Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-05-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 27 Μαΐου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου αυτή την ώρα ομιλεί στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Στις 20.00, θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μουσικής, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή της. Η ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή βρίσκεται στη διάθεσή σας, με εμπάργκο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποιος θα πληρώσει το κόστος της εξόδου από τον ΟΤΕ; Είναι 1,6 δισεκατομμύρια, είναι δύο Φ.Π.Α, οκτακόσια εκατομμύρια εισπράξατε από το Φ.Π.Α. που ανεβάσατε και αυτό είναι διπλάσιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περισσότερο από οποιοδήποτε κόστος σημασία έχει η ωφέλεια που προκύπτει συνολικά, τόσο για τον ΟΤΕ, όσο και για τους εργαζόμενους στον Οργανισμό, αλλά και για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία γενικότερα. Αυτό είναι που μετρά και αυτό είναι που έχει, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ειδικό βάρος για την οικονομία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω: Σαφώς είναι προς όφελος των εργαζομένων του ΟΤΕ, όταν τα ρετιρέ γίνονται χρυσοκάνθαροι και θα πάρουν από 200 χιλιάδες ευρώ για να γίνουν συνταξιούχοι στα 50 τους. Το όφελος της κοινωνίας δεν καταλαβαίνω πού είναι, του μέσου εργαζόμενου Έλληνα που θα πληρώσει αυτούς. Γιατί, με την απάντησή σας, αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο να το επωμιστεί αυτό το κόστος όχι ο ΟΤΕ, αλλά το κοινωνικό σύνολο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η συμφωνία είναι συγκεκριμένη. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, να ανατρέξετε, να τη δείτε και να ρωτήσετε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που φόρτωναν το ασφαλιστικό του ΟΤΕ και της ΔΕΗ στον εθνικό Προϋπολογισμό, για ποιο λόγο φτάσαμε σε αυτό το σημείο, ώστε τώρα με τη σύμπραξη των εργαζομένων και της διοίκησης της εταιρείας να επιτευχθεί ρύθμιση, η οποία, δεν νομίζω, ότι αμφισβητείται από κανέναν.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο σχετικά με την ομιλία του κ. Κυριακόπουλου, του Προέδρου του ΣΕΒ. Χθες, και σχετικά με την πορεία των αλλαγών -ο κ. Κυριακόπουλος αμφισβήτησε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές- αλλά και τα σχόλια, συνολικότερα για την παρουσία του πολιτικού κόσμου που λέει ότι μια κυβέρνηση κρίνεται όχι από τα «παράθυρα», αλλά από το έργο που παράγει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση κρίνεται από τον ελληνικό λαό και από κανέναν άλλον.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή, χθες, ακούστηκαν σε διάφορες συζητήσεις που έγιναν σε τηλεοπτικά παράθυρα ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με το ευρωπαϊκό Δίκαιο και από την άρση της μονιμότητας, αλλά και από την ιδιωτικοποίηση, γνωρίζετε, έχετε αντιμετωπίσει και έχετε εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Υπάρχει πρόβλημα να προσκρούουν αυτές οι ρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό δίκαιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να διευκρινίσω για μια ακόμη φορά, επειδή γίνεται συζήτηση για άρση της μονιμότητας, ότι δεν υπάρχει θέμα άρσης της μονιμότητας. Αλλάζει το εργασιακό καθεστώς γι` αυτούς που θα προσλαμβάνονται από εδώ και πέρα. Γι` αυτούς οι οποίοι εργάζονται ήδη στον ΟΤΕ δεν αλλάζει τίποτε όσον αφορά τους όρους απασχόλησης και εργασίας. Στο δεύτερο θέμα που αναφερθήκατε, έδωσε απάντηση χθες ο κ. Ρουσόπουλος, η οποία εξακολουθεί να ισχύει. Δεν άλλαξε τίποτε εντός 24 ωρών. Κατά την προετοιμασία της ρύθμισης, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που γίνονταν, η διοίκηση του ΟΤΕ είχε έρθει σε μια πρώτη επαφή με την Επιτροπή. Τώρα που ολοκληρώθηκε η συμφωνία συνεχίζονται αυτές οι επαφές, αλλά δεν βλέπω κανένα λόγο ανησυχίας..

ΙΩΑΝΝΟΥ: Οι επαφές γίνονται, διότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ή όχι; Γνωρίζετε εάν υπάρχουν ακανθώδη σημεία, τριβής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας λέω ότι υπήρξε ήδη μια πρώτη συζήτηση με την Κομισιόν. Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η συμφωνία -η συμφωνία ολοκληρώθηκε μόλις πριν από δύο ημέρες- ακολουθούν οι συζητήσεις επί της ουσίας. Αυτό είναι απολύτως φυσικό. Η Κομισιόν είχε από την αρχή γνώση της πρωτοβουλίας, που είχε αναληφθεί.

ΧΙΩΤΗΣ: Υποθέτω ότι η κυβέρνηση έχει κοστολογήσει τι θα κοστίσει στο Δημόσιο η χρηματοδότηση της εθελούσιας εξόδου στον ΟΤΕ. Μπορείτε να μας πείτε πόσο θα κοστίσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να σας ανακοινώσω κανένα συγκεκριμένο αριθμό. Σας εξηγώ -και επιμένω σε αυτό- ότι πέρα από όλα τα άλλα, εκείνο το οποίο μετρά είναι η συνολική ωφέλεια που πηγάζει από μία τέτοια ρύθμιση, ειδικά μάλιστα εάν αναλογιστούμε όλοι μας, τι θα συνέβαινε αν μία τέτοια ρύθμιση δεν είχε γίνει δυνατή. Οι συνέπειες θα ήταν δυσάρεστες για τον ΟΤΕ. Και σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε κανείς να θέσει το ερώτημα, ποιος θα εκαλείτο να φέρει το οικονομικό και κοινωνικό βάρος.

Γιατί μία επιχείρηση δεν έχει μόνο οικονομικές παραμέτρους, έχει και κοινωνικές παραμέτρους. Απασχολεί ανθρώπους και πρέπει και οι διοικούντες μιας επιχείρησης, αλλά και το κράτος το οποίο έχει την υψηλή εποπτεία μιας επιχείρησης του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να φροντίζουν ώστε να μην επέρχονται δυσάρεστα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες ανήκουν.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να πείτε καθαρά ότι το κόστος της εξόδου δεν θα επιβαρύνει τους Έλληνες πολίτες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα έχουμε πει. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποιοι είναι οι λόγοι που υπαγόρευσαν αυτή τη ρύθμιση στον ΟΤΕ από τη στιγμή που μόλις χθες ο ΟΤΕ ανακοίνωσε αύξηση κερδών 89% στο α` τρίμηνο. Όταν υπάρχει, δηλαδή, μια τέτοια κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα ποιοι είναι οι λόγοι που υπαγόρευσαν αυτή τη ρύθμιση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η εξυγίανση μιας σημαντικής εταιρείας και επιχείρησης για το ελληνικό γίγνεσθαι, όπως είναι ο ΟΤΕ, πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντοτε σε βάθος χρόνου. Να εξασφαλίζονται η βιωσιμότητα, η αποτελεσματικότητα και η παρουσία της με σεβασμό στα κριτήρια του υγιούς ανταγωνισμού, όχι μόνο για φέτος ή για τον επόμενο χρόνο, αλλά για τα χρόνια που έρχονται. Αυτό είναι το ζητούμενο.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να επανέλθω, γιατί δεν κατάλαβα. Γνωρίζετε το κόστος, αλλά δεν το λέτε ή δεν το γνωρίζετε; Διότι είναι άλλο πράγμα το ένα και άλλο πράγμα το άλλο. Και να σας πω γιατί το λέω: Διότι η κυβέρνηση κατηγορείται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και στην περίπτωση του Ασφαλιστικού των Τραπεζών, που από ό,τι κατάλαβα, επέρχεται κι εκεί μια συμφωνία στις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση εμφανίζεται να χρηματοδοτεί τα λεγόμενα ρετιρέ, ενώ σε προηγούμενες περιπτώσεις έχει δηλώσει ότι δεν έχει τους πόρους για να χρηματοδοτήσει κοινωνική πολιτική σε χαμηλότερες τάξεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από ποιους κατηγορείται; Γιατί, εγώ δεν έχω ακούσει καμία τέτοια κατηγορία.

ΧΙΩΤΗΣ: Από πολιτικά στελέχη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πολιτικά στελέχη γενικά; Πείτε μου από ποιους.

ΧΙΩΤΗΣ: Να σας το φέρω και συγκεκριμένα, αλλά εν πάση περιπτώσει@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε σε κατηγορίες γενικές και νεφελώδεις δεν πρόκειται να δώσω καμία απάντηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Ωραία, επειδή δεν έχω πρόχειρα τα ονόματα και όλων των κατηγόρων, είναι δική μου η ερμηνεία.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Να βοηθήσω λίγο. Ο κ. Μητσοτάκης, χθες, δεν θέλησε να σχολιάσει τη ρύθμιση στον ΟΤΕ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και αυτό είναι κατηγορία;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι, όχι. Είναι γνωστό ότι έχει εκφράσει την άποψη πως δεν μπορεί το κοινωνικό σύνολο να πληρώνει για ορισμένα ρετιρέ. Το έχει πει για το Ασφαλιστικό των Τραπεζών και αυτή την άποψη έχει και για τον ΟΤΕ. Όρισε ένα συγκεκριμένο πολιτικό στέλεχος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω, ούτε τωρινές, ούτε παλαιές δηλώσεις του Επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνο το οποίο έχει σημασία.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι, για την ουσία γι` αυτό που ρώτησε ο κ. Χιώτης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι καλά θα κάνει κανείς να δει ποιοι είναι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, οι οποίοι κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που τους δίνουν οι ρυθμίσεις για την εθελουσία έξοδο. Δεν νομίζω ότι είναι όλοι αυτό που αποκαλείτε εσείς συλλήβδην «ρετιρέ». Και επαναλαμβάνω: Εκείνο που έχει σημασία και για την κοινωνία και για την οικονομία ως σύνολο είναι: Μέσα από τις διαδικασίες που δρομολογήθηκαν και ολοκληρώθηκαν -με τη σύμφωνη γνώμη και τη συναίνεση όσων κάθισαν γύρω από το τραπέζι- να δοθούν λύσεις σε θέματα, τα οποία χρόνιζαν και κανείς δεν ήθελε να τα αγγίξει.

ΧΙΩΤΗΣ: Κατ` αρχήν, δεν απαντήσατε στο αρχικό μου ερώτημα, αν γνωρίζετε το κόστος της συγκεκριμένης ρύθμισης και δεν το δημοσιοποιείτε ή δεν το γνωρίζετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο σε όσα είπα.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεύτερον, αυτό που θέλω να πω είναι ότι η ρύθμιση αυτή εμφανίζεται από την ίδια την ανακοίνωση του ΟΤΕ ως ένα αντάλλαγμα για την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος στον ΟΤΕ. Δηλαδή, δεν άνοιξε ξαφνικά ένα νέο εργασιακό περιβάλλον στον ΟΤΕ, αλλά αυτό έγινε ως αντάλλαγμα για μια εθελούσια έξοδο χιλιάδων υπαλλήλων που από ό,τι καταλαβαίνουμε τους χρυσοπληρώνει το ελληνικό Δημόσιο. Είναι έτσι ή δεν είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μια συμφωνία αποτελείται πάντοτε από πάρα πολλά συστατικά στοιχεία. Μια συμφωνία σημαίνει ότι κάθισαν οι ενδιαφερόμενες πλευρές γύρω από ένα τραπέζι. Παρουσίασε ο καθένας τις απόψεις του ή τις προσδοκίες του και βρέθηκε ένας κοινός τόπος. Αυτό συνιστά μια συμφωνία. Αυτό που μετράει για τον ΟΤΕ είναι ότι με τη λύση αυτή εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Οργανισμού σε βάθος χρόνου, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί αποτελεσματικά σε περιβάλλον ανταγωνισμού. Να προχωρήσει ακόμη στις επενδύσεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται, ώστε σε βάθος χρόνου και τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες να παρέχει, αλλά ταυτοχρόνως να έχει και τη δυνατότητα να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας -ακριβώς λόγω της ανάπτυξης που θα έχει- στους Έλληνες πολίτες κάθε ηλικίας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση, αν εκτιμώ καλά, έχει κάνει και άλλες τέτοιες συμφωνίες που στο μέλλον θα τις ανακοινώσει; Συζητάει με άλλες ΔΕΚΟ και πότε θα γίνει αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι συμφωνίες ανακοινώνονται όταν ολοκληρωθούν.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω τίποτε να ανακοινώσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει χθες, όπως το συνηθίζει, την ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του κ. Παπανδρέου στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Γιατί, δεν είχε την πολιτική γενναιότητα να παραδεχθεί ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις τομές και τις ρήξεις που προανήγγειλε και ο Πρωθυπουργός στην ίδια Συνέλευση ή το ότι στήριξε και τη συμφωνία στον ΟΤΕ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι, τι θέλετε να πείτε. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μίλησε νωρίτερα. Και αργότερα, το βράδυ, μίλησε ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε. Ο Πρωθυπουργός εκφράζει την κυβέρνηση. Τι να σχολιάσει η κυβέρνηση πέραν των όσων είπε ο Πρωθυπουργός; Ο Πρωθυπουργός, ως κορυφή της κυβέρνησης, τοποθετήθηκε συνολικά στα θέματα της οικονομίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ανεξάρτητα από αυτό, λέω ότι, συνήθως, ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης σχολιάζει κάθε ομιλία και εμφάνιση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Χθες δεν το κάνατε, αλλά ανεξάρτητα από αυτό το γεγονός είναι ένα: Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική γενναιότητα να αναγνωρίζει ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσφέρει πολιτική συναίνεση και στήριξη σε όλες τις νεοφιλελεύθερες τομές και ρήξεις που προωθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, χρησιμοποιήσατε στην ερώτησή σας όρους και χαρακτηρισμούς, οι οποίοι δεν μας εκφράζουν και δεν έχουν και καμία σχέση με την πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική που στόχο έχει την ανάπτυξη και τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας με προοπτική για το μέλλον και προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τότε να μας προσδιορίσετε τις πτυχές των μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση και επίσης με ποια οργανωμένα συμφέροντα θα συγκρουστεί η κυβέρνηση, όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί σε όλα τα θέματα που αναφέρατε. Δεν μπορεί να δοθούν λύσεις από τη μια ημέρα στην άλλη. Η μέχρι στιγμής στάση της νέας διακυβέρνησης αποδεικνύει ότι, με γνώμονα το συμφέρον και της κοινωνίας και του συνόλου των Ελλήνων πολιτών, είναι σε θέση να βρίσκει λύσεις που γίνονται αποδεκτές από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε βγάλει μια απόφαση που έθετε σε διατίμηση ορισμένων προϊόντων, όπως τους καφέδες, τα σάντουιτς κ.λπ. Έγινε, όμως, μια προσφυγή η οποία δικαίωσε τις εταιρείες προμηθευτών. Θα ήθελα να ρωτήσω τώρα τι καθεστώς ισχύει; Θα εξακολουθούν να είναι σε διατίμηση αυτά τα προϊόντα ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω πρόθεση, σε καμία περίπτωση, να σχολιάσω απόφαση δικαστηρίου. Παρακαλώ γι αυτό το θέμα να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σύμφωνοι. Αλλά, από εσάς είχαμε πληροφορηθεί την απόφαση που έπληττε την κερδοσκοπία, άρα από εδώ πρέπει να μας δώσετε και μια απάντηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση. Πρέπει να προστατευθούν τα συμφέροντα των Ελλήνων καταναλωτών. Δηλαδή να προστατευθούν οι πολίτες από εκείνους οι οποίοι θα διενοούντο με αθέμιτους τρόπους να επιβάλλουν τιμές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των προϊόντων.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Ο κ. Καραμάριος κυβερνητικός βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παραδέχθηκε ότι μεσολάβησε για να διοριστούν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δύο άτομα, τα οποία ήταν γνωστά του και αυτό έγινε μέσω της εταιρείας MELLON. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω την υπόθεση. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το μοντέλο του ΟΤΕ θα είναι πρόκριμα και για ευρύτερες αλλαγές στο στενό δημόσιο τομέα, ας πούμε, στα Υπουργεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε ερώτηση που μου ετέθη πριν, διευκρίνισα ότι δεν τίθεται θέμα άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση δηλώσεις βουλευτών της που λένε δημόσια ότι μεσολάβησαν για να διοριστούν κάποιοι άνθρωποι και μάλιστα από την παράταξη της Ν.Δ. σε θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό η κυβέρνηση το υιοθετεί ή το επικρίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου μεταφέρατε μια δήλωση του κ. Καραμάριου, την οποία δεν γνωρίζω. Και χωρίς να αμφισβητώ καθόλου την εγκυρότητα όσων παραθέτετε, δεν πρόκειται να σχολιάσω καμία δήλωση της οποίας το περιεχόμενο δεν γνωρίζω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επί της ουσίας επικροτεί η κυβέρνηση δηλώσεις κυβερνητικών βουλευτών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν σας μεταφέρω τη δήλωση, σας λέω εάν η κυβέρνηση επικροτεί να μεσολαβούν οι κυβερνητικοί βουλευτές σε διορισμούς φιλικών τους προσώπων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν πρόκειται να απαντήσω σε ερώτηση η οποία εδράζεται σε κάτι που δεν μου είναι γνωστό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κάτι σε σχέση με την προηγούμενη ερώτησή μου, γιατί έγινε κάποια παρανόηση: Ρώτησα εάν οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο στενό δημόσιο τομέα, θα έχουν αλλαγή εργασιακών σχέσεων. Έγινε κατανοητό αυτό που είπατε για τους ήδη εργαζόμενους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι για όσους απασχολούνται στον αυστηρά στενό δημόσιο τομέα, δεν τίθεται θέμα άρσης της μονιμότητας. Στο ΟΤΕ έχουμε, μετά την πρόσφατη συμφωνία, μια νέα κατάσταση. Θα έχουμε, μετά την οριστικοποίηση αυτής της ρύθμισης, δύο ομάδες εργαζομένων: Αυτούς που είχαν προσληφθεί με άλλο εργασιακό πλαίσιο στο παρελθόν και αυτούς οι οποίοι θα προσλαμβάνονται από τούδε και στο εξής. Αυτό δεν ισχύει για το Δημόσιο. Πιο σαφέστερα δεν μπορώ να το πω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε πως θα επέλθει η σύγκλιση των όρων απασχόλησης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την οποία έκανε λόγο χθες ο κ. Αλογοσκούφης; Θα επέλθει μέσω της άρσης μονιμότητας στο δημόσιο και την εξομοίωση των ωρών απασχόλησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις σας απάντησα για τη μονιμότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι τρεις οι πιθανότητες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέτετε ως προϋπόθεση κάτι το οποίο έχω ήδη αποκλείσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εάν δεν είναι η άρση της μονιμότητας θα είναι η εξομοίωση στους όρους εργασίας; Θα είναι η εξομοίωση των αμοιβών προς τα κάτω;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω σε αυτά τα σενάρια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι απλό, το είπε και ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος έκανε λόγο για σταδιακή σύγκλιση των όρων απασχόλησης ανάμεσα στους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτός είναι ένας στόχος που θα υλοποιηθεί μέσα από συγκεκριμένους τρόπους. Θα είναι η εξομοίωση στις αμοιβές, θα είναι η εξομοίωση στους όρους εργασίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιμένετε να σας απαντήσω ότι θα είναι εκείνο ή το άλλο. Όλα αυτά συνιστούν μια διαδικασία, που προϋποθέτει διάλογο, συνεννόηση, ανταλλαγή απόψεων, μακρές, ενδεχομένως, διαπραγματεύσεις. Η κάθε πλευρά, προφανώς, θα συζητήσει αυτά που την ενδιαφέρουν και έχουν απόλυτη προτεραιότητα για εκείνη. Και θα βρεθεί κοινή συνισταμένη. Αυτά δεν είναι δυνατόν να λυθούν με ένα ναι ή ένα όχι, με μια απάντηση μονολεκτική στο press room.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 27 May 2005 - 13:05:15 UTC