Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-09-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός σήμερα το απόγευμα στις 17.30, θα έχει συνεργασία, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Πέτρο Δούκα, τον γενικό γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, τον ειδικό γραμματέα Διοικητικού Τομέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Βασίλη Ασημακόπουλο, με θέμα: « Η Κοινωνία της Πληροφορίας».

Ο Πρωθυπουργός αύριο στις 12.00 αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπε χθες ο Πρωθυπουργός ότι η Ολυμπιακή με τη σημερινή της μορφή δε θα συνεχίσει να υπάρχει. Περιφραστικά το λέω, αλλά αυτό ήταν το νόημα. Έχει και λύση για τους εργαζόμενους, είπε ότι δεν θα μείνουν στο δρόμο. Αυτό απ@ ότι όλοι καταλάβαμε, σημαίνει κλείσιμο της Ολυμπιακής. Θα ήθελα να ρωτήσω, θα υπάρχει κάποιος άλλος εθνικός αερομεταφορέας, δεν θα υπάρχει καθόλου, θα πάμε σε ένα κλείσιμο που σημαίνει ότι σε ένα μήνα δεν θα υπάρχει Ολυμπιακή, τι θα γίνει τελικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας έχω πει και άλλη φορά σ@ αυτή την αίθουσα, δεν σημαίνει κατ@ ανάγκη κλείσιμο της Ολυμπιακής. Το βέβαιο είναι ότι η Ολυμπιακή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από λάθος χειρισμούς πολλών ετών, με αποκορύφωμα τα δύο προγράμματα εξυγίανσης, τα οποία στοίχισαν στους Έλληνες πολίτες 2 δις ευρώ, καθώς επίσης και άλλες ενέργειες, με αποτέλεσμα να στοιχίζει σήμερα η Ολυμπιακή Αεροπορία στον Έλληνα πολίτη 1,5 εκ. ευρώ ημερησίως. Εκείνο που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, είναι ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται, κινούνται είτε προς την πώληση, είτε προς την εξυγίανση εν λειτουργία της εταιρίας. Επίσης, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι οι νομικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες και στο διάστημα αυτό η Ολυμπιακή Αεροπορία θα συνεχίσει να πετά. Σε κάθε περίπτωση θα επαναλάβω, αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός: Οι εργαζόμενοι δεν θα βρεθούν στο δρόμο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε «εξυγίανση εν λειτουργία». Αυτό σημαίνει διατήρηση της εταιρίας δηλαδή με λιγότερο προσωπικό ίσως, ή χωρίς κάποια βάρη από τα σημερινά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, ήθελα να χρησιμοποιήσω τον όρο «εκκαθάριση».

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε υπουργέ, αν θυμάμαι καλά, αρχές του καλοκαιριού, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ο κ. Λιάπης, είχε αναφέρει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τρεις μεγάλες εταιρίες για μέρος αγοράς ή για κάποιες προσφορές για να αλλάξει καθεστώς η εταιρία. Πού βρισκόμαστε; Υπάρχει τίποτε καινούριο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή βλέπω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή. Θα σας δώσω μερικά στοιχεία επιπλέον.

Αναφέρθηκα στη σημερινή κατάσταση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια, όπου γνώρισε δύο αποτυχημένα προγράμματα εξυγίανσης όπως ανέφερα και προηγουμένως. Το πρώτο από το 1994 έως το 1997 και το δεύτερο από το 1998, έως το 2000 καθώς και τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης τα έτη 1999, 2000, 2001, 2002 και 2003. Επίσης γνώρισε το πείραμα του κατακερματισμού με τη δημιουργία των Ολυμπιακών Αερογραμμών οι οποίες όπως γνωρίζετε έχουν το πτητικό έργο. Τα δύο αποτυχημένα προγράμματα εξυγίανσης όπως σας ανέφερα, κόστισαν 2 δις ευρώ. Οι συσσωρευμένες ζημιές της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το 1981 έως το τέλος του 2003, είναι της τάξεως του 1 δις ευρώ. Με άλλα λόγια η υπόθεση της Ολυμπιακής Αεροπορίας έχει κοστίσει συνολικά στους Έλληνες πάνω από 3 δις ευρώ ή περισσότερο από 1 τρις δραχμές. Όλα αυτά τα χρόνια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αγνοούσαν συστηματικά τις υποχρεώσεις που είχε η Ελλάδα ως κράτος-μέλος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με την Ολυμπιακή Αεροπορία και παραβίαζαν την κοινοτική νομοθεσία αγνοώντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακριβώς γι@ αυτό το λόγο, τον Οκτώβριο του 2003 η Επιτροπή στράφηκε κατά της Ελλάδας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επειδή η χώρα μας δεν συμμορφώθηκε τότε με την απόφαση της 11ης Δεκεμβρίου του 2002. Η απόφαση ζητούσε την επιστροφή οικονομικής υποστήριξης για την αποτυχημένη προσπάθεια εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το 1994 έως το 2004, καθώς και παρανόμων ενισχύσεων που είχαν χορηγηθεί στην εταιρία. Όπως είναι γνωστό για την υπόθεση αυτή, η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, με το διαχωρισμό του πτητικού έργου και τη δημιουργία των Ολυμπιακών Αερογραμμών το Σεπτέμβριο του 2003, προκάλεσε δύο διαταγές παροχής πληροφοριών που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σεπτέμβριο του 2003 και τον Ιανουάριο του 2004. Η αδυναμία παροχής ικανοποιητικής ενημέρωσης από την Ελλάδα, οδήγησε την Επιτροπή να ανοίξει επισήμως το σχετικό φάκελο στις 16 Μαρτίου του 2004, δηλαδή λίγες μόνο ημέρες μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Για την υπόθεση αυτή αναμένουμε την απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων σε δύο ημέρες. Είναι φανερό ότι το σύνολο της υπόθεσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας αφορά πολιτικές πράξεις και παραλείψεις που συνέβησαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Τι έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόλις ανέλαβε το έργο της;

Αφού ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αποδύθηκε σε μια έντονη και συντονισμένη προσπάθεια να διαχειριστεί αυτό το αδιέξοδο που περιέγραψα. Κήρυξε άγονο το διαγωνισμό που βρήκε σε εξέλιξη και χωρίς καμία καθυστέρηση, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οργανώθηκε μια σοβαρή προσπάθεια αποκρατικοποίησης για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και τις δραστηριότητες της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Για τη διαδικασία αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατήθηκε πλήρως ενήμερη. Η έως τώρα πρόοδος των διαδικασιών αποκρατικοποίησης υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική. Ήδη από τις αρχές Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει το μνημόνιο κοινών θέσεων που υπογράφηκε με τους υποψήφιους αγοραστές των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Η αναμενόμενη απόφαση της Τετάρτης καθιστά τη θέση της Ολυμπιακής Αεροπορίας ιδιαίτερα δυσχερή. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως είπα και προηγουμένως, δεν είναι διατεθειμένη -το είπε και ο Πρωθυπουργός χθες- να επιτρέψει να επιβαρυνθούν και άλλο οι Έλληνες πολίτες, χωρίς να υπάρχει ελπίδα για την Ολυμπιακή. Ήδη, έχουμε επεξεργαστεί εναλλακτικές λύσεις για την επόμενη ημέρα. Πρώτο μέλημα να μη βρεθούν στο δρόμο οι χιλιάδες εργαζόμενοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Δέσμευσή μας είναι: Η προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Η ρητή δήλωση του Πρωθυπουργού αποτελεί εγγύηση για όλους τους εργαζόμενους.

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς δεν θα βρεθούν στο δρόμο κύριε υπουργέ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα αρμόδια υπουργεία έχουν επεξεργαστεί μια σειρά από διαδικασίες. Είτε θα είναι με εθελουσία, είτε με αποσπάσεις σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Θα βρεθεί πάντως ο τρόπος και θα ανακοινωθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε υπουργέ, τηλεφωνείς στην Ολυμπιακή, πηγαίνεις σε ένα πρακτορείο της και σου λένε ότι το αεροπλάνο είναι γεμάτο. Πηγαίνεις, μπαίνεις λίστα αναμονής και μετά φεύγεις με το αεροπλάνο αυτό και είναι το μισό γεμάτο. Μήπως υπάρχει μέσα από την Ολυμπιακή κάποιο πρόβλημα; Γιατί σε ιδιωτικές εταιρίες, φεύγουν γεμάτα και στην Ολυμπιακή ενώ είναι γεμάτο, φεύγει μισό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας περιέγραψα με πολύ αναλυτικό τρόπο μια σειρά από μεγάλα προβλήματα πολλών ετών, πολύ πριν αρχίσει ο ανταγωνισμός από άλλες εταιρίες και όταν η Ολυμπιακή Αεροπορία ήταν μονοπώλιο στην Ελλάδα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφισβητώ καθόλου αυτό το οποίο λέτε. Εφόσον συμβαίνει βεβαίως και είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Σίγουρα όμως τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα ώστε η απόφαση της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι γρήγορη στην κατεύθυνση που σας ανακοίνωσα προηγουμένως.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κύριος Πρωθυπουργός χθες, είπε ότι η δημοσιονομική κατάσταση δεν μπορεί να του δώσει τη δυνατότητα να δώσει ένα επίδομα θέρμανσης. Για τη δημοσιονομική κατάσταση φταίνε οι πολιτικοί. Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν ο πολιτικός είναι μπλε ή πράσινος. Με ενδιαφέρει όμως, ότι η πολιτική και η δημοσιονομική κατάσταση εμποδίζει έναν απλό πολίτη ο οποίος δεινοπαθεί να πάρει ένα επίδομα που θα τον κάνει να περάσει καλύτερα τον χειμώνα. Και μιλάμε για χειμώνα σε ορισμένες περιοχές, που είναι δυσβάσταχτος. Δεν πρέπει να υπάρχει μια ευαισθησία έστω και καθυστερημένα από τον Πρωθυπουργό και από την κυβέρνηση αυτή έστω και αν δεν ευθύνεται για όλα τα πράγματα που συμβαίνουν στη χώρα γι@ αυτούς τους πολίτες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ευαισθησία είναι διαρκής και όπως διαπιστώνετε υπάρχει. Θα σας πω όμως- και επιτρέψτε μου να μιλήσω λίγο περισσότερο γι@ αυτό- ότι το αύριο συνδέεται απολύτως με τις αποφάσεις του σήμερα. Όπως και το σήμερα ορίζεται από τις αποφάσεις του χθες. Εάν οι αποφάσεις του χθες ήταν τέτοιες -και ήταν τέτοιες- που οδήγησαν τη χώρα σε ένα έλλειμμα πάνω από 6%, που οδήγησαν τη χώρα, τη σημερινή κυβέρνηση να αναγκαστεί να πάρει μέτρα έτσι ώστε να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα του ελλείμματος που μας κληρονόμησε η προηγούμενη κυβέρνηση για να είμαστε εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις μας στην Ευρωπαϊκή @Ενωση, που οδήγησαν τη σημερινή κυβέρνηση να κάνει μια σειρά από προσπάθειες για να αυξήσει τον ανταγωνισμό, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να βοηθήσει την οικονομία, τότε βλέποντας όλα αυτά, θα διαπιστώσει κανείς ότι τίποτα δεν είναι ξεκομμένο. Το ζήτημα λοιπόν της ευαισθησίας, είναι διαρκές, είναι όμως δυστυχώς, τα προβλήματα τέτοια που δεν επιτρέπουν -όπως είπε και ο Πρωθυπουργός- να γίνει κάτι τέτοιο σήμερα.

ΒΛΑΧΟΣ: Αύριο όμως πρέπει να ζουν οι άνθρωποι, να μην έχουν πεθάνει από την πείνα και να μην έχουν παγώσει. Αν είναι να πεθάνουν από την πείνα ή από το κρύο και αύριο να κάνει ο κύριος Πρωθυπουργός μετά από δύο χρόνια ότι η οικονομία μας είναι καλύτερη, μπορεί κάποιοι απ@ αυτούς τους ανθρώπους να μη ζούνε. Άρα δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνει μετά από δυο χρόνια. Αυτοί έχουν πρόβλημα σήμερα, αύριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ@ αρχάς θα μου επιτρέψετε να πω ότι αναφερόμενοι γενικώς στην οικονομία, την ορίζουμε σαν να είναι έξω από τη ζωή μας. Το να είναι η οικονομία μας καλύτερη δεν σημαίνει ότι ένα μέγεθος θα είναι καλύτερο έξω από τη ζωή μας. Η οικονομία της χώρας είναι μέσα στη ζωή μας. Είναι ένα μέγεθος το οποίο θα βοηθήσει τη ζωή του Έλληνα πολίτη να γίνει καλύτερη αύριο. Εκείνο λοιπόν το δίλημμα στο οποίο έχει να απαντήσει ένα πολιτικός -και αναφέρθηκε δημοσίως και ο Πρωθυπουργός- είναι: Εύκολες αποφάσεις και ευχάριστες, αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα ή δύσκολες αποφάσεις, θεσμικές αλλαγές, θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ώστε σε βάθος χρόνου να είναι η κατάσταση για όλους πολύ καλύτερη; Σε αυτά τα διλήμματα έχουν βρεθεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πολλά χρόνια πριν από την Ελλάδα. Και απάντησαν με δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες όμως έδωσαν τέτοιες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπου επέτρεψαν στις οικονομίες τους να είναι πολύ καλύτερες και για όλους τους πολίτες. Χώρες οι οποίες έλαβαν τέτοιες αποφάσεις μείωσαν και την ανεργία, βοήθησαν την αύξηση του εισοδήματος, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Αυτό είναι ένα σημαντικό δίλημμα. Η οικονομική κατάσταση την οποία παραλάβαμε είναι γνωστή σε όλους. Τη γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, τη γνωρίζουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Η προσπάθεια είναι διαρκής. Ελπίζουμε ως το τέλος του 2006, να έχει επιτευχθεί αυτή η προσπάθεια στο σύνολό της, για να μπορέσει η οικονομία να βαδίσει πια σε νέους δρόμους, πολύ πιο ισχυρούς από το παρελθόν.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης, που το Σάββατο άφηνε εμμέσως να διαφανεί ότι μπορεί να δοθεί το επίδομα, δεν γνωρίζει την κατάσταση της οικονομίας ή απλώς επειδή ήταν στις Βρυξέλλες μιλούσε για τους Αυστριακούς, τους Γερμανούς κ.τ.λ.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να θυμίσω ότι ο κ. Αλογοσκούφης, σε δημόσια δήλωσή του πριν από 15 ημέρες -την οποία επανέλαβα και εγώ εδώ- είχε μιλήσει ακριβώς με τα ίδια λόγια που μίλησε χθες ο Πρωθυπουργός, για τις δυσκολίες της δημοσιονομικής κατάστασης.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό είναι καρφί για τον κ. Αλογοσκούφη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν ξέρω τι υπαινίσσεστε. Ο κ. Αλογοσκούφης έχει περιγράψει, πρώτος από όλους, αυτή την κατάσταση στην οποία αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπαινίσσομαι το εξής. Θα εξηγήσω. Ο κ. Αλογοσκούφης είπε «παιδιά δεν είμαι εγώ ο κακός. Ο κακός που δεν σας δίνει το επίδομα είναι ο Πρωθυπουργός. Εγώ συμφωνώ να δοθεί». Και εσείς τώρα μας λέτε ότι ο κακός είναι ο Αλογοσκούφης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Κάνετε μεγάλο λάθος και διαστέλλετε, κατά ερμηνεία που δεν είναι επιτρεπτή, τα λεγόμενά μου. Ο κ. Αλογοσκούφης προ 15νθημέρου, μιλώντας δημοσίως, όπως και εγώ εδώ σε αυτή την αίθουσα, δηλώσαμε τις δυσκολίες της κατάστασης.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Το Σάββατο, επίσης, δημοσίως, μίλησε και είπε άλλα. Μίλησε για επίδομα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το Σάββατο αναφέρθηκε, όπως είχε την ευκαιρία να πει και ο ίδιος σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του -και αυτή την ώρα δίνει συνέντευξη επίσης σε όλους τους δημοσιογράφους- σε μια απόφαση που ελήφθη εντός των πλαισίων του ΕΚΟΦΙΝ.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχουν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μόνο από την αύξηση των καυσίμων, του πετρελαίου κ.τ.λ., τα έσοδα του κράτους ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Όπως, επίσης, άλλο ένα στοιχείο που αφορά το κράτος, είναι και η αύξηση των κερδών των ΕΛΠΕ. Από όλη αυτή την αύξηση των εσόδων του κράτους, δεν υπάρχει μια δυνατότητα, όπως για παράδειγμα έκαναν και άλλες συντηρητικές κυβερνήσεις στη Γαλλία, όπως είπε και ο κ. (δεν ακούγεται) δεν μπορούσε η κυβέρνηση από όλο αυτό το έσοδο να βγάλει ένα ποσό για τους χαμηλόμισθους, για τους αδύναμους, γύρω από αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να επαναλάβω κάτι που είπα και πριν από λίγες ημέρες σε αυτή την αίθουσα -το είπε και ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών- για την αύξηση των εσόδων, γιατί πολλά γράφτηκαν ή ακούστηκαν για αυτή την αύξηση. Η αύξηση των εσόδων, όπως γράφτηκε ή ακούστηκε, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Σας θυμίζω ότι το 80% των εσόδων από το φόρο του πετρελαίου είναι φόρος που δεν είναι αναλογικός και το 20% του ΦΠΑ είναι ο αναλογικός φόρος. Η δε μείωση της κατανάλωσης έχει ουσιαστικά φέρει στα ίδια επίπεδα τα έσοδα, σε σχέση με αυτά που είχαμε πέρυσι. Εκείνο που ήθελα να σας παρακαλέσω είναι ότι, εάν υπάρχουν πιο ειδικές ερωτήσεις για αυτό το θέμα, νομίζω ότι προλαβαίνετε να ρωτήσετε τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος αυτή την ώρα δίνει συνέντευξη.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εχει μιλήσει ο κ. Δούκας για 250 εκατομμύρια όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση εξετάζει όχι ένα επίδομα θέρμανσης, αλλά μια εφάπαξ καταβολή σε κάποιες περιοχές ή κάτι άλλο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός από χθες.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν το απέκλεισε αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει απαντήσει, ήδη από χθες, ο Πρωθυπουργός.

ΒΛΑΧΟΣ: Αρα, δεν το αποκλείετε ούτε εσείς, κάτι να γίνει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μένω σε αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός χθες.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι ο κ. Αλογοσκούφης μίλησε για αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο του ΕΚΟΦΙΝ. Όμως, από ό,τι παρακολουθήσαμε όλοι στη δήλωσή του, είπε ότι εξετάζεται για την Ελλάδα και μίλησε συγκεκριμένα για υπουργεία και φορείς, οι οποίοι θα περικόψουν κάποιες από τις δαπάνες, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να εξοικονομηθούν χρήματα και μίλησε μάλιστα για τις ασθενέστερα κοινωνικά ομάδες. Αυτό δεν αφορά το ΕΚΟΦΙΝ. Αφορά την τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομίας για την Ελλάδα. Και ρωτώ, πώς είναι δυνατόν τη μια ημέρα ο Υπουργός να λέει άλλα και την άλλη να διαψεύδετε από τον Πρωθυπουργό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι τα χρήματα που διαχειρίζονται τα υπουργεία και οι φορείς είναι χρήματα του ελληνικού λαού και απευθύνονται, επίσης, στον ελληνικό λαό. Και όταν μιλούμε για φορείς, μιλούμε για Δήμους, για Κοινότητες. Δηλαδή, μιλούμε για έναν πολύ μεγάλο αριθμό που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, που αντλείται και επιστρέφει στον ελληνικό λαό, με τη μορφή έργων, παροχών κ.ο.κ.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Η εξοικονόμηση, όμως, αφορά την κυβέρνηση, το πώς θα χειριστεί το ποσό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε όλους όσοι προανέφερα. Ηδη, από πέρυσι έχουμε μια πολύ μεγάλη μείωση στα έξοδα των Υπουργείων και των φορέων. Το γνωρίζετε αυτό.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη λειτουργία της Επιτροπής που ελέγχει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πόσα πορίσματα έχει εκδώσει αυτή η Επιτροπή και αν στα χέρια της υπάρχει φάκελος του κ. Δημήτρη Κοντομηνά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι πολύ ειδικό το ερώτημα που μου κάνατε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Να επιστρέψω στο θέμα του πετρελαίου. Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία που έχει κυβέρνηση συγγενή πολιτικά με τη δική σας κυβέρνηση, προχώρησε, πιέζοντας τις πετρελαϊκές βιομηχανίες να πιέσουν κάπως το περιθώριο του κέρδους. Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο Διυλιστήριο είναι κρατικό. Γιατί δεν ζητάτε από τα Διυλιστήρια του κράτους να συμπιέσουν το περιθώριο του κέρδους, ώστε να μειωθεί η τιμή της βενζίνης ή να χρηματοδοτήσουν το επίδομα με κάποιο τρόπο μεταφοράς λογιστικής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχατε την ευκαιρία να ακούσετε να σας απαντά στο ερώτημα με διαφορετικό τρόπο, πριν από καιρό, ο κ. Σιούφας, όταν ήρθε σε αυτή την αίθουσα. Είπε, λοιπόν, ο κ. Σιούφας και επαναλαμβάνω ότι ενώ έχουμε μια αύξηση της τάξης του 100% στις τιμές του πετρελαίου, ενδεχομένως και πάνω από το 100%, στην Ελλάδα η αύξηση στα παράγωγα είναι της τάξης του 20% έως 30%. @Εχουν γίνει, ήδη, λοιπόν, πολλές σοβαρές προσπάθειες από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης να κρατηθούν οι τιμές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και γενικότερα παγκοσμίως.

ΒΛΑΧΟΣ: Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, όλοι οι Ελληνες είναι ίσοι, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τις ίδιες ευθύνες. Χθες, όμως, ο Πρωθυπουργός, ενώ προεκλογικά έλεγε άλλα πράγματα, μας αποκάλυψε ότι υπάρχουν πολίτες που έχουν άλλες ευθύνες. Και ενώ για τους πολιτικούς που είχαν εμπλακεί στο μεγάλο σκάνδαλο το οποίο, όπως είχε πει ο κ. Καραμανλής, δεν παραγράφεται, του Χρηματιστηρίου, από χθες λοιπόν και με τη σφραγίδα του Πρωθυπουργού, οι πολιτικοί είναι αθώοι για το Χρηματιστήριο. Πού θα βρούμε το δίκιο μας εμείς οι πολίτες που χάσαμε τα λεφτά μας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι παραφράζετε πλήρως τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός χθες.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπε ότι παραγράφονται οι ευθύνες για τους πολιτικούς. Δεν παραφράζω τίποτα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μια Δημοκρατία, γνωρίζετε@

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν μου είπατε τέτοια πράγματα. Μη μου λέτε ότι παραφράζω@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μία δημοκρατία, νόμος δεν είναι η απόφαση του ενός. Σε μία δημοκρατία υπάρχουν νόμοι.

ΒΛΑΧΟΣ: Τους οποίους, όμως, ψηφίζετε εσείς οι πολιτικοί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δική μας δημοκρατία είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Με νόμο που είχε ψηφιστεί πολλά χρόνια πριν, έχουν αποδοθεί αυτά τα οποία έπρεπε ή δεν έπρεπε. Εκείνο που εγώ θέλω να πω, είναι: Η κυβέρνηση μίλησε για το @@έγκλημα@@ του Χρηματιστηρίου. Δεν άλλαξαν ποτέ άποψη, ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε η κυβέρνηση. Η παραγραφή, όπως γνωρίζετε, έχει επέλθει με νόμο που έχει ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Και όπως γνωρίζετε, επίσης, στη νομική επιστήμη δεν μπορεί να αλλάξει αυτό και να έχουμε νέου είδους προσέγγιση στο ζήτημα της παραγραφής. Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, πρέπει κανείς να δει την πραγματικότητα κατάματα, να δει δηλαδή το νόμο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βοήθησε να παραγραφεί αυτή η ευθύνη για τα πολιτικά πρόσωπα. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και συνεχίζει. Η Δικαιοσύνη λειτουργώντας ανεξαρτήτως, έχει ήδη προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες. Και συνεχίζει, απ@ ότι γνωρίζουμε προκειμένου να δώσει απαντήσεις και να επιβάλει τις κυρώσεις σε εκείνους, οι οποίοι έπαιξαν με την αγορά. Πολιτικά, το στίγμα για το Χρηματιστήριο έχει χρεωθεί απολύτως στην προηγούμενη κυβέρνηση, για τον τρόπο που χειρίστηκε αυτή την υπόθεση το 1999 @ 2000.

ΒΛΑΧΟΣ: Αλλάξατε το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ούτως ώστε στο μέλλον, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, να μην παραγράφονται οι ευθύνες των πολιτικών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας απαντήσω. Θα συνεννοηθώ με το αρμόδιο υπουργείο και θα έχω απάντηση. @Ομως, είναι βέβαιο αυτό που σας είπα προηγουμένως: @Οταν έχει παραγραφεί κάτι με βάση το νόμο, δεν μπορείς να φέρεις άλλο νόμο, να το επαναφέρεις, να πάψεις την παραγραφή. Και αυτό έγινε επί κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Να επανέλθω λίγο στην Ολυμπιακή. Γνωρίζετε, κύριε Εκπρόσωπε, ότι μετά τη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού -πιθανόν αν όχι προφανώς εξαιτίας της- από σήμερα έχουμε ακυρώσεις χιλιάδων κρατήσεων για τις επόμενες εβδομάδες και ότι πολλοί προμηθευτές προειδοποιούν ότι θέλουν τα χρήματά τους και δεν συνεργάζονται με την Ολυμπιακή; Διότι κανείς ιδιώτης δεν θέλει να συνεργάζεται με μία επιχείρηση, η οποία οδεύει προς κλείσιμο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα και προηγουμένως ότι οι νομικές διαδικασίες διαρκούν χρόνο και ότι οι πτήσεις θα συνεχιστούν κανονικά. Επίσης, σημείωσα ότι σήμερα η Ελλάδα, ο Ελληνας πολίτης, πληρώνει 1,5 εκατ. ευρώ, κάθε μέρα, για την Ολυμπιακή και για τα χρέη τα οποία έχει.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή ο προμηθευτής μπορεί να ζητήσει τα χρήματά του αμέσως, διότι φοβάται ότι θα τα χάσει, εάν συμβεί κάτι τέτοιο σε μία γενικευμένη κλίμακα με την Ολυμπιακή, η Ολυμπιακή μπορεί να κλείσει αύριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι υπάρχει ένα σχέδιο για το οποίο, εν πολλοίς, σας έδωσα κάποια στοιχεία ώστε να καταλάβετε τι θα γίνει με την Ολυμπιακή. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά με την Ολυμπιακή. Τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση έχοντας κρύψει πολλά από τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οδήγησε την κατάσταση εκεί που την οδήγησε. Και οι @Ελληνες πολίτες, επαναλαμβάνω, έχουν πληρώσει πάνω από 3 δις ευρώ, μέχρι στιγμής, γι@ αυτή την υπόθεση.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή μιλούμε για συγκεκριμένα πράγματα αυτές τις ημέρες, εάν κλείσει η Ολυμπιακή, θα υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα και με τις πτήσεις και με τους επιβάτες. Και σε σχέση με αυτό, θα ήθελα να γνωρίζω εάν εσείς γνωρίζετε για τις δηλώσεις του κ. Παπαγεωργίου, του Προέδρου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, των Ολυμπιακών Αερογραμμών, ο οποίος μιλούσε για σχέσεις κυβερνητικών στελεχών με ανταγωνιστές της Ολυμπιακής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τέτοιες δηλώσεις.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Η κυβέρνηση έχει καθορίσει ποιες θα είναι οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις αγροτικές συντάξεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να σας δώσω απάντηση σήμερα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο ΜΕGA, είπε για αυξήσεις διπλάσιες από τον πληθωρισμό. Θα ήθελα να ξέρω αν είναι επίσημη κυβερνητική πολιτική ή αν είναι@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάτι περισσότερο γι` αυτό το θέμα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν η κυβέρνηση είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι μετά την Ολυμπιακή θα εξακολουθήσουν να καλύπτονται τα εθνικώς ευαίσθητα δρομολόγια, τα οποία καλύπτει σήμερα η Ολυμπιακή, νησιά κ.λπ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι απαραίτητο και υποχρεωτικό να γίνει.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Όταν λέτε «υποχρεωτικό»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως και να έχει το θέμα, όποια εξέλιξη και αν υπάρξει στην υπόθεση@

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Μάλιστα. Δεν μπορείτε να υποχρεώσετε έναν ιδιώτη να πετάει κάπου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προσέξτε: Εφόσον προχωρήσει η διαδικασία της αποκρατικοποίησης, θα υπογραφούν τέτοιες συμφωνίες ώστε τα αεροπλάνα του όποιου ιδιώτη αγοράσει την Ολυμπιακή Αεροπορία, να ταξιδεύουν σε όλα τα μέρη και να μπορούν να εξυπηρετούνται τα ακριτικά μας νησιά, όπως γίνεται και σήμερα.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Είπε, χθες, ο Πρωθυπουργός για διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η Ολυμπιακή έχει και αριθμό εποχικών, συμβασιούχων, εργαζόμενοι οι οποίοι προσλαμβάνονται στην Ολυμπιακή για να καλύψουν ανάγκες. Με αυτούς τι γίνεται; Συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα προηγουμένως, το αρμόδιο υπουργείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο. Όταν θα είναι έτοιμο αυτό το σχέδιο, θα ανακοινωθεί.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Στην προηγούμενη ερώτηση, είπατε ότι «όποιος ιδιώτης αγοράσει την Ολυμπιακή». Δεν το κατάλαβα. Απ` ό,τι έχω καταλάβει, πάμε σε εκκαθάριση εν λειτουργία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί έχετε καταλάβει μόνον αυτό; Σας ανέφερα δύο δρόμους: Ο πρώτος είναι αυτός της ιδιωτικοποίησης, της πώλησης της εταιρίας και ο δεύτερος είναι αυτός που ανέφερα, εάν δεν πωληθεί η εταιρία. Εγιναν ήδη τρεις, τέσσερις απόπειρες επί ΠΑΣΟΚ και δεν βρέθηκε αγοραστής. Εμείς ξεκινήσαμε μία νέα διαδικασία, τον περασμένο Οκτώβριο. Υπάρχει διεθνής εταιρία που παρακολουθεί αυτή τη διαδικασία. Εφόσον βρεθεί ιδιώτης, θα πουληθεί η εταιρία σε ιδιώτη.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μιλήσατε για προορισμούς και για συμφωνία, προκειμένου να καλύπτονται τα δρομολόγια εκεί. Εάν κλείσει η Ολυμπιακή, η συμφωνία με ποιον θα γίνει; Με κάποια ιδιωτική εταιρία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως ξέρετε, στον ανταγωνισμό και στην αγορά του σήμερα δεν μένουν κενά ή δεν μένουν για πολύ καιρό κενά.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Εξετάζει η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, το φάκελο που έχει φτάσει στο γραφείο του, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΟ ΘΕΜΑ» που εργάζομαι, για επιδοτήσεις προνομιακού χαρακτήρα στην εταιρία του υφυπουργού υγείας, κ. Κωνσταντόπουλου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απ` ότι γνωρίζω, υπάρχει αναλυτική ανακοίνωση του υφυπουργού κ. Κωνσταντόπουλου, η οποία καλύπτει απολύτως το θέμα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα ηθικής τάξης, στο γεγονός ότι επιλέχθηκαν τελικά δύο, η μία εκ των οποίων ήταν η δική του εταιρία για να πριμοδοτηθούν, από έναν κατάλογο 15 προεγκεκριμένων εταιριών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ζήτημα αφορά μία υπόθεση, η οποία ξεκίνησε και τελείωσε με έγκριση -φακέλους που ερευνήθηκαν από υπηρεσίες- επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Αυτό γίνεται σαφές από την ανακοίνωση του κ. Κωνσταντόπουλου. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Και μία ερώτηση σε άλλο θέμα: Σας ενημέρωσε ο κ. Πατεράκης ότι μέχρι τον Ιούνιο μισθοδοτούνταν από εταιρία, η οποία παράγει κινητήρες για πολεμικά αεροπλάνα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω στην επιστολή, την οποία έχω στείλει στην εφημερίδα σας. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 12 September 2005 - 14:05:12 UTC