Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-11-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Σήμερα ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Αύριο, Τρίτη, θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ισλανδίας. @Στις 13.30 θα έχει σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.

@Το βράδυ, θα συμμετάσχει στο δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμήν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας

Την Τέταρτη, στις 11 το πρωί, θα έχει σύσκεψη με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και αρμόδιους παράγοντες, με θέμα τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο, που θα ακολουθήσει, στις 12 το μεσημέρι. Μετά το τέλος της συνάντησης θα γίνουν δηλώσεις.

Την Πέμπτη, θα παραστεί στη Βουλή και θα εκφωνήσει ομιλία, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση μεταξύ Αρχηγών των κομμάτων, για την οικονομία.

Την Παρασκευή, θα επισκεφθεί τη Θήβα, όπου θα εγκαινιάσει το νέο νοσοκομείο της πόλης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχω δύο ερωτήσεις: Η πρώτη αφορά το θέμα της διαφθοράς. Δεν το είπε η κα Τσουδερού ή ο κ. Φλέσσας, το είπαν, προχθές, δύο στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, ότι η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη στη διαφθορά. Πρόκειται για 15 τρις δραχμές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ποιό στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας το είπε αυτό και ανακοίνωσε και συγκεκριμένο ποσό;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δύο στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό. Για πολιτικό στέλεχος, τουλάχιστον@

ΣΙΔΕΡΗΣ: Οχι πολιτικό στέλεχος, τεχνοκράτης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Λυπούμαι, αλλά δεν μπορώ να σας βοηθήσω. Δεν νομίζω ότι έχει πει κάποιος κάτι τέτοιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» της Παρασκευής, ότι το «λάδωμα» στον κρατικό μηχανισμό ανέρχεται στα 15 τρις δραχμές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιοι είναι αυτοί και τι έχουν πει. Δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Να περάσουμε σε ένα φλέγον, για κάποιους, θέμα. Εχετε, βέβαια, τοποθετηθεί, αλλά εάν στους επτά που είναι προφυλακισμένοι, ένας έστω αποδειχθεί αθώος, ποιος θα πληρώσει τους μήνες που είναι προφυλακισμένος; Τους μήνες από τη ζωή του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι γνωρίζετε το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα, τους νόμους και το Σύνταγμά μας. Υπάρχει ποινική δικονομία στην Ελλάδα. Υπάρχει εντολή προφυλάκισης από Εισαγγελέα, δεν αποφασίζουμε μόνοι μας. Στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, η προφυλάκιση κάποιου ανθρώπου, η στέρηση της ελευθερίας του δεν είναι κρατική απόφαση, είναι απόφαση ανεξάρτητου εισαγγελέα. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι είναι ανεξάρτητη η δικαστική εξουσία στην Ελλάδα. Η ανεξάρτητη δικαστική εξουσία, λοιπόν, αποφάσισε την προφυλάκιση. Απ` ό,τι πληροφορούμαι, πολύ σύντομα, τις επόμενες ημέρες, θα υπάρχει το τελικό βούλευμα του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου, περί της πορείας παραπομπής ή μη όλων ή κάποιων εκ των κρατουμένων, όπως θα υπάρξει και η απόφαση του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου για την αίτηση αποφυλάκισής τους. Στην Ελλάδα τηρούνται το Σύνταγμα και οι νόμοι. Η ποινική δικονομία προβλέπει ότι, όταν κατηγορείσαι για συγκεκριμένα πράγματα, παραπέμπεσαι και ο Εισαγγελέας εκτιμά εάν προφυλακίζεσαι ή όχι. Και εάν υπάρχει διαφωνία, μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή, αποφασίζει το Δικαστικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια, διενεργείται έρευνα, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει γίνει πολύ γρήγορα. Σύντομα θα έχουμε την απόφαση του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου, περί της παραπομπής ή μη όλων ή κάποιων από τους επτά και στη συνέχεια θα έχουμε και την απόφαση του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου για τη συνέχιση ή μη της προφυλάκισής τους. Ολα γίνονται κατά το Σύνταγμα και τους νόμους.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αναλωθήκατε για να μου πείτε τα διαδικαστικά, που είναι γνωστά@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι διαδικαστικά το θέμα του Συντάγματος και η Νομοθεσία. Δεν είναι διαδικασία το Σύνταγμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν αυτή η δίκη εντάσσεται σε εκείνο που είπε ο Πρωθυπουργός ότι δίκες που συγκινούν και ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη, θα συντομεύουν. Εδώ έχουμε μια καθυστέρηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για την έκταση μιας τέτοιας υπόθεσης, με βάση τα ελληνικά δεδομένα, και το γεγονός του ότι θα εκδοθεί πολύ σύντομα η απόφαση του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου, δείχνει ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Είναι άλλωστε κάτω από το δεκαοχτάμηνο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ούτε εξάμηνο δεν χρειάστηκε. Ποια είναι η καθυστέρηση; Μπορεί ορισμένοι άνθρωποι να έχουμε ευαισθησία και το σέβομαι απόλυτα και το τιμώ, αλλά, από την ευαισθησία, μέχρι το γεγονός να λέμε υπερβολές, υπάρχει διαφορά. Μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες ολοκληρώνεται η διαδικασία. Επίσης, θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και η όποια απόφαση επί της αίτησής τους για αποφυλάκιση. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η απόφαση του αρμόδιου Συμβουλίου, αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση. Θα πρέπει κάποτε να μάθουμε να σεβόμαστε τη δικαστική εξουσία, το Σύνταγμά μας, διότι τότε σημαίνει ότι σεβόμαστε και τη λογική μιας οργανωμένης Πολιτείας. Πραγματικά, μου κάνει εντύπωση, ότι μόλις δημιουργηθεί κάποια πολιτική αντιδικία γύρω από ένα θέμα, ορισμένοι χώροι σπεύδουν να στηρίξουν τη δικαιοσύνη. Τώρα γιατί δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι και θέμα διεθνών εντυπώσεων που δίνει η χώρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η χώρα έχει προοδευτικό Σύνταγμα, το οποίο σέβεται και τηρεί απόλυτα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε σχέση με τις φωτογραφίες που δείχνουν την Αστυνομία να αλλάζει το σάκο ενός από τους διαδηλωτές, που είναι και προφυλακισμένος, γίνεται κάποια ΕΔΕ στο εσωτερικό της Αστυνομίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη και είναι αυτονόητο πως οι συνήγοροι των κρατούμενων θα αναφέρουν τα σχετικά θέματα που υποστηρίζουν. Εγώ δεν μπορεί να τα γνωρίζω και να έχω άποψη επ` αυτών. Φαντάζομαι ότι οι συνήγοροί τους θα κάνουν χρήση και ο αρμόδιος ανακριτής θα το ερευνήσει. Η Δικαιοσύνη λειτουργεί στην Ελλάδα. Και θα πρέπει την ίδια ευαισθησία που δείχνουν ορισμένες φορές, ορισμένοι, να τη δείχνουν πάντοτε. Οχι κατά το δοκούν! Από κει και πέρα, επειδή ακούω κάποια πράγματα γύρω από το θέμα των «επτά», θα ήθελα να τονίσω τα εξής: Ουδείς απαγορεύει -και δεν μπορεί να απαγορεύσει- στους νομικούς τους, στους συμβούλους τους να συναντηθούν μαζί τους. Θέλω να σας θυμίσω ότι στις ελληνικές φυλακές με το νέο σωφρονιστικό νόμο, δεν διοικεί ανεξέλεγκτα κάποιος διευθυντής ή κάποιος αρμόδιος. Υπάρχει εισαγγελέας, ο οποίος επιλαμβάνεται όλων των υποθέσεων που αφορούν τη λειτουργία της φυλακής. Αυτό πρέπει να το θυμάστε, όπως και ότι τηρείται απόλυτα ο νόμος που προβλέπει ότι όποια στιγμή θέλει ο συνήγορος ενός κρατούμενου να έχει επαφή μαζί του, μπορεί να την έχει. Υπάρχει εισαγγελέας για να προσφύγει, εάν κάποιος παράγοντας τον καθυστερεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Ακουσα τον Πρωθυπουργό, προχθές, στην Κεντρική Επιτροπή, στο τέλος της ομιλίας του, να κάνει ένα άνοιγμα σε μετριοπαθείς ψηφοφόρους της Δεξιάς, όπως την ονόμασε, λέγοντας να συμπορευτούν με το ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Θα ήθελα να ξέρω, εάν μπορείτε να μου πείτε, αν σε αυτό το πλαίσιο συζητάτε, ως κυβέρνηση και κυβερνητικό κόμμα, συνεργασία με τον κ. Μάνο και τον κ. Σαμαρά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με τη συνδρομή υπηρεσιών από άλλες έξι χώρες, την οποία έχουμε ζητήσει και μας έχει δοθεί. Από εκεί και πέρα, δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο, αυτή τη στιγμή, δηλαδή σε ποια μορφή θα είναι οι όποιες συνεργασίες.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Αυτό δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει τουλάχιστον πρόθεση για να υπάρξει μια τέτοια συνεργασία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ισως υπάρχουν κάποια θέματα μέσα στο σχέδιο, στα οποία μπορεί να χρειαστεί κάποια συνεργασία. Θα ρωτήσω και θα σας απαντήσω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα επιθυμεί τη βοήθεια του ΝΑΤΟ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για να επιθυμούμε κάτι, σημαίνει ότι θα είναι αναγκαίο. Θα ενημερωθώ και θα επανέλθω. Επαναλαμβάνω ότι έχουμε στενή συνεργασία με έξι χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και οι ΗΠΑ. Δεν έχουμε κρύψει ότι συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ούτε ότι είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Αν υπάρχει κάποιο τεχνικό θέμα στο οποίο θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν, γιατί όχι. Αλλά, αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο, όσον αφορά τα τεχνικά θέματα. Πολιτικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη δήλωση του κ. Πάγκαλου που τάσσεται κατά της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και αν σας απασχολεί ότι μπορεί να είναι αντίθετος με την εν γένει φιλοσοφία του εκλογικού νόμου, παρόλο που είναι επικεφαλής του εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω κανένα λόγο να τη σχολιάσω, γιατί δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Υπάρχει η γνώμη ενός στελέχους σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Γιατί πρέπει να το σχολιάζουμε, κάθε τόσο; Δεν έχει καμία σχέση με τον εκλογικό αγώνα αυτό. Είναι ένα ειδικό θέμα, το οποίο αφορά τις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Επιβεβαιώνετε ότι θα υπάρξουν κοινές ομάδες ανάκρισης με αστυνομικούς από ξένες χώρες που θα συγκροτηθούν και θα λειτουργούν σε ελληνικό έδαφος, όπως γράφτηκε σε δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ΕΛ.ΑΣ έχει την ευθύνη για το ελληνικό έδαφος και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε. Όπως έχει πει και ο κ. Φλωρίδης, η εφαρμογή του όλου συστήματος ασφαλείας, για το οποίο έχουμε ζητήσει συνεργασία, τεχνογνωσία και από άλλες υπηρεσίες, γίνεται κατά το Σύνταγμα και τους νόμους μας από την ΕΛ.ΑΣ.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού εντάλματος, όπου προβλέπει τέτοιου είδους συνεργασίες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νομικό πλαίσιο για τη συγκρότηση τέτοιων (δεν ακούγεται)

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ικανές οι αρχές ασφαλείας στην Ελλάδα να εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο, πλήρες και αποτελεσματικό σχέδιο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σε ποια στελέχη σας αναφέρεται η κα Παπανδρέου, στη συνέντευξή της σήμερα σε απογευματινή εφημερίδα, λέγοντας ότι υπάρχουν στελέχη μας, τα οποία εκτιμούν ότι θα ηττηθούμε και όχι μόνο αυτό, αλλά το θέμα τους είναι, όχι η νίκη, αλλά η διαχείριση της ήττας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι σε θέση κάθε Δευτέρα να σχολιάζω κυριακάτικες ή δευτεριάτικες συνεντεύξεις στελεχών μας και ιδιαίτερα κορυφαίων, που αναπτύσσουν εκτεταμένα τις σκέψεις τους. Γιατί αν απομονώσουμε μια σειρά ή μια παράγραφο και αρχίσουμε να τη συζητάμε, προφανώς δεν θα καταλήξουμε πουθενά. Η κα Παπανδρέου έχει δώσει μια ολοκληρωμένη συνέντευξη, σήμερα, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η οποία συμβάλει ιδιαίτερα θετικά και αποτελεσματικά στο γενικότερο αγώνα που κάνουμε αυτή τη στιγμή για την προβολή του κυβερνητικού έργου και στην προεκλογική προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ. Δεν χρειάζεται να τη σχολιάσουμε. Η κα Παπανδρέου κάνει τις εκτιμήσεις της.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δηλαδή, είναι αμφισβητούμενα τα γεγονότα και επιδέχονται εκτιμήσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κα Παπανδρέου κάνει τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις της. Αν θέλετε τη γνώμη μου (γιατί αδικούμε την κα Παπανδρέου αν παίρνουμε μόνο γραμμές και λέξεις από τη συνέντευξη) η συνέντευξη ως σύνολο συμβάλει θετικά και αποτελεσματικά στην προσπάθεια που κάνουμε αυτή τη στιγμή και είναι πολύ σημαντική.

ΜΙΧΑΗΛ: Σήμερα, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τραγικό ναυάγιο του «Πρεστίζ». Ο μόνος που τελικά φαίνεται να την πληρώνει από αυτή την ιστορία είναι ο καπετάνιος του πλοίου, που ακόμη είναι με περιοριστικούς όρους στην Ισπανία. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα αυτό και τι εξέλιξη υπάρχει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι σε αυτά τα θέματα η Δικαιοσύνη σε όλες τις χώρες διεξάγει τις δικές της έρευνες. Στην περίπτωση που αναφέρετε, διεξάγεται έρευνα της Δικαιοσύνης κάποιας άλλης χώρας, επί ένα χρόνο. Επιτρέψτε μου να κάνω τη σύγκριση με τους τέσσερις-πέντε μήνες για τους οποίους δημιουργούμε εδώ τόσες ερωτήσεις και τόσες σημαντικές αναφορές στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση, αλλά με την ευκαιρία αυτή έκανα και τη σύγκριση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 24 November 2003 - 14:05:09 UTC