Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-04-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 15 Απριλίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός έχει έναν θεσμικό ρόλο στη λειτουργία του μέσα σ` αυτή τη χώρα, γι` αυτό έχει και διάφορα προνόμια. Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια μυστικότητα στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς του για σημαντικά θέματα, όπως είναι το ασφαλιστικό; Είναι δυνατόν να μην ενημερώνεται η κοινή γνώμη, ο ελληνικός λαός και άρα και οι δημοσιογράφοι ότι ο Πρωθυπουργός δίνει εντολές ή κατευθυντήριες γραμμές σε Υπουργούς του και θα πρέπει ο κ. Καραμανλής να πηγαίνει στο σπίτι του για να κάνει αυτή τη σύσκεψη; Φοβάται κάτι και δεν κάνει τη σύσκεψη στο Μαξίμου; Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στο Μαξίμου οι οποίοι ενδεχομένως δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία του Πρωθυπουργού διαρρέοντας τα ραντεβού που κάνει εκεί; Γι` αυτό το πράττει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θίξατε πάρα πολλά θέματα σε μια ερώτηση. Κάνατε μια μικρή διάλεξη στην αίθουσα και@

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε. Εσείς πρέπει να μου δώσετε απάντηση και όχι να με βρίσετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προς Θεού, δεν έχω καμία πρόθεση να σας θίξω. Διάλεξη είπα. Ο όρος διάλεξη@.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι άκρως δημοσιογραφική ερώτηση. Σας παρακαλώ πολύ να μην τη χαρακτηρίσετε διάλεξη. Εγώ σας σέβομαι και σας εκτιμώ. Απαιτώ να έχετε το ίδιο ύφος απέναντί μου και εσείς. Δεν είναι διάλεξη, είναι ερώτηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κύριε Βλάχο σας σέβομαι και σας εκτιμώ και δημοσιογραφικά και προσωπικά όπως γνωρίζετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Απαντήστε μου παρακαλώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ασφαλώς έχει το δικαίωμα και συναντήσεις να κάνει και με τους Υπουργούς του να συσκέπτεται όποτε εκείνος κρίνει, σε όποιο πλαίσιο εκείνος επιλέγει.

ΒΛΑΧΟΣ: Μυστικά; Έχει το δικαίωμα να κάνει σύσκεψη στο σπίτι του, βεβαίως το έχει το δικαίωμα, όπως το έκαναν και οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί. Αλλά όλοι έκαναν ανακοίνωση και έλεγαν ότι: σήμερα ο Πρωθυπουργός ή αύριο ο Πρωθυπουργός θα δει στο σπίτι του στο Καστρί τους τάδε Υπουργούς για το ασφαλιστικό. Εδώ το πρόβλημα δημιουργείται γιατί υπάρχει αυτή η μυστικότητα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αφού σας απάντησα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να επιμείνω σε αυτό και να ρωτήσω το εξής: γιατί χθες ανακοινώθηκε η συνάντηση με τον κ. Μολυβιάτη ή τις προηγούμενες μέρες είχαν ανακοινωθεί οι συναντήσεις με τους τάδε, τους τάδε Υπουργούς, ενώ η συγκεκριμένη συνάντηση κρατήθηκε μυστική; Γιατί δηλαδή@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρεστε σε συνάντηση στην οποία εγώ προσωπικά δεν έκανα καμία αναφορά. Γνωρίζετε, λοιπόν, ότι ο Πρωθυπουργός διατηρεί το δικαίωμα να πραγματοποιεί συναντήσεις και με στελέχη της κυβέρνησης και με κοινωνικούς φορείς και με βουλευτές και με πολλές προσωπικότητες. Και αυτό δεν νομίζω πως είναι κάτι που μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Γιατί λέω στη μια περίπτωση ανακοινώνονται οι συναντήσεις με Υπουργούς, με φορείς, με προσωπικότητες και στην άλλη κάποιες συναντήσεις με Υπουργούς πάλι κρατούνται μυστικές. Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως σας είπα, βλέπει πάρα πολλούς επισκέπτες, έχει πάρα πολλούς συνομιλητές, ανταλλάσσει απόψεις. Αλίμονο αν αμφισβητήσει κανείς αυτό το δικαίωμα του Πρωθυπουργού.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν ρωτάω αυτό. @Αλλο ρωτάω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απάντησα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή κάποιες εφημερίδες μιλούν για «γιάφκα», αν σχηματίζεται κάποια μυστική οργάνωση, ελπίζουμε η προκήρυξή της να μην πάει και αυτή με διαρροές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι ειλικρινά τι θέλετε να πείτε. Το ερώτημά σας δεν έχει ερωτηματικό στο τέλος, έχει; Επομένως δεν είναι καν ερώτηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η μείωση της υπερωριακής αμοιβής, το ελαστικό οκτάωρο, η ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και άρα η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή εντολή γι` αυτά. Από πού αντλεί τη νομιμοποίηση για να προχωρήσει σε τέτοια αντιλαϊκά μέτρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να φροντίζει ώστε το μέλλον των παιδιών μας, των απογόνων μας να εξασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συνεπώς, έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται -μέσα στο πλαίσιο το οποίο περιέγραψαν χθες οι υπουργοί κ.κ. Αλογοσκούφης και Παναγιωτόπουλος- προκειμένου αυτό το μέλλον να εξασφαλιστεί μέσα στο καλύτερο δυνατό περιβάλλον. Εχουμε πει, άλλωστε, ότι οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν, θα γίνουν σε βάθος χρόνου, με άνεση χρόνου και μέσα από διάλογο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Προφανώς, για το μέλλον των παιδιών ενδιαφέρεται και ο ίδιος ο ελληνικός λαός και δεν θα είχε αντίρρηση αν του το είχατε πει προεκλογικά. Το γεγονός ότι κινείστε με αυτό τον τρόπο, προφανώς δεν είναι και τόσο καλό. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι δεν θα επιβάλει νέους φόρους και επέβαλε τους επαχθέστερους έμμεσους φόρους για τα λαϊκά στρώματα. Είχε πει ότι θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια και πράττει τα αντίθετα. Είχε πει ότι δεν θα ανοίξει το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό και τα ανοίγει. Τελικά, μπορείτε να αναφέρετε ένα σοβαρό φιλολαϊκό μέτρο αυτής της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από τη δική σας πλευρά, έτσι όπως το παρουσιάζετε, φαίνεται σαν να βρισκόμαστε σε μία εντελώς διαφορετική χώρα. Εχουμε εξηγήσει λεπτομερώς, με σαφήνεια και με αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα γιατί έγινε απαραίτητη η επιβολή των συγκεκριμένων φορολογικών μέτρων. Δεν πρόκειται να επανέλθω σ` αυτό. Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί τους λόγους. Μιλήσατε για ακρίβεια και επιλέγετε να παραγνωρίσετε όλους τους δείκτες, οι οποίοι δημοσιεύονται από την επίσημη Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Δεν νομίζω ότι έχει κάποιος την παραμικρή αμφιβολία ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Η κυβέρνηση, συνεπώς, έχει την υποχρέωση στους 13 μήνες, αφότου εξελέγη, να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα που χρειάζονται, ώστε να αρθούν οι μεγάλες στρεβλώσεις τις οποίες κληρονόμησε. Και ταυτόχρονα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε μετά από τα δύο δύσκολα χρόνια για τα οποία έχουμε μιλήσει, να μπορέσουν οι Ελληνες πολίτες να δρέψουν τους καρπούς της οικονομικής σταθερότητας. Να είστε σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με το Ασφαλιστικό, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση μετά από το διάλογο που θα γίνει μεταξύ των κοινωνικών φορέων κ.λπ., θα προχωρήσει στην κατάθεση νέου νόμου για το Ασφαλιστικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι πολύ πρόωρο να γίνει συζήτηση για τέτοιες λεπτομέρειες. Οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν τοποθετηθεί, είπαν ότι με συγκεκριμένη διαδικασία, θα γίνει ο συγκεκριμένος διάλογος, για συγκεκριμένα θέματα. Οριοθέτησαν ακριβώς τη θεματολογία, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο του διαλόγου. Συνεπώς, είναι πολύ πρόωρο να πούμε τώρα τι θα γίνει, όταν και εφόσον ο διάλογος καταλήξει.

ΒΛΑΧΟΣ: Ανασχηματισμός θα γίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μέρες έχετε να μου κάνετε αυτή τη συνηθισμένη ερώτηση και άρχισα να αναρωτιέμαι τι έγινε. Επαναλαμβάνω αυτό που έχω πει πολλές φορές: Όπως γνωρίζετε, ο ανασχηματισμός ανάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού.

ΒΛΑΧΟΣ: Ρωτήσατε τον κ. Καραμανλή; Διότι δημοσιεύονται και υπάρχει και αυτή η φήμη ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνει ανασχηματισμός. Τον ρωτήσατε, τι να απαντήσετε στην ερώτηση αυτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κύριε Βλάχο, ξέρω να κάνω τη δουλειά μου.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να επιστρέψω λίγο στο Ασφαλιστικό. Νομίζω ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία το γεγονός μια κυβέρνηση να καλεί τους φορείς σε διάλογο, χωρίς να καταθέτει τις δικές της προτάσεις. Αναρωτιέμαι, τι νόημα έχει ένας διάλογος με φορείς, όταν η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη δεν ανακοινώνει τις σκέψεις της, έστω και όχι με δεσμευτικό τρόπο. Αυτό ή σημαίνει ότι το αποτέλεσμα του διαλόγου θα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση ή, από εκεί και πέρα, δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται αυτό το πράγμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι πρόθεσή μου να αντιδικήσω με κανέναν, τι είναι παγκόσμια πρωτοτυπία και τι όχι. Θα ήθελα μόνο να σας πω ότι είμαι ενήμερος για το πώς αντιμετώπισαν άλλες χώρες αντίστοιχα προβλήματα, έγκαιρα μάλιστα, κάτι που δεν έγινε στην Ελλάδα. Και σε πολύ μεγαλύτερες χώρες από τη δική μας, με μεγαλύτερη εμπειρία, ακολουθήθηκε διαδικασία η οποία δεν ήταν πολύ διαφορετική. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό τμήμα των κοινωνικών εταίρων, μόνοι τους, εξεδήλωσαν την επιθυμία να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, των διαπραγματεύσεων, ορισμένα θέματα που άπτονται του Ασφαλιστικού. Εμείς είχαμε πει από την αρχή ότι αν οι κοινωνικοί εταίροι εκδηλώσουν τέτοια επιθυμία, ασφαλώς η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί σε αυτή την επιθυμία. Ας αφήσουμε, λοιπόν, αυτό το διάλογο που βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο να εξελιχθεί. Και βλέπουμε.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο όρος «παγκόσμια πρωτοτυπία» δεν είχε καμία δόση ειρωνείας@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα δεν διέκρινα καν ειρωνεία στην ερώτησή σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω, αν έχετε κάποια πρόχειρα παραδείγματα αντίστοιχου διαλόγου. Και σε ό,τι αφορά τους φορείς: Οι φορείς ζήτησαν να γίνει διάλογος με τη συμμετοχή της κυβέρνησης. Όχι να συζητούν μόνοι τους οι φορείς και η κυβέρνηση να παραμένει θεατής και να τους παρακολουθεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι διατηρεί το δικαίωμα να κάνει, όσον αφορά στη μεθοδολογία, και δικές της επιλογές. Ετσι δεν είναι;

ΧΙΩΤΗΣ: Ναι. Αλλά το ερώτημά μου είναι πολύ συγκεκριμένο: Θεωρείτε ότι είναι υπεύθυνη η στάση μιας κυβέρνησης η οποία καλεί για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα που ενδιαφέρει όλο τον κόσμο, να ξεκινήσει μια ευρεία διαδικασία διαλόγου, χωρίς η ίδια να συμμετέχει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτα - πρώτα η κυβέρνηση δεν απεκδύεται των ευθυνών της σε καμία περίπτωση. Αλλωστε, μην ξεχνάτε ότι οι δύο υπουργοί ανέλαβαν την πρωτοβουλία, ανακοίνωσαν ότι θα απευθύνουν μια επιστολή, προέβησαν σε συγκεκριμένες κινήσεις, βήματα. Αυτές οι ενέργειες δεν αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση μετέχει, ότι είναι παρούσα, ότι θέλει να είναι εκεί; Φυσικά και το αποδεικνύουν.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 15 April 2005 - 14:05:12 UTC