Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-10-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ξεκίνησε, κάνοντας αναφορά στα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες κατά τις κινητοποιήσεις αστυνομικών υπαλλήλων και οι οποίες οδήγησαν στην πολιορκία και τον αποκλεισμό του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο Πρωθυπουργός είπε τα εξής:

"Η χώρα μας είναι ένα κράτος δικαίου. Σε ένα κράτος δικαίου, όπως και η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να αυθαιρετεί, έτσι και ο πολίτης δεν έχει δικαίωμα να αυθαιρετεί. Η συνδικαλιστική ηγεσία των αστυνομικών υπαλλήλων πιστεύει ότι αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Αδιαφόρησε στην πρόσκληση του εισαγγελέα να συμμορφωθεί προς το νόμο και να πάψει την καθ@ όλα παράνομη πολιορκία και τον αποκλεισμό του υπουργείου Οικονομίας. Η συνδικαλιστική ηγεσία των αστυνομικών υπαλλήλων πιστεύει ότι μπορεί να υπακούει σε κάποιο δικό της νόμο. Η κυβέρνηση και η κοινωνία δεν θα ανεχθούν τέτοιες συμπεριφορές. Εδωσα εντολή στον κ. Φλωρίδη να καταλογιστούν ευθύνες για όσους δεν συμμορφώνονται προς τις επιταγές του νόμου και της εισαγγελικής Αρχής".

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Διακυβερνητική και τόνισε τα εξής:

"Την εβδομάδα που πέρασε, το περασμένο Σαββατοκύριακο, συνήλθε στη Ρώμη η Διακυβερνητική Διάσκεψη, η οποία πρόκειται να αποφασίσει για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα μέχρι την 1η Μαϊου του 2004, όπως έχει συμφωνηθεί. Οποιος παρακολουθεί την ειδησεογραφία θα δει ότι το θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος είναι το κεντρικό θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους επόμενους μήνες. Και είναι το κεντρικό θέμα της Ε.Ε., γιατί μέσα από τη συζήτηση για το Σύνταγμα αναδεικνύονται τα προβλήματα, οι διαφορές, οι αντιθέσεις, οι κοινές συγκλίσεις, σε σχέση με τα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη.

Δεν είναι, λοιπόν, μονάχα μια συζήτηση για κάποιο συμβολικό κείμενο, αλλά μια συζήτηση η οποία αφορά πολλά ουσιαστικά θέματα. Θέλω στην έναρξη αυτής της συζήτησης να τονίσω ότι το θέμα παρουσιάζει δύο πλευρές:

-Η μία πλευρά, η οποία πολλές φορές συγκεντρώνει, σχεδόν αποκλειστικά, την προσοχή, είναι η θεσμική πολιτική. Είναι θέματα, όπως η ισότητα των κρατών-μελών (όλα τα κράτη-μέλη να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις) η λειτουργία των οργάνων της Ενωσης, πώς είναι η σύνθεση της Επιτροπής, ποιά δικαιώματα έχουν τα μέλη της Επιτροπής, πώς λειτουργεί το Ευρωκοινοβούλιο, πώς εξασφαλίζεται η διαφάνεια των αποφάσεων και τα παρόμοια θέματα.

-Υπάρχει, όμως, και μια άλλη πλευρά, εξίσου σημαντική, η οποία αφορά κυρίως τα πολιτικά θέματα, την αποτελεσματικότητα της Ενωσης (γιατί θέλουμε μια Ενωση που να αναδεικνύεται μέσα από αποφάσεις που εφαρμόζονται) τη δυναμική της ενοποιητικής διαδικασίας (γιατί θέλουμε μια Ενωση, η οποία θα συνεχίσει να διαμορφώνει κοινές πολιτικές και δεν θα αρκεστεί σε αυτά που υπάρχουν και σίγουρα δεν πρέπει να οπισθοδρομήσει) τις πολιτικές της Ενωσης (γιατί το κείμενο, το οποίο πρόκειται να αποφασιστεί, περιέχει και ένα κεφάλαιο για τις πολιτικές της Ενωσης, ποιες είναι, πώς εφαρμόζονται και αν πρέπει να τονιστούν μερικά θέματα, τα οποία εμείς και πολλοί άλλοι θεωρούν απαραίτητα, ιδίως θέματα κοινωνικής πολιτικής).

Ανάμεσα σε αυτές τις πλευρές είναι ανάγκη να βρεθούν οι σωστές ισορροπίες. Τι εννοώ: Ούτε να καταδικάσουμε την Ενωση σε απραξία εν ονόματι της τήρησης ορισμένων αρχών, και μάλιστα στις λεπτομέρειές τους, ούτε, από την άλλη μεριά, να δημιουργήσουμε διαχωριστικές γραμμές εν ονόματι μιας μη αμφισβητούμενης πραγματικότητας. Δηλαδή, δεν είναι όλα τα κράτη-μέλη όμοια, με την άποψη ότι παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως έκτασης, πληθυσμού, επιπέδου ανάπτυξης, διαφορετικά προβλήματα και όλα αυτά πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη.

Τέλος, για ενημέρωσή σας, θέλω να αναφέρω το εξής: Οταν, στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, πραγματοποίησα επισκέψεις στα 24 κράτη-μέλη της Ενωσης, διαπίστωσα ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά αντιλήψεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και ανάμεσα στα παλιά κράτη-μέλη, τα οποία ξεκίνησαν την Ε.Ε.. Σημαντική διαφορά απόψεων κυρίως στα θέματα άμυνας, συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, συνεργασίας με τις ΗΠΑ, γιατί τότε ήταν και το θέμα του Ιράκ στο προσκήνιο. Αυτή, όμως, η διαφορά απόψεων, που πηγάζει από το θέμα της άμυνας, επεκτείνεται και σε άλλα θέματα. Και η συζήτηση αυτή, η οποία έχει αρχίσει τώρα, όπως φάνηκε το Σάββατο, φέρνει στην επιφάνεια αυτή τη διαφορά αντιλήψεων.

Οι Διακυβερνητικές, μέχρι τώρα, ήταν συναντήσεις των ομάδων εργασίας, των υπουργών Εξωτερικών και μια συνάντηση των Πρωθυπουργών στο τέλος, όπου -θα έλεγα- ότι με αρκετά τεχνικό τρόπο προσπαθούσαν να αντιμετωπιστούν τα θέματα σε ένα παρασκηνιακό παζάρι. Αυτή η Διακυβερνητική δεν θα είναι έτσι. Θα είναι μια Διακυβερνητική, όπου σίγουρα δεν θα γίνονται στο προσκήνιο όλες οι συζητήσεις, αλλά ήδη έχει φανεί ότι υπάρχουν διαφορές αντιλήψεων. Από τη συζήτηση αυτή εξαρτάται σημαντικά η πορεία της Ε.Ε. στα επόμενα χρόνια. Και γι@ αυτό, η συζήτηση έχει σημασία στην Ευρώπη, αλλά έχει και σημασία σε εμάς, όσον αφορά τη γραμμή που θα ακολουθήσουμε, γιατί εγώ πιστεύω -και πολλοί από εμάς, επίσης- ότι πρέπει να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της ενοποιητικής πορείας και μια αποτελεσματική Ε.Ε..

Σχετικά με δημοσιεύματα της εφημερίδας "Μακεδονία", που αφορούσε μια παρέμβαση που έγινε από κάποιους διαδηλωτές στο ελληνικό Προξενείο του Σαν Φραντσίσκο, θα ήθελα να πω ότι έγιναν όλες οι ενέργειες προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι αρμόδιες αρχές του Σαν Φραντσίσκο αναγνώρισαν την ολιγωρία τους. Υπήρξε έλλειψη εσωτερικού συντονισμού στην αστυνομία τους. Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα υπάρξει τίποτα στο μέλλον και δίνονται όλες οι σχετικές εγγυήσεις ασφάλειας για το ελληνικό Προξενείο.

Τέλος, επανέρχομαι στο θέμα των αστυνομικών. Πέραν της πρωθυπουργικής δήλωσης θα ήθελα να πω τα εξής, χωρίς βεβαίως να υπεισέλθω σε αυτά που έχουν καλυφθεί από τη δήλωση του Πρωθυπουργού. Θα ήθελα να ρωτήσω τη Ν.Δ. ποια είναι η θέση της απέναντι στα χθεσινά ακραία φαινόμενα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σιωπή πλέον δεν είναι χρυσός, αλλά θα έλεγα ότι οδηγεί στην εντύπωση μιας ανοχής απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα ή το χειρότερο μιας έμμεσης συγκάλυψης. Δεν μπορεί να σιωπούν, διότι εδώ η σιωπή σημαίνει συγκάλυψη ή τουλάχιστον ανοχή και αυτό θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο. Επομένως, ρωτώ ευθέως: Τι θέση έχουν απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα;

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Το πρωί, πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. τοποθετήθηκαν για το θέμα και είναι καταδικαστικοί για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ξέρουμε, όμως, την τοποθέτηση του κ. Εβερτ. Εν πάση περιπτώσει, το "πολλοί βουλευτές" λέει κάτι, αλλά υπάρχει και η επίσημη τοποθέτηση. Εμείς ζητούμε, σήμερα, την επίσημη τοποθέτησης της Ν.Δ. απέναντι σε αυτά τα ακραία φαινόμενα και τις ακραίες συμπεριφορές. Εδώ η σιωπή δεν είναι πια χρυσός. Εδώ η σιωπή σημαίνει ανοχή ή -το χειρότερο- συγκάλυψη. Είναι ακραία φαινόμενα και συμπεριφορές, που κανείς δεν έχει δικαίωμα να αποσιωπά. Πρέπει να τοποθετηθεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Η παρατήρησή σας αυτή στρέφεται μόνο προς τη Ν.Δ.; Διότι και το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα καταδίκασαν τη στάση της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι και αυτά συγκαλύπτουν την απεργία; Και δεύτερον: Δεν είναι βαριά κατηγορία να λέτε για ένα κόμμα, για την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι συγκαλύπτει τέτοια φαινόμενα; Το να μην τα καταδικάζει, διότι θέλει να υποστείτε φθορά είναι δικαίωμά της και πολιτική τακτική της.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν προσέξατε την τοποθέτησή μου.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, με συγχωρείτε αλλά εσείς έχετε το πρόβλημα, δεν το έχει η Ν.Δ..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ένα θέμα που αφορά όλο το δημόσιο βίο. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: Είπα ότι η σιωπή σημαίνει ανοχή, αν δεν σημαίνει συγκάλυψη. Η σιωπή. Εχω την εκτίμηση ότι ένα υπεύθυνο κόμμα πρέπει να τοποθετείται επίσημα, όπως βγήκαν τα άλλα κόμματα, με τα οποία μπορεί να διαφωνούμε, και έκαναν συγκεκριμένη τοποθέτηση για την οποία, βεβαίως, θα κριθούν. Ετσι περιμένουμε και τη Ν.Δ. να κάνει επίσημη τοποθέτηση. Αλλα κόμματα έχουν ήδη τοποθετηθεί. Το τόνισε και ο κ. Φλωρίδης στη Βουλή. Είναι γνωστή η διαφωνία μας με την τοποθέτησή τους. Αλλά, όταν τοποθετείσαι, κρίνεσαι. Το ΚΚΕ, για παράδειγμα, λέει "ναι, εγώ πιστεύω, ανοικτά, ότι έτσι έπρεπε να κάνουν". Διαφωνούμε, αλλά είναι μια σαφής τοποθέτηση. Δεν έχω δει τοποθέτηση από τη Ν.Δ. και τη ζητώ. Οταν τοποθετηθεί, θα την κρίνω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι τοποθέτηση θέλετε από τη Ν.Δ.; Να σας πει μπράβο που τους πλακώσατε στο ξύλο; Αυτό θέλετε, να επιδοκιμάσει δηλαδή αυτή την αυθαιρεσία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Περιμένουμε την τοποθέτηση της Ν.Δ.. Εγώ δεν ζητώ κάτι συγκεκριμένο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, το βράδυ υπήρχε εισαγγελέας εκεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δύο εισαγγελείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι ακόμη: Ολες, δηλαδή, οι κοινωνικές διεκδικήσεις με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίζονται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε δει να αντιμετωπίζουμε κοινωνικές διεκδικήσεις με αυτό τον τρόπο;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, πώς, γιατί; Από πού να αρχίσω; Από τους αγρότες, από τους συνταξιούχους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κοινωνική διεκδίκηση είναι να κλείσω την πόρτα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, επί παραδείγματι;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι και αυτή μια αντίδραση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την υιοθετείτε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού δεν τους δεχόταν κανένας; Γιατί να μην την υιοθετήσω; Οταν δεν τους δέχεται κανείς, καθένας κάνει ό,τι μπορεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τουλάχιστον είστε πιο ευθύς από τη Ν.Δ..

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το γεγονός ότι υπάρχουν κινητοποιήσεις τόσων πολλών κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων και έχουν φτάσει σε σημείο, μέχρι και τα Σώματα Ασφαλείας να συγκρούονται μεταξύ τους με αυτόν τον τρόπο, προβληματίζει την κυβέρνηση και πού αποδίδει αυτό το μπαράζ των κινητοποιήσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε καλά ότι υπάρχουν κινητοποιήσεις που ξεκινούν και λήγουν, κινητοποιήσεις που περιοδικά εμφανίζονται. Ενόψει του Προϋπολογισμού παραδοσιακά, έχουμε κινητοποιήσεις. Φέτος, επειδή κάποιοι νομίζουν, ότι λόγω προεκλογικής χρονιάς μπορούν να πιέσουν περισσότερο, είναι πιο πολλές. Εμείς τοποθετηθήκαμε ευθέως και είπαμε ότι με ιδιαίτερο σεβασμό έχουμε σταθεί στα προβλήματα των εργαζομένων. Εχουμε προχωρήσει σε κοινωνικά μέτρα, κόστους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εχουμε δώσει ουσιαστικές αυξήσεις για όλους τους κλάδους. Θέλω να σας θυμίσω ότι υπάρχουν προτάσεις του υφυπουργού Οικονομίας κ. Φαρμάκη και για τους αστυνομικούς, με ουσιαστικές αυξήσεις. Ζητούμε από τους κλάδους των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα να δείξουν την απαραίτητη κατανόηση και υπευθυνότητα, διότι αυτές είναι οι ανάγκες της οικονομίας, αυτές είναι οι συνθήκες της οικονομίας. Τυχόν παραπέρα παρεμβάσεις ή τυχόν δανεισμός για την ικανοποίηση επιπλέον μεγάλων οικονομικών αιτημάτων, σαν και αυτά που ακούγονται της τάξης του 20% ή του διπλασιασμού αποδοχών κ.λπ., το μόνο αποτέλεσμα που θα είχαν, θα ήταν η δημιουργία προβλημάτων στην Οικονομία, τα οποία θα καλούνταν να πληρώσουν οι Ελληνες πολίτες. Γι` αυτό το λόγο είμαστε καθαροί και σταθεροί. Υπήρξε διάλογος. Ως αποτέλεσμα του διαλόγου με ευαισθησία απέναντι στους εργαζόμενους προχωρήσαμε σε σημαντικές οικονομικές αυξήσεις, οι οποίες πλέον εξήντλησαν τα υπαρκτά όρια της οικονομίας. Παραπέρα, οικονομικές κινήσεις θα προκαλέσουν ιδιαίτερα δυσάρεστα οικονομικά αποτελέσματα για τον απλό πολίτη.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το πρωί, ο κ. Φλωρίδης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μίλησε για "ένστολους και ένοπλους αστυνομικούς". Εχει, δηλαδή, η κυβέρνηση την πληροφορία ότι ήταν αστυνομικοί εκτός υπηρεσίας που έφεραν, προφανώς, τα υπηρεσιακά περίστροφά τους ή κάποια όπλα μαζί τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προφανώς, για να το πει ο κ. Φλωρίδης, γνωρίζει.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ακουγα το πρωί ένα συνδικαλιστή των αστυνομικών και κατάλαβα ότι στα αιτήματά τους έχουν και μια προοπτική για το 2004, των Ολυμπιακών Αγώνων, να ασκούν πίεση και ως προς αυτό. Ενσωματώνουν στο πακέτο των αιτημάτων τους και την επιπλέον -ας το πούμε- υπηρεσία που θα παράσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπάρχει αυτό στα αιτήματα των αστυνομικών και ασκούνται πιέσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν κατάλαβα! Είναι διαπραγματεύσιμη η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σας λέω, τι ακούω και τι αντιλαμβάνομαι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οποιος κάνει τη δουλειά του πληρώνεται γι` αυτήν. Κάποιος που κάνει επιπλέον δουλειά, θα πληρωθεί επιπλέον. Το ορίζει η Εργατική Νομοθεσία. Δεν είναι διαπραγματεύσιμη η παρουσία τους. Οποιος εργαστεί υπερωριακά, επιπλέον των ωρών εργασίας που προβλέπει η σύμβασή του, θα αμειφθεί αναλόγως.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να εντάξει τους αστυνομικούς στην κατηγορία των επικίνδυνων επαγγελμάτων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ως προς αυτό το θέμα έχουν εγερθεί αμφισβητήσεις και έχουν γίνει επανειλημμένα συζητήσεις με τον κ. Φαρμάκη. Εχουμε προχωρήσει δια του κ. Φαρμάκη σε αναφορές για σημαντικές οικονομικές αυξήσεις. Αν θυμάμαι καλά, υπάρχει αντίρρηση για το χαρακτηρισμό, διότι θα συμπαρέσυρε συνταξιοδοτικά θέματα.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ολυμπιακό Χωριό απεργούν, διότι συνέβη και πέμπτο θανατηφόρο ατύχημα. Τι γίνεται εκεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με πληροφόρησε για το θέμα αυτό ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τζιόλας. Θυμάμαι, όμως, ότι -και παλαιότερα και τώρα- έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος, με συνεχείς παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, για τα θέματα της ασφάλειας των εργαζομένων στις εργασίες που γίνονται στο Ολυμπιακό Χωριό. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δια του υπουργού κ. Δημήτρη Ρέππα, όσο και του υφυπουργού κ. Τζιόλα, έχει σταθεί με ιδιαίτερη ευαισθησία, με ενδιαφέρον και αποφασιστικότητα στο θέμα αυτό. Εχει δώσει σχετικές εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, καθώς και στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, οι οποίες σε τακτά χρονικά διαστήματα προχωρούν στους σχετικούς ελέγχους. Εχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα. Κάποια στιγμή μπορεί να συμβεί το ανθρώπινο λάθος που οδηγεί σε αυτά τα πραγματικά δυσάρεστα και ατυχή γεγονότα. Βεβαίως, θα γίνει έρευνα. Θα διαταχθεί έρευνα για να εξεταστεί ποιος φταίει και θα αποδοθούν οι ευθύνες. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στις προηγούμενες τέσσερις περιπτώσεις αποδόθηκαν ευθύνες; Γιατί είναι το πέμπτο ατύχημα που συμβαίνει στον ίδιο χώρο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντα γίνονται οι σχετικές έρευνες και όταν προκύπτουν ευθύνες αποδίδονται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, δεν υπάρχουν ευθύνες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν και τα δυστυχήματα. Δεν αναφέρομαι στο πρόσφατο δυστύχημα, δεν γνωρίζω ακόμη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τα συνεχή ατυχήματα, όμως, κάποιος φταίει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν δουλέψει χιλιάδες εργαζόμενοι. Υπάρχει όμως και ο ανθρώπινος παράγοντας. Μην λέτε ότι κάποιος φταίει, μην είστε τόσο κάθετος.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, διαβάζοντας μια δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη της Ν.Δ. για τη Γεωργία κ. Μπασιάκου λέει ότι το νομοσχέδιο που έφερε ο υπουργός Γεωργίας κ. Δρυς στη Βουλή και εξατομικεύτηκε χθες, είναι αντισυνταγματικό και θα πέσει όταν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση. Το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι μπορεί να προδικάζει κανείς τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Είναι ιδιαίτερα αντιδεοντολογικό να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο. Είναι δυνατό να προδικάζει ένας βουλευτής τι θα κάνει το δικαστήριο; Βεβαίως, η Ν.Δ. μπορεί να έχει τις απόψεις της. Ας καταθέσει, αν το θεωρεί αντισυνταγματικό, τις σχετικές ενστάσεις, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής. Η Βουλή θα αποφασίσει. Οποιος συνεχίσει να επιμένει στα περί αντισυνταγματικότητας, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια. Εμείς έχουμε ελέγξει το νομοσχέδιο, θεωρούμε ότι είναι συνταγματικό και ότι βάζει μια οριστική τάξη σε ένα θέμα που ταλαιπωρούσε χιλιάδες πολίτες, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στα δάση.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Με τους υπαλλήλους του υπουργείου Τύπου τι θα κάνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ ζητούν έναν ειδικό λογαριασμό. Καταλαβαίνετε πως αυτό είναι ένα συνολικότερο κυβερνητικό θέμα, το οποίο δεν μπορούμε να λύσουμε με αυτό τον τρόπο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 9 October 2003 - 13:05:10 UTC