Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-01-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Όπως γνωρίζετε, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Υπάρχουν δηλώσεις του κ. Βενιζέλου.

Εισαγωγικά, ο Πρωθυπουργός είπε τα εξής: «Η σημερινή συνεδρίασή μας είναι αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και τούτο, γιατί, όπως ξέρουμε όλοι, ο χρόνος ο οποίος άρχισε έχει ως κεντρικό στόχο της χώρας την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, των Αγώνων που θα αναδείξουν την Ελλάδα.

Πρέπει, λοιπόν, να συνεχίσουμε, σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, τη δουλειά την οποία έχουμε αρχίσει, να αναδείξουμε αυτή τη δουλειά και να προετοιμάσουμε τη δουλειά που έχουμε να κάνουμε μέχρι τον Αύγουστο.

Εδώ πρέπει να τονίσω ότι η Ολυμπιακή προετοιμασία, όσο και να έχεις τακτοποιήσει όλα τα θέματα τα οποία εκκρεμούν, δεν τελειώνουν παρά με την έναρξη των Αγώνων. Δεν τελειώνει πριν, γιατί υπάρχει μια τελευταία φάση ιδιαίτερα κρίσιμη. Αφορά την ικανοποιητική λειτουργία όλων των έργων, των εγκαταστάσεων και των προγραμμάτων, των αθλητικών και μη προγραμμάτων, από την ασφάλεια μέχρι τις τελετές που σχετίζονται με τους Αγώνες. Επομένως, η συνεδρίαση αυτή έχει ένα σκοπό, να επισημάνουμε σε όλους τη σημασία των Αγώνων, να δούμε τα όποια θέματα σχετίζονται με την προετοιμασία, αλλά και τη συνέχιση της; Προετοιμασίας αυτής εντατικά και την ετοιμότητά μας για τα επόμενα στάδια δουλειάς που έχουμε να κάνουμε μέχρι τον Αύγουστο».

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κρίθηκαν δύο ξενοδοχεία ακατάλληλα να φιλοξενήσουν τις ομάδες πάλης. Θα ήθελα το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τέτοιο θέμα πάντως δεν συζητήθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Γενικά ένα σχόλιο στο θέμα αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν τα ξενοδοχεία έχουν κριθεί ακατάλληλα, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχει γίνει έλεγχος και έχει διαπιστωθεί η ακαταλληλότητά τους. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι έχει γίνει. Ότι διαπιστώθηκε μετά από τον έλεγχο. Θα απαντήσουν οι αρμόδιοι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μας είχατε πει εδώ ότι θα σέβεστε τους θεσμούς και δεν θα παίξετε με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος μίλησε για εκλογές το 2005. Μήπως, η όποια ανάκαμψη των ποσοστών σας, σας έκανε να ανακρούσετε πρύμνα από την προηγούμενη απόφασή σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι! Νομίζω ότι έχετε παρεξηγήσει τα όσα είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Κατ` αρχήν, δεν μιλούσε για δική μας πρωτοβουλία ή για δική μας κίνηση. Ηταν μια ελεύθερη συζήτηση, από ό,τι ξέρω, με κάποιους δημοσιογράφους. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν υπονόησε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει εκλογές και νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει και σχετική διευκρίνιση από τον ίδιο. Αλλά, επειδή έχω συζητήσει με τον ίδιο, σας πληροφορώ ότι, σε καμία περίπτωση, δεν είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει εκλογές.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το ΠΑΣΟΚ είχε επιμείνει στο να αποσυνδεθεί η διενέργεια πρόωρων εκλογών, εξαιτίας αδυναμίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν έγινε δεκτή η πρόταση αυτή και ισχύει ό,τι ισχύει στο Σύνταγμα. Ερωτώ: Η θέση αυτή του ΠΑΣΟΚ, ως θέση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να σας δεσμεύει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι εμείς σεβόμαστε τους θεσμούς και κάνουμε ό,τι μπορούμε κάθε φορά, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες συνεννοήσεις, ώστε να καταλήγουμε στο καταλληλότερο, κάθε φορά, πρόσωπο στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το έχουμε κάνει και το 1995, το κάναμε και το 2000 και πάντα κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση, στην ίδια πολιτική.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, υπάρχουν δημοσιεύματα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και το επιτελείο του μελετούν την κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων, αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα και γενικά την αναμόρφωση στο χώρο της Παιδείας. Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα αναφερθεί αναλυτικά στις μεταρρυθμίσεις που θα υπάρχουν στο πρόγραμμά μας για το χώρο της Παιδείας. Ο ίδιος θα αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις αυτές που πραγματικά θα συνεισφέρουν στη γενικότερη αναβάθμιση της Παιδείας μας. Με την ευκαιρία, όμως, αυτή θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ανάλογες θέσεις σαν κι αυτές που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας έχει επεξεργαστεί και σε αυτές έχει αναφερθεί και παλαιότερα ο κ. Παπανδρέου κατά τη θητεία του στο υπουργείο Παιδείας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Παπανδρέου όταν ήταν στο υπουργείο Παιδείας είχε κάνει ανάλογες προτάσεις. Αρα, έχει δίκιο ο αδελφός του Νίκος Παπανδρέου που έγραψε ότι ο κ. Ευθυμίου@;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τι είναι αυτό που λέτε;

ΜΙΧΑΗΛ: Με συγχωρείτε. Ο κ. Ευθυμίου δεν ακολούθησε αυτές τις επεξεργασίες που ξεκίνησε ο ίδιος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ημουν σαφής και μην εμπλέκετε τον κ. Ευθυμίου.

ΜΙΧΑΗΛ: Μα γιατί; Δεν είναι συνέχεια η πολιτική της μιας κυβέρνησης με την άλλη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα σαφώς ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κάνει αναφορές στις γενικότερες μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουμε για την αναβάθμιση της Παιδείας. Σας θυμίζω ότι ανάλογες θέσεις, κοντά σε αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, είχε εκφράσει παλαιότερα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου όταν ήταν υπουργός Παιδείας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημα είναι, γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν εφάρμοσε ως τώρα αυτές τις αλλαγές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγιναν πολλά στο χώρο της Παιδείας. Τώρα, σε αυτή τη νέα σελίδα, σε αυτή τη νέα εποχή, έρχονται και νέες προτάσεις, υπερβάσεις και κάποιες τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Ας περιμένουμε να τις δούμε αναλυτικά από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου και να τις συζητήσουμε όποτε θέλετε. Τα πράγματα ωριμάζουν.

ΖΟΥΛΑΣ: Στην απάντησή σας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπήρχε και μια ιστορική αναφορά στο 1995, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν κρίνετε επιτυχή εκείνη την επιλογή του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η θητεία του Προέδρου, για να μπορούμε να κάνουμε απολογισμό, θέλω να σας θυμίσω ότι το σύνολο του ελληνικού λαού τιμά και σέβεται τον κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

ΖΟΥΛΑΣ: Το 1990 εξαιρείται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρθηκα στις προσπάθειες που κάναμε να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση το 1995 και το 2000. Θέλω να σας θυμίσω ότι το 1990 είχαμε κάνει προσπάθειες να βρεθεί κοινή λύση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μην πέσει η τότε οικουμενική κυβέρνηση, γιατί υπήρχε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση, κυρίως στο οικονομικό πεδίο. Είχαμε πει, ως ΠΑΣΟΚ, είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου, ότι καλό θα ήταν, για ένα διάστημα, να συνεχιστεί η πορεία της οικουμενικής κυβέρνησης, ώστε να υπάρχει συναίνεση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα. Και θα μπορούσε να εξευρεθεί κοινή λύση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όμως, θυμάστε τις κινήσεις που είχαν γίνει από την πλευρά της Ν.Δ.. Εγιναν εκλογές και μετά από αυτές υπήρχε η πλειοψηφία, με την οποία εξελέγη ο τότε Πρόεδρος.

ΖΟΥΛΑΣ: Θα μπορούσατε να μου κάνετε τη χάρη να πάμε για λίγο και στο 1985;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν θέλετε να συζητήσουμε και για την πρώτη προεδρευόμενη Δημοκρατία μετά το 1992, είμαι στη διάθεσή σας.

ΜΠΕΝΕΚΗ: Και το ΠΑΣΟΚ με τα ομοιόχρωμα ψηφοδέλτια (δεν ακούγεται)

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί πιστεύω κατά τον καλύτερο τρόπο.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έκανε κάποια πολιτική αναφορά για τις πολιτικές εξελίξεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπήρξε αναφορά για τις πολιτικές εξελίξεις.

Θα ήθελα να κάνω δύο σχόλια:


-Πρώτον, για τα όσα ελέχθησαν στη Βουλή από τον αρχηγό και κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., κυρίως για το θέμα της νομοθετικής εργασίας της Βουλής. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενοχλείται η Ν.Δ., όταν παράγεται ένα σημαντικό έργο, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του ασφαλιστικού αφορά πάρα πολλούς Ελληνες και λύνει υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας μας. Θέλω να θυμίσω ότι όλα γίνονται, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Είναι άστοχο να προσπαθούμε να εμπλέξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


-Δεύτερον, όσον αφορά την επιστροφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου, εμάς δεν μας απασχολεί, είναι ένα εσωτερικό θέμα της Ν.Δ.. Πρόκειται για το χρονικό μιας προαναγγελθείσας επιστροφής.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 22 January 2004 - 15:05:08 UTC