Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-06-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Σήμερα, όπως γνωρίζετε, ήταν το μνημόσυνο του αείμνηστου ηγέτη μας Ανδρέα Παπανδρέου. Υπάρχει η δήλωση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που έγινε στο χώρο του νεκροταφείου. Βεβαίως, μιας και έχουμε τη διαδικασία της πολιτικής ενημέρωσης, οφείλω κι εγώ με τη σειρά μου να επισημάνω ότι πράγματι, ο Ανδρέας Παπανδρέου έφερε μια νέα εποχή στην ελληνική κοινωνία, άνοιξε νέους δρόμους στην κατεύθυνση της ενότητας της κοινωνίας, της αναβάθμισης της ποιότητας της Δημοκρατίας μας. Προώθησε αποτελεσματικά την εθνική συμφιλίωση, με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και δημιούργησε σοβαρές προωθητικές δυνάμεις για τους θεσμούς, όπως ήταν τα συνδικάτα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτά που ονομάζουμε, βάθρα της Δημοκρατίας. Τιμούμε και σήμερα τον αείμνηστο ηγέτη μας. Ηταν μια εποχή με σημαντικές εξελίξεις που άφησαν τη σφραγίδα τους στην Ελλάδα και τους Ελληνες. Βεβαίως, με τη σημερινή πολιτική μας, με την πορεία μας, συνεχίζουμε, με τα σημερινά δεδομένα και στις σημερινές συνθήκες αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για το καλό της χώρας, της κοινωνίας και των πολιτών.

Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να επισημάνω έχει σχέση με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Δεν θα μείνω μόνο στα συγχαρητήρια, τα οποία όλοι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. έδωσαν στην ελληνική Προεδρία και προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Θέλω να επισημάνω ότι η Σύνοδος αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί δόθηκε μια αποτελεσματική ώθηση στη διαδικασία της δημιουργίας του Συντάγματος της Ευρώπης. Ολοκλήρωσε το έργο της η Συνέλευση. Και παραπέμφθηκε σαν βάση για περαιτέρω συζήτηση το Κείμενο, το οποίο παρέδωσε ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ` Εστέν, στη Διακυβερνητική, η οποία θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο, επί ιταλικής Προεδρίας, με τη φιλοδοξία να τελειώσουν πριν από τις ευρωεκλογές. Εγιναν όλες οι αναγκαίες κινήσεις, ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να γίνει ακόμα πιο ισχυρή, να αποκτήσει τις δυνατότητες για περισσότερες κοινές πολιτικές, για πιο αποτελεσματική ανταπόκριση και στις νέες προκλήσεις, που διεθνώς υπάρχουν, αλλά και στις απαιτήσεις των πολιτών της.

Αναμφίβολα, ένα σημαντικό δεύτερο αποτέλεσμα της Συνόδου έχει σχέση με την απόφαση για τη λαθρομετανάστευση. Με την αποδοχή του συγκεκριμένου ποσού, ώστε να εξευρεθούν και τα μέσα και οι πολιτικές, στην πράξη , κάτι που για την Ελλάδα, η οποία βεβαίως είναι η πιο επιβαρημένη από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., από την άποψη της υποδοχής λαθρομεταναστών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και σοβαρό. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι συγκεκριμένες κινήσεις της ελληνικής Προεδρίας ήταν και σοβαρές και αποτελεσματικές και άνοιξαν το δρόμο -αν θέλετε- και για πρόσθετες πολιτικές στο μέλλον.

Το τρίτο που οφείλουμε να επισημάνουμε -και δεν υπολείπεται καθόλου των άλλων δύο- είχε σχέση με το άνοιγμα της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Ανοίγματα είχαν γίνει, κατά καιρούς, αλλά είναι η πρώτη φορά που πήραν το χαρακτήρα μιας επίσημης συνάντησης, με όλους παρόντες -και θέλω να το σημειώσω αυτό- μιας επίσημης Συνόδου, κάτι που αποδεικνύει το ενδιαφέρον που έχει και η ελληνική Προεδρία, αλλά και η Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια, για να στηρίξουμε παραπέρα την οικονομική ανάπτυξή τους, τη σταθερότητά τους, να τη μετατρέψουμε από μια ζώνη που προκαλούσε αρκετές ανησυχίες και ανασφάλειες, σε μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας, ομαλότητας και συνεργασίας. Η Ελλάδα ειδικά έχει ακόμη περισσότερα να κερδίσει από αυτή τη διαδικασία, μιας και όπως γνωρίζετε, υφίσταται και τις θετικές συνέπειες, όταν όλα πηγαίνουν καλά, υπό την έννοια του κέρδους εδώ, αλλά υφίσταται και τα όποια προβλήματα, όταν η περιοχή αυτή παραμένει ως μια περιοχή που δεν χαρακτηρίζεται από πορεία σταθερότητας, δημοκρατίας και οικονομικής ανάπτυξης. Αρα, τα αποφασιστικά βήματα που έγιναν, αναμφίβολα, συμβάλλουν και στην υπεράσπιση, βεβαίως, των ευρωπαϊκών, αλλά και των εθνικών μας συμφερόντων.

Αύριο, ο Πρωθυπουργός, αναχωρεί για τη συνάντηση που θα έχει, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπους. Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μπους -θα έλεγα- ότι δημιουργεί αρκετές προσδοκίες, ότι θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής στη στρατηγική εταιρική σχέση Ευρώπης-Αμερικής, μετά τις εντάσεις που υπήρξαν τους τελευταίους μήνες. Αρα, το πρώτο είναι η αναβάθμιση της σχέσης Ε.Ε.-ΗΠΑ, κάτι το οποίο, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, έχει αυτή τη στιγμή και την ευκαιρία και την ομόθυμη θέληση -αν θέλετε- των χωρών-μελών της Ε.Ε. να το προωθήσει. Από και κει πέρα, η ημερήσια διάταξη των συζητήσεων, θα συμπεριλάβει το θέμα του Ιράκ, της Μέσης Ανατολής, της μη διασποράς των όπλων μαζικής καταστροφής, ιδιαίτερα μετά τις συζητήσεις που έγιναν για το Ιράκ και τη Βόρειο Κορέα, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, με υποκεφάλαιο την ασφάλεια των μεταφορών και το πρόγραμμα Galileo.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει την αμερικανική πλευρά για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται ακόμη να συζητηθούν η πρόταση για διμερή συμφωνία στον τομέα των αεροπορικών επικοινωνιών, η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ιδιαίτερα στην εκμετάλλευση του υδρογόνου, καθώς και εμπορικά και χρηματοδοτικά θέματα. Προβλέπεται να υπογραφεί κοινή δήλωση για τη μη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής, καθώς και για τη συμφωνία αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και έκδοσης, χωρίς, βεβαίως, να μπορεί να αποκλειστεί και η παραπέρα προώθηση του διαλόγου Ε.Ε.-ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο Πρωθυπουργός θα θίξει και όλα τα ζητήματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό. Θα βρίσκεται εκεί αυτές τις ημέρες και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Διάβασα σήμερα σε μια μεγάλη εφημερίδα ότι ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ προωθεί αντισυσπείρωση κόντρα στις διαφαινόμενες επιλογές του Πρωθυπουργού, ενώ, ταυτόχρονα, είδα σήμερα και άκουσα μια δήλωση του Γραμματέα που μιλά για αυτονόητη συσπείρωση τόσο των στελεχών του κόμματος, όσο και των στελεχών δίπλα στον κ. Σημίτη. Τί από τα δύο ισχύει τελικά; Μπορείτε να μας διευκρινίσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι ισχύει η δήλωση του Γραμματέα. Δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού.

ΦΙΛΗΣ: Νομίζετε ή ισχύει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει γίνει, ήδη, σχετική δήλωση.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουμε σε εξέλιξη μια έρευνα που διεξάγεται στο Πλατυγιάλι της Αιτωλοακαρνανίας με ένα ύποπτο πλοίο, το οποίο μετέφερε 680 τόνους εκρηκτικών. Γνωρίζει η κυβέρνηση οτιδήποτε και υπήρξε συνδρομή ξένων υπηρεσιών για τον εντοπισμό του πλοίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση και γνωρίζει και με ιδιαίτερη προσοχή, για την απαραίτητη αποτελεσματικότητα, ενεργεί. Θα υπάρξει, όμως, αναλυτική αναφορά από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη. Εχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου. Ας γίνει η ενημέρωση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από τον καθ` ύλη αρμόδιο υπουργό.

ΦΙΛΗΣ: Στην ερώτηση, εάν υπάρχει συνδρομή ξένων υπηρεσιών, δεν απαντήσατε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα απαντήσει για όλα ο κ. Ανωμερίτης. Υπάρχει πρόβλημα με το πλοίο, πράγματι. Εχουν γίνει ενέργειες των ελληνικών αρχών. Τις λεπτομέρειες και τις απαντήσεις στα επιμέρους ερωτήματά σας θα δώσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΦΙΛΗΣ: Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει ο ξένος Τύπος με σαφήνεια και όσα μπορεί κανείς να αποκρυπτογραφήσει, διαβάζοντας τα συμπεράσματα για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, οι "25" κατ` αρχάς αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ενσωμάτωση ενός "τσιπ", το οποίο θα περιλαμβάνει απόρρητα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, όπως είναι το δακτυλικό αποτύπωμα, η κόρη του ματιού, δηλαδή βιομετρικά δεδομένα, όπως λέγονται, στις βίζες και στα ευρωπαϊκά διαβατήρια. Είναι ένα αίτημα το οποίο έχει υποβάλει η Αμερική και πιέζει, εδώ καιρό. Αύριο πηγαίνει ο κ. Σημίτης στον κ. Μπους. Ηθελα δύο πράγματα να ρωτήσω: Πρώτον, τι ακριβώς αποφασίστηκε, εάν διαψεύδετε, δηλαδή, αυτά τα οποία γράφει ο ξένος Τύπος και προκύπτουν από την αποκρυπτογράφηση των αποφάσεων@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Εν πάση περιπτώσει θα επανέλθω αύριο στο ερώτημά σας, εφόσον αναφέρεστε στις λεπτομέρειες. Εγώ έχω διαβάσει τις αποφάσεις. Αλλά αν τις αποκρυπτογραφείτε εσείς, θα επιχειρήσω να τις αποκρυπτογραφήσω κι εγώ και αύριο θα επανέλθω.

ΦΙΛΗΣ: Σε σχέση με το αμερικανικό αίτημα που ζητεί σε ένα-ενάμιση χρόνο να ισχύσει αυτή η ρύθμιση, τι απαντάτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι ισχύει στα αμερικανικά και στα ευρωπαϊκά αιτήματα που έχουν τεθεί από όλες τις πλευρές, έχουμε καταλήξει σε μία συμφωνία. Η συμφωνία αυτή, όπως έχουμε πει, κατ` επανάληψη, σ` αυτήν εδώ την αίθουσα, αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Αμερικανού Προέδρου Μπους. Εχω δε διαβεβαιώσει ότι δεν δημιουργεί προβλήματα.

ΦΙΛΗΣ: Για άλλο θέμα ρώτησα, δεν αφορά την έκδοση, αφορά τα βιομετρικά χαρακτηριστικά των πολιτών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο και δεν περιλαμβάνεται, όπως διαβάσαμε στην ατζέντα των συζητήσεων. Το διάβασα με πολλή προσοχή πριν έρθω για την πολιτική ενημέρωση.

ΦΙΛΗΣ: Πάντως, είπατε ότι θα απαντήσετε αύριο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο κομμάτι της αποκρυπτογράφησης που μου θέσατε, γιατί δεν αναφέρεστε στα κείμενα, θα ενημερωθώ αύριο για να σας διευκολύνω και θα σας απαντήσω.

ΦΙΛΗΣ: Θα παρακαλούσα επίσης για μία απάντηση και ως προς το θέμα του αμερικανικού αιτήματος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα μπορούσα κατ` αρχάς να σας απαντήσω "όχι", αλλά επιφυλάσσομαι, για να είμαι ακριβής και πιο αναλυτικός. Δεν προτίθεμαι να σας αποκρύψω κάτι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είναι γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης η Ε.Ε. αναφέρθηκε στο Κυπριακό και οφείλω να σας πω ότι ο Πρόεδρος κ. Παπαδόπουλος ικανοποιήθηκε με αυτά που αποφάσισε. Θα ήθελα να σχολιάσετε τις θέσεις του κ. Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε ακροθιγώς στο Κυπριακό, δεν ήταν ξεκάθαρος, αλλά αρνήθηκε ότι τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και επισήμανε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτές είναι γνωστές θέσεις της τουρκικής πλευράς, τις οποίες έχω σχολιάσει, κατ` επανάληψη. Τα σχόλια που έχω κάνει για τα μίλια και για τις παραβιάσεις ισχύουν. Επίσης, έχω πει, με ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, ότι μου θυμίζει τη λαϊκή ρήση "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης". Αυτά δεν αναιρούνται. Θέλω, όμως, να επισημάνω ότι η στάση της τουρκικής πλευράς, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ήταν εξαιρετικά προσεκτική, τουλάχιστον στις επίσημες συζητήσεις που έγιναν, καθώς και σε άρθρα που είδα δημοσιευμένα, όπως ένα του κ. Γκιούλ, στο οποίο έλεγε ότι επιθυμεί μια στενή σχέση με την Ε.Ε. και ότι ευχαριστεί ιδιαιτέρως την Ελλάδα, αλλά και την ελληνική Προεδρία, για τη βοήθεια που έχει δώσει σε αυτή την προοπτική της Τουρκίας. Εμείς πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι αναγκαία και για την Τουρκία, αλλά και για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, γενικότερα, καθώς επίσης -αν θέλετε- και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εχουμε, όμως, τονίσει -και αυτό εξακολουθεί να ισχύει- ότι η ίδια η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από την κατάργηση της πράσινης γραμμής και την επίλυση του Κυπριακού.

ΜΕΡΓΜΗΓΚΑΣ: Γνωρίζετε ποιοι μετέχουν σήμερα στο τραπέζι που παραθέτει ο Πρωθυπουργός προς τιμήν του πρεσβύτερου τέως Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ενόψει και του ταξιδιού του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ταξίδι δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Είναι μια κίνηση φιλοφρόνησης και φιλοξενίας του Πρωθυπουργού. Το ποιοι μετέχουν, θα σας το ανακοινώσουμε μετά.

ΦΙΛΗΣ: Πού θα γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της κυβερνητικής δραστηριότητας.

ΦΙΛΗΣ: Εάν γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως λένε οι συνάδελφοι, δεν εντάσσεται και αυτό στο πλαίσιο της ενημέρωσης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ένα πρόσωπο με διεθνή αναγνώριση και παρουσία. Από εκεί και πέρα, είναι μια κίνηση που δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής δραστηριότητας. Με αυτή την έννοια, δεν χρειάζεται να αναφερθούμε περισσότερο.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τα χθεσινά εξαιρετικά αιχμηρά συνθήματα που ακούστηκαν κατά την πρώτη επιμνημόσυνη δέηση από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όπως το "σήκω Ανδρέα για να δεις τους υπουργούς της αρπακτής".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν κάνω κανένα σχόλιο. Οπως και σημειώνω γενικότερα ότι όλες αυτές τις ημέρες καταλαβαίνετε μπορεί να μας απασχολήσουν διάφορα δημοσιεύματα, αναλύσεις, προτάσεις, σενάρια και "ανασχηματισμοί". Σε όλα αυτά, η απάντησή μου θα είναι "δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο".

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τα επικριτικά δημοσιεύματα που υπάρχουν σε μερίδα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού Τύπου για τη διοργάνωση στο Πόρτο Καράς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: θα έλεγα ότι υπάρχουν και πολύ καλά σχόλια, τα οποία πρέπει να προτάξουμε και είναι τα περισσότερα. Η πολιτική επιτυχία της Συνόδου είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρχε γενική αποδοχή και μια πολύ καλή στάση από τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. και αναφέρω χαρακτηριστικά μεταξύ αυτών το Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, τον Ιταλό Πρωθυπουργό Σ. Μπερλουσκόνι, το Γερμανό Καγκελάριο Γ. Σρέντερ, καθώς και άλλους Πρωθυπουργούς και υπουργούς Εξωτερικών. Για μας ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές αυτές οι θετικές εκδηλώσεις αποδοχής, διότι είχε καταβληθεί πράγματι από μας μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στο πολιτικό μέρος για να πετύχει η Σύνοδος. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την οργάνωση της Συνόδου, με τα δεδομένα που έγινε, κατά τη γνώμη τη δική μου, αλλά και των περισσοτέρων, ήταν επιτυχής. Τόσο γιατί το πρόγραμμα βγήκε στην εντέλειά του, όσο και γιατί καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολυνθεί το έργο και των ξένων αντιπροσωπειών, καθώς και των εκπροσώπων του Τύπου, οι οποίοι υπερέβησαν σε αριθμό κάθε όριο συμμετοχής, μέχρι τώρα.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι που μίλησαν για προβλήματα, τα οποία πράγματι υπήρξαν. Αυτό έγινε, γιατί υπήρχε πίεση χρόνου, αφού το ξενοδοχείο ετοιμάστηκε την τελευταία στιγμή. Ολα, όμως, πήγαν καλά. Εγινε τεράστια προσπάθεια από όσους είχαν τις οργανωτικές ευθύνες. Από το υπουργείο Εξωτερικών που απέδωσε θετικά αποτελέσματα και από το υπουργείο Τύπου μέσω του συντονισμού του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης κ. Γέρου και της Γενικής Διευθύντριας κ. Παπαδά, καθώς και όλων των στελεχών που εργάστηκαν.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Το έργο της Αστυνομίας, στην περίπτωση αποτροπής των επεισοδίων, το θεωρείτε ικανοποιητικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, γιατί έζησα όλη την προετοιμασία που υπήρξε, σε συνεννόηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοϊδη και τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Πασχαλίδη. Είχα πει -και εδώ στο briefing, λίγο πριν τη Σύνοδο- ότι κάποιοι ετοιμάζουν βόμβες μολότοφ, κάνοντας χρήση χώρων του Πανεπιστημίου. Είχα ζητήσει, τόσο από τις πρυτανικές αρχές, όσο και από τις πολιτικές νεολαίες και φοιτητικές παρατάξεις, να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να βοηθήσουν. Πρέπει να ομολογήσω ότι εκείνοι που διοργάνωσαν τη μεγάλη πορεία, οι κοινωνικές οργανώσεις, με τη στήριξη κάποιων νεολαιών, παρατάξεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, συμπεριφέρθηκαν ιδιαίτερα υπεύθυνα και θέλω να τους συγχαρώ γι@ αυτό. Διαδήλωσαν, φώναξαν τα συνθήματά τους κατά της παγκοσμιοποίησης, διατύπωσαν τις διεκδικήσεις τους, σεβάστηκαν την οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης. Εκαναν μια μεγάλη και ειρηνική πορεία, της οποίας τα συνθήματα μπορούν να αξιοποιηθούν από όλους μας.

Υπήρχε, όμως, και η άλλη όψη. Ηταν μερικές εκατοντάδες βάνδαλοι -γιατί δεν νομίζω ότι μπορεί να τους χαρακτηρίσει αλλιώς κανείς- οι οποίοι επί τούτου είχαν προγραμματίσει τις καταστροφές που έκαναν. Δεν έγιναν τυχαία. Κανείς δεν τους προκάλεσε και κανείς δεν τους δημιούργησε πρόβλημα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει σεβασμός του μόχθου του άλλου. Χτύπαγαν και διέλυαν προστατευτικά καλύμματα για να λεηλατήσουν και να κάψουν καταστήματα. Θέλω να πω ότι η στάση της Αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα ακριβής, προσεκτική και αποτελεσματική. Βεβαίως, έγιναν κάποιες καταστροφές, αλλά δεν θα είμαστε οι τελευταίοι που δεν θα σεβαστούμε και την αγανάκτηση και την οργή και τον πόνο αυτών των ανθρώπων που λεηλατήθηκαν τα καταστήματά τους.

Θέλω, όμως, να επισημάνω ότι, χάρη στην ιδιαίτερη προσοχή και στην αποτελεσματική στάση που υπήρξε, ήταν ιδιαίτερα περιορισμένες αυτές οι καταστροφές. Ας σκεφτούμε λίγο τι έγινε, σε παρόμοιες περιπτώσεις, σε άλλες χώρες, όπως, για παράδειγμα, στη Γένοβα, στη Γενεύη, στο Γκέτενμποργκ, στη Βαρκελώνη. Εδώ, περιορίστηκαν οι καταστροφές σε δύο τετράγωνα της πόλης, χάρη στην προσοχή και τις προσπάθειες της Αστυνομίας.

Επαναλαμβάνω ότι σέβομαι απόλυτα και κατανοώ την οργή των ανθρώπων που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Αλλά, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη η έκταση των καταστροφών, χάρη στις προσπάθειες της Αστυνομίας.

Μετρούσε και μετρά για μας το γεγονός ότι δεν υπήρξε πρόβλημα με απώλειες ανθρώπινης ζωής και τραυματισμούς και αυτό είναι πάνω απ@ όλα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως καταδικάζουμε τους βανδαλισμούς, οι οποίοι προκλήθηκαν χωρίς καμία πρόκληση από την Αστυνομία. Πάρα πολλοί ταραξίες συνελήφθηκαν και οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια και τον Εισαγγελέα, όπου πάνω τους βρέθηκαν όπλα και όργανα καταστροφής. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση για το ρόλο τους. Εξάλλου, τα γεγονότα αυτά τα είδε όλος ο ελληνικός λαός. Βεβαίως, δεν κατέβαλαν την προσοχή που έπρεπε εκείνοι που έπρεπε να το κάνουν και πριν, όταν είχαμε προειδοποιήσει. Αλλά, έχει ενημερωθεί και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος, αφού γίνει η σχετική απογραφή των ζημιών και έχει καθαρή εικόνα, θα εξετάσει τη δυνατότητα συμβολής του κράτους στην αποκατάστασή τους.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 23 June 2003 - 13:05:17 UTC