Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-09-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Όπως έχει ανακοινωθεί, ήδη, από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο κ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί σήμερα το βράδυ με το Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας, σήμερα και αύριο, στην Ελλάδα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποιο ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Πρωθυπουργός με τη χθεσινή διαγραφή του κ. Πολύζου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν διαβάσετε προσεκτικά την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, θα διαπιστώσετε ότι ενυπάρχει το μήνυμα αυτό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θεωρείτε ότι η ποινή που του επιβλήθηκε, δηλαδή η τιμωρία, ήταν αντίστοιχη της ποιότητας του περιεχομένου των δηλώσεων του κ. Πολύζου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι της δικής μου αρμοδιότητας να κρίνω αυτό που με ρωτάτε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δηλαδή, κ. Εκπρόσωπε, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας είναι όλοι έντιμοι, καθαροί και αδιάφθοροι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα, ήδη, χθες στο ερώτημά σας. Είπα ότι τέτοιου είδους κατηγορίες δεν συνάδουν με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εάν δεν απατώμαι, ο κ. Πολύζος έκανε μια γενική αναφορά, ότι παντού υπάρχουν καλοί και κακοί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απατάστε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η διαφορά μεταξύ του κ. Πολύζου και του κ. Κοκκινούλη, ο οποίος είπε κάποια άλλα πράγματα σε μια κλειστή κομματική σύσκεψη, ποια είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι έχω ήδη απαντήσει στο ερώτημα. Τρεις φορές έχω ερωτηθεί για τον κ. Κοκκινούλη και έχω απαντήσει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ωστόσο, η αφορμή της διαγραφής του κ. Πολύζου ήταν τα όσα φέρεται ότι είπε ο κ. Κοκκινούλης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά τις δηλώσεις και του μεν και του δε, για να διαπιστώσετε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά. Ο κ. Κοκκινούλης αρνήθηκε παντελώς, σε όλες τις δηλώσεις του, ότι είπε το οτιδήποτε σχετικό με τα όσα γράφτηκαν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει μια σημερινή δήλωση του κ. Σταύρου, ο οποίος επιβεβαιώνει τις δηλώσεις Κοκκινούλη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να διευθύνω τη συζήτηση.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή η χθεσινή ανακοίνωση γράφει για αποπομπή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπάρχει περίπτωση στο μέλλον, εάν ο κ. Πολύζος επιδείξει μια διαφορετική συμπεριφορά, να επανέλθει; Διότι έχουμε δει και στο παρελθόν και σε αντίστοιχα γεγονότα, κάποια στιγμή βουλευτές να επανέρχονται μετά από ένα συγκεκριμένο διάστημα και στη Νέα Δημοκρατία και σε άλλα κόμματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιο ήταν ακριβώς το παράπτωμα, το έγκλημα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας. Το πρώτο ερώτημα που μου τέθηκε ήταν αυτό και είπα ότι ενυπάρχει στην ανακοίνωση σαφής αναφορά του τι συνέβη και του τι δεν συνέβη.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση να διερευνήσει, να διαλευκάνει όλες αυτές τις καταγγελίες με κάποιο τρόπο; Υπάρχουν κάποιες καταγγελίες, είτε φανερά ή χθες ο κ. Πολύζος τα είπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό το ερώτημα που μου κάνετε, απαντάται στη χθεσινή ανακοίνωση. Τη διαβάσατε; Επιτρέψτε μου να ρωτήσω και εγώ. Εάν τη διαβάσατε, θα δείτε ότι επικοινώνησε μαζί του ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Σταύρου στον οποίο ο κ. Πολύζος είπε ότι αυτά ήταν ανυπόστατα. Δεν είχε κάποιου είδους στοιχεία. Εξ όσων γνωρίζω, του ζήτησε ο κ. Σταύρου, εάν έχει το οποιοδήποτε στοιχείο, να το καταθέσει στο οποιοδήποτε κομματικό όργανο ή στον εισαγγελέα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επ` αυτού, όμως, εάν μου επιτρέπετε, ο κ. Πολύζος αρνείται ότι είπε πως κάποιοι χρηματίζονται στη Νέα Δημοκρατία. Και από το ακριβές κείμενο των δηλώσεων του κ. Πολύζου, δεν υπάρχει η αναφορά της λέξης «χρηματισμός».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να διαβάσετε πάλι και την ερώτηση και την απάντηση του κ. Πολύζου;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Την έχω δει ίσα με δέκα φορές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δείτε την και μία ενδέκατη. Ισως σας βοηθήσει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Πολύζος έμαθε ότι θα αποπεμφθεί από τις τηλεοράσεις. Εκλήθη πριν ληφθεί η απόφαση να απολογηθεί, να δώσει τη δική του εκτίμηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στο κόμμα. Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας, τέτοια απόφαση μπορεί να λάβει μόνο ο Πρόεδρός της, χωρίς τη σύγκληση κανενός οργάνου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δηλαδή, καταδικάστηκε πριν καν απολογηθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε που θα το ξαναπώ για τρίτη φορά. Τη διαβάσατε την ανακοίνωση;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πάρα πολύ καλά και μπορώ να σας την πω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάσατε αυτό που σας είπα προηγουμένως για τη συζήτηση που έγινε με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Σταύρου;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, λόγω των ανυπόστατων, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, δηλώσεων στις οποίες προέβη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως ο ίδιος παραδέχθηκε πού;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Στον κ. Σταύρου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, λοιπόν, έγινε ή δεν έγινε αυτό που με ρωτάτε; Απάντησε, ήδη, από την ανακοίνωση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πρώτα έμαθε ότι απομακρύνετε και μετά κλήθηκε σε απολογία, από ό,τι κατάλαβα. Αυτό είναι το θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Κάνετε λάθος.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν εσείς κατά οποιονδήποτε τρόπο συμμετείχατε στη διαδικασία για τη λήψη αυτής της απόφασης. Αν κάνατε κάποια εισήγηση και ποια είναι αυτή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Αυτά είναι θέματα καθαρά του κόμματος. Εγώ είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είστε και βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, αλλά είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Δεν έχω κομματική θέση, που να μου επιτρέπει την οποιαδήποτε ενασχόληση με το θέμα.

ΚΟΥΙΝ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν υπάρχει κάποια ατζέντα για τη συζήτηση που θα κάνει ο Πρωθυπουργός με το Ρώσο Πρόεδρο, εάν θα συζητηθούν, για παράδειγμα, ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Γνωρίζετε κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια γενική ατζέντα θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες. Θα σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες μετά τη συνάντηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αποκλείετε το ενδεχόμενο να υπάρξει, αύριο μεθαύριο, στη διάρκεια της τετραετίας, κάποιο σκάνδαλο ή τουλάχιστον κάποια οσμή σκανδάλου, ούτως ώστε να ξέρετε εκ των προτέρων ότι όλοι στη Νέα Δημοκρατία είναι ηθικοί, άμωμοι και αμόλυντοι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι δεν ταιριάζουν τέτοιου είδους θέματα στη Νέα Δημοκρατία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, συγνώμη, αλλά επειδή δημιουργεί κάποιες απορίες αυτό το θέμα, τι περισσότερο είπε ο κ. Πολύζος από αυτά που είχε πει ο κ. Έβερτ αφήνοντας σκιές εναντίον του κ. Αλογοσκούφη στη γνωστή υπόθεση πριν από τρεις μήνες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι καθόλου το ίδιο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ούτε χθες υπήρξε κάποια κατάληξη στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε. για το θέμα της αντιδήλωσης για την Τουρκία. Έχετε κάποιο σχόλιο για το νέο κείμενο που παρουσίασε η βρετανική Προεδρία και δεν βρήκε τη συναίνεση από τους υπόλοιπους εταίρους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Ρωτήθηκα και χθες και είπα ποια είναι η θέση της Ελλάδας. Δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο γι αυτή τη διαδικασία, η οποία συνεχίζεται.

ΤΑΚΗΣ: Θα μας κάνετε ένα σχόλιο για τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Σγουρίδη να ψηφίσει στη Βουλή κάποια άρθρα του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα; Γιατί σήμερα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπαν στη Βουλή ότι εμείς το εξετάζουμε στο όργανα και συζητάμε και δεν διαγράφουμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μιλήσω προσωπικά για τον κ. Σγουρίδη, δεν μου επιτρέπεται. Εκείνο που θα πω είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έρχεται να καταγγείλει ένα νομοσχέδιο, το οποίο, ουσιαστικά, βοηθά, προάγει την κίνηση της οικονομίας, τη δημιουργία νέων ευκαιριών. Και σε τελική ανάλυση, όπως είπε και ο κ. Αλογοσκούφης στη Βουλή, καταγγέλλει κάτι το οποίο το ίδιο το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει στο παρελθόν: Μιλάμε για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε διάφορα μεγάλα έργα.

ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω δύο ερωτήσεις, η μια αφορά τη διαγραφή. Οι αγροτοσυνδικαλιστές επιμένουν στις καταγγελίες τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε με δηλώσεις τους στη τηλεοράσεις, είτε γραπτά. Ήθελα να ρωτήσω εάν κάποια στιγμή κάποιος άλλος βουλευτής είτε τις υιοθετήσει αυτές τις καταγγελίες, είτε υποπτεύεται και αυτός ότι υπάρχει ένα τέτοιο σύστημα πίσω από το κράτος θα διαγράφεται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ερώτηση με «εάν» -όπως σας έχω πει πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα, αλλά και από την προηγούμενη θέση μου ως εκπροσώπου της αντιπολίτευσης- δεν απαντώ.

ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σας προβληματίζει ενόψει της ΔΕΘ ότι πολλά εργοστάσια κλείνουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και πολλά ανοίγουν. Πολλές νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται. Πολλά νέα επενδυτικά κεφάλαια έρχονται στην Ελλάδα. Μόλις προχθές ή χθες από το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώθηκαν -και είχα την ευκαιρία να τα επαναλάβω κι εδώ- μια σειρά προγραμμάτων για τη στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Προγραμμάτων που αφορούν περίπου 6.000 συμπολίτες μας και που έχουν ύψος επένδυσης περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ένα μικρό δείγμα των όσων έχει προχωρήσει η κυβέρνηση στον ενάμιση χρόνο.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Να επανέλθω σε αυτό που είπε ο κ. Γκουτζάνης πριν για τον κ. Έβερτ. Η απάντησή σας ήταν «δεν είναι το ίδιο». Δεν είναι το ίδιο ο κ. Έβερτ με τον κ. Πολύζο ή δεν είναι το ίδιο το παράπτωμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι το ίδιο θέμα. Είναι τελείως διαφορετικό το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Γκουτζάνης για τον κ. Έβερτ και τις δηλώσεις, που είχε πάρει απάντηση τότε και στη Βουλή και εκτός Βουλής -το θέμα εννοώ- και τελείως διαφορετικό αυτό που ειπώθηκε από τον κ. Πολύζο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ο κ. Έβερτ, όμως, είχε καταγγείλει, είχε κατηγορήσει τον υπουργό Οικονομίας ή είχε υπαινιχθεί -για να είμαι ακριβέστερος- ότι εξυπηρέτησε ή τέλος πάντων είχε πληροφορήσει μια Τράπεζα, μια ιδιωτική επιχείρηση, νωρίτερα. Η βαρύτητα της καταγγελίας δεν είναι το ίδιο με την επίσης διαπιστωτική αναφορά του κ. Πολύζου, τη γενική, ότι υπάρχουν κάποιοι που χρηματίζονται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συγχέετε δύο ανόμοια θέματα. Σας θυμίζω ότι και από το βήμα της Βουλής ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά και στη συνέχεια με δηλώσεις που είχε την ευκαιρία να κάνει, είχε τοποθετηθεί σαφώς γι αυτό το οποίο είχε δηλώσει ο πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ. Και η σαφήνεια εναπόκειτο -και ήταν αυταπόδεικτη άλλωστε- στο εάν και πόσο είχαν ενημερωθεί, όπως θυμάστε καλά κάποιες Τράπεζες, για τα σχεδιαζόμενα σε σχέση με τον ασφαλιστικό τομέα. Η ενημέρωση είχε γίνει ευθέως, δημοσίως από την κυβέρνηση πολλούς μήνες νωρίτερα. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε κανενός είδους υπόνοια ή υποψία για το οτιδήποτε, πέρα των άλλων λόγων τους οποίους ανέλυσε, πάλι με σαφήνεια θα το επαναλάβω, ο κ. Αλογοσκούφης από το βήμα της Βουλής.

ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μιας και δεν σας αρέσει το «εάν», θέλω να ρωτήσω@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, μου αρέσει πάρα πολύ γιατί με το «εάν» μπορεί κανείς να κάνει σκέψεις, προβλέψεις για το μέλλον. Εκείνο το οποίο μου ζητάτε να σας πω, είναι να τοποθετηθώ με το εάν θα γίνει κάτι. Δεν θα τοποθετηθώ, επιτρέψετε μου.

ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να το θέσω διαφορετικά λοιπόν: Προ καιρού υφυπουργός της κυβέρνησης την είχε εκθέσει με δήλωσή του για τον προϋπολογισμό, θα έπρεπε να διαγραφεί; Θα έπρεπε να γίνει ανασχηματισμός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω σε τι αναφέρεστε.

ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στον κ. Ρεγκούζα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι άλλο να γίνει μια πολιτική δήλωση@

ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτική δήλωση έκανε ο κ. Ρεγκούζας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @η οποία πολιτική δήλωση -όπως αυτή την οποία αναφέρατε- μπορεί να προτάσσει κάποια στοιχεία τι είναι, τι δεν είναι@

ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι είναι έωλος ο προϋπολογισμός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι έγινε αυτή η δήλωση στην οποία αναφέρεστε. Είναι άλλο να γίνει μια πολιτική δήλωση και άλλο αυτό το οποίο ειπώθηκε χθες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή και ψήφισε πολλά άρθρα του ο κ. Σγουρίδης, ο κ. Παπανδρέου το χαρακτηρίζει «κοστούμι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της αδιαφάνειας και της διαφθοράς», τι απαντάτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν κάποιος δεν έχει προτάσεις, τότε κινδυνολογεί.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 8 September 2005 - 13:05:12 UTC