Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-10-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προκήρυξε σήμερα την άδεια ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας. Επομένως, έχουμε σήμερα την προκήρυξη τηλεοπτικών αδειών για την εθνική εμβέλεια και θα ακολουθήσει, εξ όσων γνωρίζω, για τους περιφερειακούς και τοπικούς σταθμούς. Εισερχόμαστε σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για να υπάρξει οριστικά τάξη και νομιμότητα και στον τομέα αυτό.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχω δύο ερωτήσεις: Η πρώτη αφορά το θέμα των αστυνομικών. Είστε μια κυβέρνηση και ένα κόμμα, το οποίο στις τάξεις του έχει αντιχουντικούς αγωνιστές. Αυτό είναι ιστορική καταγραφή, κανείς δεν μπορεί να σας το αμφισβητήσει. Ωστόσο, η επίθεση έγινε με μια χουντική διάταξη. Μετά από 20 χρόνια, όχι μόνο δεν την καταργήσατε, αλλά τη χρησιμοποιήσατε. Είναι αυτό νεοδεξιά μετάλλαξη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ορισμένοι είναι οι τελευταίοι που μπορεί να μας κατηγορήσουν για νεοδεξιά. Αυτή είναι γνωστό από ποιους εκπροσωπείται. Εξάλλου, είναι τελείως λάθος ότι έγινε επίκληση του διατάγματος του 1971. Διότι δεν φρόντισαν να ενημερωθούν αυτοί που το έγραψαν. Όπως τόνισε και σήμερα ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Τσερτικίδης, ο αστυνομικός διευθυντής Αττικής επικαλέστηκε το άρθρο 11 του Συντάγματος και το Π.Δ. 141/91 για την απομάκρυνση των διαδηλωτών από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Θα σας παρακαλούσα όσοι έγραψαν κάτι τέτοιο, άλλη φορά να ενημερώνονται καλύτερα. Ως γνωστόν, το 1991 μπορεί να είχαμε Δεξιά ή νεοδεξιά, αλλά είχαμε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η νεοδεξιά που είπα δεν αποκλείει τη δημοκρατικότητα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το είπα, αλλά να δούμε ποιοί είναι οι νεοδεξιοί. Επίσης, η Δεξιά ή η νεοδεξιά, την οποία επικαλεστήκατε -δεν ξέρω ποιο τίτλο προτιμάτε, εμάς ο τίτλος "Δεξιά" μας αρκεί, διότι αυτό είναι πάντα- χθες, εμμέσως πλην σαφώς, δια του κ. Μαρκογιαννάκη, επισήμου εκπροσώπου της Ν.Δ., ήρθε να καλύψει αυτή την απαράδεκτη και ακραία ενέργεια ορισμένων εκ των διαδηλωτών, οι οποίοι μάλιστα από ό,τι πληροφορήθηκα από τις χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπου τους, οπλοφορούσαν κιόλας. Είναι δηλώσεις που υπάρχουν και δεν αμφισβητούνται. Το συμπέρασμα είναι ότι η Ν.Δ. υιοθετεί εμμέσως πλην σαφώς αυτές τις απαράδεκτες και ακραίες ενέργειες από άτομα, που μάλιστα κατά δήλωση του εκπροσώπου τους οπλοφορούσαν κατά τη διαδήλωση. Και ερωτώ: Αυτή η υιοθέτηση των ακραίων και απαράδεκτων συμπεριφορών, γιατί γίνεται; Για μικροκομματικά οφέλη; Νομίζουν ότι έτσι θα κερδίσουν; Νομίζουν ότι αυτό είναι πολιτική; Ας διδαχθούν, τουλάχιστον, από τις παρεμβάσεις που έγιναν από άλλους συναδέλφους τους, μεταξύ των οποίων και ο κ. Εβερτ. Θα σας παρακαλούσα, πάντως, να αποφεύγουμε τα επίθετα μεταξύ μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι πολιτικός ο όρος και δεν είναι εκτός κοινοβουλευτικής διαδικασίας ο όρος "νεοδεξιά".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας παρακαλούσα να το κάνουμε για λόγους δεοντολογίας. Βεβαίως, εάν θέλετε, είναι δικαίωμά σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στη δική μου λογική, τουλάχιστον, αφορά ένα αριστερό κόμμα που αλλάζει θέσεις. Δεν ήταν κάτι εκτός δημοκρατικής διαδικασίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χαίρομαι για την ευαισθησία σας για την Αριστερά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η άλλη ερώτησή μου έχει σχέση με την απόφαση του ΟΠΑΠ να διαθέσει τα αδιάθετα σε ένα τηλεπαιχνίδι, σε ένα κανάλι. Εχει άποψη η κυβέρνηση γι` αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι μια απόφαση του ΟΠΑΠ, την οποία εξήγησε με χθεσινή ανακοίνωσή του. Βεβαίως, τα αδιάθετα δεν τα διαθέτει στο κανάλι, από ό,τι έχω πληροφορηθεί. Τα αδιάθετα δίνονται στον κόσμο. Διαβάστε καλά την ανακοίνωση του ΟΠΑΠ. Δεν λέει ότι διαθέτει τα αδιάθετα στο κανάλι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε τηλεπαιχνίδι@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΑΠ τα αδιάθετα διατίθενται στο κοινό, στον καταναλωτή. Αυτό είναι υποχρέωση του ΟΠΑΠ από τη σύμβαση. Δηλαδή, ο ΟΠΑΠ υποχρεώνεται να επιστρέφει ένα ποσοστό των εισπράξεων, από κάποιο παιχνίδι, στους καταναλωτές. Εμειναν κάποια αδιάθετα, έχουν μείνει και άλλες φορές. Τα αδιάθετα αυτά πρέπει να διατεθούν στον καταναλωτή, δεν μπορεί να διοχετευθούν πουθενά αλλού. Βεβαίως, δεν είναι δυνατό να δοθεί κάποιο ποσό σε όλους τους παίκτες. Το κατανοείτε αυτό. Θα μπορούσε να κάνει ο ΟΠΑΠ κάποιες κληρώσεις ή να βρει κάποια άλλη διαδικασία. Βρήκε μια, μέσω κάποιου παιχνιδιού ενός τηλεοπτικού καναλιού που του προτάθηκε, όπως ο ΟΠΑΠ επικαλείται.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόβλημα είναι μεγάλο@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο ΟΠΑΠ πήρε τις αποφάσεις του. Από εκεί και πέρα, εκτελεί, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, τη σύμβασή του.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, δεδομένου ότι, χθες, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη ματαίωση διεξαγωγής της άσκησης "Νικηφόρος-Τοξότης" και την 1η Οκτωβρίου στην Κύπρο ο κ. Παπαντωνίου είχε πει ότι θα διεξαχθεί κανονικά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Παπαντωνίου είχε πει ότι, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας λόγος αλλαγής και ότι εμείς προχωρούμε για να διεξαχθεί η άσκηση. Υπήρξε, όμως, ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία είχε συμφωνήσει με την περίπτωση αυτή. Υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δια των υπουργών Εξωτερικών, για λόγους εμπέδωσης της ειρήνης και του κλίματος ασφάλειας, να αποσυρθούν ταυτοχρόνως και οι δύο ασκήσεις, που θα γινόντουσαν η μια από την ελληνική και κυπριακή πλευρά και η άλλη από την τουρκική. Γνωρίζετε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε συμφωνήσει σε αυτή την προοπτική. Βεβαίως, εύλογα έθεσε τον όρο της απόσυρσης και της τουρκικής άσκησης. Από τη στιγμή που ικανοποιήθηκε ο όρος, δεν είχαμε κανένα λόγο να επιμείνουμε στην προηγούμενη τακτική, η οποία ήταν και πολύ σωστή. Διότι από τη στιγμή που δεν είχαμε πάρει πριν κάτι, δεν ήταν δυνατό να δώσουμε κάτι. Αυτό είναι αυτονόητο. Ηταν, λοιπόν, απόλυτα συντονισμένη και η τακτική μας και η τακτική των υπουργείων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ναι, αλλά λέγεται ότι δεν πληροφορήθηκε αμέσως την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά το έμαθε από το ραδιόφωνο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από ό,τι γνωρίζω δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Βεβαίως, η Κυπριακή Δημοκρατία είχε συμφωνήσει με την προοπτική της ταυτόχρονης ματαίωσης των δύο ασκήσεων και λογικό ήταν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κατόπιν πιέσεων από την Αμερική.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μου αρέσει ο όρος "πιέσεις". Ενδιαφέρον υπήρχε και είναι λογικό να υπάρχει. Από εκεί και πέρα, ορθώς η ελληνική, αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση προωθούσαν την άσκηση από τη στιγμή που δεν είχαν κάτι στα χέρια τους. Από τη στιγμή, όμως, που αλλάζουν τα δεδομένα και υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας, φυσικό είναι να προσαρμόζεις τη στάση σου, από τη στιγμή που μάλιστα είχες καθορίσει και τα βήματα αυτά. Ηταν γνωστή αυτή η περίπτωση διεξόδου. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ισχύει ή όχι το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν πάρα πολλές δηλώσεις επ@ αυτού, τις οποίες δεν βλέπω το λόγο γιατί να επαναλάβω. Πρόσφατα ο κ. Παπαντωνίου ξεκαθάρισε όλα αυτά τα θέματα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Σας ρωτώ, γιατί αν ήταν η πρώτη φορά που ακυρώθηκε η άσκηση "Νικηφόρος-Τοξότης" θα λέγαμε ότι είναι κατανοητό. Πέρυσι ακυρώθηκε και πρόπερσι έγινε μισή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν θυμάμαι καλά και πέρυσι και φέτος έχουμε ταυτόχρονη κίνηση από την Τουρκία. Δεν το αξιολογείτε ποιοτικά αυτό;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή ταυτόχρονα με την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας Παπανδρέου-Γκιούλ υπήρχε και νέο κύμα μαζικών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, θέλω να σας ρωτήσω, θα υπάρξει κάποια συμφωνία και κάποια στιγμή να σταματήσει αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο στον εναέριο χώρο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τι λέτε να μη θέλουμε; Νομίζω ότι και πάρα πολλές δυνάμεις στην Τουρκία το θέλουν, αλλά υπάρχουν και οι στρατηγοί και πολλές κατεστημένες αντιλήψεις στη γείτονα χώρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ετσι όπως το θέτετε, εάν συνεχίσουν τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου παρά τη συμφωνία Παπανδρέου-Γκιούλ, τι θα γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατά καιρούς, οι Τούρκοι κάνουν παραβιάσεις. Νομίζω ότι είναι μια προσπάθεια από ορισμένους κύκλους να στρέψουν το ενδιαφέρον από μια πορεία ειρήνης και συνεργασίας σε μια πορεία αντιπαράθεσης. Είναι σαφές ότι υπάρχουν αυτές οι αντιλήψεις στη γείτονα χώρα. Εμείς, όμως, πρέπει να προχωρήσουμε, με κεντρική γραμμή μας αυτό που εκδηλώθηκε και με τη συνάντηση Παπανδρέου-Γκιούλ. Αυτή πρέπει να είναι η κεντρική στρατηγική μας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η αποχώρηση της κας Δαμανάκη από το ΣΥΝ εκτιμάτε ότι προσδίδει μια περαιτέρω δυναμική στη συγκρότηση Κεντροαριστεράς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω ένα εσωτερικό πρόβλημα άλλου κόμματος.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ρωτώ, επειδή είναι μέσα στις στοχεύσεις του κυβερνώντος κόμματος η συγκρότηση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρέπει να μείνω εδώ. Για τα γενικότερα θέματα των διευρύνσεών μας υπάρχει η ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοϊδη, στην εκδήλωση της ΑΕΚΑ. Θέλω να σας παραπέμψω στην ιδιαίτερα σημαντική αυτή ομιλία, από την οποία θα πάρετε όλες τις απαντήσεις. Οχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για τη γενικότερη στρατηγική μας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση το σενάριο άσκησης του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Μεσόγειο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ΝΑΤΟ κάνει συχνά τέτοια σενάρια άσκησης. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει και ένα ιδιαίτερα αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή για θέματα ασφάλειας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν έχουμε λόγο να διαφωνήσουμε σε αυτό. Ισα-ίσα, θα πρέπει να συνεργαζόμαστε στενά και καλά. Η Ελλάδα έχει δουλέψει πάρα πολύ σε αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου στην περιοχή να έχουμε μια ζώνη ειρήνης, να είμαστε πλήρως διασφαλισμένοι και βεβαίως να εγγυηθούμε σε όλους την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν είναι κακό να υπάρχουν τέτοιες συνεργασίες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είδα κάποια στιγμή στην τηλεόραση ασκήσεις ειδικών δυνάμεων που φορούν μακό με το σύνθημα "καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος". Μπορείτε να μας το διευκρινίσετε αυτό, γιατί δεν βλέπω να συνάδει με τη συμφωνία Παπανδρέου-Γκιούλ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι, θα σας το διευκρινίσω, γιατί και εγώ έτσι που το ακούω ενοχλούμαι.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Από ό,τι είδα και το δικό σας Υπουργείο αντιμετωπίζει προβλήματα κινητοποιήσεων, όπως και τα υπόλοιπα υπουργεία. Θα ικανοποιήσετε κάποια από τα αιτήματα των εργαζομένων σας ή θα έχουν την ίδια τύχη με τους υπόλοιπους εργαζόμενους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και εδώ κινούμαστε στο γενικότερο κυβερνητικό πλαίσιο. Κάνουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για να ικανοποιούμε αιτήματα, βεβαίως εντός των ορίων της οικονομίας και ότι έχουμε πει γενικά. Δεν έχουμε κανένα λόγο να τσακωνόμαστε με τους εργαζόμενους, όπως καταλάβατε. Δεν πιστεύω ότι αυτές οι εικόνες αντιστοιχούν στην πραγματικότητα του Υπουργείου Τύπου. Το αντίθετο, θα έλεγα. Αλλά, αυτά γίνονται κατά τη διάρκεια απεργιών.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 10 October 2003 - 13:05:08 UTC