Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-05-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 23 Μαΐου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Χθες έφυγε από τη ζωή μια από τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες που με τη ζωή και το έργο της σφράγισε την πορεία της χώρας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα: Ο ιστορικός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Χαρίλαος Φλωράκης, συνέβαλε προσωπικά στην ομαλή μετάβαση του τόπου στη Δημοκρατία. Στους οικείους και τους συντρόφους του εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας. Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην κηδεία του Χαρίλαου Φλωράκη που θα γίνει την Τετάρτη, στις 18:00, στον Περισσό. Η κηδεία θα γίνει δημοσία δαπάνη, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού και με σχετική απόφαση που έλαβε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Αύριο στις 11:00 θα συνεδριάσει, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα ζητήματα αγροτικής πολιτικής. Στις 13:30, ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει δεξίωση, στο Μέγαρο Μαξίμου, στους συντελεστές της μεγάλης ελληνικής επιτυχίας στη Eurovision. Στις 18:30, θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλο. Στις 19:00, θα συναντηθεί με τον επιχειρηματία Γιώργο Δαυίδ, στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει με επιχειρηματίες.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Με τον Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Παυλόπουλο θα συναντηθεί κατ` ιδίαν ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για την υπόθεση Χούπη και γενικά για όλα όσα@;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα έχει λήξει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και για τον Πρωθυπουργό έχει λήξει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΒΛΑΧΟΣ: Με αφορμή τη δεξίωση που θα δώσει για τους συντελεστές της Eurovision, ο κύριος Πρωθυπουργός μήπως θα τιμήσει και την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική Πολιτεία και ο Πρωθυπουργός προσωπικά έχουν τιμήσει την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου πάρα πολλές φορές. Η τιμή που ανήκει σε όλους τους συντελεστές των Ολυμπιακών Αγώνων, με επικεφαλής φυσικά την κ. Αγγελοπούλου, είναι διαχρονική.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η κυβέρνηση μιας και θεωρεί το θέμα λήξαν, σε ποιο συμπέρασμα έχει καταλήξει για την υπόθεση Χούπη; Ο Υπουργός Εσωτερικών γνώριζε και κάλυπτε ή δεν γνώριζε τι γινόταν στο γραφείο του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει ακριβώς στο ίδιο ερώτημα την περασμένη εβδομάδα. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχουν, όμως, καινούρια στοιχεία. Την προηγούμενη εβδομάδα νομίζαμε ότι ήταν μια θέση που είχε ο κ. Χούπης, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αν και γι` αυτήν υπάρχουν ερωτηματικά. Σιγά-σιγά προκύπτει ότι είχε πολλές θέσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η ίδια απάντηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης, ο επίτιμος Πρόεδρος, με αφορμή την υπόθεση Χούπη και γενικότερα αυτά που βγαίνουν στην επιφάνεια και στη δημοσιότητα, είπε ότι ο Πρωθυπουργός έχει αναντίρρητα ευθύνες τις οποίες γνωρίζει και στις οποίες θα ανταποκριθεί. Από μια ερμηνεία -ενδεχομένως να υπάρχουν πολλές ερμηνείες- βγαίνει ότι μάλλον προκαλεί να πάρει μέτρα ή ενδεχομένως και «το κεφάλι» του κ. Παυλόπουλου. Το συμμερίζεστε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σχολιάζω ποτέ τις δηλώσεις του επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός προτίθεται να ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε στο Λευκό Οίκο με τον Τζωρτζ Μπους, τον ελληνικό λαό και τα κόμματα και πότε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός πάντοτε ενημερώνει τα κόμματα για τα αποτελέσματα των ταξιδιών του στο εξωτερικό. Αν η ενημέρωση θα γίνει από τον ίδιο ή από τον Υπουργό Εξωτερικών, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτή τη στιγμή. Θα σας ανακοινωθεί.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Υπήρξαν δημοσιεύματα στον Κυριακάτικο Τύπο ότι αντίστοιχες περιπτώσεις σαν αυτή του κ. Χούπη υπάρχουν και σε άλλα Υπουργεία. Προτίθεται ο Πρωθυπουργός, το Μέγαρο Μαξίμου, να ελέγξει, να δει τα πρόσωπα των συνεργατών διαφόρων Υπουργών, προκειμένου να μην έρθει πάλι αντιμέτωπος ο κ. Καραμανλής με φαινόμενα τύπου Χούπη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο που έχει κάνει θεσμικά η κυβέρνηση αυτή από το περασμένο καλοκαίρι είναι ότι ουσιαστικά κατάργησε τον αμαρτωλό νόμο που είχε φτιάξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ένα νόμο που πήγαινε να τον επεκτείνει, όπως γνωρίζετε, και στην «ενοικίαση» -θα χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει- υπαλλήλων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να τον επεκτείνει και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όπως γνωρίζετε αυτός ο νόμος, ο 3174/2003 καταργήθηκε με τον 3260 το καλοκαίρι του 2004, απαγορεύοντας σε εταιρείες μεσαζόντων να επεκτείνουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου γενικότερα, τις προσλήψεις. Οι προσλήψεις, γίνονται πλέον απ` ευθείας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένας νόμος τον οποίον κατά κόρον χρησιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ για αθρόες, δεκάδες χιλιάδων προσλήψεων, όλα αυτά τα χρόνια, με τρόπο ώστε να φτάσει το ελληνικό δημόσιο να είναι υπερδιογκωμένο. Αλλά κυρίως- και αυτό είναι το σημαντικό- να οδηγήσει σε ομηρία δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, έδειξε ότι οι αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης δίνουν λύσεις σε τέτοια προβλήματα. Αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης προκάλεσαν τεράστια προβλήματα με κυρίαρχο εκείνο της «ενοικίασης» ανθρώπων, εργαζομένων σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπήρξαν δημοσιεύματα που έλεγαν επίσης για 160.000 προσλήψεις επί νέας κυβερνήσεως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τι δημοσιεύματα είναι αυτά που αναφέρετε. Σίγουρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην ουσία των πραγμάτων. Εκτός και αν αναφέρονται -και πάλι δεν θα είναι ακριβής ο αριθμός- στη λύση ενός τεράστιου προβλήματος, όπως αυτό στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως: Του προβλήματος που με την πολιτική του επί σειρά ετών, δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το αποκαλούμενο ζήτημα των συμβασιούχων.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως οφείλετε να ομολογήσετε ότι δεν είναι και οι καλύτερες στιγμές που περνά η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη Χούπη. Δηλαδή είναι ένα χτύπημα σε ένα σημείο της Νέας Δημοκρατίας που προεκλογικά το είχε χειριστεί ο κ. Καραμανλής και είχε δώσει μεγάλη βαρύτητα ότι εμείς θα έχουμε ένα κράτος καλύτερο, ένα κράτος με αξιοκρατία. Ξαφνικά βλέπουμε έναν κ. Χούπη, ο οποίο μέχρι πριν από λίγο κλαιγόταν και σε μένα και σε άλλους ότι δεν έχει πολλά λεφτά για να ζήσει την τετραμελή οικογένειά του, να έχει πάρα πολλές δουλειές. Δεν είναι αυτό ένα θέμα για την κυβέρνηση κ. Ρουσόπουλε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο ότι υπάρχει μια ηθική διάσταση του θέματος, στην οποία αναφέρθηκα την προηγούμενη εβδομάδα με πολύ αναλυτικό τρόπο. Ωστόσο υπάρχει μια ηθική διάσταση στο ότι είχε θεσμοθετηθεί τρόπος με τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση προσελάμβανε κόσμο εκτός ΑΣΕΠ με τη μέθοδο που σας είπα. Και μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, οι οποίοι εκτός ΑΣΕΠ έγιναν όμηροι της προηγούμενης κυβέρνησης είτε ήταν συμβασιούχοι, είτε ήταν εκείνοι οι οποίοι «ενοικιάζονταν» ως πράγμα- μας γύρισε δηλαδή κάποιους αιώνες πίσω αυτή η υπόθεση- σε διάφορες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επαναλαμβάνω: με απόφαση αυτής της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι δεν επεκτάθηκε η υπόθεση αυτή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θυμίζω ότι τότε οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δια των αρμοδίων συνδικαλιστικών τους οργάνων, είχαν συγχαρεί δημοσίως την κυβέρνηση. Και ξαναλέω ότι το ζήτημα ηθικής διάστασης, το οποίο θέσατε στην ερώτησή σας, έχει ήδη καλυφθεί από την περασμένη εβδομάδα με σχετική μου δήλωση.

ΒΛΑΧΟΣ: Αν δεν ήσασταν κυβέρνηση και ήσασταν αντιπολίτευση, ο κ. Καραμανλής δεν θα ζητούσε την παραίτηση του Υπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου θέτετε ένα υποθετικό ερώτημα.

ΒΛΑΧΟΣ: Το έχει ζητήσει πάρα πολλές φορές@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει στο θέμα αυτό από την περασμένη εβδομάδα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ξέρετε γιατί; Όταν ένα κόμμα είναι στην αντιπολίτευση, ζητά μονίμως την παραίτηση κάποιου υπουργού από το κόμμα που κυβερνά. Όταν γίνεται το κόμμα κυβέρνηση δεν παραιτείται κανένας υπουργός. Επειδή ο κ. Καραμανλής έχει πει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, γι` αυτό ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σίγουρα δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα με αυτά που σας είπα σήμερα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο υπουργός είναι ακόμη στη θέση του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χειριστήκαμε σε καμία περίπτωση τους Έλληνες πολίτες, τους Έλληνες εργαζόμενους με τον τρόπο τον οποίο τους χειρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλετε να μας πείτε, δηλαδή, ότι ο υπουργός δεν ήξερε τι γινόταν στο γραφείο του. Αυτό μας λέτε. Δηλαδή, είναι ακόμη βαρύτερο αυτό που λέτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αυθαίρετο το συμπέρασμα που βγάζετε. Και νομίζω ότι είστε ευφυής για να καταλαβαίνετε ότι είναι αυθαίρετο.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, χαζός είμαι. Αλλά, επειδή είμαι χαζός, θέλω να καταλάβω το εξής: Υπάρχει ένας υπουργός. Λέτε ότι δεν έχει πολιτική και ηθική ευθύνη, άρα δεν ήξερε τι γινόταν στο γραφείο του. Ποιο είναι πιο βαρύτερο; Το ένα ή το άλλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι αντιμετωπίστηκε έγκαιρα αυτή η υπόθεση, ότι δεν υπήρξε κανενός είδους αποτέλεσμα που να δημιουργεί προβλήματα, όπως αυτά που σας ανέφερα προηγουμένως, σε χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενους, σε χιλιάδες Έλληνες ομήρους, όπως οι συμβασιούχοι, σε χιλιάδες Έλληνες που αναγκάζονται να γίνονται υποκείμενα «ενοικίασης» με νόμους του ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να καταφέρει το ΠΑΣΟΚ το ίδιο -και το είχε καταφέρει σε πολύ μεγάλο ποσοστό- να ξεπεράσει τον ΑΣΕΠ.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Ο κ. Χούπης ήταν διευθυντής του γραφείου Τύπου του κ. Παυλόπουλου από το Μάρτιο του 2004. Το Σεπτέμβρη του 2004 διορίζεται ως μετακλητός υπάλληλος στο Δήμο Ευόσμου. Αν δεν με απατά η μνήμη μου το να έχεις δύο διορισμούς στο Δημόσιο είναι παράνομο. Αυτή την παρανομία την υπογράφει ο περιφερειάρχης κ. Τσιότρας και δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επί του συγκεκριμένου δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Ο κ. Τσουπίδης, ο οποίος προσλαμβάνει τον κ. Χούπη στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν γνωρίζει ότι είναι αποσπασμένος στο γραφείο του υπουργού; Αυτός δεν έχει πολιτικές ευθύνες; Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση με τη συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στα ερωτήματα που θέτετε έχω ήδη απαντήσει από την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Και στο μέλλον η κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο θα αποπέμπει κάποιους συνεργάτες υπουργών, χωρίς οι υπουργοί να έχουν κάποια ευθύνη; Πώς το αντιλαμβάνεστε; Από ό,τι καταλαβαίνω μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει. Δεν δυσκολεύουν το έργο της κυβέρνησης τέτοια κρούσματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όποτε υπάρχει οποιοδήποτε κρούσμα στη ζωή, θα πρέπει κανείς να κρίνεται από το πώς το αντιμετωπίζει. Η αντιμετώπιση, λοιπόν, ενός τέτοιου θέματος ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μήπως η τελευταία κατάσταση που πέρασε η κυβέρνηση και έχει ενοχλήσει, θα έλεγα, ένα κομμάτι της κοινωνίας, φέρνει πιο κοντά τον ανασχηματισμό; Γιατί βλέπω ότι αρκετοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας λένε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, ώστε να οδηγήσει την κυβέρνησή του σε φυγή προς τα μπρος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά στο θέμα του ανασχηματισμού, έχω απαντήσει και δεν αλλάζει τίποτα στα όσα έχω πει. Παίρνω, όμως, αφορμή από τη φράση σας, για την τελευταία κατάσταση που πέρασε η κυβέρνηση, για να θυμίσω ότι η τελευταία κατάσταση που πέρασε η κυβέρνηση ήταν ένα απολύτως επιτυχές ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου δια στόματος του Προέδρου των ΗΠΑ η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως στρατηγικός σύμμαχος. Η Ελλάδα δημοσίως χαρακτηρίστηκε έτσι από τον κ. Μπους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ευχαρίστησε τη χώρα μας για την καλή συνεργασία που υπάρχει σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο των διεθνών οργανισμών. Αντιθέτως, στο παρελθόν δεν είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τέτοιου είδους κινήσεις. Μάλλον το αντίστροφο, θα έλεγα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όταν είμαστε στρατηγικοί εταίροι, θα μπορούσατε να μας απαριθμήσετε τα πλεονεκτήματα που εμπεριέχει αυτός ο όρος για την Ελλάδα; Γιατί, για τις ΗΠΑ είναι πασιφανή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω κάνει, ήδη, μια εκτενή ανάλυση στους συναδέλφους σας, οι οποίοι ήταν εκείνη την ημέρα στο Λευκό Οίκο. Είχα την ευκαιρία να τους δώσω όλα εκείνα τα στοιχεία που αναφέρονται στην υπόθεση αυτή, όπως επίσης έκανε και ο κ. Κουμουτσάκος στους συντάκτες του διπλωματικού ρεπορτάζ του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα είμαστε στρατηγικοί εταίροι και στο θέμα της ισλαμικής τρομοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, υπάρχει μια προσπάθεια διεθνώς -που ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και μετά- για την εξάπλωση της δημοκρατίας. Η χώρα μας, ως χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, τόσο σε βαλκανικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να μείνει μόνο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αλλά ότι πρέπει να έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια και πολύ μεγαλύτερο γεωπολιτικό χώρο. Η πρωτοβουλία αυτή αναπτύσσεται με πάρα πολλούς τρόπους. Είναι μια ευτυχής συγκυρία ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση του μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ότι η Ελλάδα έχει την Προεδρία της διαβαλκανικής συνεργασίας, ότι η Ελλάδα μόλις ολοκλήρωσε την Προεδρία του Οργανισμού για τον Εύξεινο Πόντο. Ήταν μια πολύ επιτυχής Προεδρία, αφού είχαμε την ευκαιρία να γίνουν πάρα πολλές συναντήσεις σε διμερές επίπεδο, να υπογραφούν οικονομικές συμφωνίες, με αποκορύφωμα όλων αυτή που αφορά στη χώρα μας, τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Είναι μια προσπάθεια, η οποία συνεχίζεται στο πλαίσιο των Βαλκανίων, σε ό,τι αφορά την προοπτική που έχουν διάφορες χώρες για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει ιδιαιτέρως. Είναι μια προσπάθεια να γίνουν τα Βαλκάνια Ευρώπη από εκεί που ήταν πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ωραία όλα αυτά. Η υπερδύναμη προσπαθεί να επιβάλλει τη δυτική δημοκρατία δια πυρός και σιδήρου. Εμείς θα γίνουμε συνεργοί και συνένοχοι σε αυτό; Και γιατί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια δική σας οπτική γωνία, την οποία δεν συμμερίζομαι. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με τις ΗΠΑ προσπαθούν χρόνια τώρα να βρουν λύσεις σε μείζονα προβλήματα, όπως αυτό της Μέσης Ανατολής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, διάβασα ότι ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με οικονομικούς παράγοντες στην Αμερική, την οποία δεν έκανε. Γιατί δεν έγινε αυτή η συνάντηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρχε τέτοια συνάντηση. Διάβασα και εγώ τα δημοσιεύματα και απόρησα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, αν είναι ενήμερη η ελληνική κυβέρνηση για το ενδεχόμενο ανάληψης νέας πρωτοβουλίας του κ. Νίμιτς για το Σκοπιανό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά στο Σκοπιανό, έχουμε πάρει σαφή θέση για την πρωτοβουλία Νίμιτς. Είχαμε πριν από λίγες ημέρες στον ΟΗΕ συνάντηση του κ. Νίμιτς με εκπροσώπους των Σκοπίων. Από τη συνάντηση αυτή εκείνο που διαφάνηκε είναι η αδιαλλαξία των Σκοπίων. Η ελληνική κυβέρνηση -και αυτός είναι ένας σημαντικός στόχος που επετεύχθη, όχι μόνο προς τον ΟΗΕ, αλλά και προς τη Διεθνή Κοινότητα- έδειξε ότι είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στην κατεύθυνση λύσης ενός προβλήματος που διαρκεί επί σειρά ετών. Απομένει στην κυβέρνηση των Σκοπίων να κάνει και αυτή ένα βήμα, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Στην επίσκεψη του κ. Νίμιτς στα Σκόπια αναφέρεστε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, στη συνάντηση που είχε ο κ. Νίμιτς με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Νέο κείμενο Νίμιτς αναμένει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να περιμένει κανείς, όταν έχει υπάρξει μια πρόταση -με την οποία δεν συμφωνούμε σε όλα τα σημεία της- η άλλη πλευρά να καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις. Όμως, η άλλη πλευρά έμεινε στη θέση που είχε. Αυτό δεν είναι εποικοδομητική στάση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ στα Βαλκάνια αποσκοπεί @όπως είπε ο Πρωθυπουργός και επαναλάβατε κι εσείς- στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Θα θυμάστε, όμως, ότι στο όνομα της σταθερότητας των Βαλκανίων οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ, με το όνομα «Μακεδονία». Επίσης, θα θυμάστε ότι στο όνομα της σταθερότητας έχουν αλλάξει και συνεχίζουν να αλλάζουν στη βαλκανική. Για την ίδια σταθερότητα εννοείτε όταν μιλάτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Δημοκρατία και η σταθερότητα είναι τα ζητούμενα σε πολλές περιοχές του κόσμου. Η σταθερότητα στη βαλκανική έρχεται πρώτη ως ζητούμενο. Έχουμε την προσέγγιση που ανέλυσα προηγουμένως. Βεβαίως και δεν συμφωνούμε με την προσέγγιση που είχαν οι ΗΠΑ στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ελπίζουμε, συν τω χρόνω, ότι και οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την προσπάθεια που γίνεται από τον ΟΗΕ για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επανέρχομαι στα απόνερα του θέματος Χούπη: Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες με την εμπλοκή ενός στενού συνεργάτη Υπουργού, πώς μπορεί να οπλιστεί σε ενδεχόμενα τέτοια κρούσματα που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον; Δηλαδή, πέρα από το να τα καταγγείλει εκ των υστέρων, αναρωτιέμαι πώς μπορεί να οπλιστεί; Γιατί είναι ανθρώπινα φαινόμενα που δεν αφορά συγκεκριμένα τον κ. Χούπη, μπορεί να αφορά και πολλούς άλλους συνεργάτες που πιθανόν δεν γνωρίζουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να συνεχίσετε να αναρωτιέστε εάν θέλετε, είναι μέρος της δουλειάς σας και δεν θα σας πω εγώ τι θα κάνετε. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι πως μια κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα ζήτημα. Και αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση το αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή με αποφασιστικότητα, σαφήνεια και διαφάνεια. Αντιθέτως, δεν γνωρίζω εάν αναρωτιέστε ακόμα γιατί αντίστοιχα ζητήματα δεν τα είχαν αντιμετωπίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την ίδια σαφήνεια, κατηγορηματικότητα και διαφάνεια. Μόλις προηγουμένως σας απέδειξα ότι θεσμικά είχε προχωρήσει η διαδικασία για τα όσα σας είπα περί «ενοικιάσεως» εργαζομένων. Θεσμικά είχε προχωρήσει η διαδικασία να ξεπεραστεί το ΑΣΕΠ. Θεσμικά είχε προχωρήσει η διαδικασία από την προηγούμενη κυβέρνηση για την υπόθεση των ομήρων συμβασιούχων στο Δημόσιο, για την οποία από το 1999 κιόλας η Ε.Ε. έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε λύση και σε αυτό το πρόβλημα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Μας είπατε πριν ότι δεν είχε προγραμματιστεί επαφή του Πρωθυπουργού με Αμερικανούς επιχειρηματίες και ρωτώ γιατί: Δεν μας ενδιαφέρουν οι αμερικανικές επενδύσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ. Άλλωστε, ένα θέμα που συζητήθηκε και στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Μπους ήταν ο αμερικανικός τουρισμός στην Ελλάδα. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί ιδιαίτερα, όπως είχε απασχολήσει και το αρμόδιο Υπουργείο. Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού -όπως είδατε- ήταν πολύ στενό χρονικά, για να μπορέσει να έχει τέτοιου είδους συναντήσεις. Στην προηγούμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ υπήρξε τέτοια συνάντηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Μιας και μιλάτε για τον τουρισμό, είδα το πρωί στο MEGA, ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ. Είχαν πάρει έναν κινέζο τουρίστα και τον ακολουθούσαν με μια κρυφή κάμερα. Πήγαν σε ένα περίπτερο στην Ακρόπολη και ο περιπτεράς του έδωσε το μπουκαλάκι το νερό 90 λεπτά. Στα δέκα μέτρα ήταν ένα περιπολικό που αγόρασε το μπουκαλάκι με 50 λεπτά. Μπήκε σε ένα ταξί ο κινέζος και για μια διαδρομή από Σύνταγμα-Ομόνοια πλήρωσε οκτώ ευρώ και ο ταξιτζής είπε, καλά του πήρα και δύο ευρώ παραπάνω. Όλα αυτά η κυβέρνηση πώς θα τα αντιμετωπίσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Ανάπτυξης, διότι εκτίθεται η χώρα στο εξωτερικό, όταν οι τουρίστες αντί να γίνονται πρέσβεις θετικής διαφήμισης της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αναφέρατε. Η κυβέρνηση προσπαθεί και με τα κλιμάκια του Υπουργείου Ανάπτυξης, τα οποία εργάζονται σε 24ωρη βάση. Είχα την ευκαιρία την περασμένη εβδομάδα να κάνω μια εκτενή ανακοίνωση για αυτό. Θα συνεχιστεί η προσπάθεια.

ΤΑΚΗΣ: Αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους, τις τελευταίες ημέρες λένε ότι η παρεκτροπή ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης, όπως ο κ. Χούπης, από τη γραμμή ηθικής που έχει χαράξει ο Πρωθυπουργός ίσως να είναι αποτέλεσμα της μη τιμωριτικής συμπεριφοράς του Πρωθυπουργού, απέναντι σε τέτοια φαινόμενα εξ αρχής. Τώρα που ήρθε και έχει κάποια περιστατικά, μήπως στην πορεία δείξει αυτή την τιμωριτική διάθεση για να μαζευτεί συνολικότερα το πράγμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να απορρίψω διαρρήδην αυτό που ενέχει το ερώτημά σας, ότι δηλαδή ο Πρωθυπουργός είναι ανεκτικός σε τέτοια φαινόμενα. Σε καμία περίπτωση ο Πρωθυπουργός δεν είναι, δεν ήταν και δεν θα είναι ανεκτικός.

ΤΑΚΗΣ: Σε ανθρώπους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι άνθρωποι ουσιαστικά ορίζονται από τα φαινόμενα και τα φαινόμενα ορίζουν τους ανθρώπους. Άρα, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν είναι, δεν ήταν και δεν θα είναι ανεκτικός σε τέτοιες περιπτώσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Να ρωτήσω, με αφορμή την πρωτιά που είχαμε στην Eurovision, εάν η κυβέρνηση σκέπτεται πώς να αξιοποιήσει ενδεχομένως και πολιτιστικά και πολιτικά το γεγονός, καθώς του χρόνου θα φιλοξενήσουμε εμείς τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με σιωπηλή προσπάθεια, όπως έγινε σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό. Με συντονισμό των δράσεων, όπως έγινε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά και με τον επαγγελματισμό, που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιος Υπουργός θα κάνει τη διοργάνωση της Eurovision του χρόνου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε η ΕΡΤ έχει την ευθύνη.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν θα μετάσχει Υπουργείο, ο κ. Αβραμόπουλος δεν θα μετάσχει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμμετοχή του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης ήταν καθοριστική στην προβολή της χώρας στο εξωτερικό, με αφορμή την υποψηφιότητα της Ελλάδας στην Eurovision. Η ΕΡΤ έκανε μια πολύ επαγγελματική δουλειά και αυτό αποδείχθηκε. Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, επίσης, βοήθησε πάνω σε αυτό. Πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες, απανταχού της γης, εκτίμησαν μια πολύ καλή προσπάθεια. Και πάνω από αυτή την προσπάθεια, εκτίμησαν αυτό καθ` εαυτό το τραγούδι, την ερμηνεύτρια και τους άλλους συντελεστές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εάν υπάρχει κάποια απάντηση από την μεριά της κυβέρνησης γιατί κατατέθηκε Σάββατο η τροπολογία για την αναστολή του βασικού μετόχου και εάν διατηρείται ο νόμος του ΠΑΣΟΚ, για ποιο λόγο διατηρείται για να υπάρχει καλύτερο παράθυρο στη διαπλοκή, όπως το είχατε χαρακτηρίσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε υπάρχει υπηρεσία της Βουλής, η οποία λειτουργεί και Σάββατο. Κατά συνέπεια, δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο το να κατατεθεί μια τροπολογία Σάββατο, από τη στιγμή που λειτουργεί η Βουλή. Δηλαδή, δεν άνοιξε επί τούτου, όπως κάποιοι προσπάθησαν να το εμφανίσουν. Σε ό,τι αφορά τον 3021 ισχύει αυτό που σας είχα πει και την περασμένη εβδομάδα: Ότι, δηλαδή, έχουν γίνει συζητήσεις με το αντίστοιχο νομικό τμήμα της Κομισιόν, ώστε να μην υπάρξει νομικό κενό, να μείνει, δηλαδή, ακάλυπτο το Σύνταγμά μας. Επί της ουσίας, ο 3021 είναι ένας νόμος, ο οποίος όχι απλώς έβριθε παραθύρων υπέρ της διαπλοκής, αλλά ένας νόμος που έχει τεθεί υπό ευθεία αμφισβήτηση από την ίδια την Κομισιόν. Η προσπάθεια που γίνεται είναι, όσο το δυνατόν πιο σύντομα να αρχίσουν οι συνομιλίες στη Κομισιόν με τους εμπειρογνώμονες και της μιας και της άλλης πλευράς, έτσι ώστε σύντομα να έρθει η όποια τροποποίηση του νόμου 3310.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 23 May 2005 - 14:05:12 UTC