Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-04-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 29 Απριλίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Xαίρετε.

Σήμερα το πρωί στις 9.30, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Αντριου Αθενς. Στη συνάντηση μετείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να ξεκινήσει, το ταχύτερο δυνατόν, η υλοποίηση των προτεραιοτήτων του κυβερνητικού προγράμματος για τον Απόδημο Ελληνισμό. Στις προτεραιότητες αυτές περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του Σ.Α.Ε. και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Αύριο, στις 11.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ειδικό απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλβάρο Ντε Σότο. Επαναλαμβάνουμε ότι στόχος μας είναι η επανένωση της Κύπρου και η εξεύρεση συμφωνημένης λύσης. Σε πλήρη συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να παραμείνει αμείωτο το διεθνές ενδιαφέρον και η υφιστάμενη δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του Σχεδίου Ανάν, με πρόνοιες τέτοιες που να εγγυώνται το ίδιο αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους Κυπρίους.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει σχόλιο από την πλευρά της κυβέρνησης για τις σημερινές δηλώσεις του κ. Εβερτ, όσον αφορά το θέμα της τοποθέτησης του κ. Αγγελου Φιλιππίδη στην Τράπεζα Αττικής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα δημοσιεύματα. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση, άρα δεν υπάρχει και σχόλιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κατ` αρχάς, να διευκρινίσουμε αυτό: ισχύει η τοποθέτησή του στην Τράπεζα Αττικής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση. Μόνο δημοσιεύματα διάβασα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Παπανδρέου έκανε μια δήλωση, λέγοντας ότι ο κ. Καραμανλής προσφέρει στους Τούρκους «γην και ύδωρ» και ότι θα πρέπει να αλλάξει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Πώς απαντάτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι ο κ. Καραμανλής δεν χόρεψε ζεϊμπέκικο ενώπιον του Τούρκου ομολόγου του. Οι αντιλήψεις μας, οι προσεγγίσεις μας στην εξωτερική πολιτική είναι, προφανώς, διαφορετικές.

ΦΙΛΗΣ: Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του κ. Εβερτ, διότι αν υπάρχει ως επίσημη ανακοίνωση, είναι ένα θέμα. Ο τόνος και η διατύπωση μιας άποψης από τον κ. Εβερτ είναι άλλο θέμα και αφορά την κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επί ενός θέματος που δεν υπάρχει, δεν μπορώ να κάνω σχόλιο. Τον κ. Εβερτ τον σέβομαι και τον εκτιμώ, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για την κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, τι να σχολιάσω; Και ο ίδιος στη δήλωσή του αναφέρει ότι «@αν ισχύουν τα δημοσιεύματα που αναγράφονται σήμερα στον Τύπο». Απάντησα, λοιπόν, επ` αυτού.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα μας εξηγήσετε τι σημειολογία δίνετε στο ζεϊμπέκικο που χόρεψε ο κ. Παπανδρέου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία. Νομίζω ότι μπορείτε να καταλάβετε πάρα πολύ καλά.

ΧΙΩΤΗΣ: Πέραν του ζεϊμπέκικου, η κυβέρνηση πώς σχολιάζει την περιοδεία του κ. Ερντογάν στη Θράκη; Ακόμη, θα συνοδευτεί από κυβερνητικούς βουλευτές ο κ. Ερντογάν όταν περιοδεύσει στη Θράκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ερντογάν, όπως γνωρίζετε, είναι επίσημος προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης. Η παρουσία του στην Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά, στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Εχει το δικαίωμα να επισκεφθεί τους ομοθρήσκους του. Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν πιστοποιεί από μόνη της, το πόσο ώριμη είναι η ελληνική Δημοκρατία, χωρίς φόβους, ανησυχίες και ανασφάλειες. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αποκρύπτουμε, απεναντίας επιδεικνύουμε τα επιτεύγματά μας στην περιοχή της Θράκης, όπου έχει χτιστεί ένα πρότυπο ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας, που σέβεται την ισονομία, την ισοπολιτεία, τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. Εχουν εγκαταλειφθεί οι ανασφάλειες του παρελθόντος και καθημερινά εμπεδώνεται μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, σχέση που απομακρύνει κάθε μορφή καχυποψίας. Γνωρίζετε, επίσης, ότι μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. είναι η υλοποίηση μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής μειονοτικής πολιτικής. Τη δέσμευσή μας αυτή την τηρούμε. Μέσα από τις καλές σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης που εδραιώνουμε, όλο και περισσότερο, στηρίζοντας εμπράκτως τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό, αντιμετωπίζουμε τα θέματα που προανέφερα. Η Θράκη -και κάθε περιοχή της Ελλάδας- αποτελεί σταθερή γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες.

ΧΙΩΤΗΣ: Ενα σκέλος του ερωτήματος δεν απαντήσατε. Θα συνοδευτεί ο κ. Ερντογάν@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε δίκιο. Την τελευταία ημέρα, το πρόγραμμα -το οποίο ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί, διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνεννοήσεις επί των λεπτομερειών συνολικά για την τριήμερη επίσκεψη του κ. Ερντογάν- προβλέπει ότι θα συνοδευτεί από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Ν. Τσιαρτσιώνη, ο οποίος μάλιστα θα παραθέσει και γεύμα και από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη.

ΦΙΛΗΣ: Ενα παρεμφερές ερώτημα, μιας και ετέθη θέμα μουσουλμανικής θρησκείας: Επειδή φθάνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε λίγους μήνες, πού βρίσκεται η ιστορία του μουσουλμανικού τεμένους και του ισλαμικού κέντρου, που επρόκειτο να γίνει στο Λεκανοπέδιο Αττικής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

Σας ευχαριστώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς και της επίσημης εκδήλωσης που οργανώνει η Προεδρία της Δημοκρατίας, το μεσημέρι της Δευτέρας (3/5), για την υποδοχή των δέκα νέων κρατών-μελών της Ε.Ε., η πολιτική ενημέρωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο θα επαναληφθεί την Τρίτη, 4 Μαΐου.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 29 April 2004 - 13:05:13 UTC