Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-05-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Μαΐου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου δεν πήγε τελικά με την αποστολή στην Αγία Πετρούπολη, διότι θα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στο Παρίσι, την Παρασκευή και το Σάββατο. Εχει πολύ μεγάλη σημασία η παρουσία του εκεί, ως Προέδρου του Συμβουλίου.

Οπως γνωρίζετε, η Αγία Πετρούπολη συμπληρώνει 300 χρόνια από την ίδρυσή της και γι@ αυτό το λόγο πρόκειται να γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις και διάφορες συναντήσεις. Η Ελλάδα, που έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στις συναντήσεις και τις συζητήσεις που θα γίνουν εκεί με τη συμμετοχή του κ. Σημίτη.

Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι την Κυριακή το πρωί θα αναχωρήσω για το Εβιάν, όπου θα γίνει η Σύνοδος του G-8.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Διαβάζουμε και ακούμε για νομοσχέδιο "σκούπα" στο Ασφαλιστικό και για μείωση πρόωρων συντάξεων, επειδή η χώρα μας είναι δεύτερη στις δαπάνες για πρόωρη συνταξιοδότηση. Τι γίνεται με αυτά; Πέρασε ένα νομοσχέδιο. Θα έχουμε και άλλο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πρώτον, η νομική ρύθμιση που υπάρχει τώρα, παραμένει. Δεν αλλάζει. Δεύτερον, τα ελληνικά στοιχεία γύρω από την απασχόληση είναι στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών στοιχείων. Κάποια από αυτά είναι υψηλά και άλλα είναι χαμηλότερα. Πράγματι, η πρόωρη συνταξιοδότηση που υπάρχει στην Ελλάδα είναι σε υψηλά ποσοστά. Αυτό έχει την εξήγησή του, διότι, όπως γνωρίζετε, εδώ και χρόνια ίσχυε η 15ετία για την εργαζόμενη γυναίκα. Επομένως, αυτό παίζει ένα ρόλο ακόμα. Υπάρχει, πάντως, μια προσαρμογή στο συντελεστή αυτό, η οποία γίνεται σε βάθος χρόνου, και πρόκειται να φθάσουμε στο μέσο όρο και σε αυτό το θέμα. Η ηλικία, η οποία αναφέρεται στον υπάρχοντα νόμο για τη συνταξιοδότηση, είναι τα 65 έτη και προφανώς η προσαρμογή θα γίνεται προς αυτή την ηλικία. Πάντως, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στη νομοθεσία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά είπατε ότι θα γίνει κάποια προσαρμογή. Στο 67ο έτος, αποκλείεται να φθάσει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αποκλείεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για εργασία 37 χρόνων; Ούτε αυτό δεν υπάρχει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο,τι υπάρχει στο νομοσχέδιο, αυτό και παραμένει. Δεν πρόκειται να γίνει κάποια αλλαγή. Σας είπα ότι υπάρχει ως όριο ηλικίας το 65ο έτος και η προσαρμογή, σε βάθος χρόνου, θα γίνει προς τα εκεί, διότι υπάρχει ακόμη, σε ορισμένους τομείς, η πρόωρη συνταξιοδότηση και αυτό επιδρά στους διάφορους συντελεστές που έχουμε. Σιγά-σιγά, θα αφομοιωθεί αυτό και ο μέσος όρος θα συμπίπτει με τον ευρωπαϊκό.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σήμερα, η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", ερμηνεύοντας τις χθεσινές τοποθετήσεις του κ. Πρωτόπαπα, αλλά και δικές σας ραδιοφωνικές δηλώσεις, κατονομάζει τους κυρίους Αλαφούζο και Κουρή, θεωρώντας ότι αυτούς εννοούσε ο Πρωθυπουργός, όταν μίλησε για επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση. Κατ` αρχάς, αποδέχεστε αυτή την ερμηνεία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν ανέφερε στις ομιλίες του τη λέξη "συνωμοσία" -και θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί βλέπω να έρχεται και να επανέρχεται- όπως δεν ανέφερε και κανένα όνομα. Η καταγγελία που έκανε είναι ότι κάποια συμφέροντα επιδιώκουν, ακριβώς για την ενίσχυση της θέσης και του ρόλου τους, να πλήξουν την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, με ευθύνη, υποστηρίζει και θα συνεχίσει να το κάνει, τον ομαλό πολιτικό βίο και την ποιότητα στην πολιτική ζωή. Από εκεί και πέρα, σε μια Δημοκρατία είναι δικαίωμα της κυβέρνησης, όταν δέχεται κριτικές, να απαντά, να εκθέτει και να παραθέτει τα ερωτήματά της. Αυτό είναι απολύτως αποδεκτό σε μια Δημοκρατία και δεν βλέπω το λόγο γιατί πρέπει να ενοχλούνται μερικοί, γι@ αυτό. Οταν ο κ. Ρουσόπουλος απευθύνεται στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την συχνά για διαπλοκές και επανέρχεται σε αυτό, δεν μπορεί παρά η κυβέρνηση να ρωτήσει τον κ. Ρουσόπουλο αν ο ίδιος έχει απαντήσει για τον εαυτό του ή για τον αρχηγό του σε κάποιες καταγγελίες, που γίνονται σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα από τον κ. Κύρτσο. Είναι φυσικό αυτό. Οπως είναι φυσικό να διερωτάται η κυβέρνηση για τη στάση που έχει, αυτές τις ημέρες, η Ν.Δ. στη Βουλή, όπου συζητείται ένα θέμα, το οποίο ανήκει στις οδηγίες της Ε.Ε., για την προστασία του περιβάλλοντος, σχετικά με τα μονοπύθμενα τάνκερ, τα οποία πρέπει να έχουν διπλό πυθμένα. Η Ν.Δ. κόπτεται υπέρ διαφόρων εφοπλιστών, οι οποίοι έχουν μονοπύθμενα τάνκερ και δεν πρέπει να ξοδευτούν για να γίνουν διπύθμενα. Γιατί πάει κόντρα στην οδηγία της Ε.Ε.; Θέλω να πω, δηλαδή, ότι στο δημόσιο χώρο προφανέστερα μπορεί η αντιπολίτευση να κάνει κριτική. Αυτός είναι ο ρόλος της. Αλλά και η κυβέρνηση μπορεί να απαντά και να ρωτά. Δεν σημαίνει ότι είναι μονόπαντες οι όποιες κατηγορίες απευθύνονται προς την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση με τον τρόπο της μπορεί να απαντά σε αυτές τις κατηγορίες, πείθει δεν πείθει, αλλά μπορεί να κάνει και κριτική.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Με συγχωρείτε, δεν ρώτησα αυτό. Ρώτησα, αν ο κ. Πρωτόπαπας και εσείς με τις χθεσινές δηλώσεις σας, θέλατε να αποδώσετε αυτό που σήμερα η "Ελευθεροτυπία" έχει καταλάβει και έχει δημοσιεύσει. Αν, δηλαδή, εσείς, όταν σχολιάσατε χθες δημοσίευμα με συγκεκριμένη δημοσκόπηση, αναφερόσασταν στον κ. Αλαφούζο και αν θεωρείτε ή έχετε κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν διαπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν θα σχολιάσω τα σχόλια της "Ελευθεροτυπίας". Θα επαναλάβω, όμως, ότι υπάρχει μια νέα εταιρία για πολιτικές δημοσκοπήσεις, άγνωστη μέχρι τώρα, που για πρώτη φορά εμφανίζεται και κάνει πολιτικές δημοσκοπήσεις, κόντρα στον κώδικα δεοντολογίας που έχει η ελληνική Ενωση, η ΣΕΑΔΕ. Και ενώ η εταιρία αυτή δεν ανήκει στη ΣΕΑΔΕ, τα αποτελέσματα της ελεγχόμενης αυτής δημοσκόπησης παρουσιάζονται ως πρώτο κεντρικό θέμα μιας σοβαρής καθημερινής εφημερίδας. Δεν είναι φυσικό να αναρωτηθώ γι@ αυτό, όταν ακούγεται ότι η εταιρία αυτή θα συνεχίσει με το ίδιο καθεστώς να κάνει δημοσκοπήσεις, συχνά-πυκνά μέχρι τις εκλογές;

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Καταλογίζετε πολιτική τοποθέτηση στην εφημερίδα ή διαπλοκή συμφερόντων; Αυτό σας ρωτώ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μια ερώτηση έκανα: Πώς μπορεί μια τέτοια εταιρία και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής, που είναι ελεγχόμενα, να γίνονται πρώτο και κεντρικό θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απαγορεύεται αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν είπα ότι απαγορεύεται, απλά το επισημαίνω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δημοκρατία δεν έχουμε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως. Και είμαι αναγνώστης αυτής της εφημερίδας. Αλλά, όταν είναι ελεγχόμενη αυτή η πρωτοεμφανιζόμενη εταιρία, αναρωτιέμαι δημοσίως, όπως αναρωτιέται κάθε Ελληνας πολίτης και κάθε αναγνώστης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σχολιάζετε την εφημερίδα "Καθημερινή" και δεν σχολιάζετε την "Ελευθεροτυπία".

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σχολιάζω την εταιρία.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή, όμως, αναφερθήκατε προηγουμένως στον κ. Ρουσόπουλο και τη Ν.Δ., μήπως προτίθεστε, για να κλείσετε το στόμα της Ν.Δ. και να την εκθέσετε στα μάτια των πολιτών, να πείτε εσείς τα ονόματα των επιχειρηματιών που βάλλουν εναντίον σας και να τελειώνει η ιστορία.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εμείς δεν θέλουμε να κλείσουμε το στόμα κανενός, πολύ περισσότερο της αντιπολίτευσης. Θέλουμε, όμως, όταν ανοίγει αυτό το στόμα, να ξέρει τι λέει και να τα λέει με ευθύνη.

ΤΑΚΗΣ: Τα ονόματα, δεν πρόκειται να τα πείτε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Χθες, ο κ. Ρουσόπουλος, μιλώντας για την ελληνική οικονομία, είπε ότι χρόνια τώρα η κυβέρνηση στηρίζει το μύθο της ισχυρής οικονομίας σε πλαστούς προϋπολογισμούς και παραχαραγμένους δείκτες. Αυτή είναι η εθνική οικονομία και η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ και έχει τώρα το ευρώ; Υπάρχουν εκθέσεις διεθνών οργανισμών που αναφέρονται στην ελληνική οικονομία και δυστυχώς ο κ. Ρουσόπουλος βάλλει κατά της εθνικής οικονομίας, με τον τρόπο που σας ανέφερα. Παλαιότερα, ο ίδιος ο κ. Καραμανλής την είχε ονομάσει "τραβεστί", αν θυμόσαστε. Επίσης, ο κ. Καραμανλής και ο κ. Ρουσόπουλος κατηγορούν την κυβέρνηση ότι διχάζει τον ελληνικό λαό. Θέλω να θυμίσω σε όλους ποιες κυβερνήσεις είναι αυτές που συμφιλίωσαν τον ελληνικό λαό από τα αμαρτήματα του παρελθόντος και από την πολιτική της Δεξιάς. Τώρα, ο κ. Ρουσόπουλος θα συμφιλιώσει τον ελληνικό λαό; Να ξέρουμε τι λέμε!

ΤΑΚΗΣ: Σχετικά με τα ονόματα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εκανα εκτενή αναφορά στην αρχή και ο νοών νοείτω.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή πολλές φορές έχω ακούσει τον Πρωθυπουργό, όταν συζητούνται θέματα διαπλοκής, διαφθοράς και άλλα, να λέει ότι όποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει στον εισαγγελέα, φαντάζομαι ότι ο Πρωθυπουργός με τις τελευταίες του δηλώσεις, όταν μιλάει για επιχειρηματικά συμφέροντα που υπονομεύουν την κυβέρνηση, γνωρίζει, άρα, έχει στοιχεία. Προτίθεται να καταθέσει αυτά τα στοιχεία στον εισαγγελέα για να ξεκαθαρίσει, επιτέλους, αυτό το τοπίο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μιλάτε για άλλο θέμα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Διότι μιλάμε για τη στήριξη και την προπαγάνδα που γίνεται εναντίον της κυβέρνησης. Αυτό στηλιτεύουμε. Δεν μίλησε κανείς για παρανομία, ότι κάποια επιχείρηση παρανόμησε. Αυτό δεν είναι δικό μας θέμα. Εάν κάποια επιχείρηση παρανόμησε, θα ελεγχθεί και θα επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Μιλάμε για τον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζονται διάφορες θέσεις. Μπορεί να υποστηρίζονται όλες οι θέσεις, αλλά να δίνονται και απαντήσεις.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε ότι τα επιχειρηματικά αυτά συμφέροντα έχουν στόχο και σκοπό να ανατρέψουν την κυβέρνηση, που σημαίνει ότι λειτουργούν υπονομευτικά. Κατά συνέπεια, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει κάποιες κινήσεις, οι οποίες ενδεχομένως δεν κινούνται στο πλαίσιο της συνταγματικότητα και του νόμου, δεν είναι σύννομες. Αυτά, λοιπόν, τα στοιχεία που έχει ο Πρωθυπουργός για να προβαίνει σε τέτοιες καταγγελίες -δεν τις κάνει ο οποιοσδήποτε αυτές τις καταγγελίες, τις κάνει ο Πρωθυπουργός της χώρας- προτίθεται αυτά τα στοιχεία να τα καταθέσει στον εισαγγελέα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι ο Πρωθυπουργός δεν μίλησε για κάποια παρανομία που γίνεται στην οικονομική δράση μιας εταιρείας. Μίλησε για μια πολεμική που γίνεται απέναντι στην κυβέρνηση, με συγκεκριμένο στόχο. Αυτό κατήγγειλε, την πολεμική αυτή. Και βεβαίως, ο Πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να το λέει αυτό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι αυτή η πολεμική δεν είναι στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος, για να την καταγγέλλει ο Πρωθυπουργός. Έκνομη πρέπει να είναι.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το φαντάζεστε. Ο Πρωθυπουργός δεν το είπε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ετσι μας το περιέγραψε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα -επαναλαμβάνω- να καταγγέλλει αυτή την πολεμική.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν στοιχεία επ` αυτού του θέματος για να κατατεθούν στον εισαγγελέα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εννοείτε στοιχεία παρανομίας εταιριών; Αυτό είναι θέμα του ΣΔΟΕ.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μιλάω για διαχειριστικά θέματα...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα θέματα αφορούν το ΣΔΟΕ και ότι ακολουθείται η συνήθης διαδικασία σε τέτοιες περιπτώσεις.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ανέφερα το ΣΔΟΕ, ούτε επιχειρηματικές παρανομίες. Μίλησα για παρανομίες που προφανώς έχουν να κάνουν με το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτές τις «παρανομίες» να τις βάλετε εντός εισαγωγικών. Εδώ μιλάμε για πολιτική, μην μπερδεύετε το θέμα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, επειδή όσα κατήγγειλε ο Πρωθυπουργός γίνονται στο όνομα της διαφάνειας και για να τα ακούσει ο ελληνικός λαός, επειδή έχουμε ακούσει και τον κ. Καραμανλή, σε άλλες περιπτώσεις, να μιλά για διαπλεκόμενα και επιχειρηματικά συμφέροντα και να μην τα ονομάζει και επειδή βλέπουμε και από την πλευρά του Πρωθυπουργού να γίνεται κάτι αντίστοιχο, ήθελα να ρωτήσω: Ο ελληνικός λαός δεν θα πρέπει να ξέρει συγκεκριμένα και από το ένα κόμμα και από το άλλο, ποιοί είναι αυτοί οι επιχειρηματίες, ώστε να βγάλει κάποιο συμπέρασμα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχω αναφερθεί στο θέμα αυτό και ο νοών νοείτω. Θέλετε να συνεχίσω;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να ξέρει και να παρακολουθεί και να διασταυρώνει , όπως εσείς, όλα τα στοιχεία.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος. Ο ελληνικός λαός και παρακολουθεί και γνωρίζει.

ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ: Κάνατε λόγο για ελεγχόμενη δημοσκόπηση, που δημοσίευσε η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Ηθελα να σας ρωτήσω: Με δεδομένο ότι η εταιρία αυτή ανήκει στον ESOMAR, ότι δεν υπήρξε αντίδραση από άλλες εταιρίες δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα. Είναι ελεγχόμενη η δημοσκόπηση κατά τη γνώμη σας και μόνο; Και ένα δεύτερο ερώτημα: Είπατε ότι έγινε πρώτο θέμα. Υπάρχει διαφορά, εάν είναι πρώτο, δεύτερο ή τρίτο θέμα κατά τη γνώμη σας; Και ποιός προσδιορίζει αυτό, εάν όχι η ίδια η εφημερίδα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κάθε εφημερίδα έχει δικαίωμα να αξιολογεί τα θέματα που θα δημοσιεύσει και να επιλέξει ποιό θα δημοσιεύσει ως πρώτο θέμα. Οπως κι εγώ έχω δικαίωμα, όταν βλέπω ένα πρώτο θέμα, να κρίνω τη σοβαρότητά του ή όχι. Αυτό και έκανα. Στην περίπτωση αυτής της εταιρίας, έχω να πω ότι είναι ελεγχόμενη και σας παραπέμπω στον κώδικα δεοντολογίας. Ο κώδικας δεοντολογίας που ακολουθεί η ΣΕΑΔΕ είναι γνωστός και αναφέρει πώς πρέπει να γίνονται οι δημοσκοπήσεις. Αυτό δεν το έκανε η πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία δημοσκοπήσεων.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Είπατε νωρίτερα ότι ο Πρωθυπουργός, μιλώντας ουσιαστικά για επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση, εννοεί ότι υπάρχει μια πολεμική εναντίον της κυβέρνησης. Μπορείτε να μας πείτε ποιά είναι κατά την άποψη της κυβέρνησης η διαφορά μεταξύ πολεμικής και κριτικής που ασκούν τα ΜΜΕ, διότι δεν έχω καταλάβει; Εχω την εντύπωση -αυτή είναι δική μου εκτίμηση και ζητώ τη δική σας- ότι εδώ μιλάμε για κριτική εναντίον της κυβέρνησης. Πώς ορίζει τα όρια η κυβέρνηση, μεταξύ πολεμικής και κριτικής;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Επειδή ζούμε σε ένα απόλυτα δημοκρατικό σύστημα και κράτος, δεχόμαστε οποιαδήποτε κριτική όσο αυστηρή και αν είναι. Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να απαντά. Και, επίσης, έχει το δικαίωμα να καταγγέλλει, όπως καταγγέλλεται. Αυτό είναι φυσικό. Δεν μπορεί να καταγγέλλεται συνεχώς η κυβέρνηση για διαπλοκή και διαπλεκόμενα από τον κ. Καραμανλή και τον κ. Ρουσόπουλο. Σας είπα τί γίνεται αυτές τις τελευταίες ημέρες, και εστίασα τις παρατηρήσεις μου στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Επειδή με τις καταγγελίες του για επιχειρηματικά συμφέροντα ο Πρωθυπουργός άνοιξε ένα θέμα, αλλά εσείς στη συνέχεια δεν λέτε ούτε ονόματα και φαντάζουν όλες αυτές οι κατηγορίες...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας παρακαλώ, μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Μονίμως μας κατηγορείτε ότι δεν αναφέρουμε ονόματα. Καλέσαμε τον κ. Καραμανλή και τον κ. Ρουσόπουλο να απαντήσουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες που δημοσιεύθηκαν σε ένα βιβλίο. Είναι συγκεκριμένες οι κατηγορίες, αλλά καμία απάντηση δεν λάβαμε. Και όχι μόνον αυτό, αλλά κατόπιν ενεργειών «θάφτηκε» το συγκεκριμένο βιβλίο. Τα ονόματα που μας ζητάτε, είναι γνωστά.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κατόπιν ενεργειών, τίνος; Είπατε κατόπιν ενεργειών, θάφτηκε το βιβλίο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Ολο αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, πιστεύετε ότι συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του πολιτικού κλίματος και του δημόσιου βίου; Θα υιοθετηθεί σε αυτή την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο αυτό το κλίμα, που κατά κάποιο τρόπο άρχισε; Εννοώ, αυτού του είδους η αντιπαράθεση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχάς, δεν άρχισε καμία προεκλογική περίοδος. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, δηλαδή, το Μάιο του 2004. Δεύτερον, αυτόν ακριβώς το λόγο καταγγέλλουμε. Καυτηριάζουμε αυτό το οποίο γίνεται, υπερασπιζόμενοι τον ομαλό πολιτικό βίο, που πρέπει να υπάρχει. Δεν μπορεί να εμφανίζονται διπρόσωποι στην ελληνική πολιτική σκηνή με καταγγελίες κατά της κυβέρνησης. Οταν μας προκαλούν θα λαμβάνουν την απάντηση.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Συμφωνεί η κυβέρνηση με την εκτίμηση του κ. Πρόντι, ότι το προοίμιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος που παρουσίασε ο κ. Ζισκάρ ντε Εστέν, είναι απογοητευτικό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση δεν κρίνει τη δήλωση του κ. Πρόντι. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε. Το κεντρικό θέμα που θα συζητηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, είναι τα αποτελέσματα της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, που προετοιμάζει πρόταση για το πρώτο Σύνταγμα της Ευρώπης. Με τις επισκέψεις που κάνει ο Πρωθυπουργός στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενημερώνεται για τις θέσεις που έχουν οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών στα θέματα αυτά. Θέλουμε η παράδοση των πορισμάτων της Συνέλευσης στη Σύνοδο Κορυφής, να αποτελέσει την απαρχή της διαδικασίας που έπεται. Συγκεκριμένα, περίπου τον Οκτώβρη, αρχίζει η Διακυβερνητική, η οποία, βασισμένη στα πορίσματα της Συνέλευσης, θα αποφασίσει, μέχρι τον Ιούνιο, πριν από τις Ευρωεκλογές. Εκεί αναμένεται να βρεθεί η κοινή συνισταμένη όλων των ευρωπαϊκών χωρών-μελών, προκειμένου να ψηφιστεί το νέο Σύνταγμα της Ευρώπης, η καινούργια αρχιτεκτονική, η νέα δομή της Ευρώπης.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πριν από λίγο, η Εισαγγελία με πόρισμά της δικαιώνει τον υπουργό Τύπου για τα δημοσιεύματα της «ΑΥΡΙΑΝΗΣ», σε σχέση με τα σπίτια. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Χαίρομαι που δικαιώνεται ο υπουργός Τύπου.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Στο ίδιο πόρισμα η Εισαγγελία δηλώνει αδυναμία να συνεχίσει την έρευνα για την υπόθεση του κ. Νεονάκη και το πώς έβγαλε αυτά τα χρήματα, όπως ισχυριζόταν η εφημερίδα, γιατί όπως αναφέρει στο πόρισμά της, δεν έχει γίνει καμία μήνυση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν μπορώ να το κρίνω αυτό. Να το δούμε. Δεν καταλαβαίνω από αυτά που λέτε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, πληροφορηθήκαμε για ένα έντυπο οδηγό του "ΑΘΗΝΑ-2004", στον οποίο τα Σκόπια αναφέρονται ως Μακεδονία. Είναι επίσημος οδηγός της Οργανωτικής Επιτροπής. Κατ` αρχάς, θα ήθελα το σχόλιό σας. Και ακόμα, να μου πείτε, εάν έχει αλλάξει κάτι από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, σχετικά με το θέμα των Σκοπίων και την ονομασία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Εχει, ήδη, απαντήσει η Οργανωτική Επιτροπή του "ΑΘΗΝΑ-2004" εκτενώς στο θέμα. Εντόπισε από πού προήλθε το λάθος, ήταν από ξένη εταιρία, η οποία -στη συνέχεια- ζήτησε συγνώμη από την Επιτροπή. Το λάθος αυτό, όπως ξέρετε, επανορθώθηκε. Δεν υφίσταται ζήτημα. Η καταγγελία, την οποία έκανε ο κ. Ρουσόπουλος, ήταν υπερβολική, αφού δεν συμβουλεύτηκε, εξ αρχής, όπως θα έπρεπε, την Οργανωτική Επιτροπή του "ΑΘΗΝΑ-2004".

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ρώτησα αυτό. Πρόκειται περί γκάφας, κύριε Υπουργέ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Νομίζω ότι πρόκειται περί γκάφας της ξένης εταιρίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οχι, περί σκοπιμότητας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, δεν το πιστεύω.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και δεν έχει αλλάξει τίποτα στην απόφαση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ασφαλώς, δεν έχει αλλάξει τίποτα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην ξένη εταιρία, ποιός έδωσε τα στοιχεία για να βγάλει το έντυπο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η ξένη εταιρία δεν εξέδωσε το έντυπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός το έβγαλε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η εταιρία που αναφερόταν στη FYROM, και αναφερόταν με αυτό το όνομα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, όποια ξένη εταιρία αναλαμβάνει κάτι, δεν ελέγχεται καθόλου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Συμβαίνει και αυτό. Διορθώθηκε. Υπάρχει από χθες σχετική ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής. Σας παραπέμπω να τη διαβάσετε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 29 May 2003 - 13:05:10 UTC