Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-11-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση για ένα θέμα που έθεσα και χθες και ουσιαστικά επιβεβαιώθηκα. Οι κυπριακές σημαίες που υπήρχαν στο γήπεδο της Λεωφόρου, χθες το βράδυ, νομίζετε ότι δημιούργησαν πρόβλημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χθες, πήγαν όλα καλά και δεν έχουμε κανένα λόγο για οποιοδήποτε σχόλιο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, προτίθεται η κυβέρνηση να απαντήσει στην κοινή δήλωση των τριών πρώην υπουργών Εξωτερικών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος απάντησης. Η κοινή δήλωση έγινε σε μια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία μετέχουν οι τρεις συνάδελφοι βουλευτές. Ο διάλογος έγινε εκεί, προχώρησε μέσα στα κοινοβουλευτικά όργανα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επειδή δημιουργείται μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, μέσω αυτής της κοινής δήλωσης, απορριπτική.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καμία περιρρέουσα ατμόσφαιρα απορριπτική, δεν δημιουργείται. Υπάρχουν απόψεις. Σεβαστές είναι οι απόψεις. Μέσα σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως είναι μια ενημερωτική συνεδρίαση της ενεργούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με τον υπουργό Εξωτερικών, θα ακουστούν απόψεις, έστω και αν είναι κοινές ή μεμονωμένες. Βεβαίως, σε ό,τι μας αφορά, γνωρίζετε ότι υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με βάση την οποία κινούμαστε. Επιμένουμε σε αυτή την απόφαση. Είναι μια απόφαση σαφής. Οπως είπε στην ομιλία του και ο Πρωθυπουργός, έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, μέσω αυτού του δρόμου, που ίσως είναι και η τελευταία ευκαιρία. Πρέπει, λοιπόν, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και όπως είπε ο Πρωθυπουργός το σχέδιο αυτό είναι αφετηρία εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης. Η διαπραγμάτευση πρέπει να αφορά τα ουσιώδη, θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα της λύσης. Τόνισε επίσης ότι στην εποικοδομητική διαπραγμάτευση πρέπει να αποδείξουμε ότι αντιμετωπίζουμε με ευθύνη την ουσία των προβλημάτων. Ετσι θα κερδίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Γιατί, και αν ακόμη χρειαστεί να απορρίψουμε το σχέδιο πρέπει να έχουμε πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι ήταν δικαιολογημένη η άρνησή μας. Πρώτο, βέβαια, ζητούμενο για μας είναι να πετύχουμε μια λύση λειτουργική και βιώσιμη. Να φέρουμε ξανά ενιαία την Κύπρο, κάτι που θα έχει πολλαπλασιαστικά θετικές επιδράσεις και για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Αυτή είναι η καθαρή άποψή μας. Και αυτό επιδιώκουμε. Κατά τα λοιπά, συγκαλούνται σε κοινή συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κ.Ε. του Κινήματος, στις 28 και 29 Νοεμβρίου. Για να ακουστούν όλες οι απόψεις και βεβαίως να καταλήξουμε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ούτε το γεγονός ότι έδρασαν από κοινού σας προβληματίζει; Διότι, άλλο είναι ο καθένας να καταθέτει τις απόψεις του και άλλο είναι η ομαδοποιημένη κίνηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Εχουμε κάτι από την απογευματινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Μπαϊκάλ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι υπάρξει θα ανακοινωθεί μετά τη συνάντηση.

ΠΑΠΑΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σας προβληματίζει το γεγονός ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές φωνές στην Τουρκία, μία των στρατηγών και του Ερντογάν και μία των Ετζεβίτ και Ντενκτάς και ότι δεν εκπροσωπείται αυτή τη στιγμή στη διαπραγμάτευση από κάποιο πρωθυπουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, δεν έχει αρχίσει ακόμη η διαπραγμάτευση. Προβλέπεται, κατ` αρχάς, η απάντηση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου (που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, όπως γνωρίζετε) και η απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η Ελλάδα και η Τουρκία ως εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να πάρουμε θέση. Οσον αφορά εμάς, περιμένουμε να προηγηθεί η κυπριακή πλευρά, όπως θα εκφραστεί δια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδη. Από εκεί και πέρα, παρακολουθούμε την κατάσταση στην Τουρκία. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στα εσωτερικά της. Θα έλεγα, όμως, ότι αυτή η εικόνα πρέπει να μας κάνει να είμαστε ακόμη πιο ενωμένοι και πιο αποφασιστικοί στην πορεία που έχουμε χαράξει. Αυτή πρέπει να είναι η δική μας απάντηση.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Εχει δοθεί κάποια χρονική παράταση από τον κ. Ανάν στον κ. Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς για να απαντήσουν αν δέχονται αυτό το σχέδιο ως βάση διαπραγμάτευσης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ακούγεται αυτό. Πριν από λίγο μίλησα με τον κ. Παπαπέτρου και από ό,τι μου είπε δεν έχουν ούτε αυτοί, όπως δεν έχουμε ούτε και εμείς, κάποια οριστική απάντηση επ` αυτού, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που μιλάμε. Ωστόσο, υπάρχει μια τέτοια περιρρέουσα ατμόσφαιρα και πληροφορίες, που δεν μπορώ να επιβεβαιώσω.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 15 November 2002 - 14:05:11 UTC