Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-05-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Μαΐου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Σήμερα, στις 11.30, είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Κίνας Λι Λαν Κίνγκ. Αυτή την ώρα θα παρευρεθεί, στο Ζάππειο, και θα μιλήσει στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Στις 7.30 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και τους υφυπουργούς Οικονομικών Χρήστο Πάχτα και Πολιτισμού Νάσο Αλευρά, με αντικείμενο την επεξεργασία της πολιτικής μας και τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το πάρκο στο Γουδί και βεβαίως για ορισμένα θέματα που συνδέονται με την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αύριο, στις 10.30 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και στις 12 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου. Το βράδυ από τις 7 έως τις 9.30, ο Πρωθυπουργός θα δέχεται όσους θελήσουν να πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου για να του ευχηθούν για την ονομαστική του εορτή.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την προετοιμασία της περιοδείας του στους νομούς Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Στις 11 η ώρα, θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Στις 7 το απόγευμα, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και στις 7.30 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Μετά τις συνομιλίες τους θα προβούν σε δηλώσεις.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο συζήτησης τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη Συμφωνία του Κιότο και τα προβλήματα που αναφύονται τους θερινούς μήνες. Στις 7 το απόγευμα, θα έχει συνάντηση με τους κυρίους Χριστοδουλάκη και Πάχτα για την πορεία του Γ@ Κ.Π.Σ.

Την Παρασκευή, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Στις 10.30, με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή. Στις 11.15, με τη Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα. Και στις 12 το μεσημέρι, με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Το Σάββατο και την Κυριακή, θα επισκεφθεί τους νομούς Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Το Σάββατο το βράδυ, θα εκφωνήσει πολιτική ομιλία στη Λαμία και την Κυριακή το πρωί, στο Καρπενήσι.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, 27 και 28 Μαΐου, θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου θα συμμετάσχει στη διήμερη Σύνοδο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Την Τετάρτη, 29 Μαΐου, στις 10.30 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τον κ. Χριστόδουλο πότε σκοπεύει να τον συναντήσει ο Πρωθυπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει μέχρι τώρα καθοριστεί συνάντηση. Θέλω, όμως, να πω ότι εμείς επιδιώκουμε πάντα να υπάρχει ένα καλό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ κράτους και Εκκλησίας. Ο δρόμος για τη συνάντηση είναι ανοιχτός.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η πρωτοβουλία θα ανήκει στον Πρωθυπουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν έχει καθοριστεί κάτι συγκεκριμένο για τη συνάντηση. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι εμείς θέλουμε καλές σχέσεις με την Εκκλησία και επίλυση των τυχόν προβλημάτων. Βεβαίως, δεν εννοώ το θέμα των ταυτοτήτων το οποίο έχει κλείσει. Υπάρχουν διάφορα ζητήματα που μπορεί να συζητηθούν και ο δρόμος για συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο είναι πάντα ανοιχτός.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Υπήρχε στην κυριακάτικη "Telegraph" ένα δημοσίευμα που είχε και δηλώσεις του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου με τίτλο ότι επίκειται η πρώτη προγραμματισμένη επίσκεψή του στη χώρα μας, χωρίς να διευκρινίζεται το πότε και το πού. Γνωρίζετε κάτι περισσότερο; Ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι θα έρθει για να πάρει και τα λεφτά! Βιάζεται πάρα πολύ ο τέως βασιλιάς. Θέλω να θυμίσω ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και ότι υπάρχουν και οι απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Περίπου πέντε μήνες και περισσότερο από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είδαμε τις πρώτες δημοσκοπήσεις που αναφέρονται στο Δήμο της Αθήνας, αλλά και στο Δήμο της Θεσσαλονίκης. Φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι υπάρχει ένα προβάδισμα για τους υποψηφίους που υποστηρίζονται από τη Ν.Δ.. Μάλιστα, για το Δήμο της Αθήνας υπάρχουν δύο δημοσκοπήσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά δίνουν ένα προβάδισμα στην κα Μπακογιάννη. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι πρέπει να επισημάνουμε τρία σημεία γύρω από αυτές τις δημοσκοπήσεις, γιατί φαντάζομαι ότι θα υπάρξουν και πάρα πολλές άλλες.

Πρώτον, ο χρόνος που άρχισαν αυτές οι δημοσκοπήσεις, ειδικά για το θέμα των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, δεν είναι ο κατάλληλος. Ισως είναι πολύ νωρίς. Ο ελληνικός λαός μόλις τώρα έχει αρχίσει να συζητεί επί της ουσίας για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και είναι πολύ λογικό να μην έχει καταλήξει στις επιλογές του. Εξάλλου, σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι σε μια σειρά νομών, αλλά και σε πάρα πολλούς δήμους. Οι συνδυασμοί τώρα συγκροτούνται και γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών δεν είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν στις βουλευτικές εκλογές. Με την έννοια αυτή θεωρούμε ότι οι δημοσκοπήσεις που γίνονται είναι ιδιαίτερα πρόωρες. Πάρα πολλά θα αλλάξουν. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη.

Δεύτερον, επειδή πολλοί ρωτούν εάν θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα από τις εκλογές του Οκτωβρίου έχω να πω ότι πάντα όταν ψηφίζει ο ελληνικός λαός υπάρχουν και πολιτικά μηνύματα. Εξόχως, όμως, αυτά αφορούν το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν και ένα δημοψήφισμα για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε καμία, όμως, Περίπτωση δεν είναι δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική, όπως θέλουν να εμφανίσουν ορισμένοι. Και θέλω να θυμίσω, ειδικά για το Δήμο της Αθήνας, ότι και την περασμένη φορά ο υποψήφιος τον οποίο υποστήριζε η Ν.Δ. πήρε πράγματι πολύ μεγάλο ποσοστό, αλλά παρ` όλα αυτά στις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ κέρδισε και πάλι και κυβέρνηση σχημάτισε ο Κώστας Σημίτης. Να μη βιάζονται, λοιπόν, ορισμένοι να εξάγουν πολιτικά συμπεράσματα.

Τρίτον, θέλω να παρατηρήσω, ειδικά για την πρόσφατη δημοσκόπηση, ότι εμφανίστηκε μια πρωτόγνωρη και περίεργη μεθοδολογία. Βγήκε ποσοστό επί των όσων έχουν καταλήξει τι θα ψηφίσουν και όχι όπως πάντα γίνεται επί του συνόλου των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση. Ετσι, εξήχθησαν ποσοστά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι οδηγούν και σε λάθος πολιτικά συμπεράσματα. Διότι, θα μπορούσε κανείς με μια πραγματική ανάγνωση της δημοσκόπησης να εξάγει το συμπέρασμα για παράδειγμα στο Δήμο της Αθήνας, ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος. Απορώ γιατί έγινε αυτή η επιλογή, όταν είναι πάρα πολύ γνωστό ότι μεταξύ εκείνων που απαντούν "δεν έχω ακόμη αποφασίσει", συνήθως οι περισσότεροι είναι ψηφοφόροι που πρόσκεινται πιο κοντά στο κυβερνών κόμμα, όποιο και αν είναι αυτό. Είναι γνωστό ότι αυτό γίνεται και βεβαίως μειώνεται το ποσοστό όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Αυτός ο περίεργος υπολογισμός του ποσοστού επί των όσων έχουν ήδη καταλήξει τι θα ψηφίσουν -ενώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που λέει "δεν έχω αποφασίσει", "δεν γνωρίζω", "δεν απαντώ"- πραγματικά δημιουργεί και σε μας ορισμένα ερωτηματικά και αυτά οφείλουμε να τα επισημάνουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχετε σκεφτεί τι θα πράξετε, εάν τελικά σας ανακοινώσει ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ ότι θα έρθει στην Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πώς θα έρθει κ. Μιχαήλ;

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι πολίτης της Ε.Ε. και αφού βγει η απόφαση του δικαστηρίου, σεβαστή υποθέτω θα γίνει από όλα τα μέρη, θα θελήσει να έρθει. Θα του απαγορεύσετε την είσοδο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν μια σειρά ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν. Και στο θέμα που είπατε ότι είναι πολίτης της Ε.Ε. και αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν έχει διπλωματικό ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω και δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή την ελληνική κυβέρνηση τι διαβατήριο μπορεί να έχει ο τέως βασιλιάς. Εδώ υπάρχει μια πραγματικότητα. Αυτά που μας ενδιαφέρουν είναι τα εξής: Το ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται σε μια αντιδικία με τον τέως βασιλιά. Ο τέως βασιλιάς έχει παράλογες απαιτήσεις από το ελληνικό Δημόσιο. Εχει χάσει τη δίκη για το Τατόι, το Μονοδένδρι και το Μον Ρεπό, όσον αφορά το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και διεκδικεί αποζημίωση. Αυτά, που λέει περί "των τάφων των πατέρων και το σπίτι μου", είναι υποκριτικά. Η συζήτηση γίνεται για χρήματα. Διεκδικεί αποζημίωση. Αυτό πρέπει να είναι πολύ σαφές. Δεν κρίνεται το ποιος έχει, για παράδειγμα, το Τατόι. Το έχει το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό έχει αναγνωριστεί και να το σημειώσετε, γιατί πολλές φορές δημιουργείται παρεξήγηση και δίνουμε έτσι την ευκαιρία στον τέως βασιλιά να ζητά πίσω το σπίτι του, όπως λέει. Ενώ, όλοι γνωρίζουν ότι είναι άκρως συνταγματική και έχει αναγνωριστεί και από τα διεθνή δικαστήρια η απαλλοτρίωση που έγινε. Ο τέως βασιλιάς θέλει χρήματα από την τσέπη του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση έχει με ιδιαίτερα συστηματικό τρόπο προασπίσει τα συμφέροντα του λαού και σε αυτές τις δίκες. Περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα επιχειρήματά μας είναι ισχυρά και ότι οι αποφάσεις θα είναι σύμφωνες με τα εθνικά συμφέροντα. Γι` αυτό έχουμε δραστηριοποιηθεί και αυτό προσπαθούμε.

Από εκεί και πέρα, εάν ο τέως βασιλιάς θέλει να γίνει Ελληνας πολίτης, θα πρέπει να αποκτήσει, όπως γνωρίζετε, επώνυμο και θα πρέπει να υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις. Αυτά είναι που έχουν ενδιαφέρον πολιτικά. Εάν ο "τέως" έχει διαβατήριο οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας, μπορεί ως πολίτης ξένης χώρας βεβαίως, να έρθει στη χώρα μας. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι πολιτικό θέμα. Γιατί θα πρέπει να δραματοποιούμε τέτοιες κινήσεις; Γνωρίζετε ότι ο τέως βασιλιάς μπορεί να έρθει, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ως επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Αυτό, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα, με τους Ελληνες. Θα έρθει, όπως θα έρθουν και άλλοι πολλοί.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για ανασχηματισμό και αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα. Εσείς, όταν κληθήκατε να το σχολιάσετε, θα έλεγα ότι δεν ήσασταν τόσο κατηγορηματικός. Ρίξατε περισσότερο βάρος στο ότι, αυτό που προέχει είναι η προώθηση και η εφαρμογή του κυβερνητικού έργου. Το σχόλιό σας ποιό είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν διαβάσατε καλά τη δήλωσή μου. Είπα ότι δεν μας απασχολούν τέτοια ζητήματα. Μας απασχολεί μόνο η προώθηση του κυβερνητικού έργου, διότι από εκεί θα κριθούμε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ακούγεται ότι οσονούπω θα οριστεί το νέο ΕΣΡ. Εχετε κάτι επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ερώτηση δεν πρέπει να απευθύνεται σε εμάς, αλλά προς τη Βουλή των Ελλήνων. Η κυβέρνηση έχει δώσει τις προτάσεις της. Είδα και ένα δημοσίευμα γι` αυτό το θέμα, το οποίο ανέφερε ότι ο κ. Σημίτης, η κυβέρνηση δήθεν καθυστερούν τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Θέλω να τονίσω ότι έχω στείλει επιστολή, από το τέλος Ιανουαρίου, για να κινηθεί η διαδικασία και η κυβέρνηση έχει δώσει τις προτάσεις της. Η κατάσταση θα γίνει ακόμη δυσμενέστερη, διότι ο κ. Λαμπρίδης έχει προειδοποιήσει ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα παραιτηθεί, για δεύτερη φορά, οπότε καθίσταται οριστική, σύμφωνα και με τον κώδικα, η παραίτησή του. Εάν αυτό ισχύσει, καταλαβαίνετε ότι θα δημιουργηθεί μείζον θέμα που αφορά το ΕΣΡ. Αυτό θέλω να το επισημάνω. Γνωρίζετε, βεβαίως, ότι ο κ. Κακλαμάνης έχει αναλάβει πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες ελπίζω να ευοδωθούν.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Παρακολουθώντας τον τηλεοπτικό σταθμό "Magic", διαπιστώνει κανείς συνεχείς εκπομπές και συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις κατά οπαδών άλλων ομάδων πλην του Ολυμπιακού. Ηθελα, λοιπόν, να σας ξαναρωτήσω, εάν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του καναλιού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί που έχουν υποβάλει αιτήσεις για άδεια περιφερειακής εμβέλειας, θα κριθούν από το ΕΣΡ. Η σχετική διαδικασία θα προχωρήσει αμέσως μετά το διορισμό του νέου ΕΣΡ, οπότε θα γίνει και ο νέος διαγωνισμός για τις άδειες εθνικής εμβέλειας. Οι αιτήσεις των αδειών για περιφερειακή εμβέλεια βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, στο υπουργείο. Θα δοθούν στο νέο ΕΣΡ, για να τις κρίνει και εκεί θα ξεκαθαρίσουν και τα ιδιοκτησιακά ζητήματα και τα ζητήματα που συνδέονται με το πρόγραμμα και την πληρότητα του κάθε καναλιού. Εάν, όμως, με ρωτάτε για τη δημιουργία και την ένταση φαινομένων βίας και αντιπαράθεσης μέσα σε αθλητικούς χώρους, θέλω να σας παραπέμψω στην τοποθέτησή μου της περασμένης Παρασκευής. Τόνισα, ότι δυστυχώς έχουμε πλέον φαινόμενα, όχι μόνο βίας μεταξύ φιλάθλων, αλλά και αθλητών. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο φαινόμενο, διότι καταλαβαίνετε ότι, όταν έχουμε εμπρηστικές δηλώσεις μεταξύ παραγόντων ή γρονθοκοπήματα μεταξύ αθλητών, αυτά πυροδοτούν και φαινόμενα βίας και μεταξύ των οπαδών. Εχουμε μπει σε επικίνδυνα φαινόμενα, τα οποία να είστε βέβαιοι ότι θα τα αντιμετωπίσει η Πολιτεία. Γι` αυτό και η κυβέρνηση επεξεργάζεται ειδικό πλαίσιο.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σας ρωτώ, ποιά είναι η σχέση του καναλιού με τον κ. Κόκκαλη. Γιατί εκκρεμεί ακόμα και μια απάντηση σε ερώτηση του κ. Λαφαζάνη στον προκάτοχό σας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και αν γνωρίζετε, τελικά, ποιοι βρίσκονται πίσω από τις τέσσερις off-shore εταιρίες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό θα οριστεί από το ΕΣΡ, με ενδελεχή και διεξοδικό έλεγχο. Το υπουργείο Τύπου έως τώρα κάνει έλεγχο νομιμότητας. Οι φάκελοι θα δοθούν στο ΕΣΡ και αυτό θα ζητήσει όλα τα στοιχεία. Θα ελέγξει και τις off-shore εταιρίες και αν κρίνει ότι είναι ικανοποιητικά τα στοιχεία, θα προχωρήσει στην άδεια. Αν κρίνει ότι υπάρχουν παρένθετα πρόσωπα ή ότι δεν είναι πειστικές οι όποιες αναφορές υπάρχουν, θα κάνει αυτό που έκανε και στην περίπτωση των εθνικών αδειών. Δηλαδή, θα απορρίψει τις αιτήσεις. Αυτό, όμως, δεν είναι θέμα του υπουργείου Τύπου. Είναι θέμα που αφορά το νέο ΕΣΡ. Εμείς, δημιουργήσαμε ένα νόμο για να προχωρήσει σε βάθος ο έλεγχος, ο οποίος καθιερώνει και το ασυμβίβαστο μεταξύ επιχειρηματιών και ιδιοκτητών ΜΜΕ. Εννοώ επιχειρηματιών που συναλλάσσονται με το Δημόσιο, βεβαίως, γιατί στον ιδιωτικό τομέα κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει τίποτα σε κανέναν. Ολα αυτά θα κριθούν από το ΕΣΡ, όπως γνωρίζετε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται τη συγκρότηση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η κρισιμότητα των εθνικών θεμάτων που υπαγόρευσε στον Πρωθυπουργό την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι ακριβές ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται τη δημιουργία Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Γνωρίζετε ότι το σχέδιο νόμου για το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπως προβλέπει το Σύνταγμά μας, έχει δοθεί ήδη και στα πολιτικά κόμματα για να αρχίσει μια συζήτηση. Θα υπάρξει Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όταν οριστικοποιηθεί μέσα από το διάλογο αυτό το σχέδιο νόμου και έρθει στην ελληνική Βουλή. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε ότι ειδικά στα θέματα, όπως είναι το Κυπριακό, η πορεία ένταξης της Κύπρου, αλλά και ο λεγόμενος ευρωστρατός, είμαστε σε ένα σημείο αποφάσεων. Από τη στιγμή, λοιπόν, που ήρθε η ώρα των αποφάσεων, είναι πολύ λογικό ο Πρωθυπουργός να θέλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, να συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τις εξελίξεις, θα συζητήσει μαζί τους απόψεις ή και προτάσεις που μπορεί να υπάρχουν και βεβαίως θα ζητήσει την απαραίτητη εθνική ομοψυχία, αλλά και πρωτοβουλίες από τα πολιτικά κόμματα, όπου το καθένα μπορεί. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι πολλά από τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης μετέχουν σε ευρωπαϊκά κόμματα, όπως στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Εκεί μπορεί να υπάρξουν πρωτοβουλίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην κατεύθυνση στήριξης των εθνικών θεμάτων.

Στα εθνικά θέματα πρέπει να αναζητούμε, πάνω απ` όλα, τι μας ενώνει και όχι τι μας χωρίζει. Να μην προσπαθούμε να δούμε με ποιο τρόπο θα ρίξει ο ένας την ευθύνη στον άλλο. Αλλά, πώς, με την ανάλογη εθνική ομοψυχία, θα μπορέσουμε να τα προωθήσουμε. Και γιατί αυτή τη στιγμή; Διότι, ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό.

ΚΑΠΠΟΣ: Οσον αφορά προηγούμενη απάντησή σας που εκφράσατε σημαντικές ενστάσεις για τη μεθοδολογία των χθεσινών δημοσκοπήσεων, θεωρείτε ότι οι δημοσκοπήσεις επί του συγκεκριμένου θέματος είχαν υστεροβουλία, σκοπιμότητα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν κάνω χαρακτηρισμούς, γιατί δεν έχω καμία διάθεση να αντιπαρατίθεμαι με εταιρίες δημοσκοπήσεων. Συνήθως, δεν μπαίνω ούτε στο σχολιασμό τους, όπως έχετε διαπιστώσει, παρά μόνο σε κάποια γενικά πολιτικά συμπεράσματα. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση από μέρους μας να κάνουμε τέτοιου είδους αντιπαράθεση. Αλλά, μας δημιουργήθηκαν εύλογα ερωτηματικά από μια πρωτοφανή και πρωτόγνωρη αλλαγή της μεθοδολογίας. Δεν έχει ξανασυμβεί και πιστεύω ότι είναι και πλήρως αντιδεοντολογικό να εξαιρείς όσους δεν έχουν αποφασίσει και να βγάζεις ποσοστό μόνο από τους υπόλοιπους. Ιδιαίτερα όταν οι διαφορές είναι τεράστιες. Αν είδα καλά στην ίδια εφημερίδα, στη μία περίπτωση βγαίνει 51% για την κα Μπακογιάννη, στην άλλη 38%. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για μείζονες διαφορές, με αποτέλεσμα να εξάγονται και εντελώς λανθασμένα πολιτικά συμπεράσματα.

ΚΑΠΠΟΣ: Το θέμα είναι γνωστό και το επανέφερε η εφημερίδα @Observer@. Πρόκειται για τις αγοραπωλησίες περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα. Το ρεπορτάζ αναφέρει έναν αριθμό, τουλάχιστον 1.000 Βρετανών που έχουν αγοράσει τις περιουσίες, μέσω κτηματομεσιτικών γραφείων της Βόρειας Κύπρου και για ένα κύκλωμα που λυμαίνεται περιουσίες. Τι έχετε να πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται αλλού και όχι κατά τη διάρκεια της δικής μας συζήτησης.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Την Πέμπτη, μας είπατε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν προσήλθε στην Κυβερνητική Επιτροπή, λόγω ασθένειας. Διαβάζω ένα δημοσίευμα ότι την ίδια ημέρα εθεάθη σε γυμναστήριο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σκόπιμο να κρατήσουμε σε σοβαρό επίπεδο τη συζήτησή μας.

ΤΑΚΗΣ: Οπως μας μεταφέρουν οι συνάδελφοι που ακολούθησαν τον κ. Παπανδρέου στη Μύκονο, τον ρώτησαν γι` αυτό και ο ίδιος είπε ότι το απόγευμα βρισκόταν σε γυμναστήριο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπαίνω σε τέτοια συζήτηση. Ο κ. Παπανδρέου δεν προσήλθε στην Κυβερνητική Επιτροπή, διότι ήταν άρρωστος. Εάν συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση, θα χάσουμε τη σοβαρότητά μας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η κυβέρνηση προωθεί διάταξη που να θεωρεί παράνομη τη χρήση της κρυφής κάμερας και δεν θα επιτρέψει εφεξής σε οποιονδήποτε τηλεοπτικό σταθμό να μεταδίδει την κλεμμένη εικόνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά το νομικό πλαίσιο που αφορά αυτά τα θέματα. Ομως, μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Γνωρίζετε ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχει ειδική νομοθεσία για το θέμα της κρυφής κάμερας. Εάν υπάρξει κάποια εξέλιξη, θα σας ενημερώσω.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Με αφορμή τις επισημάνσεις σας για τη χθεσινή δημοσκόπηση, επειδή παλαιότερα είχατε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία για την επαναθεσμοθέτηση ενός αξιοπιστότερου πλαισίου για τις δημοσκοπήσεις. Ισχύει αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα γίνει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή για το βασικό μέτοχο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί λογικά, μέσα στην εβδομάδα. Επομένως, θα αρχίσουμε σχετικό διάλογο μέσα στον Ιούνιο.

ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ: Μας είπατε για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Πώς σχολιάζετε τα όσα είπε ο κ. Χριστόδουλος για τον κ. Κωνσταντόπουλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα να μείνω στις γενικές διαπιστώσεις. Δεν είμαι ο καταλληλότερος για να αναλύσω και να ερμηνεύσω τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου.

ΜΟΥΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Ο κ. Στόιμπερ είπε χθες ότι δεν πρέπει να ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε., αλλά πρέπει να υπάρχουν γεωγραφικά όρια στην Ευρώπη. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως γνωστόν, έχουμε αντίθετη άποψη. Θεωρούμε ότι είναι καλό, τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Τουρκία, να προωθηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος χώρας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου, διαπιστώνοντας την έλλειψη εθνικής ομοψυχίας, αλλά συνδυάζοντάς την και με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, μιλούν για πρόωρες εκλογές. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διάβασα τα δημοσιεύματα και θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω ένα σχετικά βαρύ χαρακτηρισμό: Πρόκειται για ανοησίες.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπήρξαν ή όχι διαμαρτυρίες από αμερικανικής πλευράς σε Αθήνα και Λευκωσία για την άσκηση «Νικηφόρος-Τοξότης»; Οπως διαβάζω στην απάντησή σας την Παρασκευή, είπατε ότι δεν υφίσταται θέμα ματαίωσης της άσκησης. Θα μας πείτε εάν υπήρξαν διαβήματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έγινε κάποιο διάβημα.

ΚΑΠΠΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν στην Ελληνική Αστυνομία υπάρχει, όπως άλλες εποχές, συνδικαλιστικό τμήμα, το οποίο μάλιστα καλύπτεται από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον Πρωθυπουργό; Αυτό το τμήμα λειτουργεί σε διατεταγμένη υπηρεσία στις πορείες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα να διαβάσετε προσεκτικά την απάντηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή, στη Βουλή, στην κα Παπαρήγα.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Χατζηδάκης, σήμερα κατήγγειλε απώλεια κονδυλίων, ύψους περίπου 160 δις δραχμών, από τα γεωργο-περιβαλλοντικά μέτρα της Ε.Ε. την πενταετία 1994-1999. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Χατζηδάκης στην ουσία κατήγγειλε «διαφυγούσα δυνατότητα», δηλαδή, ότι δεν έγινε χρήση των δυνατοτήτων. Επ` αυτού, θα υπάρξει ειδική απάντηση από το υπουργείο Γεωργίας, γιατί πρόκειται για θέματα τεχνικής φύσεως. Αφορά μια σειρά από βιολογικές καλλιέργειες και άλλες τέτοιες παρεμβάσεις. Ηδη έχω επικοινωνήσει με το υπουργείο Γεωργίας και θα υπάρξει απάντηση από πλευράς τους.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Γιατί μιλά και για δράση «κυκλωμάτων».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή υπάρχουν τεχνικά θέματα, θα υπάρξει απάντηση από το υπουργείο Γεωργίας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 20 May 2002 - 14:05:37 UTC