Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-09-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Εισαγωγικά, θέλω να επισημάνω δύο θέματα:

Πρώτον, χαιρετίζω τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών όλων των βουλευτών, που έγιναν την τελευταία πενταετία. Είναι γνωστό ότι αυτή η απόφαση, κατά τη γνώμη μας, συνάδει απόλυτα και με τις πρωτοβουλίες που είχαμε πάρει και με τις χθεσινές αναφορές για την ανάγκη ελέγχου σε όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου. Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως γιατί αυτή η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα, πράγμα που δείχνει ότι όλοι κατανόησαν την αναγκαιότητα τέτοιων πρωτοβουλιών στον κρίσιμο τομέα της διαφάνειας.

Υπάρχει, όμως, ένα θέμα που ανακύπτει. Διαβάζω από το χθεσινό κείμενο των δηλώσεων του εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Ρουσόπουλου: "Οι βουλευτές της Ν.Δ., όπως και οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, έχουν ήδη καταθέσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τις συναλλαγές που έχουν στο Χρηματιστήριο με τις δηλώσεις του "πόθεν έσχες". Αυτό που ζήτησε ο κ. Σημίτης είναι ουσιαστικά κάτι το οποίο έχει ήδη γίνει". Η σχετική δήλωση του κ. Ρουσόπουλου έγινε, χθες, περίπου στις 2 το μεσημέρι. Το βράδυ, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., στην αρμόδια Επιτροπή του "πόθεν έσχες" της Βουλής, πήρε μια διαφορετική θέση. Εχουμε, λοιπόν, τις εξής δύο πιθανότητες. Η πρώτη, να είναι βαρέως εκτεθειμένος ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., διότι δεν τον είχαν ενημερώσει για την απόφαση που θα πάρουν. Η πιθανότερη, όμως, είναι η δεύτερη, ότι η Ν.Δ. άλλαξε τη θέση της. Αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Δείχνει, όμως, ότι αυτό το κόμμα δεν κάνει παρά μόνο "πολιτική ουράς" στις πρωτοβουλίες μας. Τόσο καιρό αρνιόντουσαν, τα θεωρούσαν όλα δεδομένα. Τώρα, συμφωνούν. Γιατί; Γιατί κινδύνευαν να εκτεθούν βαριά σε ένα θέμα που είναι λεπτό, ένα ζήτημα διαφάνειας, το οποίο παρακολουθεί όλος ο ελληνικός λαός. Δεν είναι ότι χαιρόμαστε που δικαιωθήκαμε. Είναι ότι, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι το κόμμα της Ν.Δ. δεν μπορεί να πάρει καμία πρωτοβουλία. Ακολουθεί ως "ουρά" τις δικές μας πρωτοβουλίες και βεβαίως είναι έτοιμο να αλλάξει πανικόβλητο τη θέση του, μόλις διαπιστώσει ότι αυτή συναντά την αντίδραση του ίδιου του ελληνικού λαού.

Δεύτερον, για το θέμα του ΙCΑΟ -θα εκδοθεί και επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών- θέλω να επισημάνω ότι με την απόφαση αυτή, όχι μόνο κατοχυρώνονται τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά δημιουργείται ένα οικονομικό και επιχειρησιακό όφελος. Με την προσθήκη των νέων αεροδιαδρόμων, το FIR Αθηνών γίνεται πλέον εύχρηστο και ελκυστικότερο ως διαδρομή για τις αεροπορικές εταιρίες. Η προσθήκη νέων αεροδιαδρόμων επιτρέπει ανετότερη αντιμετώπιση της κυκλοφορίας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και γενικότερα στο μέλλον. Η αύξηση του όγκου της κυκλοφορίας αποφέρει πρόσθετο οικονομικό όφελος. Διευκολύνονται οι διεθνείς διασυνδέσεις των νησιώτικων αεροδρομίων, όπως της Λήμνου, της Χίου και της Καρπάθου. Κατοχυρώνεται το υπάρχον εσωτερικό δίκτυο αεροδιαδρόμων ως συμπληρωματικό και απαραίτητο για την εξυπηρέτηση των αναγκών αεροπορικής επικοινωνίας στην ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στα νησιά του Αιγαίου. Ας μη συγχέουμε αυτή τη θετική απόφαση με άλλα ζητήματα που έχουμε να λύσουμε με την Τουρκία. Αυτή, όμως, η απόφαση το ΙCΑΟ είναι θετική, διευκολύνει, κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας, δημιουργεί οικονομικό και επιχειρησιακό όφελος και έτσι πρέπει να την αντιληφθούμε.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η Τουρκία μπορεί να διεξάγει ασκήσεις; Της δόθηκε χώρος για να διεξάγει ασκήσεις πάνω από τη Λήμνο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλούμε για την Πολιτική Αεροπορία.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η χρήση, όμως, των αεροδιαδρόμων που τους δόθηκαν, θα είναι αυστηρώς για πολιτική χρήση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, είναι Πολιτική Αεροπορία. Ο ICAO είναι όργανο της Πολιτικής Αεροπορίας. Δεν ανακατεύεται με άλλα θέματα. Μετέχει η ΥΠΑ, όπως γνωρίζετε.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Από ένα ύψος και πάνω μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα τους αεροδιαδρόμους και για άλλες χρήσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι αυτές οι ρυθμίσεις δεν σχετίζονται κατά κανένα τρόπο με θέματα στρατιωτικής δραστηριότητας. Η ύπαρξη αεροδιαδρόμων στο Αιγαίο, παλαιών και νέων, παραπέμπει πάντοτε στην ανάγκη πολιτικοστρατιωτικού συντονισμού δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις επιταγές του ICAO, όπως παγίως απαιτούμε. Οι τεχνικές προδιαγραφές των αεροδιαδρόμων δεν μεταβάλλουν, ούτε επηρεάζουν την υποχρέωση που εμείς υποστηρίζουμε.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ως πολιτικοστρατιωτικό συντονισμό λέει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι αυτές οι ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν θέματα στρατιωτικής δραστηριότητας. Η ύπαρξη των αεροδιαδρόμων παραπέμπει πάντα στην ανάγκη πολιτικοστρατιωτικού συντονισμού δραστηριοτήτων. Αυτό το απαιτούμε εμείς. Ομως, οι τεχνικές προδιαγραφές αεροδιαδρόμων -γι@ αυτό μιλούμε εδώ- δεν έχουν καμία σχέση με στρατιωτικές δραστηριότητες.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά όταν λέει "πολιτικοστρατιωτκό συντονισμό" εννοεί ότι θα υπάρχει μια συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για θέματα και στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Η ύπαρξη αεροδιαδρόμων, αυτή καθ@ αυτή -και των σημερινών ειδικά σε τέτοια ζητήματα στο Αιγαίο- υποστηρίζουμε ότι προϋποθέτει την ανάγκη πολιτικοστρατιωτικού συντονισμού με την Τουρκία. Οι τεχνικές προδιαγραφές, όμως, των αεροδιαδρόμων, διεθνών και εγχώριων, δεν μεταβάλλουν, ούτε επηρεάζουν την υποχρέωση αυτή που εμείς υποστηρίζουμε. Δεν άλλαξε τίποτα, δηλαδή. Μας είχαν ρωτήσει για έναν ειδικό αεροδιάδρομο που είχε δημιουργηθεί το 1980, ο UG 60, με μονομερή ενέργεια για να καλύψει ανάγκες κυκλοφορίας από τον ICAO, διότι ήταν αδύνατες οι διαδικασίες ICAO εξαιτίας της Τουρκίας. Ο συγκεκριμένος αεροδιάδρομος υποκαθίσταται πλήρως τώρα από διεθνώς αναγνωρισμένες διαδρομές, επομένως δεν έχουμε κανένα λόγο να μείνουμε σε μονομερή ενέργεια. Δηλαδή, έρχεται πλέον διεθνής απόφαση και υποκαθιστά το συγκεκριμένο αεροδιάδρομο. Εχουμε, λοιπόν, τώρα πλήρη ταύτιση, νομότυπη όλων των σχετικών αναγκών που είχαμε ως Ελλάδα και επομένως δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να είμαστε πλήρως συντονισμένοι με τον ICAO στα ζητήματα αυτού του αεροδιαδρόμου.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Επιτρέψτε μου: Ηταν πάγιο αίτημα της Τουρκίας να καταργηθεί ο εν λόγω αεροδιάδρομος πάνω από τη Λήμνο. Αυτό έγινε τώρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα ότι αντικαταστάθηκε με άλλον και κάνουμε πλήρως τη δουλειά μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπάρχει κατ` αρχάς ένα θέμα, πολιτικό εδώ κ. Εκπρόσωπε. Εχουμε εσάς εδώ σήμερα, αλλά υπάρχει ένα αλαλούμ. Δηλαδή, χρειάζονται δυόμισι ημέρες για να ανακοινωθεί μια απόφαση, την οποία εμείς μαθαίνουμε από τον Τουρκικό Τύπο. Γιατί, δυόμισι ημέρες για να ανακοινωθεί μια απόφαση; Ποιός είχε την ευθύνη της ανακοίνωσης; Το υπουργείο Μεταφορών, η ΥΠΑ ή το υπουργείο Εξωτερικών; Γιατί, χθες το βράδυ, γινόταν "κλωτσοσκούφι", πετώντας ο ένας την ευθύνη στον άλλον για το ποιός έχει την ευθύνη να ενημερώσει. Ποιός είχε την ευθύνη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σήμερα, θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση, με σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών. Ηδη, σας είπα κάποια στοιχεία. Δεν είμαι ειδικός. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είναι σεβαστό αυτό που λέτε από την πλευρά τη δική σας, όσον αφορά το τεχνικό μέρος. Υπάρχει, όμως, ένα θέμα που μπορεί να σας αφορά. Οχι στα τεχνικά σημεία, αλλά στο πολιτικό σκέλος: Γιατί δυόμισι ημέρες καθυστέρηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ρωτήθηκα, χθες, συγκέντρωσα όλα τα στοιχεία και σήμερα σας τα παραθέτω. Είμαι συνεπής σε αυτό. Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Αυτές οι αποφάσεις ανακοινώνονται, ούτως ή άλλως. Δεν είναι κάτι επείγον, ούτως ώστε αμέσως μετά τη συνεδρίαση να βγει σχετική ανακοίνωση. Είναι μια απόφαση θετική για μας, κλείνει οικονομικά και επιχειρησιακά θέματα. Δεν μας δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εγώ θέτω άλλα δύο ερωτήματα, λίγο πιο τεχνικά, τα οποία μπορείτε να τα απαντήσετε και αύριο. Υπάρχει στην τερματική περιοχή Λήμνου, 5,6 ναυτικά μίλια από τις βόρειες ακτές της Λήμνου, πεδίο βολής για ασκήσεις της τουρκικής αεροπορίας; Και δεύτερον, ο έλεγχος των αεροδιαδρόμων από ποιον θα γίνεται; Από το FIR Αθηνών ή από το FIR Σμύρνης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με το νέο πακέτο, το FIR Αθηνών θα διαθέτει τους πρόσθετους διεθνείς αεροδιαδρόμους και σε ανώτερα και σε κατώτερα επίπεδα. Αυτό τονίζεται και στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Είναι ως διεθνείς εγκεκριμένοι οι νέοι αεροδιάδρομοι, διαθέτουν διαδρομές που εξυπηρετούν τις ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας και συμπληρώνονται από το υφιστάμενο δίκτυο διεθνών και εσωτερικών αεροδιαδρόμων, το οποίο ενισχύεται και κατοχυρώνεται. Το γεγονός ότι η Τουρκία αντιλήφθηκε ότι υπάρχει ένα γενικότερο ενδιαφέρον για τη βελτίωση του συστήματος αεροδιαδρόμων και ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, κατά τη γνώμη μου, είναι θετικό. Δεν θα πρέπει να βρίσκουμε παντού προβλήματα. Και η Τουρκία αντιλήφθηκε ότι έχει ένα πρόβλημα με τη διεθνή κοινότητα, με το διεθνή οργανισμό, ότι υπάρχει ανάγκη να βελτιωθούν σε αυτή την περιοχή οι αεροδιάδρομοι. Το γεγονός πάντως ότι αποδέχθηκε αυτό το πράγμα -και θα το χαρακτήριζα θετικό- δεν το συγχέω, σε καμία περίπτωση, με τα άλλα ζητήματα που έχουμε μεταξύ μας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμφωνία τι προβλέπει; Οι αεροδιάδρομοι σε ποιό ύψος δημιουργούνται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είμαι τεχνικός. Πολιτικά τοποθετήθηκα. Από εκεί και πέρα, για τα υπόλοιπα θέματα μπορείτε να απευθυνθείτε στην ΥΠΑ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα που δημιουργείται, πέρα από τη δική σας πολιτική τοποθέτηση, έχει να κάνει με τις παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο. Αυτό που συζητείται σήμερα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης, είναι ότι «ανεβάσαμε» τους αεροδιάδρομους 3.000 πόδια πιο ψηλά, με αποτέλεσμα να απελευθερώσουμε τους Τούρκους και να μην υποβάλλουν σχέδια πτήσης, που έως τώρα τα ζητούσαμε, στα 11.000 πόδια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι η νέα ρύθμιση περιλαμβάνει αεροδιάδρομους αναγνωρισμένους και για χαμηλά ύψη, πράγμα το οποίο η Τουρκία παγίως πολέμησε. Οι επιμέρους τεχνικές προδιαγραφές κατά τμήμα των διαδρομών αυτών, κινούνται στα προϋπάρχοντα πλαίσια. Οσον αφορά τον αεροδιάδρομο που αντικαθιστά τον υπό κατάργηση, τα κατώτερα ύψη του ανάλογου τμήματος, είναι είτε στο ίδιο επίπεδο, όπως κατά το παρελθόν, είτε 600 μέτρα ψηλότερα. Συμπληρώνεται, όμως, όπως και στο παρελθόν -και αυτό απαντά στην ερώτησή σας- από εσωτερικούς αεροδιάδρομους που καλύπτουν τα χαμηλότερα ύψη. Ο διεθνής αεροδιάδρομος είναι είτε στο ίδιο ύψος, είτε κατά 600 μέτρα υψηλότερος σε κάποια τμήματά του. Σε εκείνα τα τμήματα, όμως -σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω- συμπληρώνεται από εγχώριους αεροδιάδρομους, οπότε πρακτικά δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα. Επανερχόμαστε στην αρχική κατάσταση σε σχέση με τα ύψη. Δεν υφίσταται κανένα θέμα, καμία αρνητική συνέπεια πολιτικής σε σχέση με την Τουρκία. Αντίθετα η χώρα ενισχύεται, διευκολύνεται η αεροπορική κυκλοφορία, έχουμε οικονομικό και επιχειρησιακό συμφέρον και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση: Η συμφωνία προβλέπει...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι διμερής συμφωνία, είναι απόφαση του ΙCΑΟ με τη σύμφωνη γνώμη μας. Γι` αυτό απέφυγα τον όρο «συμφωνία».

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η Τουρκία αποδέχθηκε να υποβάλλει σχέδια πτήσης των μαχητικών αεροσκαφών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τα πολεμικά αεροπλάνα. Οι ρυθμίσεις αυτές δεν σχετίζονται με κανέναν τρόπο με θέματα στρατιωτικής δραστηριότητας. Δεν αλλάζει τίποτα στον τομέα αυτό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Η ΥΠΑ έχει την άποψη ότι τα τουρκικά μαχητικά που κινούνται εντός του FIR Αθηνών δεν πρέπει να υποβάλλουν σχέδια πτήσης, είναι ή δεν είναι πολιτικό θέμα αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι ρυθμίσεις αυτές δεν σχετίζονται με θέματα στρατιωτικής δραστηριότητας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εκτός από το θέμα του «πόθεν έσχες» αντηλλάγησαν δηλώσεις, μεταξύ υμών και του κ. Ρουσόπουλου, για το θέμα του ΣΔΟΕ. Κατάλαβα ότι ο κ. Ρουσόπουλος, αποστέλλοντάς σας τα κείμενα της ομιλίας του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ, όπως και το κείμενο της συνέντευξής του, εμμέσως σας καταλόγιζε ότι παραφράζοντας τον κ. Καραμανλή, χθες κάνατε μια δήλωση θεωρώντας ότι ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του ΣΔΟΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στη χθεσινή μου ανταπάντηση -αν και δεν συνηθίζω να ανταπαντώ, τουλάχιστον τον τελευταίο καιρό στον κ. Ρουσόπουλο- θα προσέξατε ότι για λόγους ενημέρωσης της κοινής γνώμης παρέπεμψα αυτούσιο το σημείο της ομιλίας του κ. Καραμανλή. Σαφώς, ο κ. Καραμανλής, ομιλεί για κατάργηση του ΣΔΟΕ. Αυτά που γράφει περί σημερινής μορφής, δεν έχουν καμία αξία, διότι δεν λέει τί άλλο θα κάνει. Οταν ένας πολιτικός, λέει ότι θα καταργήσει έναν ελεγκτικό οργανισμό και δεν λέει με τί θα τον αντικαταστήσει, τότε ο πολιτικός αυτός, πράγματι, υπονοεί την πλήρη κατάργησή του για λόγους που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση ορισμένων συμφερόντων. Ο κ. Καραμανλής στη συνέντευξή του είπε ότι θα καταργήσει το ΣΔΟΕ διότι έκανε έλεγχο σε εταιρεία δημοσκοπήσεων. Δεν φρόντισε, όμως, να μάθει -διότι πάντα δουλεύουν πρόχειρα- ότι τον ίδιο καιρό ο ΣΔΟΕ είχε κάνει σχεδόν έλεγχο σε όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Κάποια στιγμή το πρόγραμμά του επέβαλε να κάνει έλεγχο και σε αυτή την εταιρεία, όπως κάνει σταδιακά σε όλες τις ελληνικές εταιρείες. Εάν ο κ. Καραμανλής κρίνει για το αν θα καταργηθεί ή όχι ο ΣΔΟΕ, με βάση το εάν έκανε έλεγχο σε εταιρεία την οποία στήριζε ο ίδιος ή με βάση το τί ψηφίζουν οι υπάλληλοι, θα πρέπει να πάρουμε τα αποτελέσματα των συνδικαλιστικών εκλογών σε όλους τους χώρους και να δούμε τί θα καταργήσει ο κ. Καραμανλής. Για παράδειγμα, φοβάμαι ότι με την ίδια λογική θα καταργήσει την Εθνική Τράπεζα, τη ΔΕΗ ή κάτι άλλο. Δηλαδή, φθάνουμε σε σημεία που πραγματικά αγγίζουν το γελοίο. Να μιλάμε για κατάργηση ελεγκτικού οργανισμού, που προστατεύει τα συμφέροντα του δημοσίου, του κράτους, διότι έθιξε εταιρεία «φίλη» του κ. Καραμανλή -έτσι τουλάχιστον το εξέλαβα- και διότι τα στελέχη του ΣΔΟΕ στις συνδικαλιστικές εκλογές ψήφισαν μια παράταξη που δεν επιθυμούσε ο κ. Καραμανλής. Ερωτώ: Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Θα καταργήσει τα υπουργεία στα οποία οι υπάλληλοι δεν έχουν ψηφίσει τη συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ; Μπορούν να μας απαντήσουν σε αυτό;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Κατάλαβα ότι ο κ. Ρουσόπουλος, στη χθεσινή δήλωσή του, πήγαινε να ελαφρύνει τη θέση του κ. Καραμανλή, ότι δεν είναι ακριβές...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προσπάθησε εκ των υστέρων να τροποποιήσει τη θέση. Στην πολιτική, όμως, μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται ή αναγνωρίζεται εφόσον ομολογηθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα το ΣΔΟΕ δεν λειτουργεί με συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο, δεν κατευθύνεται από την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη. Οι έλεγχοι δεν κατευθύνονται από την κυβέρνηση, η οποία δεν αναμειγνύεται σε αυτούς. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις ελληνικές εταιρείες, και αυτήν την οποία αδίκησε ο κ. Καραμανλής, αναφέροντάς την ως παράδειγμα, ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν κυβερνητικές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα εργασιών του ΣΔΟΕ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί πήγαν στον Ψωμιάδη, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό ήταν εντελώς τυχαίο. Δεν υπάρχουν κυβερνητικές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα εργασιών του ΣΔΟΕ. Ως προς αυτό, έχει δώσει κάθετη εντολή και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ηταν τυχαίο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και σας πληροφορώ ότι δεν μας ευνόησε καθόλου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα πολλά «τυχαία» παύουν να είναι τυχαία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε άδικο, δεν έγιναν άλλα τυχαία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρα πολλά τυχαία. Και κάτι ακόμη: Λέτε ότι ο κ. Καραμανλής θέλει να καταργήσει την Εθνική Τράπεζα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι θέλει να καταργήσει και την Εθνική Τράπεζα. Εσείς θέλετε να την πουλήσετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι με βάση τη ψήφο των υπαλλήλων στις συνδικαλιστικές εκλογές τους θα καταργούν Οργανισμούς; Αρα τι θα κάνουμε, θα καταργήσουμε την Εθνική Τράπεζα επειδή πήρε η ΠΑΣΚ κοντά στο 50%; Αυτό είναι το ερώτημά μου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεν την καταργείτε. Πάτε να την πουλήσετε στην ALPHA BANK. Ψέματα είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχετε ούτε σωστή ενημέρωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, δεν έχω σωστή ενημέρωση;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μία διευκρίνιση στο προηγούμενο: Ποια εταιρεία εννοούσατε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Καραμανλής το είπε. Δεν ακούσατε τη συνέντευξη του κ. Καραμανλή; Τουλάχιστον, είναι γνωστό ποια εταιρεία δημοσκοπήσεων, εννοεί και κατηγόρησε το ΣΔΟΕ ότι δήθεν πήγε εκεί, επί τούτου. Απαντά σήμερα ο κ. Μπατζελής και επισημαίνει ανάμεσα στα άλλα ότι "την ίδια περίοδο που όπως ισχυρίζεται ο κ. Καραμανλής είχε γίνει έλεγχος σε συγκεκριμένη εταιρεία δημοσκοπήσεων, παράλληλα είχαν γίνει έλεγχοι και σε άλλες εταιρείες ερευνών, όπως στη METRON ANALYSIS και στην MRB στις 4 Οκτωβρίου. Eπίσης, παρόμοιοι έλεγχοι έγιναν στις εταιρείες ALCO, MARTINS και τη FOCUS. Και τονίζει, κλείνοντας, στο κείμενο της απάντησής του: "Αυτοί είναι οι έλεγχοι που κάναμε και δεν έχουν σχέση με δημοσκοπήσεις υπέρ ή κατά της Ν.Δ.. Ολες οι εταιρείες ελέγχονται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι κομματικό στέλεχος ο κ. Μπατζελής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας ενημερώσω.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Από την τουρκική πλευρά έβγαινε ένα κλίμα αισιοδοξίας, όπως κι από δω, ότι λύνονται τα προβλήματα, προχωράμε, πάμε παρακάτω. Δεδομένου ότι και σήμερα υπάρχει ο 14ος γύρος των διερευνητικών επαφών, στις οποίες επαφές δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση από καμία πλευρά και με δεδομένη μία αισιοδοξία που αποπνέει και ο ελληνικός Τύπος, ότι βρισκόμαστε, ίσως, κοντά στη λύση για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, υπάρχει κάτι νεότερο; Είμαστε κοντά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη βγάζουμε βεβιασμένα συμπεράσματα. Μακάρι, να μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, στηρίζοντας βεβαίως, πάντα τα εθνικά συμφέροντα. Όμως, δεν έχω κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή και μη βγάζουμε βεβιασμένα συμπεράσματα. Δεν έχουμε κάτι που να αποδεικνύει αυτό ή το άλλο. Πρέπει, αυτά τα ζητήματα να τα αξιολογούμε, αναλόγως, το καθένα με τη δική του αξία. Εχει πολιτική αξία η χθεσινή απόφαση για τους αεροδιάδρομους; Απαντώ, ευθέως: Εχει πολιτική αξία, διότι και υπερασπίζουμε τα εθνικά συμφέροντα, αλλά και έχουμε επιχειρησιακά και οικονομικά οφέλη. Ιδιαίτερα δε για τα νησιά μας. Είναι μία κίνηση της Τουρκίας, η οποία σαφώς διευκολύνει; Ναι, είναι μία κίνηση της Τουρκίας που σαφώς διευκολύνει. Προδικάζει αυτό κι άλλες τέτοιες στάσεις της Τουρκίας; Δεν το ξέρουμε. Και πρέπει, κάθε φορά, οι εκτιμήσεις μας να είναι συγκεκριμένες. Δεν έχουμε κάποια άλλη απόδειξη.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Το γεγονός ότι εμείς υποχωρήσαμε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υποχωρήσαμε.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Σε σχέση με τα ύψη, γιατί θεωρούσαμε αδιαπραγμάτευτο τα 10.000 πόδια, δεν σημαίνει κάτι και από τη δική μας πλευρά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατοχυρώσαμε, όπως σας απέδειξα, αυτό που ήταν το εθνικό συμφέρον.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ηδη δάσκαλοι, καθηγητές έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις. Ξέρουμε ότι και οι Πανεπιστημιακοί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Ηδη έχουν ξεκινήσει και οι γιατροί του ΕΣΥ. Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αυτά τα διογκούμενα προβλήματα, διαφόρων κοινωνικών ομάδων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη δημιουργούμε όμως και μία εικόνα, η οποία σε τελική ανάλυση δεν αλλάζει σε τίποτα από μία ανάλογη εικόνα που υπάρχει πάντα κάθε τέτοια εποχή. Οπως γνωρίζετε, όταν πλησιάζουμε στην εποχή του Προϋπολογισμού πάντα υπάρχουν μισθολογικές διεκδικήσεις από διάφορες επαγγελματικές τάξεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Και κάθε φορά αναφερόμαστε σε κινητοποιήσεις ενόψει διεκδικήσεων και σε προβληματισμούς για το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αυτά τα αιτήματα και τελικώς πάντοτε βρίσκονται οι λύσεις. Αν με ρωτήσετε όμως, με ποια λογική τοποθετούμαστε απέναντι σ' αυτό το θέμα, θα επαναλάβω ένα σημείο από τη χθεσινή μου δήλωση: Εμείς εξαντλούμε τα πραγματικά περιθώρια που υπάρχουν στην οικονομία, γιατί θέλουμε να απαντούμε θετικά, όταν υπάρχουν δίκαια αιτήματα από επιμέρους επαγγελματικές τάξεις και ομάδες. Εξαντλούμε τα περιθώριά μας. Αλλά υπάρχουν και όρια. Και δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο αυτά που κατακτήσαμε στον τομέα της οικονομίας επί τόσα χρόνια. Υπάρχει συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, υπάρχουν οι συγκεκριμένες αντοχές της οικονομίας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε. Ειδικά όσον αφορά καθηγητές και δασκάλους, που είναι μία πολύ ευαίσθητη κατηγορία εργαζομένων, διότι προσφέρουν ουσιαστικά στον ιδιαίτερα κρίσιμο εθνικό τομέα της παιδείας, θέλω να πω ότι δόθηκε μια γενναία αύξηση, την οποία και οι ίδιοι οφείλουν να συνυπολογίσουν.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή χθες με κατηγορήσατε ότι δεν κάνω ευθέως ερωτήσεις, σήμερα σας υποβάλω ευθέως την ερώτηση: Ο κ. Μπίστης συνέκρινε την ισχυρή Ελλάδα -όπως μας λέει ο Πρωθυπουργός- με τη Λετονία. Ηθελα να μου πείτε, εάν συμμερίζεστε τις απόψεις του μέλους της κυβέρνησης και υφυπουργού Εσωτερικών και, επίσης, κάτι ακόμα: Χαρακτήρισε αμφιλεγόμενη την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ο ίδιος υφυπουργός. Ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχα να πω για το θέμα αυτό το είπα χθες.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν ένα μέλος της κυβέρνησης συγκρίνει την Ελλάδα με τη Λετονία...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα. Πάντως βλέπω ότι φροντίζετε να εξυπηρετείτε τα συμφέροντα του κ. Μπίστη και της προβολής του.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να προβάλω τίποτα. Απλά αναρωτιέμαι, εάν στην κυβέρνηση ο κ. Μπίστης, ο οποίος μετέχει στα υπουργικά συμβούλια, είναι ενήμερος, γνωρίζει ίσως καλύτερα τα πράγματα και λέει την αλήθεια. Η λέει ψέματα; Απαντήστε μου σε αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χθες αναφέρθηκα αναλυτικά σε αυτό το θέμα, ίσως υπέρ του δέοντος.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία το γεγονός, επειδή είναι επιλογή του κ. Σημίτη...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι αποκτά κάποια ιδιαίτερη σημασία...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπει η κυβέρνηση τη συνάντηση Μεγάλης Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας που θα γίνει αυτή την εβδομάδα, δεδομένου ότι ήταν αυτή που διαχειρίστηκε και την κρίση στο Ιράκ και τα προβλήματα στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Μεγάλης Βρετανίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα κρίνουμε το αποτέλεσμα -όχι τη συνάντηση- και θα τοποθετηθούμε ανάλογα. Δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει να συναντώνται μεταξύ τους εκπρόσωποι των χωρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με τα αυθαίρετα, δεν σκέφτεται η κυβέρνηση ότι «διαπαιδαγωγεί» έτσι τον κόσμο σαν να λέει «παρανομήστε όσο θέλετε, θα έρθουν οι εκλογές και θα τα βρούμε».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω την αίσθηση ότι θυμίζουμε «προσεχώς» κινηματογραφικής ταινίας, που προαναγγέλλει τί θα δούμε αύριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εχει διαρρεύσει, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα ληφθούν αύριο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του. Τοποθετούμαι επί αποφάσεων και όχι επί διαρροών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον κ. Κόκκαλη. Ως τί τον είδε; Ως Πρόεδρο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ως εκπρόσωπο των ΜΜΕ ή ως υπόδικο για κατασκοπεία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, κατά καιρούς, βλέπει επιχειρηματίες, μετόχους, ιδιοκτήτες ή διοικητές μεγάλων επιχειρήσεων, που διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην οικονομία μας. Εχει συναντηθεί με πολλούς και δεν κάνει διακρίσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε σε υπόδικους κάνει διακρίσεις...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι με βάση το ελληνικό Σύνταγμα, όλοι είμαστε αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιούς άλλους έχει δει, κύριε Υπουργέ, πέστε μας ονόματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει συναντήσει πάρα πολλούς κατά καιρούς και έχει ενημερωθεί από ανθρώπους που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, την ελληνική κοινωνία, τον πολιτισμό, τις επιχειρήσεις, τα ΜΜΕ. Δεν είναι λογικό; Δεν λειτουργούμε εν κενώ. Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα είχε συναντηθεί, για παράδειγμα, με τον κ. Θ. Αγγελόπουλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν δίνετε στη δημοσιότητα τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό το εκτιμούμε εμείς. Το περίεργο θα ήταν ο Πρωθυπουργός να μην βλέπει ανθρώπους από τομείς της δημόσιας ζωής. Τότε θα ήταν το περίεργο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 17 September 2003 - 13:05:13 UTC