Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-05-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Μαϊου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Σας χρωστώ από χθες μια απάντηση, σε σχέση με την άσκηση «Νικηφόρος-Τοξότης», για την οποία, όμως, δεν υπάρχει ζήτημα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Πότε επρόκειτο να γίνει αυτή η άσκηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σύντομα, αλλά δεν υπάρχει κάποια παρέμβαση, όπως με ρωτήσατε χθες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πριν αφιχθεί στην Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, είχατε εκφράσει εδώ, σε ερώτηση που σας είχε υποβληθεί, κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία. Ο κ. Ανάν, ήρθε, είδε και απήλθε. Σας ερωτώ, εάν πράγματι συνεχίζετε να είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος μετά από αυτά που ελέχθησαν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να εκφράσει αισιοδοξία, αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα. Θέλω να θυμίσω ότι ο ίδιος ο κ. Κόφι Ανάν είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος, ώστε να μπορούμε να βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματα. Και νομίζω ότι αυτό είναι σωστό. Επομένως, παρακολουθούμε όλοι τις εξελίξεις. Υπάρχουν οι χθεσινές αναφορές του Πρωθυπουργού. Αυτή τη στιγμή εμφανίζεται η τουρκοκυπριακή πλευρά -υπάρχουν και δηλώσεις του κ. Ντενκτάς, στο τουρκικό CΝΝ- αδιάλλακτη, κάτι που είναι ιδιαίτερα αρνητικό και φυσικά κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από αυτή την κατάσταση. Εκτιμώ ότι αυτή η αδιαλλαξία κάνει κακό και στη δυνατότητα της Τουρκίας να αποκτήσει ευρωπαϊκή πορεία, όπως τουλάχιστον θέλει. Και βεβαίως, κατά τη γνώμη μου, θα συναντήσει αρνητική στάση @πρέπει να τη συναντήσει- από τους Διεθνείς Οργανισμούς. Αυτό, όμως, είναι ένα θέμα που θα το δούμε να εξελίσσεται στο επόμενο διάστημα. Εμείς συνεχίζουμε την πορεία μας, με βάση τη στρατηγική που έχουμε χαράξει. Υπάρχει την Τετάρτη η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη. Και βεβαίως, θα εξαχθούν τα συμπεράσματά και θα χαραχθεί η παραπέρα κατεύθυνση δράσης.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είχατε πει παλαιότερα ότι η συνάντηση του κ. Κληρίδη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό θα γίνει οποτεδήποτε υπάρξει κάποια ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Αυτός είναι ο λόγος τούτης της συνάντησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, υπάρχει εξέλιξη. Η εμφάνιση μιας αδιαλλαξίας από την τουρκοκυπριακή πλευρά και ο κίνδυνος που διαγράφεται για την πορεία των συνομιλιών, αποτελεί εξέλιξη. Πρέπει να αξιολογηθεί και πρέπει να συντονιστούμε, ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Και εννοώ προς τους Διεθνείς Οργανισμούς. Είναι επιβεβλημένη αυτή η συνάντηση. Μπορούμε πια να βγάλουμε συμπεράσματα. Εχουμε την εμφάνιση μιας τακτικής από την τουρκοκυπριακή και την τουρκική πλευρά, εάν τουλάχιστον δεν υπάρξει κάτι καινούργιο μέχρι την Τετάρτη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εκτός από το πολιτικό σκέλος που υπάρχει κίνδυνος, όσον αφορά την ουσία του Κυπριακού, φρονείτε ότι υπάρχει αυτή την ώρα κίνδυνος και για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, διότι ο Ντενκτάς είπε σαφώς ότι «εγώ διάλεξα το διάλογο μόνο και μόνο για να φρενάρω την ενταξιακή πορεία της Κύπρου»; Είναι προκλητικότατος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ακόμη και ορισμένες τοποθετήσεις που γίνονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά για παράταση του χρονοδιαγράμματος, οπωσδήποτε δημιουργούν εντυπώσεις ότι θα γίνει προσπάθεια από κάποιους και κυρίως από την τουρκική πλευρά να προκληθούν προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Ομως, είναι τελείως ξεχωριστό θέμα το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, την οποία βεβαίως επιθυμούμε. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αναληφθεί πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες και έχουμε στηρίξει ιδιαίτερα την Κυπριακή Δημοκρατία. Και είναι άλλο θέμα η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., η οποία γίνεται με τους κανονισμούς της Ε.Ε. τους οποίους, όπως γνωρίζετε, ο αρμόδιος Επίτροπος παρακολουθεί πολύ στενά και έχει εκφραστεί ιδιαίτερα θετικά. Επομένως, εάν με ρωτήσετε, εάν περιμένω από την τουρκική πλευρά να εκδηλώσει κάποιες προσπάθειες, απαντώ ότι είναι πολύ πιθανό. Αλλά, εξίσου σημαντικές και αποφασιστικές θα είναι και οι δικές μας προσπάθειες. Θα πρέπει η ένταξη να γίνει με βάση τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις που ισχύουν σήμερα στην Ε.Ε.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Επειδή, όμως, από την τουρκοκυπριακή πλευρά υπάρχει και η πλευρά της Ευρώπης που θα πάρει τη σχετική απόφαση και η σύνδεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε πάρει την απόφαση στην οποία αναφέρεστε για την ένταξη της Κύπρου, με τη σύνθεση αυτή, μετά τις εκλογές και την άνοδο συντηρητικών κομμάτων στην εξουσία, έχει αλλάξει; Εχετε κάποιες ενδείξεις, έχετε κάνει κάποιες διερευνητικές επαφές με τους νέους πλέον ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών για το αν έχει αλλάξει η στάση τους απέναντι στην ένταξη της Κύπρου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν άλλαξαν όλες, όπως ξέρετε. Οι αλλαγές αφορούν, πρόσφατα τουλάχιστον, την Ολλανδία.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Στην Ιταλία...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στην Ιταλία υπάρχει επικύρωση της πορείας αυτής από Συμβούλιο Κορυφής, παρουσία του κ. Μπερλουσκόνι. Θέλω να θυμίσω ότι και στο Λάακεν και ο κ. Μπερλουσκόνι ήταν παρών. Επομένως, δεν έχει αλλάξει κάτι στην Ιταλία από τις τελευταίες αποφάσεις. Στη Γαλλία, επειδή μετέχει και ο Αρχηγός του κράτους -έχει διευρυμένες αρμοδιότητες όπως γνωρίζετε- ο κ. Σιράκ ήταν παρών σε όλες αυτές τις διεργασίες. Αρα, έχουμε μόνο μια αλλαγή στην Ολλανδία. Δεν νομίζω ότι ανατρέπει τις ισορροπίες, τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. σε αυτό το θέμα. Δηλαδή, στα θέματα της ένταξης -και όχι μόνο της Κύπρου, της γενικότερης πολιτικής διεύρυνσης που ακολουθεί η Ε.Ε.- δεν βλέπω για ποιό λόγο θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση των μέχρι τώρα αποφάσεων. Δεν υπάρχει κανείς λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Να διευρύνω λίγο αυτή την ερώτηση: Πιστεύετε ότι θα υπάρξει με τη διαφαινόμενη αυτή αλλαγή πολιτικής στάσης στην Ευρώπη, θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο πώς δέχεται η Ευρώπη την άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ή θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο εσωτερικό της Ελλάδας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλάτε για την εξωτερική πολιτική ή για γενικότερα συμπεράσματα;

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Μιλώ γενικά για την εξωτερική πολιτική, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάνατε μια ερώτηση με τρία σκέλη. Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει κάτι. Οι αποφάσεις της Ε.Ε. υπάρχουν και ισχύουν. Ιδιαίτερα τα θέματα της διεύρυνσης της Ε.Ε., εάν αυτό εννοείτε, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί παρουσία των ηγετών που ηγούνται των χριστιανοδημοκρατικών ή και γενικότερα κομμάτων του ευρέως λεγόμενου συντηρητικού χώρου. Και η ιταλική, αλλά και άλλες, όπως η ισπανική κυβέρνηση που έχει την Προεδρία, ήταν παρούσες με τα ίδια πρόσωπα. Ετσι, μπορούμε να πούμε ότι, όσον αφορά τα θέματα της διεύρυνσης, δεν υπάρχει κανένας λόγος για μια τακτική άλλη από αυτή που αποφάσισε η Ε.Ε.

Οσον αφορά τα γενικότερα κοινωνικά θέματα και τα γενικότερα θέματα της πορείας της Ευρώπης, είναι λογικό η αλλαγή του συσχετισμού να δημιουργεί εύλογες ανησυχίες στους λαούς της Ευρώπης. Η άνοδος στην εξουσία κομμάτων -είτε με τη μορφή της μονοκομματικής κυβέρνησης, είτε με τη μορφή των συνασπισμών κομμάτων- τα οποία έχουν απόψεις που δεν σέβονται ή αρνούνται το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο ή δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην πορεία μιας Ευρώπης η οποία αποδέχεται τη διαφορετικότητα και τους διαφορετικούς πολιτισμούς, είναι σαφές ότι πιθανόν να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Μια Ευρώπη, για παράδειγμα, που δίνει βάρος μόνο στην αγορά και δεν σέβεται τα προβλήματα της απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας και την ανάγκη της αποδοχής της διαφορετικότητας στην Ε.Ε., καθώς και του σεβασμού όλων των πολιτισμών, των απόψεων, των ιδεών, αλλά και των φυλών και των θρησκειών που υπάρχουν, είναι σαφές ότι δημιουργεί πρόβλημα. Αυτό είναι ζήτημα που αφορά τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Θα έλεγα ότι αφορά και την ευρωπαϊκή Αριστερά, η οποία πρέπει να μετατρέψει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, δημιουργώντας, όσο μπορεί πιο γρήγορα, το νέο σύγχρονο λόγο της. Ενα λόγο, μια πολιτική, μια στρατηγική που να αντιστοιχεί στα συμφέροντα των κοινωνιών και να δημιουργεί την αίσθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ελπίδας και της προοπτικής για το μέλλον της Ευρώπης.

Οσον αφορά τα ζητήματα που συνδέονται με την ελληνική Προεδρία, θέλω να τονίσω ότι υπάρχει ένα πλαίσιο πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν και στη Βαρκελώνη, που είναι σαφώς ορισμένο. Σε αυτό το πλαίσιο, βεβαίως, θα αναπτυχθούν και οι ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες της ελληνικής Προεδρίας.

Θέλω να θυμίσω ότι, ήδη, από τη Βαρκελώνη έχουν προσδιοριστεί και προχωρούν κοινές πολιτικές της Ε.Ε. σε σειρά θεμάτων που αφορούν την οικονομία, το φορολογικό, την εκπαίδευση, την απασχόληση, το δίκτυο κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Η πορεία που καθορίστηκε από τις Συνόδους της Λισαβόνας και της Βαρκελώνης, θα συνεχιστεί με τις ιδιαίτερες πρωτοβουλίες της ελληνικής Προεδρίας. Πιστεύουμε ότι, δεδομένου του πλαισίου των αποφάσεων που υπάρχει, έχουμε τη δυνατότητα για ένα σημαντικό και δημιουργικό έργο.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Πώς σχολιάζετε τη σημερινή δήλωση της Γ.Γ. του ΚΚΕ, η οποία είπε "άλλο που δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ να ενισχυθεί η ακροδεξιά στην Ελλάδα";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει με τη δήλωση αυτή. Θα τη χαρακτήριζα ως ιδιαίτερα άδικη και ατυχή. Είναι σαφές ότι ένα κόμμα με την παράδοση, την πορεία, την ιστορία και τη σχέση του με το λαό, όπως το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν εντάσσει τις πολιτικές και τις επιλογές του σε μικροκομματικές λογικές, αλλά είναι το κόμμα, η παράταξη, ο χώρος που πάντα αντιπαρατίθεται, πολεμά, αποκαλύπτει και στέκεται δυναμικά απέναντι σε οποιαδήποτε εμφάνιση, είτε ακροδεξιών πολιτικών, είτε ακροδεξιών λογικών, είτε λογικών που ανοίγουν το δρόμο για ακροδεξιές αντιλήψεις. Θέλω να το θυμίσω αυτό.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Κάποια στοιχεία από το ευρω-βαρόμετρο, βγήκαν χθες στη δημοσιότητα, σε σχέση με την ξενοφοβία των Ελλήνων και κάποιες ρατσιστικές τάσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη ισπανική πρόταση για ενιαία ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφαλείας πληροφοριών και συνεργασία με τις ΗΠΑ, δημιουργεί ένα αίσθημα προβληματισμού στη κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Βεβαίως, θα υπάρξουν ειδικές τοποθετήσεις, αλλά εμείς είμαστε πολιτικά θετικοί σε οποιαδήποτε προοπτική κοινών πολιτικών στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα στο τρίτο πυλώνα. Με αυτή την έννοια, δεν μπορεί κανείς, ως θέμα αρχής, να διατυπώσει αντίρρηση σε κάτι τέτοιο. Θα έλεγα το αντίθετο. Τονίζω, όμως, ότι πρέπει να δει κανείς και τις λεπτομέρειες και τα συγκεκριμένα σημεία και να συζητήσει επί της πρότασης. Αλλά, επί της αρχής, εμείς σε αυτά τα ζητήματα τοποθετούμαστε θετικά.

Οσον αφορά το δεύτερο σημείο της ερώτησής σας, είναι πράγματι ένα σημαντικό γεγονός που πρέπει να απασχολήσει όλα τα πολιτικά κόμματα. Γνωρίζουμε ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες αναπτύσσονται φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, τα οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η Ευρώπη θα είναι, πλέον, πολυπολιτισμική. Αν δεν το αποδεχθούμε αυτό, ανοίγουμε το δρόμο για επικίνδυνα φαινόμενα και ενέργειες. Είναι ακόμη ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι σε πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετέχουν κόμματα που έχουν -και δεν τις κρύβουν- κατευθύνσεις που προσεγγίζουν ρατσιστικές αντιλήψεις. Δεν μιλώ πάντα για τα επικεφαλής κόμματα ενός συνασπισμού. Κυρίως, υπάρχουν μικρότερα κόμματα, σε μια σειρά από χώρες, που ανοικτά εμφανίζουν τέτοιες αντιλήψεις. Ελπίζω κάτι τέτοιο να μην γίνει και στην Ολλανδία. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτό δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα και θα πρέπει να αντιδράσουμε. Δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης η ακροδεξιά. Δεν είναι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα.

Στη χώρα μας έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό έργο. Εχουμε προχωρήσει στη νομιμοποίηση των μεταναστών, η οποία ήταν επιβεβλημένη για πολλούς λόγους. Και αν θέλετε, με τη νομιμοποίησή τους, την έκδοση ασφαλιστικών βιβλιαρίων, την υποχρέωση εισφορών, την υποχρέωση να πληρώνονται με βάση τους νόμους και τις συλλογικές συμβάσεις, δημιουργούμε και ένα χτύπημα στον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ Ελλήνων και ξένων εργαζόμενων. Και αυτό ελέγχεται και θα ελεγχθεί αυστηρά. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα. Δεν μπορεί να είμαστε "ξενόφοβοι" και ρατσιστές. Βεβαίως, δεν κάνουμε πολιτική ανοικτών συνόρων. Το έχουμε τονίσει αυτό. Διότι, είναι σαφές ότι αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Αλλά σε σχέση με το εσωτερικό μιας χώρας, δεν πρέπει κανείς να επιτρέψει να αναπτυχθούν πολιτικές και πράξεις που έχουν σχέση με το διαχωρισμό των πολιτών, ανάλογα με φύλο, χρώμα, θρησκεία, φυλή.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Θα ξαναγυρίσω στο θέμα της διεύρυνσης. Η Γερμανία παρουσιάζεται ως κεντρική χώρα που προωθεί αυτή τη διαδικασία. Η ελληνική κυβέρνηση με το ενδεχόμενο της κυβερνητικής αλλαγής στη Γερμανία, έχει αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας με το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, ούτως ώστε να διαμορφώσει ισορροπίες για μη μπλοκάρισμα ίσως και της κυπριακής ένταξης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω την εντύπωση ότι βιάζεστε πολύ!

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ηθελα το σχόλιό σας για τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος μετά από πολυετή παραμονή στην ηγεσία των οικονομικών υπουργείων της χώρας διαπιστώνει έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής στην κυβέρνηση σήμερα και μάλιστα διαβλέπει τον κίνδυνο να φτάσει το ρεύμα ήττας των Σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης και στην Ελλάδα, εάν η κυβέρνηση δεν ασχοληθεί με τα προβλήματα της καθημερινότητας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έκανα λάθος εάν σχολίαζα τις πολιτικού και ιδεολογικού περιεχομένου ομιλίες των στελεχών μας. Είναι γνωστό ότι υπήρχε μια εκδήλωση πολιτικού προβληματισμού. Είναι λογικό τα στελέχη μας που παραβρίσκονται σε αυτές τις εκδηλώσεις να εκδηλώνουν τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από μια σειρά μεγάλων ζητημάτων.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες ο Πρωθυπουργός ύψωσε -θα έλεγε κανείς- τους τόνους, σε σχέση με δύο σημαντικά θέματα, όπως είναι το Κυπριακό και ο λεγόμενος ευρωστρατός και ζήτησε εθνική ομοψυχία. Πιστεύετε ότι οι απαντήσεις που πήρατε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν εφικτή αυτή την εθνική ομοψυχία που ζήτησε ο Πρωθυπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ομολογώ ότι ήταν αρνητική έκπληξη, για όλους μας πιστεύω, η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας. Μια ανακοίνωση που ξεκινά με τη λέξη "ψεύδεται" και που αφορά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού της χώρας πάνω σε κρίσιμα εθνικά θέματα, δεν τιμά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα έλεγα ότι έρχεται σε αντίθεση με το αίσθημα του ελληνικού λαού. Κρίμα, πράγματι κρίμα! Κρίμα γιατί πιστεύουμε ότι η μιζέρια, η μικροψυχία, η έλλειψη πολιτικής και ο λαϊκισμός της Ν.Δ. θα είχαν και κάποια όρια, ιδιαίτερα όσον αφορά τα εθνικά θέματα. Πιστεύω, όμως, ότι πάντα υπάρχει καιρός για να διορθώσουν την πολιτική τους. Και ακόμη πιστεύω ότι ίσως και κάτω από το βάρος της πίεσης από το λαό, που θέλει την εθνική ομοψυχία όταν υπάρχουν κρίσιμα και ανοικτά εθνικά ζητήματα, η Ν.Δ. θα έχει την ευκαιρία να επανεξετάσει αυτή την απαράδεκτη πρώτη αντίδραση και να μην επιμείνει σε αυτού του είδους την πολιτική.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Χθες βγήκαν τα στοιχεία για τη διαφθορά από την έκθεση των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, με "πρωταθλήτριες" -για άλλη μια φορά- Νομαρχίες, Δήμους και Πολεοδομίες. Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τον "πρωταθλητισμό" σε αυτούς τους χώρους και αν υπάρχει άμεση δράση σε σχέση με την κοινωνία της πληροφορίας που προβάλλεται ως το αντίδοτο για την πάταξη της διαφθοράς σε αυτούς τους χώρους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω κατ` αρχάς να θυμίσω ότι τα στοιχεία βγήκαν μετά από ελέγχους που έγιναν από όργανα του κράτους. Αυτό σημαίνει ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Σημαίνει ότι το κράτος κάνει τη δουλειά του για την πάταξη της διαφθοράς. Χρειάζονται, βεβαίως, συμπληρωματικά μέτρα. Και αυτά εξαγγέλθηκαν χθες. Υπήρξε ειδική αναφορά από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη. Αρα, είμαστε σε σωστό δρόμο. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση, όπου τα φαινόμενα αυτά δεν τιμούν την ελληνική Δημόσια Διοίκηση, αλλά να είστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία της πλειοψηφίας και των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν υγιή προσανατολισμό, των κοινωνικών φορέων και -ελπίζω- όλων των πολιτικών δυνάμεων, εφόσον τουλάχιστον είναι διατεθειμένοι να το κάνουν, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε αυτή την προσπάθεια. Θα είναι μια μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια, αλλά η "κόπρος του Αυγείου" πρέπει να καθαρίσει. Και θα καθαρίσει.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Από το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκανδαλίδης, απουσιάζουν τα προεξαγγελθέντα μέτρα για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου και του οικονομικού εγκλήματος. Γιατί παραπέμφθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών αυτά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διότι, σύμφωνα με το νόμο, υπάρχει συναρμοδιότητα με το υπουργείο Οικονομικών. Αρα, πρέπει αυτή η διαδικασία να προχωρήσει από το κατ` εξοχήν αρμόδιο υπουργείο, που είναι το υπουργείο Οικονομικών. Ομως, πρέπει να σας πω ότι έχει προχωρήσει η διαδικασία, δεν είμαστε δηλαδή στη φάση της έναρξης δημιουργίας του νόμου. Εχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά και εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμη, ώστε να παρουσιαστεί.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Σχετικά με τους 13 Παλαιστίνιους, υπάρχει κάτι νεότερο σήμερα; Αληθεύουν κάποιες πληροφορίες που θέλουν να λύνεται το θέμα στη Σύνοδο της Σεβίλλης, να παραταθεί δηλαδή το χρονικό διάστημα έως την επίλυσή του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε κάτι καινούργιο μέχρι αυτή τη στιγμή, αλλά ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί, βέβαια, γιατί θα είναι πάρα πολύ άσχημο. Γνωρίζω ότι, βεβαίως, υπάρχουν πράγματι πολλά προβλήματα, εξόχως νομικά. Υπάρχουν δηλαδή πάρα πολλά ερωτήματα που τίθενται και θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα βρεθούν και θα δοθούν με κοινή απόφαση της Ε.Ε. σύντομα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 17 May 2002 - 13:05:09 UTC