Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-10-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο, στις 11 το πρωί, συνεδριάζει, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, ενόψει του Δ@ Κ.Π.Σ..

Θα ήθελα να κάνω μια δήλωση με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου. Εχει ήδη υπάρξει μια απάντηση, αλλά θα ήθελα να επαναλάβω, γιατί πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα των προσλήψεων.

Είναι γνωστή από το παρελθόν η πρακτική του ΠΑΣΟΚ να «μαγειρεύει» κατά το δοκούν τους αριθμούς, προκειμένου να δημιουργήσει μια ψευδή εικόνα, μια εικονική πραγματικότητα και πάνω σε αυτή να χτίζει την προπαγάνδα του. Το έκανε με την ανεργία, όταν χρησιμοποιώντας στοιχεία της προτελευταίας απογραφής, αντί της τελευταίας όπως όφειλε να κάνει, εμφάνιζε τα ποσοστά της ανεργίας μειωμένα σε σχέση με την πραγματικότητα. Εκρυβε, δηλαδή, την αλήθεια. Το έκανε με τους προϋπολογισμούς. Παίζοντας με τους αριθμούς, εμφάνιζε τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς ως πλεονασματικούς, έκρυβε χρέη, έκρυβε το έλλειμμα. Η απόκρυψη της αλήθειας είναι στο ΠΑΣΟΚ μια παράδοση ετών. Και δυστυχώς συνεχίζεται σήμερα, αυτή τη φορά στο θέμα των προσλήψεων. Γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Παπανδρέου ότι δεν πρόκειται περί νέων προσλήψεων, αλλά στη συντριπτική πλειονότητα περί ανανέωσης συμβάσεων, είτε εκείνων που γίνονται τώρα αορίστου χρόνου, είτε εκείνων που επειδή δεν γίνονται αορίστου χρόνου, μοριοδοτούνται, όπως προβλέπει ο νόμος. Δηλαδή, στη συντριπτική πλειονότητα απαλλάσσουμε από την ομηρία εργαζόμενους, οι οποίοι προσλήφθηκαν από το ΠΑΣΟΚ με διαδικασία εκτός ΑΣΕΠ. Αυτό δεν είναι απλώς και μόνο εσκεμμένη ανακρίβεια του κ. Παπανδρέου, αλλά είναι χαρακτηριστικό δείγμα ενός πολιτικού θράσους, στο οποίο παραμένει πιστό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα υπόλοιπα, θα απαντηθούν με λεπτομερέστερα στοιχεία από τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο, σε επίκαιρη ερώτηση που έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή, από το ΠΑΣΟΚ.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Μελετά η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να ζητήσει από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τα τηλεοπτικά δίκτυα εν προκειμένω, να μην υπάρχουν στις μετρήσεις της AGB οι απογευματινές ζώνες που εμφανίζονται ως δελτία ειδήσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ γνωρίζετε πως είναι ξεκάθαρη η στρατηγική. Την έχω αναπτύξει πολλές φορές, την έχω πει και εδώ. Είχε την ευκαιρία και ο Πρωθυπουργός, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα, να την κάνει σαφή στη Βουλή των Ελλήνων. Εκείνο το οποίο πρέπει να γίνει είναι τα εξής συγκεκριμένα βήματα: Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που γίνεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα του βασικού μετόχου. Στη συνέχεια, νομοθέτηση για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ και βεβαίως, η αδειοδότηση. Μια αδειοδότηση που καθυστερεί επί σχεδόν 20 χρόνια στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, με την εξαίρεση της μίας και μόνης αδειοδότησης που έγινε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, πριν από τέσσερα χρόνια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν ήξεραν τα στελέχη σας, ποιες ήταν οι υπερβολές της εισαγγελικής τηλεοπτικής δημοσιογραφίας; Γιατί την ανακάλυψαν τώρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας. Παρακαλώ να το κάνετε πιο σαφές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βγήκε ο κ. Κεφαλογιάννης και κατήγγειλε, βγήκε ο κ. Μεϊμαράκης και κατήγγειλε τους δημοσιογράφους, ειδικά της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά αυτό που λέτε, δεν έχω την εντύπωση ότι κατήγγειλαν δημοσιογράφους. Εκείνο το οποίο συνέβη είναι μια αντιπαράθεση και η αντιπαράθεση είναι στοιχείο της Δημοκρατίας. Όταν κάποιος δέχεται κριτική, οφείλει να απαντήσει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, είπαν ότι αλλοιώνουν και τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν υπάρχει τέτοιο δείγμα, οφείλει ο πολιτικός, του οποίου οι δηλώσεις αλλοιώνονται, να το αναφέρει. Ούτε αυτό το βρίσκω κακό στο πλαίσιο της Δημοκρατίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Για να μείνω στον κ. Κεφαλογιάννη, κ. Εκπρόσωπε σας είχα ρωτήσει την περασμένη εβδομάδα για ένα δημοσίευμα του «Θέματος». Με παραπέμψατε στην επιστολή του κ. Κεφαλογιάννη, εμείς ως οφείλαμε τη δημοσιεύσαμε και στην πρώτη σελίδα, σύμφωνα με τη δεοντολογία. Οπου αναφέρει ο κ. Κεφαλογιάννης, κάνοντας και χαριτολόγημα ότι δεν έγραψε το δημοσίευμα «χειρ τις», αλλά «πους τις». Να υποθέσω ότι μιας και μας παραπέμψατε εκεί, αυτό το ύφος και το ήθος του κ. Κεφαλογιάννη, εκφράζει και την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς αγνοείτε την ιστορική αναφορά του θέματος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Καθόλου, το είπα ολοκληρωμένα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω ότι προφανώς αγνοείτε την ιστορική αναφορά του θέματος. Όπως γνωρίζετε ή μάλλον όπως δεν γνωρίζετε -φαντάζομαι ότι κάποιοι θα το γνωρίζουν, έχοντας διαβάσει τη νεότερη ελληνική ιστορία- υπάρχει η ιστορική αναφορά που ανάγεται στο απώτερο παρελθόν. Ο Γεώργιος Ποπ, στενός συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου -αυτός ο οποίος βρήκε και το όνομα του κόμματος των Φιλελευθέρων- το πρότεινε στον Ελευθέριο Βενιζέλο, έχοντας δεχθεί μια επίθεση από το Γεώργιο Βλάχο, ιδρυτή και εκδότη της «Καθημερινής», απάντησε με τη φράση, την οποία λειψή αναφέρατε, ότι «τοιούτον άρθρον δεν διενοήθη νους τις, ουδέ έγραψε χειρ τις, αλλά πους -εννοώντας πόδι- τις», δηλαδή έχει γραφεί στο πόδι. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ανέφερε αυτή την ιστορική φράση και αποδόμησε σημείο προς σημείο τα όσα είχαν αναφερθεί για τον ίδιο και τον αφορούσαν, επισημαίνοντας ότι «γι` αυτό λέω ότι γράφτηκε στο πόδι, διότι τα όσα εγράφησαν εναντίον μου, δεν είναι αληθή».

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επίσης, σε δημόσια εμφάνισή του ο κ. Κεφαλογιάννης ζήτησε από την εφημερίδα, να είναι καλοπληρωτές. Δηλαδή, ότι θα κερδίσει την αγωγή που έχει εναντίον της εφημερίδας, οπότε να πληρώσουν. Είναι γιατί ξέρει κάτι σε σχέση με τη Δικαιοσύνη ο κ. Κεφαλογιάννης ή δημοσίως πιέζει τη Δικαιοσύνη να του εκδώσει θετική απόφαση για να πάρει τα χρήματα που ζητάει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει και η απλή λογική προσέγγιση ότι όταν κάποιος έχει δίκιο και προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, προσφεύγει με την πεποίθηση ότι θα δικαιωθεί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Με την ίδια ευρυμάθεια κ. Υπουργέ, θα απαντούσατε και αν αυτή η δήλωση είχε γίνει από τον κ. Πάγκαλο, ας πούμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ανέφερα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιστορικό γεγονός, με μια πολιτικοδημοσιογραφική αντιπαράθεση των αρχών του περασμένου αιώνα, αναγόμενη μάλιστα στο στενό συνεργάτη του Ελ. Βενιζέλου, η οποία είχε συζητηθεί και τότε, στην εποχή της. Η αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός, δεν βλέπω να έχει κάτι το περίεργο ή το κακό.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Σχετικά με την απάντηση που δώσατε στην ερώτηση της κ. Σπυράκη, εάν κατάλαβα καλά η δική σας θέση, που είναι και θέση της κυβέρνησης, περί της AGB και των τηλεμετρήσεων είναι τελείως διαφορετική από αυτά που είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλέσω να διαβάσετε τι ακριβώς είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε μια υπόθεση εργασίας. Είπε, ενδεχομένως ο ανταγωνισμός είναι σκληρός στα ΜΜΕ και δη στο τηλεοπτικό τοπίο, διότι υπάρχει η μέτρηση της τηλεθέασης. Εάν δεν υπήρχε -είπε ο κ. Μεϊμαράκης- τα πράγματα μπορεί να ήταν διαφορετικά. Αρα, λοιπόν, τοποθετήθηκε με μια υπόθεση εργασίας σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Το συγκεκριμένο στο οποίο αναφερθήκατε, δηλαδή των μετρήσεων τηλεθέασης, είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει και άλλες κυβερνήσεις. Οφείλουμε να μας απασχολούν όλα τα ζητήματα στο χώρο των ΜΜΕ, όπως σας είπα προηγουμένως, σε μια στρατηγική, η οποία έχει να κάνει κυρίως με τη δημιουργία προϋποθέσεων υγιούς ανταγωνισμού των επιχειρήσεων των ΜΜΕ και βεβαίως, με αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα, τη διαφύλαξη της ποιότητας του δημοσιογραφικού λόγου, της δημοσιογραφίας. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, έχω τοποθετηθεί δημόσια στο Ζάππειο, όταν κάναμε τις δύο συναντήσεις με τους δημοσιογράφους, με αφορμή το θέμα που συζητούσαμε στις αρχές του χρόνου για τη μονοθεσία των δημοσιογράφων στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση, ο Κώστας Καραμανλής, ο ομιλών υπουργός και όλη η κυβέρνηση είναι υπέρ της αυτορρύθμισης σε ζητήματα δεοντολογίας. Πρόκειται για μια θέση από την οποία δεν έχουμε αποστεί και δεν θα αποστούμε.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχετε δώσει επικοινωνιακό σύνθημα στους υπουργούς να επιτίθενται στους δημοσιογράφους, γιατί από χθες και κυρίως από το πρωί, ακούω στο ραδιόφωνο διάφορους υπουργούς όπως η κ. Μαριέττα Γιαννάκου -με έκπληξη την άκουσα- να κάνουν τέτοιες επιθέσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν άκουσα κάποιες επιθέσεις στις οποίες αναφέρεστε. Θα έλεγα ότι κάθε υπουργός, όπως κάθε πολιτικό στέλεχος έχει δικαίωμα να υπερασπίσει τον εαυτό του και την πολιτική την οποία ακολουθεί, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής και έχει δικαίωμα να το κάνει με έναν τρόπο ο οποίος δεν αμφισβητεί σε καμία περίπτωση το δημοκρατικό δικαίωμα του δημοσιογράφου να ασκήσει τη δουλειά του. Από την άλλη, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και το δημοκρατικό δικαίωμα του όποιου πολιτικού να ασκήσει τη δική του δουλειά. Να κάνει δηλαδή και αυτός κριτική. Εάν ακούγεται ένα ψέμα, οφείλει ο πολιτικός να απαντήσει σε αυτό το ψέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είναι κεντρική επιλογή. Δεν είναι κεντρική γραμμή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να απαντά κανένας, είναι μια υπόθεση που αφορά την πολιτική μας ιστορία επί αιώνες. Απαντά κανείς σε οποιαδήποτε κριτική, εγώ είμαι εδώ κάθε μεσημέρι και απαντώ στις ερωτήσεις σας, απαντώ στην κριτική, απαντώ σε όλα τα θέματα που τίθενται ή εν πάση περιπτώσει σε όλα όσα γνωρίζω και αυτό οφείλει να κάνει κάθε πολιτικός. Ας μην βλέπουμε την απάντηση του πολιτικού, η οποία ενδεχομένως έχει και στοιχεία κριτικής προς αυτό το οποίο δημοσιοποιήθηκε και τον αφορά, ως επίθεση, διότι τότε είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι μια πλευρά, η πλευρά που ελέγχει την εξουσία δηλαδή τα ΜΜΕ, η οποία αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας, μπορεί να ομιλεί, να γράφει, να κρίνει ή να κριτικάρει χωρίς να περιμένει απάντηση. Στοιχείο της Δημοκρατίας είναι λοιπόν και η απάντηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μόλις τώρα είπατε ότι η απάντηση ενός πολιτικού μπορεί να εμπεριέχει και στοιχεία κριτικής προς αυτόν που του ασκεί κριτική, τον δημοσιογράφο δηλαδή. Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι γιατί κάποια στελέχη είτε είναι κομματικά είτε κυβερνητικά, ενοχλούνται όχι μόνο από την κριτική που ασκούν τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι, αλλά και από τον τρόπο ιεράρχησης των δημοσιογραφικών θεμάτων. Είναι δουλειά ενός πολιτικού; Αυτή είναι η εύλογη απορία μου. Να κανονίζει για το πώς πρέπει το κάθε Μέσο να ιεραρχεί τις ειδήσεις και τα θέματά του; Γιατί αν δεν κάνω λάθος, σ@ αυτό αναφέρθηκε προσφάτως και ευθέως ο κ. Μεϊμαράκης. Ενοχλήθηκε από την ιεράρχηση των θεμάτων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αποκλειστικό δικαίωμα των δημοσιογράφων, των διευθυντών των ΜΜΕ, των αρχισυντακτών -τη λειτουργία τη γνωρίζω πολύ καλά όπως γνωρίζετε- να ιεραρχούν τα θέματα όπως εκείνοι νομίζουν.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα ήθελα μια απάντηση από σας. Ξέρω ότι δεν είστε έτοιμος, πιθανόν να μου τη δώσετε αύριο. Τι είναι αυτό που έκανε την κυβέρνηση την Πέμπτη να ακυρώσει και να μεταθέσει για σήμερα την υπόσχεση προς τους δημοσιογράφους να ακολουθήσουν μαζί ένα συνεργείο του ΣΔΟΕ, το οποίο θα έκανε έλεγχο σε διάφορους πετρελαιαποθήκες. Γιατί αναβλήθηκε την Πέμπτη και πάει για τηΔευτέρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω καταλάβει.

ΒΛΑΧΟΣ: Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είχε υποσχεθεί στους δημοσιογράφους την Πέμπτη να πάνε με διάφορα συνεργεία του ΣΔΟΕ, για να κάνουν έλεγχο σε διάφορους αποθηκευτικούς χώρους πετρελαίου. Το πρωί της Πέμπτης ενημερώθηκαν ότι αυτό αναβάλλεται για τη Δευτέρα. Μήπως θα μπορούσατε να ρωτήσετε και να μας πείτε αύριο, γιατί αναβλήθηκε; Ποιος είναι ο λόγος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παρακαλούσα, το έχω πει και άλλες φορές...

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, είναι ηθικής τάξεως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε τέτοια ειδικά ζητήματα, θα παρακαλούσα να απευθύνεστε στα αρμόδια υπουργεία. Δεν μου ζητάτε να σας πω μια πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης, ούτε να ανακοινώσω μια νέα πολιτική της κυβέρνησης, ούτε να αναφέρω προτάσεις, ιδέες, απόψεις της κυβέρνησης για ένα οικονομικό ζήτημα. Μου λέτε να ψάξω να βρω στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων@

ΒΛΑΧΟΣ: Στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, αν ψάξετε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Το θεωρώ πολύ ειδικό ερώτημα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δέχεται προτάσεις η χώρα μας για να στείλει κι άλλο στρατό στο Αφγανιστάν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα επίσημο αίτημα να σταλούν Έλληνες στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ανεπίσημες πιέσεις ή προτάσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ίσως έχει δημιουργηθεί μια παρεξήγηση ή δεν γνωρίζετε καλά το θέμα, διότι το Δεκέμβριο γίνεται μια συζήτηση στις ΗΠΑ, για την ταξιαρχία της ΝΑ Ευρώπης. Εάν δηλαδή η ταξιαρχία της ΝΑ Ευρώπης θα στείλει περαιτέρω δυνάμεις. Αυτό είναι μια συζήτηση που θα γίνει το Δεκέμβριο. Σας διαβεβαιώνω πάντως, όπως με διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, ότι επίσημο αίτημα να σταλούν περισσότερες αριθμητικά ελληνικές δυνάμεις, δεν υπάρχει. Το ζήτημα της ταξιαρχίας θα συζητηθεί το Δεκέμβριο και εκεί θα αποφασιστεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Οπότε παραμένει ανοιχτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για να γνωρίζετε, στην ταξιαρχία ΝΑ Ευρώπης μετέχουν 23 Έλληνες. Δηλαδή ένας λόχος διοικήσεως.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Πιστεύει η κυβέρνηση, ότι πίσω από τις επιθέσεις που δέχονται υπουργοί όπως για παράδειγμα ο κ. Κεφαλογιάννης, βρίσκονται διαπλεκόμενα συμφέροντα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω σχόλιο γι` αυτό. Δέχομαι ότι υπάρχει κριτική. Υπάρχει έντονη κριτική και όπως είπα και προηγουμένως, θα πρέπει κανείς να απαντά σε όλα τα θέματα.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αυτά που μας έχετε πει, μέχρι τώρα, μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι πλέον η κυβέρνηση αλλάζει στρατηγική, θα δίνει σκληρή απάντηση και στο ΠΑΣΟΚ και σε όσα ΜΜΕ τα οποία κατά τη γνώμη της έχουν στα ρεπορτάζ τους στοιχεία υπερβολής ή παραποίησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οφείλουμε όλοι να απαντάμε και βεβαίως αν βλέπουμε ότι παραποιούνται είτε πληροφορίες, είτε θέματα ή κατασκευάζονται θέματα, εκεί θα είμαστε πιο αυστηροί.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το είπε σχετικά με σαφήνεια ο κ. Μεϊμαράκης την Παρασκευή το απόγευμα σε μια ομιλία του, ότι τα ΜΜΕ πιάνουν μεμονωμένα γεγονότα και μ` αυτά προσπαθούν να δημιουργήσουν γενικευμένη εντύπωση. Είναι μια άποψη που την έχουν και πολλοί άλλοι υπουργοί, η οποία καταλήγει στο ότι για την κακή εικόνα της κυβέρνησης τον τελευταίο μήνα, φταίνε τα ΜΜΕ και η εικόνα που αυτά δημιουργούν και έτσι όπως περνούν τα γεγονότα. Είναι αυτή η άποψή σας; Και ένα δεύτερο, γιατί νομίζετε ότι τα ΜΜΕ σας πολεμούν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ@ αρχάς, δεν έχω πει το δεύτερο. Άρα δεν μπορώ να νομίζω κάτι που δεν έχω πει. Σε ότι αφορά το πρώτο έχω ήδη απαντήσει.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Δύο ερωτήσεις οικονομικού περιεχομένου. Το πρώτο αφορά τη δέσμευση της κυβέρνησης για περικοπές στους μισθούς των διοικητών μεγάλων οργανισμών και τραπεζών. Αντ` αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γκαργκάνας αύξησε τις συνολικές αποδοχές του περίπου κατά 18%. Το πρώτο που θα ήθελα να σχολιάσετε είναι αυτό και το δεύτερο ένα σχόλιο για τη δίκη της ΔΕΚΑ που αφορά την περιβόητη αμαρτωλή περίοδο του Χρηματιστηρίου, η οποία ξεκινά σήμερα στο Εφετείο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, μιλάμε για μια τράπεζα που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως γνωρίζετε. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, ξεκινά όντως σήμερα η δίκη της ΔΕΚΑ. Είναι μια υπόθεση που απασχόλησε πάρα πολλούς Έλληνες, κυρίως την περίοδο 1999-2000, διότι γνωρίζουμε όλοι ότι στο Χρηματιστήριο το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε και σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό επέτυχε, να χρησιμοποιήσει την υπόθεση του Χρηματιστηρίου για πολιτικά οφέλη. Ουσιαστικά γνωρίζουμε όλοι, ότι εκείνη την περίοδο οι Έλληνες εξαπατήθηκαν με πολιτική πρωτοβουλία και με πολιτική στρατηγική από την τότε κυβέρνηση. Θα περιμένουμε να τελειώσει η δίκη και να δοθούν απαντήσεις σε κάποια από τα ερωτήματα που αφορούν τη ΔΕΚΑ και που είναι σημαντικά.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο κ. Γκαργκάνας είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Τράπεζα της Ελλάδας, όπως γνωρίζετε, έχει τη δική της λειτουργία, η οποία δεν επιβάλλεται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εμένα μου κάνει εντύπωση το εξής: Δεν είναι παράδοξο, δεν φαντάζει παράδοξο για σας, για τον Εκπρόσωπο της κυβέρνησης, το γεγονός ότι αποδέχεται -εντάξει η τράπεζα έχει ιδιωτικούς όρους, λειτουργεί μ@ αυτούς τους όρους- την αύξηση του μισθού του κατά 18% ο κ. Γκαργκάνας, όταν την ίδια στιγμή στις επίσημες εκθέσεις του ζητά συγκράτηση μισθών, αυξήσεις όχι πάνω από τον πληθωρισμό; Δεν υπάρχει μια παραδοξότητα; Εγώ δεν μιλάω καν για ηθικό θέμα. Μια παραδοξότητα. Όταν την ίδια στιγμή συστήνει για τους άλλους μειώσεις μισθών και για τον εαυτό του τις κάνει δεκτές τις αυξήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ρήμα που χρησιμοποιείτε, οδηγεί τη σκέψη όσων μας ακούν αυτή την ώρα, ότι η κυβέρνηση ενέκρινε μια τέτοια πράξη. Δεν γνωρίζω να έχει υπάρξει τέτοια έγκριση και δεν νομίζω ότι χρειάζεται τέτοια έγκριση. Δεν έχει δηλαδή να κάνει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μ` αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, σύμφωνα με το βαρόμετρο του ΣΚΑΙ που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, πιστεύει ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ή ελάχιστες διαφορές μεταξύ της πολιτικής της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε ότι το 18μηνο της δικής σας διακυβέρνησης έχει μερίδιο ευθύνης γι` αυτήν την εύλογη εντύπωση που υπάρχει στην κοινή γνώμη; Και δεύτερον, πιστεύετε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να επαναληφθεί το πείραμα που υπάρχει και στη Γερμανία, του μεγαλοκυβερνητικού συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο δεύτερο ερώτημά σας, δεν θα απαντήσω. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει ένα πείραμα στην Ελλάδα για το οποίο ούτως ή άλλως οι εκλογείς με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν ποιο είναι το κόμμα που θα κυβερνήσει, ποιο είναι το πρόγραμμα το οποίο έχουν επιλέξει να ακολουθηθεί για την επόμενη τετραετία. Σε ότι αφορά το πρώτο, θέλω να σας πω ότι υπάρχουν πολλές και σημαντικές διαφορές. Τις βλέπετε καθημερινά. Τις βλέπετε στις μεγάλες πολιτικές επιλογές. Εάν οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί η σημερινή κυβέρνηση είχαν γίνει πριν από δέκα χρόνια, θα ήταν μια άλλη Ελλάδα, αυτή που θα βλέπαμε σήμερα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιτρέψτε μου να επιμείνω. Δεν υπάρχει ένα θέμα ηθικής τάξεως, όταν ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος προχωρεί στην αύξηση του μισθού του, την ώρα που συνολικά η ευρωπαϊκή οικονομία, από την οποία καλώς ή κακώς αμείβεται ο κ. Γκαργκάνας, είναι σε τροχιά ύφεσης και οι προτάσεις που κάνει ο κ. Γκαργκάνας για το εσωτερικό της χώρας, είναι: σφίξτε το ζωνάρι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι το ερώτημα αυτό θα πρέπει να απευθυνθεί στον κ. Γκαργκάνα. Όλοι κρίνονται.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Γκαργκάνας, είχε μιλήσει για εξωφρενικές αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων της περασμένες χρονιές. Οι εκθέσεις του είναι βασικό εργαλείο που λαμβάνονται υπόψη στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ένα σχόλιο στον κ. Γκαργκάνα και σ@ αυτή του την πρωτοβουλία, όταν η ίδια η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους προέδρους των ΔΕΚΟ να κάνουν περικοπές μισθών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάται η κυβέρνηση αυτό το οποίο έχει κάνει και αυτό που επαναλάβατε σήμερα. Δεν συμφωνώ μαζί σας ότι είναι ένα βασικό εργαλείο για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, η έκθεση του κ. Γκαργκάνα. Η κυβερνητική πολιτική ασκείται από την κυβέρνηση που εξέλεξε ο ελληνικός λαός και επί τη βάσει των δεσμεύσεων που έχει στο πρόγραμμά της η ΝΔ.

ΒΛΑΧΟΣ: Το σχόλιο που έλεγε. Το σχόλιο που είπε;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είθισται η κάθε κυβέρνηση όταν εκλέγεται να τοποθετεί τουλάχιστον στην Τράπεζα της Ελλάδας άνθρωπο της δικής της επιλογής και εμπιστοσύνης. Ο κ. Γκαργκάνας επί σειρά ετών ήταν υπερασπιστής και επικύρωνε την πολιτική του κ. Σημίτη. Κατά ποία λογική τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. διατηρεί στην ίδια αυτή θέση τον κ. Γκαργκάνα, ο οποίος βγαίνει να υπερασπιστεί και όχι πειστικά την πολιτική της Ν.Δ.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να υπερασπιστεί, ποιος;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γκαργκάνας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεστε σε ένα σύστημα, το οποίο δεν ισχύει πλέον. Αυτό που λέτε συνέβαινε στο παρελθόν. Εδώ και κάποια χρόνια δεν ισχύει η τοποθέτηση Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας από την κυβέρνηση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Από πότε άλλαξε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολλά χρόνια τώρα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Μέχρι την κυβέρνηση του κ. Σημίτη, τοποθετούνταν άνθρωπος του κυβερνώντος κόμματος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει αλλάξει το σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, θα ενημερωθώ από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, γιατί είδα ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το θέμα, και θα σας απαντήσω.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι πρόθυμος να σας θυμίσω και τα ονόματα και τις ημερομηνίες όλων των διοικήσεων της Τράπεζας της Ελλάδας, αντιστοίχως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ισχύει πλέον, αυτό που λέτε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, είναι μια από τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Από την ΟΝΕ και μετά, έχουν αλλάξει τα συστήματα.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Εγκρίνεται από τη Συνέλευση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από την ΟΝΕ και μετά έχουν αλλάξει τα συστήματα για όλες τις Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες. Είναι η Συνέλευση, όπως είπε και ο συνάδελφός σας, που διορίζει τη διοίκηση. Δεν γνωρίζω με λεπτομέρεια τη διαδικασία, θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σαφώς οι τυπικές διαδικασίες είναι έτσι όπως τις λέτε, μιλούμε όμως πολιτικά εδώ. Δεν είστε οικονομικός παράγων ή εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, είστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πολιτική ήταν η ερώτησή μου και πολιτική απάντηση θέλω. Προηγουμένως, προσέθεσα αορίστως, χωρίς να έχω το μικρόφωνο, ωραία η κυβέρνηση δεν επεμβαίνει και παρακολουθεί, αλλά πρέπει να έχει κρίση. Η κρίση της κυβέρνησης σε αυτά τα φαινόμενα, τύπου Γκαργκάνα, ποια είναι; Δεν μας την λέτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα στο ερώτημα, λέγοντας ότι: Καθένας κρίνεται.

ΚΟΡΑΗ: Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σχέση της κυβέρνησης με τον κ. Γκαργκάνα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα τη χαρακτήριζα. Δεν καταλαβαίνω το ερώτημα. Τι πάει να πει «πώς θα τη χαρακτήριζα»;

ΚΟΡΑΗ: Ένα επίθετο: Είναι ικανοποιητικές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο έχων άμεση συνεργασία ή επαφή με τον κ. Γκαργκάνα είναι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, απευθυνθείτε σε αυτόν.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Ανέκαθεν τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας τις λάμβανε υπόψη της η κυβέρνηση. Στην προκειμένη περίπτωση, πόσο πειστικές γίνονται οι προτάσεις της Τράπεζας που συνιστά περιορισμούς στις αμοιβές, στις αποδοχές, όταν ο ίδιος ο Διοικητής της αυξάνει τις δικές του; Αυτό το σχόλιο θέλουμε να κάνετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προηγουμένως δέχθηκα την ίδια ερώτηση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είπατε πριν ότι αυτά που υποστηρίζουν τα ΜΜΕ υπάγονται σε κριτική από την κυβέρνηση. Γιατί δεν υπάγεται σε κριτική μια πρωτοβουλία του κεντρικού τραπεζίτη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει δύο φορές: Όλοι κρίνονται.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν έχετε απαντήσει, γι αυτό επανερχόμαστε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κρίνεται, λοιπόν, για την ενέργειά του όποιος προβαίνει σε τέτοια ενέργεια.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αυτονόητο είναι.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως έχετε την ευγενή καλοσύνη να μας πείτε με ποιόν συναντήθηκε από τις 09:00 μέχρι τις 09:20, ο κ. Καραμανλής στο Γραφείο του στην Πλουτάρχου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοια συνάντηση.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ήταν με εκδότη καθημερινής εφημερίδας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοιο ραντεβού.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα μάθετε και θα μας πείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοια συνάντηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στην οδό Πλουτάρχου.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει αλλού η συνάντηση, δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι σαφής σε αυτό που λέω.

ΒΛΑΧΟΣ: Να διαγράψω την Πλουτάρχου, γιατί εγώ εκεί πιστεύω ότι έγινε. Και να ρωτήσω: Υπήρχε συνάντηση, εκτός Μαξίμου, στις 09:00 του κ. Καραμανλή με κάποιον παράγοντα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού ανακοινώνεται σχεδόν στο μεγάλο ποσοστό των ραντεβού του.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται, όπως είπε χθες ο Μητροπολίτης Άνθιμος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κατάλαβα;

ΑΡΜΕΝΗΣ: Ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται, όπως είπε χθες ο Μητροπολίτης Άνθιμος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν άκουσα τη δήλωση αυτή του Μητροπολίτη και βεβαίως δεν θα τη σχολιάσω. Η κυβέρνηση έχει πάρει θέση πλειστάκις και με αφορμή την τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε ό,τι αφορά τη θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ήθελα να πω ότι την περασμένη εβδομάδα μας παραπέμψατε στη δήλωση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Σας υπενθυμίζω ότι τότε ο Πρωθυπουργός, επί λέξει, είχε πει το εξής: Η κυβέρνηση έχει πολύ καθαρή πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα. Και εάν θέλετε ακόμα είχε το θάρρος να προχωρήσει σε μια πολιτική, η οποία έχει δημιουργήσει μεγαλύτερες δυσκολίες στην άλλη πλευρά, που σήμερα είναι υπό την πίεση να αναγκαστεί να οδηγηθεί σε μια πολιτική που θα δείχνει την καλή της πίστη. Αυτό είχε πει ο Πρωθυπουργός. Μπορείτε να μας πείτε γιατί έχει πέσει έξω σε αυτή την διαπίστωση, εκτίμηση ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί έχει πέσει έξω;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πιστεύετε ότι σήμερα είναι υπό πίεση η άλλη πλευρά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρόταση εκείνη πίεζε την άλλη πλευρά να οδηγηθεί σε μια ενέργεια, η οποία θα απεδείκνυε την καλή της πίστη, όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, γιατί άλλαξαν τα πράγματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η άλλη πλευρά, λοιπόν, δεν απεδέχθη εκείνη την πρόταση. Ήρθε μια νέα πρόταση από τον κ. Νίμιτς, η οποία απερρίφθη από την πρώτη στιγμή από την ελληνική κυβέρνηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μετά την τελευταία πρόταση Νίμιτς και μετά τις προτάσεις του κ. Μπερνς, εξακολουθεί η κυβέρνηση να επαίρεται ότι είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, όπως με ικανοποίηση είχατε ανακοινώσει, μετά το ταξίδι στην Αμερική;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι την ειρωνεία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν είναι ειρωνεία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλλον αντιλαμβάνομαι την ειρωνεία, για να είμαι ακριβής. Το να είναι κάποιος στρατηγικός εταίρος με πολλές χώρες στον πλανήτη, σε μια εποχή όπως αυτή που περνάμε σήμερα, μάλλον θετικό είναι για μια χώρα και όχι αρνητικό. Μακάρι τα πράγματα να βοηθούσαν, ώστε να ήταν πολλές χώρες μεταξύ τους στρατηγικοί εταίροι, γιατί πολλά προβλήματα θα είχαν λυθεί πολύ πιο εύκολα.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα σήμερα στα «ΝΕΑ» για παρέμβαση και πάλι των Αμερικανών στο χώρο των Βαλκανίων. Το έχετε διαβάσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το έχω δει.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει ανησυχία ότι πάμε σε μια νέα περίοδο αναταραχής στον βαλκανικό χώρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο. Δεν μου προκύπτει από καμία συζήτηση, από καμία σύσκεψη στον κυβερνητικό χώρο για νέα περίοδο αναταραχής στα Βαλκάνια.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η κυβέρνηση επιμένει στην άποψή της ότι έχει κλείσει η ιστορία Σαλαγκούδη, παρότι τα ΜΜΕ δείχνουν το αντίθετο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να με ρωτήσετε και την επόμενη Δευτέρα και όσες Δευτέρες θέλετε. Έχω απαντήσει, ήδη, στο θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δηλαδή, δεν υπάρχει καν θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 17 October 2005 - 14:05:16 UTC