Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-05-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 19 Μαΐου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός απέστειλε μήνυμα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματίων για τη 19η Μαΐου, ημέρα εθνικής μνήμης για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Είναι η ημέρα που ο ποντιακός ελληνισμός βίωσε τις συνέπειες του τυφλού φανατισμού και της μισαλλοδοξίας.

Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα θα ήθελα να κάνω δύο ανακοινώσεις. Η πρώτη αφορά την εξασφάλιση επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας για το καλοκαίρι. Για την αντιμετώπιση πιθανού προβλήματος από την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι, το Υπουργείο Ανάπτυξης και η ΔΕΗ λαμβάνουν μέτρα τα οποία αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ζήτημα με περιορισμό της σπατάλης ηλεκτρικής ενέργειας κατ` αρχάς στο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για κοινή υπουργική απόφαση με αντικείμενο την άμεση εγκατάσταση, στα κτίρια του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συστημάτων αντιστάθμισης ισχύος μέχρι 30/06. Το Υπουργείο ξεκινά αυτή την προσπάθεια από το δημόσιο τομέα. Η εξοικονόμηση κόστους ενέργειας θα ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, το Υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί τη συνεννόηση με μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, θεσπίζοντας κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης σε κρίσιμες ημέρες, κυρίως κατά το μήνα Ιούλιο. Ήδη υπάρχουν θετικές ανταποκρίσεις σε αυτό το σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης. Επίσης, το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τη ΔΕΗ έχει λάβει μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση του συστήματος παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, τόσο με βραχυχρόνια όσο και μακροχρόνια μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1998 και μετά δεν έχει γίνει καμία σημαντική επένδυση στη ΔΕΗ για τη μόνιμη αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Η δεύτερη ανακοίνωση αφορά τον έλεγχο τιμών στην αγορά. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης παρακολουθούν συστηματικά και άγρυπνα τη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον του πολίτη καταναλωτή. Ήδη βρίσκεται στη Βουλή, για επεξεργασία, νομοσχέδιο που ενσωματώνει όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τον ανταγωνισμό και την Επιτροπή ανταγωνισμού, ώστε αυτή να καταστεί μια ανεξάρτητη αρχή με ενισχυμένες αρμοδιότητες. Γίνονται έλεγχοι -όπως σας έχω ανακοινώσει και άλλες φορές σε αυτήν εδώ την αίθουσα- από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν επιτελεία που είναι σε επαγρύπνηση εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Το Υπουργείο έχει ήδη ξεκινήσει κλαδικές έρευνες για τη διαμόρφωση των τιμών, της ποιότητας και της προέλευσης των τροφίμων. Ο Υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε από την Επιτροπή ανταγωνισμού να ελέγξει τις διαφορές των τιμών στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συζητούν με τους εκπροσώπους του χώρου των γαλακτοκομικών προϊόντων και εξετάζονται ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα και τις τιμές αυτών των προϊόντων. Είναι μια σειρά επαφών και συζητήσεων που γίνονται για πολλά προϊόντα. Γνωρίζετε ήδη ότι είχαμε αποτελέσματα σε περιπτώσεις, κατά το παρελθόν, όπου υπήρξαν προσπάθειες κερδοσκοπίας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αυτά τα κρούσματα που επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας με την ανεπάρκεια ορισμένων στελεχών στη δημόσια διοίκηση και στις ΔΕΚΟ. Ή αν θέλετε με τα λάθη τους, τις παραλείψεις τους και την αλαζονεία τους, προσβάλουν τόσο τον Πρόεδρο Κώστα Καραμανλή αλλά και την κυβέρνηση μ` αυτές τις ενέργειες που κάνουν και προσβάλουν τη δημόσια διοίκηση και την κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ομιλείτε περί πολλών κρουσμάτων, κάτι το οποίο δεν είναι αληθές. Αν αναφέρεστε σε χθεσινή υπόθεση, γνωρίζετε πολύ καλά τι έχει γίνει από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχει δίκιο ο συνάδελφος που αναφέρεται σε πολλές υποθέσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί πολλές;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είχαμε στελέχη της δημόσιας διοίκησης σε πολιτικές θέσεις, είχαμε το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εμπορίου, είχαμε την ΔΕΥΑΘ Θεσσαλονίκης, είχαμε τον ΟΠΑΠ, τον υπεύθυνο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ακριβώς μου περιγράφετε; Στη ΔΕΥΑΘ, όπως γνωρίζετε, υπήρξε αποπομπή δύο στελεχών@

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχουν υποχρεωθεί σε παραίτηση τόσα πολιτικά στελέχη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @από τον Υπουργό, ο οποίος έκανε συγκεκριμένη ανακοίνωση διότι υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις έχοντας μέχρι στιγμής κάνει πολύ καλή δουλειά. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις οδήγησαν τον Υπουργό στην απόφαση να ζητήσει τις παραιτήσεις των δύο στελεχών, διότι έβλεπε ότι αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο στελεχών θα μπορούσαν να έχουν αρνητικά αποτελέσματα για τον οργανισμό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ωραία. Κρίνετε ότι ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να ενσκήψει στον τρόπο που επιλέγονται τα δημόσια στελέχη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείτε. Θα ήθελα να γίνετε πιο συγκεκριμένος. Επαναλαμβάνω ότι στην υπόθεση που αναφέρατε -γιατί μία υπόθεση αναφέρατε- υπήρξαν συγκεκριμένες προσεγγίσεις, διαφορετικές για τον Οργανισμό. Ο αρμόδιος Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης προχώρησε στην ενέργεια που σας προανέφερα σεβόμενος το γεγονός ότι θα πρέπει ο Οργανισμός να λειτουργεί απρόσκοπτα και χωρίς τα οποιαδήποτε προβλήματα. Είναι μια λογική, η οποία είναι όχι απλώς αποδεκτή, αλλά και επιθυμητή. Όταν διαπιστώνεις ένα πρόβλημα, προσπαθείς να το λύσεις και το λύνεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό σας είπα. Με πολλά προβλήματα όμως. Και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνέβη αυτό και χθες συνέβη κάτι@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω σε τι αναφέρεστε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Με τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν υπάρχουν προβλήματα, αυτή η κυβέρνηση τα λύνει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, το να λύνονται τα προβλήματα και να μην χρονίζουν. Κυρίως, δε, είναι ακόμη σημαντικότερο να μην κουκουλώνονται.

ΜΙΧΑΗΛ: Συνεχίζει ο κ. Παυλόπουλος να έχει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού ή έχει υποβάλει παραίτηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ισχύει το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας. Όσον αφορά το πρώτο, ναι.

MΕΛΕΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μια και το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης είναι το κατ` εξοχήν αρμόδιο για τις προσλήψεις, για την αξιοκρατία στο δημόσιο που βασικά σημεία της πολιτικής της κυβέρνησης, τουλάχιστον όπως τα είχε εξαγγείλει προεκλογικά, πιστεύετε ότι δηλώσεις όπως του κ. Νάκου πριν από ένα μήνα για τα «δικά μας παιδιά» σε κάποια εκδήλωση, η λειτουργία αυτή, αποκάλυψη για το διορισμό στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στο δημόσιο, στέλνουν σωστά μηνύματα στην κοινωνία; Και αν όχι ποιος είναι υπεύθυνος γι` αυτό τελικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δήλωση του κ. Νάκου παραποιήθηκε κατά οικτρό τρόπο. Παρακαλώ να διαβάσετε όλη του την ομιλία σε εκείνη την κομματική εκδήλωση. Ευτυχώς παραποιήθηκε μόνο από μερίδα ΜΜΕ και όχι από όλα τα ΜΜΕ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σε σχέση με αυτό το θέμα που αφορά το συνεργάτη του κ. Παυλόπουλου. Κατ` αρχήν η ερώτησή μου είναι αν τίθεται θέμα ηθικής τάξεως για τον συνεργάτη του τον κ. Χούπη, το να είναι συνεργάτης του Υπουργού Εσωτερικών και παράλληλα να μετέχει αν δεν έχει συστήσει όπως λέει ο ίδιος σε εταιρεία που σχετίζεται με προσλήψεις προσωπικού στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αν χθες με αφορμή αυτό το ζήτημα, ο κ. Παυλόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο δεύτερο ερώτημά σας έχω ήδη απαντήσει. Στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, θέλω να πω ότι είναι μια ηθικά ανεπίτρεπτη ενέργεια, την οποία ο Υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης μόλις την πληροφορήθηκε, κάλεσε τον συνεργάτη του να παραιτηθεί. Όπερ και εγένετο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θεωρεί η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει θέμα σκανδάλου ιδιωτικοποίησης των προσλήψεων στο Δημόσιο από τη στιγμή που ανατίθενται σε ιδιώτες-συμβούλους, από τη στιγμή που υπάρχει το ΑΣΕΠ, υπάρχουν οι νόμοι και τα Υπουργεία για να τα φέρουν σε πέρας. Γιατί ανατίθενται οι προσλήψεις σε ιδιώτες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν συνδέετε το θέμα που συζητούσαμε προηγουμένως, οφείλω να σας πω ότι η διαδικασία που θα ακολουθείτο και σε αυτό το θέμα -και θα ακολουθηθεί, θα το δείτε στην πορεία- είναι μέσω του ΑΣΕΠ, όπως συμβαίνει με όλες τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εκ των υστέρων όμως στο ΑΣΕΠ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Ούτως ή άλλως ήταν προγραμματισμένο να ακολουθηθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ. Άλλο είναι το θέμα το οποίο ετέθη με τον συνεργάτη του κ. Παυλόπουλου. Δεν υφίσταται ερώτημα για το αν θα υπάρχει διαδικασία ΑΣΕΠ ή όχι. Μέσω του ΑΣΕΠ γίνονται οι προσλήψεις και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Με τον κ. Χούπη απ` ό,τι κατάλαβα έγινε συμπληρωματικά με το ΑΣΕΠ. Δεν ήταν προς κατάργηση του ΑΣΕΠ. Το ερώτημά μου πάντως είναι αν κατά την κυβέρνηση θεωρείται το θέμα λήξαν ή αν υπάρχει θέμα και για τον κ. Τσουπίδη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα έχει λήξει.

ΜΙΧΑΗΛ: Για τον κ. Τσουπίδη, γιατί δεν υπάρχει θέμα; Διότι, όπως σωστά μας είπατε πριν από λίγο, μέσω του ΑΣΕΠ γίνονται οι προσλήψεις. Ποιος, λοιπόν, ο λόγος, ο κ. Τσουπίδης να ζητήσει αξιολόγηση και μάλιστα όχι για κάποιο διευθυντικό προσωπικό από κάποιο ιδιώτη, ανεξάρτητα αν στην παρούσα φάση ήταν ο κ. Χούπης. Δεν μπορεί να ελέγξει ο ίδιος αν κάποιος έχει τα προσόντα να είναι υπάλληλος του Ταμιευτηρίου και πρέπει να τον ελέγξει ιδιώτης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει ζήτημα παράτυπης ή παράνομης διαδικασίας. Υπάρχει ζήτημα ηθικής τάξης, στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Το θέμα της παράτυπης και παράνομης διαδικασίας υπάρχει σε ότι αφορά το Διάταγμα, το οποίο υποχρεώνει τους επικεφαλής των δημοσίων Οργανισμών να σας δώσουν τα στοιχεία τα οποία τους ζητάτε για να τα καταθέσουν στην ΕΣΗΕΑ. Απ` όσο θυμάμαι, η συνεργασία του κ. Χούπη με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δεν υπήρχε στους καταλόγους της ΕΣΗΕΑ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, το Π.Δ. 60/1997 που είχε φέρει ο πρώην Υπουργός Τύπου κ. Ρέππας, αναφέρεται στους δημοσιογράφους που εργάζονται στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η διαδικασία στην οποία αναφέρεστε, είναι μια διαδικασία εκτός του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σε κάθε περίπτωση, να είστε βέβαιος ότι θα ερευνηθεί το θέμα από την αρχή, σε ό,τι αφορά αυτό εδώ το Υπουργείο, δηλαδή αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ευθύνες ή τυχόν δηλώσεις που έχουν γίνει και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Γνωρίζετε πολύ καλά @το συζητήσαμε πολλές φορές και εδώ και στο Ζάππειο- ότι τα έγγραφα με τις καταστάσεις που φτάνουν στις δύο Γραμματείες πλέον -μετά από απαίτηση του Π.Δ. 60/1997- είναι έγγραφα που καταγράφουν τις συνεργασίες των δημοσιογράφων στο δημόσιο τομέα. Γι` αυτά, την απόλυτη ευθύνη έχουν οι προϊστάμενοι των διαφόρων Υπηρεσιών, είτε είναι Διοικητές, είτε Πρόεδροι Οργανισμών.

ΜΙΧΑΗΛ: Ως εποπτεύων υπουργός της δημόσιας τηλεόρασης, εγκρίνετε το γεγονός ότι ο κ. Χούπης, μόνιμος υπάλληλος της ΕΤ3, είχε αποσπασθεί στο Γραφείο του κ. Παυλόπουλου και παράλληλα έκανε ιδιωτική δουλειά, κάτι το οποίο από το νόμο δεν επιτρέπεται για τους δημοσίους υπαλλήλους; Και τι μέτρα θα λάβετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπλέκετε δύο διαφορετικά πράγματα. Αν το κάνετε από άγνοια, αυτή συγχωρείται. Αν όμως το κάνετε σκοπίμως, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Οσον αφορά το πρώτο θέμα, είναι σαφές τι έχει συμβεί. Υπάρχει στο δημόσιο τομέα νόμος με τον οποίο επιτρέπονται οι αποσπάσεις από υπηρεσία σε υπηρεσία, όπως και οι μετατάξεις και οι μεταθέσεις. @Αρα, λοιπόν, όταν το εμπλέκετε με κάτι τελείως διαφορετικό, το οποίο προηγουμένως χαρακτήρισα ηθικό θέμα, προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις που δεν έχουν καμία βάση. Αν θέλετε, μπορείτε να επαναδιατυπώσετε την ερώτηση σε σχέση με το συγκεκριμένο γεγονός. Αποσυνδέσατε, όμως, αυτό που είπατε προηγουμένως για την ΕΡΤ, διότι, όπως σας είπα, υπάρχει νόμος που προβλέπει τις αποσπάσεις. Εάν, δηλαδή, με ρωτούσατε αν έγινε παρανόμως η απόσπαση, θα σας απαντούσα: Δεν έγινε παρανόμως. Η σύνδεση, λοιπόν, στο ίδιο ερώτημα δύο διαφορετικών θεμάτων, δημιουργεί εντυπώσεις. Και αυτές τις εντυπώσεις οφείλω να τις αναφέρω, όπως τις εκλαμβάνω.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέπεται δημόσιος υπάλληλος να έχει και ιδιωτική απασχόληση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, έχω ήδη απαντήσει αναφερόμενος σε ηθικά ανεπίτρεπτη ενέργεια. Αρα, λοιπόν, όταν το λέω για τρίτη φορά, δεν αντιλαμβάνομαι τι περισσότερο πιστεύετε ότι θα βγει από αυτό το ερώτημα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η ειδικά ανεπίτρεπτη ενέργεια και το ζήτημα ηθικής τάξεως, στα οποία αναφερθήκατε, περιορίζεται στον κ. Χούπη και δεν αγγίζει κανέναν άλλο από τους εμπλεκόμενους σ` αυτή την υπόθεση; Κανείς δεν ήξερε ποια είναι η ιδιότητα του κ. Χούπη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν γνώριζε ο πολιτικός προϊστάμενος -που δεν γνώριζε- θα πήγαινε και πάρα πέρα. Όταν ο πολιτικός προϊστάμενος δεν γνωρίζει, βεβαίως και περιορίζεται στον υπάλληλο που έχει προβεί σ` αυτή την ενέργεια.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι και για εκείνους που τον προσέλαβαν. Δεν είναι μόνο για τον πολιτικό προϊστάμενο.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Μια διευκρίνιση: Ο πολιτικός προϊστάμενός του, ο κ. Παυλόπουλος, επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό για το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα μου επιτρέψετε τη λέξη, όσο και αν δεν σας αρέσει: Αυτή η «παράγκα» των προσλήψεων είναι κατ` αναλογία της ποδοσφαιρικής, ξέρετε αν έχει στηθεί και σε άλλους Οργανισμούς και γιατί δεν γίνεται διαγωνισμός να ανατεθεί αυτή η δουλειά σε κάποιες εταιρίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα και προηγουμένως ότι δεν υπάρχει κάτι παράνομο ή παράτυπο, πέραν του ζητήματος ηθικής τάξεως. Αρα, λοιπόν, όταν αναφέρεστε σε «παράγκα προσλήψεων», να μου αναφέρετε και τους νόμους, οι οποίοι παραβιάζονται. Εάν δεν μου αναφέρετε τους νόμους που παραβιάζουν αυτό το οποίο γίνεται, τότε νομίζω ότι κάνετε μία ερώτηση για να δημιουργηθούν εύκολες εντυπώσεις, κάτι που δεν σας ταιριάζει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν δεν παραβίαζε κάποιους νόμους, έστω και ηθικούς, δεν θα γινόταν η παραίτηση αποδεκτή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για τους νόμους της ηθικής, έχω ήδη αναφερθεί τρεις φορές. @Αρα, λοιπόν, για τους νόμους της ηθικής που παραβιάζονται, υπεβλήθη παραίτηση και έγινε αποδεκτή. Εάν παραβιάζονται άλλοι νόμοι, παρακαλώ να μου το γνωστοποιήσετε για να πάρω συγκεκριμένη θέση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σχετικά με τον κ. Χούπη: Για ποιο λόγο καθυστέρησε να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο της παραίτησής του; Από τις 20:00, χθες, που ανέκυψε το θέμα, μέχρι τις 12:00 σήμερα, νομίζω ότι είναι κάποιες ώρες. Στην ανακοίνωση της παραίτησής του, ο κ. Χούπης μπλέκει πολλά πράγματα, ασύμβατα κατ` εμέ. Θεωρεί ότι πρόκειται για επιθέσεις που έχουν στόχο τον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο της διαπλοκής, από κάποιους οι οποίοι προσπαθούν να παρεξηγήσουν το κάθε τι και καραδοκούν για να μετατρέψουν την τρίχα σε τριχιά. Συμμερίζεστε εσείς αυτή την άποψη που παραθέτει ο παραιτηθείς κ. Χούπης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο σ` αυτά που είπατε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σχετικά με την ανακοίνωση που καθυστέρησε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, βέβαια. Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εκφράζω τις θέσεις και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πιστεύετε ότι είναι θέμα απλά ατομικής ευθύνης και δεν υπάρχει θέμα αντικειμενικά πολιτικής ευθύνης των υπουργών για την επιλογή, τα λάθη και τις παραλείψεις των υπαλλήλων τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει πολιτική ευθύνη αν γνωρίζει κάποιος. Διότι, φαντάζομαι, ότι στην προσωπική, επαγγελματική και καθημερινή ζωή μας υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει ο διπλανός μας και να μη τα γνωρίζουμε. Σημασία έχει πώς αντιδρούμε από τη στιγμή που γνωρίζουμε ένα γεγονός και βλέπουμε να παραβιάζεται ένας κανόνας ηθικής τάξεως. Εάν αντιδρούμε σιωπώντας και ανεχόμενοι, τότε βεβαίως υπάρχει μείζον θέμα. Όταν, όμως, αντιδρούμε όχι σιωπώντας και ανεχόμενοι, αλλά μη ανεχόμενοι τέτοιες πράξεις και ενέργειες και μη σιωπώντας, ζητώντας την παραίτηση και ουσιαστικά αποπέμποντας κάποιο συνεργάτη μας, τότε το ζήτημα αυτής της ηθικής τάξεως, βεβαίως ισχύει για τον άνθρωπο που παρέβη τους ηθικούς κανόνες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Για τον κ. Παυλόπουλο είπαμε ότι δεν ήξερε, άρα δεν υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης. Ο κ. Χούπης πώς προσελήφθη εκεί; Κανείς δεν ήξερε τι είναι ο κ. Χούπης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Χούπης είναι συνάδελφός σας. @Ηταν υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Εχει μια πορεία στη δημοσιογραφία. Δεν ξέρω τι εννοείτε όταν λέτε ότι κανείς δεν ήξερε. Σήμερα κάποιος μπορεί να χειρίζεται με τον άλφα τρόπο μια υπόθεση και αύριο με το βήτα. Θεωρώ, όμως, ότι έχει εξαντληθεί το θέμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Λέω για εκείνον που τον προσέλαβε. Εάν υπάρχει ευθύνη γι` αυτόν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι έχει εξαντληθεί το θέμα. Εχω ήδη απαντήσει με διαφορετικούς τρόπους στο ίδιο ερώτημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Πώς σχολιάζετε απόψεις και εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν ότι η υπόθεση αυτή συνιστά εσωκομματικό και ενδοκυβερνητικό κτύπημα κατά του κ. Παυλόπουλου. Από κάποιους συναδέλφους του το θέμα βγήκε προς τα έξω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω. Μπορεί να ακουστούν και να γραφούν πολλά, αλλά δεν σημαίνει ότι όλα είναι αληθή. Θεωρώ ότι είναι υπερβολές που συνοδεύουν τέτοιου είδους υποθέσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Και ποια είναι η αλήθεια κατά την εκτίμησή σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τι εννοείτε. Εχω ήδη αναφερθεί λεπτομερώς στο θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Φιλικά προσκείμενη στην κυβερνητική παράταξη εφημερίδα, η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, σε πρωτοσέλιδό της ζητά την παραίτηση του κ. Παυλόπουλου και λέει ότι τίθεται ηθικής και πολιτικής τάξεως και για τον ίδιο. Πιστεύει η κυβέρνηση ότι όντως υπάρχει θέμα ηθικής και πολιτικής τάξεως για τον κ. Παυλόπουλο, όπως πιστεύει η εφημερίδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω ήδη απαντήσει στο ερώτημά σας.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Θα επανέλθω σε μια απάντηση που δώσατε προηγουμένως, γιατί δεν μπόρεσα να την καταλάβω. Λέτε ότι υπάρχει θέμα ηθικής τάξης, όχι όμως παρατυπία, δεν υπάρχει άλλη παρατυπία. Δηλαδή, πού θα δημιουργείτο παρατυπία και δεν θα υπήρχε θέμα ηθικής τάξης; Αν δηλαδή ο κ. Xούπης ήταν για παράδειγμα κλητήρας στο γραφείο του κ. Παυλόπουλου και όχι στενός του συνεργάτης. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να γίνετε περισσότερο σαφής.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Εννοώ αν ήταν ένας άλλος υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος είχε κάνει την εταιρεία αυτή και έκανε τους διαγωνισμούς και αποκαλυπτόταν αυτό, θα είχαμε θέμα παρατυπίας ή θέμα ηθικής τάξης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν νόμοι. Υπάρχει ο κώδικας των δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος προβλέπει εάν επιτρέπεται κάποιος να κάνει την α@ ή β@ δουλειά. Υπάρχει ο Ν.1256 του 1982, που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα μπορεί να έχουν και δεύτερη και τρίτη ενασχόληση. Γνωρίζετε ότι είναι ένας νόμος ο οποίος επιτρέπει πολλές ενασχολήσεις στο δημόσιο τομέα, ανάλογα με τις περιπτώσεις.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Αυτό ακριβώς ρωτώ. Εγώ μιλώ για παρατυπία και όχι για θέμα ηθικής τάξης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, η απάντησή μου αφορούσε το ζήτημα της υπόθεσης που έθεσε συνάδελφός σας για το διαγωνισμό αυτόν καθ` αυτόν, για την προκήρυξη. Εκεί, λοιπόν, υπάρχει κάποιου είδους παρατυπία. Εκεί αναφέρθηκα. Κατά τα λοιπά, είναι βέβαιο ότι υπάρχει ζήτημα ηθικής τάξης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν συνέβαινε σε εσάς, με ένα πρόσωπο, με έναν υπάλληλο, παρόμοιας εγγύτητας και εμπιστοσύνης, ποια θα ήταν η συμπεριφορά σας; Θα δηλώνατε παραίτηση ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε υποθετικές ερωτήσεις, δεν έχω απαντήσει ποτέ. Δεν σκοπεύω να κάνω τώρα εξαίρεση.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Από το Δεκέμβριο που ο κ. Χούπης είχε υπογράψει αυτό το συμβόλαιο συνεργασίας με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, έχουν γίνει προσλήψεις μέχρι σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό που μου λέτε. Αλλά, εξ όσων γνωρίζω -και από αυτά τα οποία πληροφορήθηκα από χθες το βράδυ έως σήμερα- υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη για την κατάρτιση των προϋποθέσεων κατ` αρχάς της προκήρυξης κ.ο.κ. Όμως, θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω, γιατί είναι ενδιαφέρον το ερώτημά σας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Το θέμα ηθικής τάξης, θα το επαναφέρω, δεν υπάρχει μόνο για τον κ. Χούπη, υπάρχει και για τον κ. Τσουπίδη. Πώς για σας δεν κλονίζεται η αξιοπιστία, στην ακεραιότητα του εν λόγω ατόμου, από εδώ και πέρα, στη λειτουργία του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω εξαντλήσει το θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση είναι ενήμερη εάν η εταιρεία συμβούλων «Αθανάσιος Χούπης» έχει αναλάβει και άλλες προσλήψεις σε άλλους φορείς του δημοσίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν το γνωρίζετε ακόμη; Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει αναλάβει και άλλες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να μου τις πείτε;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι. Δεν μπορώ να πω, γιατί ρωτώ σύμφωνα με πληροφορίες. Εγώ ρωτώ, εάν η κυβέρνηση έχει δικές της πληροφορίες για κάτι σχετικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν εννοείτε ότι έχουν ακουστεί φήμες, μπορεί να έχουν ακουστεί. Πληροφορίες, όμως, εγώ δεν γνωρίζω. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχει ήδη λήξει αυτή η υπόθεση.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι στον ΟΤΕ, για παράδειγμα, έχουν γίνει τέτοιες προσλήψεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Τέτοιου είδους φαινόμενα είχαμε στο παρελθόν πολύ συχνά, με εταιρείες που αναλάμβαναν οκτώ και δέκα και δεκαπέντε δουλειές και στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ και στην ΕΥΔΑΠ και αλλού. Δεν έγιναν ποτέ πρώτο θέμα βέβαια, αλλά φαντάζομαι ότι τα γνωρίζετε.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Αυτές οι εταιρείες θα προσλαμβάνουν με τον ίδιο τρόπο που περιγράψατε και προκαλούσαν αυτό το κλίμα που υπήρχε νωρίτερα ή θα πηγαίνουν απευθείας στο ΑΣΕΠ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη που σας διακόπτω, αλλά υπάρχει μια παρανόηση. Δεν είναι εταιρείες που αναλαμβάνουν προσλήψεις. Είναι εταιρείες, οι οποίες ανέλαβαν να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες, να καταθέσουν προτάσεις για το πώς θα πρέπει να γίνονται ορισμένα πράγματα. Να καταγραφούν, δηλαδή, ορισμένες προϋποθέσεις.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Εχουν εκλείψει αυτές οι προϋποθέσεις τώρα για τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα προηγουμένως και θα το επαναλάβω για τρίτη ή τέταρτη φορά: Είναι προφανές ότι για να λειτουργούν τα συστήματα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο του νόμου. Δεν υπάρχει κάποιου είδους παρανομία που τουλάχιστον να γνωρίζω εγώ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είπατε για εταιρείες τέτοιες που λειτουργούσαν στο παρελθόν και έπαιρναν δύο, τρεις, πέντε κ.τ.λ. δουλειές. Τώρα, έχουν εκλείψει αυτές οι εταιρείες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να πω ότι χαίρομαι ιδιαιτέρως για την ανταπόκριση που είχα από τις Ενώσεις Συντακτών όταν έθεσα αυτό το θέμα πριν από πολλούς μήνες, παρά την κριτική που ακούστηκε για το πρόσωπό μου. Θεωρώ ότι οι προτάσεις που ακούστηκαν εκεί, οι προτάσεις που περιμένω να σταλούν από ορισμένες Ενώσεις, θα οδηγήσουν στην πλήρη διαλεύκανση του τοπίου, έτσι ώστε ο δημοσιογραφικός κόσμος να μην αντιμετωπίζει κατηγορίες που αντιμετώπισε, κατά καιρούς, στο παρελθόν. Επίσης, θέλω να θυμίσω ότι είχα ανακοινώσει σε μια από τις συναντήσεις του Ζαππείου, ότι θα προχωρήσουμε στη δημιουργία Μητρώου εταιρειών επικοινωνίας στις δύο Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει τέτοιο μητρώο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε σχέση με την εταιρεία στην οποία φέρεται να μετείχε ή σύστησε ο κ. Χούπης, γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα, έχετε υπόψη σας εάν έχει ρωτηθεί ο ίδιος αν υπάρχουν και άλλα άτομα, τα οποία έχουν σχέση με το Δημόσιο ή είναι @

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι την προσπάθειά σας να κάνετε ρεπορτάζ. Σας θυμίζω, όμως, ότι εγώ είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Θεωρώ ότι έχει εξαντληθεί το θέμα. Μπορείτε να ρωτήσετε και να κάνετε το ρεπορτάζ σας για να μάθετε όλα αυτά που λέτε σε εταιρείες ή όπου αλλού εσείς νομίζετε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι. Εννοώ εάν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου κάνετε μια ερώτηση, η οποία δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση. Απευθύνεται σε διάφορες εταιρείες. Αν υπάρχουν εταιρείες άλφα ή βήτα. Παρακαλώ κάνετε το ρεπορτάζ σας και στη συνέχεια μπορείτε να θέσετε όποια ερώτηση θέλετε που να απευθύνεται, όμως, στην κυβέρνηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επιτρέψετέ μου, όμως, να ολοκληρώσω την ερώτησή μου; Επειδή είπατε ότι θα προχωρήσετε -και αυτό είναι πολύ θετικό, πολύ ενθαρρυντικό- στη δημιουργία Μητρώου εταιρειών επικοινωνίας. Επειδή για μια εταιρεία πρόκειται, η απορία μου είναι η εξής: Από τη στιγμή που εμπλέκεται ο συνεργάτης του Υπουργού, αν δεν έχει υπόψη της η κυβέρνηση, υπάρχει το ενδεχόμενο να εμπλέκονται όμως και άλλα πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με το Δημόσιο ή ενδεχομένως είναι δημοσιογράφοι, είναι δηλαδή συνάδελφοί μας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει γίνει μια παρεξήγηση. Δεν είναι παράνομο να έχει κάποιος εταιρεία. Στην Ελλάδα γνωρίζετε ότι υπάρχει ελεύθερη οικονομία. Μπορεί να έχει κανείς όποια εταιρεία θέλει. Δεν είναι παράτυπο αυτό που συνέβη, με βάση τους νόμους που έχουμε στη χώρα μας. Αυτό το οποίο συνέβη -και το επαναλαμβάνω για τέταρτη φορά, με κίνδυνο να γίνω κουραστικός απέναντί σας- είναι ένα ζήτημα το οποίο χαρακτήρισα από την πρώτη στιγμή ηθικά ανεπίτρεπτο. Εκεί, λοιπόν, είναι που εξαντλείται η κριτική και η υπόθεση αυτή καθαυτή. Γι` αυτό, ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, μόλις το πληροφορήθηκε, έλαβε την απόφαση που όλοι γνωρίζετε.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Συγνώμη, γιατί μπερδεύτηκα πάλι. Δεν είναι παράνομο να έχει εταιρεία δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος είναι ο στενότερος συνεργάτης στο γραφείο του Υπουργού; Δηλαδή, ο κ. Παυλόπουλος μπορεί να φτιάξει εταιρεία αύριο και να φτιάχνει αυτός τους όρους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρέπεμψα σε νόμους που υπάρχουν για το δημόσιο τομέα και οι οποίοι έχουν συγκεκριμένες προβλέψεις. Σας είπα προηγουμένως για το Ν.1256. Παρακαλώ αναζητείστε και βρείτε την όποια παρανομία, εάν υπάρχει.

Η επόμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών θα γίνει τη Δευτέρα, 23 Μαΐου 2005.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 19 May 2005 - 14:05:08 UTC