Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-07-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Εισαγωγικά σας θυμίζω ότι είναι η τελευταία συνάντησή μας πριν από τις θερινές διακοπές. Ελπίζω να περάσετε καλά. Θα έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνούμε με όσους από εσάς μείνουν εδώ την επόμενη εβδομάδα. Εγώ θα είμαι εδώ, μέχρι και την Παρασκευή. Για ό,τι χρειαστείτε, μπορούμε να επικοινωνούμε. Αν υπάρξει κάποιο σοβαρό γεγονός για το οποίο θα πρέπει να τοποθετηθούμε, θα σας καλέσω εκτάκτως. Ελπίζω να μην υπάρξει και να εξελιχθούν όλα ομαλά.

Μετά τις 2 Αυγούστου χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου θα εκτελεί ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, μέχρι και τις 18 Αυγούστου, οπότε θα είμαι πάλι εδώ. Υπενθυμίζω ότι η τακτική συνάντησή μας θα επαναληφθεί στις 26 Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη μέχρι τώρα συνεργασία μας, κατά τους εννέα αυτούς μήνες. Πιστεύω ότι ήταν καρποφόρα, προς όφελος όλων.

Σας εύχομαι καλές διακοπές.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή όλοι σήμερα συζητούν γι` αυτόν τον περίφημο "Σαρδανάπαλο", μήπως θα μπορούσατε να μας δώσετε, εάν γνωρίζετε δηλαδή, κυρίως αν γνωρίζουν οι αρχές, κάποια γνωρίσματα του χαρακτήρα του, τα οποία ενδεχομένως κρύβονται πίσω από αυτό το κωδικό όνομα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω εάν έχει τα χαρίσματα του αρχαίου βασιλιά Ασουρμπανιμπάλ, ο οποίος, ως γνωστόν, ήταν βασιλιάς των Ασσυρίων στην αρχαία πρωτεύουσα Νινευί. Υπάρχει, δε, η πληροφορία που μας έρχεται από τους αρχαίους Ελληνες ότι όταν ήταν να πεθάνει ζήτησε να τον κάψουν ζωντανό μαζί με τις γυναίκες του, τους θησαυρούς του και βεβαίως, με όλα τα υπάρχοντά του. Αλλά, αυτό το αρχαίο πρόσωπο, δεν νομίζω ότι έχει καμία σχέση με το πρόσωπο που είδαμε σήμερα να περιγράφεται σε εφημερίδες. Νομίζω ότι ήταν τελείως διαφορετικά τα χαρακτηριστικά του.

ΚΟΥΙΝ: Πριν από λίγο, ο αρχηγός της τουρκικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ανακοίνωσε, από ό,τι φαίνεται, ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αυτή η τρομοκρατική οργάνωση, η οποία εξαρθρώνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είχε κάποια σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις της Τουρκίας και ότι έχει βρεθεί οπλισμός που να τη συνδέει. Γνωρίζετε κάτι επ` αυτού; Σας είχα ρωτήσει και προχθές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό τον καιρό, μπορείτε να ακούσετε ό,τι φαντάζεστε. Από εκεί και πέρα, ενημερώνουμε επισήμως με βάση τα στοιχεία που έχουμε και δεν υπεισερχόμαστε σε συζήτηση μυθιστορημάτων ή δηλώσεων διαφόρων, από διάφορες υπηρεσίες. Αυτό δεν δεσμεύει εμάς, ούτε την πραγματικότητα βεβαίως. Επίσημη ενημέρωση στις τουρκικές αρχές έγινε με τη χθεσινή επίσκεψη του αρχηγού της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας κ. Σύρου, παρουσία και του κ. Σκοπελίτη, στον Τούρκο επιτετραμμένο, γιατί υπάρχουν και Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι ήταν θύματα της τρομοκρατίας.

ΤΑΚΗΣ: Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αύριο, θα έρθει στη δημοσιότητα μια δημοσκόπηση, η οποία δείχνει τη διαφορά ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. να έχει μειωθεί...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το έχω πληροφορηθεί.

ΤΑΚΗΣ: Θεωρείτε ότι, με βάση τις επιτυχίες στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας, αρχίζει μια αντιστροφή του κλίματος και τα πρώτα δείγματα φαίνονται σε αυτή τη δημοσκόπηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε δηλώσει, κατ` επανάληψη, ότι η δουλειά μας αποβλέπει στο να εξαρθρώσουμε την τρομοκρατία, να καταστήσουμε την Ελλάδα μια ασφαλή χώρα, να υπερασπίσουμε τη Δημοκρατία μας και βεβαίως, να ενδυναμώσουμε τη θέση και παρουσία της χώρας μας στη Διεθνή Κοινότητα. Αυτό είναι, αυτή τη στιγμή, το ενδιαφέρον μας. Δεν έχουμε καμία πρόθεση, ούτε για κομματική εκμετάλλευση, ούτε για παραταξιακά κέρδη από αυτή την υπόθεση. Είναι μια εξόχως εθνική υπόθεση και με εθνικό τρόπο τη χειριζόμαστε. Γι` αυτό το λόγο, δεν θα σχολιάσω ούτε μετρήσεις, ούτε δημοσκοπήσεις. Εξάλλου, όπως έχω πει πολλές φορές, και οι μετρήσεις αποτελούν μια φωτογραφία, σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, της κοινής γνώμης. Φωτογραφίζουν την κοινή γνώμη και τη συμπεριφορά της, τις αντιδράσεις της σε διάφορα γεγονότα. Μπορεί κανείς να βγάλει τα συμπεράσματά του. Σε αυτό είναι χρήσιμες, αλλά η δουλειά και τα αποτελέσματα είναι εκείνα από τα οποία τελικά κρίνονται όλοι. Αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να εξαρθρώσουμε την τρομοκρατία.

ΚΟΥΙΝ: Αυτό που είπατε πριν περί μυθιστορημάτων, δεν το κατάλαβα καλά. Μήπως μπορείτε να το επαναλάβετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βλέπουμε συνεχώς διάφορες δηλώσεις ή αποδιδόμενες δηλώσεις στον Τύπο, όλες αυτές τις ημέρες. Δεν μπορούμε να απαντάμε σε όλα αυτά τα ζητήματα. Εμείς ό,τι έχουμε να πούμε, το λέμε επισήμως. Υπάρχει επίσημη ενημέρωση για όλα τα ζητήματα. Δόθηκε χθες και στους ξένους πρέσβεις. Οσο προχωρούμε στην εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων, θα παρέχουμε και την ενημέρωση για τα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Είναι σαφές ότι δεν θα σταματήσουμε στη 17Ν. Για οποιαδήποτε από αυτές τις οργανώσεις αποδειχθεί, από τις έρευνες, ότι υπάρχει διεθνής διασύνδεση, θα ενημερωθούν και οι αρχές των άλλων χωρών. Αλλά, όταν αποδειχθεί και αν βεβαίως αποδειχθεί. Δεν μπορώ να το αποκλείσω εξ ορισμού.

ΤΑΚΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τη σημερινή δήλωση του κ. Καραμανλή, σχετικά με την απόφαση της Ε.Ε. όσον αφορά τις επιστροφές των βαμβακοπαραγωγών, γιατί ήταν αρκετά σκληρός ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση υπεράσπισε τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών και γνωρίζετε ότι πέτυχε ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μην είναι αυτό που και εμείς θέλαμε, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα αρνητικά σενάρια που υπήρχαν. Αυτή τη στιγμή, δεν εξετάζουμε τι κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος μας έχει συνηθίσει να είναι μετά Χριστόν προφήτης. Να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να τοποθετείται εκ των υστέρων. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπερασπίζουμε και να προωθούμε τα συμφέροντα του Ελληνα αγρότη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε καλές τιμές για το βαμβάκι. Γνωρίζετε ότι επειδή ακριβώς η τελικά διαμορφωμένη τιμή, λόγω της υπερπαραγωγής του βαμβακιού και για κανέναν άλλο λόγο και όχι σύμφωνα με τον κανονισμό που υπήρχε, δεν είναι αυτή που θέλουμε, ζητήσαμε από την Ε.Ε. -με εξουσιοδότηση του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου- να μας δώσει την έγκρισή της, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος της διαφοράς από εθνικούς πόρους. Αυτό δείχνει το ενδιαφέρον μας και την αγωνία μας για τα συμφέροντα του Ελληνα βαμβακοπαραγωγού.

Οσον αφορά την τακτική της Ν.Δ. είναι γνωστό ότι όλη αυτή την υπόθεση την παρακολουθούσε απλώς, έτοιμη να την εκμεταλλευτεί μικροκομματικά, χωρίς θέσεις και απόψεις, χωρίς ουσιαστικές προτάσεις και πάντοτε παριστάνοντας τον μετά Χριστόν προφήτη.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Στα ίδια μυθιστορήματα, όπως είπατε προηγουμένως, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συγκαταλέγετε και αυτά που ακούμε περί κάποιας επικείμενης αποκάλυψης ενός πληροφοριοδότη, αλλά και για κάποιους καθηγητές που γράφονται μάλιστα και τα επίθετά τους κατά το ήμισυ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή ιδιαίτερα στο θέμα της ονοματολογίας και όλων όσοι χρησιμοποιούν ή περιγράφουν ή προσπαθούν να φωτογραφήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Είδατε τι έγινε πριν από μερικές ημέρες με την υπόθεση της κ. Λασιθιωτάκη, όπως και παλαιότερα με τις περιπτώσεις του κ. Βασιλικού ή και άλλα πρόσωπα που τελείως αδίκως και απροκλήτως και με απαράδεκτο τρόπο έγιναν συγκεκριμένες αναφορές και αυθαίρετες και απαράδεκτες προσπάθειες σύνδεσης με την τρομοκρατία. Για όλους αυτούς τους λόγους, θέλουμε και πάλι να επισημάνουμε ότι είναι ώρα ευθύνης, ότι πρέπει να αποφεύγουμε αναφορές σε πρόσωπα, ότι πρέπει να αποφεύγουμε να φωτογραφίζουμε πρόσωπα. Και θέλω να σας πω ότι όποια ανακοίνωση υπάρχει βγαίνει αυθημερόν με τον πλέον επίσημο τρόπο από την Αστυνομία. Υπάρχει πολύ καλή πληροφόρηση της κοινής γνώμης από την Αστυνομία. Δεν καταλαβαίνω την αγωνία ορισμένων να δημιουργήσουν πρωτοσέλιδα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί. Και συμφωνώ απόλυτα με εκείνους από τους θιγόμενους που με τον πιο απόλυτο τρόπο υπερασπίζουν τα δικαιώματά τους, γιατί θα πρέπει να σεβόμαστε την αξιοπρέπεια, την έννοια της προστασίας και του σεβασμού του κάθε πολίτη. Υπάρχει και μια πολύ αυστηρή ανακοίνωση του ΕΣΡ.

ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη δημοσίευση μέσα σε τρεις ημέρες μιας δεύτερης ανακοίνωσης της πρώην Dev-Sol από την Αθήνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται από άγνωστο αποστολέα. Δεν υπάρχει ούτε αριθμός, ούτε κάποιο άλλο αποδεικτικό στοιχείο πάνω στα fax που μαθαίνω ότι αποστέλλονται και είναι γραμμένα σε άπταιστα ελληνικά. Δεν δείχνουν, δηλαδή, ξένο υπήκοο. Εν πάση περιπτώσει επειδή δεν μπορώ να μπω σε αστυνομικά σενάρια θέλω να σας επαναλάβω ότι η οργάνωση αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα στην Ελλάδα και δεν θα λειτουργήσει. Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν υπάρχει αυτή η οργάνωση στην Ελλάδα. Οι συγχύσεις καμιά φορά δημιουργούνται με εκείνο το Σωματείο ¨κοινωνικής και πολιτιστικής αλληλεγγύης" στο οποίο συμμετέχουν Ελληνες και Τούρκοι και έχει έγκριση από το Πρωτοδικείο.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για την υποψηφιότητα του υπερνομάρχη κ. Τζαννετάκου, με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα τον είχαν χρεώσει και στο ΠΑΣΟΚ περισσότερο, παρά στη Νέα Δημοκρατία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν καταλαβαίνω με ποιο δικαίωμα χρεώνουμε ή πιστώνουμε πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν κομματική ένταξη. Αρνούμαι και να χρεώσω και να πιστώσω κάποιον, είτε στο κόμμα μου, είτε σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κάποιοι άλλοι είπαν ότι μπορούσε να ήταν και υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανείς δεν έχει δικαίωμα ούτε να χρεώνει, ούτε να πιστώνει πρόσωπα που τα ίδια διακηρύσσουν ότι δεν έχουν κομματική ένταξη. Από τη στιγμή που κάποιος πολίτης διακηρύσσει ότι δεν έχει κομματική ένταξη είναι ατόπημα να επιχειρήσει ο οιοσδήποτε και βεβαίως και εμείς να τον χρεώνουμε ή να τον πιστώνουμε δεξιά ή αριστερά ή σε οποιοδήποτε κόμμα. Δεν θα το κάνω. Ο κ. Τζαννετάκος έκρινε σκόπιμο να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του με τη στήριξη της Ν.Δ.. Αυτό είναι δικαίωμά του. Αν με ρωτάτε αν τον ψηφίσω η απάντηση είναι όχι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 26 July 2002 - 13:05:09 UTC