Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-03-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλό μήνα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα δεχθεί, αύριο Τετάρτη, στις 9 το πρωί, τον πρέσβη της Κίνας και στις 9.30, τον πρέσβη της Τουρκίας. Αμέσως μετά, στο πλαίσιο της επικοινωνίας που έχει με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θα συναντηθεί με τους κυρίους Παπαθεμελή, Αγοραστό, Βαγιωνά, Κόλλια, Πλακιωτάκη και Κατσιγιάννη.

Αύριο, στις 14.00, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για το Ζάγκρεμπ, όπου στις 15.00 θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας κ. Σάναντερ. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι, όπου στις 18.30 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντιτς και στις 19.30 με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου κ. Μίλο Τζουκάνοβιτς. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου κ. Φίλιπ Βουγιάνοβιτς θα απουσιάζει σε επίσκεψη στα Σκόπια.

Την Πέμπτη, 3 Μαρτίου, στις 9 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το Σέρβο ομόλογό του κ. Κοστουνίτσα. Στις 10 θα πραγματοποιήσει επίσκεψη αβροφροσύνης στον Πρόεδρο της Σερβίας-Μαυροβουνίου, ο οποίος ασκεί καθήκοντα Πρωθυπουργού στο Μικρό Υπουργικό Συμβούλιο της Σερβίας-Μαυροβουνίου. Γύρω στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα φτάσει στην Πρίστινα. Αμέσως μετά θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚΟ (Ελληνική Δύναμη Κοσσόβου), «Ρήγας Φεραίος», όπου θα συναντηθεί με τους Ελληνες στρατιώτες, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που βρίσκονται εκεί. Στις 15.00, θα επιστρέψει στην Πρίστινα και θα έχει συναντήσεις με όλους τους παράγοντες στο Κόσσοβο και συγκεκριμένα με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Πέτερσεν, τον Πρόεδρο Ρουγκόβα παρουσία του κ. Χαραντινάι, καθώς και με το σύνολο της Σερβοκοσσοβάρικης ηγεσίας. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει από την Πρίστινα γύρω στις 18.30, τοπική ώρα, επιστρέφοντας στην Αθήνα.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε η εθνική πολιτική άμυνας. Κάθε χώρα και φυσικά και η Ελλάδα οφείλει να λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της και έχει την υποχρέωση να φροντίζει τη θωράκισή της. Η εθνική πολιτική άμυνας διέπεται από διαχρονική συνέχεια και κινείται γύρω από τους εξής τρεις άξονες:

Στο Βορρά λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία, η διακίνηση όπλων, το διεθνές έγκλημα και η αστάθεια.

Υπάρχει μια βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία, την οποία στηρίζουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της. Ωστόσο, η Τουρκία δεν έχει μεταβάλει την πολιτική αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Κατά συνέπεια, έχουμε την υποχρέωση να διατηρούμε μια επαρκή, αποτρεπτική, αξιόπιστη δύναμη.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί νέα δεδομένα στο Κυπριακό και στις προσπάθειες για εξεύρεση σταθερής και βιώσιμης λύσης για την επανένωση της νήσου στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Μέχρις ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει την αμέριστη και πολυεπίπεδη στήριξη της Ελλάδας, η οποία φυσικά θα συμμετέχει ενεργά στα θέματα ασφαλείας της Κύπρου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το ενδιάμεσο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έκανε ενημέρωση για το θέμα, προ ολίγου, ο κ. Κουμουτσάκος.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έκανε ενημέρωση αλλά σε αυτό το ερώτημα δεν απάντησε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπε ο κ. Κουμουτσάκος, προ ολίγου.

ΣΕΓΙΖΟΒΑ: Ποια θέματα θα συζητηθούν στο ταξίδι του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το περιεχόμενο και την πολιτική διάσταση του ταξιδιού, σας ενημέρωσε πριν από λίγο ο κ. Κουμουτσάκος.

ΣΕΓΙΖΟΒΑ: Ο κ. Κουμουτσάκος μας παρέπεμψε σε σας επειδή ο Πρωθυπουργός έχει ένα πρόγραμμα και δεν θέλει να κάνει δηλώσεις ο κ. Κουμουτσάκος σ` αυτό το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μήπως η κυβέρνηση έχει έναν αποπροσανατολισμό σε σχέση με τους οικονομικούς δείκτες; Πριν τις εκλογές υποσχόταν ανάπτυξη 5%. Τώρα αυτό που οδεύει προς το 5% είναι ο πληθωρισμός. Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat έχουμε 4,2% εκτίναξη. Τις πταίει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση ακολουθεί σταθερή οικονομική πολιτική. Οι άξονες αυτής της πολιτικής είναι γνωστοί. Είναι πρώτα απ` όλα η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας που είχε διαταραχθεί με πολύ έντονο τρόπο τα τελευταία χρόνια. Είναι επίσης η αποκατάσταση της αξιοπιστίας στην ελληνική οικονομία. Και όχι μόνο στα μάτια των ελλήνων πολιτών και των ευρωπαίων εταίρων της χώρας μας, αλλά και στα μάτια των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων, που ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στη χώρα μας. Έτσι θα επιτευχθεί ο τρίτος και βασικός στόχος. Η εξασφάλιση ενός πολύ καλού βιοτικού επιπέδου για όλους τους έλληνες. Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Χωρίς να μας πείτε τίποτα σήμερα είδαμε στον Τύπο την πληροφορία ότι άλλα 300 ονόματα δημοσιογράφων, που φαντάζομαι είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ δόθηκαν χθες από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Ρουσόπουλο στα αρμόδια όργανα της ΕΣΗΕΑ. Δεν μας διευκρινίσατε ούτε ποιοι φορείς σας έστειλαν αυτά τα ονόματα ούτε επίσης για ποιο λόγο είχατε πει στο παρελθόν ότι δεν θα δώσετε τα ονόματα αλλά θα τα συμπεριλάβετε στις λίστες του 2004.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Ρουσόπουλος είχε αναλάβει τη δέσμευση, για το έτος 2003, να στείλει στην ΕΣΗΕΑ την επικαιροποιημένη κατάσταση των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ζητήθηκε από αυτούς τους Οργανισμούς και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα να αποστείλουν τις καταστάσεις. Έτσι προέκυψαν και άλλα ονόματα. Συμπληρώθηκε η λίστα και γι` αυτό μιλώ για μια επικαιροποιημένη λίστα. Η λίστα αυτή εστάλη χθες, όπως είχε συμφωνηθεί, στην ΕΣΗΕΑ η οποία είχε ζητήσει, όπως θυμάστε, από την αρχή τις καταστάσεις με τους δημοσιογράφους που απασχολούνται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επαναλαμβάνω: Πρόκειται για τη λίστα με τους δημοσιογράφους που απασχολήθηκαν στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά το έτος 2003. Οι καταστάσεις όσων απασχολήθηκαν κατά το 2004 θα συγκεντρωθούν μέχρι την 31η Μαρτίου 2005. Ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι καταστάσεις αυτές θα είναι διαθέσιμες από τις 5 Απριλίου, ώστε να υπάρξει χρόνος για μία μηχανογραφική επεξεργασία.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή αυτή τη στιγμή ο κ. Μαθιουδάκης είναι στη Βουλή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, θα ήθελα να μεταφέρω και να σας ρωτήσω δύο πράγματα. Ο κ. Μαθιουδάκης είπε ότι στο διαβιβαστικό του χθεσινού καταλόγου ο κ. Ρουσόπουλος γράφει ότι είναι ο τελευταίος και τελειωτικός κατάλογος. Χαρακτήρισε αυτόν τον κατάλογο ελλιπή. Είπε ότι λείπουν τα στοιχεία του 2004, εσείς μας είπατε ότι προφανώς θα δώσετε και νέο κατάλογο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ αναφέρθηκα προηγουμένως στους δημοσιογράφους που απασχολήθηκαν κατά το έτος 2004.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο κ. Ρουσόπουλος στο διαβιβαστικό ανέφερε ότι είναι τελειωτικός ο χθεσινός κατάλογος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσον αφορά στο 2003.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο κ. Μαθιουδάκης εκφράζει το παράπονο ότι δεν υπάρχουν μέσα σύμβουλοι Υπουργών, πολλές ΔΕΚΟ και πολλές τράπεζες. Θα ήθελα πρώτον εάν για το 2003 θα έπρεπε να ζητήσετε και αυτά τα στοιχεία και για συμβούλους Υπουργών και αν θα γίνει αυτό για το 2004. Επίσης ο κ. Μαθιουδάκης είπε κάτι πολύ σοβαρό για τον πρώτο κατάλογο ότι ο κ. Ρουσόπουλος στην πρώτη παράγραφο ουσιαστικά ενείχε μια απειλή όταν έλεγε να μη δοθεί αυτός ο κατάλογος στη δημοσιότητα. Ουσιαστικά είπε ότι αυτό ήταν μια απειλή για μας κι ένα καμπανάκι για την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν προτίθεμαι να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Μαθιουδάκη. Εκείνο το οποίο θέλω να σας πω, γιατί έχει γίνει μεγάλη συζήτηση γι` αυτές τις καταστάσεις, είναι ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει δέσμευση - η οποία άλλωστε προκύπτει και από το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα του `97 - να φροντίσει ώστε οι καταστάσεις αυτές να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρεις. Έχει απευθυνθεί κατ` επανάληψη σε όλους τους φορείς που θεωρεί ότι εντάσσονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι φορείς αυτοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία απάντησαν. Ορισμένοι επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν, επικαλούμενοι διάφορες νομικές ρυθμίσεις οι οποίες, κατά την εκτίμησή τους, τους εξαιρούν από την υποχρέωση να υποβάλουν τέτοιες καταστάσεις. Αυτό, όπως ξέρετε, μπορεί να είναι αντικείμενο μιας νομικής συζήτησης. Δεν είναι κάτι που μπορεί να λύσει η κυβέρνηση από τη μια μέρα στην άλλη. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση - και σ` αυτή την υποχρέωση ανταποκρίνεται - να επιμένει ότι θέλει να έχει όλα τα ονόματα των δημοσιογράφων που εργάζονατι στο δημόσιο και σε όλους τους τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση κατατείνει η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Με τον τρόπο αυτό δεν προστατεύετε τους συναδέλφους σας. Διότι αν η ΕΣΗΕΑ δεν δημοσιοποιήσει τελικά τα στοιχεία θα μπορούσαμε τότε να σκεφτούμε ότι εσείς θα έπρεπε να περιμένετε και να δώσετε ολόκληρη τη λίστα των συναδέλφων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής: Είμαστε κατά της δημοσιοποίησης της λίστας. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να επανέλθω στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στα Βαλκάνια. Μέχρι πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός ήταν κατά της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια και γενικότερα. Τελευταία, δεν το επαναλαμβάνει. Αντ` αυτού λέει ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην πριν το 1999 κατάσταση, αυτό είπε τουλάχιστον στις Βρυξέλλες. Με βάση αυτό, η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κράτους στο Κοσσυφοπέδιο και υπέρ της δημιουργίας ξεχωριστών κρατών σε Σερβία και Μαυροβούνιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της εφαρμογής των αποφάσεων, οι οποίες δεσμεύουν τη διεθνή κοινότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τι σημαίνει αυτό; Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Η διεθνής κοινότητα έχει τοποθετηθεί επί του θέματος.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με τις πληροφορίες ότι στα Ιεροσόλυμα γίνεται συζήτηση, στο κράτος του Ισραήλ, για την αφή του Ιερού Φωτός από το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και από την Αρμενική Εκκλησία, την κυβέρνηση την απασχολεί αυτό το θέμα, έχουν γίνει κάποιες ενέργειες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία πληροφόρηση για το συγκεκριμένο θέμα. Είμαι βέβαιος ότι οι παραδόσεις που έχουν τηρηθεί για πολλά χρόνια, θα εξακολουθήσουν να τηρούνται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε σχέση με το σημερινό ΚΥΣΕΑ: Είπατε ότι από το βορρά έχουμε ασύμμετρες απειλές. Αυτό σημαίνει ότι θα υλοποιηθούν τα σχέδια του αρμόδιου Υπουργού @δεν θα σας στενοχωρήσω να τον πω ακατονόμαστο, παρ` ότι, όπως ξέρετε, η ΕΣΗΕΑ ξαναέβγαλε χθες ανακοίνωση και λέει ότι ισχύει το εμπάργκο που του έχει επιβάλει- για δημιουργία στρατοπέδων στη Βόρεια Ελλάδα ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια του Υπουργού.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπήρχαν, κύριε Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχουν. Εκείνο το οποίο έγινε, είναι ότι μεταφέρθηκαν σε ορισμένες τοποθεσίες της Βόρειας Ελλάδας ορισμένα στρατόπεδα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων. Σας επαναλαμβάνω ότι η εθνική αμυντική πολιτική χαρακτηρίζεται από συνέπεια και σταθερότητα. Σας εξέθεσα τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους κινείται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στους τρεις άξονες που αναφέρατε, αν δεν κάνω λάθος αξιολογικά αναφέρατε πρώτο τον από βορρά κίνδυνο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς δεν είπα ότι υπάρχει από βορρά κίνδυνος. Αντιθέτως, μίλησα για ασύμμετρες απειλές. Μίλησα για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Προς το βορρά, όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι ασύμμετρες απειλές είναι κάτι το οποίο απασχολεί όλες τις χώρες αυτή τη στιγμή. Και είναι κάτι στο οποίο κάθε χώρα πρέπει να προσαρμόζει την εθνική πολιτική άμυνας την οποία έχει. Είναι ένα φαινόμενο που -λόγω του χαρακτήρος του- εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά οι ασύμμετρες απειλές πώς εντοπίζονται στο βορρά; Αυτό είναι το ερώτημά μου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο σ` αυτό το θέμα.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει τροπολογία με την οποία να εξαιρούνται από τον ισολογισμό του «ΑΘΗΝΑ 2004» ποσά πολλών εκατομμυρίων που δόθηκαν ως επιχορήγηση, προκειμένου τελικά ο ισολογισμός να μην είναι ελλειμματικός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. Είναι πολύ ειδικό θέμα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο κ. Βενιζέλος έκανε το πρωί στη Βουλή, στην Επιτροπή Διαφάνειας, μία πρόταση -και θέλω να μου πείτε εάν η κυβέρνηση συμφωνεί με αυτό- να έρθουν στη Βουλή και να ενημερώσουν, όλη η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος, καθώς και οι πέντε δικαστικές Ενώσεις. Πέρα από το ότι είναι θέμα της Βουλής να αποφασίσει, θα ήθελα να μου πείτε ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης εάν αυτό, να έρθει σύσσωμη η ιεραρχία στη Βουλή, το θεωρείτε θεμιτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει το 15% των μετοχών του ΟΤΕ σε στρατηγικό επενδυτή και να εκχωρήσει ταυτόχρονα και το μάνατζμεντ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν το αποκλείετε, ωστόσο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 1 March 2005 - 14:05:15 UTC