Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-09-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις εισαγωγικές αναφορές του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που αφορούν το θέμα των πολεοδομικών διατάξεων, οι οποίες συζητήθηκαν σήμερα.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει μια αλυσίδα θεμάτων, το καθένα από τα οποία δημιουργεί δυσκολίες στο επόμενο. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να μας εμποδίσει να συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες, με κύριο σκοπό να απλοποιήσουμε καταστάσεις και να βοηθήσουμε τους πολίτες, οι οποίοι σε αυτό τον κυκεώνα αντιμετωπίζουν, πολλές φορές, τεράστια αδυναμία να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα. Σκοπός μας είναι να κάνουμε απλές τις διαδικασίες, να έχουν περισσότερη διαφάνεια και να είναι ελέγξιμες. Να είναι αποτελεσματικές για να μπορούν οι πολίτες και η Πολιτεία να ρυθμίσουν όλα αυτά τα εκκρεμή θέματα και τα χρόνια προβλήματα στη χωροταξία και την πολεοδομία.

Στη συνέχεια, ακολούθησε διάλογος, έγινε εμπλουτισμός των προτάσεων μέσα από το διάλογο και εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου που εισηγήθηκε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, το οποίο θα παρουσιάσει σε συνέντευξη που θα δώσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ, μαζί με την αρμόδια υφυπουργό Ρ. Ζήση.

Σχετικά με την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στον Ασπρόπυργο και κάποιες δηλώσεις που έκανε, έχει απαντήσει ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής. Θα ήθελα να συμπληρώσω το εξής: Είναι πολύ θετικό ότι ο κ. Καραμανλής θυμήθηκε και επισκέφθηκε το σιδηροδρομικό δίκτυο. Θα του λέγαμε να διαθέσει και λίγο χρόνο παραπάνω για να επισκεφθεί και πάρα πολλά σημαντικά έργα που εκτελούνται σε όλη την Ελλάδα στον τομέα αυτό.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα ήθελα να επαναφέρω τη χθεσινή ερώτησή μου. Πήρατε κάποια μέτρα. Λέτε ότι δεν τα νομιμοποιήσατε. Ωστόσο κάνατε ένα βήμα, στις άλλες εκλογές θα κάνετε κάποιο άλλο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χαίρομαι που διαπιστώνετε ότι θα κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πέρα από το χιούμορ, το θέμα είναι ότι διαπαιδαγωγείται μια κοινωνία να παρανομεί και να περιμένει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση να νομιμοποιείται η παρανομία της. Αυτό είναι το πρόβλημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό που λέτε μας απασχόλησε πάρα πολύ. Ομως, δεν είναι έτσι και θέλω πραγματικά να το ξεκαθαρίσω. Αυτό το νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα, αλλά προδιαγράφει και τα υπόλοιπα για να βάλουμε μια οριστική τάξη στο θέμα της δόμησης. Στην αρχή, πρέπει να υπάρχει το γενικό πολεοδομικό σχέδιο. Στη συνέχεια, βάσει αυτού, γίνεται η πολεοδόμηση και μετά έρχονται οι εντάξεις. Αυτή τη στιγμή που μιλούμε, υπάρχουν πάρα πολλά αυθαίρετα, τα οποία δεν έγιναν τώρα. Είναι ένα θέμα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια. Σε πολλά από αυτά τα αυθαίρετα ζουν και άνθρωποι φτωχοί, οι οποίοι δεν δυνατότητες για άλλη κατοικία. Δεν νομιμοποιούμε τα αυθαίρετα. Βάζουμε τάξη στο όλο θέμα. Ξεκαθαρίζουμε ότι από τη στιγμή που, είτε υπάρχει το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, είτε έχει καθοριστεί η πολεοδόμηση -δηλαδή έχουν καθοριστεί οι κοινόχρηστοι χώροι, οι κοινωφελείς παρεμβάσεις- μπορούν να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις για να εξεταστεί η ένταξή τους. Αν, όμως, είτε δεν υπάρχει το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, είτε δεν έχουν καθοριστεί οι όροι πολεοδόμησης και υπάρχουν αυθαίρετα, σε αυτή την περίπτωση δεν τα νομιμοποιούμε και παραμένουν και τα πρόστιμα διατήρησης. Απλά κάνουμε μια κίνηση για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, για την ανακούφιση κάποιων πολιτών, που ανήκουν στις χαμηλά εισοδηματικές τάξεις. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να έχουν νερό και ρεύμα. Τίποτα περισσότερο. Γι@ αυτό και καθορίζουμε ότι εκείνες οι περιοχές που είναι εκτός γενικού πολεοδομικού σχεδίου, πρέπει να είναι η κύρια κατοικία του ιδιοκτήτη και να είναι μέχρι 120 τ.μ. Οπως, επίσης, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι εξαιρούνται παντελώς όσα αυθαίρετα βρίσκονται σε ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλό ή παραλία, δάση ή αναδασωτέες εκτάσεις και άλλες περιοχές σε ζώνες απόλυτης προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι όποιος πήγε εκεί να κτίσει, δεν έχει καμία πιθανότητα, πέραν του να αντιμετωπίσει κάποια στιγμή την κατεδάφιση. Για τους υπόλοιπους και μέχρι την εξέταση της ένταξής τους (επειδή πολλές φορές δεν γίνονται αμέσως, είτε τα γενικά πολεοδομικά σχέδια που υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις, είτε οι πολεοδομήσεις, δηλαδή ο καθορισμός των εισφορών ή των κοινόχρηστων ή κοινωφελών χώρων κ.τ.λ.) αφήνουμε ένα περιθώριο. Διατηρούμε τα πρόστιμα, διατηρείται ο χαρακτηρισμός ως αυθαίρετο και απλά και μόνο τους παρέχουμε νερό και ρεύμα. Πιστεύω ότι αυτό είναι μια στοιχειώδης ανθρώπινη υποχρέωση της Πολιτείας.

Αυτό το νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της οριστικής τακτοποίησης του προβλήματος. Αλλάζουν όλες οι διατάξεις σε σχέση με τις άδειες δόμησης. Εδώ είναι το θέμα. Αλλάζουν όλες οι διατάξεις, γίνονται πιο διαφανείς, πιο αποτελεσματικές, πιο ελέγξιμες. Καθιερώνονται οι έλεγχοι για να χτυπηθεί η αυθαιρεσία. Δεν πιστεύω να υπάρχει έστω και ένας σε αυτή την αίθουσα που να μη συμφωνήσει ότι σε κάποιο φτωχό άνθρωπο που ζει σε κάποια περιοχή που ακόμη δεν έχει γίνει μελέτη πολεοδόμησης, πρέπει να συνεχίζουμε να τον αφήνουμε χωρίς νερό και ρεύμα. Αυτή είναι μόνο η ουσία της παρέμβασης. Θα ήταν λάθος να έρθει κάποιος και να πει ότι ανοίγουμε το δρόμο στην αυθαιρεσία. Κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Ανοίγουμε το δρόμο στη ρύθμιση, τον έλεγχο, στη διαφάνεια. Απλά και μόνο στεκόμαστε, με ευαισθησία, σε κάποιες παλιές καταστάσεις.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Ενώ γίνονται όλα αυτά τα καλά με το νομοσχέδιο της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, γιατί υπήρχαν αντιδράσεις, από ό,τι πληροφορηθήκαμε, στο Υπουργικό Συμβούλιο, τουλάχιστον από δύο υπουργούς και για θέματα Συντάγματος και για θέματα που έχουν σχέση με την πολιτική απόδοση του μέτρου αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μετράμε ένα νομοσχέδιο, σε σχέση με την πολιτική απόδοσή του, αλλά σε σχέση με την αποτελεσματικότητα στο σκοπό που αποβλέπει. Και ποιός είναι ο σκοπός; Στο να αρχίσει σταδιακά να ρυθμίζει, μέσα από αυτές τις διαδικασίες, το θέμα της δόμησης. Να γνωρίζουν όλοι ότι θα υπάρχει χτύπημα της αυθαιρεσίας, θα υπάρχει διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και έλεγχος. Απλές και καθαρές εξηγήσεις σε όλους τους πολίτες. Μόνο έτσι μετράμε το νομοσχέδιο. Από εκεί και πέρα, δεν είναι κακό να γίνουν νομικές παρατηρήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο από νομικούς για κάποια σημεία που βελτιώνουν το νομοσχέδιο. Γι@ αυτό, εξάλλου, γίνεται και η συζήτηση. Για να υπάρχουν γενικότερες αναζητήσεις, οι οποίες δεν είναι, κατ@ ανάγκη, στοιχεία αυτού του νομοσχεδίου, χωρίς να σημαίνει ότι εμποδίζεται και ένας γενικότερος διάλογος πάνω σε πολεοδομικά ζητήματα. Αυτά δεν είναι διαφωνίες. Είναι η ουσία μιας συζήτησης. Εχω τονίσει, κατ@ επανάληψη, ότι πρέπει να αντιλαμβάνεστε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ή η Κυβερνητική Επιτροπή είναι ένας χώρος παρουσίασης απόψεων, συζήτησης, συμβολής και, γιατί όχι, αναζήτησης νέων στοιχείων και όχι ένας χώρος που κάποιος μιλά και οι υπόλοιποι απαντούν λες και είναι λόχος. Είναι άλλος ο ρόλος των κυβερνητικών οργάνων και σε αυτό το ρόλο ανταποκρινόμαστε. Γι@ αυτό και συνθέσαμε, βελτιώσαμε και ομόφωνα καταλήξαμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου να σας θέσω μια ερώτηση, η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με το νομοσχέδιο, αλλά και με θέμα πολιτικής συμπεριφοράς της πολιτείας, απέναντι στην κοινωνία. Συγκεκριμένα: Πριν από αυτό το νομοσχέδιο, ό,τι νόμοι ίσχυαν σήμαινε ότι εάν κάποιος έκτιζε παράνομα θα έπρεπε να υποστεί τις κυρώσεις που προέβλεπαν αυτοί οι νόμοι. Εσείς, λοιπόν, επικαλεστήκατε ανθρωπιστικούς λόγους, κατανοητοί. Αλλά, έτσι όμως δεν θα μπορέσετε να εφαρμόσετε το νόμο που λέει, ότι αφού είναι αυτός αυθαίρετος, πώς θα του το γκρεμίζετε, εφόσον του δίνετε ρεύμα και νερό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να σας εξηγήσω: Υπάρχει χρόνος που απαιτείται. Γι αυτό βάζουμε τριετή περίοδο στο ρεύμα και στο νερό. Μετά μπορεί να διακοπεί. Βάζουμε μια τριετή περίοδο, διότι υπάρχει ο χρόνος για να γίνει η πολεοδόμηση. Δηλαδή, υπάρχει χρόνος που χρειάζεται, είτε να γίνει το γενικό πολεοδομικό σχέδιο -διότι σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχει- είτε να υπάρξει σχετική πολεοδόμηση. Είναι οι μελέτες που υλοποιούν το γενικό πολεοδομικό σχέδιο στη συνέχεια, σε κάθε περιοχή. Ο χρόνος αυτός κυλά. Οπου εκτιμούμε ότι δεν πρόκειται για ακραίες περιπτώσεις και ότι έχουν πιθανότητα νομιμοποίησης, διευκολύνουμε την κατάσταση κρατώντας τα πρόστιμα, συνεχίζοντάς τα, αλλά δίνοντας νερό και ηλεκτρικό. Αντίθετα, όπου πρόκειται για ακραίες περιπτώσεις (και ορίζουμε ποιές είναι) και όπου δεν έχουν δυνατότητες νομιμοποίησης «τις κόβουμε» από τώρα. Λέμε, ότι όσοι έχουν κτίσει πάνω σε ρέματα, σε γιαλό, σε δάση, σε αρχαιολογικούς χώρους, ξεχάστε το, τελειώσαμε. Δεν θα νομιμοποιηθείτε. Εσείς που δεν είστε σε αυτές τις περιπτώσεις και έχετε πιθανότητες νομιμοποίησης, κρατάμε το πρόστιμο διατήρησης και προχωρούμε την πολεοδομική μελέτη. Μέχρις ότου κάνετε κανονικά τις αιτήσεις σας, τις εισφορές και ό,τι άλλο χρειαστεί, θα έχετε δυνατότητα για μια στοιχειωδώς ανθρώπινη διαβίωση. Αυτό νομίζω ότι οποιαδήποτε οργανωμένη πολιτεία πρέπει να το κάνει.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατά καιρούς ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επισημάνει ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν στον τρόπο που λειτουργούν οι πολεοδομίες. Με αυτό το δεδομένο, ποιά εχέγγυα δίνετε ότι παρά τη νομοθετική ρύθμιση που κάνετε, δεν θα έχουμε ξανά φαινόμενα τέτοιου είδους πολεοδομικών ανωμαλιών και το επόμενο διάστημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καθιερώνουμε ελέγχους όχι μόνο από την πολεοδομική υπηρεσία, αλλά και από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Υπάρχει συγκεκριμένο σύστημα με το οποίο θα γίνονται αυτοί οι έλεγχοι. Προβλέπουμε παράλληλα την αύξηση του προσωπικού αυτού του Σώματος με εξειδικευμένα στελέχη, όπως επίσης και σημαντικά αυστηρότερες ποινές και κυρώσεις, τόσο διοικητικές, όσο και ποινικές σε όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να σταματήσουν από εδώ και πέρα τα όποια σχετικά προβλήματα. Αυτό χρειάζεται και τη συνεργασία των οργανωμένων κοινωνικών φορέων. Θα πω ένα παράδειγμα που ειπώθηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Συνήγορος του Πολίτη έθεσε ένα ζήτημα μιας μεγάλης πολεοδομικής παράβασης, που γινόταν στην πόλη της Κέρκυρας, ενός αυθαίρετου μέσα στο ιστορικό κέντρο. Επανειλημμένα και η κυβέρνηση, μετά την έκκληση και του Συνηγόρου του Πολίτη ζήτησε να γκρεμιστεί το συγκεκριμένο αυθαίρετο, το οποίο υπάρχει ακόμα. Και ξεκαθαρίζουμε ότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι έτοιμο να δώσει τα χρήματα σε οποιοδήποτε Δήμο ή Νομαρχία, προκειμένου να προχωρήσει στην εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων. Είναι ορισμένες φορές που επικρατούν και ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις. «Αστο τώρα», «θα δούμε», «μα τι να κάνουμε», «μετά τις εκλογές» κ.λπ. Οχι, δεν έχουμε αυτή την αντίληψη και δεν ανήκουν σε εμάς αυτές οι αντιλήψεις. Θα πρέπει να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις. Οταν κάποιος ζητά αποκέντρωση, πρέπει να αναλαμβάνει και τις ευθύνες του. Δεν είναι μόνο τα θετικά σημεία που απολαμβάνει από τις διαδικασίες της αποκέντρωσης και των αρμοδιοτήτων. Εχει και υποχρεώσεις απέναντι στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει κάποια εκτίμηση για τον αριθμό των αυθαιρέτων ή των οικογενειών που πρόκειται να επωφεληθούν από αυτό το νομοσχέδιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στοιχεία θα δώσει η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχωρεί αυτή την ώρα. Δεν γνωρίζω εάν υπάρχουν τέτοια στοιχεία.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Πέρα των εξαιρέσεων για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, εφόσον η παροχή ρεύματος και νερού επί της ουσίας σημαίνει μια απαρχή νομιμοποίησης...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, μην το ερμηνεύετε έτσι.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Γιατί εντάσσονται σε νόμιμες παροχές του κράτους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν ζει μια οικογένεια εκεί, είναι σωστό να της αρνούμαστε παροχές δημόσιας υγιεινής;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να σας ρωτήσω εάν μπορούμε να εικάσουμε, εάν κατά προσέγγιση αυτές οι ζώνες θα είναι και οι νέες πολεοδομικές ζώνες, εκεί, δηλαδή, που εντάσσονται αυτά τα κτίσματα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι κατ ανάγκη, σε κάποιο βαθμό. Οταν έχεις αφαιρέσει απόλυτα, τα σημεία που αφαιρέσαμε και για τα άλλα αφήνεις τη δυνατότητα να υποβάλουν την αίτησή τους -σύμφωνα πάντα με τις πολεοδομικές μελέτες που θα υπάρχουν- ένα μεγάλο ποσοστό, αναμφίβολα, θα μπορέσει να ενταχθεί, τηρώντας τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβει.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Για να δούμε το βαθμό της αξιοπιστίας της κυβερνητικής ρύθμισης, θέλω μια απάντηση σε δύο ερωτήματα: Πρώτον, εάν στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε το πώς θα αντιμετωπιστεί ο καφές. Πολεοδομικά ο καφές ισοδυναμεί με 100.000. Δηλαδή, αστυνομικός, υπάλληλος πολεοδομίας, αρμόδιος υπάλληλος κ.λ.π.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εννοείτε «το λάδωμα».

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, «ο καφές» λέγεται. Πώς, λοιπόν, θα αντιμετωπιστεί «ο καφές» ο οποίος πολλαπλασιάζεται ανάλογα με την αυθαιρεσία, τρεις καφέδες, πέντε καφέδες κ.λπ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τότε θα γίνει πικρός ο καφές ! Πρέπει να γίνει πικρός.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και το δεύτερο ερώτημα, εάν εξαιρούνται εξ αρχής όλα τα αυθαίρετα στις ζώνες που αναφέρατε, αυτές που προστατεύονται. Συζητήθηκε ότι θα είναι κατά προτεραιότητα, εάν αυτές οι ζώνες κατά τις οποίες άμεσα θα πέσουν αυτά τα αυθαίρετα; Θα πέσουν, διότι υπάρχει νόμος που προβλέπει ότι είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να πάει να το γκρεμίσει και να χρεώσει τον ιδιοκτήτη με τις εργασίες της κατεδάφισης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιλαμβάνονται οι Νομάρχες ανάλογα με την περίπτωση.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι οι Νομάρχες, εάν η πολιτεία, η κυβέρνηση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο νόμος προβλέπει σαφώς ποιός πηγαίνει να το γκρεμίσει.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω τί λέει ο νόμος, την αρμοδιότητα την έχουν οι Δήμοι γι αυτή την περίπτωση. Κάνει, όμως, συγκεκριμένη ρύθμιση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πολλοί Νομάρχες και Δήμαρχοι ισχυρίζονται ότι εφαρμόζουν απολύτως το νόμο, αλλά απαιτούν από το υπουργείο Οικονομικών να βοηθήσει αναφέροντας ότι δεν έχουν χρήματα. Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν -το δήλωσε και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο- ότι για περιπτώσεις που θέλουν Νομάρχες ή Δήμαρχοι χρήματα για να εφαρμόσουν το νόμο απολύτως, γύρω από τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αρχαιολογικούς χώρους ή σε ρέματα ή σε δάση, τότε το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευθεί ότι τους παρέχει τις σχετικές πιστώσεις. Οσο για τον «καφέ» έχουν γίνει σχετικές προβλέψεις στο νομοσχέδιο, λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης της διαφθοράς, ώστε αυτός «ο καφές» να γίνει πολύ πικρός σε όσους επιδιώκουν να τον πίνουν έτσι.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος εντός της οποίας θα υποχρεούνται οι Δήμοι ή οι αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν στο γκρέμισμα αυτών των αυθαιρέτων σε συγκεκριμένες περιοχές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορείτε να το διαπιστώσετε πλήρως από τις σημερινές διατάξεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει η ευθύνη, αλλά δεν υπάρχει η ανάλογη κύρωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παράβαση καθήκοντος είναι. Μα τί λέτε; Σε αυτή την περίπτωση πηγαίνει φυλακή. Μέχρι τώρα επικαλείται τις πιστώσεις. Θα δοθούν οι πιστώσεις. Το θέμα ξεκαθαρίστηκε.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Επιτρέψτε μου, δεν επικαλούνται τις πιστώσεις, συνήθως επικαλούνται ότι δεν βρίσκουν συνεργείο να πάει να κάνει την κατεδάφιση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα τους διαθέσουμε τα συνεργεία που έχει η κεντρική διοίκηση. Εχουν οι Νομαρχίες συνεργεία, μην ανησυχείτε.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο σχετικά με το ερωτηματολόγιο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» για τις προσλήψεις φυλάκων στην Αγροτική Τράπεζα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει σχόλιο, να ερωτηθεί η Αγροτική Τράπεζα.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Σχετικά με την πρόσφατα συναφθείσα συμφωνία στο πλαίσιο του ICAΟ για τους αεροδιάδρομους, τα τουρκικά αεροσκάφη θα υποβάλλουν σχέδια πτήσης ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι προβλέπεται από τη συμφωνία. Το θέμα το εξαντλήσαμε από χθες. Υπάρχει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Παρακαλώ να μην επανέλθουμε στο θέμα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα απ` ό,τι υπήρχε. Πάντα υπάρχουν τα δέκα μίλια. Πάντα υπάρχουν αυτά που προβλέπονται. Προστέθηκαν και άλλαξαν κάποιοι αεροδιάδρομοι. Δεν αλλάξαμε τον εθνικό εναέριο χώρο. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Ισχύουν πάντα τα δέκα μίλια στον αέρα, όπως ισχύουν και οι υποχρεώσεις που είχαν οι γείτονες μας. Απλά άλλαξαν ορισμένοι αεροδιάδρομοι και προσετέθησαν κάποιοι καινούργιοι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 18 September 2003 - 14:05:15 UTC