Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-02-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ

ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΧΥΤΗΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, συνεδρίασε, σήμερα, η Διυπουργική Επιτροπή για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Πρωθυπουργός, στην εισήγησή του επισήμανε ότι, τώρα που τελείωσαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σολτ Λέικ Σίτι, το μόνο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός που υπάρχει στο επόμενο διάστημα, είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, στην Αθήνα και εκεί στρέφονται τα βλέμματα όλου του κόσμου.

Εχουμε 900 ημέρες μπροστά μας, μέχρι την τελετή της έναρξής τους. Είχα την ευκαιρία, είπε ο Πρωθυπουργός, με επισκέψεις μου στο Ολυμπιακό Χωριό, τον κόμβο Κηφισίας και τον υπό κατασκευή σταθμό Μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας, να δω προσωπικά και να πιστοποιήσω την πρόοδο που γίνεται στα συγκεκριμένα έργα. Η Αθήνα και όλη η Ελλάδα αλλάζει. Μέχρι το 2004, θα υπάρχει μια νέα εικόνα. Πέρα από τους αγωνιστικούς χώρους, δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον καλύτερο και λειτουργικότερο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν με επιτυχία. Ολοι οι φορείς ανταποκρίνονται με αίσθημα ευθύνης. Θα είμαστε έτοιμοι στον προβλεπόμενο χρόνο. Δεν χρειάζεται, όμως, καμία επανάπαυση, αλλά το αντίθετο. Δουλειά και αισιοδοξία. Η δουλειά μας αυτή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι μια εθνική υπόθεση, ας είναι και μία απάντηση σε όλα τα αρνητικά και απαράδεκτα που εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες. Η Ελλάδα δεν αξίζει αυτή την εικόνα. Οι Ελληνες έχουμε αποδείξει ότι τα καταφέρνουμε στα δημιουργικά έργα, στο θετικό προσανατολισμό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα μας και θα την αξιοποιήσουμε όλοι μαζί.

Στη συνέχεια, πήραν το λόγο ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος και η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" Γ. Αγγελοπούλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στους χειμερινού αγώνες στο Σολτ Λέικ Σίτι. Από τις αναφορές τους προκύπτει ότι ήταν μια εμπειρία για την ελληνική αποστολή σε διάφορους τομείς. Υπήρξε μια αναγκαία υπερβολή από τους οργανωτές, όσον αφορά τα μέτρα ασφάλειας. Στο τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, που ήταν πετυχημένοι, υπήρξε ένα πνεύμα αισιοδοξίας από την αμερικανική πλευρά και ένα πνεύμα κατά της τρομοκρατίας, το οποίο ήταν διάχυτο στη διάρκεια των Αγώνων, γιατί η διοργάνωση και η διεξαγωγή τους υπηρετούν την ειρηνική συνύπαρξη. Επισήμαναν ακόμη ότι οι όποιες δυσκολίες υπήρξαν αντιμετωπίστηκαν από τον Τύπο με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, χωρίς να γίνεται αναφορά ή να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές. Υπήρχε μια αίσθηση πατριωτισμού στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης διοργάνωσης. Γιατί, ασφαλώς, οι δυσκολίες που πάντα υπάρχουν, υπήρχαν και εκεί. Και ουρές υπήρξαν και συμπλοκές και διακοπή ρεύματος κ.τ.λ. Ολα αυτά, όμως, τα οποία είναι λογικό να συμβαίνουν σε αγώνες αυτής της έκτασης, τελικά δεν αποτέλεσαν την εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Συζητήθηκε γενικότερα η σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισαν ο Τύπος και τα ΜΜΕ τους αγώνες. Εγινε υπενθύμιση του τραγικού γεγονότος της 11ης Σεπτέμβρη, που υπήρξαν 7.000 θύματα και επισημάνθηκε ότι δεν δημοσιεύθηκε ούτε μία φωτογραφία στον αμερικάνικο Τύπο, δεν προβλήθηκε ούτε μία εικόνα από τα θύματα στην αμερικάνικη τηλεόραση.

Η ΔΟΕ, που προετοιμάζει -όπως γνωρίζετε- τους επόμενους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν το 2006 στο Τορίνο, είχε μια καλή εμπειρία από αυτούς.

Η ελληνική πλευρά έκανε μια παρουσία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Υπήρξε, επίσης, ένα περίπτερο από το υπουργείο Πολιτισμού, της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Και έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ενημέρωση για το θέμα της εκεχειρίας, δηλαδή για την ιδιαιτερότητα και τη σημαντικότητα που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.

Αναφέρθηκαν κάποια παραδείγματα δυσκολιών, που αντιμετωπίστηκαν με πολύ υπομονή και χωρίς να γίνει το παραμικρό επεισόδιο. Για παράδειγμα, για να γίνει ένα "τσεκ ιν" χρειάστηκε κάποιος να περιμένει έως και μιάμιση ώρα. Το ίδιο συνέβη με όλους και τους επισήμους και τους δημοσιογράφους και ουδείς διαμαρτυρήθηκε. Στην αναχώρηση υπήρξαν πάλι καθυστερήσεις, πάνω από τέσσερις ώρες και ουδείς διαμαρτυρήθηκε. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε το πώς αντιμετωπίστηκαν τα θέματα ασφάλειας, αφού είχε γίνει μεγάλη προετοιμασία από την αρχή. Ο συντονισμός, όλων όσοι συμμετείχαν στην ασφάλεια των αγώνων, είχε σημασία, γιατί εκτός από τη δημοτική και επαρχιακή Αστυνομία της Γιούτα, συμμετείχε γενικότερα και η κεντρική Αστυνομία της Αμερικής, το FBI και άλλες υπηρεσίες. Για κάποιες ημέρες, δεν μπορούσε να πετάξει κανένα αεροπλάνο πάνω από τη Γιούτα. Σας τα αναφέρω αυτά, γιατί υπήρχε μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας για τα θέματα ασφάλειας. Οπως, επίσης, και ένα επιτελείο αξιωματικών, το οποίο συμμετείχε και παρακολουθούσε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν τα θέματα αυτά. Μεγάλη σημασία είχε η συμπεριφορά, όπως αναφέρθηκε, των πολλών εθελοντών.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ε. Μαλέσιος που μίλησε ειδικότερα για τα θέματα της ασφάλειας και κυρίως για την αξιοποίηση της τεχνολογίας στον τομέα αυτό.

Μετά τις αναφορές αυτές -που είναι και ένα μάθημα γι` εμάς που έχουμε μπροστά μας τους Ολυμπιακούς Αγώνες- περάσαμε στο άλλο θέμα της συνεδρίασης, τη φιλοξενία, στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος. Είπε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα 2.800 δωματίων το οποίο αντιμετωπίζεται -χωρίς να γίνει κάτι έξω από τα μέχρι σήμερα υπάρχοντα, δηλαδή ούτε νομοθεσία, ούτε ανέγερση καινούργιων ξενοδοχείων, ούτε διαφοροποίηση στη χρήση γης- με τους εξής τρόπους:

Υπάρχει μια προσπάθεια για αύξηση του ποσοστού που θα δεχθούν τα ξενοδοχεία. Το ποσοστό αυτό, σήμερα, είναι 80% και θα ανέλθει στα 90%. Θα γίνει, δηλαδή, μια συμπληρωματική σύμβαση με τα ξενοδοχεία αυτά.

Υπάρχουν 1.600 έως 2.000 δωμάτια από επεκτάσεις ήδη υπαρχόντων ξενοδοχείων, οι οποίες υλοποιούνται αυτή τη στιγμή.

Θα υπάρξουν κρουαζιερόπλοια και ξενοδοχεία, τα οποία δεν έχουν μπει στη σύμβαση, μέχρι σήμερα. Είναι, τα "Αστέρια" στις περιοχές Αναβύσσου και Λαγονησίου από τα οποία εξασφαλίζονται επιπλέον 800 έως 1.000 δωμάτια. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ξενοδοχείων δεν έχουν ακόμη υπογράψει, αλλά πρόκειται να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις.

Υπάρχουν -όπως τονίστηκε- πέραν των συμβάσεων, ήδη περίπου 500 κλεισμένα δωμάτια από εθνικές ολυμπιακές επιτροπές.

Στη συνέχεια, μίλησε για τα θέματα και το έργο της τεχνολογίας, σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από την πλευρά της Επιτροπής "Αθήνα 2004", ο υπεύθυνος κ. Πυργιώτης. Αναφέρθηκε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαραίτητων πληροφοριακών, τηλεπικοινωνιακών και ενεργειακών συστημάτων που θα χρησιμοποιηθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για τα μέλη της ολυμπιακής οικογένειας (αθλητές, προπονητές, συνοδούς κ.τ.λ.). Είναι ένας πολύ μεγάλος και σημαντικός σχεδιασμός.

Θα σας δώσω μερικά στοιχεία, κατ` αρχάς για το θέμα της πληροφορικής.

Η πληροφορική θα εφαρμοστεί παντού. Στα συστήματα υποστήριξης των υπηρεσιών των αγώνων, τη φιλοξενία, τη διαπίστευση, τις αφίξεις-αναχωρήσεις, τη συμμετοχή των αθλητών, τις πληροφορίες που θα υπάρχουν σε όλες τις εγκαταστάσεις, τη μετάδοση πληροφοριών γενικότερα, τα συστήματα χρονομέτρησης και βαθμολόγησης, τις υπηρεσίες διαδικτύου, τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης εγγράφων, τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι θα χρησιμοποιηθούν 11.000 υπολογιστές, είτε γραφείου, είτε φορητοί, 2.000 συσκευές FAX και φωτοτυπικών και 2.000 εκτυπωτές. Θα τυπωθούν περίπου 55 εκατομμύρια σελίδες και 150.000 εκθέσεις προς χρήση που θα αφορούν τα ΜΜΕ.

Στο θέμα των τηλεπικοινωνιών, που είναι εξίσου σημαντικό και μεγάλο, σας αναφέρω μερικούς ενδεικτικούς αριθμούς. Υπολογίζεται να χρησιμοποιηθούν 9.000 κινητά τηλέφωνα, 12.000 συσκευές ΤΕΤΡΑ (που κάνουν συνδυασμό και συντονισμό των διάφορων συστημάτων), 16.000 τηλεοράσεις, 23.000 σταθερά τηλέφωνα και 17 γιγαντοοθόνες.

Ο κ. Πυργιώτης, αναφέρθηκε, επίσης, στα θέματα ενέργειας. Οπως γνωρίζετε, χρειάζεται η εξασφάλιση της αναγκαίας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τις αθλητικές και μη εγκαταστάσεις.

Ολα αυτά, βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης.

Κλείνοντας, να σας ενημερώσω ότι η επόμενη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής θα γίνει στις 20 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι. Πριν από τη συνεδρίαση της Διυπουργικής, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τους υπουργούς Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο, Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρ. Βερελή, ΠΕΧΩΔΕ κα Β. Παπανδρέου και Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.

Επίσης, στις 2 Απριλίου, έρχεται στην Ελλάδα και θα συμμετέχει στην επόμενη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής ο τότε υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Αυστραλίας κ. Νάιτ, προκειμένου να μας μιλήσει για την πείρα του από τους αγώνες του Σίδνει.

Στις 3 Απριλίου, έρχεται η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ υπό τον κ. Οσβαλντ, προκειμένου να εξετάσει την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η συνεργασία όλων μας ήταν αγαστή. Αυτό το λέω για να προλάβω τη συνηθισμένη πρώτη ερώτησή σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η ίδια κυβέρνηση θα κάνει και την επόμενη Διυπουργική;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η ίδια κυβέρνηση θα κάνει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ: Πριν ένα χρόνο, όταν ανέκυψε το πρόβλημα -το έλλειμμα, της φιλοξενίας δεν είναι τωρινό- είχαν συνεδριάσει ο κ. Χριστοδουλάκης, η Οργανωτική Επιτροπή και οι ξενοδόχοι και είχαν πει πως θα το λύσουν. Τότε, υπογράφηκε ένα μνημόνιο, το οποίο έλεγε αυτά που μας λέτε και σήμερα. θα αυξήσουν τους αριθμούς των δωματίων που θα διαθέσουν. θα προσχωρήσουν και άλλοι τα κρουαζιερόπλοια και το υπέγραψαν. Πέρασε ένας χρόνος και ελάχιστα έχουν γίνει. Τώρα, η κυβέρνηση μας ξανανακοινώνει ότι θα εφαρμοστούν πάλι τα ίδια μέτρα που είχαν πει και τότε. Τί σας κάνει να πιστεύετε ότι τώρα θα λυθεί το πρόβλημα, αφού το ίδιο πρόβλημα ήταν και τα ίδια μέτρα είχαν αποφασίσει τότε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τί θέλετε να γίνει, δηλαδή; Να μείνουν οι φιλοξενούμενοι από τώρα; Εχει υπογραφεί σύμβαση με τα ξενοδοχεία και ανέρχεται στο 80%-82% της κάλυψης. Και, τώρα, λέμε ότι θα γίνει συμπληρωματική σύμβαση για να ανέλθει το ποσοστό στο 90%.

ΤΖΕΛΗΣ: Το 90% ήταν συμφωνία που έγινε το καλοκαίρι με τους ξενοδόχους.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έχει υπογραφεί αυτή η συμπληρωματική σύμβαση και πρέπει να υπογραφεί.

ΤΖΕΛΗΣ: Εχει υπογραφεί κ. Υπουργέ. Πέρσι υπήρχε μνημόνιο. Ο κ. Διβάνης, ο κ. Χριστοδουλάκης και η κα Αγγελοπούλου...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι είναι συμπληρωματική. Θέλω να προσθέσω ότι η Οργανωτική Επιτροπή τους επόμενους μήνες θα δώσει την κατάσταση, η οποία θα είναι πλήρης και προσωπική, σε όλες τις αντιπροσωπείες και η ΔΟΕ θα καθορίζει που θα διαμείνει η κάθε αντιπροσωπεία και ο καθένας. Επομένως, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Απλώς θα πρέπει να περιμένουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εχει υπολογιστεί το συνολικό κόστος για τα πληροφοριακά, τηλεπικοινωνιακά και ενεργειακά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, αλλά πρέπει να σας πω -όπως γνωρίζετε, εξάλλου- ότι η Οργανωτική Επιτροπή έχει χορηγούς. Με τους χορηγούς έχουν γίνει και θα γίνουν όλες αυτές οι συνεννοήσεις και οι συμφωνίες που σας είπα.

ΓΡΟΜΑΝ: Θα μπορούσατε να μας πείτε ακριβώς, η αύξηση από το 80% στο 90% σε πόσα δωμάτια αντιστοιχεί; Πόσα δωμάτια θα δοθούν στα κρουαζιερόπλοια που αναφέρατε και πόσα δωμάτια θα δοθούν σε άλλους χώρους, που θα επιλεγούν για να καλύψουν το έλλειμμα των 2.800 δωματίων;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι πολύ περισσότερα αυτά που θα διατεθούν, από αυτό που θεωρείται ως έλλειμμα σήμερα. Δηλαδή, πολύ παραπάνω από 2.800.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σε συνέχεια της ερώτησης για τα ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά προγράμματα, ήθελα να ρωτήσω εάν την ευθύνη των αναθέσεων σε επιχειρήσεις τη διατηρεί η Οργανωτική Επιτροπή ή παραπέμπεται στους σπόνσορες και εάν έχει ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η ευθύνη είναι της Οργανωτικής Επιτροπής. Σύμφωνα με όσα ακολουθούνται στις περιπτώσεις των Ο.Α. -δεν γίνονται για πρώτη φορά Ο.Α.- οι συμβάσεις αυτές κλείνονται από την Ολυμπιακή Επιτροπή και τους χορηγούς.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εχουν ολοκληρωθεί οι αναθέσεις των τηλεπικοινωνιακών και ενεργειακών προγραμμάτων σε επιχειρήσεις;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό έχουν προχωρήσει. Στα τηλεπικοινωνιακά, πάντως, ένας από τους χορηγούς είναι ο ΟΤΕ. Επομένως, γίνονται με τον ΟΤΕ, την ΟΤΕΝΕΤ κ.τ.λ.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή στην αρχή της τοποθέτησής σας, αν κατάλαβα καλά, χαρακτηρίσατε υπεύθυνη τη στάση του αμερικανικού Τύπου έναντι των παγίων προβλημάτων που εμφανίζονται σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, όπως του Σολτ Λέικ, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια έμμεση μομφή, όσον αφορά τη στάση αμερικανικών ΜΜΕ για ιδιαίτερη αυστηρότητα σχετικά με τα προβλήματα της διοργάνωσης του 2004;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ισως να μην έγινα κατανοητός. Αναφέρθηκα σε ένα πραγματικό γεγονός και υπογράμμισα την ευθύνη -αντίθετα από αυτό που λέτε- με την οποία αντιμετώπισαν τα αμερικανικά ΜΜΕ τη διοργάνωση των Ο.Α.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ολες αυτές οι συμβάσεις που θα υπογραφούν με τους χορηγούς, όλες αυτές οι προμήθειες θεωρούνται προμήθειες του Δημοσίου; Ενας προμηθευτής θα πρέπει να έχει, ας πούμε, αυτό το πιστοποιητικό από το ΕΣΡ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ομολογώ ότι αυτό που τονίστηκε στη Διυπουργική Επιτροπή και το οποίο παγίως συμβαίνει, είναι ότι όπου υπάρχει η δυνατότητα, γιατί δεν υπάρχει πάντα, οι συμβάσεις αυτές υπογράφονται με τους χορηγούς των Ο.Α. Δεν έγινε καμία άλλη συζήτηση, καμία άλλη νύξη από κανέναν, όσον αφορά αυτό το θέμα.

ΧΑΔΟΥΛΗΣ: Εδώ και μερικούς μήνες μας είχατε πει ότι έχει ανατεθεί μια έρευνα αγοράς για την αγορά φιλοξενίας στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ρωτήσω, σε τί στάδιο βρίσκεται πλέον αυτή η έρευνα. Και κάτι ακόμα: Η κα Αγγελοπούλου πώς εξέλαβε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα; Είναι ικανοποιημένη, πιστεύει ότι θα λυθεί το πρόβλημα. Γιατί πρόσφατα είχε πει ότι τα στοιχεία που έχει είναι τα αληθινά, δηλαδή, ότι έχουμε έλλειψη δωματίων και αυτά που λένε οι ξενοδόχοι δεν ισχύουν.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κα Αγγελοπούλου ήταν ευχαριστημένη, διότι η διαβεβαίωση δόθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο και από τα άλλα μέλη της Διυπουργικής. Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Από κει και πέρα, υπάρχει μια άλλη πτυχή, η οποία θα συζητηθεί στην επόμενη Διυπουργική, γενικότερα για τη φιλοξενία των θεατών, τις δυνατότητες που υπάρχουν, το συντονισμό για τα δωμάτια, που πρόκειται να διατεθούν από όλους τους δήμους της Αττικής. Υπάρχει, βεβαίως, και το περίφημο θέμα του εισιτηρίου, το οποίο θα περιλαμβάνει διαμονή μιας βραδιάς και μιας επίσκεψης στην Αθήνα, ξένων τουριστών, οι οποίοι θα έρχονται και θα μένουν στην Κέρκυρα, τη Ρόδο, τη Κρήτη κ.τ.λ. Και μέσα στη συμφωνία της τουριστικής διαμονής τους θα είναι και μια επίσκεψη στους Ο.Α.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι η στάση των ελληνικών ΜΜΕ δεν είναι το ίδιο υπεύθυνη απέναντι στην ελληνική διοργάνωση, όσο των αμερικανών απέναντι στη δική τους; Και, κάτι άλλο: για τα νέα ξενοδοχεία τί θα γίνει; Εγκαταλείφθηκε η ιδέα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, ναι, δεν θα υπάρξουν νέα ξενοδοχεία, δεν θα υπάρχουν νέοι όροι, δεν θα υπάρξει χρήση γης καινούργια, δεν θα υπάρξουν καινούργιοι συντελεστές κ.τ.λ. Θα χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα υποδομή. Οσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, δεν έκανα κάποιο σχετικό σχόλιο. Είπα απλώς, πώς πραγματικά κάλυψαν τα αμερικανικά ΜΜΕ τους χειμερινούς Ο.Α.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ξεκινώντας από το τελευταίο σχόλιό σας και ορμώμενος από την ερώτηση του συναδέλφου, έχω την εντύπωση -για να μην χρησιμοποιήσω τον όρο «σύρθηκε» η κυβέρνηση, να το πως λίγο πιο διακριτικά αν μου επιτρέπετε- ότι μάλλον η κυβέρνηση αποδέχθηκε πλήρως όλες τις απαιτήσεις της Ενωσης των Ξενοδόχων. Διότι το αρχικό σχέδιο πρόβλεπε τη δημιουργία και κατασκευή νέων ξενοδοχείων. Ασχετα, εάν τώρα πια, ομολογούμε, ευθέως, ότι δεν μπορεί να γίνουν επειδή ακριβώς υπάρχουν πιέσεις. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση κινείται ανάλογα με τα συμφέροντα των ξενοδόχων; Και, επίσης, καλοδεχούμενος ο κ. Νάιτ και μάλιστα να γίνει και διυπουργική επιτροπή προς τιμήν του, από ό,τι αντιλήφθηκα, για να μας μεταφέρει το know-how, αν μου επιτρέπετε την αγγλικανική έκφραση. Μήπως, όμως, αυτό έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό πριν; Ούτως ή άλλως στελέχη του Σίδνεϊ επικοινωνούν και συνεργάζονται με τα αντίστοιχα, αρμόδια στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η παρουσία εδώ του κ. Νάιτ είναι θετική, εξαιτίας της πείρας που διαθέτει. Είναι μέσα στις εργασίες της Διυπουργικής Επιτροπής να ενημερώνεται.

Για το πρώτο θέμα που σχολιάσατε, σχετικά με ξενοδοχεία και ξενοδόχους, τα σχόλια είναι δικά σας. Σημασία έχει να υπάρχει η υποδομή, προκειμένου να φιλοξενηθεί η ολυμπιακή οικογένεια και η δυνατότητα αυτή υπάρχει.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αν μου επιτρέπετε -και με συγχωρείτε για το διάλογο- τόσα χρόνια μιλάμε για την ολυμπιακή οικογένεια και κανείς δεν σκέφτεται ότι από φέτος το καλοκαίρι θα επισκέπτονται την Αθήνα εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες με αφορμή την ταυτότητα των Ο.Α. Και μιλάμε για 3.000 και 5.000 Αθάνατους και δεν μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος. Δεν μιλάμε για 3.000 Αθάνατους.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Με συγχωρείτε, έχετε δίκιο, μιλάμε για περισσότερους.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό είναι. Μίλησα για την επάρκεια δωματίων. Η ολυμπιακή οικογένεια είναι πολύ μεγάλη. Και πολύ σωστά είπατε ότι θα έρχονται τουρίστες από τώρα, και συμπληρώνω και για τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι ένα από τα συν, του ελληνικού τουρισμού, ακριβώς επειδή γίνονται οι Ο.Α. στην Ελλάδα. Καλοδεχούμενοι, λοιπόν, οι τουρίστες.

ΓΑΛΑΝΟΥ: Μας αναφέρατε πριν την εικόνα που μετέφεραν στη Διυπουργική Επιτροπή ο κ. Βενιζέλος και η κα Αγγελοπούλου, όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας στο Σολτ Λέικ Σίτι. Με δεδομένο ότι αυτά τα μέτρα θα αποτελέσουν πιλότο για το δικό μας πλάνο ασφαλείας, αυτό σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε ακόμη και σε κλείσιμο του Αεροδρομίου των Σπάτων;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ποιός το είπε αυτό;

ΓΑΛΑΝΟΥ: Είπατε ότι απαγορεύτηκαν ακόμα και οι πτήσεις πάνω από την πόλη. Τί σημαίνει αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σημαίνει ότι οι Αμερικανοί πήραν αυτά τα μέτρα ασφάλειας για τους χειμερινούς Ο.Α. που έγιναν στο Σολτ Λέικ Σίτι. Εμείς θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα ασφάλειας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και είμαστε σίγουροι ότι οι Ο.Α. στη χώρα μας θα είναι περισσότερο από ασφαλείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας είπατε πριν για το θέμα των ελέγχων, που μετέφεραν όσοι πήγαν στο Σολτ Λέικ Σίτι στον Πρωθυπουργό και μας είπατε χαρακτηριστικά ότι σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να περιμένουν στα @check points@ για περίπου μιάμιση ώρα και υπήρχαν και άλλες καθυστερήσεις της τάξης των τεσσάρων ωρών. Κατά τη συζήτηση που έγινε στη Διυπουργική Επιτροπή, το κλίμα αυτό που μεταφέρθηκε στον Πρωθυπουργό, υπήρξε κάποια συμπληρωματική παρέμβαση από τους αρμόδιους υπουργούς, ούτως ώστε να αποτελέσει το συγκεκριμένο, μια πρόκληση για τους Ο.Α. του 2004, να μειωθούν αυτές οι ώρες αναμονής -διότι, θα υπάρχουν φανταζόμαστε- ή απλώς σταθήκαμε στη συγκεκριμένη αναφορά; Διότι κάνατε και έναν αρνητικό σχολιασμό και σαφώς και οι αθλητές και όλοι όσοι θα επισκέπτονται τους ολυμπιακούς χώρους δεν θα θέλουν σε καμία περίπτωση να περιμένουν τόση ώρα. Και ξέρετε πολύ καλά -μια και αναφερθήκατε και στο ρόλο των ελληνικών ΜΜΕ- ότι πολλοί θα μιλήσουν και για υστερία στα θέματα ασφάλειας, όπως ίσως έκαναν και για τους αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Από την ελληνική πλευρά, όσον αφορά την τέλεση των Ο.Α. του 2004, θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να μην υπάρξουν ανάλογες καθυστερήσεις. Διότι είναι φυσιολογικό, όπως αντιλαμβάνεστε, τις ημέρες των Ο.Α. να υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα, καθώς η ασφάλεια συνδέεται πάντα και με το χρόνο που πρέπει να διαθέσει κανείς για τον έλεγχο. Εξάλλου, γι` αυτό υπήρξε αντιπροσωπεία, και μάλιστα ειδική αντιπροσωπεία για θέματα ασφάλειας, από την πλευρά της Ελλάδας στο Σολτ Λέικ Σίτι. Ακριβώς, για να εξετάσει πώς εξελίσσονταν εκεί τα πράγματα. Και αυτό είναι ένα μάθημα, μια εμπειρία, η οποία θα είναι πάρα πολύ χρήσιμη για μας. Οσον αφορά τα περί «υστερίας», εγώ δεν χρησιμοποίησα αυτή τη λέξη. Αντιλαμβάνομαι, όμως, μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, την ανησυχία των διοργανωτών των αγώνων του Σολτ Λέικ Σίτι.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω μια απορία: Πώς μπορεί μια χώρα τόσο μικρή, η Ελλάδα, να αναλάβει μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, να τη φέρει σε πέρας και να κάνει τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως λέει η κυβέρνηση συνεχώς, όταν ο Πρωθυπουργός αυτής της χώρας φοβάται ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να έχουμε και πολιτική εκτροπή.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχάς, όσον αφορά την παρατήρησή σας, κατά πόσο η Ελλάδα, που είναι μια μικρή χώρα, θα μπορέσει να φέρει σε πέρας με επιτυχία τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, σας διαβεβαιώνω ότι αυτό θα γίνει και στηριζόμαστε στην αυτοπεποίθηση που έχουμε όλοι οι Ελληνες, όταν αναλαμβάνουμε κάποιο έργο, να το τελειώνουμε με επιτυχία. Το ίδιο θα συμβεί και με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία γι` αυτό. Τώρα, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, που συνδέσατε την επιτυχία της διοργάνωσης με πολιτικό σχολιασμό, έχω να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός έχει καθήκον να υπενθυμίζει και παράλληλα να καυτηριάζει καταστάσεις και λόγους που δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα στην κοινωνία. Πρώτα από όλα, να διευκρινίσω ότι δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια ο ισχυρισμός ότι το κλίμα είναι μαύρο. Αυτή η στρατηγική που ακολουθεί η Ν.Δ., είναι μια στρατηγική "μαυρίλας", έτσι τη χαρακτηρίζω. Η Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι όλα είναι ενταγμένα σε πεδίο διαφθοράς, όλα είναι αρνητικά, όλα είναι μαύρα, για όλα φταίει η κυβέρνηση, ότι τίποτα δεν προχωρά σε αυτό τον τόπο. Για αυτή τη στρατηγική, την οποία εμφάνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις δηλώσεις του, την οποία ταυτόχρονα διάνθισε με προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Πρωθυπουργού, μπαίνω στη διαδικασία να αναρωτηθώ: Τον Πρωθυπουργό τον γνωρίζουμε όλοι μας. Γνωρίζουμε πόσα έχει προσφέρει στην ανοδική πορεία της οικονομίας και την εξέλιξη της χώρας. Ο κ. Καραμανλής δεν γνωρίζω τι έχει προσφέρει. Δεν ξέρω και τι επάρκεια έχει. Θα έπρεπε ο κ. Καραμανλής και το κόμμα του να φροντίσει να ασχολείται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και όχι να "χτυπά" τον κ. Σημίτη. Φοβάμαι ότι στη Ν.Δ. έχουν πάρει κακό δρόμο. Τους έχει τυφλώσει η δίψα για την εξουσία και δεν βλέπουν τίποτα άλλο. Σαν τα παιδιά, παίζουν και μοιράζουν υπουργεία, αντί να είναι θετικοί στην πορεία της χώρας. Θα τους έλεγα ότι βιάζονται. Με αυτό το πλευρό να κοιμούνται. Το δεξί, δηλαδή.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Επειδή, τόσο με αυτά που μας είπατε εσείς εδώ, όσο και με εκείνα που ακούσαμε πριν από λίγο από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Βενιζέλο, έχουμε μπερδευτεί με το θέμα των ξενοδοχείων. Πώς θα λυθεί το ζήτημα της φιλοξενίας; Επανέρχομαι, διότι η σημερινή συνεδρίαση της Συντονιστικής, αφορούσε στα Ολυμπιακά έργα και την προετοιμασία τους. Θα γίνουν τελικά νέα ξενοδοχεία; Και δεν αναφέρομαι στο μέλημα που πρωτίστως υπάρχει, όσον αφορά τη φιλοξενία της ολυμπιακής οικογένειας, αλλά των επισκεπτών. Θα γίνουν επεκτάσεις, νέες ανεγέρσεις θα υπάρξουν, παραπάνω παραχώρηση ποσοστού; Τι ακριβώς θα γίνει; Εχουμε μπλεχθεί, τελικώς.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είπα και προηγουμένως και το ξεκαθαρίζω, ότι νέα ξενοδοχεία δεν πρόκειται να κτιστούν. Οι ανάγκες θα καλυφθούν με την υπάρχουσα υποδομή. Οσον αφορά την προσέλευση τουριστών, εκπονείται ήδη μια μελέτη για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στη Διυπουργική Επιτροπή. Στη μελέτη αυτή εξετάζεται και το ζήτημα της ενοικίασης δωματίων ή οικιών για την περίοδο που θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Προς τούτο, θα κατατεθεί και ειδική τροπολογία στη Βουλή, ώστε να είναι δυνατή η ενοικίαση ενός δωματίου ή διαμερίσματος, βραχυχρόνια.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στην αρχή, μεταφέροντάς μας τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, μας είπατε ότι ο κ. Σημίτης υποστήριξε "ας είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η διοργάνωση, η προετοιμασία τους, μία απάντηση στα αρνητικά και απαράδεκτα που συμβαίνουν αυτό το διάστημα". Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν και οι άλλοι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, τοποθετήθηκαν στο πολιτικό κλίμα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι. Η συζήτηση στράφηκε γύρω από την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Απλώς, έκανε τη νύξη αυτή ο Πρωθυπουργός, διότι υπάρχουν πολύ μεγάλα γεγονότα σε εξέλιξη στη χώρα μας, όπως είναι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, για την οποία η Ελλάδα είναι περήφανη. Ολοι πιστεύουμε ότι αυτή η προετοιμασία θα στεφθεί με επιτυχία και όλοι εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα πρέπει, όμως, να δημιουργούνται καταστάσεις που δηλητηριάζουν το καλό κλίμα της προσπάθειας αυτής, οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά. Είναι λάθος αυτή η νοοτροπία και κάνουν επιπλέον λάθος αυτοί που την καλλιεργούν. Πιστεύω ότι είναι σε βάρος και των ιδίων.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Διερωτηθήκατε προηγουμένως, "δεν ξέρω τι επάρκεια έχει ο κ. Καραμανλής". Εννοείτε, δηλαδή, ότι δεν έχει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, όπως λέμε, να γίνει Πρωθυπουργός;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Καραμανλής τα έχει όλα και είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον επέλεξε το κόμμα του γι` αυτή τη θέση. Προφανώς, αποβλέπει στο να γίνει και πρωθυπουργός της χώρας. Ομως, θα πρέπει να έχει το γνώθι σ`αυτόν, όταν αναφέρεται στον νυν Πρωθυπουργό, τον κ. Σημίτη, του οποίου το έργο είναι γνωστό σε όλο τον ελληνικό λαό και δεν το αμφισβητεί κανείς. Δεν είναι ανάγκη μιλήσω με λεπτομέρειες και να απαριθμήσω τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας με Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. Ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να φροντίσει περισσότερο την προετοιμασία του κόμματός του και το δικό του προφίλ. Οταν μιλά για τον Πρωθυπουργό -και μιλά με τρόπο απαράδεκτο- θα πρέπει να προσέχει. Αυτό εννοώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα περί πολιτικής εκτροπής, τελικά ποιός τα είπε πρώτος, ο κ. Σημίτης ή ο κ. Καραμανλής;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σημασία έχει -σας το είπα και πριν- ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να καυτηριάζει ακόμα και με υπερβολές και να υπενθυμίζει γεγονότα του παρελθόντος, όταν το κρίνει σκόπιμο. Αυτό δεν είναι κακό. Από εκεί και πέρα, δεν φταίμε εμείς, όταν όλα τα αρνητικά γεγονότα του παρελθόντος και οι εκτροπές, ανήκουν στο χώρο της Δεξιάς. Η δημοκρατική παράταξη δεν έχει τέτοια στην ιστορία της. Αν ενοχλούνται μερικοί με την υπενθύμιση αυτή, είναι δικό τους θέμα. Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή. Δεν απειλείται από τέτοια φαινόμενα. Αλλά, καλό είναι, σε τέτοιες περιπτώσεις, να θυμόμαστε όλοι την ιστορία μας.

ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση πρόκειται να κατονομάσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τέτοια σενάρια και σχέδια εκτροπής του Πολιτεύματος, πέραν των πολιτικών της Ν.Δ., δηλαδή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είμαστε πολιτικοί. Καυτηριάζουμε τη θέση των πολιτικών κομμάτων. Και στην προκειμένη περίπτωση τη θέση της Ν.Δ.

ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Επιτρέψτε μου κ. Υπουργέ, είχε γίνει αναφορά όμως και σχετικά με τα κονδύλια του Γ@ Κ.Π.Σ. και για τις άδειες που θα χορηγήσει το ΕΣΡ και εκεί πρόκειται για επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ισχύουν όσα έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε πριν από λίγο, ότι η στρατηγική της Ν.Δ. είναι να τα εμφανίζει όλα μαύρα, όλα θολά, μία καταστροφολογία. Φοβάται η κυβέρνηση ότι αυτή η καταστροφολογία και αυτή η επέκταση της στρατηγικής μπορεί να γίνει και στο θέμα της Ολυμπιάδας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ευελπιστούμε η Ν.Δ. να δει διαφορετικά τα πράγματα και να κρατήσει πιο θετική στάση. Διότι, και η Ολυμπιάδα και η ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. και τα έργα που είναι σε εξέλιξη και οι διαρθρωτικές αλλαγές στο οικονομικό πεδίο, προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι θέματα εθνικά. Είναι θέματα που απασχολούν όλους τους Ελληνες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 26 February 2002 - 17:05:11 UTC