμάτι του σημερινού δημοσιεύματος για τη μη αναγραφή προϋπολογιζόμενης δαπάνης στην προκήρυξη, αφενός μεν αυτό δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία -μιας και με ρωτάτε αν προβλέπεται από το νόμο- αφετέρου δε, η γνώση από την Επιτροπή Ναυλώσεων, αλλά και από την αναθέτουσα Αρχή των προσφερθεισών τιμών στον αντίστοιχο διαγωνισμό, που είχε διενεργηθεί την 20/06/2002, αλλά και η συμπερίληψη στη διακήρυξη των ποσοτήτων των προς μεταφορά καυσίμων, παρείχαν ασφαλή εχέγγυα διαφάνειας, θέση την οποία δέχθηκε και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Νομίζω ότι πήρατε απάντηση. Διαβάστε παρακαλώ την ανακοίνωση του κ. Μιχαλολιάκου που είναι πιο αναλυτική.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επειδή σήμερα επίσης δημοσιεύεται στην εφημερίδα «PRESS TIME» μια επιστολή της οικογένειας του εκλιπόντος Μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας, η οποία απευθύνεται και στον Πρωθυπουργό. Υπάρχει κάποια απάντηση; Φαντάζομαι ότι έχετε διαβάσει το δημοσίευμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να διερευνήσω εάν όντως υπάρχει τέτοια επιστολή στον Πρωθυπουργό και βεβαίως να δω τι έχει συμβεί από το αρμόδιο Υπουργείο. Θα σας απαντήσω αύριο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή καθημερινώς εγκαλείστε, κύριε Εκπρόσωπε για διάφορες παραλείψεις ή «σκάνδαλα», θα ήθελα να μου πείτε αν η κυβέρνηση έδειξε κάποια ολιγωρία ή είχε έλλειμμα επικοινωνιακής πολιτικής ώστε σήμερα οι κατήγοροι τους οποίους εσείς είχατε χαρακτηρίσει όταν ήσασταν αντιπολίτευση, οι κατηγορούμενοι να είναι σήμερα κατήγοροι και να βρίσκεστε σ@ αυτή τη θέση συνεχώς να δικαιολογήσετε ή να εξηγείτε ορισμένες τέτοιες διαδικασίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα συμφωνούσα με το ρήμα «εγκαλούμαι». Θα έλεγα ότι οι δημοσιογράφοι είναι ελεύθεροι να κάνουν ερωτήσεις και να λαμβάνουν απαντήσεις. Αυτό γίνεται καθημερινώς σ@ αυτή την αίθουσα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αναφέρομαι στους δημοσιογράφους, στους πολιτικούς αντιπάλους σας αναφέρομαι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς μας αντιπάλους και δη την αξιωματική αντιπολίτευση, σας έχω πει, πολλές φορές, ότι κάνει μια προσπάθεια ανάδειξης προβλημάτων ή θεμάτων που συνήθως δεν υπάρχουν ή δεν είναι έτσι, υπερβάλλοντας και με περίσσιο θράσος προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Είναι κάτι που το έχω επαναλάβει και θα το ξαναπώ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μας είπατε όμως, αν αισθάνεστε ότι η κυβέρνηση έδειξε ολιγωρία στην απονομή δικαιοσύνης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν απονέμει δικαιοσύνη. Η δικαστική Αρχή είναι αρμόδια να απονέμει δικαιοσύνη. Υποθέσεις σκανδάλων στο παρελθόν όπως γνωρίζετε, έχουν πάρει το δρόμο τους άλλοτε προς τη Βουλή, άλλοτε βεβαίως απερρίφθησαν προτάσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. για να διενεργηθούν έρευνες όπως -ας πούμε- για την Εξεταστική Επιτροπή για το Χρηματιστήριο. Άλλοτε υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας απασχολούν τη Δικαιοσύνη. Ένα πρόσφατο παράδειγμα, όπως γνωρίζετε, είναι η έρευνα που διετάχθη για δύο δημοσιεύματα μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων για πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και χρηματισμό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση πριν από καιρό είχε πει ότι για να χτυπήσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου και ειδικά της θέρμανσης, θα βάλει δακτύλιο σε αντλίες και αυτό το είχε προτείνει και ο κ. Ρεγκούζας. Έφυγε ο κ. Ρεγκούζας, σταμάτησε να το θέλει αυτό η κυβέρνηση; Θα το επιβάλλει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι το θέμα του δακτυλίου όπως λέτε. Εκείνο το οποίο κάνει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών -ήδη έχει ανακοινωθεί άλλωστε- προσπαθεί να ελέγξει την διανομή του πετρελαίου, την πώληση του πετρελαίου κατά τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένα συνολικό μητρώο στους επόμενους μήνες για να είμαστε βέβαιοι πλέον ότι από την επόμενη χρονιά θα έχει παταχθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό η φοροδιαφυγή του πετρελαίου. Μια φοροδιαφυγή που αγγίζει περίπου τα 3 δις ευρώ το χρόνο.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια ερώτηση με δύο παραμέτρους. Επειδή διαβάζω πολλά πράγματα για το βασικό μέτοχο τις τελευταίες ημέρες, αληθεύει ότι περιμένετε εντός δεκαημέρου να κλείσει το θέμα και αληθεύει ότι τελικά το ποσοστό του βασικού μετόχου θα είναι διψήφιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημα, δεν θα απαντήσω γιατί δεν έχω απαντήσει σε κανένα ειδικό ερώτημα που να αφορά τη διαπραγμάτευση που γίνεται εδώ και λίγους μήνες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ακρίβεια για το θέμα του βασικού μετόχου. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, όχι δεν υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο. Η συζήτηση συνεχίζεται.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Να επανέλθω λίγο στο ερώτημα που είχε βάλει ο συνάδελφος κ. Βλάχος. Σήμερα είδαμε στη δημοσιότητα ότι υπάρχει μια έρευνα η οποία ολοκληρώθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αν εσείς θεωρείτε αυτά που διαβάσαμε και αυτά τα στοιχεία που προέκυψαν ότι συνιστούν σκάνδαλα και τι μπορεί να κάνει περαιτέρω η κυβέρνηση. Τι περιθώρια έχετε; Απλά μια πολιτική μομφή ή στην πράξη κάποιοι θα κληθούν να δώσουν απολογία ή θα υπάρξουν και κάποιες ποινές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να απευθύνετε το ερώτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για το αν είναι σκάνδαλο πολιτικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό κρίνεται από τον καθένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα θέμα με τον τέως Υποδιοικητή της ΑΤΕ τον κ. Παπαγεωργίου βουλευτή Πιερίας του ΠΑΣΟΚ. Στη Βουλή η Εισαγγελία Πρωτοδικών με ένα πόρισμα ζητά την ποινική του δίωξη. Σκέφτεται η κυβέρνηση να άρει την ασυλία του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η άρση της ασυλίας ενός βουλευτή είναι ένα θέμα που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η οποία και θα αποφασίσει.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να ξέρω, εάν και άλλα υπουργεία, πρόκειται να προβούν στην ίδια κίνηση που προέβη χθες ο κ. Παυλόπουλος, βγάζοντας κάποιες υποθέσεις του παρελθόντος στο φως της δημοσιότητας. Αν έχετε υπόψη σας, αν σε άλλα υπουργεία δηλαδή υπάρχουν εντός ή εκτός εισαγωγικών σκάνδαλα από το παρελθόν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον υπάρχουν ερωτήματα, θα απαντώνται σε όποιο υπουργείο.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε προηγουμένως απαντώντας στο ερώτημα αν είναι σκάνδαλο, αυτό κρίνεται απ@ τον καθένα. Εσείς πώς το κρίνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω σχόλιο. Αν ήθελα να κάνω θα το είχα κάνει στην προηγούμενη ερώτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν μπορείτε να κάνετε σχόλιο αν θεωρείτε ή η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι σκάνδαλο και πρέπει να πάει μια διαδικασία πολιτική εναντίον υπουργών που ήταν τότε στην κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως μου μαθαίνανε στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, άλλο το μπορώ και άλλο το θέλω. Σας είπα ότι δεν θα κάνω σχόλιο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Είπατε προηγουμένως, αν το συγκράτησα καλά, ότι προκλήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών και έβγαλε την υπόθεση. Έπρεπε να προκληθεί ο υπουργός Εσωτερικών για να βγάλει μια υπόθεση, αν αυτή η υπόθεση είναι ύποπτη μετά από 20 μήνες διακυβέρνησης; Κρατάτε κάβα με σκάνδαλα για να τα χρησιμοποιήσετε όποτε χρειαστεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κρατάμε αυτό το οποίο είπατε. Το βέβαιον είναι ότι όταν υπάρχουν ερωτήσεις, θα δίνονται απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μηχανισμοί των υπουργείων είναι τεράστιοι, τα θέματα είναι πάρα πολλά και βεβαίως αυτή η κυβέρνηση δεν μπήκε σε καμία περίπτωση αναβυθώντας ως πρώτο έργο της δηλαδή το τι γινόταν στο παρελθόν, είναι κάτι που το έχουμε καταγγείλει πλειστάκις όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση. Είναι κάτι που νομίζω στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες πολίτες το έχουν κατανοήσει. Όταν όμως υπάρχει κάποιο ερώτημα ή κάποιο θέμα, που ανακύπτει, βεβαίως θα υπάρχει και η απάντηση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, αποτελεί συνολική πολιτική της κυβέρνησης, ο έλεγχος των όσων παραλήφθησαν από τη νέα κυβέρνηση και η τακτοποίηση των εκκρεμουσών υποθέσεων; Έχει δηλαδή γίνει παρόμοιος έλεγχος όπως έγινε στο Υπουργείο του κ. Παυλόπουλου και σε άλλα υπουργεία; Είναι μια γενική οδηγία που δώσατε στους υπουργός από το Μαξίμου όταν παρέλαβαν ή είναι κάτι που γίνεται τώρα και εφόσον εμφανίστηκαν οι πρώτες περιπτώσεις σκανδάλων εντός ή εκτός εισαγωγικών από τη Ν.Δ.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Νομίζω είναι κάτι στο οποίο εσείς δεν είχατε δώσει ιδιαίτερη σημασία.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε εμείς ή εσείς;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Είναι γενική πολιτική της κυβέρνησης αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Να μην παρεξηγηθώ. Έχουν υπάρξει μια σειρά περιπτώσεων που κατηγγέλθησαν ή ανακοινώθηκαν από πολλούς υπουργούς στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης για διάφορα θέματα. Ας πάρουμε αίφνης ζητήματα θεσμικού πλαισίου. Δεν υπήρξε αλλαγή σε πολλά από τα θέματα τα οποία είχαμε καταγγείλει ως αντιπολίτευση ότι υπέκρυπταν σκανδαλωδώς διάφορες σχέσεις οι οποίες δεν ήταν και οι πιο έντιμες αν θέλετε έτσι. Δεν υπήρχε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, για παράδειγμα λέω, στην ανάθεση των δημοσίων έργων; Υπήρχε. Έχουμε λοιπόν από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση αρχίσει να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας.

ΒΛΑΧΟΣ: Τώρα που στριμωχτήκατε@.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν μιλάμε για θεσμικό πλαίσιο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Άλλο σας ρώτησα. Ρώτησα, εάν γίνεται ή έχει γίνει έλεγχος από την ημέρα που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία στα υπουργεία, για τα πεπραγμένα των προηγουμένων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμώ ότι σε κάθε περίπτωση έχει γίνει έλεγχος. Κάθε υπουργός, όταν ανέλαβε, όφειλε να γνωρίζει τι είναι αυτό που έχει αναλάβει. Όπως σας είπα και προηγουμένως, μιλάμε για μεγάλους διοικητικούς μηχανισμούς. Σας θυμίζω ότι τότε είχαμε αρκετό φόρτο, ώστε να ασχοληθούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όχι μόνο η κυβέρνηση, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπήρχαν, επαναλαμβάνω -γιατί αυτό που ρωτάτε υποκρύπτει δημιουργία εντυπώσεων, δεν είναι προσωπική αιχμή- περιπτώσεις που ανακοινώθηκαν. Δεν δόθηκε το αντίστοιχο ενδιαφέρον -να το πω σε τρίτο πρόσωπο- για να πάρουν δημοσιότητα.

ΒΛΑΧΟΣ: Πότε ανακοινώθηκε αυτό του κ. Παυλόπουλου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εννοούσα το συγκεκριμένο, υπήρχε μια σειρά άλλων θεμάτων.

ΒΛΑΧΟΣ: Τώρα που στριμωχτήκατε πολιτικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου.

ΒΛΑΧΟΣ: Τόσο καιρό τα κρύβατε; Όταν υπάρχει ένα σκάνδαλο και υπάρχει διασπάθιση δημοσίου χρήματος, δηλαδή των πολιτών, ο πολίτης οφείλει να γνωρίζει και να το γνωρίζει από την πρώτη στιγμή. Είναι, λοιπόν, σαφέστατο ότι εσείς κρατούσατε «κάβα» σκανδάλων, όπως σωστά είπε ο συνάδελφος, και τώρα που στριμωχθήκατε τα βγάζετε για να πιέσετε το ΠΑΣΟΚ να σταματήσει να βγάζει και τα δικά σας άπλυτα στη φόρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν έχετε τη διάθεση να κάνετε ρεπορτάζ, σας προσκαλώ να αναδυφήσετε στις εφημερίδες του ενάμιση έτους που παρήλθε ή στις ανακοινώσεις των υπουργείων και να δείτε, για παράδειγμα, εάν ακυρώθηκαν διαγωνισμοί και πόσοι. Αυτό είναι ένα ζήτημα. Ακυρώθηκαν διαγωνισμοί; Τι σημαίνει αυτό; Αν ακυρώθηκαν διαγωνισμοί, σημαίνει ότι κάτι ύποπτο υπήρχε στη διαδικασία αυτή. Αν δεν εδόθη η δημοσιότητα που δίνετε σήμερα, τουλάχιστον σε αυτή την αίθουσα, για τα θέματα αυτά, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Υπήρχαν, λοιπόν, από την πρώτη στιγμή, δημόσια αναφορές σε πολλά υπουργεία για θέματα που παρέλαβε ο κάθε υπουργός και έκρινε ότι δεν θα έπρεπε να συνεχίσουν να κινούνται με τον τρόπο που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν μου απαντήσατε, πότε ξαναέδωσε στη δημοσιότητα αυτό το έγγραφο ο κ. Παυλόπουλος, το οποίο, όπως λέτε, δεν το προσέξαμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν ακούσατε την απάντησή μου, σκεπτόμενος πώς θα κάνετε τη δεύτερη ερώτησή σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Ακουσα. Είπατε ότι δεν προσέξαμε έγγραφα τα οποία είχαν δοθεί στο παρελθόν στη δημοσιότητα. Πείτε μου, λοιπόν, πότε ο κ. Παυλόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα για τα ευρήματα περί σκανδάλων στο πρόγραμμα «Πολιτεία».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, ο κ. Παυλόπουλος έκανε ανακοινώσεις, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την κυβέρνηση, για θέματα που αφορούν το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σας θυμίζω το ένα και μεγαλύτερο θέμα: Η ομηρία χιλιάδων εργαζομένων σε θέσεις συμβασιούχων. Αυτό τι ήταν; Ηταν καλώς γενόμενο από την προηγούμενη κυβέρνηση ή μήπως ήταν ένα πολιτικό σκάνδαλο ολκής; Το ότι δηλαδή επί χρόνια κρατούσε ομήρους χιλιάδες εργαζόμενους, χωρίς να τους σέβεται, χωρίς να σέβεται τους κανόνες ηθικής συμπεριφοράς, χωρίς να σέβεται τους κανόνες και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποκατέστησε ή όχι αυτή η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, αυτή την αδικία ετών; Σταμάτησε ή όχι την ομηρία χιλιάδων εργαζόμενων; Να ένα σκάνδαλο. Και αν αυτό δεν είναι πολιτικό σκάνδαλο, πείτε μου τι άλλο είναι.

ΒΛΑΧΟΣ: Προφανώς, δεν ακούσατε την ερώτησή μου, γιατί σκεφτόσασταν πώς θα απαντήσετε σε αυτό που δεν σας ρώτησε κανείς. Εγώ θα επιμείνω: Στη μομφή που δώσατε στους δημοσιογράφους ότι δεν πρόσεξαν τα θέματα που λένε οι υπουργοί, πείτε μου πότε ακριβώς ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε στον ελληνικό λαό ότι έγινε μεγάλο φαγοπότι, όπως το ανακοίνωσε χθες, μέσα από το πρόγραμμα «Πολιτεία» και εμείς οι δημοσιογράφοι δεν δώσαμε σημασία. Γιατί είναι μομφή αυτό που λέτε για τους δημοσιογράφους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χρησιμοποιήσατε για δεύτερη φορά στην ίδια ερώτηση τη λέξη «μομφή», η οποία ουδέποτε ειπώθηκε από εμένα@

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι η τρίτη φορά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ουδέποτε υπονοήθηκε. Μάλιστα, προηγουμένως, είπα, μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο, ότι δεν δόθηκε μεγάλη διάσταση στη δημοσιότητα. Αυτό δεν αποτελεί μομφή, αποτελεί παρατήρηση της πραγματικότητας.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, δεν μου λέτε πότε το έδωσε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επανέλθω, λοιπόν, στην απάντησή μου στην πρώτη ερώτησή σας. Είπα ότι δόθηκαν μια σειρά θεμάτων. Δεν σας είπα ότι εδόθη το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ότι δόθηκαν μια σειρά θεμάτων. Σας παρακαλώ να διαβάσετε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο για να διαπιστώσετε ότι αυτή ήταν η απάντησή μου από την πρώτη στιγμή. Και εν πάση περιπτώσει -να καταλάβω- είναι κακό που το έδωσε; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα που έδωσε ο κ. Παυλόπουλος την αλήθεια στους Ελληνες πολίτες, να γνωρίζουν πώς κάποιοι διαχειρίστηκαν τα κονδύλια από το πρόγραμμα «Πολιτεία»; Μήπως είναι κακό;

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι κακό που το δίνει, τη στιγμή που ήσαστε στριμωγμένοι πολιτικά και το κρατάτε στα συρτάρια σας τόσο καιρό. Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε αυτό το φαγοπότι, όπως το παρουσίασε χθες ο κ. Παυλόπουλος, έπρεπε ο ελληνικός λαός να ενημερωθεί αμέσως. Αλλιώς, μιλάμε για ένα πολιτικό παιχνίδι, στημένο και με τράπουλα που είναι χαραγμένη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χρησιμοποιείτε βαριές εκφράσεις και νομίζω αν το σκεφτείτε πιο ψύχραιμα μάλλον δεν θα ξανακάνατε την ίδια ερώτηση με την ίδια φρασεολογία. Από την πρώτη στιγμή -επαναλαμβάνω- πολλοί υπουργοί, αν όχι όλοι, προχώρησαν σε μια σειρά ανακοινώσεων και πράξεων. Οπως είπα για παράδειγμα, προηγουμένως, η ακύρωση συμβάσεων. Η αναφορά σε ένα θέμα που αφορά χιλιάδες συμπατριώτες μας, χιλιάδες εργαζόμενους και κατά συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στο θέμα των συμβασιούχων. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία από την πρώτη στιγμή αναφέρθηκαν, δόθηκαν στη δημοσιότητα και είδαν το φως της διαφάνειας από αυτή την κυβέρνηση. Ουδέν έμεινε κρυπτό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μιλάτε για θεσμικές αλλαγές που έγιναν άμα τι αναλήψει της κυβέρνησης. Αλίμονο εάν δεν γίνονταν. Το θέμα είναι άλλο. Καταγγείλατε όργιο διαφθοράς από την προηγούμενη κυβέρνηση. Πόσες από τις υποθέσεις πήγαν στη Δικαιοσύνη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησα για πολιτικό σκάνδαλο. Αυτή είναι η φρασεολογία που χρησιμοποίησα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Παυλόπουλος δεν μιλά για πολιτικό σκάνδαλο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις διαφθοράς, όποτε και όπου υπήρξαν, οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εάν ήταν τόσες πολλές που να μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, άρα δεν είχαμε καθεστώς διαφθοράς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το συμπέρασμα αυτό το βγάζετε εσείς. Νομίζω ότι αποτελείτε μικρή μειοψηφία μεταξύ των Ελλήνων πολιτών.

ΣΤΕΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή είναι της μόδας τα «γαλάζια παιδιά», εάν αληθεύει η πληροφορία ότι τα υπουργεία συγκεντρώνουν στοιχεία και πληροφορίες για να τις δώσουν σε σας, στο υπουργείο Επικρατείας, σχετικά με τα «πράσινα παιδιά».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εκτός από αυτό το πόρισμα του κ. Παυλόπουλου, βλέπουμε σήμερα στις εφημερίδες ότι υπάρχουν κάποιες ανάλογες αποκαλύψεις και για τον κ. Νέζη. Αυτή η υπόθεση, θα προχωρήσει, γνωρίζετε; Γίνεται κάτι στη ΔΕΗ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω ενημερωθεί. Θα σας παρακαλέσω να απευθύνετε το ερώτημα στο υπουργείο Ανάπτυξης.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μια διευκρίνιση: Σήμερα, στην Κυβερνητική Επιτροπή, το θέμα της γρίπης των πτηνών δεν συζητήθηκε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή. Σας θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός, ήδη από την αρχή της εβδομάδας, είχε καλέσει τον παριστάμενο υπουργό κ. Κακλαμάνη και είχε συζητήσει μαζί του. Επίσης, είχε καλέσει σε σύσκεψη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκο, από την οποία προέκυψαν συμπεράσματα και στη συνέχεια έγιναν ανακοινώσεις. Σήμερα, ο κ. Μπασιάκος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, όπου μετέχει σε μια σύσκεψη των ομολόγων του υπουργών γι` αυτό το θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς θεωρείτε ότι έχει ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη να παρίστανται στο press room ο κ. Κακλαμάνης και ο κ. Κοντός για το θέμα αυτό και δεν θεωρείτε ότι είναι σημαντικό να συζητηθεί, έστω και η χθεσινή εξέλιξη στην Κυβερνητική Επιτροπή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν ακούσατε την απάντησή μου. Σήμερα, η Κυβερνητική Επιτροπή δεν συζήτησε το θέμα. Το έχουν, ήδη, συζητήσει εδώ και ημέρες, νομίζω από την περασμένη Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός με τους συναρμόδιους υπουργούς, με τους οποίους βεβαίως βρίσκεται σε άμεση συνεργασία.

ΒΛΑΧΟΣ: Εχουμε κρούσμα, όμως, από χθες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε τακτική συνεργασία με τους υπουργούς του. Και σήμερα και χθες, επικοινώνησε με τους αρμόδιους υπουργούς.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν αληθεύει η πληροφορία ότι ο κ Γκαργκάνας υπέβαλε την παραίτησή του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Μου δίνετε, όμως, την ευκαιρία να πω ότι το ερώτημα που ετέθη χθες, περί αυξήσεως 18%, ήταν αναληθή ως πληροφορία. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Η ακριβής πληροφορία είναι αυτή που δόθηκε χθες το απόγευμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπάρχει ένα ζήτημα. Το ότι εσείς δεν φροντίσατε να το διαπιστώσετε, αλλά ευχαρίστως είπατε ότι καθένας κρίνετε με βάση αυτή την ψευδή πληροφορία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: «Ευχαρίστως» όχι. Θέλω να ομολογήσω -και είναι η δεύτερη φορά που θα το κάνω σε αυτή την αίθουσα, για να έχουμε μια πολύ καλή σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας- ότι όφειλα χθες να απαντήσω πως δεν γνωρίζω την πληροφορία. Κακώς δεν απάντησα έτσι. Και αφού δεν απάντησα έτσι, βεβαίως μπορείτε να κάνετε όποιο σχόλιο θέλετε. Ωστόσο, για να έχουμε μια πολύ καλή και έντιμη σχέση μεταξύ μας, σας λέω και πάλι ότι κακώς απάντησα χθες στα πολλά ερωτήματά σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Για να έχουμε καλή σχέση, πολιτικό ήταν το «ευχαρίστως» που είπα, επειδή υπάρχει το ρεπορτάζ ότι ο κ. Γκαργκάνας δεν είναι τόσο ευχάριστος στην κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τι λέει το ρεπορτάζ. Όχι. Δεν έχετε δίκιο. Δεν εκτιμά η κυβέρνηση στελέχη, είτε του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα ή των τραπεζών με το αν είναι ευχάριστοι ή δυσάρεστοι, αλλά με το αν είναι χρήσιμοι ή όχι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το αύξησε 18%. Πόσο τον αύξησε το μισθό του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της τράπεζας, όπως πληροφορήθηκα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η αύξηση είναι ίδια με αυτή που δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οσο πήραν οι δημόσιοι υπάλληλοι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε, είτε στο υπουργείο Οικονομίας, είτε στις τράπεζες, για περισσότερες πληροφορίες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η αύξηση αφορά το βασικό μισθό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ, για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Νομίζω ότι το πολιτικό θέμα δεν αλλάζει, από το αν είναι 18% ή 5%. Οπότε, ορθώς απαντήσατε χθες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμώ την προσπάθειά σας να με στηρίξετε, παρότι ενώπιόν σας ευθαρσώς είπα ότι κακώς απάντησα χθες στο θέμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Καμία στήριξη προς εσάς. Πολιτικά το θέτουμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν υπάρχει άλλη ερώτηση, θα παρακαλέσω τον κ. Κακλαμάνη και τον κ. Κοντό να λάβουν το λόγο. Όσοι ενδιαφέρονται, να παραμείνουν στην αίθουσα.

ΒΛΑΧΟΣ: Το Δήμαρχο Αθηναίων καλείτε ή τον κ. Υπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μη χάνετε την ουσία του θέματος. Άλλο είναι το θέμα σήμερα.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Πέραν των όσων χθες το βράδυ ανακοίνωσε εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας -μετά από σύσκεψη που έγινε, εξαιτίας του ευρήματος το οποίο όλοι γνωρίζετε- στις ειδήσεις ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛ ο κ. Χατζάκης, σήμερα έχω να σας πω ότι πριν μιάμιση ώρα επικοινώνησα με το κλιμάκιο του ΚΕΕΛ, που είναι σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές του νομού Χίου. Ήταν ήδη στις Οινούσσες. Θα υπάρχουν τα συμπεράσματα της έρευνας που γίνεται εκεί το απόγευμα και γραπτώς θα βγει ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας, διότι τη στιγμή που επικοινώνησα μαζί τους ήταν ακόμη στη διερεύνηση των περιστατικών. Έχω να πω δύο πράγματα: Ότι στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Πέμπτης στο Λονδίνο, όπου την Πέμπτη το απόγευμα στην ουσία μόνο είναι το θέμα της συζήτησης των πτηνών. Η Ελλάδα θα στηρίξει τη διαφαινόμενη επιθυμία της Κομισιόν. Η Κομισιόν, παρακάμπτοντας κάποιες νομικές ατέλειες που υπάρχουν, να παίξει το ρόλο του συντονιστή στη συνολική αντιμετώπιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη γρίπη των πουλερικών. Διευκρινίζω και λέω ότι εκ του καταστατικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν υπάρχει η νομική εξουσιοδότηση η Κομισιόν να παίξει αυτό το ρόλο. Πλην όμως υπάρχουν χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που παρακάμπτοντας τον τύπο και βλέποντας την ουσία, θα στηρίξουμε την άποψη ότι η Κομισιόν πρέπει να παίξει το ρόλο του συντονιστή κοινής δράσης των 25 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεύτερον, θα προτείνουμε, παρά το ότι κάθε χώρα με βάση τις οδηγίες που έχει δώσει σε προηγούμενο χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σύνταξη των εθνικών σχεδίων δράσης, να υπάρξει και ένα κοινό σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συγκεκριμένη υπόθεση, βεβαίως με την υποσημείωση ότι κάθε χώρα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως παραδείγματος χάρη η Ελλάδα έχει μια ιδιαιτερότητα, ότι είναι πιο κοντά στην πύλη εισόδου των πτηνών κατά τη διάρκεια της αποδήμησης προς νότια κλίματα. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι θέλω να σας ενημερώσω ότι από χθες, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία, ώστε περίπου μεταξύ 15 με 19 Νοεμβρίου -η ακριβής ημερομηνία δεν έχει φιξαριστεί- να γίνει στην Ελλάδα -το που θα το δούμε- η συνδιάσκεψη στην οποία θα κληθούν οι χώρες της Βαλκανικής και οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας, με τη «φιλοδοξία», εφόσον το δεχτούν οι συγκεκριμένες χώρες, να παίξει το ρόλο που θέλουμε να παίξει η Κομισιόν για τους 25 της Ευρωπαϊκής Ένωσης -η Ελλάδα για τις χώρες αυτές που βρίσκονται εκτός Κομισιόν- συντονισμού δηλαδή και κοινής δράσης για τις χώρες της Βαλκανικής και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Όταν η αλληλογραφία θα έχει ολοκληρωθεί και έχουμε απαντήσεις πόσες θα συμμετάσχουν, φιλοδοξία είναι να συμμετάσχουν όλες. Επίσης, θα ενημερωθούν οι αρμόδιοι ιατρικοί συντάκτες. Το τελευταίο, το οποίο θέλω να επαναλάβω, το είπαμε και χθες, το επαναλαμβάνω και σήμερα, πρώτον ότι ήδη από σήμερα η μια από τις τρεις εταιρείες που φέρνει εμβόλια έχει αρχίσει να φέρνει επιπλέον 70.000 εμβόλια, είναι η εταιρεία του κ. Γερολυμάτου , η δεύτερη η Glaxo θα φέρει 90.000 εμβόλια επιπλέον και η τρίτη του κ. Γιαννακόπουλου 50.000 εμβόλια για το Υπουργείο Υγείας και ενημερώθηκα σήμερα ότι θα φέρει και επιπλέον 40.000, ικανοποιώντας παραγγελία του ΙΚΑ. Και ταυτόχρονα το Ινστιτούτο Παστέρ σε συνεργασία με τα ομόλογα ινστιτούτα Παστέρ της Ευρώπης θα έχουν κάνει εισαγωγή επιπλέον 25.000. Από αυτά τα μισά θα δοθούν στην αγορά, τα άλλα μισά θα δεσμευτούν από τον ΕΟΦ, ώστε σε περίπτωση που άκριτα και άσκοπα μη ευπαθείς ομάδες πάνε και κάνουν εμβολιασμούς, να τα έχουν, ώστε να τα διοχετεύσουν οργανωμένα σε όσους ενδεχομένως από αυτούς που θα έπρεπε να κάνουν το εμβόλιο δεν το έχουν κάνει, είτε γιατί δεν βρήκαν, είτε γιατί δεν πρόλαβαν. Και ταυτόχρονα σχετικά με το Ταμιφλού επαναλαμβάνω πρώτον, τη μεγάλη παραγγελία δηλαδή τα 200.000 κουτιά και 250 κιλά σκόνη που θα παραχθούν σε δόσεις από το Ινστιτούτο Παστέρ. Το πρώτο ήμισυ αυτής της παραγγελίας υπολογίζουμε -με βάση τη δέσμευση που υπάρχει από την εταιρεία που παράγει το φάρμακο-μα έρθει Απρίλιο με Μάιο και κατά το διάστημα αυτό, παρά το ότι είναι εξαιρετικώς απίθανο έως αδύνατο να υπάρχει κρούσμα, κρούσμα όχι σε πτηνό εννοώ, σε άνθρωπο, σας λέω ότι σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας έχει επέλθει συμφωνία με την Εταιρεία να προμηθευτούμε 20.000 κουτιά τα οποία θα δεσμευτούν στον ΕΟΦ και άλλες 20.000 κουτιά θα έρθουν τέλος Νοεμβρίου που θα δοθούν στην αγορά, στα φαρμακεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Δεν ακούγεται)

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ναι, σε κουτιά. Αυτά, λοιπόν, είναι από άποψη ενημέρωσης και σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό και σε ότι αφορά το φάρμακο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, διαβάζοντας χθες την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είδαμε ότι το «ύποπτο» κρούσμα που επιβεβαιώθηκε (δεν ακούγεται) είχε χαρακτηριστεί ως ύποπτο από τις 13 του μηνός. Χθες το απόγευμα στις 17:00 πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιβεβαιώθηκε ότι είναι τύπου Η(δεν ακούγεται) Η5. Θέλω να μου πείτε, πότε ενημερώθηκε το Υπουργείο Υγείας και ποιες ήταν οι ενέργειες που έκανε και στις 13 του μηνός, προληπτικά καθαρά, και πώς το απόγευμα.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Σε ό,τι αφορά το σκέλος του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα απαντήσει ο κ. Κοντός. Εμείς ενημερωθήκαμε χθες το απόγευμα και δεν υπήρχαν τίποτα ιδιαίτερες ενέργειες να κάνουμε γιατί δεν χρειαζόντουσαν. Πέραν του ότι πρώτον, οργανώσαμε τη σημερινή επίσκεψη των ειδικών επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, δώσαμε οδηγίες στους τρεις γιατρούς που ήταν εκεί, σας λέω -και το λέω με τ@ επαίνου για τους συναδέλφους μου που ήταν στις Οινούσσες- ότι σχεδόν στο περιφερειακό ιατρείο των Οινουσσών και το συγκεκριμένο ζευγάρι είχε εμβολιαστεί με το σύνηθες εμβόλιο λόγω ηλικίας, γιατί ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και όχι εξαιτίας του γεγονότος, αλλά επειδή και η πλειοψηφία του πληθυσμού των Οινουσσών το χειμώνα επίσης ανήκει λόγω ηλικίας στις ευπαθείς ομάδες, ο προφυλακτικός, ο συνήθης εμβολιασμός είναι σε μεγάλη έκταση. Μου είπαν ότι τους χρειάζονται 20 επιπλέον εμβόλια, τα οποία και θα σταλούν- και απλώς επικοινωνήσαμε και με το Νοσοκομείο Χίου το οποίο ήδη ήταν έτοιμο από πέρυσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ενδεικτικά σας λέω ότι στο Νοσοκομείο Χίου υπάρχει θάλαμος απομόνωσης που είχε προετοιμαστεί για το Σαρς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω αν είμαστε προστατευμένοι από αυτή την πλευρά, αν είμαστε έτοιμη ως χώρα. Βέβαια προτρέχουμε λίγο, γιατί δεν ξέρουμε το στέλεχος του ιού πώς προσβάλει τα πτηνά στις Οινούσσες. Αλλά εάν είναι το επικίνδυνο στέλεχος και μεταδοθεί σε άνθρωπο και έχουμε το πρώτο κρούσμα, τι γίνεται από κει και έπειτα; Τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν περιστατικά;

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Νομίζω ότι επ` αυτού έχουν απαντήσει, σχετικά με τη μετάδοση σε άνθρωπο, ειδικοί επιστήμονες και ακόμη, αν πάρουμε το ακραίο σενάριο που έχουν αναπτύξει και έχουν παρουσιάσει οι Εγγλέζοι, που μιλούν για ξέσπασμα επιδημίας σε άνθρωπο, μιλούν για ένα χρόνο μετά. Στην ιατρική ξέρετε ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο και βεβαίως κανείς δεν περιμένει να προετοιμαστεί για ένα χρόνο μετά. Προετοιμάζεται από τώρα ακόμη και αν εμφανιστεί κρούσμα ένα χρόνο μετά ή ποτέ, όπως δεν εμφανίστηκε κρούσμα Σαρς στην Ελλάδα πέρυσι, που ήταν μια παρόμοια προετοιμασία. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο, θέλω να πω -οι ιατρικοί συντάκτες το ξέρετε, απλά το επαναλαμβάνω- ότι αν δεν είμαστε οι πρώτοι, είμαστε από τους πρώτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που από το Μάιο του 2005 παρουσιάσαμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Πανδημία . Αυτό βρίσκεται ήδη στην Κομισιόν και την Πέμπτη θα παρουσιαστεί στην τελική του μορφή, αφού έχουμε πάρει τις παρατηρήσεις των συναρμοδίων Υπουργείων και τις έχουμε ενσωματώσει. Το τελικό μας σχέδιο θα δοθεί στα χέρια του κ. Κυπριανού. Επίσης, οι ιατρικοί συντάκτες γνωρίζετε ότι από το καλοκαίρι το μήνα Αύγουστο παρουσιάστηκε για το Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος π.χ. στη Θεσσαλονίκη το σχέδιο Περσέας. Μέσα σ@ αυτό που αντιμετωπίζει πολλά πράγματα υπάρχει και η επιδημία, επιδημία γενικώς. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι όλα τα μεγάλα νοσοκομεία, 52 τον αριθμό, που στην ουσία όμως καλύπτουν τη μεγάλη πλειοψηφία των κλινών με τον Περσέα στα χέρια. Έχει πάει σε όλα και θα γίνει και «ειδική» εκπαίδευση. Σας ενημερώνω ότι απόψε για αυτή την επιπλέον ειδική εκπαίδευση έχουμε καλέσει τα στελέχη των νοσοκομείων της Θράκης, είναι αυτονόητο, ενώ χθες έγινε για άλλο λόγο σύσκεψη των προέδρων των ΔΥΠΕ στο Υπουργείο. Σε ό,τι αφορά τη ΔΥΠΕ του Βορείου Αιγαίου, το σχέδιο Περσέας έχει ήδη διανεμηθεί ασχέτως του περιστατικού Οινουσσών από τη ΔΥΠΕ και την κ. Χατζοπούλου σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε έρθει σε επαφή με τους συνδέσμους των φαρμακοποιών οι οποίοι δέχονται ήδη μεγάλες πιέσεις από τους πολίτες γι` αυτά τα εμβόλια;

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Σας υπενθυμίζω ότι τα εμβόλια αυτά, επειδή είναι δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία, θα έπρεπε να είναι συνταγογραφούμενα. Αυτό σημαίνει ότι κανείς φαρμακοποιός δεν θα έπρεπε να κάνει εμβόλια στο φαρμακείο του χωρίς συνταγή ιατρού. Γι` αυτό, παρότι από το σύνηθες ποσόν του 1.100.000 εμβολίων που γινόταν κάθε χρόνο, γιατί το εμβόλιο δεν είναι για τη γρίπη των πουλερικών, είναι για τη συνήθη γρίπη, έχουμε φτάσει το 1.450.000. Υπάρχει έλλειψη εμβολίων, είτε για ανθρώπους που δεν πρέπει να κάνουν αλλά το ζητούν, είτε και για όσους θα έπρεπε να κάνουν και για το λόγο που σας είπα δεν έχουν κάνει. Η εγκύκλιος που βγήκε χθες από τον ΕΟΦ διοχετεύτηκε μέσω του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε όλους τους φαρμακοποιούς, ότι από τούδε και στο εξής θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί , το εμβόλιο να χορηγείται μόνο με συνταγή ιατρού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι πληροφορίες αναφέρουν όμως σήμερα, επειδή έχουμε πρόβλημα στο ΙΚΑ, απευθύνονται πλέον άλλοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ για να πάρουν την συνταγή, και στα περισσότερα ΙΚΑ δεν υπάρχει (δεν ακούεται) ραντεβού, υπάρχει τεράστιος συνωστισμός το πρωί (δεν ακούγεται) ή όπου υπάρχει ραντεβού το ραντεβού είναι μετά από τρεις εβδομάδες.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Για ποιο πράγμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να πάρουν τη συνταγή για το εμβόλιο του ΙΚΑ.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Νομίζω ότι για τη συνταγογράφηση και σε επίπεδο μεγάλου ασφαλιστικού οργανισμού, όπως είναι το ΙΚΑ, μπορεί να βρεθεί λύση διότι είναι άλλο το ραντεβού που μπορεί να ζητάει κανείς και άλλο να λέει για συνταγογράφηση. Εγώ, ας πούμε, μπορώ να βρω μια σκέψη να σας πω ότι μπορεί να είναι ένας συγκεκριμένος παθολόγος που να κάνει μόνο αυτή τη δουλειά σε κάθε υποκατάστημα@

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό πρέπει να το δείτε πάντως γιατί υπάρχουν πληροφορίες@

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εγώ δεν μπαίνω σε άλλα χωράφια, λέω μια σκέψη απλή και πρακτική δηλαδή.

ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Είπατε προηγουμένως για τα εμβόλια και το πώς φροντίζει το Υπουργείο για την επάρκεια της αγοράς. Υπάρχουν πληροφορίες ότι μεγάλοι νοσοκομειακοί σχηματισμοί δεν έχουν εμβόλια να εμβολιάσουν το προσωπικό τους το οποίο με βάση την εγκύκλιο του κ. Γιαννόπουλου πρέπει να εμβολιαστεί, πρέπει να φροντίσει@

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν χρειαζόταν η εγκύκλιος αυτή. Η εγκύκλιος αυτή υπάρχει εδώ και 10 χρόνια. Απλά (δεν ακούγεται).

ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Κι εγώ χθες παραξενεύτηκα που το άκουσα ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι δεν ανήκουν στις ομάδες κινδύνου για τη γρίπη. Και δεύτερον αν έχει γίνει έλεγχος για το ύποπτο κρούσμα στον Έβρο και τι έδειξαν τα αποτελέσματα.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, όπως ξέρετε, ο εμβολιασμός στο προσωπικό των νοσοκομείων γίνεται εν μέσω των επιτροπών ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Σε άλλα νοσοκομεία η κάλυψη είναι πολύ μεγάλη, σε άλλα μικρότερη και βεβαίως δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε εμείς κανέναν από το προσωπικό αν δεν θέλει να πάει να κάνει το εμβόλιο. Και το Ινστιτούτο Παστέρ, όπως ξέρετε, είναι σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο, τα 25.000 κατά κανόνα θα πάνε σε όποιο νοσοκομείο δεν έχει ολοκληρωθεί, σε αυτούς που θέλουν να το κάνουν. Εγώ ενδεικτικά σας λέω ότι χρόνια δούλευα σε νοσοκομείο, είμαι 58 ετών, ποτέ δεν έκανα στη ζωή μου και ούτε θα κάνω και φέτος, αντιγριπικό εμβόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άκουγα το πρωί τον υπεύθυνο της αγροτικής ανάπτυξης του νομού Έβρου τον κ. Τριανταφύλλου που έλεγε το εξής: Ότι η κατάσταση είναι απογοητευτική γιατί η (δεν ακούγεται) κτηνιατρική υπηρεσία στην τύχη της. Πριν μια εβδομάδα η εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών είπαν ότι δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός, μικροβιολόγος στα κέντρα υγείας ούτως ώστε να διαγνώσει ένα σοβαρό κρούσμα που να έχει σχέση με τη γρίπη των πουλερικών. Μια άλλη κτηνίατρος, το πρωί την άκουγα, έλεγε ότι μου λείπει ο ειδικευμένος γιατρός που θα πιάσει το περιστατικό από το πτηνό στον άνθρωπο. Ακούγοντας όλα αυτά αναρωτιέμαι: Μπορεί να δικαιολογηθεί αυτή η αισιοδοξία που εκφράσατε μέσω του σχεδίου Περσέα;

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Για να αρχίσω από το τελευταίο, δεν εξέφρασα καμία αισιοδοξία και καμία απαισιοδοξία. Από την πρώτη μέρα είπα ότι σε περιπτώσεις κρίσιμες η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Είπα ούτε εφησυχασμός, και αυτό αποδεικνύεται από το ότι εμείς από τον Μάρτιο, άλλο αν σας το δώσαμε τον Μάιο, υπήρχε το εθνικό σχέδιο δράσης και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και άλλο η απαισιοδοξία. Αυτό είναι το ένα. Εγώ απαντώ από τις τρεις παρατηρήσεις κάποιων πολιτών όπως είπατε, μόνο στη δεύτερη που αφορά το Υπουργείο μου. Εάν μου βρείτε μια χώρα στον κόσμο που στο κέντρο υγείας της υπάρχει ειδικός μικροβιολόγος που κάνει αυτή την εξειδικευμένη εξέταση, παρακαλώ να μου πείτε ποια χώρα είναι αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ μίλησα για σύστημα που ξεκινάει από τον κτηνίατρο και φτάνεις το κέντρο υγείας.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν υπάρχει εξειδικευμένος μικροβιολόγος που να κάνει σε κέντρο υγείας την εξέταση. Ακόμη και αν υπήρχε η επιβεβαίωση θα γινόταν από τα εθνικά κέντρα αναφοράς. Αλλά @επαναλαμβάνω- βρείτε μου μια χώρα στην υφήλιο που, στο κέντρο υγείας της, υπάρχει εξειδικευμένος μικροβιολόγος.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ήθελα να ρωτήσω καταρχήν, ερώτηση προς τον κ. Κοντό, αν επιβεβαιώνεται το κρούσμα στον Έβρο, και είναι πολύ σοβαρό γιατί υπάρχει πάρα πολύ έντονη φημολογία και δεύτερον, ερώτηση προς εσάς, αν προτίθεστε, γιατί απ` ότι καταλαβαίνω έχει υπάρξει ένας τεράστιος πανικός στον κόσμο, να προχωρήσετε σε πολύ απλά μηνύματα προς τους πολίτες που θα εξηγούν το πρόβλημα. Ακόμη και στα ΜΜΕ δεν έγινε χθες διακριτό ότι αυτό το Η5 είναι διαφορετικό από το Η5Ν1.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εγώ καταρχήν, μιας και μου δίνετε το έναυσμα θέλω να ευχαριστήσω την πλειοψηφία των ΜΜΕ, γιατί εκτιμώ στο πλαίσιο του δυνατού, γιατί χρειάζονται κάποιες φορές και εξειδικευμένες γνώσεις, δεν ξέρω πόσο κατανοητές είναι στο κοινό, και κυρίως στους συντάκτες του Υπουργείου μου αλλά και τους υπολοίπους, πιστεύω ότι γίνεται καλή ενημέρωση. Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν κάποια κενά, είτε διότι μπορεί να φταίω εγώ, είτε λόγω του ότι χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση. Αλλά, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι παραδείγματος χάρη στο συμπαθές ζευγάρι των δύο μικρών πτηνοτρόφων στις Οινούσσες, μια εβδομάδα αν καθόμαστε για να τους πούμε τη διαφορά μεταξύ του Η5 και του Η5Ν1 δεν πρόκειται να την καταλάβουν. Μη φτάνουμε λοιπόν σε ακραίες περιπτώσεις. Εγώ πιστεύω ότι χρειάζεται επιπλέον το εξής: Αφού προηγουμένως δούμε ποιες είναι οι γενικές κοινές κατευθυντήριες γραμμές και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης -σας λέω από τώρα τη μέρα που θα αποφασιστεί- ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί η ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής για την πανδημία γρίπης, τη σύνθεσή της οι ιατρικοί συντάκτες την ξέρετε, και εκεί θα καθορίσουμε μέσα σε όλα τα άλλα και αυτό το οποίο είπατε. Μην κοιτάτε, εγώ είμαι γιατρός και μπορώ να πω πέντε ειδικά πράγματα. Θα μπορούσα όμως να είμαι Υπουργός Υγείας και να είμαι πολιτικός μηχανικός. Δεν θα μπορούσα να πω τίποτα ειδικό, παρά μόνο το πολιτικό σκέλος και το υπηρεσιακό, αλλά σε επιστημονικό επίπεδο δεν θα μπορούσα να δώσω καμία απάντηση. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι παρότι είμαι γιατρός, την ενημέρωση προς εσάς και από εσάς προς τους πολίτες για ειδικά επιστημονικά θέματα, πρέπει να την αναλάβουν ειδικοί επιστήμονες. Και υπάρχουν αρκετοί και πάρα πολύ αξιόλογοι μέσα στην εθνική επιτροπή για την πανδημία γρίπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εν πάση περιπτώσει ας είμαστε ψύχραιμοι και ότι σε δύο χρόνια, έχουμε 65 θανάτους και 120 κρούσματα. Υπάρχει μια τρομο-υστερία από το Λονδίνο που βγαίνουν και μιλάνε ότι σε περίπτωση πανδημίας μιλάμε για 50.000 θανάτους. Κάποια δημοσιεύματα για τη χώρα μας κάνανε λόγο για 7.000 θανάτους. Από το ρεπορτάζ που κάναμε και από τον κόσμο, ο κόσμος είναι διχασμένος και ο κόσμος λέει: Δεν πιστεύουμε τίποτε από όλα αυτά, είναι ένα σενάριο τρομο-υστερίας για κάποιους λόγους που ίσως να είναι και πονηροί.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αντιλαμβάνομαι τι υπονοείτε, αλλά εγώ αυτή τη στιγμή δεν έχω στοιχεία για να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν και πονηροί λόγοι. Ως υπουργός Υγείας και ως γιατρός, είμαι υποχρεωμένος όσα η επιστημονική τεκμηρίωση επιβάλλει να λάβουμε ως μέτρα, να τα λάβουν υπόψη τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τώρα, στείλατε κλιμάκιο στις Οινούσσες. Εάν εμφανιστούν 20,30 περιπτώσεις σαν τις Οινούσσες, πώς θα αντιμετωπιστούν; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει δίκτυο, δομές τέτοιες από όλους τους τύπους των υπηρεσιών, δηλαδή Κτηνιατρική, Δημόσια Υγεία, και Δημόσιο Σύστημα Υγείας που να αντιμετωπίσει το περιστατικό; Τι θα γίνει;

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο μου, γνωρίζετε ότι υπάρχει. Για τα υπόλοιπα Υπουργεία, ρωτήστε τους αρμόδιους υπουργούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε πόσα επιπλέον εμβόλια έχουν παραγγελθεί από τις εταιρίες. Θα μπορούσατε αυτή τη στιγμή να μας πείτε πόσα εμβόλια έχουν δεσμευτεί ώστε αν παραστεί ανάγκη οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί να εμβολιαστούν;

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν το προσέξατε ίσως, το είπα. Ότι απ@ αυτές τις 210.000 επιπλέον εμβόλια τα μισά θα διατεθούν στον ΕΟΦ, ώστε εάν κάποιοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί@

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτώ πόσα έχουν δεσμευθεί. Όχι από αυτά που θα έρθουν πόσα θα δεσμευθούν.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αυτά που ήρθαν διετέθησαν. Σας τα είπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεσμευμένα@

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Πρέπει να διευκρινίσω κάτι σε εσάς, γιατί οι ιατρικοί συντάκτες το ξέρουν ότι τα εμβόλια δεν παραγγέλλονται από την Πολιτεία. Έρχονται μέσω των αντιπροσώπων. Εμείς όμως τώρα έχουμε το δικαίωμα, έστω και μέσω αυτής της διαδικασίας για το λόγο που είπα από την ποσότητα των 210.000 επιπλέον δόσεων εμβολίου να κρατήσουμε τις 100.000 για το σκοπό που σας είπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεσμευμένα εμβόλια και σε τι αριθμό;

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Είμαι σαφής. Είπα ότι η πρώτη παρτίδα των 70.000 αρχίζει να έρχεται από σήμερα. Και μέσα στο προσεχές δεκαήμερο θα έχουμε και τις άλλες 3.000. Σας είπα και τις εταιρίες, σας είπα και τις ποσότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τι επιπλέον κονδύλι, διαθέσαμε για την γρίπη, με αφορμή εν πάσει περιπτώσει την ετοιμότητα για την γρίπη πουλερικών;

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κατ@ αρχήν, η διαδικασία που σας είχα πει σε επίπεδο νοσοκομείων δεν ήταν μόνο σε σχέση με τη γρίπη. Το μόνο συγκεκριμένο επιπλέον άμεσο, είναι περίπου 6 εκ. ευρώ για το ΤΑΜIFLOU, επαναλαμβάνω άμεσο και περίπου 1 εκ. ευρώ για αντιδραστήρια που χρειάζεται, όχι υπό τη μορφή να έχουμε επιπλέον στα δύο κέντρα αναφοράς Αθήνας και Θεσσαλονίκης σχετικά με τη γρίπη. Μιλώ για άμεσο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μας πείτε τι γίνεται με τις μονάδες αυτές, που παράγουν κοτόπουλα στην Εύβοια, στα Μέγαρα, στη Νέα Μάκρη κ.α. Έχετε λάβει εσείς ως Υπουργείο κάποιο μέτρο;

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Επαναλαμβάνω, δεν έχουμε εμείς καμία σχέση με τις μονάδες. Είναι αποκλειστικά και από άποψη τυπικής αλλά και ουσιαστικής @επιστημονικής αρμοδιότητας της Αγροτικής Ανάπτυξης και θα σας απαντήσει ο κ. Κοντός. Πάντως θέλω να πω ότι στην εθνική επιτροπή για την πανδημία γρίπης βεβαίως μετέχει και εκπρόσωπος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον οποίο είμαστε σε συνεχή επαφή.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τα δικά σας όργανα δηλαδή, δεν ελέγχουν αυτές τις μονάδες ιατρικώς;

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν έχουμε καμία σχέση. Καμία

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ενημέρωση αυτών των ανθρώπων που είναι από ξένες χώρες και δεν ξέρουν ούτε τη γλώσσα, απλή υγειονομική ενημέρωση, καμπάνια. Υπάρχει πρόβλημα.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όπως γνωρίζετε οι υγειονομικές οδηγίες έχουν βγει σε τρεις γλώσσες. Αυτό που ίσως παρέλειψα να πω, γιατί το θεωρώ αυτονόητο, γιατί το γνωρίζετε, γίνεται και σε μη περιόδους κρίσεων, είναι ότι από τα εμβόλια του Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ, επειδή είναι και άνθρωποι, που ούτε λεφτά μπορεί να μην έχουν, οι άποροι και οι ξένοι, ούτε ασφαλιστική κάλυψη να έχουν, οι ευπαθείς ομάδες αυτών των ανθρώπων θα εμβολιαστούν δωρεάν από τα εμβόλια που σας είπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περίπτωση που θα επιδεινωνόταν ένα κρούσμα σε άνθρωπο, όπως έχει γίνει στην Ασία, τι δυνατότητες είχε να ελέγξει μονώσεις στα νοσοκομεία, ώστε να μπορεί να κρατήσει τον άνθρωπο μακριά. Επειδή είχατε Ολυμπιακούς Αγώνες και πρέπει να υπάρχει κάτι.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όλες οι μονάδες που είχαν προετοιμαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για το Σαρς, αλλά και για άλλα πράγματα, βρίσκονται σε ετοιμότητα. Δεν μπήκε σε παύση καμία. Γι` αυτό και ενδεικτικά σας ανέφερα όχι νοσοκομεία της Αθήνας, που αυτό ίσως ήταν αυτονόητο. Σας ανέφερα ενδεικτικά το νοσοκομείο της Χίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πόσο κόσμο είναι αυτές οι μονάδες;

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κατ` αρχάς, πρέπει να σας πω ότι είναι άλλο η μονάδα αρνητικής πίεσης και άλλο μονάδα απομόνωσης. Μιλάμε κατ` αρχήν για μονάδα απομόνωσης. Το Σαρς ήταν ειδική περίπτωση με ειδική νοσολογική εικόνα που χρειαζόταν εκτός από απομόνωση, σε κάποια στάδιο και αρνητική πίεση. Μην μπερδεύουμε τα πράγματα. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Παρά ταύτα, και οι μονάδες αρνητικής πίεσης υπάρχουν, αλλά κυρίως μας ενδιαφέρει στη φάση της γρίπης η μονάδα απομόνωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε άφοβα να τρώμε κοτόπουλα; Τα κατοικίδια, τα πτηνά, δηλαδή τα καναρινάκια κ.λπ. είναι επικίνδυνα;

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Για μεν το δεύτερο θα σας απαντήσει ο κ. Κοντός. Όσον αφορά το πρώτο, σας απαντώ, ότι εγώ προχθές το βράδυ έφαγα κοτόπουλο. Και δεν προτίθεμαι να σταματήσω να τρώω κοτόπουλο.

ΚΟΝΤΟΣ: Εκτός από αυτά που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκος, θέλω να σας πληροφορήσω ότι εννέα νέα δείγματα και μια νεκρή γαλοπούλα έχουν μεταφερθεί από τη Χίο στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς στη Θεσσαλονίκη. Χθες το βράδυ στις 12 ήταν στη Θεσσαλονίκη. Γίνονται οι αναλύσεις. Έως αύριο το πρωί θα έχουμε τα αποτελέσματα, οπότε θα πιστοποιηθεί θετικά ή αρνητικά η υποψία της γρίπης των πουλερικών. Επίσης, θα σας πληροφορήσω ότι ο Νομάρχης Χίου έχει εκδώσει απόφαση από χθες το βράδυ και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα στη Χίο για την αντιμετώπιση της υποψίας της γρίπης των πτηνών. Σήμερα υλοποιείται η απόφασή του αυτή. Ο κ. Μπασιάκος μετέχει σήμερα στο Λουξεμβούργο στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. όπου κυρίως συζητείται το θέμα της γρίπης των πτηνών και άλλα γενικότερα θέματα αγροτικής πολιτικής σε σχέση με τον ΠΟΕ. Έχουμε επικοινωνήσει σήμερα και με τον Περιφερειάρχη και με το Νομάρχη στη Χίο. Είναι και οι δυο στις Οινούσσες. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα και όπως σας είπα αναμένουμε τα αποτελέσματα από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει βρεθεί και άλλο θετικό δείγμα;

ΚΟΝΤΟΣ: Μέχρι στιγμής εκτός από το θετικό δείγμα, από τις Οινούσσες, κανένα άλλο δείγμα δεν έχει βρεθεί θετικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκκρεμούν αποτελέσματα ακόμα;

ΚΟΝΤΟΣ: Εξετάζονται δείγματα από όλη την Ελλάδα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές τις μονάδες, κ. υπουργέ, που ανέφερα πριν και δεν πήρα απάντηση από τον κ. Κακλαμάνη, ποιος τις ελέγχει; Από πού ελέγχονται;

ΚΟΝΤΟΣ: Οι μονάδες αυτές ελέγχονται σε καθημερινή βάση από τους κτηνιάτρους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Και μάλιστα όταν έχουν σφαγές κοτόπουλων ελέγχονται στα σφαγεία σε καθημερινή βάση, συνέχεια. Λαμβάνονται δείγματα και στέλνονται για αναλύσεις. Θέλω να σας πω ότι αυτές οι μονάδες είναι και οι πλέον ασφαλείς, διότι τα κοτόπουλα δεν είναι εκτεθειμένα, είναι κλεισμένα και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κίνδυνος να έρθουν σε επαφή είτε με άγρια, είτε με αποδημητικά πουλιά.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η κατανάλωση, όμως, έπεσε κατά 60%.

ΚΟΝΤΟΣ: Η κατανάλωση έπεσε κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στην κατανάλωση προϊόντων των πουλερικών.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το λέτε, όμως.

ΚΟΝΤΟΣ: Το έχουμε πει κατά κόρον σε πολλές εμφανίσεις, σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα, που κάναμε και σε πολλές δηλώσεις μας. Το έχουμε πει. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος στην κατανάλωση μαγειρεμένων τροφίμων από πουλερικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όφειλε να ενημερώσει από τις 13.10 το υπουργείο Υγείας για το δείγμα που βρήκε και την υποψία που είχε;

ΚΟΝΤΟΣ: Κατ` αρχάς, εκ παραδρομής, γράφηκε για τις 13.10 . Στις 14.10 είχαμε την πληροφορία ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα υγείας στις Οινούσσες στην συγκεκριμένη εκτροφή. Την ίδια ημέρα, δύο κτηνίατροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης επισκέφθηκαν τις Οινούσσες και πήραν τα δείγματα. Η κλινική εικόνα που είχαμε τότε ήταν ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει η γρίπη των πτηνών. Η κλινική εικόνα που είχαν τα πτηνά, διαπίστωσαν οι δύο κτηνίατροι ότι, ήταν κακή διατροφή και έντονη εσωτερική παρασίτωση . Δεν υπήρχε, δηλαδή, ούτε καν υποψία. Κατά συνέπεια, το υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε όταν έγιναν οι εργαστηριακές αναλύσεις και διαπιστώθηκε ότι υπήρχε υποψία της γρίπης των πτηνών, σε ένα από τα εννέα δείγματα που πήραμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι γίνεται με τα κατοικίδια πτηνά;

ΚΟΝΤΟΣ: Η πιθανότητα να προσβληθούν τα κατοικία πτηνά από τη γρίπη των πτηνών είναι ελάχιστη. Όταν ένα πουλάκι είναι σε κλουβί, δεν έρχεται σε επαφή με άγρια ή αποδημητικά πουλιά, τα οποία μεταφέρουν τη γρίπη των πτηνών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα περιστέρια είναι το ίδιο;

ΚΟΝΤΟΣ: Στα περιστέρια, εάν ζουν έξω, καταλαβαίνετε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την επανεξέταση του θετικού δείγματος σήμερα τι ακριβώς αποτέλεσμα περιμένουμε; Περιμένουμε να επιβεβαιωθεί..

ΚΟΝΤΟΣ: Την επιβεβαίωση της υποψίας της γρίπης των πτηνών. Μιλάμε για ορολογική εξέταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάμε σε ύποπτο βεβαιωμένο, εάν δηλαδή επιβεβαιωθεί. Έτσι;

ΚΟΝΤΟΣ: Θα πάμε σε επιβεβαίωση της υποψίας. Η ορολογική εξέταση, η οποία γίνεται σε επτά ή οκτώ ημέρες, δίνει την επιβεβαίωση του Ν1, ότι είναι η γρίπη των πτηνών, αυτή η οποία έχει παρατηρηθεί στις χώρες της Άπω Ανατολής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, σήμερα θα είμαστε βέβαιοι ότι είναι η Η5;

ΚΟΝΤΟΣ: Θα είμαστε βέβαιοι ότι είναι η Η5, εφόσον βγει θετική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις πτηνοτροφικές αυτές μονάδες έχετε στείλει γιατρούς εργασίας να δείτε εάν τηρούνται οι κανόνες που πρέπει, ούτως ώστε να μην έχουμε παρατράγουδα;

ΚΟΝΤΟΣ: Επειδή κάνατε μια ερώτηση πριν -και σας άκουσα- για την έλλειψη των κτηνιάτρων, θέλω να σας πω ότι η κτηνιατρική υπηρεσία, όταν αναλάβαμε είχε στην κεντρική υπηρεσία και στις περιφερειακές υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων 350 κενές οργανικές θέσεις. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε προσλάβει 250 νέους κτηνιάτρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (δεν ακούγεται).

ΚΟΝΤΟΣ: Συνεχώς επισκέπτονται οι κτηνίατροι, από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων τις μονάδες αυτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρίνιση: Είπατε πριν για εννέα νέα δείγματα. Δεν ήταν δείγματα που ήδη είχαν ελεγχθεί από το κτηνιατρικό εργαστήριο των Αθηνών αυτά που στάλθηκαν στη Θεσσαλονίκη;

ΚΟΝΤΟΣ: Όχι. Στείλαμε από την ίδια εκτροφή χθες κτηνιάτρους, από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Χίου και πήραν εννέα νέα δείγματα. Διότι μιλούμε για μια μικρή οικόσιτη εκτροφή. Δεν μιλούμε για μια μεγάλη μονάδα. Πήραμε εννέα νέα δείγματα και μια νεκρή γαλοπούλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης, είπατε πριν ότι είναι πιο ασφαλή τα κοτόπουλα τα οποία είναι μέσα στα πτηνοτροφία γιατί δεν έρχονται σε επαφή με άγρια και αποδημητικά πτηνά. Θέλω με αφορμή αυτό να σας ρωτήσω τα εξής: Αφού κι εσείς ομολογείτε, παραδέχεστε ότι είναι πιο ασφαλή αυτά τα κοτόπουλα, γιατί η Ελλάδα δεν έλαβε νωρίτερα κάποια μέτρα περιορισμού των πουλερικών ελευθέρας βοσκής, όπως έκαναν άλλες χώρες της Ε.Ε. οι οποίες μάλιστα δεν είναι επικίνδυνες λόγω των αποδημητικών πουλιών; Και ένα τρίτο ερώτημα, χθες στις 19:00 η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε μέτρα που αφορούσαν, ούτε καν το νησί στο οποίο εντοπίστηκε το ύποπτο κρούσμα, παρά μόνο την ύποπτη μονάδα. Μια ώρα αργότερα πληροφορηθήκαμε από τους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες ότι έγιναν δηλώσεις εκεί, σύμφωνα με τις οποίες οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει συμφωνία με τα ευρωπαϊκά όργανα για απαγόρευση της εξαγωγής πουλερικών από ολόκληρο το νομό Χίου. Γιατί δεν ανακοινώθηκε αυτό χθες το βράδυ από τον κ. Μπασιάκο;

ΚΟΝΤΟΣ: Από το Νοέμβριο του 2004 γνωρίζουν όλες οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας σε ποια μέτρα θα προβούν, εφόσον υπάρξει υποψία της γρίπης των πτηνών. Εμείς ανακοινώσαμε το θετικό δείγμα και γνωστοποιήσαμε το θέμα αυτό στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου. Τα μέτρα ελήφθησαν με απόφαση του Νομάρχη. Έτσι προβλέπει ο νόμος. Η Ε.Ε. πήρε τη δική της απόφαση. Ο Νομάρχης Χίου στην απόφασή του συμπεριέλαβε την απόφαση αυτή. Όσον αφορά στο γενικότερο θέμα που αναφερθήκατε, θέλω να σας πω ότι δεν υπήρχε θέμα, ούτε καν υποψία της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας, μέχρι χθες. Παρόλα αυτά, εμείς, όσον αφορά στα πτηνοτροφεία και τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, από την προηγούμενη εβδομάδα με απόφασή μας τα περιορίσαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρώτον, υπήρχαν ανησυχίες από ειδικούς, τουλάχιστον από τον Αύγουστο ότι κινδυνεύουν οι βαλκανικές χώρες, λόγω του περάσματος των αποδημητικών πουλιών. Και πήραν μέτρα χώρες, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία ή το συζητούσαν στη Γαλλία, οι οποίες δεν βρίσκονται κοντά στην επικίνδυνη ζώνη. Και δεύτερον, ήσασταν μπροστά χθες στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Μπασιάκος. Ρωτήσαμε εάν πρόκειται να υπάρξει απαγόρευση των εξαγωγών. Είπε ότι τέτοιο μέτρο εάν ληφθεί θα ληφθεί την Πέμπτη που συνεδριάζει η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή. Γιατί το απέκρυψε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το μαθαίνουμε μετά από μισή ώρα από την Ευρώπη, ότι υπάρχει συμφωνία με τις κοινοτικές αρχές;

ΚΟΝΤΟΣ: Δεν απέκρυψε απολύτως τίποτα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το μέτρο είναι περιοριστικό. Αναφέρεται μόνο στο Νομό της Χίου, από τον οποίο -πρέπει να πούμε ότι- δεν γίνεται καμία εξαγωγή. Εξαγωγές πουλερικών από το Νομό Χίου δεν γίνονται. Καταναλώνεται η παραγωγή μέσα στο νησί. Κατά συνέπεια, ήταν ένα προληπτικό μέτρο που έλαβε ο Νομάρχης Χίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα περιμένουμε τα αποτελέσματα από τα δείγματα στις Οινούσσες που θα μας δείξουν ότι θα είναι Η5 ή Η5Ν1;

ΚΟΝΤΟΣ: Σήμερα το Η5. Σε επτά ημέρες το Ν1.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το στέλεχος σε μια εβδομάδα;

ΚΟΝΤΟΣ: Ναι. Σήμερα θα επιβεβαιωθεί ή θα απορριφθεί η υποψία της γρίπης των πτηνών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούστηκε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, παρότι έχει υπάρξει μια απαγόρευση της Ε.Ε. για εξαγωγές κοτόπουλου από την Τουρκία, στη Χίο και εν πάση περιπτώσει πιθανόν και σε άλλα ακριτικά νησιά ερχόντουσαν κοτόπουλα. Το επιβεβαιώνετε αυτό; Έχει υπάρξει κάποιο εμπόδιο, υπάρχει κάποια ενημέρωση των ανθρώπων εκεί; Γιατί υποτίθεται ότι πήγαιναν και έπαιρναν κοτόπουλα γιατί τα έβρισκάν φθηνά και τα έφερναν από την Τουρκία.

ΚΟΝΤΟΣ: Κατηγορητικά σας λέω ότι καμία εισαγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης, εδώ και χρόνια, δεν γίνεται από την Τουρκία. Όχι μόνον πουλερικών. Καμία εισαγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης, διότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας δεν παρέχουν τη δυνατότητα παραγωγής ασφαλών και υγιεινών προϊόντων ζωικής προέλευσης. Σας λέω, λοιπόν, κατηγορηματικά ότι καμία εισαγωγή πουλερικών δεν έγινε από τη γειτονική χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν πάει δηλαδή ένας νησιώτης και πάρει δύο κοτόπουλα για το σπίτι του θα εμποδιστεί να τα φέρει στην Ελλάδα;

ΚΟΝΤΟΣ: Βεβαίως θα εμποδιστεί, στο Τελωνείο δεν θα του επιτρέψουν να τα φέρει στη χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας κωδικοποιήσετε τι μέτρα έχουν ληφθεί στις περιοχές που βρίσκονται απέναντι από την Τουρκία;

ΚΟΝΤΟΣ: Είναι μια σειρά από μέτρα τα οποία προβλέπονται, βέβαια, και στο σχέδιο αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών. Όσον αφορά το θέμα της υποψίας της γρίπης γίνεται απογραφή όλων των πουλερικών και προσδιορίζεται η κατηγορία του αριθμού των νεκρών πουλερικών, γίνεται περιορισμός στην εκμετάλλευση, έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα πουλερικά και άγρια πτηνά. Απαγορεύονται οι μεταφορές πουλερικών από και προς την εκτροφή. Απαγορεύεται η μετακίνηση κλωσόπουλων, οχημάτων, άλλων ζώων, κρέατος ή πτωμάτων, ζωοτροφών, ειδικών απορριμμάτων και γίνεται υποχρεωτική χρήση απολυμαντικών μέσων στις εισόδους και εξόδους των κτιρίων στέγασης πουλερικών και της ίδιας της εκμετάλλευσης. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι με απόφαση του Νομάρχη έχει απαγορευθεί η εξαγωγή -όπως είπαμε- πουλερικών προς την ηπειρωτική Ελλάδα, άλλες χώρες της Ε.Ε. και τρίτες χώρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα ίδια μέτρα ισχύουν και στον Έβρο;

ΚΟΝΤΟΣ: Στο Έβρο δεν υπάρχει υποψία γρίπης των πτηνών. Κατά συνέπεια, γιατί να ισχύουν τα μέτρα; Στον Έβρο ισχύουν τα γενικά μέτρα της απαγόρευσης εισαγωγών πουλερικών από την Τουρκία και τη Ρουμανία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοτόπουλο θα φάτε, τρώτε;

ΚΟΝΤΟΣ: Ναι, εγώ τρώω κοτόπουλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει σκέψη να απαγορευθεί το κυνήγι, αυτή την εποχή, λόγω των αποδημητικών πουλιών;

ΚΟΝΤΟΣ: Προς το παρόν είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους. Μας βοηθούν στη συλλογή των δειγμάτων. Δεν συντρέχουν λόγοι για την απαγόρευση του κυνηγιού.

Σας ευχαριστούμε.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 18 October 2005 - 17:05:12 UTC