Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-09-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και @Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) το οποίο, μετά από εισήγηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, αποφάσισε την τοποθέτηση του υποπτέραρχου Γιώργου Αυλωνίτη, 4ου στη σειρά της επετηρίδας, στη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Σχετικές δηλώσεις έχει κάνει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Σπηλιωτόπουλος, μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Αύριο, στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω δύο ερωτήσεις: Πρώτον, θα ήθελα να μου πείτε στους πόσους νεκρούς αναλαμβάνεται η πολιτική ευθύνη και δεύτερον, αν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση, θα συγκεκριμενοποιήσει τις εξαγγελίες τις Θεσσαλονίκης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρώτη ερώτηση απαντήθηκε χθες από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη, προφανώς δεν έχετε παρακολουθήσει ούτε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ούτε τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, σε καίριους τομείς της οικονομίας, της κοινωνικής ζωής, της καθημερινότητας, της παιδείας, του περιβάλλοντος και των έργων.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ : Μπορείτε να μας πείτε, κύριε Εκπρόσωπε, για ποιόν ακριβώς λόγο καθαιρέθηκε ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, με δεδομένο και σε συνδυασμό, μάλιστα, και με το γεγονός ότι υπάρχει και μία ευθύνη των Μεγάρων, του Στρατού, του Σώματος που είχε τον έλεγχο αυτών των ελικοπτέρων της μονάδας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν συσταθεί, ήδη, δύο Επιτροπές από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, στο οποίο και σας παραπέμπω για περαιτέρω λεπτομέρειες. Η μία Επιτροπή έχει συσταθεί για τη διερεύνηση του ατυχήματος από την Αεροπορία Στρατού και η δεύτερη στην οποία προϊσταται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, για τη διερεύνηση των καθυστερήσεων, που παρατηρήθηκαν στην ενημέρωση για την απώλεια του ελικοπτέρου. Αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση είναι και ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκε από τον Αρχηγό ΓΕΑ η παραίτησή του.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μία διευκρίνιση σ@ αυτό που είπατε, αν μου επιτρέπετε, κύριε Εκπρόσωπε. Είπατε ότι συστήθηκε μία Επιτροπή για τη διερεύνηση του ατυχήματος από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, από την Αεροπορία. @Ηθελα να ρωτήσω αν θα είναι η μοναδική Επιτροπή που θα διερευνήσει τα αίτια αυτού του ατυχήματος ή αν θα εμπλακεί στη διερεύνησή τους και η επιτροπή που έχει εγκριθεί και από τη Βουλή, για τη διερεύνηση των αεροπορικών ατυχημάτων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει έρθει σε επαφή, ήδη, το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και εάν απαιτηθεί, θα ζητηθεί η συνδρομή της.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε ότι έχουν συσταθεί ήδη δύο Επιτροπές από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Κατά συνέπεια, με βάση τα πορίσματα που θα εκδώσουν αυτές οι δύο Επιτροπές, θα μπορεί να έχουμε και συνέχεια στις κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα πορίσματα αποδίδουν ευθύνες οι οποίες, όπως γνωρίζετε, καταλήγουν σε πρόσωπα. Αυτό είναι μία γενική αρχή. Δεν μπορώ να ξέρω από τώρα τι θα λέει το πόρισμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στη θέση του κ. Αυλωνίτη, ποιος πήγε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από το ΣΑΓΕ και όχι από το ΚΥΣΕΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε, πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την αποκάλυψη που έκανε χθες ο ΑΝΤ1 με τους τραγελαφικούς διαλόγους, που έγιναν μεταξύ των εμπλεκόμενων στα ραντάρ Χορτιάτη και Μεγάρων και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με το ΕΠΕ;

ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: @Οσα περιγράφετε, περιλαμβάνονται σ@ αυτό που είπα και σηματοδοτεί ένα τοπίο που απαξιώνει την Πολεμική Αεροπορία και τη λειτουργία της. Δεν θέλουμε ν@ απαξιώσουμε την Πολεμική Αεροπορία. Χρειάζεται αναδιοργάνωση του συστήματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβερνητική Επιτροπή θ@ ασχοληθεί με το δυστύχημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβερνητική Επιτροπή θα συζητήσει το πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, που είναι πολύ σημαντικό και έχει, ήδη, αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε άλλες δύο συνεδριάσεις της. Ένα πρόγραμμα το οποίο παραλάβαμε, δυστυχώς, στην πολύ χαμηλή απορροφητικότητα του 12%.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: @Οσον αφορά τα αίτια του δυστυχήματος, γιατί μιλάμε για δυστύχημα, και αποκλείεται κάτι άλλο, μήπως τρεις μέρες μετά υπάρχουν κάποιες υποθέσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με υποθέσεις δεν μπορώ να απαντώ. Όταν η επιτροπή ολοκληρώσει την έρευνα, θα γίνουν ανακοινώσεις.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΚΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, χθες, στη ΔΕΘ μας είπε ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του, για λόγους ευθιξίας και δεν έγινε δεκτή. Μπορείτε να μας συγκεκριμενοποιήσετε πότε έγινε αυτό; Και ένα δεύτερο ερώτημα: Από την ώρα που έπεσε το ελικόπτερο μέχρι την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης στους δημοσιογράφους και κατ@ επέκταση στην κοινή γνώμη. Γι@ αυτό υπάρχει πολιτική ευθύνη; Και την αναλαμβάνει κάποιος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αμέσως μόλις επέστρεψε από τις Καρυές ο κ. Σπηλιωτόπουλος, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και αφού τον ενημέρωσε, έγινε η συζήτηση που αναφέρατε. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, παρ@ ότι σας είδα στη Θεσσαλονίκη, προφανώς απουσιάζατε από την ενημέρωση που έκανα ο ίδιος, πολλή ώρα πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Μια και ερευνώνται οι συνθήκες της πτώσης του ελικοπτέρου, γιατί μιλάμε για ατύχημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ολες οι ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για δυστύχημα.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσατε να μας πείτε τι ώρα ακριβώς ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός για το ατύχημα από τον υπουργό Αμυνας; Γιατί, χθες, ρωτήθηκε ο κ. Καραμανλής, αλλά δεν είχαμε σαφή απάντηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ενημερώθηκε ενώ βρισκόταν στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 13 September 2004 - 13:05:07 UTC