Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-09-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ &

ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ιωάννινα, 13 Σεπτεμβρίου 2002

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΜΜΕ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Αγαπητές φίλες και φίλοι είμαι σήμερα στα Γιάννινα, εδώ στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου. Με την ευκαιρία της επίσκεψής μου στην πόλη και για να τονίσουμε τη σημασία που δίνουμε στην ελληνική περιφέρεια και στα ΜΜΕ, σκέφθηκα να κάνουμε εδώ σήμερα την καθιερωμένη καθημερινή πολιτική ενημέρωση, η οποία βεβαίως δεν θα γίνει στην Αθήνα. Αυτό το έχουμε κάνει και στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, μας δίνεται η ευκαιρία να το κάνουμε σήμερα και στην Ήπειρο και ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να το συνεχίσουμε και σε άλλες Περιφέρειες και Νομούς της χώρας.

Δεν θα κάνω κανένα πρόλογο και είμαι έτοιμος για τις ερωτήσεις σας, πιστεύοντας ότι οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ της περιφέρειας δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τους συναδέλφους τους του κέντρου.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

Γ. ΚΥΡΟΥΣΗΣ (ΕΡΤ-ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ) : Κύριε Υπουργέ υπάρχει ένα χθεσινό δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ για το Νομάρχη Δράμας που ζητάει χρήματα από τη Ν.Δ. για να μεταφέρει ψηφοφόρους από τη Γερμανία. Θα ήθελα το σχόλιό σας γι@ αυτό. Επίσης, επειδή τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μία άνοδος του πληθωρισμού η οποία είναι, μπορώ να πω, ανησυχητική αν κρίνουμε από τα σημερινά δεδομένα, θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν θα προστεθούν και νέα προβλήματα, στην περίπτωση που κλιμακωθεί η κρίση στον Περσικό και αν η Κυβέρνηση προτίθεται να λάβει κάποια μέτρα επιπλέον, προκειμένου να τιθασεύσει κατά κάποιον τρόπο τον πληθωρισμό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ : Κοιτάξτε είναι δύο πολύ σημαντικές ερωτήσεις για δύο θέματα επικαιρότητας. Το ένα αφορά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Έχουμε κατ@ επανάληψη τονίσει ότι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές κρίνεται το μέλλον της Αυτοδιοίκησης. Αν θα έχουμε Νομάρχες ή Δημάρχους που να μπορούν να επιτελέσουν το ρόλο τους, να υπηρετήσουν το θεσμό για τους πολίτες και να συμβάλλουν με το έργο τους στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στο κέντρο και στην περιφέρεια. Επιβεβαιώνεται αυτή η εκτίμησή μας. Και επίσης επιβεβαιώνεται η ανάγκη να ψηφιστούν Νομάρχες και Δήμαρχοι οι οποίοι θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν αυτή την αναγκαιότητα. Επιβεβαιώνεται ακόμη η εκτίμησή μας ότι πρέπει να καταψηφιστούν οι υποψήφιοι της Ν.Δ. Κι αυτό γιατί : όπως αποδεικνύεται από την ίδια την επιστολή του κ. Ευμοιρίδη προς τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, επιστολή η οποία έχει τον τίτλο του Νομάρχη, η Ν.Δ. δεν επιθυμεί Νομάρχες και Δημάρχους που να έχουν τη στοιχειώδη ανεξαρτησία και δυνατότητα να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του Νομού τους ή του Δήμου τους. Η Ν.Δ. θέλει απλώς να «γράψει μπλε», όσο μπορεί περισσότερο, την ημέρα των εκλογών. Δεν την ενδιαφέρει η Αυτοδιοίκηση. Την ενδιαφέρει μόνο να οδηγήσει τη χώρα σε κρίση. Την ενδιαφέρει μόνο να υλοποιήσει το όνειρό της για δήθεν πρόωρες εκλογές. Καταπατά κάθε έννοια αυτονομίας, κάθε έννοια σεβασμού στο θεσμό. Ο κ. Ευμοιρίδης είναι απ@ τους γνωστούς υποψηφίους της Ν.Δ. και όταν επικοινωνεί ως Νομάρχης και ζητάει χρήματα από τον αρχηγό της Ν.Δ. για να μεταφέρει οπαδούς του, έχει εκποιήσει με αυτόν τον τρόπο κάθε έννοια αυτονομίας, κάθε έννοια δυνατότητας διεκδίκησης, κάθε έννοια παρουσίας, με την ισχύ του εκλεγμένου από το λαό Νομάρχη, προς τα πολιτικά κόμματα και ειδικά προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μ@ αυτόν τον τρόπο αυτοακυρώνονται. Το δυστύχημα είναι ότι οι εκλεκτοί τους ακυρώνουν και το θεσμό. Να γιατί, σ@ αυτές τις εκλογές θα πρέπει να ψηφίσουμε με κριτήριο τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης και να απομακρύνουμε αυτές τις επικίνδυνες καταστάσεις και αντιλήψεις.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, έχω να σας πω ότι : υπάρχει όντως - το έχουμε εξηγήσει αυτό @ πρόβλημα με το θέμα των ανατιμήσεων στην αγορά. Κι αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, γιατί έχει να κάνει με το λαϊκό εισόδημα, έχει να κάνει με το επίπεδο ζωής των πολιτών και κυρίως έχει να κάνει με τους ανθρώπους που είναι στις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις. Βεβαίως, είμαστε σε συνθήκες ανοιχτής αγοράς και γνωρίζετε ότι αυτό δημιουργεί τα προβλήματα. Γνωρίζετε ότι δεν μπορούμε υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες να επιβάλουμε διατίμηση στα προϊόντα. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν περιορισμοί στον τομέα αυτό. Μέσα όμως στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να χτυπήσουμε την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια. Σ@ αυτή την κατεύθυνση, γνωρίζετε ότι χθες αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής διυπουργικής επιτροπής, ότι υπάρχει η πρόθεση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Γεωργίας, ειδικά για τα αγροτικά προϊόντα, να επιταχύνουν την επιβολή ενιαίου τιμολογίου από το χωράφι μέχρι την αγορά, τη χρήση ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές και βεβαίως εκεί που χρειάζεται και τη διευκόλυνση των εισαγωγών. Ίσως η πρώτη παραπομπή χρονδρέμπορου από το Υπουργείο Ανάπτυξης στον εισαγγελέα, που έγινε ήδη, για υπερβολικό κέρδος στην τιμή της τομάτας να σηματοδοτεί αυτή την αποφασιστικότητά μας και να αποδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στην αγορά. Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν : όλα τα αναγκαία μέτρα εξυγίανσης των κυκλωμάτων που οδηγούν σε αύξηση των τιμών θα ληφθούν και γι@ αυτό συστάθηκε η διυπουργική επιτροπή. Η αισχροκέρδεια και η κερδοσκοπία θα χτυπηθούν. Κι όπου υπάρχουν τέτοιες αποδείξεις θα παραπέμπονται, όπως ήδη έγινε, στον εισαγγελέα. Οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ θα ενταθούν και θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε για να χτυπήσουμε αυτό το φαινόμενο και να προστατεύσουμε τον πολίτη. Υπάρχει, όμως, το τελευταίο διάστημα και μία κίνηση των ιδίων των πολιτών. Υπάρχουν τα αυτόνομα @ και το τονίζω αυτό @ κινήματα των καταναλωτών τα οποία προχωρούν στις δικές τους κινήσεις. Εμείς, ως Κυβέρνηση, θα έλεγα για λόγους δεοντολογίας, δεν πρέπει να είμαστε ούτε υπέρ ούτε κατά αυτών των κινητοποιήσεων. Πρέπει, όμως, να χαιρετίζουμε την ίδια την κινητοποίηση ως θεσμό, την ίδια την κίνηση των πολιτών, την ίδια τη δημιουργία καταναλωτικής συνείδησης. Πιστεύω ότι η δημιουργία καταναλωτικής συνείδησης, η δημιουργία καταναλωτικού κινήματος, ως θεσμού, θα συμβάλλει ιδιαίτερα στην προστασία του ίδιου του πολίτη και στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ανατιμήσεων, βεβαίως και της αισχροκέρδειας από όπου κι αν προέρχεται.

Σ. ΑΡΓΥΡΗΣ (FLASH) : Να μείνω στο θέμα των δημοτικών εκλογών και να ρωτήσω ποιο είναι το όριο που βάζει το ΠΑΣΟΚ γι αυτήν την εκλογική αναμέτρηση η οποία απ@ ότι αναγνωρίζεται, είναι και πολιτική.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ : Είναι βεβαίως πολιτική κι αυτό γιατί οι θεσμοί έχουν να κάνουν με την πολιτική ζωή, έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του πολίτη. Με αυτή την έννοια η εκλογική αναμέτρηση είναι πολιτική. Η πορεία της Αυτοδιοίκησης είναι σαφώς ένα πολιτικό θέμα. Δεν βάζουμε πήχη, διότι όπως γνωρίζεται στηρίζουμε τους υποψήφιους σε όλες τις Νομαρχίες και σε όλους τους Δήμους της χώρας. Όταν στηρίζεις έναν υποψήφιο, διεκδικείς και ζητάς την εκλογή του. Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, οι Νομαρχιακές Επιτροπές και οι Τοπικές Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα στηρίζουν αυτούς τους υποψήφιους. Είναι γνωστό ότι, για παράδειγμα, εδώ στα Ιωάννινα στηρίζουμε το συνδυασμό του Φίλιππου Τσουμάνη για τη θέση του Νομάρχη και του τέως Νομάρχη Νίκου Ζαρμπαλά για τη θέση του Δημάρχου Ιωαννιτών. Όταν λέμε ότι στηρίζουμε αυτούς τους συνδυασμούς σε όλη τη χώρα, σημαίνει ότι προτείνουμε στους πολίτες να εκλεγούν ως οι καταλληλότεροι για να υπηρετήσουν το θεσμό, για να προωθήσουν κινήματα ενεργούς συμμετοχής των πολιτών. Ειδικά για τους Νομάρχες, τους προτείνουμε για να προωθήσουν και την ανάπτυξη, γιατί οι Νομάρχες έχουν ρόλο στην τοπική ανάπτυξη. Δεν είναι το μακρύ χέρι του κόμματος που απλά και μόνο θα προσθέσει κάποιο χρώμα - πράσινο ή μπλε ή κόκκινο - την ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης, στις τηλεοράσεις. Αυτό είναι κατάντια, αν κάποιος σκέπτεται μ@ αυτόν τον τρόπο. Άρα λοιπόν εμείς σε όλη την Ελλάδα, και μέσα από τις κομματικές δυνάμεις μας, στηρίζουμε, ενεργοποιούμαστε για τη νίκη όλων των ψηφοδελτίων τα οποία δηλώσαμε ότι υποστηρίζουμε. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που και ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχει τη δυνατότητα να κάνει άλματα προς τα μπρος, όπως απαιτείται από τη σύγχρονη συγκυρία. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο Δήμαρχος και ο Νομάρχης πρέπει πια να μπορούν να σταθούν μαζί με τους άλλους ευρωπαίους Δημάρχους και Νομάρχες, σ@ έναν άλλο, διαφορετικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, αλλά και βεβαίως για να συνεχιστεί ομαλά και η γενικότερη πορεία του εκσυγχρονισμού και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Β. ΣΙΩΜΟΣ (ΑΝΤ1) : Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής : γιατί το ΕΣΡ απαγορεύει στους Νομαρχιακούς και Δημοτικούς Συμβούλους να κάνουν τηλεοπτικά σποτ προβολής τους. Ποια η λογική αυτής της απόφασης και ποια η θέση της Κυβέρνησης ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ : Υπάρχει μια ολοκληρωμένη «οδηγία», που εξέδωσε το ΕΣΡ πριν από δύο μέρες και νομίζω ότι αυτό αφορά η ερώτησή σας. Θέλω να πω το εξής : είναι αναμφίβολα αξιέπαινη η πρωτοβουλία του ΕΣΡ να ασχοληθεί με τα ζητήματα της δεοντολογίας, ενόψει δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Και θέλω να τους συγχαρώ γι@ αυτό. Θέλω όμως να τονίσω ότι δεν υπάρχει νομική βάση, δεν υπάρχει νόμος ή κανονιστική πράξη για την έκδοση οδηγίας, η παραβίαση της οποίας, βεβαίως, συνεπάγεται και τις σχετικές ευθύνες. Άρα λοιπόν, όλη αυτή η κίνηση του ΕΣΡ έχει τη δική της ηθική αξία, έχει τη δική της δεοντολογική αξία. Νομίζω ότι έτσι πρέπει να την αντιληφθούμε., με δεδομένο ότι νομική βάση δεν υπάρχει. Με την ευκαιρία όμως θέλω να καλέσω τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και τις εφημερίδες να λάβουν, κάνοντας την αυτορύθμισή τους, όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη προβολή των συνδυασμών ,τουλάχιστον για τις μεγάλες πόλεις και τα μεγάλα κέντρα, η δυνατότητα έκφρασης των απόψεων και η παρουσίασή τους στον πολίτη, η διαπάλη των ιδεών και βεβαίως η ισότιμη προβολή της δραστηριότητας όλων των υποψηφίων. Πιστεύω ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και οι εφημερίδες μπορούν να κάνουν το δικό τους πρόγραμμα , να λάβουν τα δικά τους μέτρα και να εγγυηθούν ότι θα υπάρχουν αυτές οι ίσες ευκαιρίες σε μία τόσο σημαντική αναμέτρηση.

Β. ΣΙΩΜΟΣ : Πάντως πολλοί λένε ότι με αυτήν την απόφαση προσπαθείτε να τους φιμώσετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ : Όπως ακούσατε, απάντησα ήδη. Σας επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι ναι μεν δεν υπάρχει νομική βάση και άρα δεν μπορούμε να επιβάλουμε στους σταθμούς τι θα κάνουν. Θέλω, όμως, να τους ζητήσω να λάβουν μόνοι τους τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι είναι ανοιχτοί σε όλους, ότι ακούγονται όλες οι φωνές, ότι παρουσιάζονται όλες οι απόψεις. Είμαι σαφής.

Γ. ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ (MEGA) : Η οδηγία του ΕΣΡ, για το πώς θα καλυφθεί η προεκλογική περίοδος, επειδή έχει για πρώτη φορά διατάξεις οι οποίες τείνουν να είναι απαγορευτικές για τη δημοσιογραφική @

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ : Είπα ότι δεν υπάρχει νομική βάση. Αυτό απαντά από μόνο του. Δεν υφίσταται νόμος ή κανονιστική διάταξη που να το επιβάλλει. Και θέλω να θυμίσω ότι η Πολιτεία είναι αρμόδια για τη δημιουργία των νόμων και των κανονιστικών διατάξεων.

Β. ΣΚΟΥΛΙΚΑ (TV 1-ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ) : Σήμερα στην περιοχή μας, στο Νομό μας, έχει δημιουργηθεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα καθότι με μία τροπολογία που πέρασε τη νύχτα καταργούνται τα ειδικά εκλογικά τμήματα, που σημαίνει ότι περίπου 6.000 εκλογείς, ψηφοφόροι του Νομού Ιωαννίνων, που θα βρίσκονται τον Οκτώβριο σε άλλες περιοχές, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης και πιθανόν δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν. Τι έχετε να πείτε ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ : Επειδή είναι μια πολύ ειδική διάταξη, θα διερευνήσω το θέμα και θα πάρετε την απάντησή μου μέσω επιστολής μου που θα αποστείλω στην Περιφέρεια. Θα συνεννοηθώ με το Υπουργείο Εσωτερικών και θα σας απαντήσω. Πάντως θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική σκοπιμότητα.

Α. ΚΟΣΜΑ (ALTER) : Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η σύλληψη της Αγγελικής Σωτηροπούλου σηματοδοτεί ένα νέο γύρο συλλήψεων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ : Θα πρέπει να απομυθοποιήσουμε τα πράγματα γύρω από την εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Έχουμε δηλώσει κατ@ επανάληψη @ κι αυτό πιστεύω ότι το έχουν κατανοήσει όλοι οι Έλληνες @ και είναι σαφές ότι τουλάχιστον η 17Ν επιχειρησιακά έχει πλήρως εξαρθρωθεί. Η 17Ν δεν είναι σε θέση να βλάψει την κοινωνία, να βλάψει την Ελλάδα. Η 17Ν δεν είναι σε θέση, μετά τις συλλήψεις των μελών της, να αναλάβει την οποιαδήποτε επιχείρηση. Βεβαίως, πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας για την εξάρθρωση και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, που το τελευταίο διάστημα είναι ανενεργές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είχαν κι αυτές στο παρελθόν ανάλογη εγκληματική δραστηριότητα. Δουλεύουμε με την ίδια σοβαρότητα, ευθύνη και χαμηλούς τόνους σ@ αυτή την κατεύθυνση. Δεν προαναγγέλλονται οι συλλήψεις. Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Δεν θα πούμε ποτέ ότι μέχρι τότε θα κάνουμε αυτό και μετά θα κάνουμε εκείνο, διότι δεν κινούμαστε με βάση προκαθορισμένες καταστάσεις. Εμείς, με την έρευνα, με τη συστηματική δουλειά δημιουργούμε τις δυνατότητες για συλλήψεις. Στην περίπτωση της κ. Σωτηροπούλου, το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε από τους Εφέτες ανακριτές και βεβαίως στη συνέχεια η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, με βάση το ένταλμα που είχε στα χέρια της, προχώρησε στη σύλληψή της.

Είχαμε ακούσει αρκετές ανοησίες από τους περιφερόμενους παραμυθάδες, το τελευταίο διάστημα, γι@ αυτό το θέμα. Ένας κύριος περιφερόταν από κανάλι σε κανάλι και έλεγε «έχουν κάνει συμφωνίες, έχουν κάνει συμβιβασμούς, που διαπραγματεύονται». Ε, λοιπόν, δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες. Και για όσους υπάρχουν στοιχεία, για όσους υπάρχουν αποδείξεις να είστε βέβαιοι ότι ο νόμος θα κάνει τη δουλειά του. Και η έρευνα θα προχωρήσει σε βάθος. Το κουβάρι της τρομοκρατίας, η οποία άρχισε να εξαρθρώνεται, θα φθάσει μέχρι το πλήρες ξετύλιγμά του. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε. Αυτά που ακούγονται που ακούγονται κατά καιρούς, έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι σοβαρά, είναι ανοησίες. Για παράδειγμα, ο κ. Πολύδωρας μάς έλεγε μέχρι πρότινος ότι ένα αόρατο χέρι εμποδίζει τις συλλήψεις και να δείτε ότι «δεν θα πιαστεί ο Κουφοντίνας». Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, αποδείχθηκε η ανοησία αυτού του ισχυρισμού. Τα ίδια έγιναν και στην περίπτωση της κ. Σωτηροπούλου. Τα ίδια θα γίνουν, όπως φαίνεται, σε όλες τις περιπτώσεις. Καλά δεν κουράστηκαν αυτοί οι άνθρωποι επί 27 χρόνια ; Η Ν.Δ. επί 27 χρόνια μας λέει ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ και παλαιότερα του ΠΑΚ είχαν σχέση με την τρομοκρατία. Αποδεικνύεται το αντίθετο. Δεν έχουν το ελάχιστο θάρρος να βγουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ; Δεν έχουν την ελάχιστη αξιοπρέπεια να δώσουν συγχαρητήρια στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στην Κυβέρνηση γι@ αυτό το έργο ;

Εμείς θα συνεχίσουμε με την ίδια σοβαρότητα και ευθύνη. Κι όταν υπάρχει κάτι νέο θα το μαθαίνετε. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Με την ευκαιρία, όμως, της ερώτησής σας θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι που σας ζητώ να το προσέξετε γιατί πρόκειται για θέμα ηθικής τάξης. Σ@ αυτή την ιστορία υπάρχουν και ανήλικα παιδιά που είναι συγγενείς συλληφθέντων. Θέλω να παρακαλέσω ιδιαίτερα τους τηλεοπτικούς σταθμούς και να τους ζητήσω να σεβαστούν και τις προσωπικότητες των ανθρώπων και την ανάγκη της προστασίας της παιδικής ηλικίας. Να μην παρουσιάζουν παιδιά που είναι συγγενείς των συλληφθέντων, είτε κατά τις επισκέψεις τους στις φυλακές, είτε για τον οποιονδήποτε λόγο. Τα παιδιά αυτά δεν χρωστούν τίποτα, αρκετά προβλήματα έχουν ήδη, θέλω να σας παρακαλέσω να τα σεβαστείτε.

Π. ΤΖΟΚΑΣ (ΕΡΑ ΔΙΚΤΥΟ ΗΠΕΙΡΟΥ) : Ποια είναι η θέση της χώρας μας σε ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράκ και αν θα υπάρξει αντίδραση από την Ε.Ε. ; Και δεύτερον, υπάρχουν καταγγελίες από στελέχη της Ν.Δ., όπως ο κ. Καχριμάνης, που είναι υποψήφιοι ότι η Κυβέρνηση κινητοποιεί μηχανισμούς υπέρ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ : Το πρώτο θέμα που θίγετε είναι πράγματι πολύ σοβαρό και μας απασχολεί ιδιαίτερα. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν είναι υπέρ της συνέχισης του πολέμου και σε κάθε περίπτωση την ευθύνη της έρευνας για το αν υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις ή επικίνδυνα χημικά, βιολογικά ή άλλα όπλα στο Ιράκ, την έχει ο ΟΗΕ. Όλη αυτή η υπόθεση πρέπει να είναι στα χέρια της διεθνούς κοινότητας. Ο ΟΗΕ είναι το καταλληλότερο όργανο προς τούτο. Βεβαίως μας ενδιαφέρει ο αγώνας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όπως γνωρίζετε μετείχαμε και στις επιχειρήσεις που έγιναν στο Αφγανιστάν, όχι με ένοπλα τμήματα, αλλά βοηθήσαμε με αποστολή και ειδικής νοσοκομειακής μονάδας και τμήματος Μηχανικού, ώστε να συμβάλει στην ανασυγκρότηση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών που τόσο είχαν ταλαιπωρηθεί εκεί. Θέλω να τονίσω ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρότατες παρενέργειες, ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο. Χρειάζεται, λοιπόν, ιδιαίτερη σύνεση και ευθύνη, χρειάζεται ο ΟΗΕ να διαδραματίσει τον κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο σ@ αυτό το θέμα και βεβαίως και η Ε.Ε. πρέπει κι αυτή να παίξει το δικό της συλλογικό ρόλο. Γνωρίζω ότι και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν φωνές που επιθυμούν αυτόνομες κινήσεις. Θέλω να πω ότι θα είναι κρίμα για μια ακόμη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει τις δυνατότητες να ασκήσει τη δική της εξωτερική πολιτική, και πολιτική ασφάλειας, να εμφανιστεί ουραγός των εξελίξεων. Θέλω να πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο πάντα της διεθνούς κοινότητας και σε συνεννόηση και με τις άλλες δυνάμεις , αλλά βεβαίως στο πλαίσιο του ΟΗΕ, θα διαδραματίσει κι αυτή το δικός της ρόλο. Άρα, λοιπόν, να συνεχίσουμε τον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή, ευθύνη, έρευνα και ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων.

Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας : ο υποψήφιος Νομάρχης, ο κ. Καχριμάνης, τον οποίο στηρίζει η Ν.Δ., προφανώς άκουσε τον κ. Καραμανλή στην Κόρινθο και θεώρησε σκόπιμο να επαναλάβει τις σχετικές κατηγορίες και εδώ. Θα έπρεπε, όμως, κάποιος να του πει ότι τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας έχουν αρχίσει εδώ και περίπου ένα χρόνο, ανεξάρτητα αν η Ν.Δ. δεν είχε μπει στον κόπο να ασχοληθεί με αυτά, διότι δεν την ενδιαφέρει η καταπολέμηση της ανεργίας προφανώς, και σου λέει γιατί να με ενδιαφέρουν και τα προγράμματα. Κάποια στιγμή τ@ ανακάλυψε, αλλά πρέπει να τους πούμε για διευκόλυνσή τους και για μην αγωνιούν, ότι τα προγράμματα αυτά έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται εδώ και πάρα πολύ καιρό και εξελίσσονται. Εμείς δεν χειριζόμαστε προεκλογικά αυτά τα ζητήματα. Εμείς, χάρη σ@ αυτές τις πολιτικές @ παλαιότερα είχα κι εγώ την τιμή να εισηγηθώ και να παρουσιάσω αρκετά απ@ αυτά στην πόλη σας @ πετύχαμε να μειώσουμε την ανεργία που όπως γνωρίζετε , πριν από δύο χρόνια ήταν 11,9% και σήμερα βρίσκεται σε μονοψήφιο αριθμό. Είναι στο 9,5%. Βεβαίως, το ποσοστό της ανεργίας είναι ακόμη υψηλό. Όμως 100.000 άνθρωποι βρήκαν δουλειά. Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση.

Η Ν.Δ. είτε διότι δεν γνώριζε, είτε διότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις απηύθυνε αυτή την κατηγορία η οποία βλέπετε ότι δεν ευσταθεί. Όμως πρέπει να πω πάλι, με την ευκαιρία αυτή, στον κ. Καραμανλή και τα στελέχη της Ν.Δ, να μη κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Εμείς δεν κάνουμε τέτοια πράγματα. Ας κοιτάξουν να επαναφέρουν στην τάξη τον κ. Ευμοιρίδη και τους δικούς τους. Εμείς γνωρίζουμε ότι και τα προγράμματα και όλες οι πολιτικές μας γίνονται με σαφείς και διάφανες διαδικασίες. Αυτό το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Αν κάποιος δεν έχει δει όπως πρέπει ή δεν έχει αξιοποιήσει αυτά τα προγράμματα, κάποιος Νομάρχης, κάποιος Δήμαρχος γι@ αυτό φταίει αυτός. Μη λοιπόν επιχειρούν το τρίπτυχο αδυναμία @ αδράνεια @ ανικανότητα στελεχών της Ν.Δ., που είχαν εκλεγεί ως τοπικοί ή νομαρχιακοί άρχοντες, να το μετατρέψουν σε πρόβλημα για όλη την Ελλάδα. Όσον αφορά το Γ@ Κ.Π.Σ. - υπάρχουν και οι χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας - ήδη στο έτος 2002 έχει μία τελείως διαφορετική εικόνα από@ ότι την προηγούμενη χρονιά.

Δ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ (ΑΜΒΡΑΚΙΑ @ Άρτα) : Όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την υποχρέωση για την Ολυμπιάδα τότε επικρατούσε η άποψη ότι το πολύ χρήμα θα δοθεί στην Αθήνα και όχι στην περιφέρεια. Αυτή η άποψη δεν έχει φύγει ακόμη από τον κόσμο και ακούμε ότι πράγματι τα χρήματα δίνονται εκεί και όχι στην περιφέρεια. Θα θελα να μου πείτε κάτι σ@ αυτό το θέμα και επίσης γιατί το ΠΑΣΟΚ επέλεξε τα γκάλοπ για να προτείνει τους υποψηφίους του σε ορισμένους νομούς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ : Απαντώντας στη δεύτερη ερώτησή σας έχω να πω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε παντού γκάλοπ. Έκανε σε πολλές περιοχές, γιατί ήθελε να πάρει δείγματα από τις επιθυμίες, την έκφραση της κοινής γνώμης, σχετικά με την αξιολόγηση υποψηφίων, που ήταν στελέχή του ή φίλοι του Κινήματος, και είχαν ζητήσει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν είναι κακό. Δεν σημαίνει ότι αυτές οι μετρήσεις, ή οι δημοσκοπήσεις καθόρισαν την πολιτική μας. Όπως έχω τονίσει κατ@ επανάληψη, οι δημοσκοπήσει αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο ανάλυσης. Γιατί να τις απορρίπτουμε. Σ@ όλο τον κόσμο γίνονται. Και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως γνωρίζετε. Το να έχουμε στα χέρια μας ένα δείγμα για το ποια είναι η κρίση, η αξιολόγηση των πολιτών για κάποιους υποψηφίους βοηθάει, συμβάλλει αναμφίβολα ώστε κι εμείς να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές.

Όσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, θέλω να θυμίσω ότι οι πόροι του Γ@ ΚΠΣ έχουν κατανεμηθεί με σαφείς όρους, που δεν έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με την κατανομή που έχει γίνει, το 80 % των πόρων του πηγαίνει στην περιφέρεια. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που να το αμφισβητεί αυτό. Υπάρχει άνθρωπος που να λέει ότι δεν είναι έτσι ; Να το αποδείξει. Βεβαίως χρειάστηκε να αλλάξουμε τις διαδικασίες και να φτιάξουμε καινούργιους θεσμούς. Γι@ αυτό παρουσιάστηκε μια βραδύτητα στην εκκίνηση της ροής του Γ@ Κ.Π.Σ. Δεν έγινε διότι κάποιοι καθυστέρησαν, έγινε διότι ήταν αναγκαίο να αλλάξουμε τα πάντα. Αλλάξαμε, σε συμφωνία με την Ε.Ε και σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, όλες τις αρχές, όλες τις διαδικασίες και θα@ λεγα ότι τις «κλειδώσαμε» - αν μου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο - με την έννοια ότι δεν χωρεί πλέον καμία ενέργεια που δεν χαρακτηρίζεται από σωστή αξιοποίηση, αιτιολόγηση, διαφάνεια και έλεγχο. Και τώρα προχωρούμε και προχωρούμε πλησίστιοι, θα έλεγα, προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των πόρων. Βεβαίως και στην Αθήνα γίνονται έργα και στην περιφέρεια γίνονται έργα. Αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι ειδικά για το Γ@ ΚΠΣ το 80% πάει στην περιφέρεια.

Β. ΛΟΥΠΑΣ (IOANNINA TV-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ) : Υπάρχει ακόμη ένα θολό τοπίο σε ότι αφορά τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της επαρχίας. Τι θα κάνετε ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ : Το έχουμε κάνει ήδη. Χθες πέρασε από το αρμόδιο Τμήμα της Βουλής τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τις Ανεξάρτητες Αρχές, με την οποία ακυρώνονται όλοι οι διαγωνισμοί που ήταν σε εκκρεμότητα. Ξεκινούμε από μηδενικό σημείο, διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι με τις αιτήσεις που υπήρχαν πριν, όπου υπήρχαν υπεράκτιες εταιρίες, παρένθετα πρόσωπα, κι άλλες τέτοιες καταστάσεις, το ΕΣΡ είχε δηλώσει ότι αδυνατεί να βγάλει αποτέλεσμα του διαγωνισμού και τον είχε κηρύξει άγονο, τουλάχιστον για τους εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς. Πρέπει να σας πω ότι καταφέραμε για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και ήδη λειτουργούν πλήρως, με νόμιμη άδεια και με δική μου υπογραφή. Λειτουργούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Αθήνας κι αυτό έχει γίνει και για τη Θεσσαλονίκη. Κρίναμε, λοιπόν, σκόπιμο, με δεδομένα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στους τηλεοπτικούς σταθμούς, να ακυρώσουμε όλους τους διαγωνισμούς που γίνονταν με παλιές αιτήσεις και να προχωρήσουμε εξαρχής σε πρόσκληση όλων των ενδιαφερομένων για να καταθέσουν αίτηση για την παροχή άδειας, με διαγωνισμό που θα προκηρύξει και θα κρίνει εξ@ ολοκλήρου η Ανεξάρτητη Αρχή, το ΕΣΡ. Το Υπουργείο Τύπου & ΜΜΕ, η Κυβέρνηση παίρνει μια γενναία απόφαση. Απεκδύεται οικεία βουλήσει όλης της δυνατότητας παρέμβασης στη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και αναθέτει το σύνολο αυτής της διαδικασίας στην Ανεξάρτητη Αρχή, πιστή στους κανόνες της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας στον τομέα αυτό. Κατοχυρώνει τη φωνή σας. Πολύ σύντομα, λοιπόν, μετά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, το ΕΣΡ θα κληθεί να αναλάβει την κατάσταση και να προκηρύξει τους σχετικούς διαγωνισμούς. Φυσικά, αυτοί που έχουν γίνει για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ισχύουν.

Σας ευχαριστώ πολύ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου και μου δώσατε την ευκαιρία να απαντήσω στα ερωτήματά σας που πιστεύω ότι καλύπτουν όλη την τρέχουσα επικαιρότητα.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 13 September 2002 - 14:05:09 UTC