Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-05-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 30 Μαΐου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο στις 11:00 θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα τη σύμπραξη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Στις 13:00, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφους που εργάζονται σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης.

Θα ήθελα να κάνω μια σύντομη αναφορά σε ένα θέμα, το οποίο ήδη γνωρίζετε από την Παρασκευή, με ανακοίνωση που έκανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπασιάκος. Δικαιώθηκαν οι κυβερνητικές επιλογές στο θέμα της προστασίας του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, το οποίο έτσι αυξάνεται σημαντικά, καθώς και της διαχείρισης των ελέγχων. Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αποδέχθηκε πλήρως τα πρόσθετα στοιχεία τα οποία απέστειλε έγκαιρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έτσι επιτυγχάνονται η διασφάλιση και βελτίωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, η καταβολή επιστροφής συνυπευθυνότητας 38 δρχ. ανά κιλό -αντί των 23 δρχ. που πολλές Κασσάνδρες έλεγαν, ενώ η κυβέρνηση είχε σαφώς μιλήσει για 38 δρχ. από την αρχή- για όσες ποσότητες παρέδωσαν οι παραγωγοί μέχρι 15/12/2004 και 52 δρχ. ανά κιλό περίπου για όσες ποσότητες παρέδωσαν μετά τις 15/12/2004. Οι συνολικές εισροές στη χώρα μας για τον τομέα του βάμβακος θα ανέλθουν φέτος στο ύψος των 727 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο και από τις αρχικές εκτιμήσεις που μιλούσαν για 710 εκατομμύρια ευρώ που είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας τριετίας. Μέσος όρος της τελευταίας τριετίας είναι τα 619 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκαν οι κοινοτικές εισροές στη χώρα μας φέτος, έναντι του μέσου όρου της προηγούμενης τριετίας κατά 108 εκατομμύρια ευρώ ή 36,8 δισ δραχμές. Επίσης, η πληρωμή των παραγωγών έγινε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, πριν από το Πάσχα. Σε μία δύσκολη χρονιά για την αγροτική παραγωγή επιτυγχάνονται σημαντικά αποτελέσματα που ωφελούν τους Έλληνες αγρότες, ενώ μπαίνει τάξη στη διαχείριση του βάμβακος. Για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνω ότι οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν.

Έχει εκδοθεί δελτίο Τύπου από το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο αναφέρεται στις καταγγελίες που έχουν γίνει στη Διεύθυνση Καταναλωτή για άλλες τιμές, σε ορισμένα προϊόντα, στο ράφι και άλλες τιμές στο ταμείο. Στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί η Γραμματεία Εμπορίου, διαπιστώθηκε μια σειρά από αγορανομικές παραβάσεις, οι οποίες αναφέρονται στο δελτίο Τύπου. Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις, με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου προς τις Νομαρχίες της χώρας, ζητήθηκε η εντατικοποίηση των σχετικών αγορανομικών ελέγχων σε διάφορα super markets.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση μπορεί να βεβαιώσει ότι το κόστος από την εθελούσια έξοδο στον ΟΤΕ και από τη ρύθμιση που θα ακολουθήσει για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού της Εμπορικής και της Αγροτικής, δεν θα μετακυλυθεί στους Έλληνες φορολογούμενους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έλαβε μια γενναία απόφαση, με την αγαστή συνεργασία -όπως σας έχω πει- των εργαζομένων της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, διότι ουσιαστικά ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Ταυτοχρόνως, κλείνει δρόμους οι οποίοι οδηγούσαν μέχρι τώρα στην ωφέλεια των ολίγων, των «ρετιρέ». Η αξιοπιστία ενός κράτους κρίνεται από το πώς χειρίζεται τέτοια μεγάλα θέματα, τα οποία έχει φορτωθεί αυτή η κυβέρνηση από το παρελθόν. Τα χειρίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν ανισοκατανομές στο μέλλον -κάνουμε μια καινούρια αρχή, ανοίγουμε ένα νέο δρόμο, όπως σας είπα- και να κλείσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα του παρελθόντος. Αυτοί οι οποίοι βοήθησαν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ανισότητες αυτές και τα «ρετιρέ», είναι γνωστό ποιοι είναι. Θα τους αναζητήσετε σε άλλες κυβερνήσεις. Η σημερινή κυβέρνηση, όμως, σε αυτό το πλαίσιο που σας είπα, όφειλε να βρει λύση. Και τη βρήκε αυτή τη λύση. Δεν θα υπάρχει επιβάρυνση των πολιτών στο μέλλον, αντίστοιχη με αυτή που υπήρχε έως σήμερα. Έως σήμερα υπήρχε επιβάρυνση υπέρ των «ρετιρέ», υπήρχε ανισότητα μεταξύ εργαζομένων και εργαζομένων, συνταξιούχων και συνταξιούχων. Τα προβλήματα όμως πρέπει να λύνονται, έτσι ώστε το κράτος να αποκτά αξιοπιστία.

ΚΟΡΑΗ: Δεν μου απαντήσατε όμως στο ερώτημα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό θα πω κι εγώ, δεν απαντήσατε στο ερώτημα της συναδέλφου. Αυτή τη φορά, τι θα γίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δημιουργηθεί, όπως σας είπα, ένας νέος δρόμος υπέρ των εργαζομένων, υπέρ του Οργανισμού, υπέρ της εθνικής οικονομίας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ποιος «θα πληρώσει το μάρμαρο» ρωτάμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μέναμε στη λογική του παρελθόντος, εσαεί «το μάρμαρο» θα πλήρωναν οι Έλληνες πολίτες, όπως κάνουν τώρα. Εάν λοιπόν αφήναμε να δημιουργούνται καταστάσεις -τις οποίες βοήθησε να δημιουργηθούν η προηγούμενη κυβέρνηση, τότε θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα για πολλές δεκαετίες. Εμείς δεν το αφήσαμε. Το αντιμετωπίσαμε, το λύνουμε. Και παραλλήλως σας λέω ότι το κράτος οφείλει να διατηρήσει μια αξιοπιστία απέναντι στα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν και αφορούν τους εργαζόμενους. Θα ήταν ένα κράτος ανάλγητο, εάν δεν σκεφτόταν με αυτό το διττό τρόπο, ένα κράτος αναποτελεσματικό, εάν δεν προσπαθούσε να βρει λύση σε ένα μείζον πρόβλημα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και κάτι άλλο: Ο κυρίαρχος γαλλικός λαός αποφάσισε για το ευρωσύνταγμα. Στην Ελλάδα έγινε με ταχύρυθμες διαδικασίες. Βρίσκετε να υπάρχει ένα δημοκρατικό έλλειμμα στη χώρα μας; Όχι σε τυπικό επίπεδο, σε ουσιαστικό, πολιτικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνον εάν δεχθεί κανείς, σύμφωνα με την άποψή σας, ότι δεν λειτουργεί σωστά η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία μας. Έχουμε Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, το Κοινοβούλιο λειτουργεί, εκπροσωπούνται εκεί όλες οι σημαντικές ιδεολογικές τάσεις των πολιτικών ρευμάτων στη χώρα. Το γεγονός ότι έχουμε ένα Κοινοβούλιο το οποίο αποφάσισε -και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία- δίνει απάντηση στο ερώτημά σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Το γεγονός ότι βγαίνουν αυτοί οι υπάλληλοι στον ΟΤΕ και με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδια λογική των μεταρρυθμίσεων και σε άλλους τομείς, αυτό σημαίνει ότι τα όσα πήραν οι υπάλληλοι του ΟΤΕ είναι η βάση, δηλαδή και αν συμβεί το ίδιο σε άλλους οργανισμούς, σε άλλες τράπεζες, θα έχουν τα ίδια πλεονεκτήματα. Έτσι δεν είναι; Τις ίδιες χρηματικές απολαβές, όλα θα είναι ίδια με αυτά που έχουν του ΟΤΕ. Είναι έτσι ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα την περασμένη Πέμπτη στο ερώτημά σας, λέγοντας ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι η υπόθεση του ΟΤΕ. Δεν υπάρχει κάποιου είδους σκέψη, η οποία να αναφέρεται σε άλλες ΔΕΚΟ. Δεν έχω κάτι να σας ανακοινώσω τώρα. Υποθετικά δεν μπορώ να απαντήσω για το μέλλον.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και στη Γαλλία έχουν Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αλλά προχώρησαν σε δημοψήφισμα και το δημοψήφισμα των Γάλλων κατέληξε ότι η συμφωνία των ηγεσιών των κομμάτων, δεν συνεπάγεται και συμφωνία του λαού στο Ευρωσύνταγμα. Στα καθ` ημάς, η κυβέρνηση δεν είναι έκθετη που στέρησε από τον ελληνικό λαό το δικαίωμα να αποφανθεί υπέρ του δημοψηφίσματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα στην ερώτηση του συναδέλφου σας για το εάν έχει πρόβλημα η Δημοκρατία μας, λέγοντας ότι η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία λειτουργεί. Κατά τα λοιπά, υπάρχει δήλωση του Πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα στη Γαλλία. Σας παραπέμπω σ` αυτήν.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, στη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τον ΟΤΕ, η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι δεν λέει στο λαό όλη την αλήθεια. Επί τρεις ημέρες καλείστε να προσδιορίσετε το ύψος, το κόστος που θα καταβάλει το Δημόσιο γι` αυτή τη ρύθμιση και δεν το κάνετε. Γιατί δεν το κάνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον ΟΤΕ. Ωστόσο, επειδή βλέπω ότι είναι η τρίτη κατά σειρά ερώτηση που ασχολείται με το ίδιο θέμα, θα μου επιτρέψετε να γίνω λίγο πιο αναλυτικός σε ορισμένα πράγματα. Εχουμε μια σειρά προβλημάτων τα οποία δημιουργήθηκαν με κυρίαρχο, όπως σας είπα, το ζήτημα των ρετιρέ. Υπήρχε, δηλαδή, μια πολιτική όπου κάποιοι προώθησαν τα ρετιρέ. Εμείς δεν εκπροσωπούμε αυτή την πολιτική. Είχε, λοιπόν, η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ένα δίλημμα: @Η άπαξ δια παντός και για το παρελθόν να λύσει το πρόβλημα ή να λύσει το πρόβλημα από εδώ και στο εξής. Εάν προχωρούσαμε, απαντώντας θετικά στο πρώτο ερώτημα του διλήμματος, τότε αντιλαμβάνεστε ότι το κράτος δεν θα είχε καμία αξιοπιστία απέναντι σε εργαζόμενους, οι οποίοι επί σειράν ετών εργάζονται με διαφορετικές συνθήκες. Θα ήταν, δηλαδή, μια λογική η οποία όχι μόνον εκφεύγει της δικής μας πολιτικής, αλλά και δεν στηρίζεται σε επιχειρήματα. Ετσι, λοιπόν, αποφασίσαμε να απαντήσουμε στο δίλημμα, λέγοντας ότι από εδώ και πέρα θα φροντίσουμε να μη δημιουργούνται τέτοιου είδους ρετιρέ. Θα φροντίσουμε να λυθούν τα προβλήματα σε όφελος των εργαζομένων, σε όφελος της επιχείρησης, σε όφελος, εν τέλει, της εθνικής οικονομίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το 77% των εργαζομένων της ΟΜΕ-ΟΤΕ τάχθηκαν υπέρ αυτών των λύσεων. Είναι, λοιπόν, μια διττή πολιτική -όπως είπα και προηγουμένως- που σέβεται τους εργαζόμενους. Επίσης, σέβεται και τα χρήματα του Ελληνα πολίτη τα οποία δεν πρέπει να σπαταλώνται. Θέσαμε μια τελεία και κάνουμε μια καινούργια αρχή στην υπόθεση του ΟΤΕ. Και αυτή η καινούργια αρχή είμαστε βέβαιοι ότι θα βοηθήσει και τον εργαζόμενο του ΟΤΕ και τον ίδιο τον ΟΤΕ, ως επιχείρηση, αλλά και την εθνική οικονομία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κατ` αρχήν, δίνεται η εντύπωση ότι με αυτή τη ρύθμιση της προνομιακής εθελούσιας εξόδου ευνοείται ένα ρετιρέ από αυτά που καταδικάζετε. Αλλά, το ερώτημα είναι γιατί αφού είναι ένας ιδιωτικοποιημένος Οργανισμός ο ΟΤΕ να μην καταβληθεί το κόστος από εκείνους που συμμετέχουν και το κράτος, ανάλογα με τη συμμετοχή του. Γιατί, αυτό το κόστος να μεταφερθεί στο κοινωνικό σύνολο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα κόστος, το οποίο προφανώς ξεχνάτε ότι μεταφερόταν διαρκώς επί χρόνια και θα συνεχιζόταν να μεταφέρεται στο κοινωνικό σύνολο. Αρα, λοιπόν, το ερώτημα είναι: Οφειλε κανείς να αφήσει αυτή την κατάσταση ως έχει και να μεταφέρει στο διηνεκές, στα παιδιά και στα εγγόνια μας αυτό το κόστος; @Η όφειλε να βρει μια λύση που να σέβεται εργαζόμενους δεκαετιών; Πιστεύω ότι η απάντηση κάθε λογικού ανθρώπου -όχι μόνο μιας κυβέρνησης- βρίσκεται σε αυτή τη λύση την οποία προώθησε η κυβέρνηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σας έδωσα μια άλλη λύση, η οποία δεν είναι δική μου βέβαια, είναι@

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μιλήσατε για ρετιρέ και αναφερθήκατε στη συνέχεια στη συμφωνία στο κατά 77% της ΟΜΕ-ΟΤΕ στη συγκεκριμένη λύση. Αρα, λοιπόν, λέτε για ρετιρέ, όμως αυτά τα ρετιρέ συμφωνούν στη λύση που δίνεται σήμερα από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει μια αντίφαση σε αυτό; Πώς δηλαδή μιλάτε για ρετιρέ και την ίδια στιγμή τα επιβραβεύετε με μια συγκεκριμένη λύση την οποία καλούνται να πληρώσουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιβράβευση θα ήταν εάν συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση στο μέλλον. Όταν βλέπει κανείς ότι έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα, το να κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει είναι μια πολιτική, την οποία είδαμε ως πολιτική προσέγγιση πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν στη χώρα μας. Το να καταλάβει το πρόβλημα και να δώσει λύση σε βάθος, να δώσει λύση δια παντός στο μέλλον είναι μια άλλη πολιτική με κάποιο κόστος. Αυτή την πολιτική, λοιπόν, με το όποιο κόστος, εκφράζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γιατί δίνει λύσεις. Απαλλάσσει τους Ελληνες πολίτες από προβλήματα που είναι συσσωρευμένα επί σειρά ετών και από προβλήματα που θα συσσωρεύονταν στο μέλλον. Πρέπει κανείς στην πολιτική να προβλέπει με στρατηγική και σαφήνεια το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Αυτό κάναμε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κάνατε μακροσκελές σχόλιο, σχετικά με τον ΟΤΕ και είπατε ότι έχει και στρατηγική διάσταση. Παρ` όλα αυτά εξακολουθείτε να μην μας έχετε πει το κόστος. Γιατί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα προηγουμένως. Είπα ότι οι όποιες αναφορές στα οικονομικά θα γίνουν είτε από τον ΟΤΕ, είτε από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Μα, επειδή λέτε ότι είναι στρατηγικής σημασίας. Μιας και είναι στρατηγικής σημασίας δεν ξέρετε το κόστος εσείς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στρατηγικής σημασίας είναι η διαρθρωτική αλλαγή. Και σας την εξήγησα πολιτικά επαρκώς, γιατί είναι στρατηγικής σημασίας. Και σας λέω ότι στο μέλλον θα πάψουν να επιβαρύνονται όλοι οι Ελληνες πολίτες, όπως επιβαρύνονταν έως τώρα και όπως θα επιβαρύνονταν εάν συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση. Εάν ζητάτε έναν αριθμό, θα τον έχετε από αρμοδιότερους από εμένα.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Υπάρχει μια αίσθηση ότι η κυβέρνηση βιάζεται και βιάζεται πάρα πολύ να δώσει λύση στο Ασφαλιστικό των Τραπεζών. Κατά πόσον ισχύει ότι είστε έτοιμοι να φέρετε νομοθετική ρύθμιση, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα, και χωρίς να εξαντλήσετε τα περιθώρια διαλόγου με τους εργαζόμενους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρετε ένα άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο, όπως γνωρίζετε πολύ καλά όλοι σας, εάν το είχε αντιμετωπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους νόμους που ήδη υπήρχαν -αν, δηλαδή, είχε χρησιμοποιήσει ως όφειλε να κάνει τους νόμους- δεν θα είχε δημιουργηθεί. Είναι ένα ακόμη πρόβλημα που το κληρονομήσαμε. Γνωρίζετε ότι υπάρχει διάλογος σε εξέλιξη. Εκανα σχετική δήλωση την προηγούμενη εβδομάδα. Όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, προηγουμένως μιλήσατε για λογική και λογικούς ανθρώπους και καταγγείλατε τα ρετιρέ. Πιο ωραίο ρετιρέ από το να είσαι 49 χρόνων υπάλληλος του ΟΤΕ, να παίρνεις γύρω στα 30 εκατομμύρια στην τσέπη ζεστά, να πηγαίνεις σπίτι σου, να παίρνεις τη σύνταξή σου καλά-καλά και να βρίσκεις και άλλη δουλειά. Αυτό δεν είναι ρετιρέ; Αυτό δεν δημιουργείτε εσείς; Εγώ δεν έχω καταλάβει ένα πράγμα: Γιατί το κάνετε όλο αυτό το πράγμα, γιατί γίνεται όλη αυτή η ιστορία, δηλαδή τι θα προσφέρει και τι θα κερδίσει ο ΟΤΕ από αυτή την ιστορία; Δεν έχω καταλάβει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχαν τουλάχιστον δύο ακόμη προοπτικές. Η μια προοπτική θα ήταν να μείνει το πράγμα ως έχει, που σημαίνει ότι οι Ελληνες πολίτες θα πλήρωναν στο διηνεκές. Η δεύτερη προοπτική ήταν να μείνει το πράγμα ως έχει και πάλι, που σημαίνει ότι υπήρχε πιθανότητα ένας Οργανισμός μη ανταγωνιστικός σε ένα περιβάλλον ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό να οδηγηθεί κάποια στιγμή σε μαρασμό, γιατί όπως γνωρίζετε τις υπηρεσίες που παρέχει ο ΟΤΕ, τις παρέχουν πλέον και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δεν θέλαμε, λοιπόν, ούτε στο μαρασμό να οδηγηθεί ο ΟΤΕ, εξαιτίας λανθασμένων επιλογών του παρελθόντος, υπερφόρτωση προσωπικού, όχι ευέλικτων διαδικασιών. Αλλά θέλαμε να γίνει ένας Οργανισμός ανταγωνιστικός, ένας Οργανισμός ευέλικτος. Κάθε σοβαρή κυβέρνηση και κάθε σοβαρή επιχείρηση θα πρέπει να λειτουργούν με τέτοιου είδους κριτήρια. Αυτό, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, συμβαίνει και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Σημασία έχει να μη γίνει το παράδειγμα της ΕΡΤ, όπου ενώ είχαμε εθελουσία έξοδο πριν από πέντε χρόνια -περίπου 1300 εργαζόμενοι έφυγαν- αυτή η εθελουσία έξοδος δεν πληρώθηκε τότε από την ΕΡΤ, άρχισε να πληρώνεται από το 2005, με πέντε χρόνια καθυστέρηση. Αυτό που λέμε δηλαδή ότι συνεχώς μετέθεταν τα προβλήματα στο μέλλον και στις πλάτες του Ελληνα πολίτη. Στο μεταξύ διάστημα, όπως έχω ήδη πει και σε αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έγιναν μια σειρά προσλήψεων, οι οποίες υπερέβαιναν σε αριθμό τον αριθμό αυτών που έφυγαν με εθελουσία. Μιλώ για προσλήψεις συμβασιούχων. Και δημιουργήθηκε ένα δεύτερο πρόβλημα: αυτό των συμβασιούχων, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση εκλήθη να λύσει, γιατί η προηγούμενη πάρα τις όποιες πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν το έλυνε σε καμία περίπτωση. Αρα, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό στην πολιτική να προβλέπει κανείς τι θα γίνει στο μέλλον. Είναι πολύ σημαντικό να τηρεί μια στρατηγική, όπως είπα προηγουμένως. Να έχει αξιοπιστία το κράτος και να προσπαθεί τις επιχειρήσεις εκείνες που είναι επιχειρήσεις του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, αλλά λειτουργούν σε ένα εντελώς ανταγωνιστικό περιβάλλον, να τις βοηθάει με θεσμικό τρόπο, ώστε να μπορέσουν να εξυγιανθούν πλήρως. Να είναι και αυτές ανταγωνιστικές. Αλλιώς, επί χρόνια ολόκληρα, θα φορτώνεται ο Ελληνας πολίτης στην πλάτη του αυτά τα οποία αποκαλέσατε ρετιρέ. Είναι προτιμότερο, λοιπόν να πάρει κανείς μια απόφαση σήμερα, όπως αυτή που ελήφθη, παρά να αφήσει να την πληρώνουν συνεχώς οι Ελληνες πολίτες στο μέλλον. Αν σας ρωτούσα τι θα θέλατε, να πληρώσετε μια και καλή ένα άλφα ποσόν για οποιοδήποτε θέμα που θα έλυνε ένα πρόβλημά σας ή να το αφήνετε στο μέλλον και να το πληρώνετε για τα επόμενα πέντε, δέκα, δεκαπέντε χρόνια, νομίζω ότι κι εσείς θα προτιμούσατε την πρώτη λύση.

ΒΛΑΧΟΣ: Εξυγίανση για να τον πουλήσετε τον ΟΤΕ; Αυτό είναι; Για να μπουν ιδιωτικά κεφάλαια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε στον ΟΤΕ υπάρχουν ιδιωτικά κεφάλαια.

ΒΛΑΧΟΣ: Και να πάει το μάνατζμεντ σε ιδιώτες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου δίνετε μια καλή ευκαιρία να σας θυμίσω πάλι θέσεις που έχει πάρει η Νέα Δημοκρατία, εδώ και πολλά χρόνια. Να σας θυμίσω ότι γύρω από τον ΟΤΕ είχε παιχθεί μια ολόκληρη επικοινωνιακής πολιτικής στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, η οποία έλεγε ότι ο ΟΤΕ θα πρέπει να παραμείνει Δημόσια Επιχείρηση, μια μετοχή στον ελληνικό λαό, στον Ελληνα πολίτη. Αυτή η στρατηγική οδήγησε σήμερα στο να έχει πληρώσει ο Ελληνας πολίτης πολλά περισσότερα και να έχει πάρει πολύ λιγότερα. Αυτό, λοιπόν, το σταματάμε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, κάνατε χρήση του όρου «ρετιρέ» που παρεμπιπτόντως το χρησιμοποιούν και στελέχη του κόμματός σας για να κάνουν, όμως, κριτική στην επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εθελούσια έξοδο. Φέρνω το παράδειγμα της κ. Μπακογιάννη, έχετε γνώση των αντιρρήσεων που έχει διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης. Θα ήθελα, λοιπόν, ένα σχόλιο επ` αυτού. Θα ήθελα, δηλαδή, να μου πείτε γιατί η κυβέρνηση έβαλε στο ίδιο πακέτο την εθελούσια έξοδο των νυν εργαζομένων στον ΟΤΕ με τη μορφή της εργασιακής σχέσης που θα συνάψουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον ΟΤΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε έβαλε στο ίδιο πακέτο; Υπάρχει μια πολιτική η οποία σας επεξηγήθηκε επί σειρά ημερών και την οποία είχα την ευκαιρία να επαναλάβω σήμερα με πολύ αναλυτικό τρόπο. Όταν προσπαθείς να βάλεις τελεία και να ανοίξεις ένα νέο κεφάλαιο @και αυτό συμβαίνει στον ΟΤΕ - εκείνο που κάνεις είναι να λαμβάνεις αποφάσεις. Κάποια στιγμή έπρεπε να ληφθεί μια απόφαση και όχι να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον το πρόβλημα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σας παρακολουθώ στις απαντήσεις σας που αφορούν στο θέμα του ΟΤΕ. Χρησιμοποιείτε έναν επιθετικό λόγο. Μιλάτε για «ρετιρέ», ότι βάζει η κυβέρνηση μια τελεία και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Σταματάτε, όμως, μόνο στον ΟΤΕ. Από αυτό να συμπεράνω ότι «ρετιρέ» στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ ή για να χρησιμοποιήσω το οικείο σε σας παράδειγμα της ΕΡΤ, δεν υπάρχουν; @Η και αν υπάρχουν, τι θα κάνετε γι` αυτά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει. Aπάντησα και την περασμένη Πέμπτη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή μιλήσατε για ανταγωνιστικό ΟΤΕ, η ανταγωνιστικότητα του ΟΤΕ θα ενισχυθεί εάν δεν πληρώσει τίποτα από το 1,5 δις. περίπου ευρώ που στοιχίζει αυτό το πρόγραμμα. Είναι έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε να κάνει απολύσεις και να μείνουν στο δρόμο κάποιες χιλιάδες εργαζομένων; Όχι. Δεν το έχει πει ποτέ αυτή η κυβέρνηση.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, εννοώ για το ποιος θα πληρώσει. Διότι, μέχρι τώρα, δεν έχουμε ακούσει κάτι ολοκληρωμένο επ` αυτού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει στο ερώτημά σας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή μιλήσατε για ανταγωνιστικό ΟΤΕ. Ανταγωνιστικός θα είναι και περισσότερο ακόμη, ο ΟΤΕ, εάν δεν επιβαρυνθεί καθόλου κόστος από το πρόγραμμα που συμφωνήσατε με τους εργαζομένους, να προχωρήσετε με την εθελουσία έξοδο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν με αυτό προτείνετε να απολυθούν 4.000 ή 5.000 εργαζόμενοι -τόσοι είναι αυτοί που θα φύγουν με την εθελουσία- και να βρεθούν στο δρόμο, θα σας πω ότι δεν είναι στο πλαίσιο της δικής μας πολιτικής. Ρωτείστε άλλες κυβερνήσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μιλάτε συνέχεια για ανταγωνιστικό περιβάλλον. Εσείς το νοθεύετε. Οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που έχει αντικείμενο το αντικείμενο του ΟΤΕ και είχε εθελούσια έξοδο θα πλήρωνε η ίδια τους εργαζόμενους να φύγουν. Εδώ μετακυλύετε στο κοινωνικό σύνολο. Ποια ανταγωνιστικότητα λοιπόν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάτε ως αν να γεννήθηκε το κράτος χθες ή μόλις σήμερα το πρωί. Εχει λίγο παλαιότερη ιστορία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο Επίτροπος της χώρας είπε προχθές δύο πεδία παρεξηγήσεων που μπορεί να δημιουργηθούν, εξαιτίας αυτής της συμφωνίας. Το ένα έχει να κάνει με το κόστος να μην εκληφθεί ως έμμεση επιδότηση του κράτους και το δεύτερο έχει να κάνει με την ανησυχία που μπορεί να διατυπωθεί ότι θα υπερφορτωθεί το έλλειμμα. Θέλω να ρωτήσω, εάν κατά τις πληροφορίες σας αυτές οι δύο ανησυχίες έχουν απαντηθεί ικανοποιητικά από τη διοίκηση του ΟΤΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ερώτηση που είχατε θέσει την προηγούμενη Πέμπτη, απάντησα για τις επαφές που έχει ο κ. Βουρλούμης με την Κομισιόν. Για κατ` αρχήν αποδοχή του σχεδίου ήταν το πρώτο που συζήτησαν. Βεβαίως, αυτό που μένει -όπως σας είπα και εκείνη την ημέρα- είναι η ολοκληρωμένη συζήτηση, πλέον, επί του σχεδίου που έχουν καταλήξει διοίκηση και εργαζόμενοι.

ΚΟΡΑΗ: Υπάρχει κατ` αρχήν αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Ενωση και για τη ρύθμιση που θα προωθηθεί για το ασφαλιστικό των τραπεζών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν έχει γίνει τέτοια συζήτηση. Μπορώ να ενημερωθώ και να σας πω. Αλλωστε, οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό των τραπεζών είναι ακόμη σε επίπεδο των κοινωνικών εταίρων, των ενδιαφερομένων δηλαδή, στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζω εάν έχει προχωρήσει η συζήτηση περαιτέρω.

ΚΟΡΑΗ: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τη ρύθμιση για το ασφαλιστικό τη Αγροτικής και της Εμπορικής, έχει δεν έχει τη συναίνεση των εργαζόμενων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό αφορούν όλες τις τράπεζες. Κατά συνέπεια, ίσως υπάρχει μια έμμεση απάντηση στο προηγούμενο ερώτημά σας, γιατί όταν δεν δημιουργείς τέτοια διάκριση στην αγορά, ίσως δεν έχεις προβλήματα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΧΙΩΤΗΣ: Τα ίδια επιχειρήματα που επικαλείστε για την περίπτωση του ΟΤΕ ως προς την εξαφάνιση του φαινομένου του «ρετιρέ», ισχύουν και για το ασφαλιστικό των τραπεζών; Διότι, εάν θυμάμαι καλά και ως αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε αυτό τον κλάδο ότι κερδοσκοπεί. Είχατε πάρει επανειλημμένες πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση των φαινομένων των πανωτοκίων, που ήταν ένα φαινόμενο καθαρά τραπεζικό, και τώρα έρχεστε πάλι να επιβραβεύσετε ένα άλλο «ρετιρέ», μια άλλη κατηγορία εργαζομένων, που αν μη τι άλλο είναι κερδοφόρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η επιβράβευση είναι στη συνέχιση ενός φαινομένου. Όταν το φαινόμενο σταματά να υφίσταται, τότε όχι μόνο δεν υπάρχει επιβράβευση, αλλά υπάρχει τελείως διαφορετική προσέγγιση. Βεβαίως, είχε μιλήσει η Νέα Δημοκρατία, όπως είπατε, στο παρελθόν αντιστοίχως για διάφορα «ρετιρέ». Και αυτό ισχύει.

ΧΙΩΤΗΣ: Η απορία μου είναι η εξής: Θεωρείτε ότι οι τράπεζες έχουν την ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης για να μείνουν βιώσιμες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι υπάρχει μια συζήτηση σε εξέλιξη. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση, θα είμαι σε θέση να σας δώσω πολύ περισσότερα στοιχεία. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε δική μου αναφορά τώρα στο θέμα αυτό, δεν θα βοηθήσει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα αυτή τη συμφωνία για τον ΟΤΕ; Πώς θα τοποθετηθούν οι υπόλοιποι και πώς θα επιδιώξετε συναίνεση όταν δεν έχετε δώσει τα στοιχεία αυτής της συμφωνίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέτε «οι υπόλοιποι» ποιοι εννοείτε;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πολιτικά κόμματα, εκτός από το συνδικάτο του ΟΤΕ η ΓΣΕΕ που τους καταγγέλλει κιόλας, το σύνολο των εργαζομένων που λένε ότι «πήραν 30 αργύρια για να πουλήσουν τον κλάδο», διάφοροι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του ΟΤΕ, όπως σας είπα και προηγουμένως, έχει συμφωνήσει με τη διοίκηση. Εχει προχωρήσει αυτή η διαδικασία . Είχα την ευκαιρία να συγχαρώ εκ μέρους της κυβέρνησης και τους εργαζόμενους για το ότι συναίνεσαν στο να βρεθεί μια λύση, η οποία θα βοηθήσει και τον Οργανισμό και τους εργαζόμενους.

Εάν έχετε να πείτε κάτι κ. Σιδέρη, πέραν ενός ειρωνικού χαμόγελου, παρακαλώ πείτε το.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν ήταν ειρωνικό το χαμόγελο και δεν ήταν προς εσάς. Αλλά ήταν ευνόητο το ότι χαμογέλασα ενστικτωδώς, όταν επικαλείστε το ότι οι εργαζόμενοι συμφώνησαν. Ε, όταν τους χρυσοπληρώνετε, θα συμφωνήσουν. Είναι λογικό!

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν δεν είχαν συμφωνήσει οι εργαζόμενοι είμαι βέβαιος ότι με την ίδια παρρησία που σας διακρίνει θα μου κάνατε ερωτήσεις, γιατί, ενώ είχαμε πει ότι θα συναινέσουμε στις πολιτικές μας με τους εργαζόμενους, προχωρήσαμε μόνοι μας. Κάνω λάθος;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Καθόλου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου το λέγατε λοιπόν. Αρα, ούτε κρύο, ούτε ζέστη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, η δουλειά όλων μας εδώ είναι να βάζουμε το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων, στα κακώς κείμενα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφισβητώ τη δουλειά σας. Εκείνο το οποίο σας λέω είναι ότι τα λογικά επιχειρήματα θα συγκρουστούν με λογικά άλματα ή με άλματα λογικής. Εγώ, λοιπόν, βλέπω ότι ούτε η μια λύση είναι αρεστή, ούτε η άλλη, σύμφωνα με τις ερωτήσεις σας. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εχει κ. Εκπρόσωπε, γιατί παρουσιάζετε αυτή τη συμφωνία σαν να είναι μονόδρομος, ενώ δεν είναι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εάν πλήρωνε ο ΟΤΕ, δεν θα υπήρχαν αυτές οι ερωτήσεις εδώ.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Επ` αυτού. Γίνεται συζήτηση για το ασφαλιστικό. Μιλάμε για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, για το πρόβλημα το οποίο υπάρχει και το οποίο δεν αντιμετωπίζεται λόγω της χαμηλής αναλογίας εργαζομένων-συνταξιούχων κ.τ.λ. Πώς, λοιπόν, εισπράττει η κοινωνία αυτή τη συζήτηση και το σύνολο των εργαζομένων, όταν συζητούνται -δεν λέω παράταση του χρόνου εργασίας, αλλά- περικοπές σε αυτό που λέγαμε μέχρι τώρα «πρόωρες συνταξιοδοτήσεις» και βλέπει αυτή τη στιγμή άλλους εργαζομένους, τους οποίους εσείς χαρακτηρίζετε «ρετιρέ» να φεύγουν από την υπηρεσία τους σε ηλικίες πολύ χαμηλότερες από ό,τι φεύγουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και αμειβόμενοι παχυλά. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στην κοινωνία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα. Εάν ακολουθούσαμε τη λογική, η οποία υποκρύπτεται πίσω από την ερώτηση πολλών εκ των συναδέλφων σας -και προς Θεού δεν είναι αιχμή αυτό, αλλά είναι η δουλειά που κάνετε- τότε θα οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε έναν ΟΤΕ που κάποια στιγμή που θα κινδύνευε να κλείσει, έναν ΟΤΕ που δεν θα ήταν ανταγωνιστικός. Αρα, λοιπόν, κάποια ιδιωτικά συμφέροντα θα μπορούσαν να αλώσουν την αγορά σε πολύ μεγάλο βαθμό και να μην έχουμε πλέον κανενός είδους εξισορροπητικούς κανόνες σε αυτήν. Είχαμε, λοιπόν, αυτού του είδους τα ερωτήματα να απαντήσουμε: @Η αφήνεις μια κατάσταση όπως έχει -όπως έκαναν πολλοί προηγούμενοι δημιουργώντας διαρκώς ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων, ανισότητες μεταξύ των συνταξιούχων, προβλήματα σε μια επιχείρηση και τη διαρκή ανάγκη του κράτους να αιμοδοτεί την επιχείρηση, αλλιώς χιλιάδες εργαζόμενοι θα έμεναν στους δρόμους- ή θα έπρεπε να βρούμε μια λύση τώρα. Και εμείς βρήκαμε μια λύση τώρα. Δεν αφήσαμε τίποτα να παραπεμφθεί στο μέλλον, τίποτα να παραπεμφθεί σε κάποιους άλλους. Γιατί αυτοί οι άλλοι δεν είναι παρά τα παιδιά μας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Γιατί, λοιπόν, είναι η μοναδική λύση που θα μπορούσε να επιλεγεί αυτή η συγκεκριμένη που καταλήφθηκε ανάμεσα στους εργαζόμενους -που δεν έχουν βεβαίως κανένα λόγο να είναι αντίθετοι- και στη διοίκηση και δεν θα μπορούσε με μια λύση, η οποία θα δημιουργούσε ίσως προβλήματα με κάποιους από τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, αλλά δεν θα επιβάρυνε όμως τους υπόλοιπους εργαζόμενους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί κρίθηκε ως η πλέον λογική και η πλέον συμφέρουσα λύση για τους εργαζόμενους, για τον Οργανισμό και για την εθνική οικονομία. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα πατούσε σε ένα ετεροβαρές σύστημα για τον ένα εκ των τριών πόλων που ανέφερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το επόμενο βήμα μετά από αυτή την «εξυγίανση» του ΟΤΕ, είναι η εκχώρηση σε στρατηγικό επενδυτή; Και δεύτερον, πώς σχολιάζετε τη συναίνεση που πρόσφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη συμφωνία στον ΟΤΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο για τη συναίνεση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην οποία αναφερθήκατε. Στο πρώτο ερώτημά σας, έχω ήδη απαντήσει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ έχω δύο σύντομα ερωτήματα: Πρώτον, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έντονη κινητικότητα για το Κυπριακό. Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα βρίσκεται στη Λευκωσία, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Ταλάτ και στη συνέχεια θα επισκεφτεί Αθήνα και Άγκυρα. Πιστεύετε ότι αυτή η κινητικότητα οδηγεί στο άνοιγμα του διαλόγου; Βρισκόμαστε δηλαδή παραμονές ενός διαλόγου που μπορεί να οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού; Το δεύτερο ερώτημα αφορά το όχι των Γάλλων πιστεύετε ότι θα επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας τον ερχόμενο Οκτώβρη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ότι αφορά στο πρώτο που αναφέρετε για το Κυπριακό και την κινητικότητα είναι δεδομένη η θέση μας για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης με στόχο την επανένωση του νησιού. Η όποια πρωτοβουλία λαμβάνεται αυτή την περίοδο θα πρέπει να συνοδεύεται από την ανάλογη προετοιμασία έτσι ώστε να υπάρξουν τα εχέγγυα για την επιτυχή, αυτή τη φορά, κατάληξη όποιας προσπάθειας ενδέχεται να ξεκινήσει μετά την κινητικότητα την οποία κι εσείς διαπιστώσατε. Θεωρούμε ότι τώρα βρισκόμαστε σε ένα στάδιο προετοιμασίας. Κατά συνέπεια, δεν θα ήθελα να μιλήσω για θετικό ή αρνητικό κλίμα. Θετικό είναι να υπάρχει αυτή η συζήτηση. Ελπίζω να προχωρήσει με βάση τα όσα σας είπα προηγουμένως. Σε ότι αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας για το δημοψήφισμα στη Γαλλία και τις όποιες επιπτώσεις του: Γνωρίζετε ότι υπάρχει μια απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου του 2004 η οποία αναφερόταν στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας τον ερχόμενο Οκτώβριο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας (δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Δεν έχει αλλάξει τίποτα απ` αυτό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Γάλλοι ψήφισαν αυτό το δυνατό όχι είναι λόγω της πιθανής μελλοντικής ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ολλανδοί θα ψηφίσουν και αυτοί όχι και ένας από τους λόγους θα είναι αυτός. Επίσης πολλοί ευρωπαϊκοί λαοί θα ψήφιζαν ή εκφράζονται αρνητικά για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Η ελληνική κυβέρνηση μήπως αρχίζει να επανεξετάζει τη στάση της μιας και βρίσκεται σε δυσαρμονία τουλάχιστον με τους ευρωπαίους πολίτες; Και ένα δεύτερο ερώτημα αν μου επιτρέπετε. Μήπως σκέπτεται να θέσει και η ελληνική κυβέρνηση σε δημοψήφισμα την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο δεύτερο ερώτημά σας, η απάντηση είναι όχι. Δεν έχει τεθεί καν ο προβληματισμός. Στο πρώτο το οποίο αναφέρατε θέλω απλώς να σας θυμίσω ότι στις 16 Ιουνίου 2005 γίνεται η Σύνοδος Κορυφής και εκεί θα εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Στο προηγούμενο ερώτημα: Πότε η κυβέρνηση θα καταθέσει την τροπολογία στη Βουλή για τη συμφωνία στον ΟΤΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Υπάρχει μια σοβαρή καταγγελία σήμερα με ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ότι στο Υπουργείο Άμυνας υπάρχει ένας μηχανισμός λήψης φωτογραφιών εργαζομένων -τουλάχιστον αυτό καταγγέλλει ο κ. Καρχιμάκης- και ο οποίος μηχανισμός συνοδεύεται από κάποιο ερωτηματολόγιο με ναι ή όχι στο ερώτημα της ιδεολογικής τοποθέτησης των εργαζόμενων αυτών. Δηλαδή ερωτώνται εάν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία ή αν ανήκουν σε άλλους ιδεολογικούς χώρους. Το ερώτημα μου είναι εάν το γνωρίζετε αυτό και αν θα ζητήσετε να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τηρείται η κοινοβουλευτική διαδικασία. Θα μου επιτρέψετε να είμαι αρκετά επιφυλακτικός στα όσα ερωτώνται πολλές φορές στη Βουλή. Δεν θα αναφερθώ σε συνάδελφο βουλευτή του οποιουδήποτε κόμματος, ωστόσο είμαι πολύ επιφυλακτικός γιατί έχω διαπιστώσει ότι διάφορες καταγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς έμειναν μόνο καταγγελίες με πολλά εισαγωγικά.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δύο καθηγητές οι κύριοι Ανανίκας και Ζαχόπουλος, βοήθησαν την κ. Νατάσσα Παζαίτη @ Καραμανλή για το διδακτορικό της και για την οποία βοήθεια η σύζυγος του Πρωθυπουργού τους ευχαρίστησε δημοσίως. Οι δύο αυτοί καθηγητές έχουν τοποθετηθεί σε θέση Γενικών Γραμματέων στην κυβέρνηση, σε δύο Υπουργεία. Πρόκειται περί απλής σύμπτωσης ή είναι περίπου μια ανταμοιβή για αυτή τη βοήθεια που της προσέφεραν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απορρίπτω διαρρήδην το δεύτερο το οποίο υποκρύπτει κακεντρέχεια.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μήπως υπάρχει θέμα ηθικής τάξης όμως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν υπάρχει κανένα θέμα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Σας το λέω αυτό, γιατί και μια τρίτη καθηγήτρια, η κ. Γκίμπα, τοποθετήθηκε και αυτή σε υπεύθυνη κρατική θέση, υπεύθυνη του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και η οποία ήταν υπεύθυνη για τη διατριβή της κ. Καραμανλή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αγαπητέ μου είμαστε μικρός τόπος και σας διαβεβαιώ ότι γνωριζόμαστε πολύ καλά όλοι μεταξύ μας.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Πρωθυπουργός σκέπτεται σύντομα να κάνει εθελούσια έξοδο Υπουργών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν αναφέρεστε σε θέμα ανασχηματισμού, ισχύει η δήλωση που έχω κάνει πολλές φορές σε αυτή εδώ την αίθουσα.

ΧΙΩΤΗΣ: Αν κωδικοποιήσω τις απαντήσεις που έχετε δώσει για τον ανασχηματισμό, δεν είναι όλες το ίδιο. Έχετε πει πρώτον ότι @.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω πει σταθερά ότι αυτό είναι μια υπόθεση του Πρωθυπουργού. Σταθερά αυτή είναι η απάντηση που σας δίνω. Μάλιστα την πρώτη φορά που σας την έδωσα παραξενευτήκατε λέγοντας ότι κάτι άλλο είναι, σε σχέση με αυτό που έλεγαν προηγούμενοι εκπρόσωποι άλλων κυβερνήσεων. Έχει άλλωστε μιλήσει και ο Πρωθυπουργός δημοσίως γι` αυτό το θέμα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο.

ΧΙΩΤΗΣ: Άρα αναιρείτε τις προηγούμενες δηλώσεις που έλεγαν πρώτον ότι ο ανασχηματισμός κάποια στιγμή θα γίνει και δεύτερον ότι όταν γίνει θα λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι ώδινεν όρος και έτεκεν μυν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πόθεν προκύπτει ότι τις αναιρώ; Σας είπα ότι ισχύει ότι έχω πει κατά καιρούς σ` αυτή την αίθουσα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Πρωθυπουργός σκέπτεται να καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου και να συγχαρεί τον κ. Κόκαλη και την ομάδα του Ολυμπιακού που κέρδισαν το ντάμπλ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε πανευρωπαϊκές διακρίσεις και σε άλλες διακρίσεις υπάρχουν σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αναφέρονται σε τέτοιου είδους ενέργειες. Οι διακρίσεις είναι πάντα σημαντικές και πρέπει κανένας να συγχαίρει δημοσίως αυτούς που τις επιτυγχάνουν. Στους παίκτες λοιπόν της ομάδος οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια. Βεβαίως, οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους εκείνους τους Έλληνες που διακρίνονται σε κάθε τομέα, ανά τη γη.

ΒΛΑΧΟΣ: Είστε Ολυμπιακός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει σε παλαιότερο ερώτημά σας!

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 30 May 2005 - 14:05:11 UTC