Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-07-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Ιουλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Στις 10 το πρωί, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, με αντικείμενο την προετοιμασία για τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, την Πέμπτη. Για τις 11 το πρωί, όπως σας έχω ενημερώσει από χθες, υπάρχει συνεδρίαση για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για το συντονισμό της ολυμπιακής προετοιμασίας. Στις 7.30 το απόγευμα, θα συνεδριάσει το επικοινωνιακό επιτελείο για ζητήματα επικοινωνιακής πολιτικής.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα έργα του ΟΣΕ στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα. Η επιστροφή έχει προσδιοριστεί περίπου για τις 3 μετά το μεσημέρι και υπάρχει πρόβλεψη για τους δημοσιογράφους που επιθυμούν να μεταβούν εκεί. Στις 7.30 το απόγευμα, θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη.

Την Πέμπτη το πρωί, όπως σας είπα, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα "φορολογία μεταβιβάσεων και μέτρα για τη φορολόγηση των ακινήτων των υπεράκτιων επιχειρήσεων".

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Στις 12 το μεσημέρι, θα επισκεφθεί το Μηχανογραφικό Τμήμα του ΙΚΑ, όπου θα κάνει σχετική δήλωση.

Τη Δευτέρα (22/7) στις 12 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Την Τρίτη (23/7) ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την περιοχή της Κακιάς Σκάλας, όπου πραγματοποιούνται οδικά έργα και έργα του ΟΣΕ.

Την Πέμπτη (25/7) θα συνεδριάσει κυβερνητικό όργανο, πιθανότατα το Υπουργικό Συμβούλιο, για θέματα αγροτικής πολιτικής.

Οσον αφορά το θέμα της παραίτησης της κας Λαϊου -σας έχω δώσει την επιστολή της παραίτησής της προς τον Πρωθυπουργό- θα ήθελα να σας διαβάσω και την απάντηση, με την οποία ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε την παραίτησή της.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Ελαβα την επιστολή σου με την οποία μου εκθέτεις τις σκέψεις και τους προβληματισμούς που σε οδήγησαν στην απόφαση να υποβάλεις την παραίτησή σου από το αξίωμα του βουλευτή. Αν και θεωρώ ότι η παρουσία και η συμβολή σου στη Βουλή είναι σημαντική, σέβομαι την άποψή σου και αποδέχομαι την παραίτησή σου. Η μέχρι τώρα συνεισφορά σου στην προσπάθειά μας, ήταν πολύ χρήσιμη. Χαίρομαι για την επιθυμία σου να συνεχίσεις να προσφέρεις στο έργο της κυβέρνησης. Γι` αυτό το σκοπό, σύντομα, θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και να εξετάσουμε άλλους τρόπους πολιτικής δράσης και συνεισφοράς. Σε ευχαριστώ για τη μέχρι τώρα συνεργασία μας. Με φιλία, Κώστας Σημίτης".

Στη θέση της παραιτηθείσας βουλευτού μπαίνει ο επόμενος στη σειρά του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Νεονάκης, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Θα μου επιτρέψετε προσωπικά και δημοσίως να τον συγχαρώ, διότι είναι και φίλος μου.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είχα ρωτήσει, χθες, για ενδεχόμενες σχέσεις του Κουφοντίνα με υπηρεσίες ασφαλείας και την ΕΥΠ. Σήμερα, δίνεται μια άλλη διάσταση σχέσεων. Συνεχίζονται τα ίδια δημοσιεύματα ότι ο εν λόγω καταζητούμενος είχε σχέσεις με τη μαθητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ και ότι ήταν μέλος της μαθητικής επιτροπής Γκύζη του Κινήματος. Ισχύουν ότι είχε οργανωτική και πολιτική σχέση με το ΠΑΣΟΚ ή παρατάξεις του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στην περίοδο μετά την πτώση της χούντας και λόγω της έντονης πολιτικοποίησης της εποχής, δεκάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι μπήκαν μαζικά στις πολιτικές νεολαίες εκείνης της εποχής και βεβαίως δούλεψαν και μέσα από τις τάξεις του μαθητικού, του φοιτητικού ή των άλλων κινημάτων της νεολαίας. Μιλάμε για μια μαζική εισδοχή. Πολλοί από αυτούς στη συνέχεια αποχώρησαν, διαχώρισαν τη θέση τους ή ακολούθησαν άλλους πολιτικούς δρόμους. Δεν ισχύει αυτό μόνο για τη νεολαία ΠΑΣΟΚ, αλλά ισχύει για όλες τις πολιτικές νεολαίες, ανεξαίρετα. Θέλω, λοιπόν, πραγματικά να πιστεύω ότι δεν θα βρεθεί κάποιος ο οποίος θα προσπαθήσει να οδηγήσει σε εξαγωγή αυθαίρετων και αστήρικτων συμπερασμάτων ή σε οποιασδήποτε μορφής πολιτικές ερμηνείες γύρω από αυτό το θέμα. Γιατί, αυτό απαιτεί μια στάση ευθύνης που χρειάζεται να δείξουμε όλοι μας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεστε και στην περίπτωση Γκύζη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρομαι μόνο στην ΠΑΜΚ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω, από μία έρευνα που έκανα το πρωί.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια άλλη εφημερίδα, σήμερα αναφέρει ότι έχει συλληφθεί κάποιος κύριος Γιωτόπουλος Πανεπιστημιακός, στο Στρασβούργο, ο οποίος φέρεται ως ηγέτης της «17Ν». Υπάρχει τέτοια σύλληψη και σύνδεση αυτού του προσώπου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει γίνει καμία σύλληψη. Δεν έχουμε συλλάβει κανέναν.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σύνδεση του ΠΑΣΟΚ με τις υποθέσεις που εξετάζονται υπάρχει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα ακολουθήσω σενάρια και παραφιλολογίες. Εφόσον δεν έχει συλληφθεί κανείς, δεν μπορεί να γίνει καμία συγκεκριμένη αναφορά σε πρόσωπα.

ΚΑΠΠΟΣ: Γίνεται πολύ λόγος για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, τον κ. Αλεξάκη, ο οποίος σε παλαιότερες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ είχε διατελέσει Διοικητής της ΕΥΠ. Θέλω να σας ρωτήσω, εάν μετά από τόσο χρόνια αισθάνεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να εξακολουθεί να καλύπτει πολιτικά τον κ. Αλεξάκη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Αλεξάκης υπήρξε στο παρελθόν Διοικητής της ΕΥΠ. Ούτε είναι πια Διοικητής της ΕΥΠ, ούτε τον καλύπτει κανείς. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Αλεξάκη, με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθώ. Φυσικά δεν προτίθεμαι να συζητώ για την περίοδο που ήταν ο κ. Αλεξάκης Διοικητής της ΕΥΠ. Δεν έχω κανένα λόγο.

ΚΑΠΠΟΣ: Μπορεί να δει η Δικαιοσύνη...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι πρέπει να το σχολιάσω αυτό.

ΚΑΠΠΟΣ: Και πάλι σήμερα υπάρχει συγκέντρωση των εργαζόμενων του PLANET και του ΤEMPO κάτω από το υπουργείο. Χθες, ξέρω ότι έγινε συνάντηση μαζί σας, είχατε προβεί σε κάποιες δηλώσεις. Θέλω να γνωρίζω, εάν έχετε πάρει τελική απόφαση, ως προς την πρόταση που θα υποβάλετε στο ΕΣΡ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κινούμαι στο πνεύμα των χθεσινών δηλώσεών μου, διότι έτσι μόνο μπορεί να βρεθεί λύση. Ολα τα υπόλοιπα δεν οδηγούν πουθενά. Είναι ωραία λόγια που οδηγούν, όμως, σε αδιέξοδο. Εάν θέλουμε να είμαστε πραγματικά υπεύθυνοι και να βρούμε λύση για τους εργαζόμενους, μόνο με την πορεία που ακολουθούμε μπορεί κάτι να γίνει.

ΚΑΠΠΟΣ: Η μοναδική λύση που διαφαίνεται κατ` εσάς στον ορίζοντα είναι η ανάκληση της άδειας των σταθμών. Αναρωτιέμαι κατά πόσο η λύση αυτή είναι συμβατή με τα συμφέροντα των εργαζομένων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι όσοι έχουμε μια στοιχειώδη εμπειρία από αυτούς τους χώρους -και οι εργαζόμενοι, εάν το σκεφθούν καλά- καταλαβαίνουμε ότι η τακτική που έχει επιλέξει το υπουργείο Τύπου, είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει σε λύση υπέρ τους. Καμία άλλη. Αυτά που λένε ορισμένοι εργαζόμενοι, δεν γίνονται. Οι εργαζόμενοι έχουν το πρόβλημά τους -το κατανοώ, το σέβομαι, γι` αυτό δεν αντιδρώ- και βγάζουν ανακοινώσεις και μας λένε ότι δήθεν ο κ. Πρωτόπαπας ή ο οιοσδήποτε άλλος κλείνει το σταθμό. Αυτά τα ξεπερνώ, διότι γνωρίζω ότι πρόκειται για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα και γράφουν κάποια αστήρικτα πράγματα. Ο δρόμος που ακολουθεί το Υπουργείο, η λύση την οποία έχουμε προτείνει, πιστεύω ότι είναι η μόνη που μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα, βεβαίως, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας.

ΚΑΠΠΟΣ: Μπορεί να αναλάβετε εγγυοδοτικό ρόλο, το Υπουργείο σας κι εσείς προσωπικά, για την τύχη των εργαζόμενων, για την εργασία των συναδέλφων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορεί ένα υπουργείο να εγγυηθεί την εργασία σε ιδιωτική επιχείρηση; Οχι, βέβαια. Το μόνο που μπορεί να κάνει το υπουργείο Τύπου είναι να χρησιμοποιήσει μια τακτική, η οποία να οδηγεί σε λύση του προβλήματος. Οσοι το καταλαβαίνουν καλώς! Οι υπόλοιποι -Δημοκρατία έχουμε- μπορεί να γράφουν ό,τι θέλουν. Οταν υπάρχουν προβλήματα -και αυτό είπα χθες στους εργαζόμενους- μόνο εάν λυθεί ο γόρδιος δεσμός μπορεί να δοθεί λύση. Οταν όλοι καταλάβουν ότι υπάρχει αποφασιστικότητα, οι εξελίξεις επιταχύνονται. Αναγκάζονται όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τότε μόνο θα φθάσουμε σε λύση. Εάν συνεχίζουμε να παίζουμε μεταξύ μας με ωραία λόγια, τα οποία ικανοποιούν προσωρινά τους εργαζόμενους, αλλά αποβαίνουν τελικά σε βάρος τους, τότε οδηγούμε στην παράταση μιας άσχημης κατάστασης, η οποία θα επηρεάσει όλο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Μόνο εάν επιχειρηθεί να βρεθεί λύση με νόμιμες διαδικασίες, τότε μόνο μπορεί να υπάρξει λύση για το PLANET και τότε μόνο μπορεί να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Με κανέναν άλλο τρόπο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Saturday, 20 July 2002 - 13:10:41 UTC