Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-11-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα συμπληρωματικά να σας ενημερώσω ότι στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού προστίθενται τα εξής:

Την Τετάρτη, στις 19.00 θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

Την Πέμπτη, στις 19.00 θα έχει συνάντηση με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Την Κυριακή το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στα εγκαίνια της Αττικής οδού.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η απόφαση του Πρωθυπουργού να αποπέμψει τον κ. Σπυριούνη από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αφορμή ήταν η χθεσινή ομιλία του ή η γενικότερη στάση του, όπως μας είπαν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω και της γενικότερης στάσης του βουλευτή Θεσσαλονίκης, όλο αυτό το διάστημα, η οποία ήταν γνωστή. Χθες, πήρε μια ακόμα πρωτοβουλία με τη θέση του για την υπερψήφιση της πρότασης νόμου της Ν.Δ. Ολα αυτά συνεκτιμώνται.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είδαμε χθες ότι κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ. -υπήρχε ένταση στη Βουλή, όπως ο κ. Πολύδωρας, ο οποίος μίλησε σε πολύ έντονο ύφος και η κα Μπενάκη, η οποία είπε ότι είναι μια «μαύρη» ημέρα του κοινοβουλευτισμού- κατηγόρησαν τον Πρωθυπουργό ότι παραβιάζει συνταγματικά δικαιώματα, επειδή βουλευτής συμφώνησε με πρόταση νόμου ενός άλλου κόμματος, για την οποία δεν έγινε καν ψηφοφορία και η οποία είχε, ήδη, απορριφθεί. Τι έχτε να πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Πολύδωρας φαίνεται ότι δεν ήταν στη Βουλή, όταν ο αρχηγός της Ν.Δ. έβγαζε από την Κ.Ο. συγκεκριμένους συναδέλφους του. Προφανώς θα έλειπε εκείνη την ημέρα και δεν το θυμόταν. Ο κ. Πολύδωρας θα έπρεπε να θυμάται τη στάση του αρχηγού του κόμματός του, ο οποίος όταν έλαβαν συγκεκριμένη θέση τρεις ή τέσσερις βουλευτές του, τους είχε διαγράψει από την Κ.Ο. Θυμάστε πολύ καλά τι έγινε τότε. Ο κ. Πολύδωρας ήταν στην αίθουσα εκείνη την ημέρα ή έλειπε; Κανένα συνταγματικό δικαίωμα και κανένα άρθρο του Συντάγματος δεν παραβιάζεται. Γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι δικαίωμα του Προέδρου της Κ.Ο. να θέτει εκτός Κ.Ο. -και όχι εκτός Βουλής- βουλευτές που η στάση, η συμπεριφορά και οι πολιτικές πρωτοβουλίες τους είναι εκτός στρατηγικής του κόμματος. Μήπως ο κ. Καραμανλής δεν έχει κάνει το ίδιο; Το ξέχασαν;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι, λόγω της γενικότερης στάσης τον τελευταίο καιρό, ο κ. Σπυριούνης έχει πει περισσότερα απ ό,τι έχει πει ο κ. Πάγκαλος και μάλιστα εγγράφως για τον Πρωθυπουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη συγχέετε ανόμοια πράγματα. Μιλάμε για συγκεκριμένη στάση στη Βουλή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ:Για τη γενικότερη στάση του τον τελευταίο καιρό, είπατε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στη Βουλή.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπήρχε θέμα κομματικής πειθαρχίας χθες στη Βουλή για την ψηφοφορία στην πρόταση της Ν.Δ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν σημαίνει ότι όποτε δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας, δεν υπάρχει και συνείδηση των βουλευτών. Η υπερψήφιση μιας πρότασης, καθαρά υποκριτικής, προεκλογικού χαρακτήρα, που τίποτα δεν έχει να προσθέσει σε σχέση προηγούμενης συζήτησης, η υπερψήφιση μιας πρότασης, που ουσιαστικά επιχειρούσε να ακυρώσει όλους τους νόμους που έχει νομοθετήσει το ΠΑΣΟΚ, για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, θετικούς νόμους, αλλά και τη γενικότερη προώθηση του κυβερνητικού έργου, ήταν μια παλαιά επιλογή. Εν πάση περιπτώσει, συνεκτιμήθηκε η όλη στάση του συγκεκριμένου συναδέλφου στο Κοινοβούλιο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μα, δεν υπήρχε ψηφοφορία χθες, η συγκεκριμένη πρόταση νόμου είχε ήδη απορριφθεί από την Επιτροπή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στην ομιλία του κ. Σπυριούνη, ο οποίος δήλωσε «συμφωνώ και στηρίζω αυτή την πρόταση». Αρα, το θέμα δεν είναι διαδικαστικό. Είναι πολιτικό, είναι θέμα ουσίας. Είναι θέμα ουσίας να στηρίζεις αναφανδόν μια υποκριτική και προεκλογικού χαρακτήρα πρόταση άλλου κόμματος. Μια πρόταση που δεν προσθέτει τίποτα σε ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, το οποίο υποτίθεται ότι ήθελε να θεραπεύσει, ενώ αντίθετα στόχο είχε να αμφισβητήσει να υπονομεύσει. Ηταν μια προσπάθεια δημιουργίας βάσης για κατάργηση σειράς θετικών νόμων που αφορούν τη διαφάνεια και τη διαχείριση δημόσιου χρήματος και την προώθηση του κυβερνητικού έργου που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ. Αμφισβήτησε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ σε ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς. Δεν είναι η πρώτη φορά. Υπάρχει συνεκτίμηση της όλης στάσης.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Σπυριούνης πήρε κάποια θέση στο Κοινοβούλιο, όπως είπατε, θέλω να ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από αυτή την απαντητική επιστολή του κ. Σπυριούνη, στην οποία αμφισβήτησε τον ίδιο, ως αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ποτέ δεν κρίνει προσωπικά. Υπήρξε μια συνεκτίμηση της πολιτικής στάσης του κ. Σπυριούνη, σε σειρά σοβαρών θεμάτων, τα οποία συζητούνται στο Κοινοβούλιο και αφορούσαν τη γενικότερη στάση του, σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό έργου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Τώρα, κ. Υπουργέ, εάν δεν είχε συμβεί αυτό, χθες στη Βουλή, δεν θα είχε@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα είχε συμβεί κάτι άλλο. Κάποια στιγμή, όλα αυτά προστίθενται και το ποτήρι ξεχειλίζει.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δηλαδή, με αφορμή ό,τι έγινε με τον κ. Σπυριούνη χθες, από εδώ και πέρα, βουλευτής, ο οποίος εκλέγεται από τον ελληνικό λαό, ας πούμε με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, δεν θα μπορεί στη Βουλή, σε ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο, σε μια οποιαδήποτε ερώτηση, να έχει ένα διαφορετικό σκεπτικό και μια διαφορετική τοποθέτηση από την επίσημη της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα εγώ τέτοιο πράγμα; Τι είναι αυτά που λέτε;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μα, αυτό λέτε. Ότι ο κ. Σπυριούνης υπερψήφισε μια πρόταση, η οποία είναι υπονομευτική στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Το επαναλαμβάνω για να γίνει σαφώς κατανοητό. Συνεκτιμήθηκε η όλη στάση του σε σειρά σοβαρών θεμάτων, πολιτικών ζητημάτων, που είχαν τεθεί στο Κοινοβούλιο. Υπάρχει άνθρωπος εδώ, π.χ. που να πιστεύει ότι ο κ. Σπυριούνης, ουσιαστικά, εδώ και καιρό δεν είχε διαχωρίσει τη θέση του από την κυβερνητική πολιτική σε σειρά σοβαρών θεμάτων; Συνεκτιμήθηκε, βεβαίως, και η στάση του σε μια πρόταση νόμου, η οποία κάθε άλλο παρά ήταν υπέρ της διαφάνειας. Ηταν μια προεκλογικού χαρακτήρα κίνηση της Ν.Δ., η οποία απέβλεπε στην αποδυνάμωση του κυβερνητικού έργου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, είχε κατατεθεί πριν ένα χρόνο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχε ξανασυζητηθεί. Κάνετε πως δεν το θυμάστε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό λέω, είχε ξανασυζητηθεί, οπότε δεν είναι προεκλογική πράξη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, ακριβώς γι` αυτό λέω -επειδή είχε ξανασυζητηθεί- ότι είναι προεκλογική πράξη και άνευ ουσίας. Όταν τοποθετείσαι υπέρ, σε ένα θέμα, ενώ δύο φορές το έχεις απορρίψει, σημαίνει ότι κάνεις επιλογή πολιτικού χαρακτήρα. Εν πάση περιπτώσει, δεν νομίζω @γιατί πρέπει να μιλάμε καθαρά μεταξύ μας- πως υπάρχει άνθρωπος εδώ που να μη γνωρίζει ότι όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε σειρά κρίσιμων επιλογών, υπήρχε μια τελείως διαφορετική στάση του κ. Σπυριούνη από τη στάση που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εδώ πρόσφατα ο Πρωθυπουργός δύο στελέχη τα έβγαλε εκτός, για λόγους διαφάνειας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τώρα, τι σχέση έχει αυτό;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν έχει σχέση; Επειδή είπατε για την πρόταση νόμου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καμία σχέση δεν έχει η πρόταση της Ν.Δ. με θέματα επί της ουσίας της διαφάνειας. Αν τη διαβάσετε, θα το δείτε πολύ καθαρά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει, όμως, σχέση με τη διαφθορά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όπως την εννοεί η Ν.Δ. και όχι όπως πραγματικά είναι.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει μια φιλολογία ότι το κυβερνών κόμμα έχει κάποιου είδους επαφές, συνομιλίες τέλος πάντων, με τον κ. Σαμαρά και ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο, είτε ο ίδιος, είτε στελέχη της ΠΟΛ.ΑΝ. να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Εχει βάση αυτή η φιλολογία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα συζητήσουμε εδώ για ψηφοδέλτια; Δεν το γνωρίζω, το είπα και χθες και το επαναλαμβάνω για να μην υπάρξει παρεξήγηση. Αλλά, δεν είναι θέμα αυτής της συζήτησης, σε αυτή την αίθουσα. Επομένως, είναι δύο οι αρνήσεις μου, μία επί της ουσίας και μία επί της διαδικασίας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μα, λέτε ότι δεν το γνωρίζετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, αλλά δεν είναι και θέμα συζήτησης στην πολιτική ενημέρωση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση: Σε αυτό που είπατε, ότι συνεκτιμήθηκε η γενικότερη στάση του, αν συνεκτιμήθηκε και η στάση που κράτησε στο θέμα της αποχώρησης του κ. Παπαθεμελή, όλο αυτό το διάστημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχα να πω επ` αυτού, το είπα.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η αποπομπή του κ. Σπυριούνη είναι ένα μέτρο πειθαρχίας, ενόψει του Προϋπολογισμού. Φοβάται η κυβέρνηση μήπως@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καμία σχέση δεν έχει. Η κυβέρνηση δεν φοβάται τίποτα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΦΙΛΗΣ: Η αποπομπή του κ. Σπυριούνη είναι οριστική τόσο, όσο ήταν και η προηγούμενη αποπομπή του; Γιατί, είχε διαγραφεί λίγο πριν έρθει ο κ. Σημίτης, επί Ανδρέα Παπανδρέου και ο κ. Σημίτης τον επανέφερε. Γι` αυτό ρωτώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω κάτι να προσθέσω. Αυτά που είχα να πω τα είπα και ήταν σαφή. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, ο κ. Σπυριούνης δεν θα είναι και υποψήφιος στις εκλογές, κατά δική του επιθυμία.

ΦΙΛΗΣ: Εφόσον είναι ο κ. Σημίτης αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ετσι έχει πει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι. Από την ώρα, λοιπόν, που είναι ο κ. Σημίτης αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει θέμα συζήτησης.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, επί της ουσίας, εάν έχει μεταβληθεί και κατά πόσο η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν με ρωτάτε, με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στο ΕΚΟΦΙΝ, αν έχει αλλάξει η θέση απέναντι στο Σύμφωνο Σταθερότητας, απαντούμε ότι δεν έχει αλλάξει η θέση μας. Εξάλλου και στη χθεσινή απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ, όπου ουσιαστικά εγκρίθηκε η πρόταση της Προεδρίας, αυτό τονίζεται, ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Υπάρχει, όμως, ανάγκη να συνεκτιμηθούν κάποιες συνθήκες και να δείξουμε κατανόηση απέναντι σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δύο χώρες. Και αυτό, για την καλύτερη κοινή προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλουμε όλοι, στο πλαίσιο της Ε.Ε..

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Υπάρχουν κάποιες σκληρές δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών κατά της ηγεσίας του ΟΤΕ, για το θέμα των υπαλλήλων, αλλά έχει κάνει λόγο και για λάθος επιχειρηματικές επιλογές. Η κυβέρνηση συμφωνεί με τον υπουργό επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω να προσθέτω κάτι επ` αυτού.

ΔΕΪΜΕΖΗΣ: Θέλω το σχόλιό σας για τη δήλωση βόμβα της κας Μπακογιάννη που επέκρινε τον Κωστή Στεφανόπουλο, λέγοντας ότι, αποδεχόμενος την πρόταση να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέκοψε την πορεία της Ν.Δ. προς την εκλογική νίκη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω καμία πρόθεση να κρίνω τις δηλώσεις της Δημάρχου Αθηναίων. Δεν μας ενδιαφέρουν, σε τελική ανάλυση, οι προοπτικές της Ν.Δ.. Αυτό που γνωρίζω -και εδώ πρέπει να μείνω- είναι ότι ο κ. Στεφανόπουλος έχει δικαιώσει πλήρως την εκλογή του στα μάτια του ελληνικού λαού. Είναι ένας ιδιαίτερα καταξιωμένος Πρόεδρος, ευρύτατα αποδεκτός από τον ελληνικό λαό. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να στεκόμαστε πάνω σε οποιαδήποτε δήλωση που προσπαθεί να τον εμπλέξει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Αυτό είναι λάθος.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Στο θέμα της ασφάλειας, υπάρχει κάποια εξέλιξη, γιατί χθες υπήρχε μια συγκεχυμένη εικόνα, εάν τελικά θα εμπλακεί το ΝΑΤΟ, ποιος θα έχει τον έλεγχο κ.τ.λ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τόνισα και χθες και το επαναλαμβάνω ότι, σε κάθε περίπτωση, τον έλεγχο του όλου συστήματος και της εφαρμογής του γύρω από την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα τον έχει η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές ασφαλείας. Οι ελληνικές αρχές ασφαλείας είναι απόλυτα ικανές να φέρουν σε πέρας αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό έργο. Από εκεί και πέρα, δεν έχουμε κρύψει ότι συνεργαζόμαστε με υπηρεσίες άλλων χωρών, ώστε να βελτιώσουμε συστήματα που έχουν σχέση με σύγχρονες τεχνικές, να ανταλλάξουμε πληροφορίες και να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε δυνατότητα υπάρχει, προκειμένου αυτό το σχέδιο να καθίσταται ακόμη πιο πλήρες και αποτελεσματικό. Οσον αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση εμπλοκής ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο όλο σύστημα ασφαλείας και στην εφαρμογή του. Βεβαίως, συνεργαζόμαστε με το ΝΑΤΟ, είμαστε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, ανταλλάσσουμε πληροφορίες και απόψεις σε κάποια ζητήματα. Αυτά γίνονται και θα γίνονται.

ΚΟΥΙΝ: Απλώς για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα, το οποίο έθεσε συνάδελφος. Είτε το θέλουμε, είτε όχι όλοι συζητούν ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει τρία AWACKS εναέριας επιτήρησης από το ΝΑΤΟ. Όπως είπατε και χθες, η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, άρα δεν ζητάμε στρατεύματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ:Ούτε στρατεύματα ζητάμε, ούτε εμπλοκή Νατοϊκών δυνάμεων. Οτι ανταλλάσσουμε πληροφορίες, ανταλλάσσουμε.

ΚΟΥΙΝ: Απλά σας ρωτάω ευθέως. Εχει ζητήσει τέτοια συνδρομή η Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, ανταλλάσσουμε πληροφορίες με το ΝΑΤΟ. Αυτό απαντά στο ερώτημά σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή πολλά γράφονται και πολλά ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, να σας ρωτήσω ευθέως. Υπάρχει από την ελληνική πλευρά, μελετώνται ή ετοιμάζονται κάποιες διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες που αφορούν ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και πιο συγκεκριμένα, αν ζητάμε με κάποιες συμφωνίες που ετοιμάζουμε κάποια περαιτέρω συνδρομή για κάποιο επεισόδιο που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει συνταχθεί με τη συμβολή επτά χωρών, με τις οποίες συνεργαζόμαστε στενά και θα συνεργαζόμαστε. Το σχέδιο αυτό ήδη προχωρεί, σε σχέση με τις δοκιμές και την εφαρμογή του -αυτό είναι και η έννοια της λέξης "δοκιμή"- από τις ελληνικές Αρχές Ασφαλείας, στο πλαίσιο που έχουν την ευθύνη και θα έχουν την ευθύνη. Είναι απόλυτα ικανές να φέρουν σε πέρας αυτό το έργο. Καθ@ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης θα συνεχιστεί, βεβαίως, και η συνεργασία μας με τις υπηρεσίες των άλλων χωρών. Θα έχουμε συνεργασίες με άλλες χώρες, εκεί που κρίνουμε εμείς ότι χρειάζεται να υπάρξουν αυτές οι συνεργασίες. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να συζητήσουμε κάτι περαιτέρω.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπατε ότι συνεργάζεστε και με άλλες χώρες, μετά τα τελευταία γεγονότα που είχαμε στην Κωνσταντινούπολη, θα υπάρξει συνεργασία και με τις τουρκικές αρχές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν ξέρω, αν έχουν κάτι να προσθέσουν οι τουρκικές αρχές. Είναι ένα άλλο θέμα. Αν εννοείτε για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, με όλους έχουμε συνεργασία. Για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας η συνεργασία πρέπει να είναι με όλους. Αλλά ειδικά για το σύστημα ασφάλειας των Ο.Α. έχουμε επιλέξει επτά χώρες, διότι αυτές έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα ένα κατάλογο από είδη λαϊκής κατανάλωσης, τρόφιμα, από το οποίο προκύπτει ότι τουλάχιστον τα μισά -η επιλογή είναι του υπουργείου- από πέρσι μέχρι φέτος, Οκτώβριο με Οκτώβριο δηλαδή, έχουν αυξήσει τις τιμές τους πάνω από το ρυθμό του πληθωρισμού. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι έχω να πω έχει καλυφθεί πλήρως από τις δηλώσεις των κυρίων Τσοχατζόπουλου και Κουλούρη. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει πάντα ενδεικτικά την πορεία των τιμών και τις αυξήσεις και τις μειώσεις, ενημερώνει διαρκώς τον ελληνικό λαό, αγωνίζεται. Κάνει μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη προσπάθεια για την πάταξη της αισχροκέρδειας και τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Πραγματικά είναι μια σημαντική προσπάθεια που εξελίσσεται.

ΦΙΛΗΣ: Παρά τη σημαντική προσπάθεια διαπιστώνουμε ότι έχουμε ακρίβεια, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι, πέρα των όσων έχουν δηλώσει οι αρμόδιοι Υπουργοί και τα στοιχεία που δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης, που κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός θα στείλει στον εισαγγελέα τις σκιές σκανδάλων διαχείρισης για τον κ. Σμπώκο και τον κ. Νεονάκη, τους οποίους απέπεμψε γι αυτό το λόγο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ξέρω να υπάρχει κανένα σκάνδαλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς τους απέπεμψε τότε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό αφορά το ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε ότι όποιος έχει στοιχεία να τα δώσει στον εισαγγελέα. Πάει να πει ότι έχουν στοιχεία@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει κανείς στοιχεία και δεν τα έδωσε στον εισαγγελέα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αφορά την πολιτική ενημέρωση που γίνεται σε αυτή την αίθουσα, με ποια κριτήρια γίνονται οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ για τα ψηφοδέλτιά του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν μιλάμε για σκιές διαχείρισης..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία σκιά διαχείρισης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ετσι είπε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες κάνει με τα δικά του κριτήρια, στα δικά του όργανα, οι οποίες βεβαίως, δεν αφορούν αυτή την αίθουσα.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 25 November 2003 - 14:05:12 UTC