Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-05-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Μαΐου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θέλω να σας θυμίσω ότι αύριο, Πέμπτη (29/5), στις 10.30 το πρωί, αναχωρεί η ελληνική αντιπροσωπεία για την Αγία Πετρούπολη.

-Την πρώτη ημέρα στην ελληνική πλατεία της Αγίας Πετρούπολης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια. Στην τελετή θα παρευρίσκονται και οι δημοσιογράφοι.

-Την Παρασκευή (30/5), ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Κίνας Χου Τσιν Τάο.

-Το Σάββατο (31/5), τρίτη ημέρα της επίσκεψης, αμέσως μετά τη συνάντηση του Προεδρεύοντος της Ε.Ε. Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, θα δοθεί η συνέντευξη Τύπου της Προεδρίας.

-Την Κυριακή (1/6), η αποστολή θα αναχωρήσει για το Εβιάν.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μήπως σας έχει πει ο Πρωθυπουργός ή μήπως γνωρίζετε εσείς ποιοι είναι αυτοί οι επιχειρηματίες οι οποίοι σε συμπαιγνία με τη Ν.Δ. προσπαθούν να ρίξουν την κυβέρνηση και να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα στη χώρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλούν από μόνοι τους. Φωνάζουν ότι είναι εδώ, αρκεί να θυμηθείτε το χρόνο της επίθεσης, το περιεχόμενο της επίθεσης, τους φορείς της και θα πάρετε την απάντηση που ζητάτε. Βεβαίως, όταν έκαναν την προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα νοσηρό κλίμα στη χώρα, ένα κλίμα εσωστρέφειας και αποδυνάμωσης των πάντων, τότε εμφανίστηκε και η Ν.Δ. σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί πολιτικά αυτό το κλίμα.

ΤΑΚΗΣ: Αφού, λοιπόν, τους ξέρετε και φωνάζουν δεν θα ήταν καλό ο Πρωθυπουργός να τους κατονομάσει δημοσίως, ούτως ώστε και ο ελληνικός λαός να τους γνωρίζει και να τους αποδοκιμάσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πριν από λίγο, ουσιαστικά τους κατονόμασα. Και θα ήθελα να κάνετε την ίδια ερώτηση και στον κ. Καραμανλή, που τόσο καιρό ομιλεί περί διαπλοκής και κανείς δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς εννοεί.

ΤΑΚΗΣ: Ο κ. Καραμανλής έχει κατονομάσει επιχειρηματίες, από ό,τι ξέρουμε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα και πάλι ότι τόσο καιρό ομιλεί περί διαπλοκής και κανείς δεν έχει καταλάβει τι εννοεί και βεβαίως όταν κατηγορείται για διαπλοκή αποφεύγει να απαντήσει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το ΣΕΒ εννοείτε, κ. Υπουργέ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Με συγχωρείτε, κ. Υπουργέ, αλλά όταν κατηγορείτε την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι δεν κατονομάζει συγκεκριμένα συμφέροντα, για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν τα κατονομάζει, όταν τα καταγγέλλει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πριν από λίγο τα κατονόμασα. Εάν προσέξετε την πρώτη απάντησή μου, θα δείτε ότι κατονόμασα και σας διευκόλυνα να τα δείτε κι εσείς. Τα έδειξα, αν θέλετε να χρησιμοποιήσω μια ιδιαίτερα σωστή λέξη σε αυτή την περίπτωση.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ονόματα δεν είπατε και το επισημαίνω, επειδή συνήθως λέτε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση να πει ονόματα και διευθύνσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαι βέβαιος ότι θα τα βρείτε από μόνη σας, αρκεί να κοιτάξετε τις εφημερίδες της εποχής, αν η μνήμη σας δεν σας βοηθάει.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να ξαναπείτε τα ονόματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα φωτογράφισα και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις φωτογραφίες.

ΤΑΚΗΣ: Να υποθέσουμε, δηλαδή, ότι σε όλα αυτά τα ονόματα που σε συμπαιγνία με τη Ν.Δ. επιχειρούν να ρίξουν την κυβέρνηση είναι και η εφημερίδα "ΑΥΡΙΑΝΗ" και ο κ. Κουρής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας ξαναδιαβάσω τη χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού, που είναι χρήσιμο να την έχουμε έτσι επίκαιρη μπροστά μας. Διότι τα περί συμπαιγνίας κ.τλ. τα λέτε εσείς. Δεν τα είπε ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός είπε: "Ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό το σενάριο; Επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Οι πραγματικά διαπλεγμένοι με τη συντηρητική παράταξη. Αυτοί που ελπίζουν ότι μια φοβισμένη κυβέρνηση θα επέμβει σε επιχειρηματικές τους κόντρες. Αυτοί που θέλουν η οικονομική εξουσία να καθορίζει τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος". Άλλες λέξεις, παρακαλώ να μην αποδίδονται στον Πρωθυπουργό. Από εκεί και πέρα, εάν θέλετε να σας επαναλάβω, σας είπα μιλούν από μόνοι τους. Φωνάζουν ότι είναι εδώ. Δείτε, θυμηθείτε, διαβάστε, αν δεν το θυμάστε. Δείτε το χρόνο της επίθεσης, το περιεχόμενο της επίθεσης, τους φορείς της, (τους οποίους όλοι γνωρίζουμε) και ας μην υποκρινόμαστε ότι δεν το ξέρουμε. Φαίνεται και πρέπει να καταλάβουμε και ποια είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντά τους και ποιοι οι πραγματικοί στόχοι τους. Από εκεί και πέρα, όταν δημιουργήθηκε ένα κλίμα, εμφανίστηκε και ο πολιτικός φορέας της συντηρητικής παράταξης, η Ν.Δ., η οποία επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, από τον κ. Κουρή, όπως είπε και ο συνάδελφος, δεν ξεκίνησαν αυτές οι καταγγελίες και από την εφημερίδα "ΑΥΡΙΑΝΗ";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σαφώς περιλαμβάνεται στην απάντησή μου.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στη χθεσινή εισήγησή του, ο Πρωθυπουργός έκανε ένα μακρύτατο απολογισμό από την ημέρα της ανάληψης της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στην περίπτωση των Ιμίων, όπου παρατήρησε ότι υπήρξαν κάποιες δυνάμεις, οι οποίες συνέργησαν, αν δεν προκάλεσαν, την κρίση, ώστε να αδυνατίσει η πολιτική εξουσία στην Ελλάδα. Θέλω να ρωτήσω, εάν μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες. Η περίπτωση των Ιμίων συγκαταλέγεται στην ίδια κατηγορία επιθέσεων, κατά της κυβέρνησης, με αυτή που σημειώθηκε πρόσφατα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας διαβάζω το σχετικό απόσπασμα, διότι ο καθένας όπως το ερμηνεύει -και εννοώ καλόπιστα- προσθέτει λέξεις και συμπεράσματα που δεν υπάρχουν: "Συνεδριάζουμε, σήμερα, περίπου επτά χρόνια μετά τα Ιμια. Μετά τα Ιμια πολλοί θεωρούσαν ότι η Ελλάδα ήταν αδύνατο να αντιδράσει, θα παρασυρόταν σε μια δίνη αδυναμίας, πιέσεων και υποχωρήσεων. Το αντίθετο, ακριβώς, συνέβη. Αυτό το αντίθετο, που συνέβη, ήθελαν να αποτρέψουν αυτοί που οργάνωσαν τα Ιμια". Εννοεί, βεβαίως, την άλλη πλευρά, την Τουρκία, είναι σαφές. Αλλά, κατηγορεί και ορισμένους ότι έλεγαν "τώρα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, όλα καταστράφηκαν, έχουμε εθνική κρίση". Δεν είχαμε εθνική κρίση. Δεν είναι αληθές ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, ότι δεν μπορούσαμε να υπερασπίσουμε τα εθνικά μας δίκαια. Τίποτε απ@ αυτά δεν ήταν ακριβές. Υπερασπίσαμε απόλυτα τα εθνικά δίκαιά μας απέναντι στην Τουρκία, που οργάνωσε αυτή την κρίση. Θυμάστε, βεβαίως, τι έλεγαν ορισμένοι και στο εσωτερικό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θυμάμαι πολύ καλά κ. Υπουργέ, έχω μακρύτατη μνήμη. Επειδή, όμως, εσείς είστε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, είναι προτιμότερο να το αποσαφηνίσετε ο ίδιος. Εννοείτε, λοιπόν -επειδή ήταν μια εισήγηση σε κομματικό και κοινοβουλευτικό ακροατήριο- προφανώς ότι περιλαμβάνονται και πλευρές του κόμματός σας. @Η επειδή υπάρχει η παράθεση των γεγονότων, μπορεί να υπάρχουν κοινά σημεία του χθες με το σήμερα. Αυτό προσπαθώ να καταλάβω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το "οργάνωσαν τα Ιμια" που με ρωτήσατε, είναι σαφές ότι εννοούνται οι τότε τουρκικές παρεμβάσεις, καθώς και κύκλοι στο εσωτερικό της Τουρκίας. Γνωρίζετε ότι, πέρα από την επίσημη κυβέρνηση, υπήρξαν τουρκικοί κύκλοι που ξεκίνησαν αυτή την ιστορία, οι οποίοι, όπως θυμάστε, δεν ήταν όλοι επίσημοι κυβερνητικοί. Υπήρχαν τότε αναφορές στην Ελλάδα ότι "τώρα έχουμε εθνική καταστροφή". Δεν είχαμε τέτοια πράγματα. Και σε αυτό αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός. Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι και να δημιουργούμε τέτοια εικόνα. Και επειδή, λίγο πρωτύτερα, είχε μιλήσει για τον ευρωστρατό για τη Ν.Δ., είναι σαφές ότι ομιλεί και εδώ για τη Ν.Δ..

ΤΑΚΗΣ: Επειδή είπατε ότι η κυβέρνηση είναι στόχος επιχειρηματικών συμφερόντων...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιμένετε!

ΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Οταν ο Πρωθυπουργός λέει ότι υπάρχει σχέδιο για να πέσει η κυβέρνηση, το θέμα είναι πολύ σημαντικό. Και η Ν.Δ. στο παρελθόν είχε πει ότι και εκείνη ήταν στόχος συμφερόντων με χτυπήματα πάνω και κάτω από τη μέση, μήπως και εσείς καταλαβαίνετε τη Ν.Δ. και τελικά τα επιχειρηματικά αυτά συμφέροντα είναι τα ίδια και πότε χτυπούν τη Ν.Δ. και πότε εσάς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα δείξαμε σαφώς σήμερα. Και μπορείτε πολύ εύκολα να κάνετε τις αναφορές σας. Οπως εμείς σαφώς τα δείξαμε, καλό θα ήταν και οι άλλοι να κάνουν το ίδιο. Σε τελική ανάλυση, εμείς έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα για να αντιπαρατεθούμε με τα συμφέροντα. Οποιος θέλει να μην αναμειγνύονται στην πολιτική τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ας συζητήσει και ας συνεργαστεί μαζί μας προς αυτή την κατεύθυνση. Είδαμε ότι η Ν.Δ., χθες, έδειξε μια πρόθεση, όπως είπε -δεν γνωρίζουμε πόσο ειλικρινής είναι- να το κάνει. Θα έχει την ευκαιρία να το δείξει πολύ σύντομα, αν το πιστεύει πραγματικά.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πέραν αυτής της αποστροφής του Πρωθυπουργού, πάρα πολλά κυβερνητικά στελέχη δεν φάνηκαν ικανοποιημένα από τη χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τελείως διαφορετική εικόνα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αν μου επιτρέπετε, να καταθέσω τη δική μου. Μίλησα με στελέχη που βρίσκονταν στη δευτερολογία του Πρωθυπουργού, κατά την οποία αναφέρθηκε στα καταστήματα "ΥΒΟΝΝΗ". Ελεγαν, λοιπόν, ότι εφόσον ο Πρωθυπουργός απέδωσε όλη αυτή την "ιδιότυπη κρίση" της κυβέρνησης στα επιχειρηματικά συμφέροντα, άρα δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάποιος λόγος να προχωρήσει σε περαιτέρω αλλαγές. Ως εκ τούτου...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έκανε αλλαγές για τα επιχειρηματικά συμφέροντα;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Οχι. Εννοώ, ενόψει των πρωτοβουλιών για τον Ιούλιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ποιά σχέση έχουν οι όποιες πρωτοβουλίες λάβει ο Πρωθυπουργός, σε τι διαπλέκονται -για να χρησιμοποιήσω έναν όρο του συρμού- με την κρίση που επιχείρησαν να δημιουργήσουν πρόσφατα αυτά τα συμφέροντα, τα οποία είδαμε και δείξαμε;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Συνδέονται, επειδή πάρα πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν και αλλαγές πολιτικής στην κυβέρνηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι. Αλλά, "απόψε θέλω αποδείξεις και ονόματα".

ΙΩΑΝΝΟΥ: Νομίζω ότι τα γνωρίζετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είπα μόλις πριν, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις. Και, ενώ τα έδειξα, μου είπατε ότι δεν μπορείτε να τα βρείτε. Ημουν χθες στην αίθουσα και θα προσέξατε ότι υπήρξε διακοπή με εντονότατα και παρατεταμένα χειροκροτήματα στην ομιλία του Πρωθυπουργού, όπως έγινε και στο τέλος. Αυτό μιλά από μόνο του.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Από χθες, αλλά και σήμερα, ο Πρόεδρος, αλλά και κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. μιλούν για πανικό του Πρωθυπουργού και παραλήρημα, σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής ομάδας. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, απάντησε χθες ο Πρωθυπουργός, στη δευτερολογία του. Πέραν αυτού, μόνο το γεγονός ότι είχε προσδιοριστεί τοποθέτηση-απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Θ. Ρουσόπουλου και την τελευταία στιγμή άλλαξε και έγινε τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή, ομιλεί για το ποιος έχει τον πανικό. Μόνο το γεγονός αυτό: Σε πανικό βρισκόμενος ο κ. Καραμανλής, προσπάθησε να ανεβάσει τους τόνους, απαντώντας ο ίδιος. Γιατί; Γιατί τον πείραξε η θετική εντύπωση της παρέμβασης του Κ. Σημίτη. Τον πείραξε η θετική εντύπωση του ΠΑΣΟΚ, που ενωμένο, συσπειρωμένο και αποφασισμένο, προχωρά για τη νέα εκλογική νίκη. Είναι ορισμένα πράγματα που μιλούν από μόνα τους.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Παρά τα χειροκροτήματα που -όπως είπατε κι εσείς- ακούσαμε και ήταν πληθωρικά στην αίθουσα, κυρίως κατά τη δευτερολογία του Πρωθυπουργού...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και οι τοποθετήσεις.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Και οι τοποθετήσεις. Αυτό που έκανε εντύπωση είναι ότι υπήρξαν τέτοιες τοποθετήσεις από στελέχη που δημοσίως τις προηγούμενες ημέρες είχαν μιλήσει για απόσταση του ΠΑΣΟΚ από την κοινωνία, για συσσωρευμένα προβλήματα του ελληνικού λαού, για ανεργία, για φτώχεια κ.λπ. Θεωρείτε ότι ο Πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή του ομιλία, έδωσε επαρκείς και ικανοποιητικές απαντήσεις, όχι στα στελέχη που περιμένουν ενδεχομένως να υπουργοποιηθούν σε έναν ανασχηματισμό ή στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά στο μέσο Ελληνα πολίτη που έχει τα προβλήματά του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, να απαντήσω στο υπονοούμενό σας: Στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ δεν μετέχουν μόνο βουλευτές. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα και το γνωρίζετε πολύ καλά. Ας μην υποτιμάμε αυτά τα στελέχη που καθημερινά αγωνίζονται για τις ιδέες τους και προσπαθούν μέσα στο λαό. Βεβαίως, ο Πρωθυπουργός έδωσε τις δικές του απαντήσεις και χάραξε την πολιτική μας σε όλα τα μέτωπα. Να σας πω και κάτι: Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε τα προβλήματα. Πρώτος τα αναγνώρισε και κάλυψε απόλυτα όλους εκείνους που μιλούσαν για την ανάγκη αποτελεσματικότερης παρέμβασης για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο από αυτά. Βλέπουμε τα προβλήματα κατάματα και εγγυόμαστε στον ελληνικό λαό ότι έχουμε τη δύναμη, τη θέληση, την αποφασιστικότητα, με τη συμπόρευσή μας, να δώσουμε λύσεις.

Επιτρέψτε μου, με την ευκαιρία, να δώσω και μια απάντηση στις πρώτες δηλώσεις που έκαναν εξερχόμενα της Ρηγίλλης στελέχη της Ν.Δ. για το θέμα της οικονομίας. Εχω δει τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη, τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου και κάποιες άλλες δηλώσεις. Φαντάζομαι ότι σε λίγο θα υπάρξουν και επίσημες δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου, που εικάζω ότι θα είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις δηλώσεις που ήδη έχουν γίνει.

Για μια ακόμη φορά και στη σημερινή τοποθέτησή της, η Ν.Δ. θυσιάζει το καθήκον της ως υπεύθυνη αντιπολίτευση στη λογική των εντυπώσεων, του λαϊκισμού και του επηρεασμού των δημοσκοπήσεων που διεξάγονται αυτό τον καιρό. Δεν διστάζει να υπονομεύει το κλίμα, που είναι τόσο απαραίτητο σε μια εποχή δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία, σε μια εποχή που κρίνεται η ανταγωνιστικότητα και η πορεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Εμείς δίνουμε αυτή τη μάχη. Η Ν.Δ. δεν διστάζει με γενικολογίες, αοριστίες και λαϊκισμό, στο βωμό μικροκομματικών συμφερόντων, να υπονομεύει το κλίμα στην οικονομία. Και αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει. Και βεβαίως, παρουσιάζοντας πλαστά μια γκρίζα εικόνα, χωρίς η ίδια να προτείνει τίποτα. Ποιές είναι οι θέσεις της; Ποιό τελικά είναι το πρόγραμμά της; Δύσκολα θα το πει. Και ξέρετε γιατί; Διότι στην ουσία υιοθετεί τις πιο ακραίες συντηρητικές αντιλήψεις, ανάλογες με αυτές που πρόσφατα εξέφρασαν επιχειρηματικοί κύκλοι. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής της.

Θέλω να τονίσω, ότι και στο θέμα αυτό, όπως και στα θέματα που έχουν να κάνουν με την απασχόληση, τις εργασιακές σχέσεις, αναδεικνύονται οι σύγχρονες, οι σημερινές διαχωριστικές γραμμές που χωρίζουν το ΠΑΣΟΚ από τη συντηρητική παράταξη. Ναι, έχουμε πολιτικές διαφορές. Ναι, δεν είμαστε ίδιοι. Ναι, έχουμε άλλη πολιτική. Και εμείς τη δείχνουμε στην πράξη και προσπαθούμε να τη φέρουμε σε πέρας, λύνοντας τα προβλήματα. Είναι ώρα η Ν.Δ. να μας πει, τελικά, τί απόψεις έχει για την οικονομία, τί απόψεις έχει για την κοινωνία, τί μέλλον επιφυλάσσει, κατά την άποψή της βεβαίως, για τους εργαζόμενους. Θα υιοθετήσει τις ακραίες νεο-συντηρητικές αντιλήψεις; Θα υιοθετήσει αυτά που αναφέρονται σε απελευθέρωση αγοράς και απελευθέρωση απολύσεων, αυτούς που θέλουν να εναποθέσουν τις τύχες του αύριο στις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της αγοράς; Ας αφήσει τα γενικόλογα. Είναι ώρα για λύσεις, για θέσεις, για πολιτικές. Τα κροκοδείλια δάκρυα, όταν υπάρχει το πρόβλημα, δεν πείθουν και δεν αρκούν σε κανέναν.

ΤΑΚΗΣ: Μιας και είπατε για χειροκροτήματα, φαντάζομαι ότι δεν θα συμμερίζεστε αυτό που γράφει σήμερα ο «μικροπολιτικός» στα ΝΕΑ, ότι ήταν αποτέλεσμα μπροστά στο «σημιτικό τρόμο», ενόψει του ανασχηματισμού του Ιουλίου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, αυτά τα στελέχη προέρχονται μέσα από την κοινωνία και έχουν δώσει πολλούς αγώνες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι θέλουν να συνεχίσουν να δίνουν αυτούς τους αγώνες για την παράταξή τους, την πολιτική τους και τον κόσμο που εκφράζουν. Μην επιχειρεί κανείς να τα υποτιμήσει. Διαπράττει τεράστιο λάθος. Πολιτικά, όπως έχουν αποδείξει, ξέρουν πολύ καλύτερα από τον καθένα -γιατί είναι από τα καλύτερα στελέχη που ίσως, ως άθροισμα, διαθέτει το οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα, αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα- και έτσι μπορούν να κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Επιπλέον, έχουν τη δύναμη, τη θέληση και την αποφασιστικότητα να φέρουν σε πέρας το έργο τους, ενώπιον του ελληνικού λαού. Από κει και πέρα, θέλω να τονίσω και πάλι ότι τα περισσότερα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δεν είναι βουλευτές.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για την παρουσία και την προσφώνηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου, που από πολλούς θεωρήθηκε άκομψη η παρουσία του σε μια κομματική εκδήλωση, έστω και εάν αυτή είναι του κυβερνώντος κόμματος. Εχετε επ` αυτού κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό συνηθίζεται σε όλη την Ευρώπη, προ ημερησίας διατάξεως. Διότι η παρουσία του κ. Παπαδόπουλου ήταν πριν αρχίσει η ημερήσια διάταξη της Κεντρικής Επιτροπής. Συνηθίζεται να γίνονται κάποιες ειδικές εκδηλώσεις, όταν υπάρχει ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κ. Παπαδόπουλος δεν πήγε εκεί για να κάνει γενικές αναφορές. Πήγε για να ενημερώσει τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για ένα μείζον εθνικό θέμα, όπως είναι το Κυπριακό. Φαντάζομαι ότι, εάν ανάλογη πρόσκληση του είχε απευθύνει η Ν.Δ, προφανώς θα το έκανε. Ο κ. Παπαδόπουλος πήγε ως εκπρόσωπος του κυπριακού λαού, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να ενημερώσει απευθείας, ο ίδιος -τί το καλύτερο;- τα στελέχη ενός πολύ μεγάλου και κυβερνώντος στη συγκεκριμένη περίπτωση κόμματος, γύρω από το πρώτο εθνικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Ετσι πρέπει να το δούμε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε σήμερα ότι θέλει-δεν θέλει ο κ. Σημίτης θα συρθεί το φθινόπωρο σε εκλογές. Αυτό θα το σχολιάσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Παυλόπουλος συνήθως πέφτει έξω στις προβλέψεις του. Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε. Με την ίδια ευκολία που ορισμένες φορές αλλάζει τις θέσεις του, με την ίδια ευκολία πέφτει και έξω στις προβλέψεις του. Τον διαβεβαιώνω ότι δεν θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο. Και εάν επιμένει, σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να κρατήσουμε το γεγονός, για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Θα ήθελα να το κρατήσετε.

ΤΑΚΗΣ: Σε συνέχεια της πρώτης ερώτησης του κ. Γαργαλάκου, για τον κ. Παπαδόπουλο, μήπως θέλετε να σχολιάσετε αυτό που είπε στις κάμερες στον κ. Καραμανλή, πως βλέπει ότι πάει καλά μέσω των δημοσκοπήσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να σχολιάσω τί είπε ο κ. Παπαδόπουλος στον κ. Καραμανλή; Είναι δυνατόν να σχολιάζω τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας;

ΤΑΚΗΣ: Επειδή υπήρξε από πλευράς στελεχών της Ν.Δ. μια μουρμούρα για το θέμα της παρουσίας του στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, πολλοί λένε ότι προσπάθησε να εξισορροπήσει τα πράγματα, λέγοντας μπροστά στις κάμερες στον κ. Καραμανλή, ότι πάει καλά στις δημοσκοπήσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς δεν κάνουμε τέτοια πράγματα. Σεβόμαστε τους θεσμούς και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν κάποιοι δεν σέβονται, δικός τους λογαριασμός.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Πώς ακούσατε τη θέση του κ. Μητσοτάκη ότι θα έπρεπε οι υποθέσεις του Χρηματιστηρίου και του Σωκράτη Κόκκαλη να έχουν ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή και όχι σε απλό ανακριτή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε. Ο κ. Μητσοτάκης το γνωρίζει, αλλά πρέπει να το γνωρίζετε κι εσείς, ότι δεν επιλέγει η κυβέρνηση σε ποιόν θα αναθέσει μια ανάκριση.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Τη θέση του ζητώ να σχολιάσετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν επιλέγει η κυβέρνηση και το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Μητσοτάκης, διότι είναι από τους εξέχοντες πολιτικούς της χώρας, σε ποιόν θα ανατεθεί μια ανάκριση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 28 May 2003 - 14:05:41 UTC