Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-07-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Ιουλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, το Υπουργικό Συμβούλιο. Αντικείμενο συζήτησης ήταν η αγροτική πολιτική, για την οποία ο Πρωθυπουργός έκανε σχετικές δηλώσεις, τις οποίες έχετε υπόψη σας.

Από την πλευρά μου θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πριν συζητηθεί το θέμα της ημερήσιας διάταξης, ο Πρωθυπουργός εισαγωγικώς τόνισε ότι κατά τη διάρκεια αυτού του 20ήμερου, θα πρέπει σε κάθε υπουργείο να υπάρχει πάντα ένας εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας, υπουργός ή υφυπουργός και στην περίπτωση που δεν υπάρχει υφυπουργός να υπάρχει γενικός γραμματέας.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να λειτουργήσουν πλήρως αυτό το 20ήμερο όλα τα υπουργεία. Είπε ότι πριν από την προεκλογική περίοδο για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχει ζητήσει από τους υπουργούς να επισκεφθούν διάφορες περιοχές της χώρας. Ζήτησε συγκεκριμένα αυτές οι επισκέψεις να πραγματοποιηθούν, διότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουν μεν έντονο τοπικό χαρακτήρα, αλλά είναι και μια πολιτική μάχη. Γι` αυτό τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα των δημοτών κάθε περιοχής, καθώς και στα υφιστάμενα τοπικά προβλήματα.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός -με δεδομένο ότι έχουμε αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε. σε δύο τομείς, στο θέμα του νομίσματος και το θέμα της ασφάλειας και της άμυνας, καθώς και εν όψει της πλήρους ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. από 1/1/2003- ζήτησε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν προβαίνουμε σε δηλώσεις γύρω από κοινοτικά θέματα. Χρειάζεται, είπε, προσοχή για τα γενικότερα συμφέροντα της Ε.Ε.. Ο λόγος μας θα πρέπει να είναι, όπως τόνισε, ένας λόγος που να μη μας δημιουργεί δυσκολίες, μετά το συμβιβαστικό ρόλο που θα διαδραματίζει η Προεδρία. Διότι, όπως γνωρίζετε, η Προεδρία πρέπει και να συμβιβάζει τις επιμέρους αντιλήψεις που υπάρχουν στην Ε.Ε. και να μπορεί να εισηγείται αποφάσεις. Αρα, θα πρέπει από εδώ και πέρα ο λόγος των υπουργών, οι οποίοι εξάλλου θα προεδρεύουν σταδιακά στα Συμβούλια της Ε.Ε., να είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για το Φθινόπωρο, που είναι μια περίοδος με δυσκολίες, γιατί αποφασίζουμε τα περί Προϋπολογισμού και επομένως είναι σε εξέλιξη μια σειρά από θέματα και αιτήματα σε διάφορους τομείς. Εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε το γενικότερο, πρέπει να εξασφαλίζουμε τους πόρους και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και για την προώθηση του Γ@ ΚΠΣ και να υπερασπιζόμαστε τη γενικότερη οικονομική πολιτική στην οποία θα έχουμε καταλήξει.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά για τα θέματα της τρομοκρατίας. Είπε ότι η εξέλιξη σε σχέση με τη "17Νοέμβρη" δημιουργεί καλές προϋποθέσεις, αλλά εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον πολίτη.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να κάνω μια αρχή εκτός του θέματος της τρομοκρατίας. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Και ο Πρωθυπουργός σήμερα στη δήλωσή του, αλλά και ο κ. Δρυς χθες, μίλησαν γι αυτή την άδεια που θα ζητήσει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να υπάρχουν πόροι από τον εθνικό προϋπολογισμό για τους αγρότες. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια αναφορά στη δήλωση του Πρωθυπουργού, θα ήθελα να μας πείτε, εάν αυτή η άδεια και η κίνηση της κυβέρνησης είναι στη λογική της επανεθνικοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, είναι σαφές. Πρόκειται για μια ειδική περίπτωση, για ένα ειδικό αίτημα που τίθεται σε όργανο της Ε.Ε. Θα συζητηθεί και ελπίζουμε να εγκριθεί στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της Ε.Ε. Γι αυτό και πέρα από το θέμα του βαμβακιού, σήμερα συζητήσαμε και το θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν στηρίζουμε λογικές -που εξάλλου είναι καταδικασμένες στη σημερινή εποχή- επανεθνικοποίησης της αγροτικής πολιτικής, διότι αυτή θα ήταν καταστροφική για τα συμφέροντα του Ελληνα αγρότη. Στηρίζουμε τις πολιτικές στην κατεύθυνση μιας κοινής αγροτικής πολιτικής, που βέβαια θα συνδέεται ενόψει και της διεύρυνσης με αύξηση πόρων και την υπεράσπιση των συμφερόντων του μικρού και μεσαίου αγρότη, με τόνωση της παραγωγικότητας της γεωργίας και γενικότερα με την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής που χρειάζεται η Ενωμένη Ευρώπη. Ειδικά για το θέμα του βαμβακιού, θέλω να σας θυμίσω ότι το όριο για να υπολογιστεί η επιστροφή στις περίπου 50 δραχμές , ήταν 1.148.000 τόνοι. Εμεις δηλώσαμε 1.148.000 τόνους, αλλά η Ε.Ε. δεν δέχθηκε, με βάση τα στοιχεία που είχε από τα εκκοκκιστήρια τις δικές μας θέσεις. Τελικά, μετά από αρκετή συζήτηση δέχθηκε ως ποσότητα τους 1.210.000 τόνους, γι αυτό και η επιστροφή θα περιοριστεί στις 8,5 έως 12,5 δραχμές το κιλό, ανάλογα με το είδος του βαμβακιού. Σε αυτή την αρνητική εξέλιξη, θα ήθελα να σας πω το πιο καλό σενάριο -γιατί υπήρχε και μια άλλη πρόταση που απασχόλησε το Κολέγιο των Επιτρόπων- ήταν ότι θα έπρεπε η Ε.Ε. να δεχθεί ως ποσότητα, η οποία παρήχθη στην Ελλάδα τους 1.355.000 τόνους, οπότε σε εκείνη την περίπτωση θα έπρεπε να ζητηθεί η επιστροφή πολλών χρημάτων από τις προκαταβολές που είχαν δοθεί. Χάρη στις παρεμβάσεις που έγιναν, τόσο από τον Πρωθυπουργό, όσο και από τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ, δεν υπήρξε αυτή η ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη. Βεβαίως και η εξέλιξη που υπήρξε δεν είναι η προσδοκώμενη. Ομως, σας εξήγησα ότι, επειδή ακριβώς κατανοούμε τα προβλήματα που υπάρχουν, ζητήσαμε από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας -και θα το εξετάσει στην επόμενη συνεδρίασή του- τη δυνατότητα, την άδεια να καλύψουμε με εθνικούς πόρους ένα μέρος της διαφοράς. Θέλω να τονίσω, ότι αυτό πρέπει να το δούμε και ενόψει της νέας παραγωγής. Δεν είναι δυνατό, όταν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα, να έρχονται πολλοί να το παραβιάζουν, να παράγουν επιπλέον ποσότητες, να καλλιεργούν βαμβάκι σε περιοχές που δεν έχουν δηλωθεί, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται αυτά τα φαινόμενα. Οταν εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα, όλοι χάνουν. Και ιδιαίτερα χάνουν εκείνοι οι οποίοι κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει ιδιαίτερα να απασχολήσει τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος μας ενδιαφέρει απόλυτα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, επίσης, εάν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι σε πλήρη συμφωνία με αυτή την κίνηση, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρξουν χρήματα, εάν εγκριθεί από την Ε.Ε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το οικονομικό επιτελείο είναι σε πλήρη συμφωνία. Το δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Μιλάμε, βεβαίως, για μέρος της διαφοράς, για να γίνω πιο σαφής. Δεν θα καλυφθεί, δηλαδή, η διαφορά από τις 12,5 δραχμές έως τις 50, αλλά μέρος της διαφοράς, ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητες που θα καθορίσει ο Προϋπολογισμός. Οπως γνωρίζετε, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουμε μια πρώτη εικόνα της κατάρτισης του νέου Προϋπολογισμού, θα γίνουν οι πρώτες ουσιαστικές συζητήσεις και εκεί θα μπορούμε, εάν υπάρχει βεβαίως η άδεια, να καθορίσουμε πόσο θα είναι αυτό το μέρος που θα καλύψουμε.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Χθες, στελέχη της Ν.Δ., όπως ο κ. Σιούφας και ο κ. Παυλόπουλος, απαντώντας ουσιαστικά στο σχόλιό σας περί υποκριτικής στάσης της Ν.Δ., με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Σαλμά για την τρομοκρατία και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για πλήρη εξάρθρωσή της, υπενθύμιζαν ότι κατά το παρελθόν, όταν είχατε ερωτηθεί για διαφορετικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως των κυρίων Πάγκαλου, Κουλούρη και μιας σειράς άλλων στελεχών, το αποδίδατε στη δημοκρατικότητα του ΠΑΣΟΚ. Εκαναν λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα συγκεκριμένα στελέχη μας έκαναν δηλώσεις για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ και είπα ότι δεν τις σχολιάζω. Δεν ήταν για ένα μείζον θέμα, το οποίο απασχολεί όλους τους Ελληνες πολίτες. Αν είχαν γίνει δηλώσεις από τον κ. Σαλμά για τα εσωτερικά της Ν.Δ., σαφώς δεν θα το σχολιάζαμε. Αλλά ο κ. Σαλμάς είπε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να εξαρθρώσει την τρομοκρατία. Αυτό είναι πολύ βαρύ και θα περίμενα να έχουν το θάρρος και την ευθύνη να πουν ότι δεν συμφωνούν με τον κ. Σαλμά. Τον κ. Σαλμά, όμως, τον κάλυψε πλήρως ο κ. Ρουσσόπουλος, επιβεβαιώνοντας ότι είναι βαθιά υποκριτική η στάση που ακολουθεί η Ν.Δ. Διότι, εάν έλεγε "δεν συμφωνούμε", είναι σαφές ότι θα αφορούσε μόνο ένα στέλεχος της Ν.Δ. που έκανε διαφορετικές δηλώσεις και εν πάση περιπτώσει το επίσημο κόμμα δεν συμφωνεί. Δεν ζητήσαμε τίποτα άλλο. Αντ` αυτού, είδαμε μια δήλωση με πολλά λόγια, με αναφορές για θύματα από τη Ν.Δ., όταν υπάρχουν θύματα και από τη Ν.Δ., αλλά και από όλους τους πολιτικούς χώρους. Αλλά, εμείς δεν βγήκαμε να μιλήσουμε ποτέ έτσι. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που γίνεται αυτό. Διότι, την επόμενη φορά που θα παρουσιαστεί στέλεχος της Ν.Δ. να συνεχίσει το "μοτίβο", περί δήθεν "μη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης", θα μιλήσουμε ανοικτά για υποκριτική πλέον στάση. Δεν θα θέσουμε ερώτημα. Δεν μπορεί τη μία ο κ. Καραμανλής να κάνει αναφορές του Α@ τύπου και αμέσως μετά, την ίδια μέρα, πότε το ένα, πότε το άλλο και πότε το τρίτο στέλεχος, να κάνει αναφορά ακριβώς του αντίθετου τύπου και να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να πιάσει τους τρομοκράτες. Αν αυτό γινόταν μια φορά, θα έλεγα ότι είναι τυχαίο. Αν γινόταν δεύτερη φορά θα έλεγα ότι ήταν λάθος. Αλλά, όταν γίνεται για δέκατη φορά, τότε είναι συνειδητό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 25 July 2002 - 14:05:10 UTC