Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-06-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, πριν από λίγες ώρες, ο Πρωθυπουργός και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναχώρησε για τις ΗΠΑ. Αύριο, στο πλαίσιο της Συνόδου Ε.Ε.-ΗΠΑ, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζορτζ Μπους, κατά την οποία θα συζητηθούν τα θέματα που σας ανέφερα χθες.

Τη Δευτέρα (30/6) στις 11.30, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα ημερήσιας διάταξης τον απολογισμό της Ευρωπαϊκής Προεδρίας.

Την Τρίτη (1/7) ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Στρασβούργο, όπου θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ίδιο θέμα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχει τελικά διερευνήσει η κυβέρνηση ποιος ήταν ο προορισμός του φορτίου των εκρηκτικών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το Σουδάν. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι@ αυτό.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο παραλήπτης, ποιός ήταν; Η κυβέρνηση ή κάποια εταιρία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, το πλοίο είχε φύγει από την Τυνησία, με παραλήπτη μια εταιρία του Σουδάν.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Γνωρίζουν οι διωκτικές αρχές ή η κυβέρνηση αν υπάρχει ή όχι εταιρία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να γνωρίζει λεπτομέρειες γύρω από αυτό το θέμα; Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το πλοίο έφυγε από την Τυνησία για να πάει στο Σουδάν. Ο προορισμός δεν μας ενδιαφέρει. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι το πλοίο, το οποίο είχε επικίνδυνο φορτίο, μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς να ειδοποιήσει. Υπάρχει, λοιπόν, παράβαση της διεθνούς, αλλά και της ελληνικής ναυτιλιακής νομοθεσίας. Δεν μπορεί πλοίο με επικίνδυνο φορτίο να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς να τηρήσει τους κανόνες που απορρέουν από τη διεθνή και την ελληνική νομοθεσία. Γι@ αυτό, ακριβώς, και έχει επέμβει ο εισαγγελέας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Επειδή η σουδανική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε -νομίζω μέσω του υπουργού Εξωτερικών- η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει υπόψη της αυτό το πράγμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει διαμαρτυρηθεί. Ανήγγειλε ότι θα διαμαρτυρηθεί και φαντάζομαι ότι θα το κάνει. Μπορεί να γίνεται και αυτή τη στιγμή. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, δεν καταλαβαίνει το λόγο μιας τέτοιας διαμαρτυρίας, αλλά βεβαίως θα απαντήσει, αφού δει τι ακριβώς θα πει η σουδανική κυβέρνηση. Επαναλαμβάνω: Πλοίο, με επικίνδυνο φορτίο, εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς να ειδοποιήσει και παραβίασε τη σχετική διεθνή και την ελληνική νομοθεσία. Σε αυτές, λοιπόν, τις περιπτώσεις, παρεμβαίνουμε και στέλνουμε την υπόθεση στον εισαγγελέα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Για ποιό λόγο το έκανε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να το γνωρίζω.

ΦΙΛΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενδείξεις ότι το φορτίο αυτό προοριζόταν για παράνομες ενέργειες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζουμε τίποτα τέτοιο. Εάν μάθουμε κάτι, θα σας το ανακοινώσουμε.

ΦΙΛΗΣ: Το γεγονός ότι επισήμως η σουδανική κυβέρνηση καλύπτει τη μεταφορά αυτού του φορτίου, δημιουργεί κάποιο προβληματισμό στην ελληνική κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τους λόγους που έγινε η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει κανένα θέμα. Η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη, διότι το πλοίο παραβίασε τους διεθνείς και τους ελληνικούς κανόνες. Αυτό έχει ανακοινώσει και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Επρεπε, κατά τις ελληνικές αρχές, από τη στιγμή που μεταφέρει επικίνδυνο φορτίο -και γι@ αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία- όταν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα να τηρήσει τους κανονισμούς. Δεν τους τήρησε. Επομένως, υπάρχει αδίκημα.

ΦΙΛΗΣ: Αυτό είναι αδίκημα ενός επιπέδου. Συζητούμε, εάν υπάρχει αδίκημα μεγαλύτερου βαθμού. Εχετε κάτι νεότερο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζω περισσότερα. Εξάλλου, η υπόθεση είναι στον εισαγγελέα, ο οποίος θα εκτιμήσει ποιες κατηγορίες θα απευθύνει.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση τις πληροφορίες που αναγράφονται στο σημερινό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες ήταν ενήμερη η κυβέρνηση και οι ελληνικές διωκτικές αρχές, το τελευταίο 10ήμερο, για την πορεία του πλοίου, σε συνεργασία με τη CIA και άλλες υπηρεσίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, για την πορεία του πλοίου. Αλλωστε, όπως γνωρίζετε, το πλοίο περιφερόταν εδώ και ενάμιση μήνα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερώσει τις τελευταίες ημέρες για το θέμα αυτό. Οταν το πλοίο εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και εκτιμήσαμε ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι, λόγω του φορτίου του, τότε παρενέβη η ελληνική κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Κάτω από ποιές συνθήκες το πλοίο εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα; Το κυνηγούσε κάποιος, το παρακολουθούσε κάποιος και θέλησε να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το πλοίο αυτό, εδώ και ενάμιση μήνα, περιφερόταν στη Μεσόγειο.

ΦΙΛΗΣ: Τι σημαίνει "περιφέρεται";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σημαίνει ότι πηγαίνει σε διάφορα λιμάνια που δεν είναι τόποι προορισμού του. Φόρτωσε στην Τυνησία και επρόκειτο να πάει στο Σουδάν. Αντ@ αυτού, εδώ και ενάμιση μήνα, περιφερόταν, πήγε προς το Βόσπορο, γύρισε, πήγε στο Ιόνιο@

ΦΙΛΗΣ: Κρουαζιέρα κάνει; Τι σημαίνει "περιφέρεται";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι σημαίνει αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν αν είχε ασκηθεί πίεση σε αυτό το πλοίο από άλλες πλευρές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζουμε κάτι τέτοιο.

ΦΙΛΗΣ: Αρα, τι σημαίνει "περιφέρεται"; Μια ατομική βόμβα, όπως είπε και ο κ. Ανωμερίτης, περιφέρεται στη Μεσόγειο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σημαίνει ότι ένα πλοίο, φορτωμένο με επικίνδυνα εκρηκτικά, έφυγε από ένα λιμάνι της Τυνησίας και υπό κανονικές συνθήκες θα βρισκόταν σε περίπου τρεις ημέρες σε λιμάνι του Σουδάν, που ήταν ο τόπος προορισμού του. Για λόγους που δεν γνωρίζουμε -και καταλαβαίνετε εύκολα ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε- το πλοίο περιφερόταν, με ό,τι σημαίνει αυτό, σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου. Όταν εκτιμήσαμε -και μετά τις σχετικές συνεργασίες που υπήρξαν- ότι δημιουργείται κίνδυνος και υπάρχει παραβίαση της διεθνούς, αλλά και της ελληνικής νομοθεσίας, σε σχέση με τα ελληνικά χωρικά ύδατα, τότε παρενέβησαν οι αρχές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Γνωρίζατε ότι μέσα υπήρχαν εκρηκτικά, όταν αποφασίσατε να παρέμβετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρχαν κάποιες σχετικές πληροφορίες.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Με ποιες υπηρεσίες άλλου κράτους είχαμε επαφές και γιατί δεν το έπιασαν εκείνοι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζετε ότι εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει γενικότερη συνεργασία της Ελλάδας με αρχές άλλων χωρών;

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Λέτε, όμως, ότι παρενέβησαν οι ελληνικές διωκτικές αρχές, όταν το συγκεκριμένο πλοίο μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και παραβίασε τους ελληνικούς και διεθνείς κανόνες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, υπήρχαν κάποιες πληροφορίες.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Προφανώς, όμως, υπήρχαν νωρίτερα πληροφορίες για την πορεία και την κίνηση του πλοίου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάποια στιγμή, μας ήρθαν πληροφορίες, το παρακολουθήσαμε και μόλις διαπιστώσαμε ότι στην περιοχή που βρίσκεται δεν δημιουργεί κινδύνους -και καταλαβαίνετε τι εννοώ- τότε υπήρξε η σχετική παρέμβαση. Πρέπει να λαμβάνεις τα μέτρα σου για να εξασφαλίζεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν θα κάναμε αυτή την επιλογή, αν υπήρχε κοντά, για παράδειγμα, μια μεγάλη πόλη. Κινηθήκαμε την ώρα που έπρεπε.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Ο κ. Ανωμερίτης επέμενε, το πρωί στο FLASH, ότι η σουδανική εταιρία είναι "μαϊμού" και ότι όλη αυτή ιστορία είναι πολύ ύποπτη, γιατί αυτό το φορτίο ήταν πολύ μεγάλο για να πάει σε μια οποιαδήποτε εταιρία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να βγάλω συμπεράσματα. Λέω, απλά, ότι είναι ένα πλοίο με 680 τόνους εκρηκτικών και -από ό,τι πληροφορήθηκα από τον κ. Ανωμερίτη- 4,5 τόνους πυροκροτητές σε παλέτες. Αυτή τη στιγμή έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα και έχουν απομακρυνθεί οι πυροκροτητές. Η παρέμβαση έγινε, διότι το πλοίο κινήθηκε έξω από τις διατάξεις και τους κανόνες της ελληνικής και διεθνούς νομοθεσίας. Από τη στιγμή που ένα πλοίο εισέρχεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και παραβιάζει ευθέως την ελληνική και διεθνή νομοθεσία, είναι λογικό να παρεμβαίνουν οι αρχές. Γι@ αυτό και το θέμα βρίσκεται στον εισαγγελέα. Εχει, πλέον, επιληφθεί η ελληνική Δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν αυτό το πλοίο έχει σχέση με το συναγερμό που υπήρξε, πριν ένα μήνα, στο Καστελόριζο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΤΑΚΗΣ: Ο κ. Νεονάκης, χθες, πρώτον εξέφρασε πικρία, διότι το κόμμα του δεν τον κάλυψε σε όλη αυτή την επίθεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα από την «Αυριανή» και από τον Τύπου γενικά και δεύτερον, με πολύ μεγάλη βεβαιότητα είπε, ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος βουλευτής στο Ρέθυμνο. Από πού αντλεί αυτή τη βεβαιότητα; Διότι, απ` ό,τι ξέρουμε, τους εκλογικούς καταλόγους τους διαμορφώνουν ο Πρωθυπουργός και η Κεντρική Επιτροπή. Εχει πάρει, ήδη, κάποια διαβεβαίωση ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι σωστό από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου να κάνω αναλύσεις, γύρω από μια συνέντευξη, που έγινε χθες και δεν αφορούσε κυβερνητική δραστηριότητα.

ΤΑΚΗΣ: Αφορούσε, όμως, το κόμμα σας. Και μέχρι πριν από λίγο ο κ. Νεονάκης ήταν...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα αυτό που είχα να πω. Τοποθετούμαι εδώ για θέματα που αφορούν την κυβερνητική δραστηριότητα. Η χθεσινή συνέντευξη δεν αφορούσε αυτή τη δραστηριότητα.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών (η χώρα του οποίου σε λίγο αναλαμβάνει την Προεδρία της Ε.Ε.) δήλωσε ότι, σε συνεννόηση με τη Βρετανία προωθούν τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών στη Μάλτα, την Κύπρο και άλλου. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν αυτό είναι σε γνώση της ελληνικής Προεδρίας, εάν αυτό είναι στο πλαίσιο των όσων συμφωνήθηκαν προχθές στη Χαλκιδική και εάν θα υπάρξει αντίδραση της ελληνικής Προεδρίας σε αυτή τη μεθόδευση, η οποία όχι μόνο είναι εκτός των διακηρύξεων της Προεδρίας, αλλά απ` ό,τι φαίνεται είναι και εναντίον των διακηρύξεών της.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η θέση της ελληνικής Προεδρίας είναι σαφής και περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Από κει και πέρα, πληροφορηθήκαμε ότι προτίθεται η ιταλική Προεδρία. Δεν υπάρχει δήλωση. Είδα πρόθεση, δηλαδή, πληροφορία. Εάν υπάρχει κάτι νεώτερο, δεν το γνωρίζω. Αλλά, είδα σε μεσημεριανά χαρτιά, δημοσιογραφικές πληροφορίες, περί προθέσεων. Σήμερα, υπάρχει η ελληνική Προεδρία, δεν είναι δυνατό να τοποθετηθώ επί υποθετικών προθέσεων μιας προεδρίας, η οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει ευθύνη. Οταν έρθει η στιγμή και εάν γίνει κάτι τέτοιο, να είστε βέβαιοι ότι οι απόψεις μας ισχύουν.

ΦΙΛΗΣ: Εχετε ενημερωθεί εσείς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει ενημερωθεί για κάτι τέτοιο η ελληνική Προεδρία, η οποία έχει σαφείς θέσεις. Εάν προτίθεται να κάνει οτιδήποτε, σε οποιοδήποτε θέμα η ιταλική Προεδρία, δεν υποχρεούται αυτή τη στιγμή να μας ενημερώσει. Εάν η ιταλική Προεδρία μετά από μήνες θελήσει να εκφράσει κάποιες προτάσεις, είναι δικό της θέμα. Εάν γίνουν οι προτάσεις να είστε βέβαιοι ότι ως Ελλάδα θα τοποθετηθούμε αμέσως.

ΦΙΛΗΣ: Για την ενημέρωσή σας, σας λέω ότι, ο Ιταλός ΥΠΕΞ, αυτά τα δήλωσε χθες και τα μετέδωσε το ΑΠΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα διαφωνήσουμε εκεί. Υπάρχει, όμως, μια πραγματικότητα: Σήμερα υπάρχει η ελληνική Προεδρία, η οποία έχει σαφείς και μη διαπραγματεύσιμες θέσεις. Από κει και πέρα, εάν αύριο κάποια άλλη προεδρία, είτε η ιταλική, είτε η επόμενη, πάρουν κάποιες νέες πρωτοβουλίες και τις εκδηλώσουν, η τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι σαφής.

ΦΙΛΗΣ: Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι στο όνομα των «15». Δεν είναι στο όνομα μιας χώρας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες στο όνομα των «15». Σήμερα έχουμε ελληνική Προεδρία και αυτή ομιλεί εξ ονόματος των «15». Οσο διαρκεί η ελληνική Προεδρία θα σας παρακαλούσα να μείνουμε στις θέσεις που έχουμε εκφράσει.

ΦΙΛΗΣ: Η πρωτοβουλία της ιταλικής Προεδρίας, εάν εκδηλωθεί από τον κ. Φρατίνι, θα είναι στο όνομα των «15» και όχι στο όνομα της Ιταλίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική Προεδρία έχει σαφείς θέσεις. Αυτά έχουν συζητηθεί και αυτά ισχύουν. Εάν κάποιος θέλει στο μέλλον, για κάποιο θέμα που δεν γνωρίζουμε, να κάνει νέες προτάσεις, θα πρέπει να τις παρουσιάσει και επ` αυτών θα τοποθετηθούμε.

ΦΙΛΗΣ: Οσον αφορά το χθεσινό θέμα που αφήσαμε σε εκκρεμότητα και αφορούσε το «ψηφιακό φακέλωμα»...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει μια παλαιότερη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επιβεβαιώθηκε στη Σύνοδο της Χαλκιδικής, σύμφωνα με την οποία, εάν ένας πολίτης ζητήσει βίζα για την είσοδο σε χώρα, την οποία ισχύει η Συνθήκη Σένγκεν, πρέπει πέραν των εγγράφων να υπάρχει και ένας ηλεκτρονικός τρόπος , που να αποδεικνύει ότι πράγματι είναι αυτός, είτε αυτό γίνεται με αποτύπωμα, είτε με κάποιον άλλον τρόπο. Αφορά την είσοδο σε «χώρα Σένγκεν», για απόδειξη της ταυτοπροσωπείας του. Είναι μια παλιά πρόταση, την οποία έχει επεξεργαστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Το Συμβούλιο Κορυφής ενεθάρρυνε την πρόοδο αυτής της πρωτοβουλίας.

ΦΙΛΗΣ: Εννοείτε ότι τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων αφορούν τις βίζες; Υπάρχουν δημοσιευμένα ντοκουμέντα της Συνόδου Κορυφής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν άνθρωποι που είναι καθ ύλην αρμόδιοι.

ΦΙΛΗΣ: Στο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης 5-6 Ιουνίου, όντως δεν υπάρχει καμία αναφορά για τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, όσον αφορά τα ευρωπαϊκά διαβατήρια. Στο Συμβούλιο Κορυφής, όμως, στη Χαλκιδική -και μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο, που έχει δημοσιευθεί- υπάρχει αναφορά για τα διαβατήρια των πολιτών της Ε.Ε. που θα έχουν γεωμετρικά χαρακτηριστικά. Είναι αλλαγή θέσης σε 20 ημέρες. Πείτε μας τί συμβαίνει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας εξήγησα. Εάν θέλετε το δέχεστε, εάν όχι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας ελεύθερα. Εχουμε Δημοκρατία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έχω, σας λέω ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε μια παράγραφο -όπως είπατε- υπάρχει μια πρόβλεψη για να ενθαρρυνθούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλες οι αρμόδιες Αρχές, να προχωρήσουν σε μια σχετική ρύθμιση, που αφορά την είσοδο πολιτών από χώρες που δεν καλύπτει η Συνθήκη Σένγκεν, στις χώρες που καλύπτει η Συνθήκη. Εκεί, εκτός της βίζας επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ύπαρξη ενός αποδεικτικού στοιχείου ηλεκτρονικού τύπου, όπου θα είναι αποτυπωμένα κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ώστε να εξασφαλίζεται η αναγκαία ταυτοπροσωπεία σύμφωνα με τα έγγραφα. Περί αυτού πρόκειται.

ΦΙΛΗΣ: Για την πληρότητα της ενημέρωσής σας, διαβάζω από τα πρακτικά της Συνόδου Κορυφής: «Σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται μια συνεκτική προσέγγιση της Ε.Ε. όσον αφορά τα γεωμετρικά, αναγνωριστικά στοιχεία ή τα γεωμετρικά δεδομένα, που θα δίνουν εναρμονισμένες λύσεις για τα έγγραφα των υπηκόων τρίτων χωρών, τα διαβατήρια των πολιτών της Ε.Ε. και τα συστήματα πληροφοριών». Μιλάει για τα διαβατήρια μας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα τί ακριβώς αφορά. Δεν γνωρίζετε ότι δεν χρειάζεται διαβατήριο στις χώρες Σένγκεν;

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το κείμενο που σας διάβασα είναι Συμπεράσματα ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν γνωρίζετε τη Συνθήκη Σένγκεν, θα ξέρατε ότι για να πάω σε χώρα Σένγκεν δεν χρειάζεται διαβατήριο.

ΦΙΛΗΣ: Το κείμενο αυτό σε αντίθεση με τις αποφάσεις, στις 5-6 Ιουνίου, των υπουργών Δικαιοσύνης δεν αναφέρει για ευρωπαϊκά διαβατήρια. Η «φοβερή» προχθεσινή Προεδρία, δέχθηκε για ευρωπαϊκά διαβατήρια «ψηφιακό φακέλωμα». Το κρύβετε από τον ελληνικό λαό αυτό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα τι αφορά. Είναι για την είσοδο σε χώρες Σένγκεν.

ΦΙΛΗΣ: Σε ευρωπαϊκά διαβατήρια, θα βάζετε «τσιπάκια»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν χώρες, οι οποίες είναι ή θα γίνουν μέλη της Ε.Ε. και δεν καλύπτονται από τη Συνθήκη Σένγκεν. Σε αυτές τις περιπτώσεις για την είσοδο από μια χώρα που δεν καλύπτεται από τη Συνθήκη Σένγκεν, σε μια χώρα που καλύπτεται από τη Συνθήκη, θα ζητηθούν επιπλέον χαρακτηριστικά. Είμαι σαφής.

ΦΙΛΗΣ: Δεν είστε σαφής. Δεν ξέρετε το θέμα και θα παρακαλούσα από το ΥΠΕΞ που χειρίζεται το θέμα να σας δώσει μια απάντηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαι σαφής, όπως είναι και η Συνθήκη Σένγκεν. Από το ΥΠΕΞ πήρα τις πληροφορίες μου.

ΦΙΛΗΣ: Δυστυχώς δεν είναι σαφής η απάντηση σας, φακέλωμα των πολιτών είναι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η απάντησή μου είναι σαφέστατη. Εσείς έχετε δικαίωμα να γράψετε ό,τι θέλετε.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Αυτή η ρύθμιση θα ισχύει για κράτη-μέλη της Ε.Ε. γενικώς που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να το κάνω πιο σαφές; Πιστεύω ότι γνωρίζετε τα περί της Συνθήκης Σένγκεν.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Κατάλαβα. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύει για κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν είναι, όμως, μέλη της Συνθήκης Σένγκεν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και για τρίτες χώρες.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η ελληνική Προεδρία φρόντισε να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα επεκταθεί και σε κράτη-μέλη της Συνθήκης Σένγκεν και εν προκειμένω σε Ελληνες πολίτες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν τίθεται ένα ερώτημα και απαντώ, θέλω να γνωρίζετε ότι πριν τοποθετηθώ -και την ίδια τακτική ακολουθώ επί 20 μήνες που βρίσκομαι στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου- φροντίζω να ενημερώνομαι, να πληροφορούμαι, να μελετώ, διότι δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε όλα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πληροφορήθηκα έγκυρα από τους αρμόδιους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνέταξαν τα έγγραφα, ότι υπάρχει το εξής θέμα: Εδώ και αρκετό καιρό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε ένα πρόβλημα: Πώς, όταν μπαίνει κάποιος σε μια χώρα που ανήκει στη Συνθήκη Σένγκεν προερχόμενος από χώρα που δεν είναι ενταγμένη στη Συνθήκη Σένγκεν (χώρα-μέλος ή χώρα μη μέλος της Ε.Ε.), ζητούνται κάποια έγγραφα, διαβατήριο ή άλλος τύπος πιστοποιητικών εγγράφων. Πέραν των πιστοποιητικών εγγράφων, τα οποία θεωρούνται, ίσως, όχι απολύτως ασφαλή, υπάρχει μια τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπάρξουν κάποιες ηλεκτρονικές κάρτες ή κάτι τέτοιο (και το λέω αυτό γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή) όπου να είναι αποτυπωμένα κάποια χαρακτηριστικά του ατόμου που έρχεται, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ταυτοπροσωπία. Αποκλειστικός στόχος είναι αυτός, η επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας. Για παράδειγμα, αναφέρω, κάποιο δακτυλικό αποτύπωμα. Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει το άτομο αυτό να φροντίσει να προμηθευτεί και τη σχετική κάρτα ή διαβατήριο ή κάτι άλλο, που θα αποφασιστεί για το σκοπό που σας είπα. Γι` αυτό μιλώ για μια διαδικασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία συνοδεύεται από πολλά διαζευκτικά. Θα πρέπει κάπου να είναι αποτυπωμένα και αυτά τα στοιχεία, είτε πρόκειται για διαβατήριο ή για κάποιο άλλο πιστοποιητικό έγγραφο. Δηλαδή, θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει σαφώς ότι πρόκειται περί ταυτοπροσωπίας. Δεν καταλαβαίνω πού είναι το φακέλωμα. Το δακτυλικό αποτύπωμα, για παράδειγμα, θα εκλαμβάνεται σε ένα διαβατήριο που περιλαμβάνει τη φωτογραφία του κατόχου και την υπογραφή του ως ύποπτο και να ενοχλεί; Σας παρακαλώ.

ΦΙΛΗΣ: Προφανώς, γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα στις ταυτότητες αυτό καταργήθηκε. Δεύτερον, η κόρη του ματιού τι νόημα έχει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει ξεκαθαριστεί αυτό, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

ΦΙΛΗΣ: Αναφέρει βιομετρικά χαρακτηριστικά. Δεν λέει για αποτύπωμα, που είναι σαφές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια θα είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα προσδιορίζουν την ταυτοπροσωπία. Γνωρίζετε ότι είναι μια αρκετά μεγάλη ιστορία, με αρκετό κόστος, αρκετή ταλαιπωρία και δεν προτίθεται, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε καμία χώρα-μέλος της Ε.Ε. ή από εκείνες που ήδη συμμετέχουν, να ταλαιπωρηθεί γύρω από αυτό. Αρα, θα βρεθούν απλοί τρόποι, διάφανοι και σαφείς, που κανένα να μην προσβάλλουν, αλλά παράλληλα να πιστοποιούν ότι το πρόσωπο που φέρει ένα έγγραφο είναι το ίδιο και να πιστοποιείται αυτό με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, που θα είναι αποδεκτός από όλους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται το θέμα αυτό. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πράγματι -όπως σας είπα και στην αρχική τοποθέτησή μου- ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε σχετικές επεξεργασίες και να ολοκληρώσει αυτό το έργο, που δεν είναι τωρινό, αλλά εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό. Δεν καταλαβαίνω, όμως, αυτό που εσείς επιμένετε να ονομάζετε "φακέλωμα". Όταν κάποιος πρόκειται να επισκεφθεί κάποια χώρα δεν θα πρέπει να έχει μαζί του συνοδευτικά έγγραφα;

ΦΙΛΗΣ: Να σας εξηγήσω: Οταν τοποθετηθεί ένα τσιπ στο διαβατήριο ενός πολίτη, αυτό επιφέρει πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και την παρακολούθησή του@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξαρτάται τι θα περιέχει το τσιπ.

ΦΙΛΗΣ: Αρα, λοιπόν, η συζήτηση για το τσιπάκι ανοίγει μια συζήτηση παρακολούθησης των πολιτών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι έτσι.

ΦΙΛΗΣ: Το κινητό τηλέφωνο, όταν είναι ενεργό και το έχουμε πάνω μας ανοικτό, δίνει στίγμα πού βρισκόμαστε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα, το γνωρίζω. Αλλά, εδώ δεν είναι έτσι. Η ρύθμιση θα αποβλέπει αποκλειστικά -γι` αυτό μελετά ακόμα το θέμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- σ` αυτό που ήδη σας είπα.

ΦΙΛΗΣ: Το τσιπ, τι χρειάζεται τότε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή ακόμα δεν μπορώ να σας επιβεβαιώσω το τσιπ, λέω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά ένα πλέγμα τρόπων, ώστε με σαφή, διάφανο και μη επικίνδυνο για τον πολίτη τρόπο, να πιστοποιείται απλώς το πρόσωπο το οποίο εισέρχεται σε χώρα Σένγκεν. Διότι, οι μέχρι τώρα τρόποι, σύμφωνα με τους ειδικούς δεν κατοχυρώνουν εξ ολοκλήρου ότι ο φερόμενος ως "χ" πολίτης είναι πράγματι αυτός. Επειδή η τεχνολογία έχει προχωρήσει και στην εξαπάτηση των Αρχών, είναι λογικό οι Αρχές να χρησιμοποιούν πιο προηγμένους τεχνολογικά τρόπους, προκειμένου να διασφαλίζουν ότι ο εισερχόμενος είναι πράγματι αυτός. Τίποτα περισσότερο. Αναρωτιέμαι, πού είναι το φακέλωμα. Με το χέρι στην καρδιά: Οταν βγει η τελική απόφαση, θα σας αποδείξουμε -και θα το καταφέρουμε- ότι δεν υπάρχει κάποιος σχετικός κίνδυνος. Αυτή είναι η πρόθεσή μας. Το ξεκαθαρίζω.

ΦΙΛΗΣ: Σχετικό αίτημα έχει υποβάλει η αμερικανική πλευρά, ζητώντας μέχρι του χρόνου τον Οκτώβρη να έχει τελειώσει αυτή η διαδικασία. Το γνωρίζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Επειδή πλησιάζει το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου και μετά από όσα συνέβησαν και τις τελευταίες ημέρες και αφορούσαν και το πρόσωπό σας, ήθελα να σας ρωτήσω εάν αισθάνεστε υπό προθεσμία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τι ερώτηση είναι αυτή; Δηλαδή, θα έχουμε πάλι τα γνωστά σενάρια στα οποία αρέσκεστε; Εχω τοποθετηθεί από χθες, ότι αυτά τα πράγματα δεν αξίζουν σχολιασμού. Και δεν θα κάνω σχολιασμούς..

ΦΙΛΗΣ: Ολοι οι υπουργοί δεν είναι υπό προθεσμία, ανάλογα με τη βούληση του Πρωθυπουργού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν κάνω σχολιασμό.

ΦΙΛΗΣ: Γενικώς! Συνταγματικά μιλούμε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην επιχειρείτε: Ξέρει πολύ καλά τι λέει ο συνάδελφός σας. Αναφέρεται σε σενάρια, δεν αναφέρεται γενικά. Αν αναφερόταν γενικώς, θα συμφωνούσαμε. Αναφέρεται στα σενάρια τα οποία, κάθε λίγο και λιγάκι, βλέπουν το φως της δημοσιότητας και είναι διαφορετικά το ένα από το άλλο. Φαντάζομαι ότι ορισμένοι αναλυτές -το διευκρινίζω για να μην υπάρχει παρεξήγηση- θα έχουν πρόθεση να δημιουργήσουν και διαφορετικά σενάρια. Λοιπόν, απαντώ, εκ των προτέρων σε όλα αυτά τα σενάρια, ότι δεν αξίζουν σχολιασμού και δεν θα κάνω σχόλια.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εκτιμάτε ότι τα σενάρια τα δημιουργούν άνθρωποι της εξουσίας σε αυτή τη φάση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν έχετε κάτι το οποίο δεν γνωρίζω, να το δηλώσετε.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ε, όχι! Εσείς να μας πείτε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορώ να κάνω εκτιμήσεις; Είναι σωστό;

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 24 June 2003 - 14:05:11 UTC