Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-05-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Μαΐου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Εισαγωγικά θέλω να σας πω ότι την ερχόμενη Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός, στις 10 το πρωί, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστο Βερελή και στις 13 μετά το μεσημέρι, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου με θέμα τον ευρωστρατό.

Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ σε ένα θέμα που προέκυψε χθες στη Βουλή, μέσα από μια συζήτηση που έγινε για τους εργαζόμενους και την πορεία του ραδιοφωνικού σταθμού Planet. Το πρωί επικοινώνησα με τον κ. Βασίλη Λαμπρίδη -ο οποίος όπως γνωρίζετε, μετά από παράκλησή μου δέχθηκε να παραμείνει, για λίγες ακόμη μέρες, τυπικά Πρόεδρος του ΕΣΡ και αυτή βεβαίως είναι μια στάση ευθύνης που οφείλω να την επισημάνω και να τον ευχαριστήσω- και τον παρακάλεσα να υπάρξουν κινήσεις, διότι είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός αυτό που συνδέεται με την κατάσταση στο ραδιοφωνικό σταθμό Planet. Του ζήτησα τη βοήθεια και τη συμβολή του μέσω του ΕΣΡ, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος. Δέχθηκε -και αυτό, επίσης, είναι προς τιμήν του- και ανατέθηκε, με σημερινή απόφαση, έρευνα, η οποία θα γίνει και θα περατωθεί σε δέκα εργάσιμες ημέρες από ειδικούς επιστήμονες του ΕΣΡ, με το ερώτημα εάν ο ρ/σ Planet 104,5, στον οποίο έχει χορηγηθεί άδεια γενικής στόχευσης έχει αλλάξει αυθαίρετα τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του. Εάν από την έρευνα διαπιστωθεί ότι ο ρ/σ έχει αλλάξει αυθαίρετα τους όρους και τις προϋποθέσεις της λειτουργίας του, θα υπάρξουν οι κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος, οι οποίες -όπως γνωρίζετε- μπορεί να φτάσουν μέχρι και αφαίρεση της άδειας.

Όπως ακριβώς είπα χθες στη Βουλή, έχω στοιχεία από τις επιθεωρήσεις Εργασίας, οι οποίες -μετά από συνεννόησή μου με τον κ. Μανωλάκο και δικό μας αίτημα προς την Επιθεώρηση Εργασίας- υποβλήθηκαν στο ρ/σ Planet, σε σχέση με τα δεδουλευμένα και τους μισθούς των δημοσιογράφων, των εκεί εργαζομένων γενικότερα. Πράγματι, έχουν γίνει πάρα πολλοί έλεγχοι. Ο τελευταίος έγινε στις 22/5 από την κ. Χρυσούλα Κωστάκη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και αφορούσε τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών και του δώρου Πάσχα του 2002. Σημειώθηκε ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το τι θα γίνει με το σταθμό, καμία δέσμευση για την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζόμενων. Κατόπιν τούτου, πρέπει να σημειώσω ότι υποβλήθηκε μήνυση για εργατική διαφορά από την Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ κινήθηκε και διαδικασία επιβολής προστίμου για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Εχουν πραγματοποιηθεί, τον τελευταίο καιρό, έλεγχοι: στις 11/1, 11/4, 17/4, 1/5 και 15/5. Εχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα στις 11 Μαρτίου 4.400 ευρώ και στις 13 Μαΐου 12.000 ευρώ. Επεται και συνέχεια, γιατί όπως σας είπα έχουν υποβληθεί και σχετικές μηνύσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία θα επανέλθει τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, αυξάνοντας κάθε φορά τις κυρώσεις που προβλέπονται από την Εργατική Νομοθεσία.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΑΚΗΣ: Πόσες πολιτικές και πόσες γλώσσες υπάρχουν από πλευράς κυβέρνησης, όσον αφορά τα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα τα ελληνοτουρκικά; Ρωτώ, διότι ακούσαμε χθες, στο ΜΕΓΑ, τον κ. Παπαντωνίου, ουσιαστικά να ακυρώνει την πολιτική του κ. Παπανδρέου, να λέει ότι θα γίνει θερμό επεισόδιο. Σήμερα ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να λέει ότι δεν φοβάται ότι θα γίνει θερμό επεισόδιο. Τον κ. Πάγκαλο να καλεί τον κ. Παπανδρέου να διακόψει αμέσως το διάλογο με την Τουρκία. Τον κ. Παπαντωνίου να λέει ότι και 100 συμφωνίες να υπογραφούν τίποτα δεν θα κερδίσουμε. Η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα μετά το Ελσίνκι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να αποδώσουμε σωστά το τί ελέχθη από τα κυβερνητικά στελέχη. Οσον αφορά το θέμα του λεγόμενου «θερμού επεισοδίου»: Υπάρχει η σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού, που απάντησε «όχι δεν φοβάμαι». Αυτό που θέλω να σημειώσω, σε συνέχεια της απάντησης του Πρωθυπουργού, είναι το εξής: Πράγματι, το πλαίσιο των σχέσεων, που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών, αυτή τη στιγμή, δεν προδικάζει κάτι τέτοιο. Βεβαίως, έχουν γνώση οι φύλακες! Η στρατηγική της μη έντασης με την Τουρκία, είναι υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας. Παράλληλα, βέβαια, η Ελλάδα είναι έτοιμη, οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί, να υπερασπίσει τα συμφέροντά της. Θέλω να τονίσω ότι κανείς δεν είπε ποτέ ότι έχει εξασφαλιστεί εσαεί η ειρήνη. Αυτό που είπαμε -και πρέπει να το σημειώσουμε ιδιαίτερα- είναι ότι οι διαδικασίες που προωθούμε, όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα, είναι ιδιαίτερα σημαντικές, δημιουργούν ένα θετικό πλαίσιο, προάγουν τα συμφέροντα της χώρας μας και δημιουργούν με τη βοήθεια της Διεθνούς Κοινότητας, τη δυνατότητα λύσεων στα εθνικά μας θέματα. Εμείς θα συνεχίσουμε την ίδια στρατηγική. Αυτό είναι σαφές. Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα εθνικά θέματα με τον ίδιο τρόπο: δημιουργώντας θετικούς συσχετισμούς στη Διεθνή Κοινότητα για την επίλυσή τους και ακολουθώντας στρατηγική μη έντασης. Και βεβαίως, είμαστε έτοιμοι, σε κάθε στιγμή, εάν χρειαστεί, να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα.

Οσον αφορά τα θέματα του Ελσίνκι: Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι η απόφαση του Ελσίνκι ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Καταφέραμε -και αυτό το δέχονται όλοι, δεν υπάρχει καμία διαφωνία- να μετατρέψουμε μια σειρά αιτιάσεων, τις οποίες η Τουρκία εμφανίζει σαν ελληνοτουρκικές διαφορές, σε διαφορές μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, δηλαδή, σε διαφορές ολόκληρης της Ε.Ε. με την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι αναβαθμίσαμε τη θέση της Ελλάδας στην Ε. Ε. Βεβαίως, για να αποδώσουν οι αποφάσεις του Ελσίνκι χρειάζεται χρόνος και προσπάθειες. Και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Υπάρχει, όμως, μια δυναμική που δημιουργείται με βάση τις αποφάσεις του Ελσίνκι, στις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, η οποία γι εμάς είναι σε θετική κατεύθυνση.

Αυτό που ορθά επισήμανε ο κ. Παπαντωνίου είναι ότι υπάρχει τουρκική αδιαλλαξία. Η Τουρκία παρότι έχει αναλάβει υποχρεώσεις απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα, συνεχίζει σε ορισμένα από τα θέματα -για παράδειγμα, στο Κυπριακό- να ταυτίζεται με ακραίες και αδιάλλακτες αντιλήψεις και να μη συμβάλει στην επίτευξη λύσης. Αυτό -όπως επισημάνθηκε- την εκθέτει. Τοποθετεί σε ισχυρότερη θέση την Ελλάδα στη Διεθνή Κοινότητα και μας δημιουργεί μεγαλύτερες δυνατότητες προώθησης των θέσεών μας. Εκείνο που πρέπει να επαναλάβω είναι ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον από την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Σε αυτή την γραμμή, που καθορίστηκε και από τις αποφάσεις του Ελσίνκι, εμείς έχουμε συμφέρον να επιμείνουμε. Κερδίζουμε όταν επιμένουμε. Αυτή είναι η πολιτική μας. Οπως είδατε δεν υπήρξαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών.

ΤΑΚΗΣ: Οταν ο Πρωθυπουργός λέει ότι «δεν φοβάται θερμό επεισόδιο» και ο υπουργός Αμυνας λέει ότι «φοβάται», δεν είναι διαφορετική τοποθέτηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν είπε ότι δεν ήταν σημαντική η επιτυχία στο Ελσίνκι. Είπε ότι η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας μπλοκάρει κάποια από τα ζητήματα που έπρεπε να προωθηθούν. Αυτό είναι γεγονός. Εμείς υπερασπίζοντας την πορεία του Ελσίνκι είμαστε, κάθε φορά, σε καλύτερη θέση, σε σχέση με τα ζητήματα αυτά. Δεν υπάρχει θέμα διαφωνίας.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Σας διαβάζω, τις δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου: «Η χώρα μας δεν πήρε τίποτα μετά το Ελσίνκι». Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που λέτε εσείς. Είπε ακόμη πως «δεν πρέπει να επενδύουμε πολιτικά στη βελτίωση του κλίματος, που είναι διαφορετικό πράγμα από τη βελτίωση των σχέσεων». Και αυτό είναι, επίσης, τελείως διαφορετικό από ό,τι λέτε εσείς. Ετσι δεν είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Εχετε πάρει κάποια κομμάτια δηλώσεων και έχετε απομονώσει κάποιες φράσεις. Εάν προσέξετε στενά, θα δείτε ότι κάποια θέματα που είχαν καθοριστεί στα Συμπεράσματα του Ελσίνκι, για παράδειγμα, η επίλυση του Κυπριακού, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, δεν έχουν γίνει. Σε αυτό που διαπίστωσε ο κ. Παπαντωνίου, ότι δεν έχει γίνει, δεν μπορεί κανείς να πει το αντίθετο. Αλλά, από την άλλη πλευρά, ήταν σωστοί οι ο χειρισμοί και με το Ελσίνκι και στην πορεία που ακολουθούμε. Είναι διαφορετικό να κάνεις μια συνολική ανασκόπηση της πολιτικής σου και να χαράσσεις τη συνέχειά της και διαφορετικό να διαπιστώνεις, κάποια στιγμή, ότι, λόγω της αδιαλλαξίας της άλλης πλευράς, και καταδικάζοντας αυτή την αδιαλλαξία, δεν υπήρχε θετική πορεία. Εχω πει κατ επανάληψη -κι εδώ στις συναντήσεις μας- ότι η αδιαλλαξία της Τουρκίας εμποδίζει την ευρωπαϊκή πορεία της. Οτι σε τελική ανάλυση στρέφεται κατά των ίδιων των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της. Αυτό η Ελλάδα οφείλει να το επισημάνει προς όλες τις κατευθύνσεις.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεν είναι οξύμωρο, δεν ανησυχεί την κυβέρνηση το γεγονός ότι βρίσκει περισσότερη συναίνεση στην εξωτερική πολιτική που ασκεί, από την αξιωματική αντιπολίτευση και όχι από τα στελέχη της; Δηλαδή, θέλω να πω, μήπως αντί για Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, πρέπει να κάνει και ένα συμβούλιο εσωτερικής πολιτικής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν εννοείτε την ένταση του διαλόγου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, η πρότασή σας, δεν μπορεί παρά να γίνει ευμενώς αποδεκτή. Να θυμίσω, όμως ταυτόχρονα, ότι αυτός ο διάλογος έχει γίνει. Κανείς δεν αρνείται συνεχή ενημέρωση και συνεχή διάλογο για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Η γενική στρατηγική μας, όμως, έχει συζητηθεί και στην κυβέρνηση και στο κόμμα και -όπως γνωρίζετε- υπήρξε συμφωνία και ομοφωνία για αυτή τη στρατηγική μας και στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Οταν συζητούμε και συμφωνούμε είναι αναγκαίο να υπερασπίζουμε αυτή την πολιτική. Είναι σαφές ότι ο καθένας μπορεί να επιλέξει ποιούς τόνους θα χρησιμοποιήσει. Ομως, στο διεθνές περιβάλλον που ζούμε όλοι οι τόνοι έχουν τη δική τους σημασία και προσφορά, ανάλογα με τη θέση του καθενός και το περιβάλλον που γίνονται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει «να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη», με τόνους που δεν δημιουργούν σημαντικές φορτίσεις. Ολοι γνωρίζουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και για τα εθνικά μας θέματα, χωρίς να χρησιμοποιούμε συναισθηματικές φορτίσεις, οι οποίες, μερικές φορές -και ιδιαίτερα όταν συμμετέχεις σε διεθνή όργανα- δεν έχουν καμία σημασία. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πάντα οι τρόποι να υπερασπίζουμε όλοι μας και ο καθένας από τη θέση του τα εθνικά συμφέροντά μας. Και αυτό κάνουμε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή είπατε και για συναισθηματικές φορτίσεις, ακούγοντας, χθες, τις δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου, βλέπω ότι αναπτύσσει έναν έντονο προβληματισμό, ακόμη και σε βασικές παραμέτρους, οι οποίες στοιχειοθέτησαν αυτή την περίφημη "ελληνοτουρκική προσέγγιση". Λέει λοιπόν:"όχι 15, αλλά 100 συμφωνίες χαμηλής πολιτικής και να κάνουμε, δεν πρόκειται να αλλάξουν οι σχέσεις με την Τουρκία". Αυτό δεν είναι ένας σαφής προβληματισμός διαφοροποίησης από την πολιτική που ακολουθείται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχουν πολιτικές διαφοροποιήσεις. Η κάθε οπτική γωνία, η κάθε συλλογιστική έχει τη δική της αξία και είναι όλες ενταγμένες στην ίδια στρατηγική. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα από την αδιαλλαξία της γείτονος και αυτή η αδιαλλαξία καταγράφηκε. Δεν σημαίνει αυτό ότι η στρατηγική μας δεν είναι σωστή και ότι δεν συνεχίζεται. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στην ίδια εκπομπή παρουσιάστηκε και ο κ. Ντεμιρέλ, ο οποίος μίλησε για 135 περίπου νησίδες και βραχονησίδες αμφισβητούμενης κυριαρχίας. Τελικά, τι σημαίνει αυτό το πράγμα; Μπορούμε να συνεχίζουμε αυτή την πολιτική προσέγγισης από τη στιγμή που βγαίνει ξανά μπροστά η θεωρία των "γκρίζων ζωνών" και που λέγονται πλέον "135 νησίδες";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για μας δεν υπάρχουν αμφισβητούμενες νησίδες και βραχονησίδες. Επειδή κάποιος παράγοντας της Τουρκίας είπε μια διαφορετική άποψη δεν σημαίνει ότι εμείς την υιοθετούμε. Αλίμονο αν γινόταν κάτι τέτοιο! Εχουμε τοποθετηθεί σαφώς στα εθνικά θέματα. Για να το ξεκαθαρίσουμε: Το ότι έχουμε μια στρατηγική και με αυτή τη στρατηγική μπορούμε και υπερασπίζουμε τη θέση μας και δημιουργούμε θετικούς συσχετισμούς, δεν σημαίνει ότι δεν ξέρουμε να κάνουμε τη δουλειά μας και να υπερασπίζουμε τα εθνικά θέματά μας, όπως πρέπει. Εχουσι γνώσιν οι φύλακες. Αυτό είναι πολύ σαφές. Η πολιτική μας αποδίδει για την Ελλάδα. Και αυτή την πολιτική θα τη συνεχίσουμε. Βεβαίως, είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε, όποτε χρειαστεί, τα εθνικά συμφέροντά μας, με οποιοδήποτε τρόπο. Η πολιτική, όμως, αυτή που ασκούμε, η πολιτική της μη έντασης, από την πλευρά μας, εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και θα τη συνεχίσουμε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα υπογραφεί φέτος το καλοκαίρι το μορατόριουμ στις στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που γίνεται τα τελευταία χρόνια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι μια καθαρά τεχνική ερώτηση, στην οποία θα σας απαντήσω αύριο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού που δεν προβλέπει θερμό επεισόδιο@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν φοβάται. Το "φοβάμαι" έχει πολλαπλή σημασία.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σύμφωνοι. Ηθελα, λοιπόν, να ρωτήσω εάν συναρτάται με τη χθεσινή, έστω ολιγόλεπτη, επαφή που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο ή με μια ανάλογη επαφή που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον κ. Τζεμ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν συναρτάται με κάτι τέτοιο. Είχε μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο στην οποία έγινε συζήτηση γύρω από την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, για την οποία, όπως ξέρετε, είμαστε πολύ θετικοί. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να προχωρήσουν οι συνεννοήσεις με την Τουρκία. Βεβαίως, όμως, υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα υλοποιεί και τις υποχρεώσεις που ανέλαβε από το Ελσίνκι. Εδώ φαίνεται πόσο σωστή είναι αυτή η επιλογή μας. Εκείνο που θέλω να δείτε είναι ότι το "δεν φοβάμαι" του Πρωθυπουργού σήμερα, έχει τη δική του σημασία. Είπε, "δεν φοβάμαι". Το "δεν φοβάμαι" σημαίνει πρακτικά ότι σαφώς δεν προδικάζεται κάποιο θερμό επεισόδιο αυτή τη στιγμή. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν προδικάζουν ότι κάτι τέτοιο είναι μπροστά μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχουσι γνώσιν οι φύλακες. Υπερασπίζουμε τα εθνικά συμφέροντά μας, με την πολιτική μας. Η στρατηγική της μη έντασης είναι υπέρ των εθνικών συμφερόντων μας, αλλά είμαστε έτοιμοι και να υπερασπίσουμε τα εθνικά συμφέροντά μας, με όποιον τρόπο χρειαστεί, εάν αυτό χρειαστεί.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σε άλλο θέμα, εάν μπορείτε να μας δώσετε κάποιες περισσότερες πληροφορίες για τη συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός, χθες, με τον κ. Μπους, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός. Αντηλλάγησαν απόψεις, σε μια σύντομη συνάντηση, γύρω από τα θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων, για την πορεία τους, για τη σημασία που έχουν για την Ελλάδα και το νόημα που θα δώσουμε@

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Για την ασφάλεια, υποθέτω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ούτως ή άλλως, όλα αυτά είναι στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλά, ήταν μια σύντομη συνομιλία, η οποία επικεντρώθηκε στα θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες ψηφίστηκε το επίμαχο άρθρο του βασικού μετόχου@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ήταν επίμαχο, διότι δεν είχε γίνει κριτική επ` αυτού του άρθρου. Απλώς, το άρθρο αυτό ήταν σημείο-κλειδί για το νομοσχέδιο. Υπήρχε το ασυμβίβαστο. Εάν έλειπε το άρθρο, δεν θα υπήρχε ασυμβίβαστο.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος, στον οποίο εστάλη η επιστολική ψήφος, αντέδρασε με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε. Πολύ έντονα. Τελικά είναι υπερβολικός και οξύθυμος ο κ. Πάγκαλος ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα πολιτικό πρόβλημα. Υπήρξε κάποιο λάθος από τη γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Από εκεί και πέρα, ο κ. Πάγκαλος, μετά από αυτό, έκανε τη δήλωση την οποία όλοι γνωρίζετε. Δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα επιμείνω, όχι για το εάν θα υπάρχει πολιτικό πρόβλημα με τον κ. Πάγκαλο. Τα γεγονότα είναι γνωστά. Εσείς τα αποδώσατε σε λάθος της γραμματείας. Μπορείτε να μας πείτε, ως υπουργός Τύπου που είχατε και την ευθύνη της ψήφισης του νομοσχεδίου@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι κατά το Σύνταγμα είναι διαφορετική η Εκτελεστική από τη Νομοθετική Εξουσία.

ΜΙΧΑΗΛ: Εσείς το χειριστήκατε, εσείς το εισηγηθήκατε@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο υπουργός υπερασπίζεται το νομοσχέδιό του@

ΜΙΧΑΗΛ: Να το πω διαφορετικά, επιδιώξατε την ψήφισή του.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την εισηγήθηκα.

ΜΙΧΑΗΛ: Την εισηγηθήκατε και την επιδιώξατε ταυτόχρονα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θεωρώ το νομοσχέδιο πολύ σωστό.

ΜΙΧΑΗΛ: Λοιπόν, θέλω να μου πείτε εάν ο κ. Πάγκαλος σας διαβεβαίωσε ότι την επίμαχη διάταξη για την οποία έγινε όλος ο θόρυβος -που εσείς λέτε ότι δεν έγινε, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, τη συμμερίζεται και θα την ψήφιζε αν ήταν παρών, χωρίς να αντιδράσει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, δεν θέλω να προδικάζω τις αποφάσεις κανενός, διότι αυτό θα ήταν άτοπο. Δεύτερον, ο κ. Πάγκαλος είχε τοποθετηθεί επί της ουσίας του νομοσχεδίου με την ψήφο του. Θέλω να θυμίσω ότι επί της αρχής, τότε που κρινόταν η ουσία του νομοσχεδίου, ψήφισε το νομοσχέδιο. Το άρθρο 3 δεν είχε κάποια ειδική διάταξη, η οποία να είχε προκαλέσει συζήτηση. Ειδική συζήτηση έγινε επί των άρθρων 1 και 2. Στο άρθρο 3 δεν έγινε καμία συζήτηση, στη διάρκεια της κατ` άρθρον συζήτησης στη Βουλή. Αρα, δεν ήταν επίμαχο. Απλώς, ήταν "κλειδί". Να σας εξηγήσω λίγο: Η ψηφοφορία στο άρθρο 3 εξομοιούται απόλυτα με τη ψηφοφορία επί της αρχής. Το άρθρο 3 είναι ένα μικρό άρθρο, το οποίο ουσιαστικά περιλαμβάνει τη λειτουργία του ασυμβίβαστου. Τίποτε άλλο. Δεν καθορίζει ούτε αριθμούς, ούτε ποσοστά. Περιλαμβάνει τη μηχανική λειτουργία του ασυμβίβαστου. Μη υπάρχοντος του άρθρου 3, δεν θα υπήρχε το νομοσχέδιο. Δεν μπορείς να κάνεις διόρθωση. Δεν είναι ένα άρθρο το οποίο και να απαλειφθεί δεν γίνεται τίποτα. Πρακτικά, ήταν δεύτερη ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής. Ο κ. Πάγκαλος είχε τοποθετηθεί επί της αρχής δια της ψήφου του. Ο κ. Πάγκαλος πάντοτε λέει σαφώς τη γνώμη του. Και νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο. Επομένως, εάν ήθελε να μας πει κάτι ο κ. Πάγκαλος επί του νομοσχεδίου, να είστε βέβαιος ότι θα το είχε πει. Μην επιχειρούμε όμως να βγάλουμε συμπεράσματα. Ο κ. Πάγκαλος αιτιολόγησε με δική του ανακοίνωση το τι έγινε. Δεν έχουμε παρά να δεχτούμε αυτό που είπε και να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό θέμα.

ΤΑΚΗΣ: Λέτε ότι δεν υπάρχει πολιτικό θέμα, αλλά όταν ο κ. Πάγκαλος λέει ότι δεν δέχεται τον εξανδραποδισμό του και ότι παραδίδει τους άθλιους και τις αθλιότητες στην κρίση του ελληνικού λαού, φωτογραφίζοντας τον κ. Μανίκα, ο οποίος χθες το βράδυ διοχέτευε και έδινε απόντα τον κ. Πάγκαλο, δεν υπάρχει πολιτικό θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι υπήρξε ένα λάθος της γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν υπήρχε καμία πολιτική πρόθεση. Μια κοπέλα έκανε λάθος και απέστειλε προς τον κ. Πάγκαλο το σχετικό σχέδιο επιστολής, έχοντας και το "ναι". Ομολογώ ότι ήταν ένα λάθος. Μην αποδίδουμε πολιτική σημασία, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος.

ΤΑΚΗΣ: Το θέμα το "φούντωσε" ο κ. Μανίκας@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παρακαλώ, δεν νομίζω ότι έγινε κάτι τέτοιο. Κανείς δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει πρόβλημα με τον κ. Πάγκαλο. Κατ` αρχάς, θέλω να σας θυμίσω ότι ο κ. Πάγκαλος είχε τοποθετηθεί -δια της ψήφου του- επί της ουσίας του νομοσχεδίου. Είχε δώσει θετική ψήφο. Δεύτερον ο κ. Πάγκαλος είναι ένας άνθρωπος που πάντοτε λέει τη γνώμη του και ποτέ δεν κρύβει τις απόψεις του. Αναλαμβάνει πάντα τις ευθύνες του. Το γνωρίζετε. Γιατί επιχειρούμε να αποδώσουμε κάποια άλλη σημασία, πέραν αυτής που ο ίδιος δίνει;

ΠΕΓΚΟΣ: Το γεγονός ότι έγινε λάθος από τη Γραμματεία, όπως είπατε, μια κοπέλα έκανε το λάθος, ότι το λάθος αυτό της κοπέλας έγινε τόσο μεγάλο θέμα, μήπως σημαίνει ότι έχει διαρραγεί η ψυχική ενότητα του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Περιμένετε να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση; Οχι, φαντάζομαι.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Χθες, εκφράσατε το σεβασμό της κυβέρνησης στους εργαζόμενους και τα συνδικαλιστικά τους όργανα. Αναρωτιέμαι, πώς συναρτάται αυτή η δήλωσή σας με το ξύλο που έριξαν οι λιμενικοί, προφανώς με εντολή του υπουργείου Ναυτιλίας, σήμερα στους απεργούς του Πειραιά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ήταν ακριβώς έτσι. Κατ αρχάς, απ ό,τι πληροφορούμαι δεν είναι όλοι οι συλληφθέντες ναυτικοί. Τρεις εξ αυτών δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα. Δεν είχαν καμία σχέση με την απεργία, γιατί δεν είναι ναυτικοί. Βρέθηκαν εκεί και προσπάθησαν να ασκήσουν βία, προφανώς με εντολή άλλων, και όχι εκτελώντας συνδικαλιστικά καθήκοντα.

Θέλω να τονίσω ότι η απεργία αυτή είχε κηρυχθεί παράνομη με δικαστική απόφαση. Ηταν λογικό, λοιπόν, να επιχειρήσουν να φύγουν τα πλοία, τα οποία τελικώς έφυγαν. Κάποιοι προσπάθησαν, κάνοντας χρήση βίας -και όχι συνδικαλιστικό αγώνα- να εμποδίσουν την αναχώρηση των πλοίων. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών, αν όχι οι περισσότεροι, δεν ήταν καν ναυτικοί. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει παρέμβαση των αρμοδίων αρχών, όταν κάποιος κάνει χρήση βίας, χωρίς να έχει καμία σχέση με το χώρο, και στρέφεται εναντίον εκείνων, που δούλευαν και το πλοίο αναχωρούσε; Δεν συμμετείχαν ναυτικοί στην απεργία.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Υπήρχαν αποφάσεις δύο σωματείων. Μάλιστα οι λιμενικοί πέταξαν τον πρόεδρο του ενός σωματείου στη θάλασσα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν αρκεί να λαμβάνουν αποφάσεις κάποια σωματεία, πρέπει και να συμμετέχει κάποιος. Οταν δεν συμμετέχει κανένας τα πλοία θα φύγουν.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, κατά την προχθεσινή συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Αμερικανό ομόλογό του και την κα Κοντολίζα Ράις, στη Ρώμη, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται να πραγματοποιούν νηοψίες στα ελληνικά χωρικά ύδατα αμερικανικά πλοία. Αντιπρότεινε να γίνονται οι έλεγχοι από τις ελληνικές Αρχές. Επιβεβαιώνετε την πληροφορία; Τί απάντηση έλαβε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών από τους επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν σημερινές δηλώσεις που το επιβεβαιώνουν. Οντως, ο κ. Παπανδρέου εξέτασε -όπως είχε δεσμευθεί- το αμερικανικό αίτημα και απάντησε ότι για λόγους συνταγματικούς, αλλά και ανεξαρτησίας εθνικής κυριαρχίας, δεν γίνεται αποδεκτό το αίτημα της αμερικανικής πλευράς. Βεβαίως, συμμετέχουμε στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Θέλουμε να συμβάλουμε στο διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Δεν έχουμε αντίρρηση, λοιπόν, να κάνουμε εμείς τις νηοψίες στα χωρικά ύδατά μας, όταν αυτό χρειάζεται.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Τί απάντηση έλαβε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θεωρώ ότι είναι από τα θέματα που τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Τέθηκε το ερώτημα και δόθηκε απάντηση, η οποία είναι σύμφωνη με την εφαρμογή του Συντάγματός μας και των δικαιωμάτων μας, όσον αφορά την εθνική κυριαρχία μας. Πρόσθεσε, όμως, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ότι, επειδή μας ενδιαφέρει η συμμετοχή στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, είμαστε έτοιμοι, όταν ειδοποιούμαστε να συνεργαζόμαστε και να κάνουμε εμείς τις νηοψίες, με τις δικές μας διωκτικές Αρχές. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κάποιον ύποπτο να κυκλοφορεί χωρίς να γίνει έλεγχος.

ΠΕΓΚΟΣ: Σε τηλεοπτική συνέντευξή του χθες ο κ. Κουλούρης έκανε λόγο για νοσηρό περιβάλλον του Πρωθυπουργού και για προχειρολόγους υπουργούς. Πώς το σχολιάζετε; Εκτιμάτε ότι υπάρχουν προχειρολόγοι συνάδελφοί σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επανέρχομαι σε παλαιότερες δηλώσεις μου, περί μη σχολιασμού δηλώσεων στελεχών του Κινήματος.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ χθες σας κατηγόρησε, ενώ συμφωνείτε με την αξιωματική αντιπολίτευση για την αναγκαιότητα τολμηρών μεταρρυθμίσεων, εντούτοις, προσαρμόζετε τις πολιτικές σας εκλογικές σκοπιμότητες σε αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες της Ν.Δ. με αποτέλεσμα να μην προχωρά τίποτα. Απαντάτε σε αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Κατ αρχάς έχει, ήδη, απαντήσει ο κ. Χριστοδουλάκης. Ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το δικό μας πλέγμα κινήσεων, τη δική μας δέσμη μέτρων για την πορεία της οικονομίας, στην ομιλία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, που θα γίνει σήμερα, με θέμα την πορεία και τις εξελίξεις στην οικονομία. Θέλω να σημειώσω το εξής: Καμία προεκλογική σκοπιμότητα δεν καθοδηγεί τις αντιδράσεις μας στην οικονομία. Οι κινήσεις μας στην οικονομία καθορίζονται από το πρόγραμμά μας και την επιθυμία μας να γίνουν γρήγορα και σωστά οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες προχωρούν. Θέλω να τονίσω ότι είναι γνωστή η έντονη διαφορά που υπάρχει με τη Ν.Δ. για το θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Μόλις χθες ο κ. Σουφλιάς επανήλθε, με ομιλία του, και κατηγόρησε την κυβέρνηση με τις γνωστές αιτιάσεις της Ν.Δ., περί δήθεν αναβολής και παραπομπής του ασφαλιστικού στις καλένδες και λύσεων που δεν είναι εφικτές. Του απαντάμε, όμως, ότι το ασφαλιστικό θα λυθεί τώρα και μάλιστα με τρόπο βιώσιμο και δίκαιο για τους εργαζόμενους. Γιατί η καλή πορεία της οικονομίας μας δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτούμε με πολύ περισσότερους πόρους του ασφαλιστικού συστήματος. Η οικονομία αναπτύσσεται θετικά. Εχουμε πόρους, ώστε να εφαρμόσουμε στην πράξη και την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος. Δεν υπάρχουν προεκλογικές σκοπιμότητες. Η αντιπολίτευση μπορεί να έχει τις δικές της κομματικές σκοπιμότητες. Αυτός είναι δικός της λογαριασμός. Εμείς προχωρούμε με βάση τα συμφέροντα της οικονομίας, της χώρας και της κοινωνίας μας. Δεν μπορεί να χρηματοδοτήσουμε προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, όταν δεν υπάρχει πλεόνασμα και θετική εξέλιξη της οικονομίας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 29 May 2002 - 13:05:10 UTC