Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-01-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα εισαγωγικώς να κάνω τρεις παρατηρήσεις, όσον αφορά τη χθεσινή δημοσκόπηση, τη σημερινή ομιλία του κ. Καραμανλή στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη:

Για τις δημοσκοπήσεις, είναι πάγια αρχή μας να σημειώνουμε ότι είναι εργαλεία ανάλυσης και αποτελούν μια φωτογραφία των συγκεκριμένων πολιτικών εξελίξεων, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που διενεργούνται. Οι δημοσκοπήσεις πάντα διαμορφώνονται ανάλογα με τις πολιτικές μας. Όμως, επειδή είμαστε σχετικά κοντά στις εκλογές, οφείλουμε να σημειώσουμε το εξής: Εκείνο το οποίο παγιώνεται είναι η αλλαγή του πολιτικού κλίματος και η υπεροχή του Γιώργου Παπανδρέου από τον οποίο προσδοκά ο ελληνικός λαός, προσδοκούν οι Ελληνες πολίτες λύσεις, πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν. Εκτιμώ ότι δημιουργούνται όλοι οι όροι, όλες οι προϋποθέσεις, ώστε μαζί με τους πολίτες, να κερδίσουμε τις εκλογές και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας, στη νέα εποχή.

Οσον αφορά την ομιλία του κ. Καραμανλή, θέλω να σχολιάσω τρία σημεία:

Θα ήταν προτιμότερο ο κ. Καραμανλής, αντί να συνεχίζει το μηδενιστικό ρόλο του και να τα βρίσκει όλα μαύρα, να προσφέρει με τις δικές του προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα, τα οποία αρκείται τώρα να διαπιστώνει. Αντί να επικαλείται προβλήματα για τη νέα γενιά, να μας πει ποιες είναι οι λύσεις που προτείνει. Τι θα πει στον άνεργο νέο. Εμείς είπαμε, εμείς προτείναμε. Αν θέλει πραγματικά να προσφέρει, όχι μόνο στον προεκλογικό αγώνα, αλλά στη χώρα και τον πολιτικό διάλογο, θα πρέπει, αντί να μηδενίζει τα πάντα, να πει λύσεις, απόψεις, προτάσεις.

Μας κάνει εντύπωση η ανησυχία του κ. Καραμανλή. Όλα γίνονται σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους μας. Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση του κράτους στον προεκλογικό αγώνα. Το αντίθετο, θα έλεγα. Και πραγματικά, εμείς χαιρόμαστε ιδιαίτερα, γιατί ο κ. Καραμανλής μπορεί να διαμαρτύρεται, σύμφωνα με τις απόψεις του πάντα, για παράδειγμα στο ΕΣΡ. Η ύπαρξη μιας πραγματικά ανεξάρτητης αρχής, που κάνει τη δουλειά της, τελικά αποτελεί τη δικαίωση της πολιτικής μας.

Εχουν εγκαινιαστεί κάποιες προσωπικές επιθέσεις κατά του Γιώργου Παπανδρέου. Μία εξ αυτών έχει να κάνει με τη συνεισφορά του στη μείωση των αμυντικών δαπανών. Το αντίθετο από ό,τι λέει η Ν.Δ. έχει γίνει. Χάρη στην πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου, χάρη στη γραμμή που χάραξε στην εξωτερική πολιτική και υλοποίησε το σύνολο της κυβέρνησής μας, έχουμε πετύχει τη μείωση των αμυντικών δαπανών. Εχουμε πετύχει την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας. Εχουν πια εξοικονομηθεί πολλοί πόροι, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικούς σκοπούς, για υπαρκτές ανάγκες. Αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη προσφορά και κανείς δεν μπορεί να την παραβλέψει.

Το τρίτο σχόλιό μου, αφορά την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική: Είναι μια πραγματικότητα. Ο κ. Μητσοτάκης είχε μια μακρόχρονη και έντονη πορεία στο δημόσιο βίο και με τις παρεμβάσεις του σφράγισε, πολλές φορές, τις πολιτικές εξελίξεις.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Το γεγονός ότι η χθεσινή δημοσκόπηση που παρουσίασε το MEGA δείχνει μια σταθερή διαφορά 3%, η οποία έχει διαφανεί και στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις, ανησυχεί την κυβέρνηση ότι παγιώνεται αυτή η διαφορά υπέρ της Ν.Δ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι το μόνο που παγιώνεται είναι η αλλαγή του πολιτικού κλίματος και η υπεροχή του Γιώργου Παπανδρέου. Από αυτόν και τις πολιτικές πρωτοβουλίες του προσδοκούν οι Ελληνες πολίτες. Από εκεί και πέρα, αν διαβάσετε προσεκτικά τη δημοσκόπηση, θα δείτε ότι με αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες, με τις νέες δυνατότητες που διανοίγονται, με τις προτάσεις μας, τις παρεμβάσεις μας, την επαφή μας με το λαό, δημιουργούνται όλες οι συνθήκες για να κερδίσουμε τις εκλογές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αφού είναι εργαλείο δουλειάς οι δημοσκοπήσεις, ποιος ο λόγος να το τονίζετε και εισαγωγικά; Την αλλαγή κλίματος θα τη δουν οι πολίτες, αν υπάρχει, και θα καταγραφεί στις εκλογές. Γιατί το τονίζετε; Μήπως για να συμβάλλετε περαιτέρω στη δημιουργία κλίματος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν θεωρώ ότι είναι κακό. Εξάλλου, εμπίπτει και στα καθήκοντά μου. Αλλά, πέραν αυτού, θα τόνιζα ότι είναι μια πραγματικότητα που βιώνουμε.

ΖΟΥΛΑΣ: Θέλω να συνεχίσω την πρώτη ερώτηση που έκανε ο συνάδελφος. Στα δύο ερωτήματα εσείς έχετε προτάξει την υπεροχή του κ. Παπανδρέου. Σε σχέση, εξάλλου, με την προηγούμενη δημοσκόπηση, η ψαλίδα έχει κλείσει στις 2,9 μονάδες, αλλά έχει μεγαλώσει η ψαλίδα και στο ερώτημα για την παράσταση νίκης. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όλα αυτά που λέτε είναι μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους. Η πραγματικότητα ποια είναι; Ορισμένοι είχαν αμφισβητήσει @όπως το είδαμε, αυτές τις ημέρες, στους τηλεοπτικούς σταθμούς- και είχαν μιλήσει για επικοινωνιακή καταιγίδα, η οποία όταν περνούσε θα υπήρχε μια επιστροφή στο προηγούμενο πολιτικό κλίμα. Αυτό, λοιπόν, που συνέβη είναι ότι δεν υπήρξε αυτή η επιστροφή. Υπάρχει ένα νέο πολιτικό κλίμα. Μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει αυτό; Από τη στιγμή που υπάρχει ένα νέο πολιτικό κλίμα, υπάρχει και μια πλήρης υπεροχή, ιδιαίτερα σε αυτά που ενδιαφέρουν τον πολίτη, του Γιώργου Παπανδρέου. Δημιουργούνται θετικοί όροι για τις εκλογές. Βεβαίως πρέπει να δουλέψουμε και να προσπαθήσουμε. Το κάνουμε και θα το κάνουμε περισσότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου, χθες, από το Λονδίνο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το όνομα του ΠΑΣΟΚ, αν το θέλει η βάση. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όταν ο επικεφαλής του κόμματός μας προαναγγέλλει ένα μεγάλο, ευρύ και ανοικτό διάλογο για τα πάντα, για ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, την πορεία του, τις λειτουργίες του, τις διαδικασίες του, τις σχέσεις του με την κοινωνία, μιλά για ένα ανοικτό κόμμα που να ανταποκρίνεται στις σημερινές κοινωνικές ανάγκες. Δηλώνει, επίσης, ότι αν από το διάλογο αυτό προκύψει μια θέση, μια απαίτηση της βάσης, είναι έτοιμος να αποδεχθεί αυτή τη θέση. Τι πιο βαθιά δημοκρατικό υπάρχει από αυτό;

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 23 January 2004 - 14:05:08 UTC