Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-04-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Απριλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Πριν ξεκινήσουμε το διάλογό μας, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι σαφές πως η χώρα μας είχε μια ιδιαίτερα ευτυχή συγκυρία αυτό το διήμερο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης στην Αθήνα. Ηταν η πολύ μεγάλη στιγμή της υπογραφής της Πράξης Προσχώρησης των δέκα νέων χωρών με πρώτη την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηταν μια στιγμή που μας συγκίνησε όλους, μια στιγμή που προβλήθηκε παγκόσμια, μια στιγμή για την οποία μίλησε με τα κολακευτικότερα λόγια όλη η Ευρώπη.

Ομως, στη Σύνοδο αυτή, είχαμε και δύο σημαντικές πολιτικές εξελίξεις:

Η πρώτη ήταν, το άνοιγμα των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα της Ευρώπης, για το μέλλον της Ευρώπης και μάλιστα υπήρξαν οι πρώτες συμφωνίες, όπως στο θέμα της δημιουργίας του θεσμού του υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε.. Βεβαίως, η συζήτηση θα προχωρήσει. Υπάρχουν ακόμη σημεία διαφωνιών, αλλά η συζήτηση άνοιξε. Προχωρούμε, λοιπόν, και ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία -στις επαφές που θα κάνει με τους ηγέτες όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε., αρχής γενομένης σήμερα από την Κύπρο, όπου ξεκινά τα ταξίδια του, τα οποία θα διαρκέσουν περίπου ένα δίμηνο- να αναπτύξει τα θέματα αυτά και να βρει τις λύσεις που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να καταλήξουμε στα πρώτα συμπεράσματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.

Η δεύτερη μεγάλη πολιτική στιγμή ήταν η δήλωση της Προεδρίας, η οποία βεβαίως έχει τη σύμφωνη γνώμη και των «15», αλλά και όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, για το θέμα της κρίσης στο Ιράκ. Επαναβεβαιώνεται η ανάγκη για ένα κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ, για λύση στο Μεσανατολικό και για μια ανοικοδόμηση του Ιράκ με σεβασμό των δικαιωμάτων και της έκφρασης του ιρακινού λαού.

Η κοινή δήλωση των «15» δείχνει, επίσης, ότι το ρήγμα που υπήρχε ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. επιχειρείται να καλυφθεί, να μικρύνει. Ο διάλογος έχει προχωρήσει και αυτό είναι ένα γεγονός που οφείλουμε να το σημειώσουμε, ως ιδιαίτερα θετικό.

@Το τρίτο σημείο, πέραν της μεγάλης στιγμής της διεύρυνσης, ήταν το γεγονός ότι το Κυπριακό είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Αυτό τονίστηκε και από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Υπήρξαν οι σχετικές δηλώσεις από όλους. Η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου είναι ένα θέμα που είναι στην επικαιρότητα, είναι ζωντανό, υπάρχει πίεση προς την Τουρκία και αυτό θα τονιστεί από τον Πρωθυπουργό, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Κύπρο.

Επίσης, θέλω να μεταφέρω τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού προς όλους όσοι δούλεψαν γι` αυτή τη μεγάλη στιγμή. Προς τα στελέχη και τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, προς τα στελέχη και τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, που είχαν την ευθύνη για τη Στοά του Αττάλου, προς τα διοικητικά στελέχη και τις υπηρεσίες του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, για την οργάνωση του Κέντρου Τύπου και προς την ΕΡΤ για την εξαιρετική κάλυψη όλων των εκδηλώσεων που έγιναν αυτό το διήμερο. Ολοι οι Ελληνες πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών προτιμήσεων, με εθνική συνείδηση, αισθάνθηκαν αυτό το διήμερο ιδιαίτερα περήφανοι για το ρόλο που διαδραματίζει, πλέον, η χώρα μας στις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς εξελίξεις.

Πρέπει να εξάρω και τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βεβαίως και της Ν.Δ. ιδιαίτερα, σε αυτή τη σημαντική στιγμή για τη χώρα μας και όλον τον Ελληνισμό.

* * * * * * *

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ντούιζεμπεργκ, με επιστολή του, το Φεβρουάριο του 2002, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του την 9η Ιουλίου 2003, πριν από τη λήξη της θητείας του. Στην ίδια επιστολή ο κ. Ντούιζεμπεργκ ανέφερε ότι θα ήταν διατεθειμένος να παρατείνει την παραμονή του, εάν του το ζητούσαν, για να γένει ομαλά η μετάβαση στη νέα Προεδρία.

Ενόψει των εξελίξεων που μεσολάβησαν από τότε και μετά από διαβουλεύσεις με άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, έστειλε επιστολή στον κ. Ντούιζεμπεργκ και του ζητεί να παραμείνει στη θέση του μέχρις ότου αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος Πρόεδρος, ο οποίος θα εκλεγεί.

Ο κ. Ντούιζεμπεργκ αποδέχθηκε την πρόταση και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς το πρόσωπό του.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είχαμε σήμερα νέο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΥΡΙΑΝΗ», που εμπλέκει και τον υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Μανίκα. Τον κατηγορεί ότι μετείχε σε «παιχνίδια» στο Χρηματιστήριο. Ηθελα να ρωτήσω, εάν είναι ενήμερος ο Πρωθυπουργός γι` αυτό το δημοσίευμα, εάν έχει επικοινωνήσει μαζί του και εάν έχουμε κάποια εξέλιξη σε αυτό το θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως και είναι ενήμερος ο Πρωθυπουργός για τα δημοσιεύματα. Αλλά, θέλω να τονίσω ότι η κυβέρνησή μας ψήφισε ένα νόμο, το νόμο 2843 του 2000, όπου στο άρθρο 33, προβλέπονται συγκεκριμένοι περιορισμοί και απαγορεύσεις για πολιτικά πρόσωπα και ιδίως για κυβερνητικά στελέχη (υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων), σε σχέση με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ο νόμος αυτός τηρείται με ιδιαίτερη προσοχή και σχολαστικά και αυτές οι εξελίξεις παρακολουθούνται. Μέχρι την ψήφιση του νόμου δεν υπήρχε βέβαια καμία σχετική παράνομη πράξη.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ωστόσο, προ τριημέρου, τετραημέρου είχαμε την παραίτηση του κ. Μαλέσιου, ο οποίος επικαλέστηκε λόγους ευθιξίας. Κρίνει η κυβέρνηση ότι θα έπρεπε και ο κ. Μανίκας να ακολουθήσει το παράδειγμα του συναδέλφου του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν βλέπω καμία παράνομη πράξη.

ΠΑΠΑΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ολη αυτή η εικόνα μπορεί να οδηγήσει σε κάποιον ανασχηματισμό, τις επόμενες μέρες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι προτεραιότητές μας είναι τελείως διαφορετικές. Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, ξεκινά σήμερα τα ταξίδια του, ως Προεδρεύων της Ε.Ε., με πρώτο σταθμό την Κύπρο. Είναι μια ιστορική στιγμή. Από ό,τι πληροφορούμαστε, θα υπάρξει παλλαϊκή υποδοχή και μιλάμε για ιδιαίτερα σημαντική κινητοποίηση των Κυπρίων πολιτών, του κυπριακού λαού.

Αύριο, θα έχει τη δυνατότητα -πέραν από την κατάθεση στεφάνου στα Φυλακισμένα Μνήματα, στον τόπο μνήμης και θυσίας του κυπριακού λαού- να έχει μακρά συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με τον Αρχιεπίσκοπο και θα μιλήσει στην ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής.

Εχει προσκαλέσει, όπως γνωρίζετε, ως Προεδρεύων της Ε.Ε. και τα πολιτικά κόμματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Για το αν θα αποδεχθούν ή όχι αυτή την πρόσκληση, μέχρι την τελευταία στιγμή, είναι ένα ερώτημα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θέλω να σας διαβεβαιώσω, επειδή αναφερθήκατε, ότι ο κυπριακός λαός αναμένει τον Πρωθυπουργό με ανοικτές αγκάλες, διότι πράγματι συνετέλεσε στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. που είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Η Τουρκία, αυτή την ώρα, είναι πράγματι "στριμωγμένη" με τις εξελίξεις που έχουμε και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ο Ντενκτάς έχει προβεί σε δηλώσεις που είναι απαράδεκτες, δεν αποδέχεται -και η τουρκική πλευρά- την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.. Ηθελα να σχολιάσετε τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πάουελ, ο οποίος για πρώτη φορά σε δήλωσή του σε ομήγυρη Ελλήνων της Ν. Υόρκης είπε, μεταξύ των άλλων, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ότι η Τουρκία αν θέλει να προχωρήσει την ενταξιακή πορεία της θα πρέπει να πληροί όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Για πρώτη φορά παίρνει αποστάσεις η Αμερική από την Τουρκία. Αλλοτε ήταν μονοκόμματη υπέρ των τουρκικών θέσεων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το έχουμε επισημάνει από χθες και χαίρομαι που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, με το ειδικό βάρος που έχει, κάνει αυτή τη διαπίστωση. Πραγματικά χαιρόμαστε. Από εκεί και πέρα, το τονίσαμε και χθες, ότι η Τουρκία δεν έχει να κερδίσει από τη συνέχιση της γραμμής της αδιαλλαξίας. Πρέπει να απαλλαγεί από αντιλήψεις σαν και αυτές που εκφράζει ο κ. Ντενκτάς, ο οποίος αυτή τη στιγμή, είναι εμπόδιο και για την ίδια την Τουρκία, αλλά και για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Είναι εμπόδιο για τα ίδια τα συμφέροντά τους. Θα πρέπει η Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της, να εκτιμήσει τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και να συμβάλει στη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις και το πλαίσιο του ΟΗΕ, ανοίγοντας έτσι, βεβαίως, και ενισχύοντας το δρόμο για τη δική της ευρωπαϊκή πορεία.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η χθεσινή στάση του κ. Γκιούλ μας δίνει μια νότα -και όχι μήνυμα- μιας σχετικής αισιοδοξίας σε αυτή την υπόθεση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επειδή μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο σύντομος διάλογος του Πρωθυπουργού με τον κ. Γκιούλ και ακούσαμε μόνο όσα είπε ο Πρωθυπουργός, μήπως μπορείτε να μου πείτε τι είπε ο κ. Γκιούλ στον Πρωθυπουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Γκιούλ δεν είπε κάτι ιδιαίτερο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η αισιοδοξία από πού προέρχεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από τη γενικότερη στάση του κ. Γκιούλ και από τα όσα είπε στον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια του δείπνου, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι υπήρξε τουλάχιστον ένας βαθύς προβληματισμός, που δημιουργεί μια νότα αισιοδοξίας, ότι η Τουρκία μπορεί να συμβάλει. Αλλά, ας μη βιαζόμαστε, μέχρι αυτό να αποδειχθεί.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δικά σας στελέχη αποδίδουν τα δημοσιεύματα του κ. Κουρή στον επιχειρηματικό αγώνα που δίνει. Ηθελα να ρωτήσω, πού αποδίδει η κυβέρνηση την αξιοποίηση των επιχειρημάτων Κουρή από τον κ. Πάγκαλο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω να περιμένετε να εμπλακεί η κυβέρνηση σ@ αυτό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αλλά, θα περιμέναμε να υπάρξει ένα σχόλιο από την κυβέρνηση για τις κατηγορίες που αποδίδει ο κ. Πάγκαλος σε στελέχη της κυβέρνησης και στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ποιές κατηγορίες; Εννοείτε τα περί Εκτελεστικού Γραφείου;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εμμέσως υιοθετεί κάποιες κατηγορίες ηθικού περιεχομένου που αποδίδονται σε στελέχη σας. Ετσι έχω καταλάβει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε όλες τις πράξεις και τις ενέργειές της, διακατέχεται από το καθεστώς της διαφάνειας, της εντιμότητας και βεβαίως τον ιδιαίτερο σεβασμό των συμφερόντων του ελληνικού λαού στις οποιασδήποτε μορφής προμήθειες, όπως έγινε και στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την ίδια την πολιτική στάση του κ. Πάγκαλου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω από ό,τι είπα. Είναι απολύτως σαφές αυτό που είπα.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει ένα αναμφισβήτητο γεγονός, το οποίο και εσείς αναγνωρίζετε, ότι με μια σειρά δημοσιευμάτων κατονομάζονται ή επικρίνονται ή κατακρίνονται συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη. Εσείς πιστεύετε ότι αυτά αποσκοπούν σε φθορά της κυβέρνησης ή είναι μόνο σε ένα επίπεδο προσωπικών ή επιχειρηματικών διενέξεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αφήστε να βγάλουμε εμείς τα συμπεράσματα. Αυτή τη στιγμή έχει αξία να πούμε ότι σ@ αυτά τα θέματα δεν υπήρχε παράνομη πράξη. Δεν υπήρχε κάτι που να αντίκειται στους νόμους και τις ισχύουσες διατάξεις. Από εκεί και πέρα, για τα κίνητρα και οτιδήποτε άλλο, καθένας εξάγει τα συμπεράσματά του και εμείς τα δικά μας. Να είστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να εμπλακούμε ούτε σε μια αναζήτηση σκοπιμοτήτων, που αντικειμενικά υπάρχουν, ούτε σε οποιασδήποτε μορφής επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Θέμα ηθικής τάξης, κατά τη γνώμη μας, δεν τίθεται για την κυβέρνηση, όταν εμφανίζονται μια σειρά από στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού να έχουν παίξει στο Χρηματιστήριο, προφανώς έχοντας πληροφορίες πολύ περισσότερες από ό,τι κάθε πολίτης;.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από πού το εξάγετε αυτό;

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Η κοινή λογική το λέει αυτό. Οταν ένας άνθρωπος, ο οποίος ασκεί εξουσία, είναι υπουργός, είναι σαφές ότι έχει μεγαλύτερες πληροφορίες από ό,τι έχει ο καθένας Ελληνας πολίτης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Σε σχέση με αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει παράνομη πράξη. Δεν υπάρχει κάτι που να αντίκειται στους τότε ισχύοντες νόμους και κανονισμούς. Εμείς φτιάξαμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, σημαντικά αυστηρότερο, που ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις. Το ψήφισε η Βουλή. Το παρακολουθούμε αυστηρά. Απαγορεύεται, αυτή τη στιγμή, σε υπουργούς και άλλα κυβερνητικά στελέχη να παίζουν στο Χρηματιστήριο. Μην οδηγούμαστε σε αυθαίρετα συμπεράσματα.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Γιατί φτιάχτηκε ο νόμος; Γιατί αναγνωρίζει η κυβέρνηση ότι οι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε προνομιακή σχέση έναντι των υπόλοιπων πολιτών. Αυτό, προφανώς, ίσχυε και το @ 99. Γι@ αυτό ρωτώ, αν θεωρείτε ότι υπάρχει θέμα ηθικής τάξης...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φτιάξαμε και τηρούμε το νόμο αυτό για να απαλλάξουμε τον πολιτικό κόσμο από αυτού του είδους τις υποψίες ή τις κατηγορίες, οι οποίες πολλές φορές μπορεί να αυθαίρετες και αστήρικτες. Αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σήμερα, σε μια μεγάλη πρωινή εφημερίδα, γράφεται ένα άρθρο, που περίπου λέει στον κ. Σημίτη ότι έχει ολοκληρώσει την πολιτική του διαδρομή και καλό θα ήταν να παραιτηθεί, να φύγει για να ανανεωθεί η πολιτική ζωή. Θα θέλατε να το σχολιάσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι διαφωνούμε πλήρως με τέτοιες αντιλήψεις, όταν όλη η Ευρώπη, πιστεύω και όλοι οι Ελληνες πολίτες, επικροτούν όλες τις ενέργειες του Πρωθυπουργού, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Είναι ιδιαίτερα ακατάλληλη στιγμή για τέτοιες προτάσεις. Ερχονται σε ευθεία αντίθεση με το κοινό αίσθημα. Αλλά, βεβαίως, δημοκρατία έχουμε στην Ελλάδα και έχει δικαίωμα ο αναλυτής να κάνει τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις του, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δικές μας απόψεις. Αυτό, όμως, είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ολη αυτή η δοσοληψία με το Χρηματιστήριο του κ. Μανίκα, όπως τουλάχιστον εμφανίζεται στο δημοσίευμα, γινόταν το 1999.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζατε;

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Είναι δηλωμένη στο "Πόθεν έσχες". Το γνώριζα. Ομως, εκείνη την εποχή, αν θυμάμαι καλά, το ΠΑΣΟΚ διαφήμιζε το Χρηματιστήριο μέσω της προεκλογικής του καμπάνιας. Ηθελα να ρωτήσω, δεν υπάρχει ηθικό θέμα σ@ αυτό για την κυβέρνηση και για το ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, αφού το γνωρίζατε, γιατί δεν το είπατε; Και δεύτερον, θα δείτε ότι άλλοι πολιτικοί έχουν παίξει στο Χρηματιστήριο και άλλοι όχι. Αλλοι έχουν κερδίσει και άλλοι έχουν χάσει. Δεν υπάρχουν κανόνες σ@ αυτό. Για να σταματήσει, λοιπόν, αυτή η ιστορία και επειδή δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε στους βουλευτές το κάναμε για την κυβέρνηση. Πήραμε την ευθύνη και κόψαμε, με το μαχαίρι, κάθε δυνατότητα χρηματιστηριακού παιχνιδιού. Αυτό θα περίμενα να το χαιρετίσετε.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον κ. Μανίκα και τον κ. Νεονάκη, του οποίου το όνομα εμπλέκεται σε άλλη εφημερίδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί να επικοινωνήσει ο Πρωθυπουργός; Ποιό είναι το θέμα;

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Οι πληροφορίες λένε ότι μίλησαν στο τηλέφωνο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πληροφορήθηκα κάτι τέτοιο. Ισως κάποια στιγμή να έχει γίνει. Το θέμα, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει παράνομη πράξη. Δεν υπάρχει παράβαση νόμου ή κανονισμού. Από εκεί και πέρα, επειδή ακριβώς ο Πρωθυπουργός ήθελε να μην εγείρονται τέτοια ερωτήματα, πήρε την πρωτοβουλία και εισηγήθηκε η κυβέρνηση ένα νόμο στη Βουλή, τον οποίο ψήφισε και με τον οποίο απαγορεύει στους υπουργούς, τους γενικούς γραμματείς, τα κυβερνητικά στελέχη, να παίζουν στο Χρηματιστήριο. Αυτό είναι ένα θετικό μέτρο για τον πολιτικό κόσμο και πρέπει να το χαιρετίσουμε. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να παρακολουθείται στενά η εφαρμογή αυτής της διάταξης.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Συμφωνείτε με τον κ. Νεονάκη ότι ο πόλεμος γίνεται εκ των έσω; Γιατί, στην ανακοίνωσή του, μιλά για άσπονδους φίλους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω εξαντλήσει τις απαντήσεις μου γι@ αυτό το θέμα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 18 April 2003 - 13:05:41 UTC