Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-04-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 28 Απριλίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο. Οι δύο πολιτικοί άνδρες, μετά το πέρας της συνάντησής τους, προέβησαν σε δηλώσεις και απάντησαν σε ερωτήσεις.

Θα ήθελα να κάνω μια μόνο μικρή επισήμανση: Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συμφώνησαν στους περαιτέρω χειρισμούς και την ανάγκη να διατηρηθεί, τόσο το διεθνές ενδιαφέρον, όσο και η υφιστάμενη δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού.

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην πλήρη συνεργασία και συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση στον κοινό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την επίτευξη, το συντομότερο δυνατό, μιας συμφωνημένης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, με βάση το σχέδιο του Γ.Γ. των Η.Ε. και η οποία να παρέχει στους Ελληνοκυπρίους το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας.

Αύριο στις 9.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς.

Όπως γνωρίζετε, προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας ήταν η αντιμετώπιση, με μια από τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις της, το πρόβλημα των πανωτοκίων. Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, στη θέσπιση του ανώτατου πλαφόν που έχουμε εξαγγείλει. Η οφειλή, δηλαδή, των δανειοληπτών δεν θα υπερβαίνει το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου. Όπως γνωρίζετε, ήδη, η νέα διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας γνωστοποίησε ότι «παγώνει» τους πλειστηριασμούς για δανειολήπτες, ενώ και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών θα υποβάλει την πρότασή της, ενόψει του νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μας είπατε ότι στη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή συμφώνησαν να αναληφθούν πρωτοβουλίες, προκειμένου να αλλάξει το διεθνές κλίμα. Διερωτώμαι το εξής: Μήπως, ο κ. Καραμανλής, η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες να βγει στο εξωτερικό, να συναντηθεί με διεθνείς παράγοντες, ώστε να αλλάξει το πράγματι βαρύ κλίμα που υπάρχει αυτή την ώρα για την Κυπριακή Δημοκρατία, μετά το «όχι» που είπαν οι Ελληνοκύπριοι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησα επί λέξει για περαιτέρω χειρισμούς. Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς αυτούς, εκείνο το οποίο θα ήθελα να σημειώσω, επιπλέον, είναι ότι ο Κύπριος Πρόεδρος γνωστοποίησε στον Πρωθυπουργό ότι θα ήθελε πρώτα να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο, να συζητηθεί η διαμορφωθείσα κατάσταση, να συμφωνήσει το Εθνικό Συμβούλιο για τις μελλοντικές κινήσεις και στη συνέχεια, σε συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση, να γίνουν οι περαιτέρω χειρισμοί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και γιατί ήρθε τώρα, κ. Εκπρόσωπε; Ας περίμενε να γίνει το Εθνικό Συμβούλιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ηρθε για να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τη διαμορφωθείσα κατάσταση μετά το δημοψήφισμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μετά το Εθνικό Συμβούλιο η συμφωνία λέει ότι θα έρθει κάποιος από την Κύπρο εδώ ή ο κ. Παπαδόπουλος ή θα πάει κάποιος από εδώ, από την Ελλάδα στην Κύπρο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε σε διαρκή επαφή με την κυπριακή κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχει συχνά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, όπως έχει και ο υπουργός Εξωτερικών με τον Κύπριο ομόλογό του. Υπάρχει συντονισμός σε όλες τις κινήσεις από τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, αλλά και τις τελευταίες ημέρες στο Λουξεμβούργο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Τηλεφωνική θα είναι, δηλαδή, η ενημέρωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να το δηλώσω, το εικάζω.

ΖΟΥΛΑΣ: Δύο ερωτήσεις: Πρώτον, εάν ο κ. Καραμανλής επιδίωξε, σήμερα, έναν ενεργότερο ρόλο στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τη νήσο, από τον κ. Παπαδόπουλο και δεύτερον, εάν, όπως τις περιγράψατε, οι καλύτερες εγγυήσεις ασφάλειας είναι το μόνο προαπαιτούμενο για την ελληνική κυβέρνηση που έχει αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα, πρώτα θα πρέπει να συζητήσει το Εθνικό Συμβούλιο για τις προτεραιότητες που θέτει και τους χειρισμούς που πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει τώρα για προτεραιότητες ή ζητήματα που έρχονται σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα.

ΖΟΥΛΑΣ: Εγώ σας ρώτησα για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Ανεξαρτήτως του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, οι καλύτερες εγγυήσεις ασφάλειας είναι το βασικό κριτήριο για την ελληνική κυβέρνηση, είναι το μόνο κριτήριο που πρέπει να βελτιωθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση στάθηκε σε δύο σημεία στη συζήτηση στη Λουκέρνη: Το ένα ήταν οι εγγυήσεις ασφάλειας και το δεύτερο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Για το ευρωπαϊκό κεκτημένο είχαμε μία σαφέστατη βελτίωση από την αρχική πρόταση του σχεδίου Ανάν. Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις και στο ζήτημα των εγγυήσεων. Δεν θέλω να υπεισέλθω τώρα σε περισσότερες λεπτομέρειες και δεν νομίζω ότι είναι και δόκιμο.

ΖΟΥΛΑΣ: Σήμερα ο κ. Καραμανλής επεδίωξε έναν ενεργότερο ρόλο της Αθήνας στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τη νήσο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ρόλος της Αθήνας, ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης είναι και υπεύθυνος και ενεργός.

ΖΟΥΛΑΣ: Επειδή υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα που εμφανίζουν τις τελευταίες δύο ημέρες μια αλλαγή του ρόλου της Αθήνας ή μία επιδίωξη της αλλαγής του ρόλου της Αθήνας, θέλω να πληροφορηθώ, εάν η Αθήνα ήταν ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα συνεργασία της με τη Λευκωσία ή εάν σήμερα κάτι άλλαξε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ηταν απολύτως ικανοποιημένη μέχρι τώρα και παραμένει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή αυτό το «παιχνίδι» της μη δέσμευσης του Κύπριου Προέδρου το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν, το γεγονός ότι ο κ. Παπαδόπουλος θέλησε να έρθει στην Αθήνα τώρα -με δικό του αίτημα ήρθε στην Αθήνα- πριν συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο και το γεγονός ότι δεν δέχεται να αναλάβει δέσμευση τώρα, παραπέμποντας στο Εθνικό Συμβούλιο, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θέλει να αναλάβει δέσμευση έναντι της Αθήνας. Συμμερίζεστε αυτή την εκτίμηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμμερίζομαι την εκτίμηση και βεβαίως δεν συμμερίζομαι και τα σχόλια που ακολούθησαν την ερώτηση για τον Κύπριο Πρόεδρο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο Κύπριος Πρόεδρος περίπου έθεσε υπό αίρεση την κατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ευρωπαϊκό αίτημα της Τουρκίας. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα τεθεί επίσης υπό αίρεση σε ό,τι την αφορά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη δήλωση που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός εδώ και πολύ καιρό και την οποία έχω επαναλάβει στην αίθουσα αυτή.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ότι επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Παπαδόπουλος, μετά το δημοψήφισμα, δήλωσε -και σ@ αυτό συμφωνούν και οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο- ότι δέχονται το σχέδιο Ανάν σαν βάση για λύση του Κυπριακού, τώρα πια, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτές οι προϋποθέσεις είναι το θέμα της ασφάλειας, το θέμα των εγγυήσεων, της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο κλπ. Αυτές τις προϋποθέσεις τις έθεσε στον κ. Καραμανλή και ο κ. Καραμανλής αποδέχθηκε αυτές τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, προκειμένου να βγούμε από το αδιέξοδο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Κύπριος Πρόεδρος, όπως θα δείτε, εάν δεν έχετε διαβάσει ακόμη τις δηλώσεις που έκανε, αναφέρθηκε εκτενώς σ@ αυτό το θέμα. Νομίζω ότι θα πάρετε απάντηση στο θέμα αυτό. Είναι προφανές ότι στη συζήτηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, ετέθη και το θέμα που λέτε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η πλευρά η δική μας, η ελλαδική, απεδέχθη αυτά της κυπριακής πλευράς, προκειμένου@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα τα χαρακτήριζα «αιτήματα» της κυπριακής πλευράς προς την ελλαδική πλευρά, όταν είμαστε σε απόλυτη συνεργασία και συντονισμό. Μία ελεύθερη συζήτηση έγινε, μεταξύ άλλων, και για το θέμα που αναφέρατε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το έλλειμμα που είναι πάνω από 3%, σύμφωνα με τη EUROSTAT, θα επαναπροσανατολίσει τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για παροχές, που είναι και προεκλογικές δεσμεύσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δεσμεύσεις μας θα τηρηθούν απολύτως. Οπως έχουμε δηλώσει και άλλες φορές, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει -και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει- να νοικοκυρέψει τα δημοσιο-οικονομικά, σε τομείς όπου μπορεί να υπάρξει μεγάλο περιθώριο νοικοκυρέματος. Θα εξοικονομηθούν χρήματα και με μια πιο συνετή οικονομική πολιτική, οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν απολύτως.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Οσο και εάν είναι αντιπολιτευτικές κορώνες του κ. Χριστοδουλάκη για το παράδειγμα της Πορτογαλίας, σας προβληματίζει; Γιατί εκεί μόνοι τους αποκάλυψαν άλλους αριθμούς, τους επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρα με αποτέλεσμα την οικονομική καχεξία της χώρας τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν με προβληματίζουν οι δηλώσεις του κ. Χριστοδουλάκη. Με προβληματίζει το γεγονός ότι ο μέχρι πριν από δύο μήνες υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, χρησιμοποιούσε λογιστικές αλχημείες για να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση της χώρας θα αναπτυχθούν λεπτομερώς στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, που έχει ζητήσει η ίδια η κυβέρνηση και η οποία θα οριστεί εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Μαΐου.

ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ: Ο Μητροπολίτης Περιστερίου αποκάλυψε στο τηλεοπτικό σταθμό ALTER, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε πει στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να μην προχωρήσει στην εκλογή νέων Μητροπολιτών, για να αποφευχθεί και η κρίση με το Φανάρι. Κάτι το οποίο είχε πετύχει. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης σας κατηγορούν ότι παίζετε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Σκοπεύετε να παρέμβετε, ώστε από εδώ και πέρα να αποφευχθούν τα χειρότερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρότι παρήλθε το Πάσχα και η επικαιρότητα του Πόντιου Πιλάτου η κυβέρνηση ουδέποτε έπαιξε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και ουδέποτε θα το πράξει στο μέλλον. Η θέση της Ν.Δ. ότι η Πολιτεία δεν πρέπει να αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Εκκλησίας, ήταν και παραμένει σαφής. Ταυτοχρόνως, η Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί και να τηρεί τους νόμους. Και αυτό θα πράξει η κυβέρνηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο εκφραστής «της δεξιάς του Κυρίου» ανακάλυψε, κατά τη δήλωσή του, τη γη της επαγγελίας στο κτήμα Καρέα, όπου θέλει να κάνει το Συνοδικό Μέγαρο. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Θα επιτρέψει η κυβέρνηση τη δημιουργία του Συνοδικού Μεγάρου στο δάσος Καρέα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Σε αυτού του είδους τα ζητήματα υπάρχουν αρμόδια υπουργεία, τα οποία με βάση τους νόμους του ελληνικού κράτους, αποφασίζουν.

ΖΟΥΛΑΣ: Εχουμε ένα δεδομένο σε σχέση με την προχθεσινή σας δήλωση, ότι έχουμε πλέον μια εκλογή νέων Μητροπολιτών και έχουμε σήμερα τη χειροτονία τους και εκκρεμεί πλέον η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων από την κυβέρνηση. Θα προχωρήσει κανονικά η κυβέρνηση στην έκδοση αυτών των Προεδρικών Διαταγμάτων, παρά του γεγονότος ότι ο κ. Βαρθολομαίος αρνείται να αποδεχθεί την εκλογή αυτή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το δεδομένο δεν αρύεται από την προχθεσινή μου δήλωση, αλλά από τα γεγονότα και τους νόμους της ελληνικής Πολιτείας. Νόμοι που ισχύουν, εδώ και πολλά χρόνια και οι οποίοι έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να τηρήσει τους νόμους.

ΧΙΩΤΗΣ: Ισως να μην κατάλαβα καλά κάτι σε σχέση με το Κυπριακό. Οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις γίνονταν από την κυπριακή κυβέρνηση και η Ελλάδα τις υποστήριζε και τις υποβοηθούσε, όπως δηλώσατε και στη Λουκέρνη. Με αυτό το πνεύμα θα συνεχίσει και μετά το δημοψήφισμα ή τώρα θα συνδιαμορφώνεται η πολιτική για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει στο πνεύμα που ισχύει μέχρι τώρα.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 28 April 2004 - 13:05:10 UTC