Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-09-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Συνεδρίασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή. Το πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η Κοινωνία της Πληροφορίας. Εγινε εισήγηση για την ανταγωνιστικότητα από τον κ. Σιούφα, ο οποίος έχει προβεί σε σχετικές δηλώσεις.

Οσον αφορά στο θέμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, το οποίο η κυβέρνηση παρακολουθεί και δρα, θα ήθελα να σας πω ότι έως το Μάρτιο η απορροφητικότητα του προγράμματος ήταν στο 12%. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία τα οποία διαθέτουν οι αρμόδιοι υπουργοί περιείχε και το πλασματικό στοιχείο, ενώ η πραγματική απορροφητικότητα έφθανε το 6%. Μιλώ για πλασματικό στοιχείο γιατί στο 12% έχουν περιληφθεί προγράμματα τα οποία είχαν απλώς υποβληθεί, αλλά δεν είχαν εγκριθεί για να προχωρήσει η εκτέλεσή τους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η πραγματική απορροφητικότητα να έχει φτάσει στο 15% έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Μετά το τέλος της ενημέρωσης θα σας διανεμηθεί αναλυτικό σημείωμα για το θέμα, το οποίο έχει ετοιμάσει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 10 το πρωί, θα παραστεί στην επίσημη επιμνημόσυνη ακολουθία υπέρ αναπαύσεως του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής μακαριστού Πέτρου του Ζ@.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα θέμα σε σχέση με τις δηλώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος. Εχει ξεκινήσει η τεχνική προετοιμασία της συμφωνίας για τη μείωση των εξοπλισμών με την Τουρκία, την οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι, ήδη, από τον Ιανουάριο του 2003 σε συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον κ. Ερντογάν στην Αγκυρα συζητήθηκε το θέμα της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών σε Ελλάδα και Τουρκία. Θέμα το οποίο γνωρίζετε, αφού βλέπω άλλωστε σε αυτή την αίθουσα και κάποιους από τους δημοσιογράφους που είχαν τότε ακολουθήσει τον κ. Καραμανλή και είχαν γράψει τα σχετικά ρεπορτάζ.

Ηταν η πρώτη φορά που έγινε συζήτηση σε τόσο υψηλό επίπεδο. Ακολούθησε -όταν η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση και ο κ. Ερντογάν ήταν Πρωθυπουργός της Τουρκίας, μέχρι τότε θυμίζω δεν είχε αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά του, Πρωθυπουργός ήταν ο κ. Γκιούλ- συνάντηση μεταξύ των υπουργών Αμύνης των δύο χωρών, όπου συζητήθηκε λεπτομερώς το θέμα. Και αυτή η συνάντηση είναι γνωστή. Δημοσιεύθηκαν μάλιστα και σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμύνης, όταν βρισκόμασταν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο Ιούνιο. Αποτέλεσμα αυτών ήταν οι ανακοινωθείσες περικοπές εξοπλιστικών δαπανών και από τις δύο πλευρές. Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν τόσο από την τουρκική, όσο και από την ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα: Εμείς ανακοινώσαμε περικοπές στην αναθεώρηση του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος. Τα δε χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα χρησιμοποιηθούν σε έργα κοινωνικής πολιτικής, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι τα χρήματα των περικοπών θα τα διαθέσει στην Παιδεία. Ουδείς ποτέ από τη Νέα Δημοκρατία μίλησε για γραπτό κείμενο. Μετά ταύτα @και εδώ απαντώ στα όσα άκουσα να δηλώνονται, χθες, από διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ- η χθεσινή επίθεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γι` αυτό το θέμα εξυπηρετεί μόνο μικροκομματικές σκοπιμότητες. Σε ευαίσθητα θέματα θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη προσοχή από το ΠΑΣΟΚ.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δηλαδή, δεν υπάρχει κανενός είδους γραπτή συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές; Υπάρχει μόνο μια πολιτική συνεννόηση, για να καταλάβουμε το πλαίσιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ανέφερα μια σειρά δράσεων που απέφεραν ήδη αποτέλεσμα σε πρακτικό επίπεδο. Η ουσία όμως -που παραμένει αναλλοίωτη- είναι πως αυτή η συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών είχε αποτέλεσμα στην πράξη και δεν χρειάστηκε να υπάρχει κάποιο κείμενο. Μόνο το ΠΑΣΟΚ μίλησε για κείμενο. Ουδέποτε η κυβέρνηση ανέφερε κάτι τέτοιο. Στην πολιτική, όπως ξέρετε, υπάρχουν συμφωνίες οι οποίες είναι γραπτές και δεν τηρούνται και συμφωνίες οι οποίες γίνονται προφορικά και τηρούνται. Σημασία, λοιπόν, έχει το αποτέλεσμα και εν προκειμένω υπήρξε αποτέλεσμα.

ΖΟΥΛΑΣ: Ηθελα να ρωτήσω αν αυτή η προφορική συμφωνία περιείχε και στοιχεία συγκεκριμένα ή απλώς συμφωνήθηκε μια περικοπή από τις δύο πλευρές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχε μια συνεννόηση να μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες. Κάθε χώρα μείωσε τις εξοπλιστικές δαπάνες σε ποσά που εκείνη έκρινε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επί του χρονοδιαγράμματος που αναφερθήκατε λέτε ότι υπάρχει συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον κ. Ερντογάν τον Ιανουάριο του 2003. Και μετά αναφέρεστε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη με τη συνάντηση των δύο υπουργών Εθνικής Αμυνας. Θέλω να σας ρωτήσω αν αυτή η συνάντηση τον Ιανουάριο του 2003 γίνεται όταν ο Πρωθυπουργός σήμερα, ήταν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αυτό που θέλω να ρωτήσω στο χρονοδιάγραμμα είναι: εάν με την ιδιότητά του ο κ. Καραμανλής ως Πρωθυπουργός, μετά τις 7 Μαρτίου του 2004 , και σε συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ερντογάν ξανατέθηκε αυτό το θέμα και ξανάγινε σε επίπεδο πλέον Πρωθυπουργών αυτού του τύπου η προφορική συμφωνία που λέτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναβεβαιώθηκε -και αν ανατρέξετε σε κείμενα, ρεπορτάζ της εποχής- η προσέγγιση που είχε γίνει στην Αγκυρα τον Ιανουάριο του 2003.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Ποσά ξέρουμε; Τι ποσά, δηλαδή, κόψαμε εμείς και από ποιες δαπάνες και τι αντίστοιχο ποσό έκοψαν οι Τούρκοι και από ποιες δαπάνες, γιατί έχει σημασία και αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιστοιχούν σε κάποια εκατομμύρια δολάρια, που δεν είμαι σε θέση να ανακοινώσω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ηταν, δηλαδή, στην καλή πρόθεση των δύο πλευρών, όχι επί τη βάσει κάποιας αμοιβαιότητας και σε σχέση με το ύψος των εξοπλιστικών προγραμμάτων των δύο, γιατί είναι τεράστια η διαφορά ανάμεσα στα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας και της Ελλάδας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγινε αναλογικά με το μέγεθος του στρατού κάθε χώρας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αρα, μιλάμε για συμφωνία τότε, κ. Εκπρόσωπε, έστω και προφορική.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι γραπτή συμφωνία δεν υπήρξε. Υπήρξε προφορική συνεννόηση. Και σας επαναλαμβάνω ότι πολλές φορές @και το αποδεικνύει η πράξη- στην πολιτική και τη ζωή μια τέτοιου είδους συνεννόηση είναι πιο αποτελεσματική από ό,τι μια γραπτή συμφωνία.

ΜΠΟΪΛΕ: Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, χθες, σε συνέντευξή του στον Alpha είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Δήλωσε άγνοια και παρέπεμψε στον Πρωθυπουργό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η λέξη «γραπτή» σας ξέφυγε από την ερώτηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πάντως, δήλωσε άγνοια, ότι δεν γνώριζε το θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω ότι η λέξη «γραπτή» -γιατί σε αυτό ερωτήθηκε και σε αυτό απάντησε- ξέφυγε από την ερώτηση. Απάντησα ήδη με σαφήνεια.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θεωρείτε ότι είναι αρκετή η προφορική συμφωνία, συνεννόηση για ένα μείζον θέμα όπως είναι οι εξοπλιστικές δαπάνες ανάμεσα σε δύο χώρες, όπως είναι η Ελλάδα και η Τουρκία και δεν χρειάζεται μια γραπτή συμφωνία που θα λέει ποια βήματα θα γίνουν, σε τι ύψος θα υπάρχουν αυτές οι μειώσεις σε βάθος χρόνου. Εδώ το ζήτημα των εξοπλισμών επί χρόνια έχει δημιουργήσει σοβαρότατες εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει δημιουργηθεί ένα τελείως διαφορετικό κλίμα, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Ένα κλίμα που έχει αποδειχθεί, πολλές φορές, τόσο από τις συναντήσεις των δύο Πρωθυπουργών, όσο και από τις συζητήσεις των θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες. Θα επαναλάβω αυτό που είπα και προηγουμένως: Όταν υπάρχει αποτέλεσμα στην πράξη και αυτό το αποτέλεσμα είναι γνωστό, είναι απτό, τότε το να ρωτάμε αν είναι γραπτή η συμφωνία ή αν είναι προφορική και το να ασχολούμαστε με αυτό είναι δευτερεύον. Η ουσία είναι ότι οι καλές προθέσεις αποδεικνύονται στην πράξη.

ΖΟΥΛΑΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν είχε κάποια δεσμευτική έννοια αυτή η προεκλογική συμφωνία και ένα υπήρχε χρονοδιάγραμμα, δηλαδή, μέχρι πότε κάθε χώρα υποχρεώνεται να κάνει αυτές τις περικοπές που -όπως μας είπατε- συμφωνήθηκαν ποσοστιαία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση γνωρίζει εάν υπάρχουν και άλλα ελικόπτερα «σκάρτα»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από την πρώτη ημέρα του δυστυχήματος δόθηκε εντολή από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης να καθηλωθούν τα ελικόπτερα του συγκεκριμένου τύπου σε όποιο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελλάδας και αν βρίσκονται, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, είπε και για κάποιο αεροπλάνο το οποίο κυκλοφορεί και δεν έχει σταθερότητα. Μήπως υπάρχουν και άλλα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα στο «Εμπραέρ», όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Είναι σε εξέλιξη τεχνική έρευνα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει αποτέλεσμα της έρευνας που είναι μάλιστα του νυν Αρχηγού ΓΕΑ, ο οποίος την έκανε με την προηγούμενη ιδιότητά του, κατ` εντολή του κ. Σπηλιωτόπουλου, που λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Γιατί αυτό δεν το ανακοίνωσε χθες ο κ. Σπηλιωτόπουλος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει αποτέλεσμα της έρευνας. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε πρόβλημα. Είχα μάλιστα και προσωπική εμπειρία όταν σε κάποιο ταξίδι μας ζητήθηκε να καθίσουμε σε συγκεκριμένες θέσεις για να γίνει σωστή κατανομή του βάρους. Αυτός ήταν ο λόγος που ξεκίνησε η έρευνα, διότι υπό κανονικές συνθήκες δεν μετακινείς τους επιβάτες για να διευκολύνεις την πτήση..

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όντως ο κ. Σπηλιωτόπουλος είχε δώσει εντολή στον τότε αρχηγό@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο,τι περαιτέρω πληροφορία υπάρξει για το θέμα θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σήμερα ο ραδιοφωνικός σταθμός @FLASH@, αποκάλυψε την έκθεση που έκανε ο αναπληρωτής διοικητής του Αγίου Όρους κ. Κασμίρογλου και τις ενέργειες που έκανε την ημέρα της πτώσης του ελικοπτέρου. Αναφέρει, λοιπόν, ότι έκανε δύο φορές κύκλο επαφών με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, μετά τις δώδεκα παρά είκοσι και ότι μετά τις δώδεκα και μισή με μια, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σκανδαλάκη. Επίσης, λέει ότι οι στρατιωτικοί που ήταν στο Άγιον Όρος έκαναν αντίστοιχες ενέργειες προς την πολιτική ηγεσία. Ο κ. Σκανδαλάκης τι ώρα ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιου είδους αναφορά στην έκθεση του κ. Κασμίρογλου, σύμφωνα με την ενημέρωση του έχω από το υπουργείο Εξωτερικών.

ΚΟΥΙΝ: Το συγκεκριμένο ελικόπτερο στο οποίο αναφερθήκατε πριν τυγχάνει να είναι και μέρος μιας άλλης προμήθειας της Ελληνικής Αεροπορίας που έχει να κάνει με τα ιπτάμενα ραντάρ; Αυτό σημαίνει ότι επανεξετάζετε και αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είχαμε δηλώσει και προεκλογικά επανεξετάζονται ήδη οι συμβάσεις που θεωρήθηκαν σκανδαλώδεις. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει κάνει ανακοινώσεις για επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων επ` ωφελεία του ελληνικού δημοσίου. Δεν έχει τελειώσει αυτό το θέμα.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σχετικά με το θέμα της κυβερνητικής επιτροπής. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποβάλει ένα σχέδιο για το θέμα της «κοινωνίας της πληροφορίας» και για το χρονικό διάστημα 2004-2008, με τίτλο «ψηφιακή υπόσχεση» και ήταν το σχέδιο στρατηγικής. Σήμερα στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις αλλαγής του σχεδίου ή θα παραμείνει στο ίδιο πλαίσιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το σχέδιο στρατηγικής που είχε υποβληθεί ήταν ανακόλουθο με την πρακτική που ακολουθήθηκε ή όχι. Κατά συνέπεια χρειάζεται αναθεώρηση σχεδίου. Οι αρμόδιοι υπουργοί κ. Παυλόπουλος και Αλογοσκούφης έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτό.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επειδή είπατε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, δηλαδή στην έκθεση να έχει ενημερωθεί ο κ. Σκανδαλάκης από τον κ. Κασμίρογλου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως με πληροφόρησε το υπουργείο Εξωτερικών δεν αναφέρεται αυτό το περιστατικό.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να ρωτήσω τι ώρα ενημέρωσε ο κ. Σκανδαλάκης τον Πρωθυπουργό ή τον κ. Σπηλιωτόπουλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπα και χθες, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τι ώρα; Γιατί η συνάντηση διήρκεσε από τη μία παρά τέταρτο έως τις τρεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πληροφορήθηκα το γεγονός περίπου στις δυο και τέταρτο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχα με τους δημοσιογράφους. Επικοινώνησα αμέσως με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είχε ήδη ενημερωθεί από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης. Αυτή η ενημέρωση έγινε μεταξύ 14.10 και 14.20.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Ο κ. Σπηλιωτόπουλος στη συνέντευξή του ρωτήθηκε για το τι ώρα ενημερώθηκε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και δεν απάντησε. Μπορείτε να μας πείτε εσείς τι ώρα ενημερώθηκε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης; Γιατί ρώτησαν τον κ. Σπηλιωτόπουλο, εάν ενημερώθηκε κατά τις δωδεκάμισι με μία, και δεν είπε απολύτως τίποτα.

ΜΠΟΙΛΕ: Ο κ. Σπηλιωτόπουλος χθες είπε ότι ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης ενημερώθηκε δύο και δεκαοκτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για το πότε ενημερώθηκε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Θέλετε να πιστέψουμε ότι ο Διοικητής του Αγίου Όρους από τις δώδεκα και μισή που έχει κάνει τρεις κύκλους ενημέρωσης -γιατί αυτό δεν αμφισβητείται στην έκθεση- μέχρι τις δύο και είκοσι, δεν προσπάθησε να ενημερώσει την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως πληροφορήθηκα από το υπουργείο Εξωτερικών, στην έκθεση του κ. Κασμίρογλου δεν υπάρχει η συγκεκριμένη συνομιλία με τον κ. Σκανδαλάκη. Δεν αποκλείω να έχει γίνει κάποια συνομιλία. Θα ενημερωθώ και θα σας πω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εκτός εάν άλλαξε η έκθεση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τι υπαινίσσεστε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να άλλαξε η έκθεση γιατί οι πληροφορίες@@.(δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε ότι άλλαξε η έκθεση από κάποιο κυβερνητικό στέλεχος;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ίσως. Δεν ξέρω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ, θα ήθελα να μην αφήνετε τέτοιου είδους αιχμές για υπουργούς. Τις θεωρώ απαράδεκτες.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Περιμένουν οι στρατιωτικοί να προσγειωθεί το ελικόπτερο 11:00 @ 11:30, το οποίο δεν φθάνει. Περιμένουν κάποια ώρα, σύμφωνα, τουλάχιστον, με όσα λέγονται, οι στρατιωτικοί ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους ότι δεν έχει προσγειωθεί το ελικόπτερο. Υπάρχει αυτό στην έκθεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, υπήρξε απόφαση να ζητηθεί η παραίτηση του αρχηγού του ΓΕΑ. Το επαναλαμβάνω, διότι έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, ενώ είναι πρωτεύον στοιχείο. Εχουμε δύο σκέλη στην υπόθεση του ελικοπτέρου: Το πρώτο είναι τα αίτια της τραγωδίας, τα οποία και ερευνώνται. Το δεύτερο είναι τα αίτια της καθυστέρησης ενημέρωσης, τα οποία επίσης ερευνώνται. Η καθυστέρηση που ορθώς ανεδείχθη από τα ΜΜΕ σε μείζον θέμα, είναι αυτή η οποία οδηγεί στο πρώτο και άμεσο συμπέρασμα: Δεν κινήθηκαν όπως θα έπρεπε να είχαν κινηθεί οι υπηρεσίες του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκε η παραίτηση του αρχηγού της Αεροπορίας. Θα έπρεπε οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί ή άλλα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, με βάση τους κανονισμούς, να κάνουν συγκεκριμένα βήματα σε συγκεκριμένο χρόνο, από τη στιγμή που χάθηκε το στίγμα ενός ελικοπτέρου από τα ραντάρ. Αυτό, όπως αποδεικνύεται, εφόσον υπήρξε τεράστια καθυστέρηση, δεν έγινε. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο αποδόθηκαν ευθύνες από την πολιτική ηγεσία. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και μετά το πέρας της θα δημοσιοποιηθεί όλο το χρονολόγιο για να βγάλουν όλοι οι Ελληνες τα συμπεράσματά τους για τη λεπτό προς λεπτό εξέλιξη της υπόθεσης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτός θα έπρεπε να είναι και ο λόγος που θα έπρεπε να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες στον υπουργό, γιατί οι δράσεις θετικές ή αρνητικές των υφισταμένων έχουν άμεση αντανάκλαση στον πολιτικό προϊστάμενο, εκ των ων ουκ άνευ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει ήδη στο θέμα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Χθες το βράδυ, στα δελτία ειδήσεων και σήμερα στις εφημερίδες υπάρχει αυτό το έγγραφο από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, από το Γενικό Επιτελείο, εν πάση περιπτώσει, ότι ένα ελικόπτερο, το συγκεκριμένο, που εκτελούσε την πτήση, ενδέχεται να είχε κατασκευαστικό σφάλμα. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι πιο συγκεκριμένο: Εάν αυτό το κατασκευαστικό σφάλμα ήταν υπόψη της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας και της κυβέρνησης, προφανώς, πριν από το ατύχημα ή ερευνήθηκε ο φάκελος αυτού του ελικοπτέρου αργότερα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό το ερώτημα θα απαντηθεί από την έρευνα που διεξάγεται.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Εξετάζεται, όμως, το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στο διοικητή του Αγίου Ορους που δεν ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν θα έχω απόλυτη γνώση της εκθέσεως, θα επικοινωνήσω με το υπουργείο Εξωτερικών και θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις. Αντιλαμβανόμαστε, όμως, όλοι ότι η ευθύνη της ενημέρωσης για ένα ελικόπτερο το οποίο αγνοείται, δεν ανήκει στον υποδιοικητή του Αγίου Ορους, αλλά στις αρμόδιες υπηρεσίες της συντεταγμένης Πολιτείας.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Σε περίπτωση που δεν έχει υπάρξει επικοινωνία του κ. Σκανδαλάκη με το διοικητή του Αγίου Ορους, τρεις ώρες μετά την υποτιθέμενη άφιξη του Πατριάρχη στο Αγιον Ορος, υπάρχουν ευθύνες στον κ. Σκανδαλάκη, επειδή δεν έχει ενδιαφερθεί να μάθει τι έγινε με την επίσκεψη του Πατριάρχη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να απαντήσω σε μία υποθετική ερώτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σωστά λέτε ότι υπάρχει σφάλμα του στρατιωτικού μηχανισμού για το πώς κινήθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό και γι@ αυτά τα οποία δεν τηρήθηκαν. Καμία αντίρρηση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι δίαυλοι επικοινωνίας: Υπάρχουν πληροφορίες ή φήμες αν θέλετε, ότι αυτοί οι δίαυλοι λειτούργησαν. Στρατιωτικά και πολιτικά πρόσωπα το έμαθαν. Δεν είπαμε ότι αυτοί έχουν ευθύνη με την έννοια που έχουν ευθύνη οι στρατιωτικοί. Ωστόσο, προκύπτει ένα θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης. Αυτό ρωτούμε εμείς ως δημοσιογράφοι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από την πληροφόρηση που έχω από το υπουργείο Εξωτερικών, δεν αναφέρεται αυτό. Αρα, δεν μιλάμε για πληροφορίες, μιλάμε για φήμες. Επί τη βάσει φημών, λοιπόν, ούτε τοποθέτηση μπορώ να κάνω, ούτε πολύ περισσότερο μπορούν να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Εχω τρεις ερωτήσεις: Η πρώτη αφορά το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας. Το 2003, αν δεν κάνω λάθος, το σχετικό πρόγραμμα πήγε από το 3% στο 10%, όσον αφορά την απορροφητικότητα των κονδυλίων. Εσείς, επίσης, αν δεν κάνω λάθος, το παραλάβατε πριν από έξι μήνες, γύρω στο 12%. Θέλω να ρωτήσω πού το έχετε πάει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα και προηγουμένως ότι το 12% το οποίο παραλάβαμε είναι πλασματικός αριθμός. Ο ακριβής αριθμός είναι το 6%, διότι στο 12%, όπως είπα και στην αρχή της εισήγησής μου, περιλαμβάνονται προκηρύξεις και διαγωνισμοί οι οποίοι δεν είχαν ολοκληρωθεί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Στα πλασματικά νούμερα, λοιπόν, πού το έχετε βάλει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας. Στόχος, πάντως, παραμένει για το Δεκέμβριο το 15%.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δεύτερον, αναφέρατε προηγουμένως σχετικά με το πρόβλημα το οποίο παρουσιάστηκε στο VIP (δεν ακούγεται) ότι βρίσκεστε σε διαδικασία επαναξιολόγησης και επανεξέτασης των συμβάσεων αυτών. Απ@ ό,τι ξέρω, το πρόγραμμα των ιπταμένων ραντάρ@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτηση ξεκίνησε γι@ αυτό το θέμα και σας υπενθύμισα ποια είναι η πολιτική δέσμευση που έχει αναλάβει η Νέα Δημοκρατία.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ωραία, να το αποσαφηνίσουμε. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα των ιπταμένων ραντάρ είναι σε επανεξέταση; Γιατί, απ@ ό,τι ξέρω, παραδίδονται αυτά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας πω για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σας είπα ότι για τις συμβάσεις που θεωρήθηκαν σκανδαλώδεις γίνονται ανακοινώσεις από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης που αφορούν τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας και φυσικά ο υπουργός Εθνικής Αμύνης. Ανακοινώνονται και γίνονται γνωστές. Δεν έχει γίνει τίποτε κρυφό.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Και τρίτον, γράφει ότι οι Ελληνες καταδρομείς βασάνιζαν και βιντεοσκοπούσαν μάλιστα τους βασανισμούς λαθρομεταναστών σε βραχονησίδα. Για το λόγο αυτό, μάθαμε ότι ο αρχηγός ΓΕΣ διέταξε την αλλαγή της φρουράς της νησίδας και επίσης διέταξε ΕΔΕ. @Ηθελα να ρωτήσω, αν κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες σ@ αυτό το θέμα και το γενικότερο σχόλιό της, διότι θυμίζει αυτές τις καταστάσεις τις οποίες παρακολουθούσαμε στο Ιράκ με τους Αμερικανούς και τις φυλακές κλπ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι, λόγω του μεγάλου θέματος της πτώσεως του ελικοπτέρου, έχει ενδιαφέρον να συζητούμε για θέματα στρατιωτικής υφής. Γι` αυτά και τις λεπτομέρειές τους, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να είμαι γνώστης των πάντων. Σε ό,τι αφορά όμως το περιστατικό όπως το περιγράψατε και εφόσον ισχύουν αυτά που περιγράψατε, όχι απλώς είναι αποτροπιαστικό και καταδικαστέο, αλλά πρέπει να επιρριφθούν ευθύνες και σε αυτούς οι οποίοι είχαν την πρωτοβουλία τέτοιων δράσεων και βεβαίως στους επικεφαλής τους.

ΚΟΥΙΝ: Μου επιτρέπετε να κλείσω ένα άλλο θέμα, όσον αφορά το ελικόπτερο. Επειδή υπήρχαν αρκετές φημολογίες ότι το ίδιο ελικόπτερο επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τη μετάβαση του κ. Πούτιν στο Αγιον Ορος, μπορείτε να μας πείτε ναι ή όχι για να ξέρουμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πούτιν είχε ζητήσει να διατεθούν για τη μετάβασή του στο Αγιον Ορος δύο ελικόπτερα Σινούκ. Τα ελικόπτερα Σινούκ είναι πάνω από 15 ή 16, αν δεν κάνω λάθος στον αριθμό. Δεν είχε οριστεί ποιο συγκεκριμένο ελικόπτερο θα μετέφερε τον κ. Πούτιν.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση του κ. Κασμίρογλου για τον τρόπο με τον οποίο έδρασε όταν ανακάλυψε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση προσγείωσης του ελικοπτέρου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μιλήσω με το υπουργείο Εξωτερικών, αν υπάρχει λόγος να δοθεί στη δημοσιότητα αυτή η έκθεση.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 14 September 2004 - 14:05:09 UTC