Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-03-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί το απόγευμα της 16ης Μαρτίου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο.

Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα της 7ης Συνάντησης Υπουργών Πολιτισμού και ΜΜΕ του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία μετέσχε, χθες, από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος, ο οποίος επέστρεψε, πριν από λίγο, στην Αθήνα. Οι 46 χώρες που μετείχαν στη συνάντηση, ενέκριναν εισήγηση του κ. Ρουσόπουλου που αποτελεί σημαντική επιτυχία σε θέματα διαφάνειας, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το Συμβούλιο, συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε ότι πρέπει να εξεταστούν, υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργούνται διεθνώς στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, προτάσεις που στοχεύουν στη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής διαφάνειας, όχι μόνο στην πληροφόρηση των πολιτών, αλλά και στους ιδιοκτήτες των Μέσων. Ειδικότερα στα συμπεράσματα περιλαμβάνεται και η εξής πρόβλεψη, κατά το τέλος των διαβουλεύσεων: Υπογραμμίζεται η ανάγκη για διαφάνεια στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της διαφάνειας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών και η ανάγκη παρακολούθησης της συγκέντρωσης ελέγχου στα Μ.Μ.Ε., τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Η ερώτηση έχει σχέση με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Μπαρόζο. Αυτό θα σημαίνει και αναβολή της σύγκλησης του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρχήν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κατάλαβα γιατί το συνδέετε αυτό. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει καμία ανάμειξη με το συγκεκριμένο θέμα.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Σκοπεύει να το ζητήσει αυτό ο Πρωθυπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να ζητήσει τι;

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Να υπάρξει μια παράταση στο χρόνο που θα συγκληθεί το Κολέγιο των Επιτρόπων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπα δεν υπάρχει κανενός είδους ανάμειξη του Πρωθυπουργού σε αυτό το θέμα. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο Πρωθυπουργός και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε δύο από τα τρία ταξίδια που πήγαινε στο παρελθόν, στο εξωτερικό, συναντούσε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι πολύ φυσικό, λοιπόν, και τώρα να συναντάται με τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να το κάνω λίγο πιο σαφές, γιατί κι εσείς είπατε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, δεν υπάρχει ανάμειξη του Πρωθυπουργού@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν υπάρχει κανενός είδους ανάμειξη του Πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο θέμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Λέω ότι εμείς δεν το καταλάβαμε. Ειλικρινά δεν το κατάλαβα. Να κάνω αλλιώς την ερώτηση: υπάρχει θέμα να ζητήσει η ελληνική πλευρά να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος του Βασικού Μετόχου στο Κολέγιο των Επιτρόπων την επόμενη Τετάρτη ή όχι; Και όχι μόνο από το ταξίδι του Πρωθυπουργού, γενικότερα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω, πρόκειται να συζητηθούν την επόμενη Δευτέρα, σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών, μεταξύ των άλλων θέματα, αντιρρήσεις, επιφυλάξεις που εστιάζονται στο άρθρο 14, παράγραφος 9 του Συντάγματος. Οι συζητήσεις πάνω σ` αυτό το θέμα εστιάζονται και όχι εκεί που θέλουν να τις εστιάσουν ορισμένοι. Ας περιμένουμε λοιπόν τις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλες και μετά να μιλήσουμε για αναβολές ή άλλα πράγματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα μου επιτρέψετε, επειδή δεν είμαι από τους ορισμένους, αν έχετε κάτι στο μυαλό σας@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έκανα κανέναν υπαινιγμό για σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γι` αυτό λέω ότι πραγματικά δεν έχω καταλάβει, τι ακριβώς θα συζητηθεί και ποια είναι η βάση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έδωσα τις πληροφορίες που διαθέτω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διέρρευσαν κάποιες πληροφορίες ότι επίκειται συμφωνία στο θέμα των Σκοπίων. Αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και μετέχει ενεργά σ` αυτές και μάλιστα με έναν επιταχυμένο ρυθμό. Οι διαπραγματεύσεις αυτές στοχεύουν στην εξεύρεση ενός αμοιβαία αποδεκτού ονόματος για τη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαλινάκης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, μέσα σ` αυτό το πλαίσιο, έχει διαβουλεύσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχουν κάποιες προοπτικές που να μας αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας (δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας μη βιαζόμαστε. Πέρασαν τρία χρόνια απραξίας από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία δεν έκανε τίποτε. Αυτή η κυβέρνηση έχει επιταχύνει το ρυθμό των διαπραγματεύσεων. Δεν θέλω να προδικάσω κανένα απολύτως θέμα που σχετίζεται με την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε σχέση με το προηγούμενο: Είπατε ότι θα συζητηθεί το άρθρο 14 παρ.9.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι συζητούνται οι αντιρρήσεις και οι ενστάσεις, οι οποίες εστιάζονται στο άρθρο 14 παρ.9 του Συντάγματος και τον προηγούμενο νόμο 3021, ο οποίος ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και τον οποίο άλλαξε η σημερινή κυβέρνηση επί το αυστηρότερον.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό δεν γίνεται επ` αφορμή του νόμου για το βασικό μέτοχο; Αυτός δεν είναι η δημιουργός αιτία που συζητείται@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί, αναφέρονται στο άρθρο 14 παρ.9 του ισχύοντος Συντάγματος. Και δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί εκείνοι οι οποίοι εισήγαγαν και εψήφισαν το Σύνταγμα @το οποίο ψηφίστηκε και από τα δύο μεγάλα κόμματα στη Βουλή- αυτή τη στιγμή το επικρίνουν και του επιτίθενται.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τη δική της επιχειρηματολογία, είτε πριν το Κολλέγιο των Επιτρόπων, είτε μετά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει διαδικασία η οποία εκάστοτε ακολουθείται. Η ελληνική πλευρά εφόσον υπάρχει θέμα συμμετοχής της στη διαδικασία, συμμετέχει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η μετάβαση Παυλόπουλου, Ρουσόπουλου και Φώλια δεν αποσκοπούσε στο να μη συζητηθεί στο παρόν Κολλέγιο Επιτρόπων αυτό το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αποσκοπούσε στο να ενημερωθεί η Επιτροπή για τις θέσεις της Ελλάδας. Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο νόμος αυτός είναι και σύμφωνος με το Σύνταγμα και συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Συμβάλλει δε αποφασιστικά στην εξασφάλιση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαπλοκής.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πάντως, δεν πήραμε χρόνο. Δεν το καθυστερήσαμε καθόλου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα θυμίσω ότι όταν πήγαν οι τρεις Υπουργοί στις Βρυξέλλες, είχε γραφεί ότι σε 15 ημέρες πρέπει να ξαναπάνε, ότι σε 15 ημέρες πρέπει να αποσταλούν έγγραφα, ότι δήθεν είχαν τεθεί ορισμένα τελεσίγραφα. Τίποτε απ` αυτά δεν έγινε. Δεν βλέπω να έχει τεθεί κανένα τελεσίγραφο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτό που είχαμε πει κάποιοι εξ ημών, ήταν ότι ο κ. Παυλόπουλος θα έστελνε συμπληρωματικές εξηγήσεις μαζί με τις δύο αποφάσεις του Δικαστηρίου. Εσείς λέτε ότι έστειλε μόνο τις δύο δικαστικές αποφάσεις @αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης- εμείς επιμένουμε ότι έστειλε γραπτώς και την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το να επιμένει κανείς σε κάτι, είναι δικαίωμά του. Αλλά, θα πρέπει βεβαίως να προσκομίσει και τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία θα στηρίξουν τους ισχυρισμούς του.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό. Θα πάρουμε τις γραπτές εξηγήσεις του κ. Παυλόπουλου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναγράφεται κατά κόρον σήμερα στον Τύπο ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από την προηγούμενη κυβέρνηση, η ΕΥΠ κατέστρεψε διάφορα έγγραφα που αφορούν τον περίφημο Βαβύλη. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επ` αυτού υπάρχει χθεσινή σχετική επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στην οποία αναγράφεται, μεταξύ των άλλων, ότι από ένορκη διοικητική εξέταση την οποία είχε διατάξει κατόπιν εντολής του Υπουργού κ. Βουλγαράκη ο Διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης κ. Ιωάννης Κοραντής, διαπιστώθηκε ότι τα δημοσιευθέντα έγγραφα και σειρά άλλων, καταστράφηκαν την 13.3.2000, υπό συνθήκες που παρεκκλίνουν των διατεταγμένων και ισχυουσών διαδικασιών. Ο Διοικητής της ΕΥΠ υπέβαλε την 9.3.2005 το φάκελο της ΕΔΕ στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο οποίος με τη σειρά του, με βάση τα στοιχεία του πορίσματος απέστειλε χθες (10.3.2005) αυτό το φάκελο στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Θα ήθελα να δείτε τις ημερομηνίες και να καταλήξετε μόνοι σας σε διάφορα συμπεράσματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οι αποφάσεις και οι θέσεις που παίρνει η εκάστοτε διοίκηση της ΕΥΠ είναι σε γνώση των ελληνικών κυβερνήσεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δηλαδή, το ότι κατέστρεψε του Βαβύλη τα έγγραφα η ΕΥΠ, το γνώριζε η τότε κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να αποδώσω σε κανέναν ευθύνες αν γνώριζε ή όχι. Αυτό είναι αντικείμενο έρευνας. Σας παρέθεσα εδώ στοιχεία, τα οποία προέρχονται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τα οποία είναι το αποτέλεσμα της μέχρι τώρα έρευνας. Τα στοιχεία αυτά που υπάρχουν πάνε στον Εισαγγελέα. Ο Εισαγγελέας και οι δικαστικές αρχές, μετά την εσωτερική έρευνα που έγινε στην υπηρεσία -η ΕΔΕ είναι μια εσωτερική έρευνα που γίνεται σε μία υπηρεσία, όταν έχεις την υποψία ότι κάτι δεν λειτούργησε σύννομα- παρέλαβαν τα στοιχεία που προέκυψαν. Από το σημείο αυτό ο Εισαγγελέας θα κάνει περαιτέρω έρευνα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Το στοιχείο της σκοπιμότητας, υπάρχει σε αυτή τη θέση της ΕΥΠ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο εισαγγελέας θα κάνει την έρευνα που απαιτείται.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ο Εισαγγελέας που έχει το φάκελο θα κάνει έρευνα και ενδεχομένως θα αποδώσει ευθύνες ή όχι. Για την κυβέρνηση υπάρχει πολιτική ευθύνη, που δεν έχει να κάνει με τα δικαστικά, της προηγούμενης κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα της έρευνας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή υποτίθεται ότι έχει ολοκληρωθεί και γι` αυτό πηγαίνει ο φάκελος στον Εισαγγελέα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπα, διαπιστώθηκε στην έρευνα ότι καταστράφηκαν έγγραφα με παρέκκλιση από τις συνθήκες και τους κανονισμούς που υπάρχουν και έπρεπε να ισχύσουν. Το ποιος έχει την ευθύνη είναι ασφαλώς αντικείμενο της έρευνας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η υιοθέτηση εκ μέρους των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης της πρότασης Ρουσόπουλου θα ενταχθεί στο οπλοστάσιο της επιχειρηματολογίας της για το βασικό μέτοχο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας Οργανισμός πολύ ευρύτερος από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ασφαλώς, μας ικανοποιεί το γεγονός ότι οι 46 χώρες που μετέχουν σε αυτό το σημαντικό όργανο, το οποίο έχει και μεγάλη ιστορία, υιοθέτησαν αυτή την ελληνική πρόταση.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε πριν να δούμε τις ημερομηνίες και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Λίγο μετά, είπατε να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρέθεσα ορισμένες ημερομηνίες. Δημοσιογράφοι είστε, μπορείτε να καταλήξατε στα δικά σας συμπεράσματα.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν βγουν τα αποτελέσματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα στοιχεία που παρέθεσα υπάρχουν στην επίσημη ανακοίνωση.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, λοιπόν, μπορούμε να καταλήξουμε στις 13/3/2000. Εμμέσως πλην σαφώς, κατηγορείτε την προηγούμενη κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κατηγορώ κανένα. Διαπιστώνω ότι η καταστροφή των εγγράφων έγινε επί προηγούμενης κυβέρνησης.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Η κυβέρνηση δεν καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα γι` αυτό το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο πάνω σε αυτό.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Από το φάκελο που έχει πάει στην Εισαγγελία προκύπτει ποιος κατέστρεψε τα έγγραφα αυτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εννοούμε αν τα κατέστρεψε η ΕΥΠ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε άλλο θέμα. Αληθεύει ότι υπάρχει πόρισμα της Βουλής για χρηματιστηριακές συναλλαγές πολιτικών της περιόδου 1999-2000;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στη Βουλή.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι σε γνώση της κυβέρνησης; Θα παρουσιάσει τα ονόματά τους; Θα επιβάλει κυρώσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είδα το δημοσίευμα. Δεν γνωρίζω από πού έχει τις πληροφορίες η εφημερίδα. Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στη Βουλή.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η διαδικασία στην ΕΥΠ, βάση της οποίας μπορεί να καταστραφούν κάποια στοιχεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ειλικρινά δεν το γνωρίζω. Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο έχει την πολιτική ευθύνη της ΕΥΠ για να πληροφορηθείτε τη διαδικασία και ενδεχομένως να σας ενημερώσουν για τις παρεκκλίσεις που υπήρξαν. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Απλά, με αφορμή ερώτημα που μου έγινε προ ολίγου, σας διάβασα την ανακοίνωση του υπουργείου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ευθύνες υπάρχουν, εν πάση περιπτώσει και από τη μια και από την άλλη πλευρά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για να παραπεμφθεί ένα θέμα στον Εισαγγελέα, ασφαλώς χρήζει περαιτέρω έρευνας, όσον αφορά στην απόδοση ευθυνών.

Σας ευχαριστώ. Καλό τριήμερο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 11 March 2005 - 14:05:14 UTC