Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-04-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 18 Απριλίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός σε λίγη ώρα παραθέτει γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Αύριο στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα το νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, με εισηγητές τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργο Βουλγαράκη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Πριν από λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου, ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις και είπε ότι δεν είναι μια απλή μάχη, είμαστε σε πόλεμο και αυτό τον πόλεμο θα τον κερδίσουμε. Θα ήθελα να ξέρω, με ποιόν είναι σε πόλεμο η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με τα καθημερινά προβλήματα, τα οποία έχει επισωρεύσει η υπερδεκαετής πολιτική του ΠΑΣΟΚ, με σημαντικότερα αυτά του τομέα της οικονομίας. Γίνεται προσπάθεια, γίνονται καθημερινές μάχες, γίνεται ένας πόλεμος να αντεπεξέλθει η κυβέρνηση σε αυτά. Είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταπεξέλθουμε με πολύ μεγάλη επιτυχία, επ` ωφελεία της ελληνικής οικονομίας συνολικά, αλλά και της οικονομίας ενός εκάστου των Ελλήνων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μετά τη χθεσινή συνέντευξη του Ερντογάν, μήπως ο κ. Πρωθυπουργός έχει μετανιώσει για την κουμπαριά του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια χθεσινή δήλωση του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία θα μείνω κατά κεραία. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο. Ο Πρωθυπουργός, άλλωστε, έκανε σήμερα μια αναφορά, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μπαρόζο.

ΧΙΩΤΗΣ: Τα συμπεράσματα που βγάζει η κυβέρνηση από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, για την κυβέρνηση είναι ότι χρειάζεται και κάποια διόρθωση της πορείας του κυβερνητικού έργου ή συνεχίζει ως έχει, χωρίς αλλαγές, χωρίς τροποποιήσεις, χωρίς καμία αλλαγή εν πάση περιπτώσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μιλάτε για μια τελευταία δημοσκόπηση, θα σας πω ότι τα συμπεράσματα που εξάγει και γι` αυτήν είναι τα ίδια, όπως και για όλες τις προηγούμενες. Θεωρούμε τις δημοσκοπήσεις εργαλεία δουλειάς. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα στοιχεία, που μας βοηθούν στην άσκηση της καθημερινής πολιτικής, με στοιχεία πολύ θετικά, εν προκειμένω σε αρκετά σημεία, όπως στην ικανότητα επίλυσης των μεγαλύτερων προβλημάτων του τόπου από αυτή την κυβέρνηση, την οποία εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες. Και επίσης θετικά ως στοιχεία -όπως ανέφερα και το Σάββατο σε μία δήλωση που έκανα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας- στην πιο δύσκολη, ίσως, στιγμή της κυβέρνησης, δηλαδή σε αυτήν όπου έλαβε μέτρα που δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη δήλωση που κάνατε προηγουμένως, ερμηνεύοντας τη φράση του Πρωθυπουργού. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε το «Έθνος της Κυριακής» προκύπτει επίσης ότι και οι πολίτες δεν φαίνεται να συμμερίζονται απολύτως το γεγονός ότι βρίσκεστε σε μία μάχη για το δίκαιο και το σωστό και εμφανίζονται να άρουν, όχι την εμπιστοσύνη τους ακριβώς, να μειώνονται οι προσδοκίες τους από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό πώς το ερμηνεύετε; Πέρα από την πρόθεση ψήφου, τις δημοτικότητες και όλα αυτά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πολίτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρετε ότι έχω δηλώσει πολλές φορές στα τέσσερα χρόνια που ήμουν εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και ένα χρόνο τώρα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ότι δεν σχολιάζω τις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, είπα ότι θα κάνω μια εξαίρεση. Και θα κάνω μια εξαίρεση γιατί θέλω να θυμίσω ορισμένα πράγματα τα οποία φαίνεται ότι εύκολα ξεχνιούνται σε αυτό τον τόπο. Θυμάστε άραγε λίγους μόνο μήνες μετά τις εκλογές του 2000 ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση ήταν πολύ πίσω από τη Νέα Δημοκρατία; Θυμάστε άραγε την περίφημη εκείνη καταλληλότητα του Πρωθυπουργού, η οποία κάθε τόσο μας αναφερόταν ως το μείζον ζήτημα; Θυμάστε άραγε, εάν μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του τόπου ή η Νέα Δημοκρατία ήταν εκείνη που σε όλες τις δημοσκοπήσεις είχε το προβάδισμα; Και θυμάστε άραγε ενάμισι-δύο μήνες πριν από τις εκλογές, δημοσκοπήσεις, οι οποίες έφεραν, μετά την αλλαγή της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει με μιάμιση μονάδα διαφορά τις εκλογές; Σας είπα ότι οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία δουλειάς και θα σας θυμίσω μια φράση που είχα πει και το καλοκαίρι: Οι δημοσκοπήσεις μοιάζουν λίγο με τις κολόνιες. Είναι πολύ ωραίες όταν τις μυρίζεις, αλλά πολύ επικίνδυνες όταν τις καταπιείς. Ας προσέξουν, λοιπόν, αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να τις χρησιμοποιήσουν σαν ηδύποτο, να μην τις καταπιούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι η κυβέρνηση δίνει τον πόλεμο με τα καθημερινά προβλήματα. Λύνει κανένα καθημερινό πρόβλημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεκάδες προβλήματα κάθε μέρα. Είναι προβλήματα τα οποία έχουμε λύσει. Χαίρομαι γιατί μου δίνετε για μια ακόμη φορά την ευκαιρία, να σας πω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και επειδή είναι πάρα πολλά, θα μου επιτρέψετε να τα διαβάσω. Είναι τόσα πολλά που δεν μπορεί κανείς να τα θυμάται εύκολα απ` έξω.

Θέλω να αρχίσω, μιλώντας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η φράση «η Ελλάδα διοργάνωσε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες ή τους πιο επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες» είναι μια φράση ολίγων λέξεων. Όμως, πίσω από αυτές τις λίγες λέξεις, κρύβονται μερόνυχτα δουλειάς από τότε που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση. Θύμισα πριν από λίγες μέρες την υπόθεση του Μαραθωνίου δρόμου. Υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα που ήταν εν εκκρεμότητι. Θυμάστε, αλήθεια, ότι στην πρώτη συντονιστική ομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων -υπό την προεδρία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη, με τη συμμετοχή πολλών Υπουργών αυτής της κυβέρνησης, της Προέδρου του «Αθήνα 2004» και της Δημάρχου Αθηναίων- ανακοινώθηκε πως υπήρχαν εκατοντάδες συναρμοδιοτήτων που είχαν μείνει εν εκκρεμότητι μεταξύ των Υπουργείων για να λυθούν τους επόμενους λίγους μήνες, ώστε να έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς προβλήματα; Δεκαπέντε ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μόνο μια συναρμοδιότητα είχε μείνει. Η κυβέρνηση αυτή είχε καταβάλει κάθε προσπάθεια, είχε δουλέψει για πάρα πολλές ώρες για να έχουμε τους πιο επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν μια υπερπροσπάθεια, η οποία δεν μπορεί να απαξιωθεί. Ούτε βεβαίως μπορεί να απαξιωθεί, σε καμία περίπτωση, η όποια προσφορά των προηγούμενων ετών. Η ουσία είναι ότι η επιτυχία επετεύχθη χάρη στην πολλή και καλή δουλειά που έγινε.

Ένα δεύτερο ζήτημα, το οποίο αντιμετώπισε πολύ γρήγορα η κυβέρνηση ήταν το θέμα του ΛΑΦΚΑ. Το ΛΑΦΚΑ, από την 1η Ιουνίου δεν υπάρχει πλέον ως εισφορά στους συνταξιούχους. Και γνωρίζουμε πολύ καλά και την τελευταία εξέλιξη με τα αναδρομικά στο ΛΑΦΚΑ. Ένα τρίτο ζήτημα ήταν τα πανωτόκια, η ρύθμιση ενός προβλήματος που εκκρεμούσε πάνω από δέκα χρόνια.

Επιτρέψτε μου να σας πω μόνο τρία ζητήματα τα οποία παραλάβαμε ως δεκαετή προβλήματα. Το πρώτο είναι τα πανωτόκια. Το δεύτερο είναι το ΛΑΦΚΑ. Είναι δύο ζητήματα που αφορούν την τσέπη και την οικονομία του πολίτη στην καθημερινότητά του. Οι συμβασιούχοι είναι το τρίτο για το οποίο η κυβέρνηση με το Προεδρικό της Διάταγμα έκανε μεγάλα βήματα, ώστε να λύσει την ομηρία αυτών των ανθρώπων που είχε, για πολλά χρόνια σε αυτή την κατάσταση, η προηγούμενη κυβέρνηση.

Θα σας διαβάσω και τον υπόλοιπο κατάλογο: Ταχεία καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων, ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το αναπτυξιακό πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δόθηκαν πέρσι 115 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος είναι πάνω από 175 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δίνονται ως ενίσχυση από το Ελληνικό Δημόσιο. Στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, ο κ. Παυλόπουλος με νόμο έφερε μια ρύθμιση, η οποία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι πληρωμές προς τους Δήμους, έτσι ώστε να μην ξοδεύονται άσκοπα χρήματα από κάποια δημόσια υπηρεσία χωρίς συντονισμό. Γίνεται πλέον ένας συντονισμός στο πώς διατίθενται τα χρήματα στους Δήμους, δηλαδή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους επιχειρηματίες, τους μεγάλους και τους μικρομεσαίους, προκειμένου να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες στην αγορά και περισσότερες θέσεις εργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας.

Η καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης. Έχω αναφερθεί πολλές φορές σε αυτό και το είδατε στον Προϋπολογισμό του 2005. Η απιστία περί την υπηρεσία: Ως πλημμέλημα είχε χαρακτηρίσει το ΠΑΣΟΚ την απιστία περί την υπηρεσία. Είναι σημαντική πολιτική απόφαση ότι χαρακτηρίζεται, πλέον, ως κακούργημα. Δείχνει το σεβασμό που οφείλουμε στον Έλληνα πολίτη και στο ελληνικό δημόσιο. Η κατάργηση του μαθηματικού τύπου και η αντικατάστασή του από ένα δικαιότερο σύστημα μειοδοτικών διαγωνισμών.

Το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο με τα όποια ζητήματα υπάρχουν στη συζήτηση με την Κομισιόν, αποδεικνύει αφενός την πολιτική βούληση μιας κυβέρνησης να μην συμβιβαστεί. Αφετέρου δε, να δείξει στον Έλληνα πολίτη -τοις πράγμασι, όχι μόνο θεωρητικά ως εικόνα επικοινωνιακής πολιτικής- ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τα όποια μικρά ή μεγάλα συμφέροντα να υπερισχύσουν των προβλημάτων των Ελλήνων πολιτών. Να λειτουργήσει πιο δίκαια η Δημόσια Διοίκηση. Το θεσμικό πλαίσιο που περιορίζει τη γραφειοκρατία. Υπάρχει, ήδη, επιτροπή που έχει κάνει προτάσεις για τη γραφειοκρατία. Οι συσκέψεις της Κυβερνητικής Επιτροπής θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς πολύ σύντομα. Έχουν γίνει ήδη τρεις φορές συζητήσεις για μεγάλες επενδύσεις που καθυστερούν σε αυτό τον τόπο 10-15-20 χρόνια. Τις γνωρίζετε. Οι αποζημιώσεις των ΕΛΓΑ και η ταχύτητα με την οποία καταβάλλονται. Η μείωση του επιτοκίου για χιλιάδες αγρότες.

Από κει και πέρα, είναι πάρα πολλά τα θέματα ανά υπουργείο. Έχουν λυθεί προβλήματα πολλών ετών. Θα σας αναφέρω ένα θέμα το οποίο μπορεί να μην είναι το σπουδαιότερο για τους Έλληνες πολίτες, αλλά είναι ευχάριστο για τους πνευματικούς μας δημιουργούς και επιλύθηκε πριν από μια εβδομάδα. Οι πνευματικοί μας δημιουργοί, επί δέκα και πλέον χρόνια, δεν έπαιρναν τα χρήματα που τους αναλογούσαν από την ΕΡΤ. Δεν υπήρχε συμφωνία. Αυτή η συμφωνία υπεγράφη για πρώτη φορά, μετά από 10 χρόνια. Είναι σεβασμός στον πολιτισμό όταν σέβεσαι το πνευματικό δημιούργημα. Το ίδιο συνέβη με τα πνευματικά δημιουργήματα των σκηνοθετών και των σεναριογράφων στην ιδιωτική τηλεόραση. Επιτρέψετε μου μια μικρή αναφορά σε θέματα που άπτονται των δύο Γραμματειών που έχω την τιμή να προΐσταμαι και η οποία γίνεται μόνο και μόνο για να δείξω προβλήματα πολλών ετών που λύνονται. Όπως για παράδειγμα το πρόβλημα των τεχνικών της τηλεόρασης με τους οποίους συνεργάζεστε. Επί 16 χρόνια, δηλαδή, από το 1989, που λειτουργεί η ιδιωτική τηλεόραση, οι τεχνικοί δεν είχαν υπογράψει ούτε μια συλλογική σύμβαση. Κοιτάξτε τους στα μάτια. Εμείς τους κοιτάξαμε στα μάτια, όπως και όλους τους άλλους εργαζόμενους, τους σεβαστήκαμε και προσπαθήσαμε να λύσουμε τα προβλήματά τους.

Υπάρχει μια σειρά πολλών θεμάτων, τα οποία αντιμετωπίζει καθημερινά η κυβέρνηση και προσπαθεί να τα λύνει. Δεν τελειώνει άλλωστε η δουλειά τον πρώτο χρόνο. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτόν τον πόλεμο των προβλημάτων θα τον κερδίσουμε, όπως δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και γιατί υπάρχει η δυσφορία από το λαό; Μήπως έχει πρόβλημα επικοινωνίας η κυβέρνηση με το λαό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέτετε ένα ερώτημα στο οποίο έχω ήδη απαντήσει. Δεν θα πω κάτι διαφορετικό. Είναι ζήτημα που έχει να κάνει με τη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης. Όπως είπα, κάποιος μπορεί το καλό να το κάνει καλύτερο και το καλύτερο είναι πάντα ο εχθρός του καλού. Εάν με ρωτάτε προσωπικά, σας απαντώ, όπως και τον Αύγουστο όταν μου είχατε θέσει την ίδια ερώτηση: Έχω μια πολύ δύσκολη δουλειά να κάνω και την κάνω με τον καλύτερο τρόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, προσωπικά. Δεν ρωτάω ποτέ προσωπικά. Αλλά, λέω, ο λαός γιατί δεν το καταλαβαίνει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ως δημοσιογράφος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και εγώ επ` αυτού θέλω να ρωτήσω. Γιατί, όλα αυτά τα μέτρα που αναφέρατε και που είχατε έναν κατάλογο, δεν έχουν απήχηση στην κοινή γνώμη. Κάτι δεν πηγαίνει καλά. Αν σας προβληματίζει αυτή η εικόνα της κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω πώς προκύπτει το συμπέρασμα ότι δεν έχουν απήχηση στην κοινή γνώμη. Πιστεύω ότι η κοινή γνώμη έχει καταλάβει πολλά απ` αυτά τα οποία γίνονται. Και πιστεύω, επίσης, ότι υπάρχει σαφές πολιτικό μήνυμα το οποίο φτάνει στην κοινή γνώμη, ασχέτως με το αν προβάλλεται με τον άλφα ή βήτα τρόπο ή δεν προβάλλεται καθόλου.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κοιτώντας τη δημοσκόπηση παρατήρησα το εξής: Ενώ ο Πρωθυπουργός προηγείται στην καταλληλότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης 8 μονάδες, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου προηγείται 1,4 μονάδες. Βλέπω, επίσης, ότι ενώ στην καταλληλότητα ο Πρωθυπουργός παίρνει ένα ποσοστό 39,3, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παίρνει 36,1. Βγάζω ένα συμπέρασμα το οποίο θεωρώ λογικό: Μήπως χρειάζεται να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός σε διορθώσεις σε επίπεδο κυβέρνησης; Κυβερνητικού σχήματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει και πώς πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Η μία δημοσκόπηση η οποία αναφέρθηκε στην ερώτησή σας έχει ήδη σχολιαστεί από εμένα πριν από λίγο, καθώς και το Σάββατο. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, από τη στιγμή που μας απαριθμήσατε έναν κατάλογο καθημερινών προβλημάτων, τα οποία όπως λέτε εσείς επιλύει η κυβέρνηση, τότε πού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι όπως λέω εγώ. Υπάρχει κάτι απ` όλα αυτά τα οποία δεν είναι έτσι όπως σας το είπα;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αφήστε να το κρίνει η κοινή γνώμη. Εγώ δεν είμαι εδώ κριτής της κοινής γνώμης. Εγώ λέω το εξής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά κάνετε σχόλιο το οποίο είναι υποτιμητικό για την κυβέρνηση. Σας ανέφερα μία σειρά θεμάτων, προβλημάτων, τα οποία επέλυσε η κυβέρνηση. Τι εννοείτε «επιλύει όπως λέω εγώ»;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Από τη στιγμή που επιλύει η κυβέρνηση το πρόβλημα, πού αποδίδετε τότε εσείς την αυξανόμενη δυσφορία, όπως καταγράφηκε στη δημοσκόπηση, αυτή τη μοναδική έστω, και εάν τελικά εσείς θεωρείτε ότι γι` αυτήν την αυξανόμενη δυσφορία της κοινής γνώμης και των πολιτών, ευθύνονται μόνο τα αντιδημοφιλή μέτρα για την οικονομία που ελήφθησαν προσφάτως ή τελικά φταίει και κάτι άλλο; Δηλαδή, μήπως έχουν διαψευσθεί ή έστω έχουν μειωθεί οι προσδοκίες των πολιτών απ` αυτήν την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω ήδη απαντήσει στο θέμα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, μιλώντας χθες σε μία κομματική εκδήλωση, είπατε ότι η κυβέρνηση δέχεται μία λυσσαλέα επίθεση που σε άλλη περίπτωση μία τέτοια κριτική θα γινόταν στον όγδοο χρόνο διακυβέρνησης ενός κόμματος. Θα ήθελα να ρωτήσω από πού, κατά τη γνώμη σας, δέχεται αυτή τη λυσσαλέα επίθεση η κυβέρνηση; Αν μπορείτε να μας πείτε από ποια κέντρα ή τι άλλο εννοούσατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γνωστό από ποια κέντρα. Τα βλέπουν όλοι οι Έλληνες πολίτες καθημερινώς. Δόξα τω Θεώ, όλα σ` αυτόν τον τόπο γίνονται δημόσια, πέραν του ότι ο τόπος είναι πολύ μικρός και γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, απαριθμήσατε μία σειρά έργων. Αυτά όμως είναι απλή θεσμοθέτηση. Ουδείς σας καταλόγισε έλλειψη καλής διάθεσης. Το πρόβλημα είναι η υλοποίησή τους. Δηλαδή, τα πανωτόκια. Δεν έχουν κάνει τίποτα. Ακόμη, οι αγρότες πιέζονται. Οι συμβασιούχοι ήταν το 1/10 από όσους είχατε υποσχεθεί. Η κρατική σπατάλη είναι έλλειψη δημοσίων επενδύσεων και όχι περιορισμός της σπατάλης. Δεν υπάρχουν δηλαδή μέτρα τα οποία υλοποιούνται και έχουν αντανάκλαση στους πολίτες. Είναι απλά μια θεσμοθέτηση που δείχνει την καλή σας πρόθεση και την οποία κανείς δεν σας την αναίρεσε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φεύγοντας, ρωτήστε τους τεχνικούς της τηλεόρασης να σας πουν αν είναι προθέσεις ή πραγματικότητα αυτό που είπα. Θα μου πείτε, αυτό είναι το ένα θέμα; Όχι. Είναι πολλά τα θέματα. Αλλά, έχετε μία προσέγγιση η οποία, θα έλεγα ότι είναι μάλλον μηδενιστική και η οποία είναι και λάθος. Δεν ισχύει αυτό που είπατε.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς προσδιορίζει η κυβέρνηση τον κοινό τόπο που θα πρέπει να αναζητηθεί μεταξύ της κυβέρνησής σας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ο κ. Μπαρόζο και ο κ. Καραμανλής πριν από λίγο είπαν ότι πρέπει να τον αναζητήσουμε και να τον βρούμε. Ποιος είναι αυτός ο κοινός τόπος; Τι είναι αυτό που λείπει, δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ο κοινός τόπος δεν προσδιορίζεται από τη μία πλευρά. Τίθενται θέματα και από τη μία και από την άλλη πλευρά και εν συνεχεία οι δύο πλευρές αναζητούν από κοινού τον κοινό τόπο.

ΜΙΧΑΗΛ: Με συγχωρείτε. Άρα, κύριε Εκπρόσωπε, από την απάντησή σας θα συμπεράνω ότι αυτή τη στιγμή τα θέματα που τίθενται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την πλευρά της κυβέρνησης δεν βρίσκονται σε κοινό τόπο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω ποια θα είναι η απάντηση της Κομισιόν, δεν την έχω στα χέρια μου, δεν έχει έρθει άλλωστε. Όταν έρθει και η απάντηση της Κομισιόν θα είμαι σε θέση να σας πω περισσότερα πράγματα. Σας λέω, όμως, ότι, όταν αναζητεί κάποιος κοινό τόπο -είναι εκπεφρασμένη πρόθεση από την κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό- συζητά με αυτόν που έχει την όποια διαφωνία, προκειμένου να βρεθεί αυτός ο κοινός τόπος. Το υπ` αριθμόν ένα θέμα, όμως, που θέλω να θυμάστε απ` αυτήν την ιστορία είναι ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης εξαντλείται σε δύο δρόμους. Ο πρώτος δρόμος είναι η τήρηση του Συντάγματος και είναι υποχρεωμένη η κάθε κυβέρνηση να σεβαστεί το Σύνταγμα. Ο δεύτερος δρόμος είναι η ουσία αυτού του οποίου θέτει το Σύνταγμα. Δηλαδή, η διασφάλιση τέτοιων διαδικασιών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στο δημόσιο βίο, ειδικότερα στο θέμα σχέσεων μεταξύ ΜΜΕ και εταιριών δημοσίων συμβάσεων, επιχειρηματιών ΜΜΕ και επιχειρηματιών των εταιριών που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις. Το ζητούμενο, λοιπόν, για τη διαφάνεια παραμένει και είναι στρατηγικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας, από τον οποίο δεν αφίσταται κατά κεραίαν.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Λέτε ότι θα είναι συμβατές οι όποιες ρυθμίσεις με την επιταγή του Συντάγματος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πείτε μου την ερώτηση γιατί δεν το διατύπωσα έτσι.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Περιφραστικά το λέω. Τέλος πάντων η πολιτική βούληση για να χτυπηθεί η διαπλοκή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σαν δημοσιογράφος γνωρίζετε ότι σε μια φράση ένα «και» ή ένα «συν-πλην» αλλάζει όλα τα δεδομένα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Χρεώνεται σε εμένα, μην ανησυχείτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστώνεται σε εσάς κάθε ερώτησή σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με τον κοινό τόπο: Εάν αυτός ο κοινός τόπος θα βρεθεί, -εφόσον λέει ο κ. Μπαρόζο ότι πρόθεση είναι να μην πάμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια- με κάποιες τροποποιήσεις που θα γίνουν στο νόμο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει να περιμένουμε -και αυτό θα ήταν το σοβαρό από την πλευρά μου- την απάντηση της Κομισιόν επί της αναλυτικής τοποθετήσεώς μας, που έγινε πριν από λίγες ημέρες, σε επιστολή που έχετε ήδη στα χέρια σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση που είχαν, ο κ. Καραμανλής και κ. Μπαρόζο, προκύπτει πρώτον, ότι συζήτησαν αφενός αυτό το ζήτημα. Και, δεύτερον, ότι τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως καταγράφηκαν στην επιστολή, δεν θεωρούνται επαρκή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γι αυτό, ίσως κι εμείς, βιαζόμαστε λίγο να διερευνήσουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης, εφόσον επιβεβαιωθεί από την επιστολή αυτό ακριβώς, ότι δεν θεωρούνται επαρκή τα επιχειρήματά μας και άραγε την ανεύρεση αυτής της κοινά αποδεκτής λύσης, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε κάποιες τροποποιήσεις, τουλάχιστον του νόμου. Αυτό ρωτάμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα ήδη στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας. Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, θέλω να σας πω, να διαβάσετε ακριβώς τις δηλώσεις του κ. Μπαρόζο. Δεν προκύπτει αυτό που λέτε. Ο κ. Μπαρόζο μίλησε με σαφήνεια για μια διαδικασία που είναι εν εξελίξει. Και δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί πέραν αυτής της διαδικασίας για το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας και βεβαίως των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

ΧΙΩΤΗΣ: Να το θέσω διαφορετικά: Η πληροφόρηση που έχετε από τη σημερινή συνάντηση είναι ότι η Ε.Ε. υιοθετεί, δέχεται τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης ή τα απορρίπτει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έγινε κάποια αναλυτική συζήτηση στη σημερινή συνάντηση, όπως εικάσατε προηγουμένως. Έγινε μια πολύ σύντομη αναφορά στο θέμα. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτά που είπε και ο Πρωθυπουργός και ο κ. Μπαρόζο δημοσίως.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο κ. Μπαρόζο μίλησε για αιτιάσεις από την πλευρά της Ε.Ε. οι οποίες θα περιλαμβάνονται στην καινούργια απαντητική επιστολή. Άρα, λοιπόν, φαίνεται ότι αυτό που είπε ο συνάδελφος, δεν υπάρχει συμφωνία της Ε.Ε. με τα νομικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμα και εάν ισχύει αυτό, σας λέω ότι οφείλω να περιμένω γιατί δεν το έχω ως στοιχείο, αυτό που αναφέρετε. Οφείλω να περιμένω την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχοντας την απάντηση της Ε.Ε. η κυβέρνηση θα πράξει στη συνέχεια τα δέοντα .

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εάν κατάλαβα καλά η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να πάει στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο γι αυτή τη διαφορά. Για ποιο λόγο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ:Δεν έχω αποκλείσει τίποτε. Σας λέω ότι πάντοτε γίνεται προσπάθεια να εξευρεθεί κοινός τόπος. Όπως ξέρετε σε κάποιες διαφωνίες ή διαφορές θα πρέπει κανείς να εξαντλεί τα περιθώρια διαλόγου για την εξεύρεση κοινού τόπου, πριν οδηγηθεί σε οποιαδήποτε ένδικα μέσα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γυρίσω στα προβλήματα της καθημερινότητας, παρόλο που έχω γίνει κουραστικός: Μήπως η κυβέρνηση, επειδή ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες, πρόκειται επιτέλους να κάνει κάτι, για το θέμα του Χρηματιστηρίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε ήδη η Δικαιοσύνη έχει ασχοληθεί με πολλές υποθέσεις. Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι ένα μεγάλο ποσοστό των υποθέσεων είχαν οδηγηθεί σε παραγραφή από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τα θέματα η προηγούμενη κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό λέω κι εγώ. Καθυστέρησε η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Έχω εξηγήσει και άλλη φορά αυτό το θέμα. Όταν μεσολαβούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, είναι θέματα που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Έχουμε κινηθεί γρήγορα, ουσιαστικά με παρακλήσεις προς τη Δικαιοσύνη και δημόσιες παρακλήσεις -έχω κάνει από αυτή την αίθουσα- να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όπως γνωρίζετε, έχουν ήδη επιβληθεί αυστηρές ποινές σε επιχειρηματίες που χειραγώγησαν μετοχές. Έχουμε, εν εξελίξει, την υπόθεση της ΔΕΚΑ. Ελπίζω σύντομα να είμαστε σε θέση να ακούσουμε τα νεώτερα από τη Δικαιοσύνη και για την υπόθεση αυτή. Δεν είναι μια δέσμευση που ξεχάστηκε σε καμία περίπτωση. Είναι, πάνω από όλα, σεβασμός στον Έλληνα πολίτη. Και ο σεβασμός στον Έλληνα πολίτη να είστε βέβαιος ότι αποτελεί μια από τις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης, εάν όχι την πρώτη, στο τρόπο άσκησης της πολιτικής της.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Έχετε μπροστά έναν κατάλογο, από τον οποίο διαβάσατε ορισμένα, με το τι κάνατε. Κατάλογο με τι δεν κάνατε έχετε; Μπορείτε να μας πείτε ορισμένα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε δύο καταλόγους στην κυβέρνηση, αφού με ρωτάτε. Ο ένας είναι αυτός με τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας και τις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει των προηγούμενων ετών, ως αντιπολίτευση, όπως αυτές αποτυπώθηκαν με ενάργεια στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Και μπορείτε να το έχετε κι εσείς το πρόγραμμα, άλλωστε είναι δημοσιευμένο πολλές φορές. Υπάρχει ο δεύτερος κατάλογος όπου σημειώνονται τα θέματα που επιλύονται. Με πολύ χαρά, μπορώ να κάνω εγώ αυτή τη δουλείά γι εσάς εάν θέλετε, δημοσιογραφικά δηλαδή να σας δώσω τα θέματα που έχουν ήδη επιλυθεί.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε για την επικοινωνιακή πολιτική, απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση, να μου επιτρέψετε να πω και από Μέσα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, ότι «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».Ήθελα να ρωτήσω, λοιπόν, ποιες είναι οι κινήσεις που κάνετε εσείς ως επικεφαλής του επικοινωνιακού επιτελείου, προκειμένου να πετύχετε το καλύτερο; Και ένα δεύτερο ερώτημα συναφές, είναι αν ισχύουν αυτά τα οποία διάβασα στις εφημερίδες, ότι θα καθιερωθεί μια πρωινή συνάντηση το Μέγαρο Μαξίμου με τη δική σας συμμετοχή και άλλων υπουργών ή αν θα αρχίσουν να βγαίνουν προς τα έξω και άλλοι υπουργοί, προκειμένου να δημιουργηθεί μία επικοινωνιακή ομάδα υπουργών για να προβάλλεται καλύτερα το κυβερνητικό έργο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ερωτήματα στα οποία, κατά καιρούς, έχω απαντήσει. Θα μου επιτρέψετε μόνο να πω ότι κατά καιρούς διαβάζω πολλά πράγματα τα οποία γίνονται ή θα γίνουν. Για παράδειγμα, το τελευταίο εξάμηνο έχω διαβάσει και έχω παρακολουθήσει σε διάφορα ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά δίκτυα, ότι η κυβέρνηση έχει ανασχηματιστεί τουλάχιστον δέκα φορές. Έχω δει τουλάχιστον δύο πρόωρες εκλογές. Έχω δει, λοιπόν, πάρα πολλά πράγματα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν τον κάνετε, λοιπόν, να τελειώνουμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ως πρώην δημοσιογράφος σκεπτόμουν ότι, όταν γίνουν οι όποιες αλλαγές -ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί και δημοσίως για το πώς εννοεί το θέμα του ανασχηματισμού- θα είναι πολλοί εκείνοι που θα γράψουν «ώδυνεν όρος και έτεκεν μυν» και διάφορα τέτοια. Είμαι βέβαιος και σημειώστε το από τώρα, θα το θυμηθούμε και τότε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν μου απαντήσατε στο πρώτο ερώτημα. Δηλαδή, ανεξαρτήτως αυτών που διαψεύδετε, ποιες είναι οι κινήσεις που κάνετε εσείς για το καλύτερο επικοινωνιακό αποτέλεσμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, κάθε υπουργός και κάθε κυβέρνηση κρίνεται από το αποτέλεσμα και όχι με το να ανακοινώνει ποιες είναι οι κινήσεις τις οποίες θα κάνει.

ΧΙΩΤΗΣ: Σχολιάσατε και εσείς τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν ή γράφηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο για τον ανασχηματισμό. Και δεν αμφισβητεί κανείς μας ότι αρμόδιος γι` αυτό είναι ένας, ο Πρωθυπουργός, με τον οποίο προφανώς συνομιλήσατε σήμερα το πρωί. Θα θέλαμε, λοιπόν, να μας πείτε με πολύ απλά λόγια τι λέει ο Πρωθυπουργός διαβάζοντας όλες αυτές τις πληροφορίες ότι πρόκειται να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί αυτό που με ρωτάτε να αποτελεί αντικείμενο πολιτικού η παραπολιτικού ρεπορτάζ, αλλά δεν αποτελεί αντικείμενο κυβερνητικής δήλωσης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επανέρχομαι στα προβλήματα της καθημερινότητας. Απαριθμήσατε έναν κατάλογο με τα προβλήματα που έχετε επιλύσει. Μπορείτε να μου πείτε, όμως, γιατί από τον κατάλογο των θεμάτων που έχουν επιλυθεί, απουσιάζει το θέμα της ακρίβειας, το οποίο αντιμετωπίζει καθημερινά ο πολίτης ή η νοικοκυρά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνουμε προσπάθειες να συμπιέσουμε τις τιμές, να βοηθήσουμε τον Έλληνα πολίτη να βρει πιο ανταγωνιστικές συνθήκες, ώστε να αγοράζει προϊόντα σε καλύτερες τιμές. Και αυτές οι προσπάθειες αποδίδουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Υπήρχε στο παρελθόν μία τόσο σημαντική προσπάθεια από μία κυβέρνηση; Θυμάστε να είχε επιβάλει άλλη κυβέρνηση πρόστιμα όπως αυτά που επεβλήθησαν τώρα, σε διάφορες κατηγορίες επιχειρηματιών; Θυμηθείτε τι έγινε με την υπόθεση της εισαγωγής τροφίμων, τα οποία εμφάνιζαν ως ελληνικά. Η κυβέρνηση επελήφθη του θέματος και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα και αυστηρότητα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μας είπατε πως όταν γίνει ο ανασχηματισμός θα λέμε «ώδυνεν όρος και έτεκεν μυν». Μήπως μας προϊδεάζετε για μικρό διορθωτικό ανασχηματισμό, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει εκείνο το βάθος στελεχών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι κάποιοι γράφουν για επικείμενους ανασχηματισμούς. Έγινε και θα γίνει, ξανά. Επτά-οκτώ-δέκα-δεκαπέντε ανασχηματισμοί «έχουν γίνει» αυτό το διάστημα. Τους τελευταίους έξι μήνες, δηλαδή, «έχουν γίνει» πολλοί ανασχηματισμοί. Έκανα και μία πρόβλεψη, παρ` ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημοσίως για το θέμα του ανασχηματισμού, το τι περίπου ορισμένα ΜΜΕ θα προβάλουν, οψέποτε γίνει κάποια κίνηση από την πλευρά του Πρωθυπουργού. Και έκανα αυτή την πρόβλεψη, για να υπάρχει καταγεγραμμένη και να τη συζητήσουμε και πάλι, τότε, εδώ.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 18 April 2005 - 15:05:14 UTC