Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-03-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, έχει σκύψει με ιδιαίτερη ευαισθησία και αμείωτο ενδιαφέρον πάνω από τα προβλήματα των συνταξιούχων, μιας μεγάλης ομάδας συμπολιτών μας, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν χαμηλό εισόδημα.

Αποδεικνύοντας έμπρακτα τη φροντίδα της, η κυβέρνηση με το Ν.3245 κατάργησε από 1ης Ιουλίου 2004 την παρακράτηση για το «Λογαριασμό φορέων κοινωνικής ασφάλισης», το λεγόμενο ΛΑΦΚΑ. Ετσι, υλοποιήθηκε μια σαφής προεκλογική δέσμευση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Με το νόμο αυτό δόθηκε οριστικό τέλος σε μια κοροϊδία στην οποία υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ τους συνταξιούχους, αφού το ΠΑΣΟΚ που τώρα δήθεν κόπτεται υπέρ των συνταξιούχων, όταν ήταν στην κυβέρνηση είχε παρατείνει την παρακράτηση του ΛΑΦΚΑ για άλλες δύο πενταετίες με το Ν.2592/98 και το Ν.3243/2004, που σημειωτέον ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2004, λίγο μόλις πριν από τις εκλογές του περασμένου Μαρτίου και έδωσε παράταση στο ΛΑΦΚΑ μέχρι το τέλος του 2007.

Η σημερινή κυβέρνηση, όμως, δεν περιορίστηκε μόνο στην κατάργηση του ΛΑΦΚΑ. Στις 23 Δεκεμβρίου 2004, μετά από σύσκεψη, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η πρόθεση της κυβέρνησης να καταβληθούν από τους αρμόδιους φορείς τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ, εφόσον με δικαστική απόφαση δικαιωθεί έστω και ένας συνταξιούχος. Η δέσμευση αυτή εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο. Η κυβέρνηση ασφαλώς θα τιμήσει τη δέσμευσή της, όπως άλλωστε τίμησε στο ακέραιο τη δέσμευσή της για άρση της αδικίας του ΛΑΦΚΑ, μια απόφαση από την οποία ο κάθε συνταξιούχος βελτίωσε το εισόδημά του κατά μέσο όρο κατά 2% περίπου.

Δεν πρέπει εξάλλου να λησμονεί κανείς ότι, πολύ πρόσφατα και σε πείσμα όσων ισχυρίζονταν το αντίθετο, η κυβέρνηση έδωσε στους συνταξιούχους για το τρέχον έτος τη μεγαλύτερη αύξηση στις συντάξεις τους που τους δόθηκε ποτέ τα τελευταία χρόνια. Έλαβαν, δηλαδή, 4%, ποσοστό σημαντικά ανώτερο από τον ετήσιο πληθωρισμό, που στις 31 Δεκεμβρίου 2004 ανήλθε στο 2,9%.

Η φροντίδα μας, το ενδιαφέρον μας, οι ευαισθησίες μας για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους είναι αμείωτες.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΝΗΣ: Είναι η τέταρτη φορά που ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δούκας ουσιαστικά διαφοροποιείται πλήρως από την κυβέρνηση. Σας θυμίζω την υπόθεση για την εξεταστική του Χρηματιστηρίου, το επίδομα θέρμανσης, τη σφιχτή οικονομική πολιτική που ο ίδιος είχε ζητήσει και τώρα ήρθε το επίδομα ΛΑΦΚΑ. Θα ήθελα να μου πείτε, τίθεται θέμα αποπομπής του, όπως ακριβώς έγινε και με τον κ. Τσιτουρίδη από την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν συμφωνώ με τη γενικόλογη τοποθέτηση που κάνατε. Θα έχετε ασφαλώς πληροφορηθεί ότι ο κ. Βασίλειος Γούλας, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία απέσυρε την προσφυγή του για το ΛΑΦΚΑ, υπέβαλε την παραίτησή του στον κ. Δούκα, η οποία και έγινε δεκτή. Ο κ. Γούλας, κατά δήλωσή του, έδρασε με προσωπική του επιλογή και συνεπώς αναλαμβάνει το βάρος της ευθύνης των πράξεών του.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κατά συνέπεια, θέλετε να πείτε ότι ο κ. Γούλας προφανώς δεν είχε ενημερώσει τον Προϊστάμενό του τον κ. Δούκα για την κίνησή του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα δοθεί σε λίγο συνέντευξη από τον κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος θα αναφερθεί αναλυτικά στο θέμα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες του κ. Δούκα σε ό,τι αφορά αυτό το χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης, όταν τη στιγμή που τελεσιδικεί η αγωγή, η προσφυγή του κ. Γούλα την αποσύρει; Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες κατά την άποψη της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η απόσυρση της συγκεκριμένης προσφυγής δεν επηρεάζει εκατοντάδες άλλες προσφυγές, οι οποίες πρόκειται να εκδικαστούν. Συνεπώς, εκείνο που μετρά είναι η δέσμευση της κυβέρνησης. Αυτή τη δέσμευση σας επιβεβαίωσα μόλις.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Γνωρίζει η κυβέρνηση πόσο χρόνο θα χρειαστούν οι προσφυγές που είναι σε εξέλιξη για να φθάσουν στο σημείο που είχε φτάσει η προσφυγή του κ. Γούλα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθύνετε την ειδική αυτή ερώτηση στον κ. Αλογοσκούφη.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για λόγους ηθικής, πιστεύετε ότι θα έπρεπε να αποτρέψει ο κ. Δούκας τον κ. Γούλα από το να αποσύρει την προσφυγή, δεδομένου ότι ο ίδιος ο κ. Δούκας είπε χθες στον ΑΝΤ-1 ότι γνώριζε από το στενό συνεργάτη του για την κίνηση, την πρωτοβουλία του. Έπρεπε να τον αποτρέψει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία έχει η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει πράξη αυτό για το οποίο έχει δεσμευτεί.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αφού είναι προεκλογική δέσμευση και θα το τηρήσει, γιατί δεν@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αποτελούν προεκλογική δέσμευση τα αναδρομικά, προέκυψαν αργότερα. Προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας -η οποία και αμέσως μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία την έκανε πράξη- είναι η κατάργηση του ΛΑΦΚΑ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εφόσον δεσμεύεται η κυβέρνηση να υλοποιήσει την υπόθεση αυτή, στην περίπτωση που τελεσιδικήσει ή που υπάρξει αμετάκλητη απόφαση, γιατί δεν προβαίνει σε μια κίνηση καθαρά πολιτική; Να κάνει νόμο για να πληρωθούν τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση, μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο, την οποία και θα τηρήσει. Αυτή η δέσμευση, εάν ανατρέξετε σε δηλώσεις διαφόρων στελεχών της κυβέρνησης, έχει γίνει με πανομοιότυπο τρόπο τους τελευταίους μήνες. Εξακολουθεί να ισχύει -όπως σας είπα- στο ακέραιο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο κ. Γούλας υπέβαλε την παραίτησή του στον κ. Δούκα. Ο κ. Δούκας υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό; Διότι, εδώ υπάρχει ένα γαϊτανάκι ευθυνών. Δεν τελείωσαν στον κ. Γούλα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από πού προκύπτει ότι ο κ. Δούκας υπέβαλε την παραίτησή του; Είπα εγώ κάτι τέτοιο;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Όχι. Σας ρωτώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ με αντερώτηση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Πολιτικό θέμα δεν υπάρχει για την κυβέρνηση, όταν η προϊστάμενη πολιτική αρχή εμφανίζεται να αγνοεί μια πράξη, η οποία έχει πολλαπλασιαστικές πολιτικές παρενέργειες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα. Εφόσον προκύψει η συγκεκριμένη απόφαση, οι συνταξιούχοι θα πάρουν τα αναδρομικά, όπως έχουμε δεσμευτεί. Αυτό είναι που μετρά.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πολλές φορές η διαδικασία είναι ουσία. Δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα ουσία. Είναι και η διαδικασία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιμένουμε την έκδοση μιας δικαστικής απόφασης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ήδη, οι συνταξιούχοι είναι έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και διαμαρτύρονται για την εξέλιξη την οποία, όπως λέτε, δεν είχε σχέση η κυβέρνηση, ενώ εκείνοι δεν σας πιστεύουν. Προβληματίζει αυτό την κυβέρνηση; Μήπως ο κ. Γούλας προέβη σε μια τέτοια ενέργεια, προκειμένου να προκαλέσει πολιτική φθορά στην κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τις σκέψεις που κάνετε. Αυτό που σας λέω είναι ότι επαναβεβαιώνουμε τη σαφή δέσμευσή μας, για μια ακόμη φορά προς τους συνταξιούχους. Αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευτεί, θα γίνει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είχε ζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα για το ΛΑΦΚΑ σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποιο θέμα;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πώς θα μεταφέρει χρονικά την καταβολή των αναδρομικών των ΛΑΦΚΑ η κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και όχι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Συγνώμη για το μακάβριο της έκφρασης, αλλά επειδή υπάρχουν διαπρεπείς δικηγόροι που ασχολούνται με τα εργατικά και λένε ότι αυτό θα γίνει, το τελεσίδικο της απόφασης, το 2007, 2008, ενδεχομένως και το 2009, θα σας ρωτούσα πώς θα στείλετε αυτά τα αναδρομικά, με courier στον παράδεισο σε κάποιους από τους συνταξιούχους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι όντως μακάβριο αυτό που λέτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι, όμως, μια πραγματικότητα. Με άλλη έκφραση το είπαν τόσοι στα παράθυρα και εκ μέρους των δικών σας στελεχών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, χωρίς να μπορεί να προδικάσει πότε θα γίνει εκτελεστή μια απόφαση, είχε αναλάβει τη δέσμευση να καταβάλλει αυτά τα αναδρομικά. Αντιθέτως, άλλοι οι οποίοι κόπτονται, είχαν καταδικάσει τους Έλληνες συνταξιούχους να πληρώνουν το ΛΑΦΚΑ, το οποίο εμείς καταργήσαμε, μέχρι το τέλος του 2007. Συνεπώς, η κυβέρνηση απάλλαξε άπαξ και δια παντός τους Έλληνες συνταξιούχους από το ΛΑΦΚΑ. Ανέλαβε επιπρόσθετα, χωρίς να έχει τέτοια προεκλογική δέσμευση, την υποχρέωση, μόλις υπάρξει μια εκτελεστή απόφαση, να καταβάλει στους συνταξιούχους τα αναδρομικά. Αυτό είναι που έχει σημασία. Και οι Έλληνες συνταξιούχοι το γνωρίζουν πολύ καλά.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε να δώσει τα αναδρομικά όταν θα υπάρξει εκτελεστή, δικαστική απόφαση. Υπάρχει, όμως, ένα γεγονός: Συνεργάτης του αρμόδιου Υφυπουργού συνέβαλε με ενέργειά του, έτσι ώστε αυτή η συνεργασία να πάει πολύ μακριά στο μέλλον και απ` όσο γνωρίζουμε θα περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια για να φθάσει στο ίδιο επίπεδο η Δικαιοσύνη να κρίνει το θέμα. Δεν υπάρχει πολιτικό θέμα όταν η κυβέρνηση αναλαμβάνει μια συγκεκριμένη δέσμευση και με την ενέργεια ενός συνεργάτη υφυπουργού η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης πηγαίνει δύο χρόνια μετά; Δεν υπάρχει πολιτικό θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν συμφωνώ με τον χρονικό προσδιορισμό που κάνετε. Υπάρχουν και άλλες προσφυγές που είχαν υποβληθεί στον ίδιο χρόνο περίπου. Ας περιμένουμε, λοιπόν, την εκδίκασή τους.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Κάλεσε ο κ. Δούκας τον κ. Γούλα να του ζητήσει εξηγήσεις; Και τι του είπε; Γιατί εδώ δεν μιλάμε για έναν απλό συνταξιούχο. Μιλάμε για το Διευθυντή Γραφείου Υφυπουργού και μάλιστα του καθ` ύλην αρμόδιου γι αυτά τα θέματα. Τον κάλεσε και φεύγει παραιτούμενος και δεν φεύγει διωκόμενος για να δείξει η κυβέρνηση ότι έχει μια αντίδραση. Διότι εδώ υπάρχει ένας συσχετισμός που λέει ότι ο κ. Γούλας έφυγε παραιτούμενος από μια θέση, αφού πρώτα προσέφερε στην κυβέρνηση δύο χρόνια περίοδο χάριτος, για να δώσει τα αναδρομικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε και εσείς αναφορά σε κάποιο διάστημα δύο ετών, που θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυθαίρετα χρησιμοποιήθηκαν. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι όπως τα παρουσιάζετε. Όσον αφορά τον συγκεκριμένο κύριο, ο οποίος απέσυρε την προσφυγή, υπάρχει ή δήλωσή του. Παρακαλώ να τη διαβάσετε. Λέει ότι με προσωπική του επιλογή έκανε αυτό που έκανε, και συνεπώς υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Εξηγήσεις έδωσε για το θέμα που δημιούργησε στην κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έκανε προφανώς λάθος εκτίμηση. Παρακαλώ να διαβάσετε την ανακοίνωσή του.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Υπάρχουν προσωπικές πολιτικές ανθρώπων που είναι διευθυντές Γραφείων Υπουργών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και όχι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο Υφυπουργός δεν έκανε λάθος εκτίμηση; Άκουσα αυτό που είπε η κα Ιωάννου, ότι ο Υφυπουργός το ήξερε μια εβδομάδα πριν. Γιατί δεν απέτρεψε ή γιατί δεν απέπεμψε τον συγκεκριμένο συνεργάτη του και η κυβέρνηση κατ επέκταση χρεώνεται αυτό το πολιτικό κόστος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης θα δώσει συνέντευξη Τύπου σε περίπου μισή ώρα. Παρακαλώ να απευθύνετε τα ερωτήματά σας στον αρμόδιο Υπουργό.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μέχρι στιγμής σε ερωτήσεις συναδέλφων δεν έχετε πει ότι τίθεται θέμα παραίτησης ή αποπομπής του κ. Δούκα. Κατάλαβα καλά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν απασχόλησε την κυβέρνηση τέτοιο θέμα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ο Πέτρος Δούκας, στις 23 Δεκεμβρίου 2004, καλούσε τους συνταξιούχους να μην ξοδευθούν στους δικηγόρους. Εσείς, όμως, σήμερα συνδέετε την καταβολή των αναδρομικών με δικαστική απόφαση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στην ανακοίνωση εκείνη την οποία νομίζω ότι έχω και εδώ, αναφέρεται μεταξύ των άλλων: Εφόσον επέλθει δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση δεσμεύεται να καταβάλει στους συνταξιούχους -και σε εκείνους οι οποίοι δεν έχουν προσφύγει- τα αναδρομικά, εφόσον ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πότε ενημερώθηκε ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας για την ενέργεια του Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του κ. Δούκα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε μισή ώρα θα έχετε την ευκαιρία να ρωτήσετε τον ίδιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Από τη στιγμή που ενημερώθηκε ο κ. Δούκας για την ενέργεια του υφισταμένου του, ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός γι αυτή την ενέργεια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι ενήμερος για τις εξελίξεις στο θέμα αυτό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Από πότε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε εγκαίρως.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και δεν ζήτησε ο Πρωθυπουργός έστω την παραίτηση του κ. Δούκα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα επανέλθω στο θέμα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση τα έχει αυτά τα λεφτά για να τα δώσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση, όταν προκύψει το γεγονός, το οποίο επανειλημμένα ανέφερα σήμερα στην αίθουσα, να καταβάλει στους δικαιούχους τα αναδρομικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον έχει αυτή την πρόθεση, γιατί δεν τα δίνει να τελειώνουμε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, δικαστική απόφαση λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση, με συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως επανειλημμένως σας έχω πει. Η δέσμευση αυτή ισχύει έτσι όπως ακριβώς είναι καταγεγραμμένη.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Την κυβέρνηση οι χθεσινές εξελίξεις την ικανοποιούν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Τι πάει να πει, την ικανοποιούν;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τίθεται ένα θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης από όλα αυτά, κύριε Εκπρόσωπε, γι` αυτό ρωτούμε για το πρακτικό του πράγματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση ό,τι έχει πει, θα το τηρήσει στο ακέραιο. Ο χειρισμός ενός μεμονωμένου ατόμου, δεν μπορεί να ρίξει την παραμικρή σκιά στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία υλοποιείται σε πολλούς και σημαντικούς τομείς.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Χρονικός ορίζοντας για να υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση υπάρχει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως έχουμε πει από την αρχή, η δέσμευση εξαρτάται από τη δικαστική απόφαση. Αυτό είναι το κομβικό χρονικό σημείο, το οποίο θα οδηγήσει και στην υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ενδέχεται να είναι και στο τέλος@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα πριν.

ΤΡΙΚΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πρώτον, υπάρχει και θέμα παραγραφής αυτής της υπόθεσης, που σχετίζεται βέβαια με το χρόνο. Εάν ο κ. Γούλας προχωρούσε κανονικά, ας το πούμε σχηματικά από αύριο, οι συνταξιούχοι θα έπαιρναν αυτά τα χρήματα. Τώρα, λένε -όχι εμείς, αλλά νομικοί που ασχολούνται με το Εργατικό- ότι θα πάει μετά από δύο χρόνια τουλάχιστον. Δεύτερον, πόσες φορές είχε χρησιμοποιήσει η Νέα Δημοκρατία την έκφραση «η γυναίκα του Καίσαρος κ.λπ., κ.λπ.». Δεν ταιριάζει και σ` αυτή την περίπτωση; @Ότι, δηλαδή, πρέπει να πείσετε πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία κάτω από το τραπέζι για να μη δοθούν τώρα τα χρήματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Η παραγραφή είναι ένα ειδικό θέμα. Από την ενημέρωση που είχα, με διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής. Παρακαλώ, όμως, να απευθυνθείτε στον αρμόδιο Υπουργό για πληρέστερη και λεπτομερέστερη απάντηση.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Είπατε ότι η δέσμευση σχετίζεται με τη δικαστική απόφαση. Γιατί, λοιπόν, οι συνταξιούχοι πρέπει να εναποθέσουν τις ελπίδες τους σε όποια δικαστική απόφαση, η οποία κανείς δεν αποκλείει ότι θα μπορεί να είναι διαφορετική στο μέλλον και όχι σε μια συγκεκριμένη δέσμευση για νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Η κυβέρνηση είχε αναλάβει προεκλογικά συγκεκριμένη δέσμευση, την οποία και υλοποίησε αμέσως. Το άλλο, είναι θέμα που προέκυψε στη διαδρομή. Τοποθετήθηκε η κυβέρνηση και ισχύει η δέσμευσή της, όπως ακριβώς είχε διατυπωθεί τότε. Θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή της, εάν και εφόσον υπάρξει δικαστική απόφαση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε προηγουμένως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες ή διευθυντές γραφείων Υπουργών που ακολουθούν δική τους πολιτική. Απ` αυτό -και πείτε αν κάνω λάθος στο συμπέρασμά μου- προκύπτει ένα θέμα του Προϊσταμένου του συγκεκριμένου, του κ. Γούλα. Εφόσον δεν κάνει προσωπική πολιτική ο Διευθυντής του κ. Δούκα, προφανώς υλοποιεί κάποιες αποφάσεις του Υφυπουργού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως είπα προηγουμένως, δεν νοείται στη Δημόσια Διοίκηση, σε ένα τέτοιο θέμα, κάποιος υπάλληλος να κάνει προσωπική πολιτική. Όταν κάνει προσωπική πολιτική, υφίσταται τις συνέπειες.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε προηγουμένως ότι το ΠΑΣΟΚ παρέτεινε δύο φορές στην υποχρέωση αυτή, καταβολής του ΛΑΦΚΑ, κακώς κατ` εμέ. Δεν μας είπατε όμως, πότε θεσμοθετήθηκε το ΛΑΦΚΑ και για ποιο σκοπό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Νομίζω ότι θεσμοθετήθηκε επί Νέας Δημοκρατίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Αυτό είναι γνωστό. Είναι γνωστό πότε θεσμοθετήθηκε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία έχει ποιος το κατάργησε. Επίσης, σημασία έχει ποιος καλούσε άνευ λόγου τους Έλληνες συνταξιούχους να καταβάλλουν χρήματα τα οποία δεν έπρεπε να καταβάλλουν.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Και αυτό που λέτε έχει σημασία, αλλά είναι γνωστό ότι καθιερώθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν κατάλαβα κάτι σε σχέση με την προτελευταία σας φράση. Είπατε, όποιος κάνει προσωπική πολιτική, υφίσταται τις συνέπειες. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, που ήταν πολιτική η θέση του, τι συνέπειες υπέστη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν ακούσατε τι ακριβώς είπα. Δεν είναι πλέον υπάλληλος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν είναι συνέπεια. Επιλογή είναι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Χθες, σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, επιβλήθηκε βαρύτατο χρηματικό πρόστιμο από το ΕΣΡ για αποκαλύψεις, οι οποίες όμως στην πορεία επιβεβαιώθηκαν. Μιλώ για τα εκκλησιαστικά θέματα. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την ελεύθερη δημοσιογραφική έκφραση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από ποιον επιβλήθηκαν οι ποινές;

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Από το ΕΣΡ, που είναι ανεξάρτητη Αρχή. Το γνωρίζουμε αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ανεξάρτητη Αρχή. Δεν μπορεί να παρεμβαίνει κατά βούλησιν η κυβέρνηση.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Εσείς συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν προτίθεμαι να κρίνω ενέργειες, πράξεις ή αποφάσεις ανεξαρτήτων Αρχών, θεσμοθετημένων από το Σύνταγμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και λοιπόν; Δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο οι ανεξάρτητες διοικητικές Αρχές; Είναι εκχώρηση μιας διοικητικής αρμοδιότητας από την κυβέρνηση και δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ως δημοσιογράφος, μπορείτε να κάνετε τα σχόλια που επιλέγετε. Τα σχόλια που θα κάνω εγώ, θα μου επιτρέψετε να τα επιλέγω ο ίδιος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες, ο Συνασπισμός -και το έθεσε και στη Βουλή- ζήτησε και συμφώνησε σ` αυτό και το ΠΑΣΟΚ, να γίνει διαχειριστικός έλεγχος σε όλες τις Μητροπόλεις. Υπήρχε, προφανώς, ένα διαδικαστικό θέμα στη Βουλή, ωστόσο το ερώτημα είναι πολιτικό. Η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, το αρνείται αυτό. Γιατί; Θα συνεχίσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία, παλαιότερα, είχε συμμετάσχει στο δημοψήφισμα της Εκκλησίας για τις ταυτότητες. Μήπως τώρα η κυβέρνηση σκοπεύει να συμμετάσχει στις αγρυπνίες που σκοπεύει να κάνει ο κ. Χριστόδουλος την επόμενη εβδομάδα, για το θέμα της κρίσης στην Εκκλησία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κάθε @Ελληνας πολίτης μετέχει όπου εκείνος κρίνει ότι θέλει να μετέχει.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Την ώρα, λοιπόν, που με μία ενέργεια πολιτικού στελέχους του κυβερνώντος κόμματος αναβάλλεται η υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης, ρωτώ αν θα υπάρξει τροπολογία από το Υπουργείο Οικονομίας για να εξαιρεθεί από τους ισολογισμούς του 2004 η επιχορήγηση 430 εκατομ. ευρώ περίπου, έτσι ώστε να μην είναι ο ισολογισμός ελλειμματικός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτήσατε και χθες. Νομίζω ότι προλαβαίνετε τη συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Οικονομίας για να θέσετε το ερώτημά σας στον κ. Αλογοσκούφη.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση, λοιπόν, συμφωνεί με μια τέτοια τροπολογία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ερώτημά σας είναι πολύ ειδικό. Παρακαλώ να το θέσετε στον κ. Αλογοσκούφη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 2 March 2005 - 16:05:12 UTC