Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-03-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 15 Μαρτίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Καλή εβδομάδα και καλή Σαρακοστή.

Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο Τετάρτη, στις 14:00 για τις Βρυξέλες, όπου στις 18:00, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο, όπου και θα διανυκτερεύσει.

Την Πέμπτη, 17 Μαρτίου το μεσημέρι θα μεταβεί στο κάστρο Σένινγκεν, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Γιούνκερ, με τον οποίο θα έχει καταρχάς, μια κατ` ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια, θα συναντηθούν οι αντιπροσωπείες.

Τέλος, στις 13:50, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα παραθέσει γεύμα στον Πρωθυπουργό, ο οποίος μετά το γεύμα θα επιστρέψει, αμέσως, στην Αθήνα.

Μετά την ενημέρωση, θα σας μοιράσω το μήνυμα του Πρωθυπουργού για τη σημερινή Ημέρα του Καταναλωτή.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Αλμούνια, στη συνέντευξή του, προτείνει στην κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η κυβέρνηση υιοθετεί τις προτάσεις του κ. Αλμούνια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για την οικονομία τοποθετήθηκε πολύ αναλυτικά και σε μεγάλο βάθος ο Πρωθυπουργός. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το Σαββατοκύριακο βούιξε ο τόπος πάλι για επικείμενο ανασχηματισμό. Ο σημερινός Τύπος μάλιστα δημοσιεύει και φωτογραφίες Υπουργών προς μετακίνηση. Είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσετε την εικόνα. Οδηγούμαστε προς ανασχηματισμό ή όλα αυτά που γράφονται είναι εκ του πονηρού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε με απόλυτη σαφήνεια την περασμένη εβδομάδα στη συνέντευξη Τύπου, στο θέμα του ανασχηματισμού. Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή μέσα στις προθεσμίες που έχει ανακοινώσει επανειλημμένα ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Ρουσόπουλος. Έχουμε πει, μέχρι το καλοκαίρι. Και αυτό εξακολουθεί να ισχύει.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αν είναι ακριβείς οι πληροφορίες από τις Βρυξέλες, έχει ζητηθεί από την ελληνική πλευρά η αναβολή της συζήτησης του βασικού μετόχου, η οποία συζήτηση αποφασίστηκε χθες από τους Γενικούς Διευθυντές, όμως η ελληνική πλευρά ζήτησε να μη συζητηθεί από το Κολέγιο των Επιτρόπων. Αν είναι ακριβής αυτή η πληροφορία, εφόσον έχουμε δίκιο και είναι συμβατός ο νόμος με το κοινοτικό δίκαιο, τότε για ποιο λόγο ζητάμε αναβολή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας πληροφορία. Εγώ αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχω τέτοια πληροφορία για να σας τη δώσω. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να κλείσει το θέμα υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Συγνώμη, όταν λέτε «να κλείσει το θέμα», υπάρχει κάποιο ζήτημα ανοιχτό. Ποιο είναι το ζήτημα που είναι ανοιχτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα είναι να προστατευθεί το ελληνικό Σύνταγμα. Η συζήτηση γίνεται για το Σύνταγμα. Τα ελληνικά συμφέροντα επιτάσσουν να υπεραμυνθεί η κυβέρνηση του Συντάγματος. Και η κυβέρνηση αυτό ακριβώς κάνει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Τι προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση από την αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, καθώς είναι πλέον σαφές ότι θα τεθεί στη συνάντηση αυτή και το ζήτημα της συμβατότητας του νόμου για το Βασικό Μέτοχο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξακολουθεί και ισχύει αυτό που σας είπα την περασμένη εβδομάδα: Ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει καμία ανάμειξη στο συγκεκριμένο θέμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τότε γιατί πάει; Ξέρουμε ότι το βασικό πρόβλημα είναι ο νόμος για το Βασικό Μέτοχο και είναι απορίας άξιο, πώς η κυβέρνηση δεν είχε προνοήσει να έχει τέτοιες διατάξεις ώστε να μην υπάρχει αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο και να μην υπάρχουν τα προβλήματα που υπάρχουν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε πει επανειλημμένως σε αυτή την αίθουσα ότι οι ενστάσεις, οι επιφυλάξεις, οι οποίες έχουν εκφραστεί στο παρελθόν αναφέρονται, κατά κύριο λόγο, στο Σύνταγμα, στο άρθρο 14, παράγραφος 9. Αυτό το Σύνταγμα, το οποίο έχουν ψηφίσει τα δύο μεγάλα κόμματα στη Βουλή, έχει υποχρέωση κάθε ελληνική κυβέρνηση, να το προστατεύσει. Και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση το κάνει με μεγάλη αποφασιστικότητα και αφοσίωση στο έργο της, κάτι το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση, για τρία συνεχή χρόνια, δεν το έκανε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μόνο που το Σύνταγμα προϋπήρχε, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε εσείς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος. Είχαν απευθυνθεί επιστολές της Επιτροπής που ήγειραν ενστάσεις, αιτιάσεις, κριτική για τον προηγούμενο νόμο και για το Σύνταγμα. Επ` αυτού γίνεται κυρίως η συζήτηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτή την πείρα εσείς δεν την ενσωματώσατε. Τα λέτε αυτά, αλλά ο κ. Παυλόπουλος ήταν τόσο σίγουρος στο Ζάππειο ότι το ελληνικό Σύνταγμα υπερισχύει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξακολουθούμε και λέμε αυτό που έχουμε πει και δεν θα το επαναλάβω για εκατοστή φορά μέσα στην αίθουσα.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να σας υποβάλω μια διευκρίνιση: ο Πρωθυπουργός αύριο στη συνάντησή του με τον κ. Μπαρόζο, δεν θα θέσει καθόλου το ζήτημα του Βασικού Μετόχου; Δεν απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση ότι υπάρχουν ενστάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι` αυτό το ζήτημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα σε αυτό μόλις προηγουμένως.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν το κατάλαβα, γι` αυτό ξαναρωτώ. Θα το συζητήσει ο Πρωθυπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει δημοσιονομικές προοπτικές και θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΧΙΩΤΗΣ: Η ερώτησή μου είναι η εξής: από την προηγούμενη συνάντηση των τριών Υπουργών με τον κ. Σάουμπ, η κυβέρνηση επαναλάμβανε μονίμως ότι το μόνο που θα αποσταλεί στις Βρυξέλες είναι δύο γνωμοδοτήσεις. Είδαμε όμως μια επιστολή, δημοσιεύεται στο ΒΗΜΑ που δεν είναι δύο γνωμοδοτήσεις, αλλά όλη η πολιτική επιχειρηματολογία. Τελικώς τίθεται και ένα ζήτημα αξιόπιστης ενημέρωσης στους δημοσιογράφους. Τι έχει στείλει η ελληνική κυβέρνηση; Δεν είναι αυτή η επιστολή που δημοσιεύεται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ γνωρίζω ότι απεστάλησαν οι δύο γνωμοδοτήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες επ` αυτού απευθυνθείτε στον συγγραφέα της επιστολής, δηλαδή στον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

ΧΙΩΤΗΣ: Με συγχωρείτε. Ο συγγραφέας της επιστολής είναι ο Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, ένας εκ των συντακτών του νόμου. Δεν γνωρίζετε αν απέστειλε και επιστολή εκτός των γνωμοδοτήσεων στις Βρυξέλλες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί επ` αυτού επαρκώς ο κ. Παυλόπουλος.

ΧΙΩΤΗΣ: Ναι. Εγώ ρωτώ την κυβέρνηση, δεν ρωτώ τον κ. Παυλόπουλο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΧΙΩΤΗΣ: Η επιστολή αυτή υπάρχει ή δεν υπάρχει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί επαρκώς ο κ. Παυλόπουλος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πάντως, σας θυμίζω ότι την περασμένη εβδομάδα, επειδή είχαμε μία συζήτηση επ` αυτού, κύριε Εκπρόσωπε, μας είχατε πει ότι δεν υπάρχει επιστολή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σας είπα ακριβώς ότι δεν υπάρχει επιστολή.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο κ. Παυλόπουλος ενεργεί αυτόνομα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα πάνω σε αυτό.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, καταλαβαίνετε τι λέτε; Λέτε ότι μπορεί ο κ. Παυλόπουλος@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα εγώ αυτό. Αυτό είναι δική σας ερμηνεία. Εάν αυτό αντιλαμβάνεσθε, έχετε βήμα στην εφημερίδα σας και μπορείτε να γράψετε ό,τι κρίνετε.

ΧΙΩΤΗΣ: Ναι, αλλά δημοσιεύει ένα ντοκουμέντο, το οποίο μας λέτε ότι δεν γνωρίζετε αν υπάρχει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς βλέπει η κυβέρνηση την εξέλιξη της διαδικασίας του Εκλογοδικείου στην οποία αναγνωρίζεται κατά τη μέτρηση και η λευκή ψήφος; Και πώς σχολιάζει ότι το αποτέλεσμα αυτής της αλυσιδωτής αντίδρασης είναι να επανέρχεται στη Βουλή ο Αχιλλέας Καραμανλής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει και πολύ περισσότερο δεν προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Και βεβαίως δεν τις σχολιάζει. Είναι παράδοξο δε να σχολιάζονται αποφάσεις της Δικαιοσύνης που δεν έχουν καν εκδοθεί.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε που επανέρχομαι, αλλά έχω μία πραγματική απορία. Σε περίπτωση που προσμετρηθούν τα λευκά, όταν τα λευκά πιάσουν το μέτρο, την έδρα ποιος θα την καταλάβει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν είμαι ούτε εκλογολόγος, ούτε συνταγματολόγος. Γι` αυτά τα ειδικά θέματα, μπορείτε να απευθυνθείτε σε συνταγματολόγους.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι είναι παράδοξο να σχολιάζονται αποφάσεις της Δικαιοσύνης που δεν έχουν καν εκδοθεί. Δεν είναι παράδοξο να υπάρχουν διαρροές για το περιεχόμενο αποφάσεων που δεν έχουν εκδοθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση για ενδεχόμενες διαρροές από το χώρο της Δικαιοσύνης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ούτε για τους σχολιασμούς είναι, για να κάνετε σχόλιο ότι είναι παράδοξο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ θεωρώ παράδοξο να γίνεται σχόλιο για αποφάσεις της Δικαιοσύνης και πολύ περισσότερο όταν αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν εκδοθεί.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Πώς αποτιμά η κυβέρνηση το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος γίνεται αντικείμενο συζήτησης στο Κολέγιο των Επιτρόπων; Και θα επιμείνω στο αν η ελληνική πλευρά ζητά αναβολή της συζήτησης αύριο. Και για ποιο λόγο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Παρακαλώ να ανατρέξετε σ` αυτό που σας είπα πριν από λίγα λεπτά: ότι αυτή τη στιγμή δεν έχω γνώση κανενός αιτήματος για αναβολή. Και δεύτερον, πολλοί νόμοι φτάνουν και συζητούνται στο Κολέγιο των Επιτρόπων από διάφορες χώρες.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Συγνώμη, όχι όλοι οι νόμοι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα: πολλοί νόμοι φτάνουν και συζητούνται στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όταν υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας με την κοινοτική νομοθεσία, προφανώς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πολλοί νόμοι φτάνουν και συζητούνται εκεί.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όταν υπάρχει πρόβλημα. Δεν υπάρχει άλλος λόγος να συζητούνται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν θεωρείται ότι ενδεχομένως υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση σε αυτό που είπατε προηγουμένως, γιατί είπατε ότι αυτό που συζητείται είναι το άρθρο του Συντάγματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι επιφυλάξεις και οι ενστάσεις που έχουν εγερθεί, έχουν εγερθεί εναντίον του άρθρου του Συντάγματος. Το Σύνταγμα δεσμεύει την ελληνική κοινωνία. Εμείς, ως ελληνική κοινωνία, ως κυβέρνηση, ως πολιτικός κόσμος έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα απ` αρχής μέχρι τέλους.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ωστόσο η κυβέρνηση ψήφισε έναν διαφορετικό νόμο, εκτελεστικό του Συντάγματος, ο οποίος μείωνε το ποσοστό του βασικού μέτοχου και έβαζε διάφορους περιορισμούς στα παρένθετα πρόσωπα, την ονομαστικοποίηση κ.ο.κ. Δεν είναι μόνο το Σύνταγμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να μελετήσετε τις ενστάσεις και θα δείτε ότι στρέφονται κυρίως εναντίον του Συντάγματος.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σε δύο φάσεις, και στη ΔΕΘ και στην Αίγλη του Ζαππείου, ο κ. Καραμανλής, όταν είχε ερωτηθεί για τον βασικό μέτοχο, είχε πει ότι από την ενημέρωση που έχει δεν υπάρχει πρόβλημα με το κοινοτικό δίκαιο. Θα ήθελα να ρωτήσω, με βάση τα σημερινά δεδομένα, διότι νομίζω ότι έχει σημασία, να μας πείτε ποιοι ήταν οι εισηγητές αυτών των προτάσεων, ποιοι έλεγαν στον Πρωθυπουργό ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τον βασικό μέτοχο. Ήταν Υπουργοί; Τεχνοκράτες; Νομικοί; Ποιοι ήταν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε για αυτό το θέμα. Αυτές είναι εσωτερικές διαδικασίες της κυβέρνησης.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης τον οποίο εσείς έχετε χαρακτηρίσει και έγκριτο νομομαθή, που έλεγε, πριν από λίγους μήνες, ότι το εθνικό δίκαιο υπερτερεί του κοινοτικού, και τώρα δεν το λέει, υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση; Έχει παρασύρει την κυβέρνηση προς έναν δρόμο@;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν νομίζω ότι κανείς αμφισβητεί την ιδιότητα του κ. Παυλόπουλου, ως εγκρίτου νομομαθούς.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σας μετέφερα μια δήλωση επειδή είχε απαντήσει σε δική μου ερώτηση στο Ζάππειο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει είναι ότι ο νόμος είναι και σύμφωνος με το Σύνταγμα και συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο. Αυτό είναι που μετράει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εάν χρειαστεί, εάν τελικά δεν υπάρξει αναβολή και υπάρξουν κάποιες συστάσεις, η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο να φέρει κάποιες τροποποιήσεις σχετικά με το νέο νόμο για το βασικό μέτοχο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βιάζεστε πολύ. Σε υποθετικά ερωτήματα, πολύ περισσότερο τέτοιου είδους, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απαντήσω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το αποκλείετε πάντως;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε ότι ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει δημοσιονομικά θέματα με τον κ. Μπαρόζο. Μήπως αυτό υπονοεί ότι θα συζητήσει τις εισροές του Δ@ ΚΠΣ, οι οποίες κινδυνεύουν να παγώσουν εξαιτίας αυτού το νόμου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταλήγετε σε συμπεράσματα που εμένα δεν μου προκύπτουν από πουθενά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τι ακριβώς σας προκύπτει; Τι θα συζητήσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δημοσιονομικά θέματα. Δεν παρακολουθείτε όσα γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Δεν ξέρετε τι συζητείται αυτή τη στιγμή; Ποια είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τους Πρωθυπουργούς των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέραν των συνόρων της Ελλάδας; Αυτά τα θέματα αγγίζουν και την Ελλάδα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι, αλλά έτρεξε την ημέρα που συνεδριάζουν οι Επίτροποι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν κλείστηκε η συνάντηση, δεν είχε οριστεί αυτή η συνεδρίαση. Και να σας πω και κάτι ακόμα: Η συνεδρίαση του Κολεγίου διεξάγεται το πρωί. Ο Πρωθυπουργός συναντά τον κ. Μπαρόζο το απόγευμα. Αυτή η συνάντηση γίνεται λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθούν αυτά τα θέματα για τα οποία σας μίλησα προηγουμένως, δηλαδή, τα δημοσιονομικά και άλλα συναφή. Γι αυτό άλλωστε ο Πρωθυπουργός συναντά και τον κ. Γιούνκερ.

ΧΙΩΤΗΣ: Αρχικώς μας είχε ανακοινωθεί ότι ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον κ. Μπαρόζο το απόγευμα της Πέμπτης, δηλαδή, μετά τη συνάντηση που θα είχε με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Γνωρίζετε για ποιο λόγο άλλαξε αυτή η συνάντηση και θα γίνει Τετάρτη απόγευμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φαντάζομαι ότι θα έχει σχέση με το βεβαρημένο πρόγραμμα του κ. Μπαρόζο, καθώς και με την επιθυμία που υπάρχει και από τις δύο πλευρές να βρεθεί ελεύθερος χρόνος και για τους δύο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όποιος δεν σέβεται τους θεσμούς βαδίζει στην καταστροφή του και διάφορα άλλα που ελέχθησαν από τον Χριστόδουλο. Νομίζω ότι με την κριτική που κάνει για τα εθνικά θέματα, τα οικονομική, τη φτώχεια, τους βουλευτές που δεν σηκώθηκαν κάποια απάντηση πρέπει να δώσει η κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχόλιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Συμφωνεί δηλαδή ότι βαδίζει στην καταστροφή του το έθνος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί, κύριε Εκπρόσωπε, είναι θεσμός ο κ. Χριστόδουλος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αλλά, θεσμός είναι η Εκκλησία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΤΡΙΓΚΑΣ: Για την επίθεση στον κ. Ρουγκόβα υπάρχει κάποιο σχόλιο από την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ήθελα να κάνω μία δήλωση για την επίθεση που έγινε: Η κυβέρνηση καταδικάζει κάθε δράση βίας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν συμβαίνει σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή, όπως το Κοσσυφοπέδιο. Ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν υπήρξαν θύματα. Η Ελλάδα, όπως άλλωστε και οι εταίροι και σύμμαχοί της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αντίστοιχα, παρακολουθεί από κοντά και με εύλογο προβληματισμό τις εξελίξεις.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δηλαδή, επειδή υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα που θίγει ο Αρχιεπίσκοπος και αφορά την κυβέρνηση, την κυβερνητική πολιτική. Υπάρχουν εθνικά θέματα για τα οποία η κυβέρνηση αποκρύπτει τους χειρισμούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση χειρίζεται τα εθνικά θέματα με πλήρη υπευθυνότητα, διαφάνεια και με συνεχή ενημέρωση προς τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι την περιέβαλαν με την εμπιστοσύνη τους.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τουλάχιστον, μπορεί να πάρει θέση η κυβέρνηση για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη Βουλή και εάν συνιστά προσβολή στους θεσμούς; Ανεξαρτήτως των δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ εκπροσωπώ την ελληνική κυβέρνηση, που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 και τη νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο είχε και κατά την άποψή μας την ενδεδειγμένη και απολύτως προσήκουσα συμπεριφορά στη Βουλή κατά την ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και η κυβέρνηση. Τα άλλα κόμματα είχαν την απολύτως ενδεδειγμένη και προσήκουσα@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γιατί συνεδριάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για θέματα Τουρισμού.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί δεν μας ενημερώνετε εκ των προτέρων για τα θέματα@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί χθες ήταν αργία.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 15 March 2005 - 14:05:14 UTC